SZÜLŐSÉG

Amikor alul-felül jön a cucc

2007. március 8., csütörtök 11:42

Azt hittem, megússzuk az ismeretségi körön már végigsöpört fosós-hányós betegséget, de tévedtem. Péntek éjjel kettőkor arra ébredtünk, hogy a négyéves Málni összehányta az ágyat, beterítve a vacsorával a körülötte lévő tárgyakat is. Fél óra alatt sikerült átöltöztetni és megnyugtatni a gyereket, ágyneműt cserélni és felmosni a szobát. Egy óra múlva kezdődött minden elölről.


Reggel hétig még háromszor zajlott le a folyamat, utolsó alkalommal hasmenéssel kiegészítve. Az orvos tanácsára elkezdtük a folyadékpótlást, eleinte pirinyó kortyokkal, cumisüvegből. Mivel nem jött ki belőle, nagyobb adagokkal folytattuk. Hiába minden igyekezet, Málninak délre felszökött a láza 39,7-re, kimeredt szemekkel feküdt a kanapén.

Nem először tapasztaltuk az igen magas láza, tudtuk, mi a teendő: egy lázcsillapító kúp a popsiba, majd hűtőfürdő. Ennek elkészítésében a párom nagyon profi: előírás szerint a vizet először kellemes melegre állítja be, belehelyezi a szinte mozgásképtelen, forró gyereket, majd szép lassan kihűti körülötte a vizet. Egy ideig vacog szerencsétlen gyermekem, majd könyörögni kezd, hogy hadd jöhessen ki, ekkor Apa bámulatba ejtő módon szavaival maradásra bírja, amíg le nem hűl teljesen.

A hűtés után ismét néhány korty folyadékot itattunk vele, majd álomba simogattuk. Amikor felébredt, már csak 38 fokos volt a hőmérséklete és a közérzete is jobb lett. Egészen este 6-ig, amikor megint felment a láza: a lázmérő 39,5-öt mutatott. A procedúrát megismételtük, majd ismét mély álom következett. Reggel a gyerek csodák csodájára láztalanul és jókedvűen ébredt. A betegség amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is.

Örömünk nem tartott sokáig, délután, amikor hazafelé tartottunk a vásárlásból, az autóban Pötyi rókázott az ölébe egy hatalmasat, el lehet képzelni a szituációt. Pánikszerűen félreálltunk, majd öklendezve próbáltuk meg letakarítani, amit lehetett. Otthon folytattuk a Málninál elkezdett rutineljárást. Kis korty víz, lázcsillapítás.

Amikor a gyerekek elaludtak, a párom kezdett el vacogni, majd elviharzott a vécé irányába. Innentől kezdve neki hordtam a teát, a takarót, meg amit kért. Egész éjjel nem aludt, ingajáratban közlekedett a mellékhelyiség és az ágy között. Ekkor már tudtam, hogy ezt én sem fogom megúszni. Pláne, amikor anyukám telefonált, hogy hasonló gondokkal küszködik. Előző nap nálunk volt.

Másnap délelőttig húztam ki, ekkor kezdtem el ölelgetni a porcelánmikrofont. A hányások közti szünetben az ágyban feküdtem, fájt mindenem, és úgy éreztem, egyszerre fagyok és sülök meg. Gondolatban már a temetésem szerveztem. Hogy bírták ki ezt a gyerekek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.08 12:29:18marcangoló

  A kérdésre nem tudom a választ, de jobbulást nektek!

 • 2007.03.08 12:29:37marcangoló

  A kérdésre nem tudom a választ, de jobbulást nektek!

 • 2007.03.08 12:29:50marcangoló

  Mindent kétszer, kétszer...

 • 2007.03.08 12:54:51olgi

  a választ én sem tudom, bár ők jobban bírják az ilyesmit, mint mi... :D

  viszont van egy nagyon jó folyadék- és elektrolitpótló folyadék (na, ez szép fogalmazás volt!) ors-200 (hipp). lehet kapni recept nélkül is, de ha felírják, olcsóbb. teába is lehet keverni, akkor nem olyan markáns répaízű, fogja is a székletet, valamennyire a gyomrot is nyugtatja. az ilyen csöppeknél a kiszáradás a legnagyobb veszély, ez arra hivatott, hogy segítsen a folyadékháztartás helyreállításában.

 • 2007.03.08 13:05:33Alvomacko

  Nálunk annak idején a Torecan kúp vált be. Igaz, hogy csak VÉNY-re kapható, de nagyon hasznos. Szerintem van benne egy nagy adag altató, mert a Nagy 12 órán át alaudt tőle, de nem hányt és nem ment a hasa. Eygszer annyira beteg volt, hogy egy korty víz is visszajött azonnal. Az orvos kórházba akarta utalni, de a kicsi ekkor volt 3 hónapos. Hirtelen nem tudtam volna kettészakadni, így az orvos megsajnált és felírta a gyógyszert. kaptunk 6 óra haladékot, meg egy beutalót, hogy ha nem lesz javulás, irány a kórház. De lett javulás, így megúsztuk.
  Felnőtteknél hasmenésre egy szem Imodiumot használunk. Csodákra képes.

 • 2007.03.08 13:41:54a:a

  Hú, tavaly február - márciusban mi is beleestünk, egymásután kétszer is, a kettő között meg beszedtünk egy gennyes középfület. Március 15-re olyan voltam, mint egy hulla. A Torecan nagyon jó, én magam használtam egy időben, amikor a stressztől - munkahely... - állandóan hánytam.

  A gyereknél a Sodioralt használtuk, bár nem mondom, hogy odavolt érte, ez olyasmi, mint Normolyt, csak kifejezetten gyerekeknek készült az ásványi anyagok, nyomelemek pótlására. Ha van vmi, amitől rettegek, az az ilyen hányós-fosós.

 • 2007.03.08 13:44:27andrejka

  Nekem azt mondta doki, megfelelő folyadékpótlás mellet menjen csak ki ami akar, ne használjunk székletfogót, mert úgy a sok baci bent tovább csinálja a bajt. Szerintem is gyerekek jobban bírják az ilyesmit, lányomnak 3 évesen volt hasonló. Vidáman játszott, mellette a lavór, mikor kellett félrefordult, aztán játék tovább. Persze később levette a lábáról a dolog, akkor aludt nagyokat. Most lassan 10 évesen, ha beteg pont úgy szenved és sajnálja magát, mint egy felnőtt

 • 2007.03.08 13:51:59Alvomacko

  Andrejka: Hát, valószínűleg mi felnőttek rontjuk el a gyerekeinket. Mert nagy hűhót csapunnk körülöttük, ha betegek. Én mindig igyekeztem csak a normális mértékben körbeugrálni őket. Nem igazán volt extra kedvezmény, ha betegek voltak. Én hiszek abban, ha egy beteg gyerek körül nincs túl nagy felhajtás, akkor az nem is lesz sűrűn beteg. Mármint vannak olyan családok, ahol az első tüsszentésre otthon tartják a gyereket egy hétig. és olyankor a gyerek vidáman ugrál a felvigyázó szülő, nagyszülő feje tetetjén. Nálunk, ha betegek voltak szigorúan az ágyban kellett feküdniük. Ha meg már annyira jól voltak, hogy csak este kivánkoztak ágyba, akkor meg másnap irány volt az óvosda. Mostmár nagyok, iskolásak. Ha mégis bújkál bennük valami, akkor kérnek reggel gyógyszert, arra az esetre, ha rosszabbul lennének napközben... Imádom őket! :-)

 • 2007.03.08 13:54:10a:a

  Alvomacko: biztosan mindenben igazad van, de én pl. nem tudtam az akkor másfél évest az ágyban tartani egy hétig - pedig annyi ideig ment a hasa. Ha már nagyobb lesz, talán, de most még ez nem működik. Nálunk.

 • 2007.03.08 13:59:47andrejka

  Igen, egyetértünk! Ha túlzott, aránytalanul nagy a figyelem a betegségek alatt, talán úgy érezhetik, "érdemes máskor is megpróbálni". Persze az természetes hogy olyankor több a dédelgetés, de próbálom elérni, hogy túlzott önsajnálat azért ne legyen.

 • 2007.03.08 14:00:30a:a

  Amúgy meg vigyen el az ördög minden kötekedőt, mennyei kávés csokifütyikéket kaptam nőnapra, és mivel ugye akaratgyenge vagyok, ezért terhesség ide vagy oda, elkezdtem kóstolgatni őket :-)))
  (de télleg, olyan a formájuk, mint egy icuri-picuri fütyi)

 • 2007.03.08 14:01:54a:a

  bocsi, rossz poszthoz írtam!

 • 2007.03.08 14:43:42atha

  Lehet benne valami, a gyerekem azon kívül hogy picit hisztisebb betegség alatt, ugyanolyan vidám, eleven és jóétvágyú mint egyébként. Pedig pasi! Én is igyekszem nem sajnálni látványosan.

 • 2007.03.08 14:57:57andrejka

  ...na igen a pasik... nem tudom melyik életkorban kezd elromlani a dolog, de tapasztalatom szerint egy náthába is képesek csaknem belehalni :) Pedig hát a csatatereken ők vívták a véres harcokat, vagy csak körülöttem gyűltek össze az anyámasszony katonái??

 • 2007.03.08 17:33:15moon

  Az Imodiumot felnotteknek is csak olyankor ajanljak, amikor muszaj pl. utazni, tehat nem lehet 5 percenkent wcre rohangalni. Nagyon durva cucc, 1 szemtol siman 3 napig nem kakal az ember. Egyetertek andrejkaval, ami ki akar jonni, annak ki kell jonnie, inkabb a folyadek es elektrolitpotlas a fontos. Ha nincs rehidralo por (Smecta, ORF), akkor felesre higitott kola is jo, a szensavat kikeverve belole, vagy cukros viz minimalis csipet soval.

 • 2007.03.08 18:49:21B-

  Én mindig extra figyelmet kaptam, ha beteg voltam, de nem csinált kedvet a betegséghez. Hamar visszavágytam a közösségbe, és szerintem a legtöbb gyereknek a tévé előtt ugrálás hamar uncsivá válik. Nekem biztos nem lesz szívem Terminátort játszani, amikor lázas lesz vagy ilyesmi :-)  Sőt, annak idején, amikor már egy kicsit nagyobbacska voltam, anyu azt is megengedte, hogy évente egyszer szabdságot vegyek ki. Tehát minden betegség vagy különösebb ok nélkül otthon maradhattam egy napot, vagy nyár elején egyszer elmentünk a tesómmal strandra, és anyu igazolta

  :-) Nekem ez tök jól esett, és becsszó, sosem éltem vissza vele, nem használtam fel a lehetőséget nagydolgozatkor, sőt, nem is éltem vele minden évben.  Én is valami hasonló viszonyt szeretnék kialakítani majd a gyerekkel, hogy nem feltételezzük egymásról, hogy manipulálni akarja a másikat. És nem leszek vele szigorúbb, mint magammal: néha én is kiveszek szabit, ha már elegem van... De hangsúlyozom, a bébi még csak a májamat rugdossa, és mindenki azt mondja, hogy a szép elvek a gyerek születése után kb 2 perccel omlanak porba a gyakorlat hatására :-) Majd meglátom, hogy a gyakorlatban mennyire tudom mindezt megvalósítani :-)

 • 2007.03.08 20:56:42Döni

  Nálunk is volt hasonló "alul-felül", illetve csak "alul" kórság. A gyerekeknek egy Normaflore nevű szert adott a doktornénink. Azt mondta, hogy ez egy bélflóra-regeneráló, ami azért jó mert az ilyenkor segít helyreállítani a bélflóra egészségét, így gyorsabban leszünk majd túl a betegségen. Hát a folyadékpótláson kívül úgysem kaphatott mást a gyerek csak ezt. Szerencsére nálunk is amilyen hamar jött a betegség olyan gyorsan túl is estünk rajta, de szerencsére úgy tűnik, hogy végleg, mert nem jött újabb tünet.:)

 • 2007.03.08 21:59:14evaandrea

  Bármilyen eredetű hasmenés+hányást egy rém egyszerű dolog megállít. Cukros-sós oldat.Bármilyen tea rendesen megcukrozva + annyi só, amennyit csak elbír az ember.
  A gyógyszertári változat WHO-por néven fut, amit fél liter forralt vízhez kell keverni. Szőlőcukor+só keveréke.
  Nagyon nyafogós gyereknél a kóla(cukor)+ ropi(só)változat is működik.
  A WHO Afrikában vetette be ezt a port, innen a neve.
  Súlyos hányás esetén le kell hűteni, mert a hideg folyadék csökkenti a hányingert, és 5-10 percenként 1 kiskanállal bevenni a folyadékból. Az alatt felszívódik, és a kis mennyiség nem ingerel hányásra. Garantált gyógyulás fél-egy nap alatt.
  GYÓGYSZER NÉLKÜL!

 • 2007.03.09 08:23:28Dexter68

  evaandrea: Ez jó, de ne felejtsük el, hogy ez „csak” tüneti kezelés. Időnként nem árt a kórokozó seggére csapni.  Sose felejtem el azt az élményt, amikor végigsöpört a családon a rota vírus. A középső (akkor még legkisebb) kölök 9 hónapos volt, 5 napig infúziózták a László kórházban és csak, mikor hazajöttünk vele, akkor mondták meg, hogy kétséges volt, hogy megmarad.  Rajtam úgy jött ki, hogy munkába indultam éppen, nagyobbikat leadtam a bölcsibe, majd vártam a buszt a megállóban. Elkezdtem émelyegni, aztán úgy éreztem, hogy jobb, ha inkább hazamegyek. Na, a megálló és a ház bejárata közt (kb 100 méter) ötször raktam ki a róka szűrét, támolyogva a gyengeségtől ballonkabátban, aktatáskával. Mindenki, akivel reggel együtt szoktam buszozni ezt a műsort nézte. És sztem azt gondolták: – Na, a részeg állat... már korán reggel... milyen időket élünk. ;o)

 • 2007.03.09 08:35:12andrejka

  Mi tavaly nyáron összeakadtunk egy talán a "hányós-fosósnál" is durvábbal. A 28 fokos Velencei tóban szedte be a lányom, mert hiába mondom, ne nyelje a vizet, sajnos hancúrozni csak úgy jó... Szóval nem jött semmi se lent se fönt, csak iszonyatos, állandósult hányinger + hőemelkedés. Két napig föl se bírt állni, csak szenvedett és semmi megkönnyebbülés. Nagyon sajnáltam, folyamatosan meséltem neki, hogy eltereljem a figyelmét. A hányingercsillapítót sem ajánlották, mert hátha mégis ki akar jönni vmi... Szóval néha talán jobb, ha sikerül kidobni a cuccot.

 • 2007.03.09 14:02:11evaandrea

  A sós-cukros oldat gyakorlatilag úgy működik, mint az infúzió, megvéd a kiszáradástól.
  Az orvos apám csak ezt írja fel vírus, baktérium , bármi okozta hányó...-nyavalya ellen.
  Mire ebből annyit be tud az ember venni, ami legalább egy pohárnyi, addigra már rég kijött, aminek ki kellett jönni, viszont pótolja a hirtelen elvesztett folyadékot (oldatot) Az infúzió is ilyen oldat, amit ilyen esetben adnak.
  Egy picibaba meg rém gyorsan ki tud száradni...
  Idén nyáron is volt a legkisebbel egy kemény éjszakánk. 20 percenként hányt. 10 percenként 1 kiskanál oldat...ja, egy ideig még ez a kiskanálnyi mennyiség is irritálta. Akkor citromot nyalogatott, mert rettentő szomjas volt.
  Reggelre megállt a hányás, és akkor szép fokozatosan folyamatosan visszapótoltuk a folyadékot. Előbb az egész liter oldatot, és mivel nem hányt,utána amit kívánt...
  Egyébként ő is vízben, a Balatonban nyelte be...

 • 2007.03.09 14:22:49Anyatünde

  Evaandrea: sajnos a rehidráló oldat (gyógyszertári, vagy "házi", tökmindegy), pl. egy masszív rotavírus-fertőzésnél, vagy ha hány a gyerek ÉS magas láza van, együtt, huzamosabb ideig, szóval ilyenkor előfordul, hogy már kevés. Olyankor pedig sajna marad a kórház és az infúzió... Mi még hála Istennek nem próbáltuk, de több lakótárs tavaly tavasszal-nyáron benyalt rota-t, és kórházba kerültek a gyerekek. Nagyon hamar jobban lettek egyébként az infúzió hatására. Persze, nyilván jobb, ha nem kell.

 • 2007.03.09 19:43:00evaandrea

  Szerencsére nálunk lázzal együtt még soha nem járt a hányás-hasmenés, pedig azért 4 gyerenél kijutott belőle, úgy látszik nem rota volt soha.
  A láz nélküli esetekben azonban mindig bevált, sőt jobb volt, mint a különböző hasfogók.

 • 2007.03.10 13:48:20melin

  Na, ezt mi is totálban átéltük... tavaly csak 1x. Gyerekek 1 nap alatt végeztek, én 3 napig feküdtem, haldokoltam, végrendeletet fogalmaztam... sztem ez az éppen aktuális immunrendszer-állapottól is függ... ha jó passzban van, akkor simán átsöpör rajtuk, ha kevésbé,akkor jobban megsínylik. Én persze megint épp terhesen (11 hetesen) kaptam el, szóval talán emiatt is feküdtem ki tőle ennyire. Férjem épp csak émelygett kicsit, rá nem hatnak ezek a vírusok úgy tűnik. Mázlista!  Egy teljesen saját vélemény szerint a gyerkek azért is viselik ezt jobban, mert bennük még olyan felfedezési vágy van, annyi tenni akarás (és fizikailag is ztem jobb kondícióban vannak), h amint fel tudnak kelni, ők rajzolni, játszani, gyurmázni stb. akarnak, kiszaladni az udvarra, játszózni...nehogy lemaradjanak vmiről. Egy szóval, nincs idejük betegnek lenni:o)))

 • 2007.07.31 18:12:24kovvacs

  Lányok,  túl vagyunk egy kőkemény meneten. Lyánynak csütörtök du kezdődött, kb. péntek déltől lehet számítani a legkeményebb 48 órát - a végén felváltva aldtunk a párommal 2-3 órákat, majd ma, azaz kedden lehet először azt mondani rá, hogy totál gyógyult.  A gond az, hogy izé, ledőltem én is délutáni alvásra és arra ébredtem, hogy pocsékul vagyok.

  Drukkoljatok, hogy megússzam:( egy menetet már én is megcsináltam majdnem két héttel ezelőtt és nem akarok repetázni:( • 2007.07.31 19:27:20eszter

  kovvacs, mélymélymély együttérzésem. szurkolok!......hú basszus, de szar volt. SOha nem hívtam még fel anyukámat, hogy jöjjön segíteni. Akkor igen.

 • 2007.07.31 19:58:13kovvacs

  Eszter, köszönöm.

  Még jó, hogy ez csak az "alul" verzió, de grrrrr.

 • 2007.07.31 21:53:42eszter

  ezek a görcsök nekem sokkal rosszabbak voltak, mint a szülés. Ott legalább tudtam, hogy lesz szünet, meg hogy egyszer vége. De itt úgy éreztem néha, hogy meghalok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta