SZÜLŐSÉG

Az angol gimnazisták szerint trendi a terhesség

2007. február 28., szerda 08:50

Egy terhes 14 éves lányt arra kértek tanárai az angliai Paignton üdülővároskában, hogy adjon tanácsot négy szintén terhes iskolatársának. Kizzy Neal, aki májusra várja gyermekét, úgy véli, hogy manapság divatosnak számít teherbe esni, noha a tinédzsereknek fogalmuk sincs róla, mekkora felelősséggel jár a gyermekvállalás.A terhes gimnazista a Daily Telegraphnak nyilatkozva elmondta: attól tart, hogy iskolatársai látván, hogy szülei mennyire támogatják, úgy vélik, ennyi idősen teherbe esni teljesen normális dolog. "Amikor a barátnőim meglátták a pocimat, azt mondogatták, ők is szeretnének kisbabát, aztán három hét múlva teherbe estek, és fogalmuk sem volt róla, mit tegyenek" - mondta Kizzy, aki szerencsésnek érzi magát, mivel szülei mindenben támogatják. Ugyanakkor úgy véli, példája alapján a többiek úgy gondolhatják, hogy más szülők is hasonlóan fogadják majd tizenéves gyerekük terhességét, pedig valószínűleg nem ez a helyzet.

Kizzy négy 14-15 éves, idén teherbe esett iskolatársa közül ketten már túl vannak az abortuszon, egyikük úgy döntött, megtartja a babát, a negyedik pedig még nem döntötte el, mit fog tenni. Kizzy apja szerint a városban virágzó bandakultúra a tinédzserterhességek oka: az unatkozó tizenévesek bandákba verődve drogoznak, isznak és szexelnek. Ráadásul míg az óvszer cikinek számít, a szexet népszerűsítik a tévéműsorok és a videoklipek, véli Kevin Neal.

A Torbay-öbölben, melyben Paignton is fekszik, az országosnál lényegesen nagyobb tinédzserkorú várandósok aránya. Ráadásul míg Angliában 11,8 százalékkal csökkent a fiatalkorú terhességek száma, a tengerparti üdülőkörzetben 10 százalékos emelkedés figyelhető meg 1998-hoz képest. Kizzy anyját nem lepték meg a számok: mint mondta, Torbayban nincs semmiféle szórakozási lehetőség a fiatalok számára, így nem csoda, hogy unatkoznak és vonzó gondolatnak tartják a teherbe esést.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.28 10:06:38hópihe

  Ez szörnyű! :-( Örülnék (örülni fogok), ha majd a gyereklányom megajándékoz 14 évesen egy unokával... :-( Azlrt van itt baj...

 • 2007.02.28 10:47:38Tori

  Hát unatkozni mostantól nem fognak, az egyszer biztos. :P

  Ennyit arról, jó ötlet-e, hogy Britney Spears pucéran, nagy hassal pózol a címlapon. Meg hogy sztárolják Angelina Jolie terhességét.

  Megint nyúzottan ébredtem, látszik? :)

 • 2007.02.28 10:52:58a:a

  Tori: nem, nagyon csinosnak és kipihentnek nézel ki! :-)))

 • 2007.02.28 11:09:47Dexter68

  ...akkor az angol gimnazisták elmebetegek.

 • 2007.02.28 11:16:58Tori

  vagy csak gyerekek, akikben még benne van a babázhatnék, de már ciki a kaucsuk baba, és a szüleik nem magyarázták el nekik a különbséget.

 • 2007.02.28 11:20:52EsTeh

  Már az ugrálós fogamzásgátlásnál is akartam írni: nem csoda, hogy az angol gyerekeknek a legszarabb a világon...

 • 2007.02.28 11:33:17Tamaravera

  Kis hülyék! ( nem tudok mást mondani róluk, bocsi)
  Remélem az én lányom nem lesz ilyen bugyuta (most másfél éves)

 • 2007.02.28 11:37:41potyeszka

  Annyira jellemző hogy mostanában róluk szólnak ezek a cikkek.

 • 2007.02.28 11:55:49jidele

  olyan furcsa, hogy ez ennyire nagy probléma náluk. A spektrumon is ment egy ikres műsor, az is tele volt tinédzser anyukákkal. Vagy itt is ilyen sokan vannak, csak nem tudunk róluk?

 • 2007.02.28 12:28:12melin

  Nekem ez a cikk nagyon bizarr... vagyis ez a helyzet: unatkozol, szülj gyereket 14 évesen. Nem ismerem az angol kisvárosok életét (bár pl. a billy elliot c. film elég durván bemutatott egy kis szeletkét belőle), de létezik, h ennyire nincs perspektíva a 14-15 éveseknek??? Hogy csak mert cuki a nagy pocak, énisénisénis?? Ez persze a szülők hibája is (mint annyi minden más sok esetben), mert miért nincsenek ezek a 14 évesek felvilágosítva pölö??  Jidele, én sem tudom, h itthon miylen lehet az arány... talán vidéken (falun) hamarabb belevághatnak a család alapításba (meg persze romáknál szinte kötelező... 1x nődokinál egy cigány asszony ment be a lányával előttem, és hallottam a vetkőzőben a nagy hangját a nőnek, h mondta a dokinak: ma este lesz neki az első, vizsgálja meg, h rendben van-e.., azaz szűz kell, h legyen. Szegény kislány nyüszített, még soha nem volt nődokinál, gondolom. A doki meg elkezdte mondani, h bizttos, h érett már rá? Tapasztalt az a fiú? Legyen sok előjáték stb... a nő meg csak hangoskodott, h ó, perzse, bízza csak ide stb!!.. hát, nagyon sajnáltam azt a kislányt:o(() , de azt kötve hiszem, h többen 14 évesen önszántukból akarnának terhesen maradni... biztosan van 1-2 kirívó eset... mint az a a kislány, aki a nevelő apját leszúrta (Kitty??)... meg pár éve is volt vmi botrány egy fiatalkorú terhes lányka körül... de sztem nem lett ebből trend.

 • 2007.02.28 12:34:22Tori

  Már elnézést, hogy beszólok, de szerintem aki egy nyúlfarknyi bulvárcikkből szerzett információk alapján élből lehülyéz bárkit, az esélyes, hogy egy leendő tiniszülőt nevel. Nem tudunk semmit. Lehet, hogy a szüleik 4 állásban dolgoznak, hogy ki tudják fizetni a rezsit. Örülnek, hogy ennivaló kerül az asztalra és mi meg a kényelmes kis netezgetés közben itélkezünk fölöttük?

 • 2007.02.28 12:50:59bjulie

  Én Irországban láttam ugyanezt. A játszótér tele volt tini lányokkal, akikről először azt hittem, hogy babysitterek. Felvilágositottak, hogy ők anyukák, és mivel ott az állam hihetetlen mértékben támogatja a gyerekvállalást az egyedülállóknál, főleg a tiniknél, pl. lakást kapnak, és az állam állja a baba összes költségét, ezért nekik nem gond szülni és felnevelni a gyereket. Persze már most kezdődnek ott is a gondok, hogy meddig van kerete az államnak erre a finanszirozásra.

 • 2007.02.28 12:55:15másutt

  Nemregen volt arrol a BBC-ben egy cikk, hogy a kozhittel ellentetben az angol tinik NEM felelotlenebbek, mint a kozepkoru korosztaly.

  (ami mondjuk nem vet jo fenyt az angol nok altalanos szexualis kulturajara)

  A cikk egesze itt van:

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6279601.stm

  A lenyeg az, hogy

  1. Az Egyesult Kiralysagnak van az egyik legrosszabb statisztikaja a tini terhesseg teruleten

  2. Bar az elmult idokben oriasi penzt fektettek be a fogamzasgatlas nepszerusitesere es a 'gyerekek' felvilagositasara, a legtobb tini terhesseg 'VELETLENUL' kovetkezik be.

  3. A tinik 57%-a nem vedekezik, SEHOGY

  4. Ez az 57%-os arany, bar nagyon nagy, nem sokkal rosszabb, mint a 20 even feluliek vedekezesi aranya, ami 51%.  Szerintem a problema osszetett (mint altalaban mindig).  Videken sok helyen a 'munkasosztaly beli' (ez itt kerem a szo ra, 'working class') tinik a hagyomanyt kovetik (a nagyon fiatal anyak gyermekei altalaban nagyon fiatal anyak lesznek) es ezert nehez megtorni az ordogi kort. Az allam eleg komoly tamogatast nyujt a tini anyaknak (amiert eleg komolyan kritizaljak is oket egyebkent), itt van egy nagyon kritikus cikk a Daily Mail ujsagbol, arrol, hogy mennyi segelyt es penzt kapnak ezek a fiatal anyak es emiatt miert nem probaljak elkerulni az ido elotti anyasagot:  http://www.dailymail.co.uk/pages/live/femail/article.html?in_article_id=379738&in_page_id=1879&in_page_id=1879&expand=true  Ezenkivul sajnos Angliaban nagyon komoly problema a tulzott alkoholfogyasztas, ami a nagyon fiatalokra is jellemzo.

  (aki setalt egy angol nagyvarosban pentek/szombat ejjel, az tudja mirol beszelek, nagyon fiatal, nagtyon reszeg lanyok-fiuk mindenutt)  Ugyhogy arrol van itt szo, hogy a csaladi hagyomany miatt termeszetesnek tartjak ezek a kislanyok, hogy koran szuljenek, remenytelennek latjak a jovot, rengeteg tamogatast is kapnak a gyerekeik nevelesere, es sajna tul reszegek ahhoz a szex elott, hogy vedekezesre gondoljanak. • 2007.02.28 12:56:09Tori

  Mondjuk, ha belegondolok, hogy Magyarország milyen jó eredményt ért el a múltkori felmérésben azért, mert a mi tinijeinkkel akár háromszor is beszélgetnek a szüleik egy héten, már lelöki az agyam az ékszíjat. Lehet, hogy az ő szüleik is tiniszülők voltak. Mittomén. De hogy nem a gyerek hibája, az biztos.

 • 2007.02.28 12:59:38Tori

  Ugyanakkor eszembe jut, amit az egyik jogász barátnőm mondott, hogy ha újrakezdhetné az életét a mai tudásával, legkésőbb 18 évesen szülne és estin vagy levelezőn diplomázna. Így mire munkába állhat, a gyerek már az iskolára készül, könnyebben kap állást, mert nem tartanak tőle a munkaadók, hogy a, gyesre megy, b, folyton szabin lesz a beteg gyerek miatt. Van ebben is ráció.

 • 2007.02.28 13:02:07boriska

  Nem vagyok pszihológus, semmi ilyesmi, de még emlékszem, hogy ennyi idősen én is úgy érezem néha, hogy jó lenne egy baba. Az már más kérdés, hogy ez nem volt teljesen jó ötlet és ezt én tudtam is, tehát nem elszánás volt, csak érzés, de nem lehet, hogy ez valamiképpen összefügg az életkorból adódó változásokkal?

 • 2007.02.28 13:18:43thais

  Ha tudtam volna, hogy Írországban ennyire támogatják a terhes, kisgyerekes egyedülálló anyákat, időben kiküldöm a lányomat. Nálunk ilyen sosem lesz. Nemhogy ők nem kapnak lakást, más sem. Én nagyon abortuszellenes vagyok, de azért teherbe esni, mert aranyos a másik pocija, nagyfokú felelőtlenség. Azt nem magyarázza el nekik senki, milyen dolog hosszú hónapokon át éjszaka szoptatni, a beteg gyereket ápolni stb? Nem mondom, hogy az abortusz a megoldás, meg kellene őket tanítani védekezni. Tudom, most felfedeztem a spanyolviaszt, de milyen felvilágosítást kapnak ezek a fiatalok az iskolában, és a szülői házban. ??! Persze, néha az sem segít, sajnos. Egy volt általános iskolai osztálytársam 14 évesen szülte első gyermekét, 18 évesen már 3 volt neki. Most nem tudom, hánynál tart. Nála családi okok miatt sűrgették a gyerekvállalást. Mellette állt az egész család. Csak szegény babákat sajnálom.

 • 2007.02.28 13:25:06másutt

  boriska: EN IS! Ugy kb 21 eves koromig mint egy orult gyereket akartam. Azutan elkezdtem elvezni a fuggetlensegemet, a gyermektelensegemet, es a lehetosegeket, amik egy kismamanak nem leteztek volna (utazas, munka, szorakozas a huszas eveimben).  Nem hiszem, hogy az enyem a 'helyes ut', SOT! szerintem mindenki szamara mas az idealis kor a gyermekvallalasra. A baj ott kezdodik, amikor ezek a 14 evesek nem tudjak befejezni az iskolat (gyakran az altalanos iskolat sem), a gyermek papaja persze altalaban sehol, es emiatt nem lesz lehetoseguk egy normalis allasra, eletre, es az allamon elnek halalukig. Csak ugy 25 eves korukban jonnek ra, hogy mirol is maradtak le, es ezt a szegeny gyereken verik majd le ('sajnalom, hogy megszulettel') Biztosan van rengeteg ellenpelda, aki elvezi az anyasagot, de a tobbsegnek fogalma nincs 14 evesen, hogy mivel jar 1-2 kisgyerek felnevelese, es azt kivanja kesobbre hagyta volna.

 • 2007.02.28 13:55:02marcangoló

  Thais, nem hiszem, hogy a tiniszülők között divat a szoptatás. :-( Általában külföldön szerintem sokkal kevésbé természetes, mint nálunk. De lehet, hogy ez csak egy benyomás, cáfoljatok meg!

 • 2007.02.28 14:06:17boriska

  Én csak tizenhat-tizenhét évesen bolondultam meg, aztán elmúlt, mert jött négy nagyon pörgős év, majd huszonegy évesen szültem az első fiamat, rá öt évre a másodikat és most hallani sem akarok harmadikról:)

 • 2007.02.28 14:09:43Veo

  "trendi", valak magyarázza már el ezeknek a csitrikbek ls kissrácoknak, hogy a gyerek nem olyan mint a robotkutya, ezt nem lehet lekapcsolni és a sarokba tenni, ha éppen véletlenül bulizni akarnak menni=(

 • 2007.02.28 14:13:45jidele

  én amióta csak az eszemet tudom férjhez akartam menni és gyereket szülni. Vagy legalábbis gyereket szülni;)De azért nem léptem a tettek mezejére. Azért tényleg furcsa, azt hiszem 3cikk foglalkozott itt az angol tinikkel: egy arról szólt, hogy cigiznek, hogy kisebb legyen a babájuk, és ne fájjon annyira a szülés, egy meg arról, mennyit "tudnak" a fogamzásgátlásról

 • 2007.02.28 14:39:08kaposztalepke

  Én már előre félek, hogy mit fogok majd csinálni a kamaszlányommal. Sajna a média, barátok, stb sokkal nagyobb hatással vannak akkor a "gyerekekre", mint a szülők. És igazán a gyerek természetén is múlik, hogy sok mindenbe mennyire hagyja magát belevinni, mennyire akar megfelelni, vagy mennyire vállalja esetleg a népszerűtlenséget azoknak az elveknek a betartásával, amit otthonról hozott. Természetesen sok múlik a szülőn, aki eleve semmilyen értéket/elképzelést nem visz otthonról, csak azt látja amit a haverok és a média sugároz, az elveszett. De nem ítélkeznék helyből gyerekek és szülők fölött, előfordulnak a legjobb indulattal is ballépések.  Múltkor véletlenül fogorvosnál sorbanülésnél láttam egy Balázs-show-t. 14-15éves lányok ott beszéltek a szexuális életükről, volt, amelyiknek olyan anyja volt, hogy "nyugodtan csináljon amit akar, ha megtiltom is megteszi", a másik szigorú lett volna, és teljesen kiborult, amikor ott tudta meg, hogy a lánya szexel, ráadásul nem egy fix fiúval, vagy bármi, hanem idézem a csajt: "hát, ezek csak olyan alkalmi kapcsolatok, nem ismerem őket annyira"..és 14évesen 5öt mert mondjuk bevallani...a barátnője az engedékeny anyukával 15évesen annyit mondott, hogy "hát, nekem azért jóval több, én azért gyűjtöm a trófeákat"..és ezt hallva még a Balázs is leakadt, hogy azért ezek elég szörnyű dolgok..és főleg az, hogy ezek a csajok most még nem is érzik/értik hogy miért. És én úgy gondolom, hogy persze abban is van valami, ha ész nélkül tiltják, attól ugyanúgy megteszi, csak rosszabb körülmények közt, és még el sem mondja otthon, de annál, hogy egy szülő azt mondja a gyereknek/gyerek előtt, hogy "hiába tiltom meg, úgysem ér semmit, akkor megteszi máshol, így legalább tudok róla"..és ezt mndja arra is, hogy mondjuk nem egy fix pasival, hanem fűve-fával kefél...ezzel gyakorlatilag a gyerek arcába mondja, hogy az ő szava nem ér semmit, és gyakorlatilag jóváhagyja amiket csinál..mert mégcsak meg sem próbálja valamilyen módon a "normális" értékrendre rávezetni..  NO, ezt csak azért hoztam össze, mert hiába érnek fizikailag előbb a gyerekek mostanság, és hiába akár még értelmesek is lehetnek, de bizonyos dolgokat 14évesen igenis tökmáshogy lát az ember, és azzal a szemlélettel gyereket vállalni szerintem elég tragikus. Vonzó gondolat lehet persze, hogy egy babával rögtön felnőtt lesz, meg hogy cuki dolog..node idővel szerintem is gáz lesz. Maga nyilván nem tudja értelmes önálló szülőként nevelni, ha mázlija van, akkor támogatják a szülei, de gyakorlatilag abból meg eléggé az sül ki, hogy végül a nagyszülők nevelik végeredményben a picit, mert nekik lesznek érett használható elképzeléseik a gyerek gondozásáról, kevéssé tartom elképzelhetőnek, hogy egy 14éves aki nem volt elég tájékozott ahhoz, hogy ne akarjon ennyi idősen babát, az elég tájékozott lesz babatáplálási, -gondozási, -nevelési kérdésekben. Gyakorlatilag ezekben mind a nagyszülők fognak dönteni, és gyakorlatilag eléggé inkább olyan tesó-érzés lesz egy érett anya-gyerek kapcsolat helyett.

  És..összességében csak remélem, hogy ha a fiam/lányom itthon normális családi példát lát, olyan -manapság nem túl divatos- erkölcsi értékeket, amiket én és az apjuk fontosnak tartunk, akkor talán lesz majd annyi tartása/önbizalma, hogy nagy hülyeségbe ne menjen bele...valamennyibe biztosan bele fog,nem gondolom azt, hogy nem fog stikában cigizni, vagy inni vmennyit, vagy smaci, petting, vagy akár fullszex is...de hátha sikerül a legnagyobb buktáktól megévdeni..legalább ne kabózzon, ha nemi életet él, legalább védekezzen, ne legyen terhes, AIDSes, nemi beteg, stb..de nem tudom, hogy erre bármilyen nevelés is garanciót nyújthat-e:(( csak remélni szeretném:((

  És sajna tényleg baj, hogy a szülők is hülyére vannak hajtva, sok a létbizonytalanság, stb. Nagyon sokan nevelnek egyedül már kisgyerekeket is, és azoknak még nehezebb, hogy ne csak hajnaltól mikulásig robotolni kelljen, a gyerek meg lóg valahol. De gyakorlatilag most majdnem minden mhelyen ez van..ahogy már beszéltünk róla a szülés után munkába vissza téma kapcsán is. GYakorlatilag majdnem lehetetlen olyan munkákat találni (a nagy tömegek számára, persze 1-2 midnig van, meg aki ügyes megteremtheti magának otthon, vagy vmi, de itt a tömegek számítanak) szóval úgy dolgozni, hogy családi élete is maradjon vkinek..:(((  asszem pesszimista vagyok...de reménykedő..;)

 • 2007.02.28 15:38:54águ

  Annyira durvan elszabadult a fiatalkoru terhesseg Angliaban, hogy egyes varosokban ingyen kaphato esemeny utani tabletta drogeriakban, elelmiszerboltokban.
  Egyebkent a problema barki altal lathato aki vegigsetal egy belvarosi utcaban, ugyanis feltunoen sok a babakocsit tolo tinedzser koru szama.
  Felelotlenek a szulok es a gyerekek is.

 • 2007.02.28 16:09:38eszter

  bakker, bezárom a lányaimra az ajtót...most....majd adok be nekik kaját.

 • 2007.02.28 16:24:31B-

  Emlékeztek, egy időben osztogattak nyugati országokban csecsemőbabákat tiniknek, pont a fenti okokból. A baba időről időre rázendített, akkora volt, mint egy igazi (asszem súlyra is), és olyan tamagocsi szerűen etetni-itatni is kellett, nem lehetett egyedül hagyni. Egy idő után egy csomó tinilány összetörte a babát, annyira az idegeire ment. Mondjuk igaz, hogy ebből a babából pont az hiányzott, ami egy igazi kisbabában a legjobb, de eléggé lehűtötte a kislányok babavállalási kedvét.  Egy amerikai krimiben meg egy szintén tinédzser korú lánynak valami iskolai program keretében asszem 3 napig kellett egy kis kosárkában egy tojást vinnie magával úgy, hogy ne törjön össze. Arcot is festett rá. Ha jól emlékszem, ennek is hasonló céljai voltak.

 • 2007.02.28 17:17:59jidele

  és ilyenkor mindig az én gyönyörűséges kamasz húgomat látom magam előtt-16 éves, és amerre jár fiú szívek törnek össze...nem is tudom, mi lenne, ha terhesen állítana haza.

 • 2007.02.28 17:41:49marcangoló

  Fú, asszem nem véletlenül gondoltam én, hgoy két fiúval könnyebb dolgom lenne. Most aztán gondolkodhatok, hogy Blankát hogyan védjem meg az ilyen gondoktól. :-) Persze szerintem nem azok a kislányok esnek tizenévesen teherbe, akiknek az anyukájuk ezeken gondolkodik. :-D

 • 2007.02.28 17:48:55Csöre

  Hát én ezt nem értem... Van egy frissen érettségizett, Angliában élő ismerős (magyar) lányka - a kiscserkészem volt hajdanán - és ő is mesélte, hogy több terhes iskolatársa is volt, és hogy ez semmi fennakadást sem okozott, járt suliba mint mindenki, szült, majd folytatta ahol abbahagyta. Ugyanakkor arról is mesélt, hogy olyan felvilágosító kampány volt a suliban, amilyenről itt Mo-on még álmodni sem tudunk, óvszert is osztogattak, és mégis. Szerintem egyébként az az igazán megdöbbentő, hogy ekkora gyerekek élőben nyomják a papás-mamást... én akkoriban még öltöztettem a kedvenc Zsuzsi babámat és matricát gyűjtöttem - őőő, lehet, hogy velem van baj??

 • 2007.02.28 17:50:35gala

  ezt nem tudhatod... mindenre van esély, bár igazat kell adnom neked.
  az iskola szerintem már nem befolyásolja a lányokat. ha egészséges szemlélettel jönnek el otthontól, mert a szüleik normális nevelést nyújtottak nekik, akkor már nem tudnak rontani rajtuk...
  ha otthon elmondják nekik merre hány méter, normálisak lesznek, és nem esnek teherbe 14 évesen...

 • 2007.02.28 17:51:54gala

  ez marcangolónak szólt =)

 • 2007.02.28 19:01:44voroske

  Bar tenyleg elegge elkeserito a gyereket varo tinedzserek, de fokeppen az apuka hianya miatt.

  De ha belegondolunk 50 evvel ezelottig teljesen normalis volt hogy a nok nagyresze 15-18 koraban ment fejhez es elkezdte szulni a gyerekeket, plane falun. A fogamzasgatlas csak a 60-as evekben a szuleink generaciojanal valt altalanosan elerhetove.

  Igazabol csak 2 problema van az ilyen korai szulessel. Az elso hogy a legtobb esetben veletlen balaset es az apuka mar akron bokron tul jar es eszebe sincs csaladot alapitani. A masodik meg hogy a tovabnbtanulast es a no karierlehetoseget tonkreteszi. Dehat azert nem mindenkinek van meg a kepessege es az akarata a tanulashoz amugy sem. Akibol amugyis gyari betanitott munkas lenne mert a 8 altalanost is bukdacsolva vette, annak igazabol sokat nem zavar hogy par evvel korabban vagy kesobb szul.

 • 2007.02.28 21:27:44gyöngy

  Az én lányom 4 hónap múlva lesz 16 éves. Ő már tutira nem fog szülni 14 évesen. Szerintem a szülők felelőssége a felvilágosítás, és a jó példa. Én nem az iskolától vártam, hogy felvilágosítsa a gyerekem. Nekem fontos az, hogy tájékozott legyen, tehát megtettem én. Főleg, hogy mindenki másképp érik. Mire a suliban a menstruációról tartottak felvilágosító órát, addigra az osztály 1/3-a már túl volt az elsőn.
  Folyamatosan kell őket felvilágosítani, és nem egy életben egyszer egy nagy tudományos maszlaggal próbálkozni. A lányom ovisan tudta, hogy mi az óvszer, és mire való, mert az egyik üzletben figurás óvszert akart velem vetetni, mert azt hitte marcipán figura. Akkor volt ott az ideje, és helye, de nem vittem túlzásba, csak a korának megfelő mértékben kapta az infót. Később ha kérdezett, megint válaszoltam. Nem hárítottam el soha a kérdéseit, csak arra ügyeltem, hogy ne hegyibeszéd legyen, hanem amire kíváncsi, arra kapjon korának megfelelő, hiteles választ.
  A Pocaklakó is lány lesz, és remélem Ő sem fog 14 évesen szülni. A kamasz lányom nagyon örül a kicsinek, Ő úgy babázhat igazival, hogy nem kell szülnie.

 • 2007.02.28 21:34:07eszter

  ez a szülés téma kicsit nekem azért sikamlós, mert egy nagyon kedves, teljesen felvilágosult, felvilágosított, szépen nevelt baráti családban szült a lány 15 évesen (én is annyi idős voltam akkor pont). Becsúszott (mondjuk én akkor még nem teljesen voltam tisztában a "nemi élet" jelentésével, csak amit anyukám mesélt), és nem akarták elvetetni. Azóta én mindig úgy vagyok, hogy pálcát AKÁRKI felett majd csak akkor török, ha 100 éves leszek, szorongatom a bölcsek kövét, és leírom az egyenletet, amitől olyan tökéletes gyerekeket neveltem.

 • 2007.02.28 21:35:13B-

  Én azt tapasztaltam, hogy azok a barátnőim mentek bele hajmeresztő szexuális kapcsolatokba (és volt, aki fiatalon teherbe is esett, direkt), akik nem kaptak elég szeretetet és pozitív visszajelzést otthon. Tehát nem csak az elméleti felvilágosítást tartom fontosnak, hanem, hogy a szülő értékesnek lássa a gyerekét, megbízzon benne stb. Ha állandóan azt hallja, hogy hülye vagy, bezzeg a nővéred stb, vagy a szülő nem mondja ki, de a viselkedésével érezteti, hogy így nem elég jó, nem büszke rá, nem fogja szeretni, akkor nem csoda, hogy máshol keres kedvességet. És mivel otthon nem kapott, nem is ismeri fel, mi az igazi szeretet. Sokszor egy "szép a szemed, bébi"-nek is tökre örülnek, mert nincs meg bennük az a tudat, hogy ennél nekik több járna :-(  Az a barátnőm, aki tinédzser korában lett terhes, akkor azt mondta nekem, hogy azért akarta a babát, hogy "legyen valaki, aki szereti". :-(

 • 2007.02.28 22:26:08laili

  Én tizenévesek között velük dolgoztam egy kollégiumban és azt láttam, hogy aki "masszív" értékrendszert hozott otthonról azzal nincs gond.Szóval szerintem lányos anyuk fel a fejjel. Persze elismerem mindenki csinálhat hülyeséget.  Akikkel én találkoztam már kisgimisként tudják mit akarnak, hogy igenis a tanulás az első, meg minden ami a fiatalságukhoz tartozik és a hülye média az értelmesebbjének nem mossa át az agyát még ha hat is rá.  Szerintem nagy igazság van abban, hogy tizenakárhány évig neveled a gyereked aztán nem tehetsz mást mint bízol az eredményben mikor már nem hallgat rád kamaszként.  Mert bizony a legtöbbje nem mond el egy csomó dolgot otthon anyunak ez biztos de elismeri, hogy szeretik és ott van bennük amit tanultak a szülőktől.  Na nem ragozom és ezt tapasztalatam.

 • 2007.03.01 13:23:43másutt

  Ez a 'legyen valaki aki szereti' dolgot en is hallottam mar, sokszor, es felelmetesnek talalom. Ugyanugy, mint a parjat, az 'azert lett gyerekem/azert hazasodtam, hogy felnottkent kezeljenek'.  En mindig ugy gondoltam a gyerekvallalasra, mint egy iszonyuan onzetlen dologra (most varom az elsot, igy szoljatok mamak ha felre vagyok tajekoztatva).  Valamikor 16-17 eves lehettem, amikor anyam beszelt velem errol, es valami olyasmit mondott, hogy abban a pillanatban, hogy terhes leszek, a prioritas atmegy arrol, hogy nekem mi a legjobb, nekem mire van szuksegem' masra, es ez soha tobbe nem all vissza.

  Nem hiszek abban, hogy egy anyanak nincsenek sajat igenyei, es prioritasai, de nem lenne szabad kizarolag azert szaporitani a szenvedok szamat a foldon, hogy az anya valamilyen erzelmi hianyat potolja.  Az a kicsike ugyis tobbet vesz majd el, mint amennyit ad... es ha egy olyan anya szulte akinek ilyen elvarasai voltak tole, akkor megint van egy leny, aki nem volt elegge szeretve... es az ordogi kor folytatodik.  Gondolat? Ellenerv?

 • 2007.03.01 13:33:00jidele

  az biztos, hogy a gyerek lesz az első (jelentkezzen, aki nem bőgött-imádkozott még hisztérikusan, hogy, I-tenem, bármi lehet velem, csak a gyereket ne bántsd) csak nem jó, sztem, ha az ember mindent feladva csak a gyerekre koncentrál-mert amikor "kirepül", ott marad a szülő célok nélkül, és az iszonyú. legalábbis anyósomon ezt látom.
  most elkezdtem gondolkodni, hogy én miért akartam annyira ezt a gyereket...gőzöm sincs...ez durva, ez életem nagy álma, és nem tudom, miért...vmi belső késztetés, ami erősebb, mint bármi más...furcsa...

 • 2007.03.01 14:17:08napos oldal

  jidele, olyan szépen beszélsz a húgodról :)

 • 2007.03.01 14:25:53jidele

  mert imádom azt a kis disznót;)

 • 2007.03.01 14:25:56Tori

  jidele, mi eléggé rokonlelkek lehetünk. :) Amióta az eszem tudom, akartam gyerekeket, sokat. Fura, férjet sose akartam melléjük. :) Na jó, eddig ez az én pszichózisom, ebben nem feltétlenül vagyunk rokonlelkek. :) De én se tudom, miért akartam ennyire és kicsit tartok tőle, hogy színtiszta önzésből.

 • 2007.03.01 15:23:39Leona

  Én nem attól félek, hogy esetleg terhes lesz valamelyik lányom 16 évesen. Vagy legalábbis nem annyira. Mert bízom benne, hogy tudok majd segíteni nekik, ha én élek akkor, tuti nem maradnak magukra. Hozzáteszem én is azt szeretném, ha "normális" életkorban történne meg velük mindez, és 110%-osan azon leszek, hogy erre neveljem őket. Mert tudom, hogy nagyon nehéz lenne nekik. De azt is tudom, hogy én meg dobnék félre mindent, hogy átvegyem róluk a teher egy részét. Hülye vagyok?

  Ettől a kirepüléstől én is rettegek. Már most folyton kondicionálom magam arra, hogy igen, egyszer eljön ez a pillanat is. Nagyon irracionális vagyok - vagy csak önző.

  És igen, én is piszkosul vágytam a gyerekre. De arra is, hogy diplomám legyen. És azon igyekeztem, hogy előbb a suli legyen meg. Középiskolás koromban meg még azt hangoztattam, hogy nekem aztán tutisose lesz férjem. Csak porontyok. Aztán tessék, férjnél vagyok.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta