SZÜLŐSÉG

Kismamán végeztek szívkatéteres beavatkozást

2007. március 2., péntek 16:45

Magyarországon első alkalommal hajtottak végre kismamán olyan szívkatéteres beavatkozást, amellyel végleg megszüntették a gyógyszerrel már nem kezelhető súlyos szívritmuszavart - jelentette be a beavatkozást végző Csanádi Zoltán egyetemi docens pénteken Debrecenben.


Az ellátási területükön működő egyik városi kórház kért két nappal korábban sürgős segítséget egy 28 hetes terhes fiatalasszony ritmuszavara miatt - mondta el a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Központja szív-elektrofiziológai munkacsoportjának vezetője.

A folyamatos ritmuszavar miatt a percenkénti 200-at is meghaladó pulzusszám alakult ki, s a terhesség második harmadában jelentkező rohamokat már nem tudták a korábbi módon megszüntetni, írja az MTI.

Csanádi Zoltán szerint az ilyen ritmuszavarok akut ellátását nagyon megnehezíti, ha a beteg várandós, mivel a rutinszerűen adható és bevált gyógyszerek a magzat szívműködésére is hatnak és veszélyeztetik. Beszámolt arról, hogy a beteg sürgősségi átvételét követően, miután a ritmuszavar folyamatos volt, azonnali úgynevezett transzkatéteres abláció, vagyis katéteres szövetroncsolás mellett döntöttek.

A szakember tájékoztatása szerint a beavatkozás lényege, hogy a szívbe vezetett speciális katétereken keresztül a ritmuszavart okozó elektromos hiba (rövidzárlat) helyét pontosan megkeresik és rádiófrekvenciás áram segítségével kiégetik.

Ezt az egyébként rutinbevatkozásnak tekinthető műtétet is jelentős megnehezíti a terhesség, hiszen ebben az állapotban mind az anya, mind a magzat szempontjából az esetleges szövődmények kockázata lényegesen magasabb. Csanádi Zoltán hozzátette: mind a kismama, mind a magzat jól van, panaszmentes, gyógyszeres kezelésre az anya nem szorul, ezért pénteken a klinikai centrumból hazaengedték.

Az MTI érdeklődésére Csanádi Zoltán elmondta azt is, hogy Magyarországon évente 1.000-1.200, ebből a debreceni szívcentumban 300 ilyen beavatkozást végeznek el. Magyarországon ugyanakkor most először hajtottak végre katéteres szövetroncsolást kismamán, s a világban is mindössze 8-10 hasonló esetet ismer a szakirodalom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.03.03 12:41:49eszter

    minden jót nekik! Azért hatódtam meg mert terhes vagyok? Már magam sem tudom mi a normális reakció...Itt, Szegeden kapott új szívet egy anyuka, aki szülés utáni fertőzés miatt került életveszélybe. Szegény baromi soká láthatta újra a kisbabáját. Micsoda lelkierő!

  • 2007.03.03 13:17:20potyeszka

    Eszter én nem vagyok terhes,mégis megkönnyeztem a cikket is,és a hiradóban lévő riportot is.További probléma mentes terhességet kivánok neki,és gyönyörű babát.

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta