SZÜLŐSÉG

Jótanácsok szülés előtt

2007. március 7., szerda 08:52

Szerzői munkaközösségünk tagjainak és kisgyermekes ismerőseimnek a következő kérdést tettem fel: ha egy tanácsot adhatnál a szülésre készülő ismerősödnek, mi lenne az? Az alábbiakban kollektív bölcsességünket olvashatják. Kérjük, ha további hasznos tanácsuk volna, kommentezzenek bátran!


Hanna:
Semmiképp ne hagyd, hogy elvigyék a babát és csak felöltöztetve adják vissza, hanem mindenképp tegyék oda rögtön meztelenül, vagy egy kis takaróba csavarva a mellkasodra, mert az borzasztó, ahogy egy kicsi, épphogy megszületett, eddig védett lényt hülye utálatos rugdalózókba meg pelenkába meg ilyen eszeveszett
baromságokba kényszerítenek. Jó, hogy nem öltöny-nyakkendőt adnak rá helyből. És ezt előre beszéld meg mindenkivel, és a kísérődet nyomatékosan kérd meg, hogy erre nagyon figyeljen, mert valószínűleg olyan állapotban leszel a szülést követő másodpercekben, hogy nem fogod tudni jól artikulálni a kívánságaidat. Nekem ez (lett volna) a legeslegfontosabb.

dexterke:
Ne parázz annyira a szülésen, mert tök hamar túl vagy rajta, utána viszont ott van egy gyerek, akivel valamit kell kezdened. Én nagyon féltem a szüléstől, csak arra bírtam gondolni, és egyáltalán nem foglalkoztam az azutánnal: szoptatás, nemalvás, parák stb, így minden a nyakamba zúdult.

Edit:
Csak egy általanos dolgot tudnék tanácsolni, hogy hallgass az ösztöneidre, és állj ki a jogaidért. Én például láttam, hogy sárga a gyerek, de hiába szóltam, leugattak, hogy csak a neonfény miatt látom annak. Egy nappal később már hiába rakták a kék fény alá, nem volt elég, átvitték a gyerekkórházba, így alig tudtunk az első héten együtt lenni. Emiatt nem tudtunk belejönni a szoptatásba, nekem begyulladt mindkét mellem, az egész trauma volt mindkettőnknek.

Zsuzsa:
Amikor az embert vajúdás közben megvizsgálják, azt bizony pont a fájások alatt teszik, és ez nagyon fáj. Én ezt nem tudtam, ezért nem is készültem fel rá lelkileg.

Detti:
Ne rohanjatok az első fájásoknál a kórházba, várjátok meg, amíg ötpercesek lesznek. Mindenképpen csomagolj a párodnak, kísérődnek ennivalót, és mindkettőtöknek innivalót meg szőlőcukrot. Nem két órát lesztek bent, és neked valószínűleg nem engedik meg, hogy egyél, pedig az energiára pont a végén lesz szükséged.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.09 10:46:19Tjuca

  Macrowawe! Én sem mondtam még olyat sem, hogy soha többé, gyakorlatilag ott pihegtünk, gyerek a mellemeen, én meg csak úgy, demár morfondíroztam a következőn.
  Nálunk idő nem volt a gátvédelemre, de még így is megtettek minden tőlük telhetőt. Elkezdték, csak nem úgy alakult a szülés, mint általában, gyorsan kellett , hogy jöjjön Kinga, különben bajok lettek volna. Ezt már írtam a vérnyomásom elszállt a baba szívhangja nem volt fényes. Így a gátvédelem nem ment a maga útján, ezért kicsit védtek kicsit vágtak. Viszont a szobatársamnál nem vágtak, ő meg nem volt együttműködő, jött a baba, és nem tartotta amit mondtak, így szinte teljesen szétrepedt szegény. Ott emberbarátibb lett volna a metszés szvsz. A gátsebem kellemetlen volt, de én csak ülve tudok szoptatni. Mikor pedig kikerültek a varratok, már törökültem :-)
  Szóval csak azt akarom érzékeltetni, hogyha a természetes út nem járható, és van egy kis rásegítés, az még nem olyan biztos, hogy tragédia. :-)

 • 2007.03.09 10:47:49jidele

  na, végleg elszállt, de nincs kedvem újra írni. az volt a lényege, hogy ha a férjemet fogom közben szidni, azon egyikünk sem fog meglepődni. És mindketten tudni fogjuk, hogy ennek semmi köze a valósághoz, ez csak a fájdalom. És ha attól lesz könnyebb, akkor meg is fogom harapni;)(ez mennyivel frappánsabb lett, mint az előző)

 • 2007.03.09 10:48:35B-

  Érdekes, hogy amikor a párommal beszélgettünk arról, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel a szülsé során, egyetlen dolgon akadt ki: amikor felvetettem neki, hogy mi van, ha én is előrukkolok valami olyannal, hogy minek tetted belém a gyereket stb. Látnotok kellett volna az arcát! :-) Mondjuk nekem magamtól ez nem jutott volna eszembe, csak egyszer láttam ilyet egy filmben. Szóval nekem úgy jön le, hogy ez különösen bántja a férfiakat, és tényleg nem nagyon szép dolog. Remélem, nekem nem csúszik ki ilyen a számon, de egyelőre nem is gondolok úgy a gyerekre, mintha az az ő "hibája" lenne vagy ilyesmi.

 • 2007.03.09 10:49:15jidele

  na, most mindkét változatot olvashatjátok;)

 • 2007.03.09 10:54:55andrejka

  jidele: én lehet, rosszul emlékszem, de lenti fájdalmak nem rémlenek... feszítő érzés igen, de semmi más. Ami viszont nekem nagyon nem tetszett, az leginkább az úgynevezett "tágítás" volt, amit a szülés reggelén a beérkező szintén idegen főorvos végzett. Na akkor azt hittem, fejreállok... Persze biztos ezt is lehet kíméletesebben csinálni. Szerencsére ez a doki aztán elhúzta a csíkot, visszajött a "kölyök".

 • 2007.03.09 10:58:01cokinyufi

  Igen én is olvastam erröl és azt írták a gátmetszés természetes...

 • 2007.03.09 10:59:11Tjuca

  Jidéle!

  A harapás életszerűbb. Adott esetben nem fogod tudni elmondani a bánatodat. Erőforráspazarlás, higgy nekem ;-P Amikor meg még lesz erőd diskurálni, akkor meg vihogni fogsz minden vacakon. Én pölö azon vihogtam, hogy mennyire mókás, hogy kaptam egy betétet, de bugyit nem, és úgy kellett a pontból b (zuhanyzó, WC és ágy meg vajúdó és szülőszoba) sasszéznom, mint egy pigvinnek a tojással a lábai közt a jégen. Aztán meg azon derültem, hogy a kincstári fürdőköpenyt nem tudtam felvenni. Majd azon, hogy tulképp tök fölösleges volt, mert nem takart semmit. Aztán meg a tömegen, a reggeli taxison, aki azon görcsölt, hogy ott folyik el a magzatvizem, majd kajáltam, és utána már nem voltam vicces kedvemben :-)de ezzel együtt beszédesben sem. Jó volt a csend, és élveztem, hogy felettem diskurálnak, de nekem akkor nem volt beszélhetnékem, mondjuk mondanivalóm sem nagyon. Még mondtam egy igent, egy fájt. Mindezt kérdésre válaszként. Ja, meg hogy EDA (EDA v. császár) adott szituban azt vettem észre, hogy az orvos kicsit lassabban érthetőbben beszél, mintha nagyot hallanék :-)Szóval ekkor már nem volt kedvem nyisszantani, hanem csak markoltam a férjem kezét.

 • 2007.03.09 11:01:02andrejka

  Szerintem is ki lehet bírni, ha úgy alakul... Volt egy vicces, nagydumás szobatársam, az szülés után 1 nappal kistükürben nézegette és méltatlankodott a vágás-varrás miatt, hogy hogy néz ez ki?? mit fog szólni a papa, olyan, min egy tulipán...

 • 2007.03.09 11:02:27jidele

  ok, akkor majd se szó se beszéd jól beléharapok:D

 • 2007.03.09 11:03:19gjuci

  Jidele, lenti fájdalmakra én se emlékszem. Akkor annyira eufórikus állapotban vagy, hogy jön a gyerek, és nemsokára vége van a hercehurcának, meg különben is a hormonok, hogy a vége szerintem sokkal-sokkal könnyebb mint az odáig vezető út.

 • 2007.03.09 11:05:43gjuci

  Ja, és ne felejtsd: a szülés után jön az igazi munka meg móka, szóval nemsokára nem a szülésen fogsz morfondírozni!

 • 2007.03.09 11:09:50cokinyufi

  Én csak a 14.hétnél vagyok de természetesen én is tartok töle.
  Habár különösebben nem visel meg még hányni se hánytam remélem a szülésen is könnyebben túl leszek.
  Elég magas a fájdalom küszöböm...
  talán...
  Nálunk az apuka külön kérte hogy lehessen bennt...
  Nem vagyok benne biztos hogy ez jo mellette érzem hogy mégis csak a gyengébb vagyok... de az is lehet hogy pont az ellenkezőjét fogja kiváltani és erősebbnek érzem magam.
  Én még csak 19 vagyok. Nagyon sokat olvasok de pontosan nem tudomm mi fog történni talán el se lehet képzelni.
  egész biztosan eltörik a mécses vagy hasonló.
  Nekem a különbeni menstruációs görcsök meleg vízben teljesen elmúltak gondolom a szülés is fájdalom mentesebb lenne vízben de sajnos ez anyagi okok miatt azt hiszem nem lesz megoldható. Meg idéken ez nem is lehetséges. Na meg gondolom ha hátfájos vagyok akkor föleg az fog fájni...
  vagy kollektiv minden nem tudom.

 • 2007.03.09 11:14:02andrejka

  Igen, az lenne a jó, ha tudna az ember nyitni magában egy alvásraktárat, amit a nehéz időkben aztán kinyit... A gátmetszésről még csak annyit: én a vágás-varrás nehézségeit viszonylag jól viseltem, de a legnagyobb disznóság, hogy másnap este kap az ember egy hashajtót... háát, az már igazán kellemetlen. Enélkül is olyan zilált olyankor az embernek az a része, nem hiányzik két napon belül mégegy szülés..

 • 2007.03.09 11:47:05marcangoló

  Na, Andrejka, tényleg, ez a része volt a legutálatosabb. Az elsőnél ugye vágtak, nem tudom megítélni mekkorát, de fájt. Az aranyeremmel is bajlódtam, erre folyton jöttek a nővérek, hogy széklet? Az első nap ugye semmi, mert a beöntés, meg a szülés alatt (esetleg) kiürülő cucc miatt nem kell, de aztán. Én 3. nap jutottam el oda, hogy egyáltalán meg merjem próbálni. Végül szépen hazavittem. Otthon egy percig nem volt gond (nálam ez a kórházfóbia miatt is van). De állati szerencse volt, hogy vittem magammal Naturecare-t, és nyomattam. Másodszor semmi gond nem volt, mondjuk vágás sem.

 • 2007.03.09 11:52:40andrejka

  Valaki írta fentebb, hogy a végén őt "ott" is megnézték, rendben van-e. Nálunk ez kimaradt, pedig a szülés bizony azt a "kimenetet" is eléggé megviseli, nem ártana jobban odafigyelni...

 • 2007.03.09 11:55:19Tjuca

  Cokinyufi!

  Egyik barátnőmet bevonszolta a szülésznője a zuhanyzóba (lány nem akart menni, utána meg áldotta a szülésznőt), és végig tusolta a hátát. Ez egy olyan kórház volt, ahol nem volt kád. Tehát minden a humánerőforráson múlik. Hol szülsz?

 • 2007.03.09 11:57:37Tjuca

  Ja és nálunk nem volt sem végbélellenőrzés, sem hashajtózás. Körtelé, aszalt szilva, búzakorpa, aranyérkenőcs! Ezek szintén elengedhetetlenek! :-) Katétert hajlamosak voltak bekötni,annak aki nem tudott pisilni, de itt meg érdemes lódítani.

 • 2007.03.09 14:50:21babateve

  Én az első szülés 20 órás vajúdása és hosszas, majdnemcsászár kitolási része után a másodiknál eleve EDA-ban egyeztem meg a dokotrommal. ( aki persze más kórházban és más volt mint az elsőben az érzéketlen tahó). Itt a Szabolcsban pl egy olyan csapatot " fogtam ki" - persze végülis tök véletlenül, mert saját doktor kongresszuson volt ,külföldön ,én meg ügyeletnél szültem és senkit absz nem ismertem), szóval a lapátkezü ügyeletes belső vizsgálatai előtt beadták az EDA-t, mondván, ha úgyis EDA lesz, minek fájjon korábban a kézi tágitás-vizsgálat. ( ami enyhén szólva sem egy leányálom). Persze mindent nagyon emberien megbeszélve velem, előtte, utána stb.... Végül saját doktorom 3 nap mulva gratulálni jött be, hogy milyen helyes lett a kölyök:-)))
  Egy hasonló dolog volt a két szülésben: az eredmény mindkét esetben csúcsszuper lett!!!!! ( azaz a gyerekek!)

 • 2007.03.09 15:19:23marcangoló

  Nekem mindkét szülésem oxitocinos és burokrepesztéses kör volt, mindkettő két óra alatt ment le, de ég és föld. Annyira nem mindegy, hogy csak nekiesnek az embernek, kész tények elé állítják (mert éjszaka van, és mondjuk a doki gyorsan menne haza), vagy megbeszéljük, emberszámba vesznek, és az orvos azt mondja, neki mindegy, ő már úgyis megvár engem, akárhogy döntök, nem siet haza... (Másodszor azért választottam a "gyorsítást", mert éjszaka volt, a tesóm vigyázott a fiamra, aki még sosem volt nélkülem éjjel, és én jönni akartam haza minél előbb.)

 • 2007.03.09 15:50:14renege

  Ha nem is konkrétan a szüléssel kapcsolatos, de a saját gyermekágyi sokkjaim közé sorolom a következő számomra teljesen váratlan tapasztalatot. A babák a szülés után jó sokáig magzatvizet öklendeznek fel. Ez számomra nagyon ijesztő volt, mert nyilván tudtam róla, hogy vizet nyelnek, meg miegymás, de azt nem, hogy képesek egész éjszakán át öklendezni. Sőt. Szemtanúja voltam annak, ahogyan leszívták a gyomrát a csecsemősöknél egy már-már fuldokló babának. Utána teljesen megkönnyebbült. Mivel én császáros vagyok, személyes tapasztalatom nincsen, mire másnap a baba hozzám került, gondolom már túl volt ezen a fázison, de az egyik szobatársam azért virrasztotta végig az egész éjszakát, hogy nehogy megfulladjon a babája. Aztán másnap reggel csak elment, és leszívták neki.  Van erről valami tapasztalata azoknak, akik már a kezdetektől a babájukkal voltak? Vagy csak én voltam ilyen peches, és kerültem össze ilyen esetekkel? Ja, és ha jól emlékszem, addig nem is ajánlották a baba etetését, amíg túl nem volt ezen az öklendezős, hányós fázison.

 • 2007.03.09 16:21:01marcangoló

  Renege, nekem nincs, bár mindkettőt elvitték a szülés után megfgyelésre.

 • 2007.03.09 17:07:09zsuli

  renege: bevallom, erről még nem is hallottam!
  Nem erre mondják, hogy miközben megszületik (hüvelyi szülésnél persze), kinyomódik belőle? És hogy pont a császározásnál lehet ebből gond?

 • 2007.03.09 18:44:20renege

  zsuli: nem tudom. A szobatársam biztosan hüvelyi úton szült, és nála egész éjszaka probléma volt. Az én babámról meg nem tudok, mert én csak másnap reggel kaptam meg. De ha nem is hallottatok ilyesmiről, akkor lehet, hogy nem is olyan általános. Bár a csecsemős nővéreknél több baba is szenvedett ettől, csak egynél kellett így beavatkozni, míg ott voltam.

 • 2007.03.09 19:32:13babateve

  Nálam első gyereket elvitték, másnap hozták, mást nem csinált, csak orditott.( szegény feje) DE nem fuldoklott, azt hiszem előtte sem. Második gyerekkel együtt voltam, biztosan nem hányt, nem fuldoklott, akkor nem is orditott ( csak később, majd 1 évig, de ott helyben nagyon békésnek látszott)

 • 2007.03.09 19:42:28szanna

  Annám 3 napig hányt, sokat veszített a súlyából. Azt mondták nem szopizik jól. Megzsaroltak, hogy nem mehetünk haza, ha nem etetem meg tápszerrel. (Azt hiszem ezen sose fogom túl tenni magam.)

 • 2007.03.09 19:58:44evaandrea

  Szanna,
  elég szemetek voltak Veled, mert minden baba veszít a súlyából születés után, ez természetes.
  Az első napokban csak sárgás előtej van, és kevés, de annál hasznosabb a babának.

  Az is életkori sajátosság, hogy a legtöbb baba besárgul..., de magzatvízöklendezésről még csak nem is hallottam soha.

 • 2007.03.09 20:31:03szanna

  400 g-t veszített a súlyából, nagyon sok magzatvíz volt a gyomrában. És az a sejtésem, hogy már a hozzájárulásom nélkül is megetették tápszerrel (vagy cukrosvízzel, egyremegy). Az biztos, hogy a harmadik baba születésekor szoptatási tanácsadót fogok kérni, kerül amibe kerül, mert a csecsemősökre nem igazán lehet számítani.

 • 2007.03.09 20:31:48szanna

  Négy kilóból veszítette, így relatíve nem sok, szvsz.

 • 2007.03.09 21:22:43renege

  Az én fiam 200g-t veszített, 3590g-mal indult és 3390g-mal jöttünk haza. Nálunk a hazajövetel feltétele három sikeres szoptatás volt. Mérték, és ha volt 30-50g egy alkalommal, akkor azt sikeresnek mondták.

 • 2007.03.09 22:20:27druantia

  Én meg csaltam. Ha csak keveset szopott, azt mondtam, hogy azért ennyi a súlya, mert most tojt egy nagy adagot. Ha meg többet evett, akkor le lettem tolva, hogy miért adok neki ennyit, x grammnál vegyem le a mellemről, egy ekkora baba nem ehet ilyen sokat. Hát a cicimen nem volt mérőóra. Peti érdekesen kajált, rácsapott a cicimre, mint a királykobra, de néha csak 20 grammokat szopizott, néha meg 120-at.

 • 2007.03.09 22:52:05szanna

  Druantia! A Rókusban csak akkor mértek súlyt, ha nem cseréltél közben pelenkát, nem lehetett trükközni.
  Annát nehéz volt megetetni, mert sokat aludt, szopi közben is állandóan macerálnom kellett. Fél órát szopizott, elvittem leméretni, közölték, hogy nem evett semmit. Kiborultam. Ha nem lett volna Rózsa nővér, valószínűleg egyáltalán nem tudtam volna szoptatni.

 • 2007.03.10 14:13:55evaandrea

  Mondjuk az érthető, hogy csak akkor akarják a babát hazaengedni, ha megnyugtatónak látszik az állapota, egészséges és tud szopni. Ez azért a mi érdekünk is, nem?
  Csakhát az ember haza akar menni..!!!
  Pl a miskolci Semmelweisben az a szokás, hogy megkérik az anyukákat, szoptatás után fejjék ki a megmaradt tejet, ami serkenti a tejelválasztást, és ezt a kifejt tejet összeöntik, felforralják, és odaadják pohárból! azoknak a babáknak, akiket a mamája nem tudott bármilyen okból megetetni.
  A babák pótléknak nem kapnak tápszert, cukros vizet..stb, nem maradnak éhen, és a mamák is megtanulnak pl fejni, ami elég fontos szerintem...
  A bababarát szobákban meg csak a mama ad enni a kicsinek...

 • 2007.03.10 15:00:44babateve

  Most olvastam el GSM kommentjét, lenne 1-2 hozzáfűzni valóm.
  Igen, GSM, igazad van, régen is megszültek valahogy a nők és nem agyaltak ennyit rajta. Csaképpen! Ha valami " nem sikerült" jó, pl meghalt a baba vagy esetleg a szülő nő. Ha " csak " a baba halt meg, szültek másikat, meg még másikat és valóban kevesebbet " agyaltak", azaz gondolkodtak. Ha a szülő nő halt meg, új asszony került a házhoz. StbStb.... Szóval mielőtt arra hivatkoznál és bőszen hinnél is benne, hogy " régen" is volt valahogy, ne felejtsd el hozzá megnézni az anyai és újszülötti halálozási statisztikákat " régen " és ma, itt Magyarországon!!!

 • 2007.03.10 15:20:10kaposztalepke

  Az Istvánban nem méregettek 1-1 kajálást, csak ha vmi miatt indokolt volt. (Nekem amikor nagyon sárga lett a babám megmérték mennyit eszik egy kajálásra, hogy jól szopik-e, de természetesen pelust cserélni nem lehetett és kész). Amúgy este fürdetésnél volt mérés, és ha megállt a súlyesés, és elindult felfelé a súly (esti mérésnél több volt, mint előtte nap este) akkor lehetett hazamenni. Nem igazán szokott a pisi/kaki miatt lenni vita/gond a mérésnél...és a gyerekkel egyágybanalvásnak megvolt tényleg az az előnye, jogy a nemcsászárosok 3., császárosok 4. nap mennek is haza.  Egyébként én is egyetértek azzal, hogy a "régen mi volt"hoz ne hasonlítgassunk, mert tényleg hegyekben haltak bele szülésekbe. Ugyanez volt a véleményem az oltásos témánál. Hogy könnyen ugrálnak most néhányan, hogy enm akarják beadatni az oltást, merthogy úgysincs az a betegség. Igen, de többynire a népesség nagy százalékának átoltottsága miatt nincs. Az oltások előtt meg hullottak a gyerekek paralízisben meg torokgyíkban meg tudomisén.

  Nagyanyáink korában családonként 4-5 gyerekből legalább 1 nem érte meg a felnőttkort.

 • 2007.03.10 17:01:21másutt

  A gyermekhalandosag merteke (hogy hany elve szuletett gyermek nem eli meg az 1. szuletesnapjat) az egyik legfontosabb meroje az adott orszag egeszsegi fejlettsegenek, es altalanos fejlettsegenek. Ez a szam nagyon nagyon sok mindentol fugg, a dohanyzok es dohanyzo anyak szamatol, az alkoholizmustol, a szules elotti es szules alatti ellatastol, az oltasok elterjedtsegetol, stb stb. Magyarorszag nagyon rosszul all meg mindig.. :-( az utolsok egyike a 'fejlett' orszagok kozott, HATVANAN vannak elottunk. Csehorszagban es Szloveniaban is fele annyi csecsemo hal meg mint nalunk. Svedorszagban harmadannyi.  https://cia.gov/cia//publications/factbook/rankorder/2091rank.html  Megis.. a fejlodes oriasi az elmult 100 evben. En sem birom, ha azt mondjak nekem, hogy milyen 'termeszetes' a szules, es mi a nagy felhajtas.  Az, hogy most mar nem rutinbol temetnek el kismamakat es csecsemoket - mi nem is emlekszunk ilyenre, de a nagyijaink igen... egy olyan dolog, amit NEM SZABAD termeszetesnek venni. • 2007.03.10 18:58:00evaandrea

  Másutt,
  a szülés tényleg természetes dolog,és az esetek nagy többségében orvosi beavatkozás nélkül is baj nélkül megtörténne.
  De kockázat mindig lehet. A világon semmi nem működik 100%-an.
  Pont a kockázat miatt biztonságosabb kórházban szülni, nem véletlen, hogy nem akarják hivatalosan engedni az otthon szülést. Ha kell,kéznél legyen az orvos és bármilyen eszköz, ami otthon nyilván nincs.Az első fiam 3 héttel hamarabb szeretett volna megszületni, de mondván kicsi, visszatartották. Sikerült kivárnia az időpontot, de a méhlepény elért. Bennt maradt egy kis darab. Pl egy ilyen dologba régen simán belehalhattak akár.
  A többi gyerekem 3 héttel hamarabb jött, menetrendszerűen, és nem volt semmi probléma. szóval így utólag úgy gondolom, kár volt beavatkozni, ráadásul annyira kicsi sem volt a srác.
  Szóval szerintem a szülés tényleg természetes dolog, és nem kell túlmisztifikálni, de azért tudni kell, hogy akár bele is lehet halni. a két szélsőség. De az életben semmi sem 100%-an biztonságos, akár egy foghúzás is lehet végzetes. Csak kicsi az esélye.

 • 2007.03.10 19:39:08másutt

  ahol lakom, teljes szabad valasztasom van, hogy orvossal szuljek-e, ba'ba'val, dula-val, otthon, korhazban vagy klinikan. mindez legalis, es a biztositasom 100%-ban barmit kifizetne.  vegul azt a szulestervet valasztottam, hogy az egeszet egy ba'ba'val csinalom (orvos, nogyogyasz CSAK akkor lat, ha baj van, a szulest megelozo 9 honapban ES a szules alatt is, eddig nem is voltam orvosnal). Ezt azert mondom el, hogy illusztraljam, en az abszolut minimalis beleszolas hive vagyok. De tutira egy korhazban leszek, egy olyan helyen, ahol 1 emelettel feljebb lesz egy muto, egy intenziv osztaly nekem, ha kell, es egy vilaghiru intenziv a babanak, ha kell.  a szules termeszetes, persze, de minden lehetoseget ki fogok hasznalni, hogy ha termeszetesen nem jon ossze valami, akkor segitseg alljon mellettem.  nagyon orulok, hogy egy olyan evszazadban szulok, es egy olyan felteken, ahol mindez lehetseges.  a 'termeszetes' szulesbe, millionyi no hal meg most, 2007-ben is. ahol a legrosszabb a statisztika, Afganisztanban, ott  100000 szulesbol 6500 no belehal.  en ugy erzem evaandrea es en egyetertunk... cvsak mashogy fogalmazunk. • 2007.03.10 19:40:35kaposztalepke

  evaandrea: igen, csakhogy mint a Te példád is mutatta, igazán az a nem mindegy, hogy...hogy úgy fogalmazzak minek mennyi az esélye, hogy belehalsz..mert egy szülésnél több, mint egy foghúzásnál.

  És nem hiszem, hogy túlmisztifikáltuk volna, senki nem vitatta, hogy alapvetően természetes dolog, csak azt mondtuk, hogy igenis jó, hogy van esély sok problémát ma már kivédeni.

  A sok felesleges beavatkozás a szülésbe tényleg nem jó, nemhiába egy nagy horror az indítás is meg tsai, és sokszor sehogy nem is alakul semmi..szóval ha a természet jól rendezi, akkor hagyni kell. De ha gond van, akkor tenni. És nyilván nem mindig egyszerű mérlegelni, és próbálnak a "biztosabbra" menni, magukat is védve az egészségügy dolgozói. Ami vagy jó, vagy nem, de ez van. És inkább 5 császár úgy, hogy esetleg meglettek volna simán is, mint egy oxigénhiányos, agykárosodott, stb-stb gyerkőc pl.

  Persze az is igaz, hogy régen a kevesebb technikai lehetőség miatt a természetes technikákat jobban tudták. Ügyesebben fordították meg pl pocakon át a babát ha faros volt, muszáj volt vhogy kijuttatni a gyereket, hát tolták/nyomták ahogy lehetett, nem volt más választás, és ezeket biztosan ügyesebben csinálták, mint most, amikor a kockázat miatt inkább nem nagyon próbálkoznak ilyesmivel.

  Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy most élek, császár nélkül valszín rámentünk volna gyerekestől a szülésre:(

  Szóval hiába mondod, hogy semmi nem 100%, ez így van, de nem mindegy, hogy mi mennyi, és hogy mit lehet elkerülni ésszerű "befektetéssel" és mit nem nagyon. Pl balhés sötét sikátorban nem sétálok éjjel egyedül, mert nagy befektetés nélkül elkerülhetem, és ezzel aránylag nagy rizikótól mentem meg magam, viszont ahhoz, hogy nehogy ráessen a fejemre egy tégla, nem mehetnék ki az utcára, ezzel nagyon pici rizikót tudnék nagyon nagy befektetés árán megúszni, így igenis sétálgatok. Szóval az egész életnek a haszon/áldozat mérlegelés az alapja, így azzal, hogy "semmi nem 100%os" pont a lényeg veszik el, annak ellenére, hoyg persze, ez is igaz..

 • 2007.03.10 20:32:35druantia

  Káposztalepke, azért most is ügyködnek rendesen, nem hiszem, hogy a mai orvosok ügyetlenebbek, mint a régiek. A technika fejlettebb, vannak új módszerek, amik azért vannak, mert biztos jobbak a régieknél.

  Én egy dolgot hiányoltam: a kisfiam majdnem belehalt, mert a nyakán volt a köldökzsinórja, nagyon csúnyán, többször rátekeredve. A 36. hét után már nem csináltak ultrahangot, pedig mondtam is a dokinak, hogy éreztem valami furcsát, mintha ugrott volna egyet szegény kicsikém, utána meg mintha vergődött volna. A fájások is többször elindultak, volt, hogy ötperces fájásoknál maradt abba az egész, a méhszáj mégsem tágult, a baba feje nem került lejjebb.

  A szülés alatt is kézzel feszegette szét a doki, mégsem császározott meg, mert a szívhangok nem voltak rosszak, csak amikor már tényleg jönni kellett volna szegénykémnek kifelé. A vége az lett, hogy három fájásból meg kellett szülnöm, persze muszáj volt ráfeküdnie a hasamra, és repedt a fenekem majdnem a térdemig a gátmetszés ellenére :-).

  Nem is sírt fel, ahogy lenéztem, csak egy kis lila hátat láttam, a doki masszírozta életre. Az az idő, amíg nem kapott levegőt, szörnyű volt. Ha csináltak volna egy ultrahangot, legalább akkor, amikor a 9. amnioszkópia sem indítja be a szülést, a méhszáj nem tágul a többszöri fájás-elindulás ellenére sem, akkor nem lett volna ilyen rizikós a helyzet. Szerencsénk volt.

  Nem mondom, hogy nem örülök annak, hogy természetes úton született meg, tényleg nagy élmény volt, de ha tudom, hogy mi a pálya, inkább biztonságban éreztem volna magunkat egy császárral.

 • 2007.03.10 20:49:20renege

  Az orvosoknak is vannak ügyes technikáik. Legalábbis unokatestvéremnek azt ajánlották Japánban, hogy az utolsó pár hétben egy bizonyos tornagyakorlatot végezzen. Mondjuk ott nem nagyon szokás tájékoztatni az okokról, így csak utólag tudta meg, hogy a köldökzsinór rá volt tekeredve a babára. A tornával sikeresen letekerte. Szintén tőle hallottam, hogy ugyanígy van tornagyakorlat a farfekvés megfordítására is. Érdekes mindenesetre.

 • 2007.03.10 21:44:32kaposztalepke

  hát ezaz, bőven vannak technikák, de nagyon sok helyen nagyon sok doki nem beszél róla, nem alkalmazza, stb...Mo-n is lehet hallani tornákról, de nincs reklámozva, és ismerőseim közül senkinek nem javasolták, maguk néztek utána, kérdeztek rá, és faggatták agyon az orvost, magától orvos nem mondta...a megfordítással is sokszor nem próbálkoznak meg, csak ha sok minden összevág (megfelelő időben, megfelelő mennyiségű magzatvíz, stb-stb)..  druanita: ne is mondd...nagyon örülök, hogy Nlatok minden okés lett a végén!!

  Második gyerekemmel terhesen ismerősi körben pont két köldökzsinór-dolog volt (amire azt mondják, hogy nem jellemző, hogy gondot okoz, és még a fizetős UHn külön kérésemre is alig akart ránézni a doki)..szóval az egyiknél rövid volt a köldökzsinór...a másiknál meg hosszú és többször rátekeredve a nyakára. Az egyik babus 8 órát élt, a másiknak több napig nem volt utána spontán légzése, stb, aztán helyrejött, de nem tudták milyen maradandó problémája lesz még. Azóta hálistennek plusz odafigyeléssel stb úgy tűnik hogy szépen fejlődik, remélhetőleg nem lesz komoly probléma.  Nálam az első gyerek császár volt, az istennek semmi nem úgy ment, ahogy kellett volna..másodjára eléggé dettó, meg lehet vetni, hogy rossz hozzáállás, vagy bármi, de én már csak azon voltam, hogy nehogy gond legyen (semmi nem alakult rendesen akkor sem), vágjanak és kész...nagyon nem stimmelt akkor sem semmi, de mire hajlandók voltak megműteni már rég tiszta meconium volt a magzatvíz..

 • 2007.03.10 21:50:13druantia

  Káposztalepke, de nem kapott semmi fertőzést tőle, ugye?

 • 2007.03.10 22:26:39marcangoló

  Másodszor én is azon paráztam, hogy lesz valami a köldökzsinórral. De a 4 D-s ultrahangon azt mondta a nő, hogy nem igazán látja. Mert hogy a köldökzsinór nem egy szilárd, csontos valami, amit pontosan észlelhet. Másoknak meg megnézték, hol van. Mindenesetre minden rendben volt, de aztán ki tudja, lehet, hogy volt a nyakán, csak még időben kibújt...

  Káposztalepke, én pont így voltam, ha kell vágjanak, ha nem vagyunk teljesen jól, nyilván maradok a kórházban, nem rohangálok haza. Azért annyi sérült gyereket láttam már, hogy felelőtlen ne legyek! Remélem, az ismerősöd gyereke jól lesz teljesen. Legalább már arra is vannak fantasztikus lehetőségek, hogy egy rizikós babát az első perctől figyeljenek. Még ha a svábhegyi fejlődésneurológiát be is zárják. Jogos, végül is csak világhírű módszerrel dolgoztak, igaz túl szép helyen...:-(

 • 2007.03.10 22:28:33kaposztalepke

  druanita: nem..ahogy kikapták, futottak vele és leszívták..

  Nem is értettem, hogy miért mondták amikor kikapták és én kérdeztem, hogy nem kéne sírnia? hogy még ne sírjon..így utólag gondolom hogy ne nyelje nagyon be a trutyit..gondolomén..

  leszívták, aztán utána már sírt is, és ott a műtőasztalon amíg varrtak a cicimre is tették kicsit, úgyhogy nagy élmény volt a maszatos buksiját megpuszilni:))) olyan gyönyörűűű volt :))) (elsőnél altattak, úgyhogy márcsak egy felöltöztetettbabát kaptam 2 órával később)  szóval persze néha sajnálom, hogy nem sikerült "rendesen" megszülnöm őket, de így spinálall már nagyon klassz volt, nomeg -bár az elsőnél még kicsit bántott- de tényleg nem szabad ebből lelkinyavaját csinálni. Csakhogy rendben van baba/mama, bár soha nagyobb baj ne legyen az életben..

 • 2007.03.10 22:35:56kaposztalepke

  marcangoló: hálistennek nem sokat értek a dologhoz, de amiket messziről láttam tényleg már nagyon sok mindent tudnak segíteni a gyerkőcökön ha korán szakszerűen elkezdik fejlesztgetni. Biztosan olyan, amiket ha elmulasztanának, később behozhatatlan lenne, így viszont jó esély ahhoz, hogy minél kevesebb hátrányuk legyen később.  Igazán mi is itt nyafogunk néha, de gondolom mindenki azt szokta azért érezni, amit énis, hogy alapvetően hálásak lehetünk, hogy egészséges gyerekeink vannak..és legyen is mindig is így,a többit meg majd megoldjuk.

  A nagyobbik gyerekünkkel anno elküldtek karidológiára pici szívzörej miatt 4 hetesen. Szerencsére vele minden ok volt, de én bőgve jöttem haza...amikor a mellettem lévő anya mesélte, hogy most kap új gyógyszert az 5éves lánya, és ha a köv. másfél évet túléli ezzel, akkor jó esélye van még 5-re..:( majdnem leestema székről:(((

 • 2007.03.11 00:06:46marcangoló

  Hát igen. Ilyen sztorikat hallottam én is. Meg tesvérpárokat, akik ugyanabban a genetikai eredetű betegségben szenvednek, és amiben korán meg fognak halni, egyik a másik után. Jaj, nem is akarom, hogy eszembe jusson. Szegény szülők!

 • 2007.03.13 13:34:54cokinyufi

  tjuca akkor te naon erős nö lehetsz én nem tudom hogy fogom összeszedni magam én baján szülök de itt még ha jól tudom korszerű fájdalom csillapitsára, sincs lehetöség vagy ha igen az többlet költség nekem meg aztán tényleg semmi pénzem sajnos...
  Ami van aazt meg inkább a kicsire fogom költeni nem arra hogy nekem kevésbé fájjon...
  És kád sincs és nem lepődnék meg rajta ha zuhanyozásra van lehetőség hogy 5 perc alatt kifolyik a melegvíz...

 • 2007.03.18 22:39:12evaandrea

  Renege,
  én egy német újságban olvastam, hogy a farfekvés tarkónállással megfordítható.Kipróbáltam. A gyerek valóban megfordult, de hogy ez volt-e ilyen hatással rá, vagy amúgyis megfordult volna, nem tudom. Boldog voltam, mert nem akartam császárral szülni.

 • 2007.03.19 07:01:44renege

  Evaandrea, elismerésem. Én most így hirtelen nem tudom elképzelni, hogy hogyan oldottam volna meg a tarkónállást a kilencedik hónapban. Persze a császár elkerülésére mindent megtesz az ember, de nem lehetett kis mutatvány.

  Egyébként az ilyen módszerek hatásosságát magunk sosem tudjuk leelleőrizni. Nincs még egy példány belőlünk, ami a kontroll csoportot képezné. Így viszont érdemes azt gondolni, hogy ez segített, és büszke lehetsz magadra, hogy sikerült meggyőznöd a babádat, hogy forduljon meg :)).

 • 2007.03.19 08:59:18jidele

  az ágyból felkelni se olyan egyszerű-nem tudom elképzelni, hogy most hirtelen tótágast állok...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta