SZÜLŐSÉG

Változó egészségügy - tudnivalók friss terheseknek

2007. március 2., péntek 08:43

Miközben gyermekvállalásra készülünk, vagy már boldogan szorongatjuk a pozitív terhességi tesztet, a magyar egészségügy átalakulóban van. Annak ellenére, hogy a terhességi ellátás ingyenes maradt – azaz nem kell vizitdíjat fizetni –, érdemes pár dologra felkészülnöd, hogy minél kevesebb kellemetlen meglepetés érjen.Ha 2007-ben még nem jártál állami egészségügyi intézményben, meglepetésként érhet, hogy szóba se állnak veled a következő hivatalos papírok nélkül:
- személyi igazolvány
- lakcímkártya
- TAJ kártya.

Szedd elő ezeket az irataidat, és ellenőrizd a következőket:
- érvényes adatokat mutatnak? - azonos adatok szerepelnek-e mindegyikben?
Hibalehetőség lehet, ha férjhez menetelkor nevet változtattál, és valamelyiket vagy egyiket sem cserélted le a férjezett nevedre. A személyid lehet, hogy lejárt.

A lakcímkártya egy külön történet, mert kulcsszerepet tölt be a mostani ellátási gyakorlatban. (Figyelem, az alábbiakat NEM be FOGJÁK vezetni, hanem MÁR BEVEZETTÉK!)
A kórházak-rendelőintézetek már 2006 közepétől az eddig megkapott juttatásaink 90 illetve 80 százalékát kapják meg. Ezen kívül pedig kisebb-nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk, hogy a már meghozott magyar törvényeket tartsák be, amelyeket eddig soha nem ültettek át a gyakorlatba. Ennek eredményeként bármilyen laborvizsgálatot, vérvételt, szűrést, EKG-t, stb. CSAK abban a rendelőintézetben illetve kórházban végeznek el, amelyhez körzetileg tartozol. Ezt pedig jelenleg a lakcímkártyáddal igazolod. Mit jelent ez számodra? Ha pl. máig a szülővárosodba vagy bejelentve, de közben felköltöztél Budapestre, akkor jelentsd be magad itt Budapesten - ideiglenes lakhelyként legalább, ha nem akarsz átjelentkezni. Különben minden vérvételért utazhatsz haza...

Érdemes utánajárnod, hogy hol van a körzetes rendelőd és kórházad. A rendelőd telefonszámát írjad fel, és mielőtt elindulsz egy-egy beutalóval, hívd fel őket, hogy megcsinálják-e az adott vizsgálatot, vagy pedig a kórházhoz kell fordulnod. (Az én pici rendelőmben nem voltak hajlandók Rh negatív ellenanyag illetve toxoplazma ellenanyag vizsgálatok céljából vért venni, a kórházba küldtek tovább.) Ugyancsak érdemes rákérdezni, hogy a normál kisalakú beutaló megfelel-e, vagy valamilyen speciális papírt is ki kell állítani. Ez utóbbit a kórházadtól is jobb megkérdezni, sok időt spórolhatsz meg, ha nem zavarnak el azzal, hogy nekik nem jó ez vagy az a papír. (Hogy miért nem tudja ezt az orvosod előre? Jó esetben tudja. De ezek a szabályok heti szinten változhatnak; tapasztalataim szerint a dokik néha lemaradnak.)

Nem megoldás, hogy a szabadon választott orvosodhoz mész, és majd az ő intézményében ellátnak. A dokid meg fogja mondani, hogy ő is csak a lakóhelyed szerint illetékes rendelőbe utalhat be vizsgálatokra. Kivétel ez alól, ha minden vizsgálatot magánintézményben csináltatsz, pénzért.

Egyelőre nem tiszta, hogy vizitdíjfizetés ellenében ellátnak-e körzeten kívüli intézményben, vagy sem. Mivel a minisztérium nem győzi energiával az információadást és módosítást(!), csak szóbeli, rádióban elhangzott válaszra tudok hivatkozni: egyes esetekben igaz, hogy 600Ft-ért fogadnak körzeten kívül, de a laborvizsgálatoknál az a szabály, hogy a vizsgálat árának 30 százalékát ki kell fizetned. (Árlistát egyelőre nem találtam.) Ezt most tekinthetjük „mozgószabálynak”, amit intézményenként másként tudnak, alkalmaznak, és lehet, hogy még változik.

A szigorítások egyik módja, hogy kivettek a háziorvosok kezéből egyes beutalási lehetőségeket. Azaz: vannak olyan szakvizsgálatok, amelyekre csak a nődoki utalhat be. Ezt az orvosok (vagy az asszisztensek) meg fogják tudni mondani.

Sokan hivatkoznak a következő rendeletre - 33/1992. (XII. 23.) NM rendelet a terhesgondozásról - , mentsd el a böngésződben.

Olvasd el, fontos információkat tartalmaz! A jogszabályokat erről a weboldalról éred el.

A későbbiekben a terheskönyved nőjön hozzád, mert azzal igazolod majd, hogy nem kell fizetned a vizsgálatokért. Alapesetben. Mert pont ma fogok beballagni az 1500Ft-os csekkemmel a postára, hogy a rubeolatesztem eredményét hajlandó legyen a labor elárulni, de ez már a következő cikk témája.
matzi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.02 14:07:48zsuli

  potyeszka, én is Db. a klinika nekem bejött, bár a csecsemősökkel nem sokat találkoztam - szerencsére minden rendben volt. Rooming-in lévén csak vizitelni+fürdetni jöttek. Mivel a szobatársamnak+nekem is első baba, nem hogy idegesített (volt aki erre panaszkodott), hanem megnyugtatott, hogy még éjszaka is benéztek, minden rendben van-e. Segítettek mellre tenni, válaszoltak rendesen. Vizit, fürdetés, mérlegelés a szobában, csak oltásra, vérvételre, hallásvizsgálatra, és a kékfényre kellett kivinni.
  Nem tudom, hogy akinél gond van (pl.szoptatás), hogy állnak hozzá.

 • 2007.03.02 14:11:48a:a

  Tjuca: Ruzsvánszky.

 • 2007.03.02 14:15:10Katalma

  melin, elvileg bankszámlára kapom (majd). Inkább csak az merült fel bennem kérdésként, hogy hátha a táppénzre is alkalmazzák ezt az egy adat nem tökéletes - nem folyósítunk elvet.

  Röhej, elköltöztünk pár utcával arrébb (pont a babus miatt), és már nem tudom hányszor írattam át a lakcímemet. De eléggé úgy tűnik nekem, hogy ahány számítógép és ahány karton, annyiszor kell átíratni. A háziorvosomnál egyszer már az egyik számítógépben átírták. Csakugye a táppénzes papírt biztos a másik számítógép, vagy a karton alapján állították ki, ott meg nem íródott át valamiért.

  Uez a központi rendelőben - átírattam az időpontkéregetős adminisztrációnál, a labornál, és szerencsére más szakrendelésre nem kellett a cím is. De sztem biztos ott is az lesz, hogy ahány ajtó, annyi átíratás. Aztán, ha szívok miatta, akkor meg az én hibám, mert nem voltam elég körültekintő :( pedig a franc se tudja fejben tartani.

 • 2007.03.02 15:36:55lencsilany

  Én biztos vagyok benne, hogy ezt az új rendszert is ki lehet majd "cselezni" és továbbra is ott és annál szülhetünk, ahol és akinél akarunk és nem is feltétlenül méregdrágán. Ez a bejelentkezés nekem is eszembe jutott, ugyanakkor nem tudom, hogyan befolyásolja pl. a gázártámogatást, mert ugye annál számít, hányan laknak a lakásban stb.

 • 2007.03.02 16:37:15babateve

  rejtjel: ha 19 kerületi vagy az Istvánba tartozol. Nagyon jó kis hely infóim szerint

 • 2007.03.02 16:38:17babateve

  rejtjel: ha 19 kerületi vagy, az Istvánba tartozol. Jó hely infóim szerint

 • 2007.03.02 16:47:29kovvacs

  Melyik rendelőhöz/kórházhoz tartozik az ember lánya:

  Van az a weboldal, hogy http://budapest.lap.hu és ennek van egy doboza, hogy Kerületi Önkormányzatok.

  Ott rá tudsz kattintani a saját kerületedre, és majdnem mindegyik kerületnél szerepelnek az egészségügyi intézmények. (Pl. a 19-ik kerületnél az Intézményk / Egészségügy címszó alatt.)

  Ha ebből nem derül ki a kórház vagy a járóbeteg-ellátást végző szakrendelő (ahol pl. a vérvételeket csinálják meg a szakvizsgálatokat), akkor is akadnak általában olyan telefonszámok, amiken érdemes próbálkozni, valószínűleg tudni fogják. Pl. a háziorvosi rendelőkben, vagy a védőnői szolgálatnál.

 • 2007.03.02 16:49:15kovvacs

  rejtjel, amúgy 19. kerület:

  http://www.kispest.hu/news.php?group=17

 • 2007.03.03 10:51:20thais

  Én már csak azt nem értem, hogyan fogják megoldani, ha valaki nem a körzeti kórházában végezteti el a genetikai vizsgálatokat(amniocentezis, UH), mert ott mondjuk nincs erre alkalmas műszer és személyzet. Akkor fizetni kell azért, hogy meggyőződj a magzatod egészségéről?

 • 2007.03.03 14:07:35di

  Én ezt az egész "máshol szülsz, fizess!" dolgot nem értem. Miért pont csak a szülés? Legalábbis nem hallottam arról, hogy más beavatkozás esetén is fizetned kell a kórháznak.
  Remélem mire megszületik a 2. baba (3év múlva) el is törlődik az egész.
  De szerintem a programozott szülések szám anagyban meg fog nőni, és még szavunk se lehet, hiszen mi kérjük majd.
  Az embernek még a szüléstől is elmegy a kedve, e miatt (is). pedig pont hogy több baba kellene....

 • 2007.03.03 17:24:54wdr

  Ajánlom figyelmetekbe az alábbi oldalt:

  http://www.papp-szuleszet.hu  Annak is az Interaktív fórum rovatát. Papp prof. havonta online konzultációt tart aktuális kérdésekről.  A fenti témákat már érintette is, a letölthető felvételekben sok érdekes dolgot tudhattok meg:

  http://www.papp-szuleszet.hu/?p=konzultacio-2007feb

  http://www.papp-szuleszet.hu/?p=konzultacio-2007jan

 • 2007.03.03 21:30:31kovvacs

  thais, azért ennyire nem tűnik őrültnek a helyzet. Mivel az UH kötelező vizsgálatnak van előírva, be fog tudni utalni a nődokid abba az intézménybe, ahol van alkalmas műszer, ha helyben nincs. Az már más kérdés, hogy nem biztos, hogy a legjobb intézménybe utalhat be, lehet, hogy ebben is megkötik a kezét.  Én, mint örök optimista, irgalmatlanmód remélem, hogy jól kijövünk a végén ebből az egész reformsztoriból.

  Pont ez a kérdés, amit felhoztál, hogy UH, meg amniocentezis, ilyenekre mondja most az EÜ Minisztérium:

  nem kell, hogy minden kórház tudjon ilyet csinálni. De ahol van ilyen műszer és szakember, ott legyenek vérprofik, ne tévedjenek.

  És valahogy úgy képzelik el a dolgot, hogy ezekben a szakmai központokban (ami nem azonos a súlyponti kórházzal, pl. egy profi UH helynek nem feltétlenül kell ott lennie) fognak csoportosulni a dolgok, és ha a páciensnek esetleg többet is kell majd miatta utaznia, biztos lehet benne, hogy pl. nem nézik félre az UH-n, hogy megvan-e a gyerek összes lába. Mert egész nap eszt csinálják, jó műszerekkel, profi gyakorlattal. És az szokott lenni ilyenkor az Eü Minisztérium kérdése, hogy ugye ha választhatsz, hogy az otthonodtól 10 percre csinálják meg az UH-t, de lehet, hogy nem veszik észre, hogy a gyerek súlyosan fogyatékos _vagy_ az otthonodtól egy órányira, de tuti, hogy jól dolgoznak, akkor ugye az utóbbit választod.  Erre mondom: legyen így! Meglátjuk.

 • 2007.03.03 21:35:19kovvacs

  di:

  minden kórházi beavatkozásra igaz lesz, hogy ha körzeten kívül veszed igénybe, akkor ki kell fizetned a 30%-át, de maximum 100e Ft-ot.

  Valószínűleg azért a szülés kerül a leggyakrabban szóba, mert ez esetben fordul elő a leggyakrabban, hogy az ember lánya máshova megy magától, mint ahova körzetileg tartozna. Általában egy vakbélműtétnél ritkábban fordul elő, hogy más kórházba mennék miatta. De arra is igaz lesz.  És hogy a 30%-ot tutira behajtsa rajta a kórház, azt úgy oldják meg, hogy a körzeten kívüliek ellátásáért csak 70%-ot fizet ki az OEP. Tehát a maradékot be kell szednie a pácienstől, ha nem akar ráfaragni. • 2007.03.03 21:35:43kovvacs

  di:

  minden kórházi beavatkozásra igaz lesz, hogy ha körzeten kívül veszed igénybe, akkor ki kell fizetned a 30%-át, de maximum 100e Ft-ot.

  Valószínűleg azért a szülés kerül a leggyakrabban szóba, mert ez esetben fordul elő a leggyakrabban, hogy az ember lánya máshova megy magától, mint ahova körzetileg tartozna. Általában egy vakbélműtétnél ritkábban fordul elő, hogy más kórházba mennék miatta. De arra is igaz lesz.  És hogy a 30%-ot tutira behajtsa rajta a kórház, azt úgy oldják meg, hogy a körzeten kívüliek ellátásáért csak 70%-ot fizet ki az OEP. Tehát a maradékot be kell szednie a pácienstől, ha nem akar ráfaragni.

 • 2007.03.04 19:58:40jidele

  Mi olyan érthetetlen ezen? A szülés SÜRGŐSSÉGI ellátás, ahova mész, ott KELL ellátniuk. Ez olyan, mintha vkit elüt egy autó, nem a körzetes kórházába viszik, hanem a legközelebbibe, ahol el tudják látni. Ezt a TB-ből fizetik. Amiért fizetni kell plusszban, az az, ha nem felel meg neked az éppen ügyeletes orvos, hanem vki mást akarsz behivatni. Szerintem ez teljesen jogos-van aza alapszolgáltatás, ha extrát akarsz, fizesd meg. A terhesgondozásért NEM kell fizetni,az orvosod beutal, és kivizsgálnak. Olyan helyre utal, ahol meg vannak a megfelelő eszközök. Ha extra vizgálatot akartál, azért eddig is fizettél (pl. 4d), nem???
  Ne haragudjatok, de miért kell egymást félinfokkal ijesztgetni? Egy reformban mindig nehéz az átmenet, mindig van, aki szív, de ha a végén jobb lesz, akkor megéri. akinek kérdése van, hívja fel az egészségügyi minisztériumot, ott hivatalos infokat lehet kapni, nem pedig Juliska néni félig hallott, negyedi megértett híreit...

 • 2007.03.05 12:59:08rejtjel

  Melin, Babateve, kovaccs :)

  Köszönöm a választ! Nagyon örülök, ebben reménykedtem, mert az István bababarát kórház és jókat hallottam róla eddig :)
  Tudatlanságom oka, hogy még csak egy éve vagyok bp-i, vagyis kispesti "hivatalosan".

 • 2007.03.05 13:02:59rejtjel

  Egyébként fura ez a "terhesgondozásért nem kell fizetni" téma... nemrég voltam a háziorvosnál a kötelező belgyógyászati vizsgálaton, ami ugyebár bekerül a kiskönyvbe. Kifizettem a vizitdíjat, mert ez ugyebár nem terhesgondozás, hanem belgyógyászati vizsgálat. Más kérdés, hogy a terhesség miatt mentem oda, azzal függött össze a vizsgálat, stb.

  Különben a doki vagy félóráig értelmezgette a jogszabályt, már a végén mondtam neki, írja be, hogy megfáztam, vegye el a vizitdíjat, csak hadd menjek már... :)

 • 2007.03.05 15:17:22kovvacs

  jidele, nem igaz.

  Az április és június között legkésőbb kidolgozandó kötelező körzetesítés szerinti kórházban kell szülnöd. A lakóhelyedhez képest ki fognak jelölni három kórházat, abból választhatsz. Ha nem a mentő visz be szülni az utolsó pillanatban, hanem a saját lábadon bemész egy nemikjelölt kórházba, le kell perkálnod a 30%-ot.

  Ha a kijelölt kórházadba mész be, de behivatod a saját orvosodat, aki nincs éppen műszakban, akkor is le kell fizetned a 30%-ot.

  Az összegek viszont nem adódnak össze, ha nemkörzetesben szülsz és behivatod az orvost, az nem 60, hanem csak 30%.

  Valamint az összeg felső határa is meg van szabva, azaz maximum 100e Ft-ot kérhetnek el tőled, de a szülés ennél sokkal olcsóbb lesz, kb. 26-30e Ft lesz az a bizonyos 30%.

  Ezek kivétel nélkül még meg nem jelent jogszabályok, amit a fentiekben írtam, viszont minden eddigi hivatalos nyilatkozat így szól, valamint OEP-ben dolgozó források is ezt erősítették meg.  A terhesgondozás ingyenességéről pedig annyit, hogy a tavaly év elején még kötelező rubeolaellenanyagszűrés ára 1500Ft. Terheseknek. Viszont már nem kötelező vizsgálat. Ez nem rémhír, hanem tény, bescanneljem neked a felszólító levelet és a csekkmásolatot?

 • 2007.03.05 15:17:51kovvacs

  rejtjel, az ingyér lett volna neked.

 • 2007.03.05 15:29:59lencsilany

  kowacs, tényleg kötelező volt a rubeolás szűrés? Csak azért kérdezem, mert én, amikor készültem a terhességre (2005 őszén), szabályszerűen megküzdöttem a háziorvosommal, hogy ugyan küldjön már el erre a vizsgálatra, mert kicsi gyerekeket tanítok, elég nagy a fertőzésveszély (bár elvileg ez a korosztály már be van oltva). Amellett, hogy totál hülyének nézett, fogalma sem volt az egésznek a menetéről, így röpke 2 hónapomba került kideríteni, hogy van ellenanyagom...

 • 2007.03.06 13:29:18kovvacs

  lencslány, nekem azt mondták a JohanBéla nevű tisztiorvosos laborban, hogy igen, kötelező volt a rubeolaszűrés. De a dokid védelmére mondva, elvileg a nőgyógyász utalt be, ő tudott róla, és most be se utalhat háziorvos, csak és kizárólag szakorvos, pl. a nőgyógyász, másról nem tudok.

 • 2007.03.09 10:01:18jidele

  Kedves Poronty! Most már elég sok minden kiderült a kórházátalakításról. Erről olvashatnánk vmit esetleg?

 • 2007.03.09 23:16:03szanna

  Kórházkereső:

  http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,4688926&_dad=portal&_schema=PORTAL

  A fenti linken található egy kórházkereső. Település szerint, megmutatja, hogy egy adott problémával hová tartozik az ember. 1 kórházat mutat, ha a szülészet érdekel, pedig arról volt szó, hogy 3 közül lehet választani. Az én kis falum ugyanúgy a Szent János kórházhoz tartozik, mint pl. Bp. II. ker.

  Eddig a falumból a többség vagy a Margitban vagy a Rókusban szült, ezekben szülészet biztos nem lesz. Tömegközlekedés szempontjából a János kórház jóval nehezebben elérhető, mint a fenti kórházak. Az ötven perc szintidő csak helikopterrel elérhető. :(

 • 2007.03.09 23:23:58szanna

  Nem elég, hogy szülni úgy tud egy falumbéli menni, hogy fél Budát meg kell kerülni, de pl. egy reumásnak (tőlünk nézve, bocs kerepestarcsaiak) a világvégére kell utaznia. Aki minket odabeosztott még sose utazott keresztül Bp.-en

 • 2007.03.09 23:53:55EsTeh

  Köszi a linket, szanna.

  Megnéztem: pl. Budaörs szülészetileg a "1085 Semmelweis Egyetemhez" tartozik. Csakhogy ez a SOTE székhelyének a címe. Ebből nem derül ki, hogy most akkor melyik klinika is az illetékes: az I. Női, a II. Női vagy netán a Kútvölgyi úti?

 • 2007.03.10 00:12:18kovvacs

  EsTeh, én falum is oda tartozik.

  Namármost ez azért lesz marha érdekes, mert megnéztem az ágyszámleosztást, és ott is egy darab tömbben van kezelve a SOTE, nem pedig alintézményenként. Oda van szépen biggyesztve, hogy a szülészet-nőgyógyászat 200 aktív ágyat kapott. Viszont az van, amít írtál: mindhárom helyen van osztály. Akkor most mi lesz?

  Ha lenne ebben a nyavalyás reformban egy fikarcnyi logika, akkor én azt tenném az ő helyükben, hogy szakmacsoportonként a 3 blokk közül ráböknék az egyikre, hogy akkor ebben lesz ilyen osztály, abban meg olyan. Nekünk annyiban változna az összkép, hogy ha a legtávolabbi blokkot kapnánk, akkor hívhatnánk mentőt, hogy lesz szíves bevinni...

  Mindenesetre tagadhatatlanul optimista lettem attól a ténytől, hogy a területileg illetékes kórházam (a fenti ellentmondástól eltekintve) egybeesik azzal, amit választani szeretnék augusztusban... • 2007.03.10 00:25:04Tori

  Ezt a politikabubust ki lehetne editálni a fórumól, kéremszépen? Moderátor!!!

 • 2007.03.10 00:28:43EsTeh

  Kovvacs, én a II. Nőin szültem, igaz véletlenül, de ha megint szülnék valószínűleg visszamennék oda. Úgyhogy ebből a szempontból nem rázott meg a felismerés, hogy akár oda is tartozhatom, csak igazán adhatnának pontosabb infót is.

  Korábban Budaörs a Kútvölgyi Kórházhoz tartozott, de most nem egyértelmű, legalábbis nekem.

 • 2007.03.10 01:10:49kovvacs

  EsTeh hasonlóképpen, P. megyei kisfalu, még a spéci vérvétel miatt legutóbb a Kútvölgyibe küldtek.

 • 2007.03.10 07:33:10zsuli

  nem tudom, megtaláljátok-e, amit kerestek, de van a www.terapia2007.hu is

 • 2007.03.10 09:46:33EsTeh

  Zsuli, megnéztem. A kórházmutatója ennek is ugyannarra az OEP oldalra vezet.

 • 2007.03.10 10:34:15zsuli

  EsTeh, bocs, ezt nem figyeltem :(

 • 2007.03.12 16:17:57lii

  én a Jánosban fogok szülni, direkt onnan választottam orvost is. a közelség volt a legfőbb szempont, mert veszélyeztetettnek számítok, ráadásul autónk sincs, úgyhogy a taxi megérkezésére is időt kell számolni.  még nem néztem be a szülészeten minden szobába, de nem tűnik túl nagy helynek, olyan kis családias.

  lehet, h. csak én vagyok későn kelő típus, de most tudatosult bennem, h. júniusban már az egész I/II/III. kerület oda fog tartozni területileg. most én ezt úgy tudom csak elképzelni, h. tábori ágyak a folyosón, vagy nem tudom. :o

  és én még ne nyafogjak, mert nekem közel van legalább, mit szóljon az a szegény, akinek mondjuk Békásmegyerről kell odajutnia??  próbáltam a babanetes János-topikban körülnézni, h. most akkor mi-merre-hogyan, de ott csak szétoffolt, animgif-es chatelés megy, arra meg most nincs időm. :) valaki szintén Jánosos, akinek van vmi infója, h. ott pontosan mi lesz, és mikortól? • 2007.03.12 16:52:57lii

  bocs, nem júniustól, hanem az már ápr 1.-től így lesz.

  arról nem láttam semmit az OEP-s letölthető FAQ-ban, h. ha egy kórházhoz kötelezően hozzácsatolnak egy fél megyét ápr.1-től, akkor ott az ágyszám is megvan-e, vagy az majd esik ahogy puffan. (így talán nem olyan specifikus a kérdésem.. :)

 • 2007.03.12 20:00:29szanna

  lii! nem csak a II. és a III. kerület, de a 10-es főút menti falvak is, a körnvékbeli kisebb községekkel együtt, a Jánoshoz tartoznak áprilistól.

 • 2007.03.12 20:49:23jidele

  Kedves Poronty! Itt nincs moderálás?!

 • 2007.03.12 20:53:07Tori

  jidele, kezdjünk cigányozni, akkor majd idefigyelnek. :(

 • 2007.03.12 21:02:49jidele

  ha cigányoznának az pont ennyire háborítana fel. A fenti hsz. antiszemita, és uszító. Nem érdekel senkinek a politakai hovatartozása, az érdekel, hogy ne jelenhessen meg rasszista írás!

 • 2007.03.12 21:05:17tistedur

  jidele!
  próbálkozzatok a gépháznál,vagy a szerkesztőknek írjatok egy levelet..sajnos van néhány ámokfutó itt a blogon..

 • 2007.03.12 21:07:15druantia

  Nagyon sok ideje és annál kevesebb agya lehet az illetőnek. Barom.

 • 2007.03.12 21:56:09Tori

  jidele, nekem valószínűleg szabadna, mert félig az vagyok. :) Ugyanakkor igazad van.

 • 2007.03.12 22:17:30Csöre

  Lii, a XII. kerület is oda tartozik! Na nem mintha ez már számítana...

 • 2007.03.13 07:44:30zsuli

  (az az érdekes, hogy ha politizálni lehet, akkor egy nagyjából állandó társaságban hirtelen felbukkannak addig nem látott emberek, akik addig semmit nem írtak pl.a gyerekeikről......)

 • 2007.03.13 09:59:22moon

  hello,  kimoderaltam, nem ertem, mi a poen abban, hogy bemasol ide egy oldalt a kurucinforol

 • 2007.03.13 10:00:24lii

  hát akkor izgi lesz.
  maximum nem a Jánosban élem ki a hercegnői allűrjeimet, h. nekem külön szoba kell (szobapincér, osztriga, champagne included), hanem hálát adok az égnek, ha nem polifoam-hálózsák kombóban töltöm benn azt a pár napot. (bár biztos az se olyan szörnyű.. :)

  majd megkérdezem a dokimat (bár gondolom azt ő se tudja megjósolni, mekkora lesz nyáron a túlterhelés). sebaj, majd megnyugszom, ha elkezdik felhúzni az új csupaüveg-csupafém hipermodern szülészetet, ami kiszolgál ennyi kerületet és települést. (vicceltem :) bocs, h. ennyit miákolok, hagynom kellene elsüllyednem a topikot a csúnya offolás miatt. (a politika a legrondább "p" betűs szó..)

 • 2007.03.13 10:02:32lii

  (így teljesüljön minden kívánságunk. :)

 • 2007.03.14 10:43:57kovvacs

  EsTeh,

  az EÜMinisztériumtól azt a választ kaptam, hogy a SOTE maga döntheti el, hogy beosztja-e a betegeit valahova, vagy azok szabadon választhatnak.  A 2es Női ambulanciáján tegnap reggel azt a nagyon határozott választ kaptam, hogy ha a SOTE van nekem kijelölve, azon belül szabadon választhatok. (Jessz, én be nem teszem a lábam többé a Kútvölgyibe. Csak az utolsó kör leletért megyek be, aztán többet nem látnak.)

 • 2007.03.14 11:33:56EsTeh

  kovvacs,

  Köszi az infót, ezt jó tudni!

  Van már orvosod a II-esen?

 • 2007.03.14 11:37:48kovvacs

  EsTeh van. Csütörtökönként délelőtt rendel, Tahy Andrásnak hívják. Speciel én magánbetegként járok a magánrendelőjébe, de ha körzetileg a 2es nőihez tartozol, nyilván egy szava se lehet, ha oda mész:)

 • 2007.03.22 12:55:12cokinyufi

  Hát ezt én nem értem, nekem nem kell vizitdijat fizetni mert ugye kismama vagyok. És nekem megoldás volt a választott orvos mivel ő igy kiadta a beutalókat a saját intézményébe.
  Ahova különben is járok és közelebb van mint a körzeti.
  De arrol motyogott a védőnő valamit hogy többet kell fizetni a szülésért. De ő sem tudta hát ennyit a felvilágosításról...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta