SZÜLŐSÉG

A szülőket kellene nevelni

2007. március 3., szombat 10:13

A szülőket kellene vizuális szempontból nevelni annak érdekében, hogy felismerjék a 2-7 éves gyerekeknek szóló korszerű, minőségi kiadványokat és azok jelentőségét - mondta Szigethy Katalin, a Naphegy Kiadó vezetője az MTI-nek.


A szakember hangsúlyozta: tapasztalata szerint a szülők továbbra is a gyerekkorukban népszerű művek új kiadásait vásárolják meg az első olvasásélményüket szerző gyerekeknek, félnek az új típusú kiadványoktól, amelyek azonban sokkal jobban illeszkednek a korhoz.

A felnőttek azt hiszik, hogy a gyerekek a giccses, régies, egyértelmű formákat ábrázoló, harsány színű illusztrációkat kedvelik, holott egyáltalán nem biztos, hogy ők is a Walt Disney-könyveket választanák - mondta.

Hozzátette, hogy ezek a "rózsaszín tündéres" kötetek elárasztották a gyerekkönyvek piacát, így nehéz feltűnni új, különleges kiadványokkal. Szigethy Katalin kiemelte, hogy a 2005-ben alapított kiadó ezért az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló művészi, vizuális szempontból is igényes művek kiadására specializálódott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szellemes, igényesen kidolgozott könyvek a figyelemzavar, a diszlexia leküzdésében, és a kéz-szem koordináció fejlesztésében is segíthetnek. Példaként említette az úgynevezett "böngésző" könyveket, amelyekben rengeteg figurát és tárgyat ábrázoló, egész oldalas rajz kínál kimeríthetetlen vizuális élményt és beszélgetőtémát a gyereknek és a szülőnek.

Ezekben az eredetileg német, de világszerte sikeres művekben számos állandó karakter, elrejtett történet mutatja be a hétköznapi dolgokat a gyerekeknek. A szakember rámutatott arra, hogy a 2-3 éves gyerekek vizualitása jóval verbalitásuk előtt jár, ezért "bűn ilyenkor silányat adni a kezükbe". Sok szöveggel és sztereotip rajzokkal bombázzák a korosztályt olyan tévhitek alapján, mint például "a kisgyerekek nem látják a pasztellt" - tette hozzá.

Szigethy Katalin közlése szerint a mesék témája szintén túl egyszerű, pedig ilyen korban már-már filozofikus kérdéseket is el lehet magyarázni frappáns mesék keretében a kicsiknek. A kiadóvezető példaként hozta fel azt, hogy a múló időről és az elmúlásról is lehet mesélni a gyerekeknek úgy, hogy megértsék, s ez ne jelentsen számukra rossz élményt.

A szakember kitért arra: a rendszerváltás előtt az biztosított színvonalas gyermekirodalmat, hogy politikai okok miatt sok szerző kizárólag gyerekeknek szóló műveket írhatott. Manapság Magyarországon "lenézik" azt, aki csak gyerekkönyveket ír - mondta Szigethy Katalin, aki veszélyes tendenciának tartja a jelenséget.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.04 22:00:33szanna

  Káposztalepke! A párom egy Öveges fizika könyvből tanult olvasni. A matek és a fizika mindig jól ment neki, az olvasása a mai napig lassú. Lehet, hogy van összefüggés?

 • 2007.03.05 08:20:53mamaja

  Az első két "mesekönyvünk" két fotó gyűjtemény volt. A világ minden tájáról, minden témából. Abban egy betű sem volt. Mégis minden este fürdés előtt azt kellett olvasni. Az oldalszámot nem ismerték, de mindent megtaláltak benne. A saját nyelvükön beszéltek a képekről, meg persze mi is. Egy arcról érzelmeket, tulajdonságokat mondtunk el. A fiam a mozdonyokat imádta meg a repülőgépeket. Rengeteget lehetett beszélni és beszéltetni. Kitálálni az előzményt hozzá. Májusban lesznek öt évesek, a fiam már kezd olvasni és imádják a könyveket. Rendszeresen járunk könyvtárba, bár itthon is sok könyvünk van. De szerintem nagyon jó dolog, még akkor is ha itt az internet a lakásban. Tanulják meg a könyvből való búvárkodást is.
  A magyar népmeséket még ma is úgy kell cenzúráznom, mert néhol igen brutális. Ha valaki nem érti mire gondolok, írhatnék példákat is, de szerintem ráér ezeket a szófordulatokat egy gyerek később megismerni.

 • 2007.03.05 09:03:23Leona

  Nálunk ebben is vegyesfelvágott van. Disney-könyvek közül bejönnek a micimackósak, mert szeretem (és a lány is), ha nemcsak DVD-n nézi a gyerek. A tv-zés le van korlátozva, de olvasni bármikor lehet.

  A Vidám mesék neten is rendelhető, ha vkit érdekel, utánakérdezhetek, hogy hol.

  Egyébként pedig hajrá Pöttyös Panni, a lányommal teljes egyetértésben vagyunk e téren. Másik két nagy kedvenc: Pitypang, a hiú oroszlán; Picilány és az eső. Ja, és Janikovszki Éva!

  És igen, azokat olvassuk, amiket én is harminc éve. Főleg mert az enyémeket olvassuk sokat.

  De nagyon szeretjük a festészettel foglalkozó könyveket. Most következő szülinapra is olyat kap a nagylány az egyik nagyitól.

  A másik nagyitól pedig már fél éve megrendeltem a Kipp-koppot, azóta is várjuk. De ő valamiért sosem ad könyvet. Pedig tudja, hogy mennyire szereti a gyerek, nem értem.

  Amit pedig végképp nem értek, hogy a kicsi mért nem szeret olvasni? Hiszen példaként ott lebeg előtte állandóan. Még mindig csak ott tart, hogy tépkedi őket, és ez maximálisan kielégíti a "könyvéhségét". Pedig folyamatosan próbálkozom nála is. Ez elszomorít.

  Ez a Téli böngésző pedig felkeltette a kíváncsiságomat. Rá fogok keresni.

 • 2007.03.05 09:13:19Tori

  Én vinnyogva nevetek a Pöttyös Panni az óvodában c. könyvön, ahol nagy erőkkel megy a kommunista propaganda, amikor az óvónéni az öltöztetős babáknak népi ruhákat rajzol, és valahogy csak a Közös Piac népviseletei kerülnek elő... :D Egyébként szerintem a PP sorozat felelős azért, hogy barátosném Tamaráját folyamatosan leruszkizzák.  Mi egyébként alig vettünk könyvet a gyereknek, főleg a mi régi könyveinket kapta meg. Iiiigen, Boribon, Szutyejev, Öreg néne őzikéje, Bömbi, Gőgös Gúnár, Mesebolt és társai. Egyébként meg a cikkről az jut eszembe: másokat is idegesít, ha valaki becsmérlően nyilatkozik azokról, akikből él?

 • 2007.03.05 09:40:32laili

  marywolf: bocsi én nem vagyok ennyire ott a témában.A helyesbítés bizt jogos:)  A netes dolgot rábíztam a páromra köszi a tippet.

 • 2007.03.05 19:36:51Dexter68

  Ami nálunk bejött, az Bartos Erika munkássága.

  Anna és Peti történetek illetve Bogyó és Babóca.

  Csipetke nagyon élvezi. A Pagonyék adják ki őket, amúgy www.bartoserika.hu-n lehet nézegetni. (annyi mindenkinek ajánlottam már, hogy majd kérek tőle jutalékot :o))))  Amúgy télleg tragédia, hogy némely szülő mivel tömi a gyereke agyát. Ott indul, hogy sokan azt hiszik, hogy a rajzfilm/animáció, az már mindjárt „mese” így a gyerekkel mindent megnézetnek, amiből ők kimaradtak. Sőt, a Gyűrűk ura bemutatóján láttam egy apukát, aki a 3 éves gyerekének mondta, hogy „Milyen jó kis mese lesz, majd meglátod!” Biztos ez kell a gyerekeknek. Különben 20 év múlva nem lesz elég pszichopata tömeggyilkos, aztán hova jut a világ?

 • 2007.03.05 20:09:06eszter

  Más is írta már, én is hozzáteszem: a nővéremmel minket arra tanítottak, hogy a könyv érték, vigyázni kell rá. Vigyáztunk is, és a gyerekeim könyvtárának 70%a az én volt könyveimből tevődik ki. Azt gondolom, hogy direkte ártani nem lehet, vagy akár lelkiismereti kérdést csinálni a dologból, hogy most Úristen, rosszat olvasok a gyereknek, tiszta hülyeség. A mese legnagyobb varázsa az együtt töltött idő. Ettől lesz jobb ember, nem attól, hogy majd felnőttkorában tud-e társalogni az irodalmi elittel, mert bizony remek ízlése van. Ha nyaralni megyünk, mndig Agatha Christi-t viszek magammal. HA! Jó vagyok olvasásból, sokat és sokfélét olvasok, mégis a legnagyobb erénynek azt tartom, hogy elolvasok vmit, és megállapítom MAGAMNAK, nem másnak, hogy tetszett-e vagy sem. Nálam ez az önismeret, önazonosulás, elmélyülés, stb.

 • 2007.03.05 21:11:16mari

  Valami miatt sokan itt azt gondolják, hogy azért, mert elavultnak, unalmasnak tartom a magyar könyvkiadást, magasabb rendűnek érzem magam másoknál. Nem felülről beszélek, hanem pusztán az keserít el, hogy a hazai könyvesboltok és boltosok nem fogékonyak az újra, és nem adnak ki mai, friss, profi illusztrációkkal könyveket, de ha mégis, azt nem teszik ki a polcokra a kereskedők, attól való félelmükben, hogy nem fog fogyni. A kiadók is, és a kereskedők is a tutira mennek: ami már bevált 50 éve, az biztos, hogy jó lesz a mai gyerekeknek is. Olyan ez, mintha megállt volna az idő, pedig igenis a gyermekirodalom is fejlődik és változik, mégha ez országunkban nem is mutatkozik meg kellőképpen. Becsülöm az itt hozzászóló anyukákat, akik ha nem is vesznek manapság könyveket, de a régiekről lefújják a port, és olvasóvá nevelik a gyereküket. Tisztelek mindenkit, aki védekezik, és a saját ízlése szerint válogat, hiszen, mindenki azt olvas természetesen, amit akar. Inkább a gyerekeket sajnálom, akik olyan országban élnek, ahol esélye sincs az anyukáknak, hogy érdekes, fantáziadús, mai, művészi könyveket vegyenek számukra, leszámítva azt a kevés kivételt, ami van (aki szereti a Pettson-könyveket, az tudja, hogy milyen könyvekre gondolok). És azt is sajnálom, hogy az itt hozzászóló anyukák is csak a régieket emlegetik, és talán még el sem gondolkoztak azon(tisztelet a kivételnek), hogy mait, újat, érdekeset keressen a gyereknek. Persze nehéz dolguk lenne, de azért találnának...

 • 2007.03.05 21:46:39jidele

  hát nem tudom, engem nem nyűgöznek le a "mai, friss, profi illusztrációkkal könyvek". Sztem a legtöbbnek kifejezetten csúnyák a rajzai, ostoba a szövegük. Sokszor egy régi mű utánérzése, silány fércmunka.

 • 2007.03.05 22:01:45Csöre

  Na, úgy történt, hogy kedvet kaptam, és beszereztem a posztban nyilatkozó kiadó hölgytől a mai nap két könyvet (egyet mostanra, mert itt is sokan dicsérték, és egyet majd kicsit későbbre). Közben beszélgettünk egy kicsit, és szegény a fejét fogta, amikor említettem neki a Porontyot. Merthogy az újságíró beszélgetett vele vagy másfél órát, nem vette magnóra, jegyzetelt. Aztán írt egy cikket. Szigethy Katalin száját nem hagyta elaz a mondat, hogy nevelni kéne a szülőket, sőt nem is gondolta ezt. A cikkíró viszont így foglalta össze a (saját) gondolatait. Én nagyon szeretem a régi könyveket, éppen folyamatban van, hogy a régi könyvállományunk (részben még anyukámtól maradt) már-már lapokból álló példányait újraköttessük. Viszont az újabb kiadású könyvek között is találok kedvemre (kedvünkre) valót. Ki-ki menjen a saját szimatja után, a fenti posztok viszont arra mindenképpen jók, hogy aki esetleg még nem hallott valamiről, utánanézhessen.

 • 2007.03.05 23:23:59Anyatünde

  Mari, iszonyú sok gagyi gyerekkönyv van mostanában. Sajnos sokszor az még a jobbik eset, ha csak a rajzok giccsesek, vagy a giccs határán járnak, sokszor a szöveg is olyan (pl. leporelló-mesekönyvekben) hogy borzasztó: se füle, se farka mondókák, kínrímek tömkelege. Ezért, pl. Kormos István verskötetet én, egye fene bevállaltam Radvány Zsuzsa (ha jól emléxem) illusztrációival. És mivel ilyen sok az ócska gyerekkönyv, talán ezért nyúlnak vissza sokan (beleértve magamat is...;-)) ) gyerekkorunk kedvenc mesekönyveihez. Páran írtatok linkeket a témában, az nagyon jó. Csak gyorsan ki kéne őket gyűjteni.

  Amúgy meg... amikor zsinórban betegek a gyerekek, (mi pl. dec. vége óta EGYFOLYTÁBAN túlélő-üzemmódban működünk, most pl. az öttagú családból 3 fő skarlátos, az egyik én vagyok... :-(( )és már az is szervezést igényel, hogy élelmiszerboltba eljussak, háát, olyankor antikváriumba aligha fogok menni, meg a netet se nagyon böngészem könyvek (vagy éppen hordozókendő kötözési útmutatók... ;-)) )után kutatva. Ezért mondtam, hogy jó, hogy írtatok linkeket és hogy ki kell gyűjtsem őket, ugyanakkor ilyen helyzetekben jó szolgálatot tesznek a régi, jól bevált mesekönyvek is.

  Dexter68: Háát, annak a szülőnek is csak "gratulálni" tudok, aki Gyűrűk Urá-ra vitte a 3 évest... Én kb. félidős várandós voltam a kislányommal, mikor párom hazahozta a Gyűrű Szövetségé-t DVD-n. Kb. a film közepe táján kikapcsoltam, mert annyira félelmetes jelenetek voltak benne. Aztán persze, miután megszületett a kislányom, megnéztem végig. Meg a két másik részt is. Meg mind3 bővítettet is. Természetesen a regényt is, valamikor eközben.

  Kislányomnak egyébként 2-2.5 éves kora körül vagy fél éven át minden este el kellett mesélnem Tinúviel regéjét (a regény 1. részében olvasható, a filmben sajnos csak 1-2 sort dudorászik Aragorn belőle, azt is csak a bővített kiadásban...)

 • 2007.03.06 08:26:40kaposztalepke

  Ez a Gyűrűk Ura is furcsa dolog..15évesen amikor olvastam, mindenki hülyének nézett, hogy 3*600oldal tündérmese...amit én kaptam a gimis oszttársaktól..mostmeg;)

 • 2007.03.06 08:49:21Anyatünde

  KL! És tetszett a GyU? (a regény) :-)))

 • 2007.03.06 08:54:55eszter

  Csöre, tök jó fej vagy!!!Úgy szeretlek! Amúgy a szerkesztőknek többször "felhívtuk" a figyelmét a nagyon helytelen címválasztásra. A hatásvadászat miért ott kezdődik, hogy pár ember besértődik, a hivatkozott meg puffog, hogy nem mondott ilyet?

 • 2007.03.06 09:16:52Memme

  Engem hagytak válogatni, volt miből. Egyrészt anyukám mindig is imádott olvasni, sok könyv volt otthon, meg én is kaptam nagyon sokat. Egyik kedvenc mesekönyvem a Bibliai mesék volt...

  A Dűne sorozatot olvasta valaki? >bb< sokkal jobb, mint a Gyűrűk Ura. (az is jó, de NEKEM jobban tetszett a Dűne)

 • 2007.03.06 09:17:26Memme

  Szerintem-et jelent a bb

 • 2007.03.06 09:53:34Tori

  Bárcsak válogathatnék a mai, igényes könyvekből, de egy minimálbér + egy minimálgyes nem alkalmas arra, hogy ezt megtegyem. Így elő a celluxot és restaurálom a régi könyveinket.  Szerintem a Gyűrűk Ura nagyon jó mese, bár nem a hatásvadász filmen keresztül kéne bemutatni, hanem a rajongó apuka esténként felolvashatna. Az én férjem Szilmarilokat olvasott. A pocakomnak. Angolul. :D A mesében kiskorban úgyis az fontos, hogy anya vagy apa időt szán a kölkére. Na és, ha nem ért meg mindent? Majd a huszadik ismétlésre megérti. Mi simán betettük a két és fél évesnek a Jankovics Marcell-féle János vitéz DVD-t, az egész család azon rinyált, hogy "jaj, mit ért belőle a gyerek", meg hogy "jaj, meg fog ijedni tőle". Nem ijedt meg, és bár nem ért mindent, a sztori lényege megvan neki, és mostanra kívülről fújja a betétdalokat meg a vers egy részét is. Nekem az az alapelvem, hogy minden gyerek zseni. Csak a legtöbb szülő túl alacsonyra teszi a lécet, hogy biztosan ne verje le a kicsi. Pedig a gyerekek igenis szeretik tornáztatni az agyukat, legalábbis amíg azt játékosan tehetik. Szerintem.

 • 2007.03.06 09:54:44Tori

  Ja, azt ki is felejtettem, hogy a Népszínház utcában van egy antikvárium, amelyik kifejezetten gyerekkönyvekre szakosodott, akit érdekel, ott utánajárhat.

 • 2007.03.06 09:56:52Dexter68

  Amikor a Gyűrűk Ura megjelent Magyarországon, a bölcsész haverok szóltak, hogy álljak neki, mert jó. Ők úgy fogalmaztak, hogy inkább történelmi regény, mint tündérmese, és ebben szvsz van is valami. Én szeretem a ráérős tempóját, hogy nincsenek túlpörgetve az események, és persze azt, hogy hihetetlen körültekintéssel, és részletességgel vannak kidolgozva a népek, a történelmük, a nyelvek, stb. Ettől hiteles.

  A filmet is szeretem (pedig ez ritka), mert látszik, hogy Jackson is szerette a regényt, maximálisan figyelembe vette a rajongókat, a már elkészült festményeket, stb.  Dűne hasonló, csak sci-fiben. Szerettem azt is, bár én nem éreztem jobbnak. Viszont szegény Lynch elég gagyi filmhez adta a nevét dűnbe-ügyben.

 • 2007.03.06 09:59:11szanna

  Memme! Talán mert hamarább olvastam, nekem a Gyűrűk Ura megelőzi a Dűnét. Az első helyen, nálam az orosz írók állnak, Sztugackij fivérek, Kir Bulicsov. A legnagyobb kedvencem Szergej Sznyegov Istenemberek c. műve.

 • 2007.03.06 10:03:24lii

  +1 szavazat a Dűnének (de azért nem az lesz nálunk az esti mese az elején :)

 • 2007.03.06 10:05:40Dexter68

  A filmekkel az a baj, hogy kikapcsolja a gyerek (és a felnőtt) agyát. Ha meg olvasol, az megdolgoztatja. És a legvadabb Grimm/Andersen mesében is olyannak képzeli el a randa szörnyeket, amit még fel tud dolgozni. Míg filmen megkapja a pofájába részletesen, hogy a rendező hogy képzelte el.

  Ha belegondolok, az Alien-filmekből is az első volt a legjobb, pont azért, mert nem lehetett látni a rémet teljes valójában, max részleteket kaptunk sötétben, elmosódva.

 • 2007.03.06 10:06:03kaposztalepke

  Anyatünde: persze, azért olvastam végig, és utána a Babót, meg a Szilmariloknak is nekiláttam, de be kell valljam annak a 40. oldalánál tovább nem jutottam..állítólag jó könyv lenne, de az elején az a rengeteg név meg minden, totál őskáosz volt nekem akkor..mostanában meg még nem próbáltam, most éppen Asimov teljes alapítvány-birodalom-robot univerzumát olvastam újra, meg káosz-elméletről és kvantumfizikáról néhány könyvet, és Hawking-Penrose könyvet..  Egyébként kis 15évesként totál bele voltam a könyv alapján zúgva Aragorn-ba, és nagyon rossz is volt megszoknom a filmet, mert én totál másnak képzeltem el, és bár logikus, hogy egy "vándor" inkább szikárabb vékonyabb alkat legyen, hisz ki tudja mit mikor hol tud enni, ellenben gyalogol egész nap:)...de nekem a nagydarab pasik jönnek be, úgyhogy én totál másnak képzeltem, és így elsőre nagy csalódás volt ilyen kis gizdácska:)))) Aztán megszoktam:))  Persze annyi idősen én a Fekete gyémántok Berend Ivánjába is bele voltam esve:))) hiába, a mérnök úr:)))  Memme: a Dűne a másik nagy kedvenc, Paul Atreides-be is bele voltam esve 15évesen:))))) Akkor azt sem ismerte senki az osztályunkból.

  Annál sztem nagyon fontos a könyv, imádom a filmet, nagyon tuti hangulata van (amúgyis bírom Lynch több filmjét), baromi jó a zenéje is, viszont a könyvből lehet rendesen megérteni a rendszert, és sok mindent megtudni, nekem nagyon tetszett...mondjuk én nagy sci-fi rajongó vagyok, Asimov zseni:), persze a többi nagy klasszikust is bírom, Clarke, Silverberg,stb az oroszokat Lem, Sztrugackij-testvérek, és a többi...:) és persze ne feletkezzünk meg a magyarokról sem, Zsoldos Péter, Tőke Péter..nomeg ha már vegyülünk fantasykkal akkor Szélesi Sándor, Nemes István, Fonyódi Tibor, Böszörményi Gyula (velük többször sikerült személyesen is találkoznom)..stb..na, inkább abbahagyom a listázást:)mert megint 5 oldal lesz a kommentem:)

  De nem vagyok csőlátó, tudok részleteket fejből Az ember tragédiájából is, szeretem a verseket is, olvastam Semprun-t, Szolzsenyicin-t is, tizenévesen sok Jókait, FeketeIstvánt, és most is halomban álll sok midnen amit nagyon szeretnék...majd szép lassan..

 • 2007.03.06 10:07:30kaposztalepke

  jah, a GYűrűk Ura animációs filmet (sokkal réágebbi, mint a mozi) látta vki?:)

 • 2007.03.06 10:09:56lii

  off

  Dexter68: azért a Lynch-féle Dűnében, ahogy a MacLachlan nézni tud, az kárpótlás a film minden hibájáért. (bár, ha jól tévedek, te hímnemű vagy, és akkor ez nem szempont :)

  /off

 • 2007.03.06 10:16:30tistedur

  az az animációs film nagyon klassz..:)

  én jobban szeretem mint a mozifilmet :)

 • 2007.03.06 10:16:46kaposztalepke

  lii: erre is gondoltam én is:) mondjuk jó kis telikékre csinált szemekkel..:)

 • 2007.03.06 10:34:12babó

  keblemre emberek!!!  a gyűrűk urát 12 évesen olvastam először, aztán egy jó ideig minden évben egyszer :)) most is elő-elő kerül. babó, szilmarilok, minden megvolt.  a film sztem nem olyan rossz, mint lehetett volna, bár a második rész változtatásaitól kész vagyok, teljesen feleslegesek. a bővített még csak-csak elmegy. de a látvány nekem bejött, szépen megcsinálták.  a dűne is nagyon jó, nekem a régi film is tetszett, a látvány ott is ki volt találva (szerintem), bár persze a trükkök mai szemmel inkább viccesek. és Sting vörösre festett hajjal, a szépen kidolgozott szálkás izomzatával és ördögi mosollyal egy szál gatyóban... na, nekem az jött be ;))  azóta van egy új TV film verzió, az sokkal inkább hű a szöveghez, és megcsinálták az első 3 kötetet. viszont a látvány ennek megfelelő sajnos, bár azért elmegy.  azt hiszem mind a két mű azért jó, amiért bármelyik jó mesébe belehabarodik az ember: jól kitalált, a saját törvényei szerint következetesen működő varázslatos világ. és, hogy visszakanyarodjak az eredeti témához: épp ez az, ami nekem nagyon sok meséből (vagy akár regényből) hiányzik. a mese nem azt jelenti, hogy össze-vissza irkálunk valami "gyerekeset", kell mögé a "koncepció".

 • 2007.03.06 10:39:26kaposztalepke

  babóka: teljesen igazad van, tényleg ez különböztet meg egy jó irodalmi művet egy rossztól..és ez főleg igaz a "kitalált világokra"...akár gyerekmese, akár sci-fi..nyilván kell legalább az elemeinek valós alapjának lenni, hogy értelmezhető legyen, viszont egy másik világot kell felépíteni, és ha következetesen és logikusan van felépítve, úgy hoigy még fantázia is van benne, az egy jó világ lesz...utána már "csak" stilisztikai szempontból kell jól megírni, helyes téma/réma arány, hogy olvasmányos legyen, érthető de ne unalmas, stb-stb..

  egyénbként nyilván ezért szeretem nagyon akár a Dűnét, akár a GyU-t, de Asimov is ezért zseniálisan jó, de a StarTrek univerzum dettó, vagy a Babylon5 sorozat (ha már filmosorozatok is bejátszanak)..

 • 2007.03.06 10:45:22Tori

  Szilmarilokat ne regénynek olvasd, hanem teremtéstörténetnek, regének, úgy könnyebb.  Dűne egyszer jó volt, nekem nem jött be, bár néhány jelenet megfogott.  Ha már fantasy, akkor nekem inkább a drow-trilógia (tudom, több része is van, de az nekem már csak felesleges nyál), abból is főleg az Otthon. Vagy Raymond E Feist. Vagy a Birodalom trilógia. (B. leánya, B. szolgálója, B. úrnője)  Ha már magyarok, akkor J. Goldenlane! A Papírtigris zseniális, de a többi könyve is nagyszerű! Szívből ajánlom! Ezeket a gyerek kezébe is fogom adni, amint folyékonyan olvas.  Sci-finek nálam a Battletech jött be, azon belül is Michael A. Stackpole. Szintén korán adom majd a gyereknek.

 • 2007.03.06 11:02:17Memme

  Na kérem, volt értelme. FEldobtam a Dűnét, és jöttek sorban a többiek. És kik írták? Akik a RÉGI típusú mesekönyvekkel kezdték :-)))))))

  Erről ennyit :-))))

 • 2007.03.06 11:14:20Dexter68

  Babóka! Hol az a kebel? Már indulok is :o)))))

  Csak a nejem meg ne tudja...

 • 2007.03.06 11:23:50kaposztalepke

  Tori: igen, rögtön láttam a párhuzamot, sztem ezért nem is ment nekem, ez a műfaj azon ritkák egyike, amit nem nagyon bír az agyam..a Bibliából is reménytelen ez a rész számomra..

  Salvatore Drizzt Do'Urdenjére gondoltál? Van több sötét-elf trilógia, de az Otthon-ból erre következtettem..szerintem azért bőven több mint 3 könyv jó abból, ha nem is mind...de egy darabig még mindenképp jók szerintem:) Van benne karakterfejlődés:)))))))) Hmm..asszem Drizzt-be is beleestem kicsit:)))

  Amúgy tőle van az egyik kedvenc idézetem is: "mert valóban létezik harmónia az Univerzumban. A közjó összecsengő dala. HOgy részt vegyünk ebben a dalban, rá kell lelnünk saját harmóniánkra, meg kell találnunk az igazan csengő hangokat. Ezzel kapcsolatban még egy igazságot meg kell jegyezni: A gonosz teremtmények nem tudnak énekelni"...:)) ezt szoktam idézni, ha vki azt mondja, hogy nem tud énekelni...meg kell nézni az ovisokat..akkor még mind tud énekelni...:)))))  Memme: szerintem fentebb csak arról van szó, hogy a jó "régiek" mellett lehetnének jó újak IS, csak Mo-n kevés, és nehezen fellelhető, nincs reklámozva, nehéz róluk tudni, utánjárást igényelnek, ami nem mindig sikerül kisgyerek/gyerekek mellett, és tényleg sok a giccs meg a szemét, és "futtában" hajlamos az ember a tömegkönyvek alapján ítélni.  amúgymeg szerintem sme kel nagyon élesen venni mindent, főleg a gyereknél lényeges, hogy azért nagyobbrészt "értelmes, értékes" könyveket lásson, de ha belecsúszik 1-1 "szemét" pl divatból (ovi/suli) nem hiszem, hogy halálos és maradandó problémát fog okozni:) Nekem is volt olyan időszakom amikor Denise (Júlai, Romana Tiffani stb tiniváltozata) füzetekből midnet elolvastam ahogy megjelent, pedig aztán mind sztoriban, mind stilisztikában, szóhasználatban stb gagyi rendesen..mégsem ezek lettek az ízlésem és műveltségem "alapjai":)) És amikor totál tele volt mindig nyomva az agyam, és nem akartam még kikapcsolódásnak is olyat olvasni, amire nagyon koncentrálni kell, akkor volt Agatha Cristie-időszakom (2 hónapon belül 10 könyv), meg tudomisén..nyilván valamilyen szinten kialakult ízlés- és értékvilág kell ahhoz, hogy mindennek meglegyen a helye, tisztában legyünk azzal, hoyg mi mennyit ér és mi mire jó, aztán végülis lehet mindenfélét olvasgatni.

  Gyerekeknél nyilván más, és tényleg jobban meg kell válogatni, hiszen akkor formálódik még csak az ízlésvilág és az értékszemlélet, meg niylván a kis számú könyvből egynek egynek a jelentősége is nagyobb, mint felnőttnél a többszázból..

  de ne kapjuk le egymás fejééét :)))  Memme: amúgy Te csak a GyU-ra reagáltad a Dűnét:))))))))))))))))))))))

 • 2007.03.06 11:28:13kaposztalepke

  jajj, az elgépelésekért elnézést, az írónőtől meg alázatos bocsánat Agatha Christie

 • 2007.03.06 11:41:34babó

  Dexter68:  itt, a monitor túloldalán :))  de sztem nyugodtan maradhatsz a párodénál, így gyerek, szoptatás stb után az enyém már nem egy nagy élmény... ;))

 • 2007.03.06 12:32:44Dexter68

  Jé... én is itt vagyok. A monitor túloldalán.  Persze, hogy maradok a pároménál... csak jó magas labda volt.  Mellesleg honnan tudod, hogy nekem mi a nagy élmény? ;o)))) Pl biztos, hogy sokkal jobban szeretem a természetes anyagokat a műanyagoknál.

  Remélem, hogy ezt csak az én „rendreutasításom” érdekében mondtad és a Te párod nem ezt a pr-anyagot kapja :oDDD

 • 2007.03.06 13:13:59Tori

  A bajom az, hogy könyv és rajzfilm (ez utóbbi is megérne egy postot) terén gyakran látom azt a hozzáállást, hogy "gyereknek a szar is megteszi, úgyse tudja a különbséget minőség és szutyok közt". Mondok egy példát. MM csatornán megy a Hunyor-major c. rajzfilmsorozat, remek kis történetek igényes rajzolással, az egész család imádja. Naná, hogy örültem, amikor kiderült, hogy könyv formában is megjelenik. A boltba érve nagyot koppantam: a "könyv" (nevezzük jobb híján így) nem volt más, mint a rajzfilből kifotózott néhány kocka, mellette felirattal. Ráadásul olyan szutyok minőségben, hogy itthon, a mini nyomtatómmal hússzor jobbat csinálok! Még szerencse, hogy a gyerek nem látta, mert akkor talán hisztizett volna érte. Így gyorsan visszasuvasztottam a polcra azt az összefűzött szemétköteget és megvettem a Kippkopp és Tipptoppot. Kövezzenek meg!

  Igen, Salvatore regényhömpölyére gondoltam. Szerintem ahogy távolodunk időben az Otthontól, úgy romlik a minőség. Persze vannak még a kapcsolódó, ám nem Drizzt főszereplésével íródott regények, Entreriről, az orgyilkosról, meg a Fehér pap trilógia, azok is jók. De akkor már Robert Jordant is emlegessük, mint megagigacsőtésztakombájn hosszúságú regényfolyamírót. :)

 • 2007.03.06 13:31:05kaposztalepke

  Tori: SkandarGraun-t ki ne hagyjuk:))))

 • 2007.03.06 13:37:32Memme

  Kápilepke:

  Memme: amúgy Te csak a GyU-ra reagáltad a Dűnét:))))))))))))))))))))))

  És? Mekkora könyvcím áradatot és élménybeszámolót indított el? :-)))))) Csak pillogok itt, egyik-másikról azt sem tudom, miféle - hiába, jó Memme is holtig!

 • 2007.03.06 14:53:58Csöre

  Tori, meg tudnád esetleg mondani, hogy az a gyerekkönyves antikvárium a Népszínház u. melyik szakaszára esik? Csak úgy kábé. Köszi!

 • 2007.03.06 15:06:07Tori

  Ahogy elindulunk a Blaháról, bal kéz felé esik, nem kell sokat menni, és vele szemben egy régebbi, "általános" antikvárium van, nagy baglyos cégérrel. Legalábbis fél éve még ott volt, remélem, azóta nem zárt be.

 • 2007.03.06 22:17:33marcangoló

  Na hát! Nem is gondoltam volna! Apukám nekem is tizenéves koromban kezdte el ajánlgatni a Gyűrűk urát, de kellett még pár éve, mire bele is fogtam, bele is szerettem. :-) Én Luke Skywalkerbe voltam szerelmes, meg Han Soloba is. :-)

  Káposztalepke, én is most olvastam el újra a teljes Alapítványt. Milyen más így, mint 16 évesen... De azért ne feledjük el a Galaxis útikalauzt sem!

  A Gyűrűk ura film nekem már csak azért az egy jelenetért megérte, amiben az orkokat gyártják Vasudvardban.

 • 2007.03.06 23:03:11kaposztalepke

  marcangoló: igen, bele voltam esve Skywalkerbe is és HanSoloba is...

  A Galaxis utikalauzról meg csak annyit, hogy amikor több mint éve IRCen megismertem a férjemet, a nickjének jelentékeny része volt a 42...és azóta is mindig összefut azzal a számmal:)))

  amúgy én is mentem utcán törölközővel a vállamon:)

 • 2007.03.06 23:06:47marcangoló

  Milyen jó azért, hogy nem kellett a kettő között választani igazán. :-)

  Lottózzon vele...

 • 2007.03.06 23:13:23kaposztalepke

  marcangoló: jah, reménytelen ábrándozásra akár egyszerre is jöhettek:))))))))))))) jah, ez nem a perverz post:))))  a lottóhoz 5 szám kell, a 42 kevés:)))

 • 2007.03.06 23:20:43marcangoló

  Na szép, mindig a szexnél kötünk ki. Persze, késő este van. És pont most nincs itthon a zúram, cinegemadár.

  Esetleg a 24, aztán a 2- szer 4, meg a 2+ 4, az utolsó meg ennek analógiájára... :-)

 • 2007.03.08 09:48:35babó

  én, a hagyományos mesék és dalok harcosa (hehe, elméletileg) kissé zavarba jöttem. valaki ajánlotta az egyszervolt.hu-t megnéztem (rájöttem, hogy rég el van mentve a kdevencek közé), és lánykámmal meghallgattunk néhány dalocskát, nagyon tetszett neki (10,5 hós). volt köztük néhány óvodai kedvenc.  hol jártál báránykám? - bárányka egyedül csavarog, jól megverik, utána se vígasztalás, se igazságtétel  tavaszi szél vizet áraszt - csak az első két versszakra emlékeztem, az utolsó kettőben arról van szó, hogy mennyire rossz férjhez menni (asszem)  bújj bújj zöld ág - na ennyire vaskos utalásokat, bár persze a gyerkőc nem érti. tárd ki rózsám kapudat, hehe...  oké, a gyerkőcöt az életre kell nevelni, de ennyire? elképzelem a mosolygó óvónéniket, és a kipirult gyerkőcöket, ahogy éneklik. különösen a báránykáson akadtam ki. vagy az sem konkrétan verésről szól? :()

 • 2007.03.08 10:03:55jidele

  Kiskertemben uborka? Győri kanász a dombon? A népdalok nagyon...a virágnyelv sokszor elég egyértelmű;)

 • 2007.03.08 10:19:33babó

  tudom, valójában épp ez a jó a népdalokban, népmesékben, hogy minden korosztálynak szórakoztató. úgy képzelem, hogy réges régen amikor mesélt, énekelt a családban a jó mesélőkével rendelkező bácsi/néni, akkor mindenkinek mesélt, így nyilván tele vannak utalásokkal (vagy konkrétumokkal) a felnőttek részére is. elképzelem, hogy a kamaszok titokban elpirulnak, a fiatalok ragyogó szemmel összenéznek, az idősebbeknek meg mindentudó, nevető ráncok húzódnak a szájuk szögletébe. csak valahogy akkor az emberek élete nem is tudom sokkal egységesebb egészet alkotott.  ezt jól megaszondtam. :))  nade oviban? hehe. majd megszokom, mire odajut a gyerek.

 • 2007.03.08 10:29:07jidele

  egyébként is (na ez hány szó;)) az ovisok egészen konkrétan kimondják, mire gondolnak, nem finomkodnak:D

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta