SZÜLŐSÉG

Zsír vagy ragya?

2007. március 5., hétfő 09:11

Az e heti kérdés igen prózai. Mikor lehet végre lejönni az undorító, zsíros, büdös gyógyszertári popsikenőcsről, meg az undorító, oldódásra képtelen fürdetőről, és használni végre a finom, illatos, ámde minden orvos szerint allergizáló babaillatszereket?

Amúgy meg miért van az, hogy kiütést okoznak a „nagy márkák”? De most tényleg. Nem lenne egyszerűbb, nekik is, hogyha nem okoznának, és akkor mondjuk használnák is őket? Akkor nem lennének ilyen illatosak? Nem vagyok egy kémikus, az tuti, úgyhogy ha valaki tudja, az kérem világosítson fel, mert tényleg nem értem. Pedig már láttam ellenpéldát is, egy gyógynövényes krém, Weleda a neve, asszem német, és az tök jó volt. Csak messze árulják és lusta vagyok odáig elmenni. Úgyhogy egyelőre beletörődöm, hogy napi ötször libazsírban turkálok a kis kezemmel, és ezt fel is viszem a fiam bababőrére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.05 11:55:54kovvacs

  dexterke!  Pedig pofonegyszerű :))))  A gyerekre kenhető - gyereket ápoló cuccok ár/elérhetőség/ártalom/hasznosság/gusztusosság stb dimenziói hajszálpontosan úgy működnek, mint nálunk, felnőtt nőknél.  Azaz:  1,

  Elmész dokihoz (bőrgyógyász-kozmetológushoz), felírja neked a tökéletes arckrémet.

  Elmész, kikeverteted a gyógyszertárban.

  Lehet büdös, fura állagú, érdekes színű, de

  relatíve olcsó és valószínűleg tökéletes a bőrödre. Szebb leszel tőle, mint bármilyen kozmetikai kezeléstől.

  > Namármost babáknál ez az indító csomag Mo-n, felírja a doki a gyerkőcödnek az ebbe a kategóriába tartozó krémet, fürdetőt.  2,

  Bemész a boltba, CBA/Auchan/DM, és választasz egy arckrémet a polcról, mint pl. a nivea, de bármelyiket mondhatnám. Az esetek jelentős részében nem lesz tőle bajod, de lehet hogy igen. Valószínűleg többet használ a semminél, de vannak esetek, amikor a semmi használ többet. (Nekem is kellett már pl. Garnier krémet kidobnom, mert szabályosan féjt tőle a bőröm, mástól meg foltos lettem.)

  Namost ugyanez a helyzet a gyerekkozmetikumoknál. Ha a gyereked bőre átlagos, akkor ilyen arányban belenyúlhatsz olyanba is, ami használ, meg olyanba is, ami árt.

  Ezek a kencék már illatosak, szépek, jó az állaguk, több pénzbe kerülnek, mint az alapgyógykrémek. Közepesen drágák, közepesen használnak.  3,

  Kikéred a bőrgyógyász vagy a kozmetikusod véleményét, esetleg merészen úgy döntesz, hogy értesz a saját bőrtípusodhoz, és

  a gyógyszertárban megveszel egy méregdrága, előre legyártott krémet. Amit csak gyógyszertárban árusítanak (vagy zárt direktértékesítésben), aranyárban. Akár húsz különféle bőrtípusra is. Nagyon vigyázva, hogy ne legyenek benne allergén anyagok, tökéletesen megfeleljen minden elvárásnak. Ugyanakkor a lehetőségekhez képest jó illatú, jó állagú, szép színű. Ha! lehet, mert ez esetben inkább beáldozzák a jó illatot, jó állagot, szép színt, minthogy ártalmas anyagot rakjanak bele. Ez az a kategória, amiben a Vichy vagy az Ilcsi kozmetikumok olcsó márkáknak számítanak.

  Nos, a kölyköknek is elkészítik ezeket a luxuscikkeket. Ezek garantáltan szuperek a baba bőrének, és garantáltan lemész hídba, ha az árát meghallod. Mielőtt ilyet veszel, mindképpen érdemes a gyerek bőrét megmutatni a bőrgyógyásznak, mert akkor legalább tényleg a megfelelő krémet-fürdetőt érdemes megvenni a gyereknek. A 600Ft-os Johnsons babafürdető is bosszantó, ha kiütést okoz, de ha egy nullával több van az árcédulán...

  Néhány link ilyen cégekhez:

  http://www.avene.fr/public/avene/html/index.php

  http://www.laboratoriosbabe.com/

  és persze a Sudocreme is ide tartozik, amihez a férjem ragaszkodik.  Hát lehet választani kérem:

  1, Olcsó, jó, büdös, csúnya

  2, Középdrága, rizikós, illatos, szép

  3, Méregdrága, jó, nem(annyira) büdös, nem(annyira) csúnya.

 • 2007.03.05 11:58:19EsTeh

  Kapásból két összetevő jut eszembe: aqua borici és vaselini albi, de az arányokat nem tudom, meg a többit sem.

  De talán mintha lett volna a kommentezők között gyógyszerész... hátha ő tudja

 • 2007.03.05 12:03:54druantia

  Most sokan lesznek, akik helytelenítőleg csóválják a fejüket, de én többnyire J&J-t használok a Petire. Már elég sok mindent kipróbáltunk, de mivel képtelen akár egy másodpercig nyugton maradni és úgy pancsol a kádban, hogy örülök, ha időnként el tudom kapni egy kis tisztogatásra, minden mástól ordítás a vége, mert csípi a szemét. A J&J-nek ez az egyetlen előnye, hogy nem néz ki úgy a gyerek fürdés után, mint egy nyúl.

  Azért, ha valaki tudna mondani valami olyan fürdetőt (meg sampont), ami nem csíp és nem is árt, és lehetőleg illat/színezékmentes, nagyon örülnék.

 • 2007.03.05 12:04:28kovvacs

  Pl. a lányunknál végül Avéne Trixera krém jött be az ekcémája ellen. Ez a méredgdrága gyári kategóriába esik. Hogy figyelnek az összetevőkre, abból is látszott, hogy bizony ennek a krémnek (elnézést) pisiszaga van egy picit, nem nagyon, de egy kicsit igen. Inkább nem raktak bele illatosítót, hiszen az ekcémásoknak nagyon fontos, hogy ilyen anyagok ne legyenek a krémükben...  Még egy fontos dolog: élelmes, ügyes nőgyógyász majdnemolyan krémeket is fel tud írni, mint ezek a nagyondrága gyógyszertári-gyáriak. Nekünk is volt ál-Sudocreme-ünk, csak az volt a gond vele, hogy mindkét alkalommal rosszul keverték ki a gyógyszertárban. Egyszer túl hígra, egyszer meg kőkemény morzsákkal volt tele. De még fogok próbálkozni, ha a picur megszületik, csak akkor egy normális, nagy gyógyszertárban, hátha képesek lesznek végre normálisan kikeverni...

 • 2007.03.05 12:05:36kovvacs

  nem nőgyógyász, b, bőrgyógyász, bocsi....

 • 2007.03.05 12:37:25titi

  Igen nagyon meg vagyok elégedve a 7.sz.popsikenőccsel (gyógyszertári), úgyhogy dexterke problámája szerencsére nem érint.

  Ami miatt "tollat" ragadtam, az a BABA! NAGYON-NAGYON ARANYOS, SZÉP, KEDVES! DE JÓ LENNE MEGDAJKÁLNI! NAGYON-NAGYON TETSZIK!!

 • 2007.03.05 12:42:19Kékfelhő

  igen, én is nézegettem, milyen kis aranyos :)  én most terápián vagyok, kúrálom magam a munkahelyi és magánéleti stressz alól, azaz: csütörtökön egy majd két évessel játszottam, fürdettem, babáztam, pénteken pedig egy 7 hónapossal gügyörésztem, nevetgéltem.... tisztára kitisztult a fejem tőlük :)

 • 2007.03.05 12:57:57katampusz

  popsikrém és fürdetőkenőcs nálunk is gyógyszetári és az is marad.

  én szeretem a szagukat, nekem ezek a babaillat összetevői :)))  linola termékcsalád:

  dokinénink ajánlotta sűrű bocsánatkérések közepette. (mivel tényleg drága, a két decis fürdőolaj 1500 ft körül van)  de: nagyon nagyon megérte! allergiára hajlamos pici fiamnál csodákat művel. és ez még illatos is, citromolaj van benne.

  bejött még a szintén gyógyszertári citromos kenőcs mint testápoló, ez is citromolajat tartalmaz. bár mostanában nincs rá szükség, a linola fett fürdőolajjal és a gyógyszertári fürdetőkrémmel nagyon szép a bőre.  popsikrém nálunk csukamájolajas. sárga, kissé büdös, és sosem volt még piros a gyerek popója.

 • 2007.03.05 12:59:39marywolf

  csak egy kis adalék a J&J hez, állatkísárleteket folytatnak ésa feljebb említett, hogy maró hatása van,hát igen, ez is igazolt már több helyről.
  Magamra sem vagyok hajlanód olyat kenni, aminek természetellenes színe van, márpedig a J&J híres erről. Persze egy kérém ne legyen büdös, de hogy miért kell a virágos kernek belekerülnie a frissz hegyi levegőtől, erre még nem jöttem rá.

  Lehet, hogy a természetes anyagok váltanak ki allergisá reakciót, de talán senki sem lenne rájuk allergiás, ha a környezetünk nem lenne teli mesterségesen előállító, sok esetben inkább kártékony termékekkel, amelyek az esetek többségén olyan reklámkapánnyal rendelkeznek, amelyek azt tunkolják belénk, hogy ettól leszünk egészségesek.

  Mesterséges természeteshez meg csak egy kics story:
  Természetesen ismerősi körből, babazsúr volt, segítkeztem, a kaja sok finomság volt,elsősorban sok sok gyümölcs, nyár és kertváros révén. Az egyik gyerek megkóstolta az őszibarackot, merthogy azt ő nagyon szereti, hát ha jól emlékszem kifordult a szájából, folyt a nyála és bömbölt. Némi anyuval, meg vele való beszélgetésból kiderült, hogy a kissrác mindig őszibarackos rostos leveket nyom magába.
  Tehát a jó kis barack aroma hozzászoktatta a tuningolt ízhez, ezért a kissrác véleménye az lett, hogy a baracknak nincs barack íze, de a baracklének az van.

  Másik, sikerült végrea közelünkbe olyan helyet találni, ahol van házi tej, és nagyon jó áron. Csakhogy három hónapja a bolti dobozost isszuk, ennyi idő elég volt ahhoz, hogy úgy átáljon rá a szervezetem, hogy rosszul lettem a felforralt és visszahűtött valódi tejtől. Rendben, bavallom, megittam és kihánytam, pedig nem szoktam hányi, és jó gyomrom van.
  Egy hete szoktatom magam vissza, most már jól megy, de szó szerint szoktatni kellett.

  Ezen eset óta, mindenhol teszek egy keresetlen megjegyzést, ha mű cuccal találom magam szembe és még jobban átgondoltam az életünket, hogy a gyerytafényes vacsinál mi is kerül az asztalra.

 • 2007.03.05 13:04:21lorca

  Az ún. magisztrális készítmények (amit ott csinálnak a patikában) ára februártól 5x-re nőtt, mivel az eddígi 90%os tébé támogatás (10 % fizetsz), 50%ra csökkent (felét fizeted). Így legalább sikerült a bevált/nem allergizáló/olcsó termékek árszintjét egy szintbe hozni a pakura származékokkal (j&j és tsai). Juhéj!
  Anyám patikus, így nagy a bizodalmam a patikai készítményekben. Tudom, hogy mi kerül bele, tudom, hogy milyen körülmények között készítik el, továbbá az összetételüket hozzáértő szakemberek (!) dolgozták ki.

 • 2007.03.05 13:49:24zsuli

  popsikenőcs nálunk is a gyógyszertári, a kislányom fehér bőrű, szőkés(lesz), nem merek mást próbálni, már csak a tejérzékenysége miatt sem, ami egy időben elág ijesztően jött ki a bőrén  testápolónak szintén gy.tári "emmoliens"-et írt fel a dokink, nagyon bevált!  ismerős bőrgyógyász szerint J&J soha, inkább a Bübchen, vagy akár a Dm saját márkája

 • 2007.03.05 13:57:24ficánka

  Mi kezdettől fogva a gyógyszertári kencéket használjuk ( bóraxos popsikrém, Unguentum Nonicum fürdetőkrém) és eddig nagyon meg vagyunk elégedve. A fürdető kenőcsőt föl szoktuk oldani egy kiürült folyékony szappanos adagolóba és fölhígítjuk tusfürdő állagúra. Ez már csak azért is jó mert a csecsemőknek ugyanolyan vékony a bőrük és érzékeny mint sok idős embernek. Szociális gondozónőként ismerem milyen 90 feletti ember elvékonyodott bőre,ami fürdésnél egyben hidratálással is jár. És különben is nem kell mindenféle illatos kence majd ha nagyobb lesz úgyis keni magát mindennel ha kell ha nem. A testápoló krém is csodákat tesz a kicsi bőrével.

 • 2007.03.05 14:19:43manci

  Hát nekünk a Sudocreme jobban bejött mint a gyógyszertári popsikenőcs, ami mellett -bár nem gyakran- de volt kiütése, sőt egyszer még gombája is. Amióta váltottunk, semmi baja a popsijának. Fürdetőkrémből mi is a gyógyszertárit használjuk. Ismerős gyógyszerésznéni azt tanácsolta az ekcémája miatt, hogy egy héten csak egyszer fürdessük a gyereket, amúgy csak villámgyorsan mossuk le, ne ázzon a vízben, csakhogy az én lányom is imád fürdeni, úgyhogy nem tudom mitévő lrgyek.

 • 2007.03.05 15:02:47kovvacs

  manci, nagyon sokféle dokifelírt-gyógyszertári popsikrém létezik. Az első simától a mi gyerkőcünknek se volt minden OK.

  Bőrgyógyász néni annak idején, mikor a gyerkőc ekcémájával mentünk hozzá, elmondta, mi van akkor, ha a gyerek nem növi ki az ekcémát: fürödjön/ússzon annyit, amennyit akar, de akkor előtte jó vastagon be kell kenni az aktuális fürdető vagy akár sima ekcémás krémével.

 • 2007.03.05 16:07:12manci

  kowacs: nekünk maga a doktornéni javasolta a sudocremet és teljesen bejött, ezért nem is kísérleteztünk tovább. Ezt az Avene Trixenát lehet kapni patikákban vagy csak néhányban? Szívesen kipróbálnám, sőt már magam is fontolgatom, hogy bőrgyogyihoz is elviszem a lányomat, mert a gyerekorvos mindig ugyanazt a szteroidos krémet írja fel, ami kétségkívül egy-két nap után eltünteti egy időre problémát, de azért jó lenne valami alternatív megoldás. Csak nemigen ismerek biztosan jó bőrgyógyászt, olyanhoz meg aki szteroidos krémet írna fel érthető okokból nemigen akarok elmenni.

 • 2007.03.05 16:12:50manci

  Na akkor mégegyszer, az előző költeményem elszállt, irgum-burgum!!  kowacs: a lényeg, hogy nekünk a gyerekorvos javasolta sudocremet és - mivel bejött- nem is kísérleteztünk tovább.

  Ezt az Avene krémet patikákban lehet kapni? Tapasztalatod szerint mindegyikben vagy csak néhányban?

  Bőrgyógyászhoz én is szeretném elvinni a lányomat, csak nem ismerek jó szakembert, olyanhoz meg nem akarok menni, aki szteroidos krémet ír fel, mert olyan már van.

 • 2007.03.05 16:13:28manci

  Ezt nem hiszem el!!!!!!!!!!!!!!

 • 2007.03.05 16:34:02moon

  Hello,  a gyogyszertari kremek azert olyan dragak, ha nem receptre veszed, mert az elkesziteset is ki kell fizetned (magisztralis dij).  de pl. a mi doki nenink szo szerint receptet ir, tehat rairja a krem hozzavaloit, es a patikus ez alapjan mixel :)

 • 2007.03.05 16:38:07atha

  A gyermekemnek a kórháztól kezdve egyfolytában volt valami ragya a bőrén, a harmadik hónapra már olyan ekcémás volt a negyedik háziorvos-féle patikai szerek mellett, hogy komolyan kezdtünk aggódni. A doki azt mondta, hogy örök életében bőr problémás lesz. Hát erre persze beparáztunk, itt ez a gyönyörű gyerek és úgy néz ki mint a sebhelyesarcú. Van egy szuper sokszor bevállt bőrgyógyászunk és elvittük hozzá is, ugyan mondjon már valamit. Azt mondta, semmi mást nem kell a gyermekre használni, mint az Eucerin fürdetőolaját. Most 14 hónaposak vagyunk, azóta se testápoló, se babafürdető, se popsi-krém (legfeljebb hasmenésnél), a gyerek bőre gyönyörű, azóta se volt kutya baja sem. Ez gyógyszertárban kapható, Duschöl nével fut, baromi drága, azt hiszem az 500 ml-s 4500.- Ft volt, de szerintem majdnem fél évig elég, főleg ha adagolós verzióban használjátok. Szóval nagyon tudom ajánlani száraz bőrű babáknak!

 • 2007.03.05 19:47:19gigia

  Mi a gyerekklinikán kezdtünk a babussal (vagyis eleinte csak ő...), apjának szó szerint ezt mondták: hozzon babafürdetőt és popsikenőcsöt, bármilyet, csak J&J ne legyen!

  Így pont az első két hétben használtunk Gabit, azóta gyógyszertárit, bár semmi problémánk nics a bőrével. Nem érzem büdösnek, a fürdőkrémet a tenyerembe nyomom és zuhannyal habosítom (már ha én csinálom a vizet).

  Magamnak is szeretem a gyógyszertári cuccokat (hidratáló pl.), de amitől rosszul tudok lenni, az a hüvelykúp. Rendszeresen felír valami készíttetőst a nőgyógyászom, magam se tudom néha, miért... és barackmag alakúra csinálják... az valami rémálom :)

 • 2007.03.05 21:29:25EsTeh

  Hurrá, találtam egy 2 éves ki nem váltott receptet az orvosi papírjaink között.  Szóval a Bórvizes popsikrém receptje:  - Aqua borici gta 20,0

  - Adeps lanae

  - Vaselini albi

  - Aqua dest aa gta 60,0

  ------------------------

  mf ung

  DS: külsőleg bórvizes popsikrém  Nekünk ez nagyon bevált.

 • 2007.03.05 23:13:34sony

  Marywolf, biztosan nem a barack volt rossz ízű? Egyszerűen? És anyuka nem akart megsérteni, inkább benyelte a véleményed, hogy a gyerek nem evett még igazi barackot?

  Itt a belvárosban, a környéken 6 db zöldséges van, nyaranta legalább 3 fajta őszibarackkal, sárga barackkal, ha vannak is átfedések, akkor egyszerre minimum 10 fajta őszibarck áll a rendelkezésünkre megkóstolni. Ha nagyon szeretném, még most is tudnék találni barackot, az biztos. Ha bemegyünk a Sparba, Match-be, rögtön a bejáratnál kisebb lakásnyi részlegen árulják a zöldségeket, gyümölcsöket. Fizikai képtelenség kikerülni egy minimálisan érdeklő gyerekkel, hogy megismerje a gyümölcsöket, nem kell ahhoz kertváros. Minimálisan értelmes gyerek azt is könnyen megtanulhatja, már a bébiknek szóló könyvekből, hogy a gyümölcs gyümölcsfán nő.

  Volt viszont olyan, hogy a hegyekben nyaraltunk, egy kis faluban, és amikor gyümölcsöt akartunk vásárolni, paradicsomot ajánlottak. Gondoltuk, biztosan minden kertben van gyümölcsfa, azért nem kapható a bolban még alma sem. Majd szépen kinézünk egy fát, egy kedves helyi néni vagy bácsi kertjében, és megkérdezzük, szedhetünk-e pár darabot. Hát képzeld, abban a faluban nem voltak gyümölcsfák! Nem tartották fontosnak. Néztek ránk nagy szemekkel, miért akarunk mi gyümölcsöt enni. Pedig falu, természetközelség, minden. Na ez tényleg kultúrsokk volt. Azok a falusi gyerekek talán tényleg nem tudják majd, hogy milyen egy igazi barack íze, hiába élnek falun, egy utcányira a természettől.

  Viszont volt tej tehénből. Ez talán tényleg nincs a városban. Engem mindig visszatartott a tehén csomagolású tejtől az az apróság, hogy nem viccből találták ki a pasztőrözést, hanem muszájból. Egyébként ha belegondolok, 10 percre innen a piacon lehet pasztőrözetlen tejet kapni, kecsketejet is, és a belőle készült tejfölt, sajtot, túrót.

  Mi egyébként Linola Fett fürdőolajat használunk. Nagyon kevés kell belőle, így lassan fogy, megéri. A gyógyszertári fürdető is szárította a baba bőrét, ezért szappan nélkül szoktuk fürdetni, a stratégiailag fontos helyeken babaszappant használunk.

 • 2007.03.05 23:20:17manci

  Na pont ez lett volna a kérdésem, hogy akik fürdőolajat használnak, azok nem is szappanoznak kezet, lábat, popsit a gyereknek? Vagy az olajos vízben ázik a gyerek és csak a végén jön a fürdetőkrém/szappan?

 • 2007.03.06 07:56:55sony

  Manci, én a popsit, lábat, kezet mindig beszappanozom, de a hasat, karokat, nyakat, hátat csak akkor, ha muszáj. Nem tűnik koszosabbnak, csak a bőre nem szárad ki. A fürdés elején csináljuk, hogy utána az olaj ezeket a részeket is ápolja. Ők még kicsik, nem izzadnak ott, ahol a felnőttek, nem járnak olyan helyekre, ahol összedohányozzák a hajukat, bőrüket, alapesetben tisztábbak :)

 • 2007.03.06 08:48:11atha

  Mi az olajat kvázi szappanként használjuk, íme az Eucerin leírása: "...érzékeny bőr kíméletes tisztítására, bőrszárazságra, hámlással, viszketéssel járó bőrbetegségek megelőzésére, kezelésére..." ..."a termék használatával a zuhanyzást követően a bőr puha tapintásúvá, rugalmassá válik".. szóval ez nem áztatós olaj, szerintem más mint a kifejezetten babáknak való fürdőolaj. Minőségben mindenképp.

 • 2007.03.06 09:27:52manci

  sony, atha: köszi, hogy válaszoltatok! Kipróbálom ezeket a ternékeket, mert a mindennapos fürdetésről nem mondanék le szívesen, annyira élvezi a gyerek, arról nem is beszélve, hogy attól álmosodik el úgy, hogy utána 5-10 perccel már alszik is.

 • 2007.03.06 09:42:03Tori

  sony, a kecsketej tudomásom szerint nem szorul rá annyira a pasztőrözésre, mint a tehéntej. Valami ilyet magyaráztak nekem, hogy a kecske milyen okos, és mindig a megfelelő növényeket, esetenként gyógynövényt rágcsál, ezért biztonságosabb a teje. Aki jobban ért a témához, igazítson ki!

 • 2007.03.06 09:44:52kaposztalepke

  igen, ezek a fürdőolajok tisztítanak is, nem kell mellé külön szappan, nálunk mondjuk a Linola Fett megy, de ez mindegy..:)

 • 2007.03.06 10:03:09kovvacs

  manci, az Avene Trixera valószínűleg csak nagyobb gyógyszertárakban kapható, mert itt a faluban egyikben sem, de pl. a budaörsi Tescóban levő gyógyszertárban igen. De az nagy gyógyszertárnak számít.

  Nálunk az volt az ekcémás menetrend, hogy a bőrgyógyász néni előbb megpróbált szteroidmentes kúrát adni (magisztrált, azaz gyógyszertárban kotyvasztott krémmel), az nem jött össze. Utána adott szteroidosat, megmondta, hogy kb. 2 nap alatt szép lesz a bőre, de utána zuhanjunk rá sima ekcémás krémmel, mert különben újból kijön. Arra is írt magizstrált krémet, plusz ajánlott 3 gyárit, amit a tapasztalat szerint érdemes kipróbálni. A szetroidos valóban használt, a magisztrált később ápolókrém nem, ahelyett lett az Avene Trixera, amit akkor még Németoból hozott a férjem (de már lehet idehaza kapni nagy gyógyszertárakban). Gyönyörűen rendbehozta a bőrét és azóta sincs vele gond. Ha néha vakaródzik vagy valahol száraznak tűnik a bőre, most is bekenjünk vele. De ekcémának hálIstennek nyoma sincs.

 • 2007.03.06 10:36:02kovvacs

  mér gépelek félre megállás nélkül? Fáradt vagyok de nem ennyire

 • 2007.03.06 11:44:03manci

  Köszi, kowacs, kipróbálom azt is. Baromi hasznos nekem ez a Poronty, főleg Ti!:)

 • 2007.03.06 15:57:33marcangoló

  A doktor néni nekem is a lelkemre kötötte, hogy J and J-t semmiképp. Én amúgy is jobban szeretem a gyógyszertári cuccokat. Pedig a hogy elnézem, a kicsi jobban fogja birni a gyűrődést bőrileg, mint a fiam. Nálunk pocsék a viz. Inni nem lehet belőle, mert irtózatos az ize, viszont szárit is rettenetesen.

 • 2007.03.06 18:05:39gyöngy

  Conodonta! Debrecenben élsz? Mi igen. Nálunk az vált be, hogy vettünk egy víztisztítót a zuhanyhoz, és egyet a konyhába. Amikor a gyerkekeim fürdeni akarnak, akkor is a zuhanyon keresztül engedik maguknak a vizet. Ez a szűrő kiszedi a klórt, és nem szárad a bőrünk. Azóta nem kell testápolót használnunk egyikőnknek sem, pedig előtte rettentően száradt a bőrünk. A konyhai szűrő pedig nem csak a klórt szedi ki, hanem minden mást, és szintelen, szagtalan, íztelen, élvezetes vizet ihatunk. Nagyon szeretem.

  Most, hogy jön a Babó, gyógyszertári cuccot fogunk használni, és remélem az Ő bőrének is jó lesz a tisztított víz.

 • 2007.03.06 18:27:28Katalma

  gigia: szerintem próbálkozz másik gyógyszertárnál kúpügyben, ha van olyan, ami útbaesik. Azt figyeltem meg, hogy gyógyszertártól függ, hogy golyócskát, kúpformát, vagy valami éles-hegyes formájú kúpot készítenek.

 • 2007.03.06 18:36:06Katalma

  sony: a pasztőrözés sem tökéletes, tej esetében forralással lehet símán helyettesíteni.

  Uis a pasztőrözés nem más, mint a tej hirtelen - pár másodperc alatt - 70-80 C-fokra felmelegítése, majd ugyanilyen hirtelen történő lehűtése. A módszer csővezetéken történő gyors átvezetéssel valósul meg. Nem pusztítja el az összes kórokozót - nem akarok hülyeséget írni, tanulmányaimból úgy rémlik, kb. 90%-t pusztít el, de símán lehet, hogy rosszul emlékszem, a jegyzeteim meg valahol elérhetetlen magasságokban vannak a szekrényben...

  Ezzel igaziból csak annyit érnek el, hogy lassabban romlik meg a tej, mint "amúgy", és az esetleges emberre is veszélyes fertőzések mértékét, lehetőségét csökkentik.

  Sajtok, túró, tejföl - erre most így nem tudok mit hozzátenni :) de ha főzéshez, sütéshez kell pl. túró, sokkal szívesebben használom a "piacit", ha hozzájutok, 100-150 fok már elég jól sterilizál, és sokkal finomabb. (A forrás évek óta ugyanaz, megbízhatónak ítélem meg.)

 • 2007.03.06 20:47:54B-

  Katalma: én nem értek hozzá, de nem roncsolja jobban a tejet, ha percekig 100 fokon forr, mintha néhány másodpercig 70-80 fokon van?  Bár gondolom, a gyári tej ennél bonyolultabb eljárásokon esik át... A forralt tej ugye már nem alszik meg? Én főleg az aludt tej miatt szeretem a házitejet, de azt csak olyanoktól, akik névről ismerik a tehenet, és tudják, hogy mikor volt oltva stb...

 • 2007.03.06 21:19:06marcangoló

  Gyöngy, nem engem kérdeztél véletlenül? Mert ez a víztisztítós dolog egészen jó ötlet.
  B-, ha jól emlékszem, anyukám mindig felforralta a tejet kiskoromban, mégis megaludt.

 • 2007.03.06 21:48:18Katalma

  B- : de, a forralás egészen biztosan jobban roncsolja a tejet - és kapaszkodj meg, ettől sokkal emészthetőbb is lesz. (A tehéntej fehérjéit az ember nem annyira jól tudja emészteni.) Én amúgy jobban is szeretem a forralt tej ízét.

  Az aludtej ügyben most így hirtelen nem tudok nyilatkozni tuti biztosat, de sztem a forralt tej is meg tud aludni valamelyest. Itt a környéken nem lehet házitejet kapni, "otthon" meg már régen laktam... :(

 • 2007.03.07 08:40:42gigia

  Katalma, kösz a tippet, remélem mostanában nem kerül rá sor, de legközelebb elmegyek máshova.

  10 perc járásra három gyógyszertár van, egyik zsúfolt, másikba nagyon nehéz babakocsival, a harmadikat imádom! Kedves, segítőkész a patikus, tök jók a cuccaik, ezek szerint a kúpjuk nem :)

 • 2007.03.07 09:24:52andrejka

  Sziasztok, új anya vagyok (ezen) a terepen, egyébként "régi", lassan 10 éves lányommal. Olvastam, vagytok itt páran ekcémás, érzékeny bőrű babákkal, mi is ezzel küzdünk sajna a mai napig, abban bízom, ha már kinőni nem sikerül, legalább a gyakran hozzá társuló asztmát megússzuk. Nálunk csak a szörnyű fürdető kenőcs válik be, + a linola fett fürdőolaj. Most készülünk egy maszek dokinénihez, mert nagyon elegem van az állandó szteroidos krémekből és a Heim Pál szakrendelésen is csak azt adják. Létezik egy homeopátiás kenőcs, nekünk az enyhébb foltokra nagyon bevált, de most sajnos kell vmi erősebb is

 • 2007.03.07 11:41:12Katalma

  Most lehet, hogy hülyeséget fogok írni már megint, de nem lehet, hogy az ilyen ekcémás-kiütéses tünetek valójában az immunrendszer valamilyen problémáját jelzik, és hosszú-hosszú méregtelenítő kúra (aminek az egyik lényege a sok folyadékfogyasztás, lehetőleg ásványvízből meg teákból), sokat dobna a helyzeten?

  Én biztosan próbálkoznék ilyesmikkel a magam részéről, akár természetgyógyászt (nem sarlatánt, hanem normálisat) is felkeresnék ebben az ügyben. Szerencsére nálam most épp múlóban a tünetek, valszeg a januári betegségem és az akkori gyógyszeres kezelés utóhatása volt, én legalábbis erre tippelek... Remélem, mostmár így is maradok :)

 • 2007.03.07 12:20:28kovvacs

  Katalma, emlékeim szerint az ekcémás tünetek abból alakulnak ki, hogy 1, a bőr túlságosan kiszárad 2, nem termelődik (vagy túl kevés) a megfelelő anyag, ami védené (na most kéne okosnak lenni, hogy ez vmi fehérje, zsír vagy mi a szösz) 3, valóban egyfajta védelmirendszerhiány alakul ki 4, a bőrt megtámadja mindenféle kisebb-nagyobb betegség, amit normál esetben simán kivédene. Ezért kaptunk mi pl. gombakrémet is az elején a babánknak.

  Namármost anyatejes csecsemőnél biztosan nem menő a tisztítókúra, de felnőttnél lehet, hogy érdemes ezoterikailag-természetgyógyászilag-pszichológiailag megkapargatni a kérdést, miszerint miér nem akar engem megvédeni a saját bőröm (vagy valami hasonló).

 • 2007.03.07 12:55:07andrejka

  A lányomnál próbáltuk az okokat kideríteni: volt aki szerint az is baj, hogy annak idején lemosták róla azt a "bevonatot", ami születéskor van a baba bőrén, aztán nem tesz jót a sok fehérje, sajnos nálunk bár elfogy a zöldség, gyümölcs de a hús is nagy kedvenc... És ami sztem a legnagyobb rontó tényező, az a lelki túlérzékenység, ami persze ebben a túlérzékeny bőrben is megnyilvánul. Igyekszünk ezen is javítani, de az a legnagyobb baj, hogy a gyulladtabb időszakokban kénytelenek vagyunk a szteroidot használni, e helyett próbálok most mást találni végre.

 • 2007.03.07 12:56:28andrejka

  Hallottam vhol, hogy a grape fruit mag kivonat ilyesmire is hatásos, tudtok erről vmit?

 • 2007.03.07 18:27:38amarena

  a gyógyszertári fürdetőt kb 2x használtam, aztán irány Lush. Először a DreamCreamet használtuk, majd rájöttem, h az Almond& Coconut Smoothy krémfürdő jobb. gyönyörű a kicsi bőre. Bőrgyógyászakról -mint általában a fehérköpenyesekről- annyit, h édesanyámnak 15 évig nem tudtak mit adni a bőrére ( napallergia, ekcéma, majd a jó kis gyógysztári kenőcsök hatására elvékonyodás). keverték a disznózsírt, de semmit sem használt. Immáron 3. éve használ Lush-t és panaszmentes (olivás szappan és dreamcream testápoló. ez utóbbit használtam pocira és megúsztam a striákat).
  Popsikenőcs:
  bepanthentől bepállott a gyerek segge. Igy maradtunk a sudocream-nél ill gyógyszertárinál.

  A grépfruitmag kivonat elvileg mindenre jó, elsősorban kitűnő méregtelenítő. bevallom, az életemből kimaradt, igy saját tapasztalatom nincsen.

 • 2007.03.07 18:33:56amarena

  bájdövéj: volt egy kis munkavállalói kiruccanásom az egyik legnagyobb kozmetikai konszerénél. rendesen kaptam termékeket, mondván tudjam mit dícsérek. megragyásodtam. fél évig kezeltem magam. a cuccokat odaadtam kozmetikus barátnémnak, mert ácsingózott értük. 1 hét múlva üvöltve hívott, h mi ez a szar, mert tiszta ragya. azóta, ha vki hasonló kelésekkel megy hozzá, csak megkérdi: na, te is megérdemelted?
  igy kenjetek magatokra bmit!
  sajnos, nagyon meg kell nézni, h mi mit tartalmaz, ui a nagyüzemi cuccok tele vannak szintetikus anyagokkal ill kőolajszármazékokkal.
  javasolt: dr. hauschka, weleda, lush (ebben minimális paraben van). a l'occitante, nu skin, flp kencék is tele vannak mindenféle mesterséges cuccossal, bár ennek ellenkezőjét hírdetik.

 • 2007.03.07 20:16:03B-

  Nekem a Lush borzasztóan kiszárítja a bőröm, és amikor asztmás korszakomat éltem, fulladtam az erős illatától. De ezt már írtam :-)

 • 2007.03.07 20:22:53gigia

  Én ezt a "te is megérdemelted" dolgot samponnal éltem át. A festett hajam lett zsíros és korpás egyszerre...

 • 2007.03.07 20:27:20druantia

  Én Gigi-t használok, az teljesen rendben van. Már nem látszom serdülőnek. Meg régebben (amíg volt időm iontoforizálgatni magamat) szerettem a Jansen rozacea elleni ampulláját.

 • 2007.03.08 08:25:16andrejka

  Nekem is extra érzékeny a bőröm, egy ideje használom az Eucerin arckrémeket. Csak gyógyszertárban lehet kapni, a nappali és az éjszakai együtt elég húzós... ráadásul ebben az idei szeles télben cseppet sem győzött meg, hogy olyan jó is, pont úgy kipirosodott-kiszáradt a képem.. Úgyhogy most kipróbálom az egyszerű gyógyszertári sajátkészítményeket.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta