SZÜLŐSÉG

SLK lett egy román kislány keresztneve

2007. március 1., csütörtök 13:14

Egy Mercedes-modell után SLK névre keresztelte újszülött lányát egy luxusautó-mániákus férfi Romániában. "Ha fiam született volna, BMW-nek hívnák, mivel ez vagány és gyors kocsi" - magyarázta Caldarar úr az anyakönyvvezetői hivatalban.


 Ica Mladin jegyző igencsak elcsodálkozott az apa névválasztásán, és megpróbálta  lebeszélni arról, hogy SLK Caldarar legyen leánya, ám a férfi hajthatatlan volt. "Az SLK az egyik leghíresebb Mercedes, drága és gyönyörű" - vázolta az apa az autó és leánya hasonlóságait az Ananova hírportál szerint. Hogy az anyának mi a véleménye, nem tudni.

Míg Romániában olyan nevet ad a szülő gyerekének, amilyet akar, Magyarországon csak a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékben szereplő neveket lehet anyakönyvezni. Az ebben nem szereplő, különleges nevekhez az MTA Nyelvtudományi Intézetének szakvéleményét kell kérni. Tavaly többek között a Zólyom és Perla nevek anyakönyvezését javasolták, a Tenerifét azonban elvetették.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.03 06:46:09Hicudzsi

  Szia Szanna :)

  Hát igen, kicsit eltűntem :(

  De most hajnali 3 óta fenn kukorékolok és elárasztom a porontyot a hülyeségeimmel :)

 • 2007.03.03 09:38:09Juliet

  Hicudzsi: említetted az ősmagyar neveket. Van esetleg a neten ilyen névjegyzék?

 • 2007.03.03 09:53:20eszter

  hanna, nagyon hasonló lehet a név-ízlésünk (Lea, aztán Hanna a másik lányom, nyilván erről nem Te tehetsz, de a Nina (Nyina) is stimmel - Bende az lett volna, ha lány lett volna.) most is kisfiút várok, Álmos lesz.

 • 2007.03.03 10:46:04Hicudzsi

  Juliet!

  Elég sok keresztnévgyűjtemény van fent a neten végig tudod böngészgetni a keresztnev.lap.hu -t itt vannak jó linkek is!

  A Ladó-féle keresztnévkönyv a www.origo.hu/utonevtar - címen elérhető.  Én sajna nem haladok ennyire a korral, nekem a régi katolikus kiadású "Keresztneveink, védőszentjeink" kötet volt mindig a kezemben és anyukám vett egy Ősmagyar nevek c. kis füzetet, de ez utóbbi sajna elég megbízhatatlan. Az Édua is magyar névként van feltüntetve, holott Kun László király kun ágyasa volt, még véletlenül sem magyar. :)

  Sőt abban a könyvben török eredetű neveket is magyarosítottak pár helyen és a nyelvújítás korából is találtam neveket benne.  Komolyan mondom alig várom már, hogy ismét nevet keresgélhessek a következő utódnak, de még erre pár évet várnunk kell :(

  Szóval ha van egy neved, de nem ismered az eredetét megkeresem neked ha szeretnéd :)

 • 2007.03.03 10:59:28kispig

  Csöre, megvan :-)  Nekem a névválasztással kapcsolatban olyan rossz emlékeim vannak. Már akkor nagyon rosszban voltunk a férjemmel (a 6. hónapban voltam, mikor becsajozott...), és semmiben nem tudtunk megegyezni. Végül Zsófia lett a gyermek, ami semmi különös, de nagyon illik rá. Ha lesz legközelebb, akkor remélem, jobb hangulatú lesz az egész, és nem a veszekedésről meg az érdektelenségről fog szólni :-(

 • 2007.03.03 19:00:08Csöre

  Eszter, ugye egy kicsit reménykedsz, hogy nomen est omen...? ;) Én ismerek Álmos nevű kisfiút, és nagyon fürgén tud futni a focilabda után. :)

 • 2007.03.03 20:43:05donna

  Sziasztok, mindenkinek.

 • 2007.03.03 20:51:22donna

  (bocs kapásból enter:))) Az én névválasztásomon mindenki meglepődik, pedig nagyon alap, fapad: a fiunak Norbert, vagy Antal, a lánynak Eszter, Zsófia. (bár csak jővőhéten derül ki, hogy "hivatalosan" hogy lesz e aki viseli ezeket, de én már évek óta beálltam rá) Amit nem értek, (nem bántásból, kiváncsiság) h miért adnak két keresztnevet a gyerekeknek. Oka van, vagy divat, vagy h ne kelljen dönteni? Félreértés ne essék, édesanyám is két nevet kapott, (Klára, Zsuzsánna), de ezt csak 20 évesen tudtam meg amikor személyit kellett cserélnem és kiderült, hogy elírták a nevét: mindenhol Zsuzsanna lett. De sem ő sem senki az ismerettségi körömben nem használja a második nevét. Akkor minek?

 • 2007.03.03 21:29:40Nyuli

  A névválasztás nálunk is komoly projekt volt.

  A következőket kellett összeegyeztetni.

  Először is a férjem vezetékneve Nagy. Tehát nagyon gyakori. Ehhez nem szerettem volna olyan nevet, amit tíz gyerekből kilenc visel. Szóval legyen kicsit ritka, de azért ne legyen teljesen ismeretlen, kiejthetetlen vagy megjegyezhetetlen.

  Na meg beszédes sem lehet, bár elgondolkodtunk, hogy lehetne Nagy Ivó vagy Nagy Barna, esetleg Nagy Manó, Nagy Virág, és még sorolhatnám. Mivel nem akartuk, hogy a gyerek születése után nem sokkal már utáljon minket, lemondtunk minden vicces és jópofa névkapcsolatról.  További fontos szempont volt, hogy legyen névnapja. Ez nekem nagyon fontos. Ha nincs a naptárban, sosem fogják megköszönteni. Nem szerettem volna, hogy úgy járjon, mint én.  Végül a Szonjánál maradtunk, és nem bántuk meg. Bár a nagyszülők sokáig azzal jöttek, hogy nem lehet becézni, de megoldjuk.

 • 2007.03.03 21:39:38a:a

  donna: nem t'om, másnál hogy van, de mint azt tegnap írtam, a férjem családjában HAGYOMÁNY a két keresztnév. Csupa nagybetűvel hagyomány... és mivel ez nekem nem okozott lelki törést, és sztem a gyerekeknek sem fog, elfogadtam.

 • 2007.03.03 22:22:55olgi

  nahát, mit találtam!

  http://www.egysoros.hu/kategoria.php?kategoria_id=18

 • 2007.03.04 10:02:50kaposztalepke

  donna: jópár hete egy névválasztásos topicban írtam kisregényt, hogy én / mi miért két keresztnév, és hogy lehet skizofrénia nélkül még azt is megúszni, ha vmilyen ok miatt akár mindkettőt is használja az ember..;)és más is írt ezzel kapcs, ha lesz időm, megkeresem, újragépelést nem vállalok, lusta vagyok, mint állat:))))

 • 2007.03.04 11:55:17marcangoló

  Na, az egész, amit írtam eltűnt. :-(((((

 • 2007.03.04 11:59:24Juliet

  Nekem 3. nevem is van :) De az csak bérmanév, nem hivatalos.  Egyik volt osztálytársam nagyszülei ragaszkodtak egy bizonyos névhez, a szülei viszont a becenév változatát szerették volna. így megkapta elsőnek a "nevet", 2.-nak a becézett alakját. Van ilyen is...

 • 2007.03.04 12:19:28marcangoló

  Hicudzsi, nem is tudtam, hogy ez egy ősmagyar név.:-)

  Nálunk egy- egy nevük van a gyerekeknek (Lőrinc, Blanka), ha lett volna még egy, akkor a férjem szüleire emlékeztünk volna ezekkel. De az utolsó pillanatban mégis meggondoltuk. Minap láttam egy újságban egy kislányt, akinek a szülei feltehetően felvették egymás nevét, plusz még a gyereknek is adtak két nevet. Úgyhogy kb. Kőrösladány- Madarasi Hanna Máriára jött ki. Mi lesz, ha férjhez megy? Tudom, limitált, hány nevünk lehet. Hallottam olyat is, hogy a csaj a válás után megtartotta a férje nevét, és mikor újra férjhez ment, szeretett volna továbbra is Kovácsné lenni az új férje neve, vagy a saját régi helyett. Ezt azért nem lehet.

  Valami megfoghatalan okból az apukámat Józsefnek anyakönyvezték, de otthon Pistinek hivják. Kérdeztem a nagyanyám, de nem tudta megmondani, hogy a szülőágyon támadt keveredés, és az apja nevét mondta be a gyereké helyett, vagy a pap nem volt hajlandó Szent Istvánkor Józsefre keresztelni, vagy mindkettő. Anyám azért évekig azon vihogott, hogy ő két pasival volt nászúton, mert a fele rokonság Erzsi, Pisti, a mésik fele Erzsi, Józsi aláirással kapott képeslapot...

 • 2007.03.04 12:30:30kaposztalepke

  donna: no, már archivban sem találtam meg, megpróbálom rövidítve a mi sztorinkat leírni. Én Andrea Tímea vagyok, eredetileg Jókairajongó édesapám a Tímeát agyalta ki, de a vezetéknevünk t-re végződött, és hogy ne legyen ott emiatt t-torlódás, közérakták az Andreát. Aztán vhogy inkább Andi lettem, azt használtuk jobban. Aztán amikor áltisk-ba kerültem, egy ugyanolyan nevű osztálytársnőm lett ( elég hétköznapi a vezetéknév), így a félreértések elkerülése végett ott Tímeát használtam, "Timizett" mindenki, és úgy volt mindenemre ráírva a nevem, hogy "vezetéknév" A. Tímea így írtam, suliban Timi voltam, otthon és zenesuliban Andi, az Andit mindig jobban szerettem. A Tímea tetszik, a Timi kifejezetten nem, de megszoktam, aki onnan ismerősöm, a mai napig Timiz. És nem vagyok skizo:) Gimiben inkább Andi lettem, kivéve azoknak, akik jöttek velem áltiskból. Azoknak maradtam Timi. Meg van akinek csak Anditimi:) Amúgy mindig mindenhol kiírtam mindkét nevem, márcsak azért is, mert csak az Andreát használva rengeteg névrokonom van. (Márcsak emiatt is érdemes gyakori vezetéknév mellé ritka keresztnevet keresni)...Aztán férjhez mentem, felvettem férjem vezetéknevét, maradt mögötte az Andrea Tímea, ragaszkodtam mindkettőhöz, ezért sem akartam "valaminé X.Y.Z." lenni, baromi hosszú. Viszont így mindig kiírom mindkét keresztnevem, de bemutatkozni, stb, meg szóban bőven elég az Andreát használnom, olyan ritka a vezetéknév (egész országban 10nél kevesebben vagyunk és az mind rokon). És azóta nem kevernek össze;)

  A piciöcsim Adalbert Gábor lett, szüleimnek az Adalbert tetszett, ami jól is jön a hétköznapi vezetéknév mellé, de úgy voltak hátha az Adalbert majd nem tetszik neki, így került oda a Gábor, de soha nem használta, Bercinek hívjuk.

  A gyerekeink is két nevet kaptak, nagyrészt csak azért, mert tetszett...fontos volt viszont ehhez a ritka vezetéknévhez (és bár állítólag honfoglaláskori magyar név, de néha nehezen értik, és tagolva kell mondani) hogy ne legyen túl különc a keresztnév, és ne kelljen már azt is betűzni. Így lett Dániel Lehel (Danizzuk), és Kinga Dina (Kingának hívjuk)..A Dinát én akartam a Dani&Dina miatt..;)

  Szóval több minden miatt lehet két név, tradíció, vagy csak tetszik, vagy nem tudnak dönteni (aztán ahogy megszületik nő a gyerek egyik úgyis domináns lesz)...de semmiképp nem okoz skizo-érzést még az sem, ha mindkettőt hazsnálja is vki, töbnyire úgyis emberhez vagy embercsoporthoz köthető egyik vagy másik név, olyan úgysem nagyon van, hogy egy ember egyszer ennek, egyeszer annak szólítson hangulattól függően:)) Amúgy meg nem zavaró, ahogy különböző emberektől különböző beceneveket is elfogad az ember.

 • 2007.03.04 12:53:59marcangoló

  És az sem baj, ha egy nevet nem lehet becézni, majd "kiscsillag" lesz a gyerek. Vagy, mint nálunk: Tutyi. :-)) A kicsinek még nincs beceneve. Azt ki kell érdemelni. :-D

 • 2007.03.04 13:16:33Conodonta

  Káposzta lepke, én nem tudtam megbékéli a két nevemmel, bár együtt nagyon szép, Éva Zsuzsanna, de mivel soha nem szólított senki Évának, jobb lett volna, ha anyáék kiegyeznek...

  A gyerekeket nagyon szeretjük becézni, ritkán hívjuk őket a saját nevükön, így lett a fiam Csumpaksz, a lányom Csészi, a kicsinek még alakul. A két nagynak számunkra becézhetetlen nevet adtunk. Bár újabban Mátét, Matykónak hívjuk, az Esztivel nem sikerült megbékélni, így lett Csészike, szerintem nagyon aranyos, a kicsi meg Sári, és csak remélni merem, hogy senki nem fogja Sacinak hívni...

  A családban hagyománya van a lüke neveken való becézésnek, a kedvens nagynéném Irén lett, mert a keresztanyja a saját nevét diktálta a papnak, így lett Babcsi...

 • 2007.03.04 13:28:02kaposztalepke

  Conodonta: fura, mert én úgy vettem észre, hogy akinek két neve van, de csak az egyiket akarja hazsnálni, az az egyszerűbb kör. Velünk még 14évesen amikor személyit kaptunk is aláhuzatták az egyik nevet, és mondták, hogy akkor az és kész..és az volt mindenhol a macerább, hogy kihajtsam, hogy mindkettőt mindenhol kiírják...Ha úgyis mindenki csak az egyik néven szólít, akkor meg végülis mintha ott sme lenne a másik. Nálunk az egyetemen több ember is volt, akiről a diplomaosztón tudtuk meg a második nevét, mert soha nem használta.

  De ezek szerint ez az oldala is lehet problémás vkinek..amúgy tényleg szép a neved, a gyerkőcök becenevei meg tényleg nagyon egyediek és aranyosak.

 • 2007.03.04 13:32:24marcangoló

  Van olyan barátnőm,aki csak az anyakönyvvezető előtt tudta meg, hogy a férjének két neve van, ennélfogva neki 5 lesz a házasság után...

 • 2007.03.04 13:34:39Conodonta

  Tényleg egyszerűbb, ha az első nevedet használod, de hivatalos helyeken ahol Évának hívnak, nem ismerek rá a saját nevemre, és amikor elmagyarázom a dokinak, óvónőnek, tanárnak, hogy inkább, és lehetőleg csakis Zsuzsa azt utálom.

  Az volt a kedvencem, amikor még aláhúzták a használt nevet, mert akkor egyértelmű volt.

  A hsz-ed alapján elgondolkodtam, hogy igazad van, nagyjából le kell szrni, hogy hivatalos helyeken hogy hívnak, akik fontosak úgyis úgy hívnak ahogy szeretem. Csak a gyerek anyja neve rubrikát utálom nagyon... Az nem én vagyok. :(

 • 2007.03.04 13:56:16kaposztalepke

  Conodonta: hihi, akkor még jól is jártál, hogy két neved lett, képzeld ha csak az Éva lett volna:))))))))))))

 • 2007.03.04 16:44:38szanna

  A lánykám azért kapott 2. keresztnevet is, mert az Anna (sajnos) manapság divatos, így ha majd öten lesznek az osztályában, legyen egy egyedi neve is.

 • 2007.03.04 17:20:18jidele

  az Anna sztem örökzöld, nővéremék 3an voltak ezzel a névvel az ált. iskben, pedig az 20éve volt

 • 2007.03.04 18:22:03marcangoló

  Én is Annát akartam, de nem passzol a vezetéknévhez, rengeteg van, és az egyik legközelibb barátnőm lenyúlta. :-(

 • 2007.03.04 18:32:34gigia

  A lányomnak is ritka vezetékneve van, mindenképpen egyszerű keresztnevet akartunk neki adni. És olyat, amit nem lehet becézgetni. Az Anna nem hagzana jól, mert k-ra végződik a vezetékneve, így lett Anikó. És van egy második neve is, ha akar, választhat. Egyébként eddig kb. 10 beceneve van :))

  Én Ágnes vagyok, és meghülyülök, ha valaki Ágikának próbál szólítani! A gigia a gyerekkori becenevem, pontosabban én mondtam ezt eleinte magamról, és Anyu meghittebb pillanatokban felnőttként is így szólított...

 • 2007.03.04 19:08:57kaposztalepke

  csakhogy belepofázzak, ha már mindenkinek tetszik az Anna:))) Nekem nem tetszik:)))) (Igaz nagyrészt a kedves Annuska-néni rokonunk miatt) ;)

 • 2007.03.04 19:09:06szanna

  Gigia! Alánykám második neve Ágnes! :))

 • 2007.03.04 20:50:53Nyuli

  Na, én pont Éva vagyok :) és nekem még második nevem sincs:(

  Szolgálati közlemény, Évának lenni nem jó, Senki ne nevezze így el a gyerekét. Na, nem mintha ez manapság divatos név lenne. :)

 • 2007.03.04 21:30:34szanna

  Ha összejön a harmadik baba, akkor Éva Ilona lesz a neve a nagymamák anyukája után. Mármint, ha lány lesz. :)

 • 2007.03.04 22:57:22Nyuli

  :) Én azért nem szeretek Éva lenni, mert sosincs névnapom. Ugyan kienk jut eszébe Szenteste napján, hogy Éva nap van? Sosem kaptam ajándékot, és sosem ünnepelte senki, ellentétben a család többi tagjának névnapjával. Persze most felnőttként, már nincs akkora jelentőssége, de gyerekként nagyon rossz volt.

  Ráadásul, amilyen pechem van januárban van a szülinapom is. :)

 • 2007.03.05 08:16:17jidele

  mi nem ünnepelünk névnapot, ez a megoldás;)

 • 2007.03.05 08:22:33Nyuli

  Ez is egy megoldás :) de a környezetet akkor sem zárhatod ki.

  Lesz ünneplés az oviban, az ioskolában, a munkahelyen vagy nem.

 • 2007.03.05 08:42:33Leona

  Nekem is az Anna tetszett, mindkét lányomnál ezzel indultunk. Valszeg azért, mert a nagymamám is Anna és őt imádom. Nagyon teccik a becézése, a Nusi. Aztán épp a nagyim beszélt le róla, mert ő meg nem szereti. Annyiból jó, hogy változtattunk, mert a vezetéknevünk errefelé elég átlagos, és úgy tűnik, a lányomnak bejön, hogy nem átlagos a keresztneve (Ajsa).

 • 2007.03.05 09:01:34Tori

  Egyik barátnőm nagy bánata, hogy szülei nem ellenőrizték a névnap idejét, ezért az egy hétre van a szülinapjától, így gyakorlatiassági alapon mindenki egyszerre köszönti két alkalomból és csak egyszer kap ajándékot.

  Másik barátnőm kislányának májusban van névnapja az utónévkönyv, decemberben a naptár szerint (Tamara). Májusban tartják, hogy ne üsse a karácsonyt.

  Nekem tetszik az Éva, főleg a Vica becézéssel. Tímea is, de a férjem pont az Arany ember miatt nem engedi.  Lehet, hogy vihart kavarok ebben a kis kanál vízben, de én a horoszkóp mellett a névmisztikában is hiszek, azaz hogy a névvel sorsot is kap a gyerek, és hogy jellemének egy szeletéről lemond (kvázi megtagadja azt), ha az egyik nevét nem használja.

 • 2007.03.05 09:36:54kaposztalepke

  Tori: én is "hiszek" a névmisztikában vagy hívjuk bárhogy is, és Takács Tibor előadáson is voltam, stb...de szerintem nem akkora tragédia, amit írsz, és nem is ilyen drasztikus kategóriákról van szó...tehát szó sincs arról, hogy ha két nevet kapsz, az egyiket használod, akkor valami tragikus veszteségről lenne szó. Nyilván van jelentősége, de szerintem egyáltalán nem fekete-fehér, jó-rossz stb szempontból. Jobban most nem emnnék bele, mert akkor kisregény lesz, és most nem megy, mert reggelizőasztalnál ülnek a manók..szóval úgy gondolom, hogy persze, van jelentősége, de nem feltétlenül ilyen drasztikusan leegyszerűsítve, vagyis semmiképp nem úgy, hogy akkor ez most rossz vagy jó..Ez is sokkal összetettebb..az is bejátszik, hogy pl hogyan hívnak/becéznek vkit otthon, hogy milyen nevű a szülő, aki a saját egyéniségének megfelelő dolgokat hozza ki a gyerekből, stb..elvileg egy becenévnél is mondhatnád azt, hogyha nem így becézed, hanem amúgy, akkor azzal a jellemének egy szeletéről lemond, hiszen a másik becézett formának egyes árnyalatai esetleg nincsenek benne..viszont mások meg igen...szóval nem hiszem, hoyg ez gond lenne..csak egyik is más, meg másik is más, de hogy ez feltétlen rossz lenne, vagy veszteség, vagy tragikus, azt nem hiszem.

  Persze nem vagyok szakértő...jó lenne Takács Tibort megkérni a témában egy cikk erejéig:)))))) esetleg néhány kérdésünk köré összpontosítva a dolgot:)

 • 2007.03.05 09:47:52babó

  érdekes ez a névmisztika és egyebek. én alapból nagyon földhözragadt vagyok, de mindig elmélázom, hogy kinek mi a csillagjegye (pl a párom az összes horoszkóp szerint passzol hozzám, nahát. a lányom meg kos, oroszlán aszcendensel, picit határozottra sikerült). a névmisztikában valahogy érintőlegesen hiszek: a mikor választottuk a lányomnak a nevét, csak komoly hangzású nevek jöttek, amiket lehet kedvesen becézni kis korban, de a teljes formájukban szépek és viszonylag hagyományosak. ráadásul a végleges alliterál a családnevére. nem direkt ezért választottuk, de jól hangzik. és biztos vagyok benne, hogy az ember neve egy életre meghatározó.

 • 2007.03.05 10:07:22Tori

  kaposztalepke, valószínűleg túl komolyra sikeredett a megfogalmazás, én sem valami tragikus dologra gondoltam. Saját példámon: én a második keresztnevemről nem is tudtam az első személyi készítésééig. Kamaszként viszont csak azt használtam. Érettségim után a családom nehéz anyagi helyzetbe került, így lemondtam továbbtanulási terveimről és elmentem dolgozni. Itt csak az első keresztnevemet használtam. Csak akkor kezdtem mindkettőt újra használni, amikor Pestre költöztem, saját, független életet élni. Mint utólag kiderült, a név/számmisztika szerint az első keresztnevem főleg az empátiát, odaadást "szimbolizálja", míg a második az egót, a saját érdekek érvényesítését. Visszaolvasva tökéletesen logikus, hogy mikor melyiket használtam. :)

 • 2007.03.05 10:22:38kaposztalepke

  Tori:)))))) Az ilyenek tényleg nagyon érdekes..nekem sem véletlen, hogy pont az áltisk-ban voltam Timi..amúgy mindnehol mindig Andi..:) És egyetlen kollégám volt, aki Tímeázott:)

  Egyébként úgy gondolom, hogy midnenkinek úgy jó, ahogy jónak érzi, úgyhogy akinek az egy név szimpi adjon egyet, akinek a kettő kettőt, oszt jólesz:) Ha meg nagyon mellétrafál a dolog, annak is biztosan oka van, akkor valszín az is tanulnivaló feladata a gyereknek, hogy lázadjon a szülei által "adott" sors ellen, kitalálja/kihatjsa magának azt, amit Ő szeretne, stb. Nekem volt egy oszttársnőm, Margit, utálta, első bemutatkozásra mindenkit mindig kért, hogy Gitti-nek szólítsák..

 • 2007.03.05 10:31:44Tori

  kaposztalepke, ha érdekel, nézd meg Te is, melyik névhez milyen dolgok tartoznak: http://szammisztika.uw.hu/

 • 2007.03.05 10:48:20lii

  nálam a "..tanító helyzetek, nehézségek, tanulságok" (5-ös szám) mindent visz, annyi kör van rajta. egóm is van, rogyásig. de mintha nem lennék nő. vagy mi. ez kb stimmel is. :)))

  (na ezzel a számmisztika dologgal jól elleszek ma.. :)

 • 2007.03.05 11:06:57B-

  Bocs, de szerintem ez babonaság :-) Ha pl belegondolok, hogy ismerek kb egy tucat Esztert, ezek között van lakli profi kosaras, macis alakú, kissé muja-kedves, szőke-romantikus-törékeny, kemény arcélű nagyon határozott stb stb stb Semmi közös nincs bennük. Igaz, hogy mind lány, de még ezt is mind máshogy éli meg.  Érdekes, hogy az emberek mindenben valami összefüggést vagy a jövőre vonatkozó üzenetet keresnek. Lehetne erről írni egy pszichológiai tanulmányt. Ezt egyébként a skizók viszik tökélyre, számukra MINDEN üzenetet hordoz, és minden összefügg :-)

 • 2007.03.05 11:25:28kaposztalepke

  a számmisztikával nagyon enm foglalkoztam, de kronobiológiai elemzésről, asztrológiáról stb van tapasztalatom (nem értek hozzá, csak volt kapcsolatom igazi szakemberekkel és nem pénzhajhász lamerekkel)..

  szóval ezek a dolgok nem ilyen egyszerűek, a rendes szakemberek is személyre szólóan foglalkoznak ezekkel, nem lehet női heti magazinból nagy okosságokat összehozni, és végső következtetéseket levonni..

  de alapvetően igenis van ezekben igazság, csak nem iylen szimpla és nyilvánvaló. és azon belül is rengeteg változó dolog még lehet.

  pl..a kronobiológiai elemzés is a születési időn alapul, és akkor lehetne azt mondani rá, hogy "mert nem midnenki egyforma, aki egy nappon született"..és ez így is van..de kb 30%ban azonos a dolog..a többi 70 nagyon változó lehet. És az azonosság sem a végleges külső vagy viselkedésbeli megnyilvánulásokban látszik, hanem inkább az indíttatásokban. Én emiatt is nagyon változatos lehet a végeredmény.  Így én azt gondolom/tapasztaltam hogy ezek a rendszerek igenis működnek, de nem úgy, hoyg 5 perc alatt kiagyalom, és megváltom vele a világot. És nem TVműsorújság-horoszkóp szinten...

 • 2007.03.05 11:32:44lii

  B-: én ezeket a dolgokat (horoszkóp, számmisztika, névelemzés) inkább úgy fogom fel, mint egy érdekes önismereti játékot. persze, ha nagyon akarja az ember, minden "neki szóló" leírásban talál valamit, ami igaz rá. (hogy volt az a kísérlet, amikor egy x elemszámú csoport minden tagjának szóról szóra ugyanazt a horoszkóp-elemzést adták, és kiderült, hogy egy csomóan teljesen komolyan vették?)

  szerintem amíg nem erre alapozza az ember az életét (pl. azért nem kezd komoly kapcsolatba egy amúgy tökéletesen hozzáillő férfival, csak mert nem passzol össze az aszcendensük vagy a nevük számának összege; vagy azért kivételezik az egyik gyerekével, mert neki ilyenebb vagy olyanabb a sorsszáma), addig nincs semmi gáz.

 • 2007.03.05 11:42:14B-

  kaposztalepke: szerintem ez a 30% azonosság, de nem teljesen nyilvánvaló, hanem rejtett, nem valami meggyőző.  Inkább úgy működik ez, mint a Rorschach-teszt: mindenki ugyanazt a képet kapja, aztán attól függően, hogy őbenne mi van, más-más elemeket lát hangsúlyosnak. Így igazából mindegy, hogy kávézaccból jósolsz, az álmaidat elemzed vagy állati belek fölé hajolva sejted meg a jövőt: az a lényeg, hogy beindulnak az asszociációid, amelyek a saját tudatalattidban kavargó késztetésekből, aggodalmakból táplálkoznak.  Nem tudom, hogy ez érthető-e :-) Egyébként én úgy tudom, hogy a 12 állatövi jegyen alapuló horoszkópot vizsgálták tudományosan is, és az lett az eredmény, hogy semmilyen korreláció nincs aközött, hogy milyennek látod magad és milyennek lát a környezeted, és aközött, hogy melyik állatövi jegybe esel. Persze, tudom, az aszcendens számít :-)))

 • 2007.03.05 12:21:21kaposztalepke

  B-: nem szállok Veled vitába, és nem akarok meggyőző lenni, mivel nem értek hozzá, ezért nem is tudtam értelmesebben megfogalmazni, eleve 10 oldal lenne, ha egyáltalán meg tudnám tenni. De működik, és tapasztaltam hogy működik, csak hozzáértőnek kell velée foglalkoznia, és nem mindenféle 2hetes gyorstalpalón végzetteknek, akiknek sem a szükséges képességük, sem a képzettségük nincs meg. És mivel baromi sok az ilyen a "piacon" sajnos tényleg az emebrek hitüket bvezstik, és baromságnak tartanak minden ilyesmit. ezért van nagyon nehéz dolguk a tényleg jó természetgyógyászoknak, stb is.

  A horoszkóp meg..hát, ha valaki tényleg rendesen képzett asztrológus, annak eszébe sem lesz 12 dobozba rakni az embereket, illetve hihetetlen milyen eltérések lehetnek, de ehhez megfelelő szakember kell, és egy személyre szabott elemzés nem egyszerű. És még az aszcendensnél sem áll meg a dolog. És nem is 100%ig tanulható, úgyhogy nem is mindenkiből lesz egyformán jó asztrológus.

  De...nem kell hinned semmi ilyesmiben:)

  Én gyerekkoromban váltig állítottam, hogy ateista vagyok és racionalista...:) hmm..és mégis volt egy csomó dolog, ami nem azok alapján működött az életemben, sőt, ellentmondással...

  Mindenki gondol amit akar, úgyis kiderül mi működik és mi nem...

  A baj az, ha ezektől csodát várnak az emberek, meg azt gondolják, hogy majd 5 perc elemzéssel megmondja vki a frankót nekik...

 • 2007.03.05 12:35:00Tori

  B- én is csak játéknak meg - félre ne értsd - mankónak használom a horoszkópot és tsait. A mankót úgy értem, hogy ha kiakadok azon, hogy anyám már megint makacsul a feje után megy és cseppet sem hallgat rám, a férjem megvonja a vállát, és nem azt mondja, hogy konok, önfejű, hajlíthatatlan, hanem csak annyit: Kos. Tehát inkább társalgási mankó. :) Kéretik nem belekötni, annyit magyarázkodtam már miatta!  Egyébiránt akkor sem mondana ellent egymásnak kettőnk véleménye, ha a névelemzés 100%-os lenne. Elvégre az Esztereknek ott van még a többi nevük is, és az nem egyezett, igaz? És ha elolvastad, az sem mindegy, mennyire szereted a neved, mert - sarkítva fogalmazva - ha nem akarsz Eszter lenni, akkor önkéntelenül is szembemész vele, mégha nem is tudod, mit jelent. Ez olyan tudatalattis misztikus. Szerintem. :D

 • 2007.03.05 19:53:48Bombi

  Sziasztok,
  bocsi hogy kozbekotyogok,probakepp irok azert,hogy lassam sikerult-e bejelentkeznem. Azt hiszem el is ajulok,ha meglatom magam a velemenyek tomkelegeben! :-)
  Virginia-ismeretlen jelentesu etruszk noi nev,tehat nem helynevbol lett szemelynev,a Jacint pedig antik gorog ferfinev(Yakinthos).
  Egyebkent nem vagyok am tudomka,csak valahogy mar az elejen be szerettem volna kapcsolodni...nos,beleteltem nehany napba :-))

 • 2007.03.06 12:02:42Csöre

  Lii, remélem még jársz erre! Semmi extra nem kell az engedélyeztetéshez: írj egy (ajánlott - ismerjük ugye a Postát) levelet az MTA Nyelvtudományi Intézet részére, személy szerint Bíró Ágnes foglalkozik ezzel. Írd le, hogy pontosan mit szeretnél (esetleg a vezetéknévvel együtt, hogy fog hangozni), hogy miért kedves Neked, esetleg keress néhány már létező nevet, aminek a hangzása hasonló az általad választotthoz (Alia, ugye?), csak hogy látszódjék, nem hangzik túl "idegenül". További teendő nincs, néhány héten belül levélben fogják elküldeni az állásfoglalásukat.

 • 2007.03.06 12:09:24lii

  Csöre: köszönöm! :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta