A fagyi segítheti a teherbe esést

A fagylalt és a zsíros tejtermékek fogyasztása növeli az esélyt a fogamzásra - ez az egyik következtetése egy tanulmánynak, amelyet amerikai kutatók készítettek a táplálkozás és a nők termékenységének összefüggéseiről, írja az MTI.


A Die Welt című hamburgi lap online kiadásában közölt szerint a Jorge Chavarro vezette kutatócsoport a bostoni Harvard Egyetemen több, mint 18000, 24-42 év közötti nő adatait vizsgálta nyolc éves időszakon belül megpróbáltak teherbe esni. A tudósok szabályos időközönként kikérdezték a nőket táplálkozásukról, a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról, megvizsgálták a testtömeg indexüket, megmérték a súlyúkat, majd elemezték azokat az adatokat, amelyek befolyással lehettek a terhességre.

Kiderült: azok közül, akik a magasabb zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztották - s ezen belül például sok tejszínes fagylaltot -, többen estek teherbe, mint azok közül, akik a sovány tejet, joghurtot, vagy a diétás sajtot ették, tudósít az MTI. 

A kutatók még nem tudják pontosan, mi lehet az oka ennek a jelenségnek; az egyik magyarázat szerint a zsírosabb tejtermékek több ösztrogént, azaz női nemi hormont tartalmaznak, és ezáltal segítik a fogamzást. Ugyanakkor a tejcukor szintje a korábbi állításokkal ellentétben nincs hatással a női termékenységre, vélik a kutatók.

Jorge Chavarro hangsúlyozta, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a babára vágyó nők korlátlanul fogyasszanak zsíros tejterméket - és fagylaltot -, inkább továbbra is ügyelniük kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a testsúlyukra - idézte a német napilap internetes változata.
Oszd meg másokkal is!
Mustra