Változó egészségügy - tudnivalók friss terheseknek

Miközben gyermekvállalásra készülünk, vagy már boldogan szorongatjuk a pozitív terhességi tesztet, a magyar egészségügy átalakulóban van. Annak ellenére, hogy a terhességi ellátás ingyenes maradt – azaz nem kell vizitdíjat fizetni –, érdemes pár dologra felkészülnöd, hogy minél kevesebb kellemetlen meglepetés érjen.



Ha 2007-ben még nem jártál állami egészségügyi intézményben, meglepetésként érhet, hogy szóba se állnak veled a következő hivatalos papírok nélkül:
- személyi igazolvány
- lakcímkártya
- TAJ kártya.

Szedd elő ezeket az irataidat, és ellenőrizd a következőket:
- érvényes adatokat mutatnak? - azonos adatok szerepelnek-e mindegyikben?
Hibalehetőség lehet, ha férjhez menetelkor nevet változtattál, és valamelyiket vagy egyiket sem cserélted le a férjezett nevedre. A személyid lehet, hogy lejárt.

A lakcímkártya egy külön történet, mert kulcsszerepet tölt be a mostani ellátási gyakorlatban. (Figyelem, az alábbiakat NEM be FOGJÁK vezetni, hanem MÁR BEVEZETTÉK!)
A kórházak-rendelőintézetek már 2006 közepétől az eddig megkapott juttatásaink 90 illetve 80 százalékát kapják meg. Ezen kívül pedig kisebb-nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk, hogy a már meghozott magyar törvényeket tartsák be, amelyeket eddig soha nem ültettek át a gyakorlatba. Ennek eredményeként bármilyen laborvizsgálatot, vérvételt, szűrést, EKG-t, stb. CSAK abban a rendelőintézetben illetve kórházban végeznek el, amelyhez körzetileg tartozol. Ezt pedig jelenleg a lakcímkártyáddal igazolod. Mit jelent ez számodra? Ha pl. máig a szülővárosodba vagy bejelentve, de közben felköltöztél Budapestre, akkor jelentsd be magad itt Budapesten - ideiglenes lakhelyként legalább, ha nem akarsz átjelentkezni. Különben minden vérvételért utazhatsz haza...

Érdemes utánajárnod, hogy hol van a körzetes rendelőd és kórházad. A rendelőd telefonszámát írjad fel, és mielőtt elindulsz egy-egy beutalóval, hívd fel őket, hogy megcsinálják-e az adott vizsgálatot, vagy pedig a kórházhoz kell fordulnod. (Az én pici rendelőmben nem voltak hajlandók Rh negatív ellenanyag illetve toxoplazma ellenanyag vizsgálatok céljából vért venni, a kórházba küldtek tovább.) Ugyancsak érdemes rákérdezni, hogy a normál kisalakú beutaló megfelel-e, vagy valamilyen speciális papírt is ki kell állítani. Ez utóbbit a kórházadtól is jobb megkérdezni, sok időt spórolhatsz meg, ha nem zavarnak el azzal, hogy nekik nem jó ez vagy az a papír. (Hogy miért nem tudja ezt az orvosod előre? Jó esetben tudja. De ezek a szabályok heti szinten változhatnak; tapasztalataim szerint a dokik néha lemaradnak.)

Nem megoldás, hogy a szabadon választott orvosodhoz mész, és majd az ő intézményében ellátnak. A dokid meg fogja mondani, hogy ő is csak a lakóhelyed szerint illetékes rendelőbe utalhat be vizsgálatokra. Kivétel ez alól, ha minden vizsgálatot magánintézményben csináltatsz, pénzért.

Egyelőre nem tiszta, hogy vizitdíjfizetés ellenében ellátnak-e körzeten kívüli intézményben, vagy sem. Mivel a minisztérium nem győzi energiával az információadást és módosítást(!), csak szóbeli, rádióban elhangzott válaszra tudok hivatkozni: egyes esetekben igaz, hogy 600Ft-ért fogadnak körzeten kívül, de a laborvizsgálatoknál az a szabály, hogy a vizsgálat árának 30 százalékát ki kell fizetned. (Árlistát egyelőre nem találtam.) Ezt most tekinthetjük „mozgószabálynak”, amit intézményenként másként tudnak, alkalmaznak, és lehet, hogy még változik.

A szigorítások egyik módja, hogy kivettek a háziorvosok kezéből egyes beutalási lehetőségeket. Azaz: vannak olyan szakvizsgálatok, amelyekre csak a nődoki utalhat be. Ezt az orvosok (vagy az asszisztensek) meg fogják tudni mondani.

Sokan hivatkoznak a következő rendeletre - 33/1992. (XII. 23.) NM rendelet a terhesgondozásról - , mentsd el a böngésződben.

Olvasd el, fontos információkat tartalmaz! A jogszabályokat erről a weboldalról éred el.

A későbbiekben a terheskönyved nőjön hozzád, mert azzal igazolod majd, hogy nem kell fizetned a vizsgálatokért. Alapesetben. Mert pont ma fogok beballagni az 1500Ft-os csekkemmel a postára, hogy a rubeolatesztem eredményét hajlandó legyen a labor elárulni, de ez már a következő cikk témája.
matzi

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek