A szülőket kellene nevelni

A szülőket kellene vizuális szempontból nevelni annak érdekében, hogy felismerjék a 2-7 éves gyerekeknek szóló korszerű, minőségi kiadványokat és azok jelentőségét - mondta Szigethy Katalin, a Naphegy Kiadó vezetője az MTI-nek.


A szakember hangsúlyozta: tapasztalata szerint a szülők továbbra is a gyerekkorukban népszerű művek új kiadásait vásárolják meg az első olvasásélményüket szerző gyerekeknek, félnek az új típusú kiadványoktól, amelyek azonban sokkal jobban illeszkednek a korhoz.

A felnőttek azt hiszik, hogy a gyerekek a giccses, régies, egyértelmű formákat ábrázoló, harsány színű illusztrációkat kedvelik, holott egyáltalán nem biztos, hogy ők is a Walt Disney-könyveket választanák - mondta.

Hozzátette, hogy ezek a "rózsaszín tündéres" kötetek elárasztották a gyerekkönyvek piacát, így nehéz feltűnni új, különleges kiadványokkal. Szigethy Katalin kiemelte, hogy a 2005-ben alapított kiadó ezért az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló művészi, vizuális szempontból is igényes művek kiadására specializálódott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szellemes, igényesen kidolgozott könyvek a figyelemzavar, a diszlexia leküzdésében, és a kéz-szem koordináció fejlesztésében is segíthetnek. Példaként említette az úgynevezett "böngésző" könyveket, amelyekben rengeteg figurát és tárgyat ábrázoló, egész oldalas rajz kínál kimeríthetetlen vizuális élményt és beszélgetőtémát a gyereknek és a szülőnek.

Ezekben az eredetileg német, de világszerte sikeres művekben számos állandó karakter, elrejtett történet mutatja be a hétköznapi dolgokat a gyerekeknek. A szakember rámutatott arra, hogy a 2-3 éves gyerekek vizualitása jóval verbalitásuk előtt jár, ezért "bűn ilyenkor silányat adni a kezükbe". Sok szöveggel és sztereotip rajzokkal bombázzák a korosztályt olyan tévhitek alapján, mint például "a kisgyerekek nem látják a pasztellt" - tette hozzá.

Szigethy Katalin közlése szerint a mesék témája szintén túl egyszerű, pedig ilyen korban már-már filozofikus kérdéseket is el lehet magyarázni frappáns mesék keretében a kicsiknek. A kiadóvezető példaként hozta fel azt, hogy a múló időről és az elmúlásról is lehet mesélni a gyerekeknek úgy, hogy megértsék, s ez ne jelentsen számukra rossz élményt.

A szakember kitért arra: a rendszerváltás előtt az biztosított színvonalas gyermekirodalmat, hogy politikai okok miatt sok szerző kizárólag gyerekeknek szóló műveket írhatott. Manapság Magyarországon "lenézik" azt, aki csak gyerekkönyveket ír - mondta Szigethy Katalin, aki veszélyes tendenciának tartja a jelenséget.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek