SZÜLŐSÉG

Harc a kilókkal - 2. hét

2007. február 26., hétfő 09:52

Az előző hét mínusz két és fél kilója után újabb két kilótól szabadult meg a Poronty fogyicsapata, amelynek nagyobb részét Janóka olvasztotta le magáról: fűszerszegény diétájának köszönhetően 1,2 kilóval kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. Katica megtalálta azt a módszert, amellyel az anyateje sem apad el, de a hurkák sem nőnek tovább. Rajtunk, anyukákon egyelőre nincs látványos változás, viszont mindannyian jól érezzük magunkat az új életmód programunkban.


Tünde
57,8
Rettegve vártam a hétfőt és a kangoo-t. Láttam lelki szemeimmel, ahogy izzadva ugrálok és a pokolba kívánom az egész életmódváltást. Aztán kellemesen csalódtam. Elkezdtem ugyanis élvezni az órát, már nem arra figyeltem, hogy ne fulladjak meg, hanem éreztem a zenét, és kifejezetten jól esett a mozgás. Már 20 percet bírtam megállás nélkül, és utána sem hagytam abba. Igaz, a végén a hasizmozásra már nem sok erőm maradt: jó néhány felülést elsunnyogtam.

A kajával viszont gondjaim lesznek. Mivel sajnos nem vagyok egy házitündér típus, ritkán főzök, akkor viszont szinte mindig hizlaló dolgokat. Általában a hétköznapokra rendelek ebédet, eddig ezzel nem is volt probléma. Most viszont áttértem a „diétás” elnevezésű ételekre, amelyek pontosan olyanok, mint amilyen a nevük. A csirkehús mondjuk ízletes, de a köret... Sosem szerettem a párolt zöldséget. Karfiol, zöldbab, kukorica, sárgarépa: pároltan olyan punnyadtak, hogy képtelen vagyok letuszkolni ezeket a torkomon, inkább nem eszem köretet.

Ritkán csokizok, héten viszont valamiért többször is ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy bekapjak egy kocka marcipános Milkát. Bevallom bűneimet: kétszer is megdézsmáltam a táblát. (Szerencsére a férjem elpusztította az egészet, így a csábítás megszűnt.) Tartottam magam viszont az esti kenyérmentességhez, zöldséget és gyümölcsöt is sokat ettem a gyerekekkel együtt és a séták sem maradtak el. (Csak ha nagyon rossz volt az idő – ilyenkor viszont estére hajlamos begolyózni az ember a bezártságtól. Már csak ezért is jó kimozdulni nap közben.)

Arra vigyázok, hogy ne éhezzek, mert akkor hisztis liba lesz belőlem, és az senkinek sem jó. Bár még nem látszik rajtam az a mínusz másfél kiló, én már sokkal jobban érzem magam!

Katica
60 kg
Lám, parázs vita kerekedik, akárhogyan, akárhonnan is nyúlunk ehhez a „szülés utáni fogyás témához”. Minden önuralmamra szükségem van például, hogy ne gyűlöljem az agárkutyává fogyó szoptatós mamákat. (Vicceltem?) Én is elhittem például az első terhességemnél, hogy „egyél szentem, majd leadod a szoptatásnál”, és jellemgyenge ember lévén, nem szeletben, rúdban nyomtam befelé a túrós rétest. Csak aztán, hopp, kiderült, én az a típus vagyok, akinek minden erejét meg kell feszítenie, hogy NE hízzon a szülés után… és erről, hogy van, akinek a teste minden egyes zsírsejthez ragaszkodik a szoptatás alatt, minden mamakönyv és magazin sunnyogva hallgatott…

De most! Most az életmódváltásommal, ugyan már nem kell rettegnem, hogy elmegy az anyatej, vagy hogy tovább duzzadok… na de nem is karcsúsodok. És egyre inkább azaz érzésem –vessetek akár a Fittmama magazin szerkesztői elé -, hogy az én típusom, nem tud fogyni a szoptatás alatt. Anyatej is legyen, de ne is buggyanjon a nadrágderék felett az a kis hurkácska, na ez nekem nem megy egyszerre, a francba!

A szoptatási szakértő, a védőnő, a gyerekorvos akiket megkérdeztem, hogy miért csökkent az anyatej mennyisége az étkezési szokások megváltoztatására, csak tárogatta a kezét… valószínűleg a drasztikus életmódváltás miatt… Nem jó példa a napi egy tál rizst kosztoló bangladesi mama: az ő szervezete évtizedek óta arra maréknyi gabonára van berendezkedve, és szoptatásnál a „frontra termel”. Én most eszem natúr húst, sajtot is háromnaponta, de szalámit, kolbászt, bő zsiradékban sült jó kis bármit nem. Így az anyatej mennyisége és minősége néhány nap után visszaállt az eredeti állapotba: bőséges mennyiségű és dús állagú.

A Szoptatás című könyv azt írja (Sanoma Budapest Kiadó, 2003) a szoptatás alatti ajánlott táplálkozásról, hogy nem sok, hanem értékes zsírokra van szüksége a szervezetnek. És ha valaki vega elég hébe-hóba enni húst, sajtot, hogy meglegyen a kellő mennyiségű fehérje. A dolog kulcsa, alfája és omegája a mozgás: belendíti a rönyhedő testet, felélednek a sejtek. Csak annyira nehéz elhinni, hogy valaha is el fog tűnni ez a kövér hernyó a derekamról… (Köszönöm a január óta minden reggel tornázó anyuka hozzászólását, sikersztoriját. Több holtponton átlendített a levele.)

Egyelőre tehát nincs sok látszatja önmegtartóztató életmódomnak, de a hó (háj) alatt már történik valami… És a végén egy vallomás: imádlak titeket, a fitneszterembe lemerészkedő, kinyúlt pólós tényleg kövér csajok! Imádom, ahogy tétován nézegettek körül, leghátul ugráltok sután a stepórán, elviselitek a megannyi Paris Hilton biggyesztett száját. Látom, hogy egy hete arra trenírozzátok magatok, hogy MA elkezditek, ha belepusztoltok is. És utána muszáj zuhanyozni, tehát azt is megteszitek a csikótestűek alázó mosolya között. Imádom, ahogy lihegve kocogtok velem szembe az utcán, reng a felesleg a corpuson: vállaljátok magatokat, hogy lobognak a testrészeitek, folyik a víz vörös arcotokon. Erőt és bátorságot adtok nekem is, és legszívesebben mindőtöknek odakiáltanám: Már hős vagy!

Hanna
valószínűleg kicsit kevesebb
Elromlott a mérleg. Most biztos azt hiszitek, hogy már az ovis gyereketek is jobb kifogást talál ennél, de tényleg. Pedig karácsonyra kaptam, és rendeltetésszerűen használtam. Amikor legutóbb jó volt, speciel 60 alatt mutatott valamit, de még hibahatáron belül.

Mindenesetre a szombati össze-vissza evésen kívül figyeltem, hogy mit eszem, nem ettem meg mindent, ami szembe jött, főleg ha csokiból volt, még a kalóriákat is próbáltam egy rafkós táblázat alapján megtippelni. Hogy ebédre se valami hülyeséget vagy pizzát egyek, ha éppen nincs kedvem főzni (értsd: a mikróban megmelegíteni egy paradicsomkonzervet vagy mirelit lecsót), kipróbáltam az egészséges ebéd rendelést, és jövő héten is azt fogok enni.

A mozgásban kicsit jobb voltam: volt némi séta, sok babakocsi emelgetés, meg 1,5-szer tornáztam, amiből a fél azt jelenti, hogy először 15 percet Leával, aztán próbáltam egyedül, de Lea ezt zokon vette, akkor még öt percet vele, de a 7,5 kiló magadhoz szorításával végezz gyorsan 16 kitörést, na ezt nem az én kondimra szabták. Viszont lett egy kicsi izomlázam tőle a lábamba, ami már csak azért is jó, mert elhiszem, hogy történt valami.

Összegzésképp nem tudom, fittebb vagyok-e, de mindenesetre a tudat és az érzés már megvan.

Janóka
109,9 kiló
Hoppácska, valami elkezdődött, mosolyogtam a páromra, amikor felnéztem a mérlegről. Lehet, hogy mégsem hülyeség a doki által elrendelt só- és zsírszegény diéta, két hét alatt lement 2,1 kiló, ebből 1,2 a második héten. Pedig csak a havi 1 kilós súlycsökkenés volt minimumkövetelményként előirányozva.

Az étrendem nem változott jelentősen. Vagyis annyit igen, hogy a doki által engedélyezett egy szabadnapon sem vittem túlzásba a kajálást, egy rúdnyi rablóhús és egy kis bableves volt az extra, de az utóbbihoz evett hagymát nem sóztam meg. A többi napon maradt a reggeli egy szelet felvágott egy paradicsommal vagy fél almával, zsömlével, napközben még két szelet felvágott, gyümölcs és joghurt, este főtt, párolt vagy natúrban sült hús (a jövő héten megpróbálkozunk a szójával és talán még ősi ellenségemmel, a halételekkel is).

A főzelékekkel már egészen jól megbarátkoztam, és a párom – akit az utóbbi időben az április végére várt Dani okozta kikerekedése és az egészen a gyomra vonaláig felhúzott terhesnadrág miatt Asterixnek hívok – felfedezte, hogy só nélkül is egész jó diétás borsós-borsos tokányt lehet csinálni kellően sok fűszerrel és kevés hússal. Csináltunk egy jó kis só nélküli fácánlevest is, a fácánhús egész kellemessé tette, a legjobb leves volt, amit a sótalan életemben ettem, a főtt hús ráadásul gyümölcsszósszal remek második fogás volt.

Érdekes dolog egyébként ez a sótalanság. Az OENI-s füzetekben, tudják, azokban a kádári konszolidáció korát idéző kiadványokban azt olvastam, hogy napi 1000-1500 milligramm a megengedhető maximális sóbevitel a szervezetbe. Ha jól számolom – persze lehet, hogy nem –, akkor ez 1-1,5 grammot jelent. Ez, gondolom, kevesebb, mint amennyi egy teáskanálon elférne, és ennél feltehetően több kerül a szervezetünkbe egy jóízű tengeri úszás során. De gondolom, az OENI-füzetek készítői nem számoltak azzal, hogy a magyar elvtársak tömegei fognak nagyokat úszkálni bármely tengerben.

Úszni egyébként nekem sem ártana, de a doki szerint bármilyen mozgás jót tenne. A hétvégén így súlyemelést játszottam, lapra szelt kiságyat, pelenkázó komódot, kádat, cipős szekrényt, étkezőasztalt és székeket cipeltem fel a másodikra, egy részüket össze is szereltem. Nem tudom, hány kilót mozgattam meg, és azt sem, ez hogyan hatott a vérnyomásomra.

Azt viszont igen, hogy a foci hogyan hat: amikor játszom, akkor még két órával később is alacsony a vérnyomás, viszont rettentő magas a pulzusszám, ha viszont nézem, minden magas. Vasárnap az Arsenal-Chelsea Ligakupa-döntő volt, 120-as pulzusnál kapcsoltam el. Szóval lehet, hogy először a fociról kell leszokni (legalábbis a nézéséről), és nem a sóról kellett volna.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.26 10:15:58Rantanplan

  Gyerekek csak így tovább ;-))))

 • 2007.02.26 10:24:31potyeszka

  Rantanplan jó fej vagy,de mikor felnőtt embereket úgy szólítanak hogy gyerekek,összerándulok.Nem vettem magamra a megszólítást.˛Mindenkinek sok sikert,és kitartást kívánok!Katicának nagyon bejön a humora.

 • 2007.02.26 10:28:12Rantanplan

  Potyesz ha összerándulsz, akkor vegyél be görcsoldót :)))

 • 2007.02.26 10:33:02potyeszka

  Nem görcsölök,éppen zsiros deszkát majszolok.te dolgozol?

 • 2007.02.26 10:43:14Rantanplan

  Zsíros deszkát??? És ezt pont egy fogyis topicba kell írni? :))))

 • 2007.02.26 10:49:53potyeszka

  Azt a loboncos farkú kiskutyát,bocs ezt tényleg nem kellett volna irnom.

 • 2007.02.26 11:44:15moon

  janoka, nem obelix inkabb? :)

 • 2007.02.26 13:21:18Dexter68

  Janóka nem akarta bántani a párját – nagyon ;o))))  A sómentességet egyébként teljesen jól meg lehet szokni. Amikor egy pár éve valami miatt elmentem kedvenc dokinénimhez, közölte, hogy nagyon kövér vagyok (Maga meg öreg... – gondoltam). Na, mindegy nézegettünk vérnyomást (persze magas volt) meg vérképet (itt nem volt gáz), és mondta, hogy a sót vissza kéne fogni (meg persze a kaját is cakkpakk).

  A sót sikerült. Részint rászoktam arra, hogy megkóstolok mindent háromszor is, mielőtt sóznék, hogy biztos kell-e, vagy csak a megszokás munkál. Részint meg lehet kapni csökkentett nátriumtartalmú sót, ami a magasvérnyomásos-kövér emberek nagy barátja :o)

  Persze fogyni nem fogytam igazán, pedig nem eszem sokat, csak a mozgást is erőltetni kéne. Ha sikerül erőt vegyek magamon, beszámolok az eredményről (122 kg vagyok erős izgalmi állapotban).

 • 2007.02.26 14:17:14szeszter

  sziasztok! úgy érzem ezer éve nem porontyoztam (és ez így is van).

  Hát ez a téme igazán belém vágó... Kistesó a pocakban 12 hetet töltötte, Blanka után itt maradt 13 kg. Ez így 77. Sirály. Töröm magam, hogy max. 10-12 kg hízzak csak.  Drága férjem kb. egy hónappal ezelőtt beállított egy mini-stepperrel. Tudta, hogy erre vágyom. De tényleg. Azóta napi ezer lépés, vagy 15-20 perc taposás könnyű fokozaton, hogy a kistesőnak se ártsunk.  Én mindenkivel nagyon együttérzek, aki fölösleges kilóktól szenved!

  Az erő velünk van!

 • 2007.02.26 14:22:17potyeszka

  Szeszter de régen jártál itt!talán a posztomon irtál utoljára.mi újság,hogy viseled a terhességed?

 • 2007.02.26 14:51:41Tjuca

  próba, hogy végre működik-e ez az izé, amitől hajam téptem már napok óta

 • 2007.02.26 14:52:20Tjuca

  YESSS mindenkitől bocsi az offért, és most nyitok egy kis pezsgőt

 • 2007.02.26 15:00:33Kékfelhő

  szia szeszter :)

  gratula, vigyázz magadra, tessék időnként bejelentkezni :)

 • 2007.02.26 15:08:29kaposztalepke

  Na, most én fogom megtörni a hozzászólások nyugalmát, és valszín kisregény is lesz, úgyhogy akit ezek zavarnak, az most lapozzon:))  Előszöris minden elismerésem azoknak, akik igyekeznek egészségesebben élni, és sok erőt és kitartást kívánok..  Node..azért rakjunk már rendbe egy-két értéket please. Katica utolsó bekezdése kapcsán jutott eszembe. Mielőtt leírom a többit és félreértés lesz belőle, előrebocsátom, hogy tudom, hogy Ő abszolút pozitívan gondolta a dolgot, minden rosszindulat nélkül, és némi cinizmussal a topmodellalkatok és vonzataival szemben. CSakhogy mégis az az alapja több gondolatnak, ami szerintem elég nagy baj...és ez nem az Ő hibája, ez általános szemléleti kérdés, és szerintem baromi nagy értéktévesztés van benne...na, megpróbálom azt írni, amit gondolok, vagy sikerül, vagy nem..  Előszöris...szerintem óriási bukta, és baromi megalázó az hogy gyakorlatilag az jön le az egészből, hogy arra jók a "tényleg kövér csajok", hogy mindenki aki vékonyabb, az örülhessen magának..??? hogy "hát nekik mennyivel rosszabb, ők mennyivel nagyobb bajban vannak a 'rengő hájukkal', "ehhez képest én milyen szép vagyok, milyen vékony, milyen jó nekem...namármost bocsánat, de mindenki és igenis mindenki -az is aki nem talál már magánál dundibbat azért, hogy azzal vigasztalja magát, hogy vannak még ducibbak is- legyen szíves maga miatt érezze jól magát, és nem mások vélt vagy valós méretei/nyomorúsága miatt. Idézek:"Erőt és bátorságot adtok nekem is, és legszívesebben mindőtöknek odakiáltanám: Már hős vagy! "...miért??? azért mert nézed a szerencsétlenségüket, megalázottságukat, és hogy annak ellenére van bennük csodálatraméltó erő, amivel meg bírják tenni, amit tesznek?..okés...ez tényleg tiszteletre méltó..csak az a nagy baj, hogy egy mozogni kezdő kövér embernek muszáj ilyen hősnek lennie..nem lehet természetes...ott az alapvető nagy hiba, hogy nem is szabadna nekik megalázottnak lenniük, szenvedőnek lenniük, illetve senkinek meg sem szabadna, hogy megforduljon a fejükben, hogy sajnálják őket, ne pedig normális egyenrangúnak kezelje. Nem azt várja az ember, hogy "ahhoz képest, hogy milyen nyomorult vagy, mégis csinálsz valamit és ez milyen hihetetlen erő"..hanem azt, hogy ugyanolyannak tekintsék. ÉS nemár azért imádjon valaki, mert skálán besorol magához képest negatív irányba valahova, és ettől ő nagyobbnak és jobbnak érzi magát, merthogy ehhez képest még mindig jobban állok. Igenis ne azért örüljünk magunknak, meg hogy pl tudunk járni, mert megnézzük azokat akik nem tudnak járni, és sajnáljuk őket, és erőt ad, hogy ehhez képest bezzeg mi...hanem kezeljük már ugyanolyan emberként mint mi, persze segítve őket, de ne azzal segítsük, hogy sajnáljuk, hanem azzal, amivel kell.  No, és most a részletek: "És a végén egy vallomás: imádlak titeket, a fitneszterembe lemerészkedő, kinyúlt pólós tényleg kövér csajok! " ..."lemerészkedő"...miért olyan az emberek gondolkodásmódja, hogy egy kövérnek (akinek ezerszer jobban szüksége van a mozgásra, mint a topalakúaknak, így elvileg belőlük kéne hogy "éljenek" a fitnesztermek) bátorság és minden erejének az összeszedése kell ahhoz, hogy le merjen menni egy fitneszterembe? Miért nem töknormális, hogy velük van tele minden?? És mi van azzal, hogy "kövérek-kinyúlt pólóban"??...Aki kövér, az tuti igénytelen? Ez rég rossz általánosítás...vagy ha nem ez a gondolat van mögötte, akkor ott a másik bukta (amit asszem marcangoló végigcsinált csini kismamarucit keresve)..mi az, hogy nagyobb méretben egyáltalán képtelenség csinos ízléses sportruházatot venni??? Amikor pont a kövérebbeknek kéne sportolniuk, és őket kéne ebben segíteni. De tényleg botrány a kínálat, én még "vékonyabban" sem tudtam sokszor venni magamra valamit. Aki kövér, az nemár ízlésesen öltözzön, bújjon zsákba, takarja el magát, úgyis mindegy...vagy áldozza be a "normál" ruhaárak sokszorosát azért, hogy speciális boltban vásároljon 1-2 hordható darabot, amilyet két mérettel kisebben harmadannyiért meg lehet venni (pedig annyival több anyag sincs benne, csakhát aki kövér, és "réteg" az megérdemli)..  "imádom, ahogy tétován nézegettek körül, leghátul ugráltok sután a stepórán, elviselitek a megannyi Paris Hilton biggyesztett száját" - nos..miért kell valakinek tétován és sután hátul állnia, és elviselni a lenéző tekinteteket???..miért nem állhat tök természetesen jó érzéssel elöl? hogy mer valaki valakit a kilói miatt lenézni???? és ha más dolgoban meg háromszor tehetségesebb, stb? mondjuk az a kövér nagyon jó manikűrös..ő meg lenézheti a vékony csinibabát azért, mert beül hozzá és nem tud magának körmöt csinálni? de úgy egyáltalán..miért az a természetes gondolat, hogy a kövér zavartan álljon hátul? és aki még a kedvesebb, toleránsabb emberke (mint Katica is, akiről tényleg úgy gondolom, hogy tényleg nincs benne egy csepp rosszindulat sem, csak rossz oldalról próbál "segíteni")..az is odáig jut el, hogy sajnálja, meg tisztelje (csak maga a megkülönböztetés sértő, hiszen ugyanezért a csinibabát akkor meg miért nem tiszteli ugyanígy? vagy önmagát?)..de az eszébe sem jutna, hogy helyretegye a lenéző "vékonyakat", vagy segítsen a kövérnek abban, hoyg jól érezze magát ott, és legközelebb maga mosolyogva álljon be előre..miért kell a menő fitnesztermeknek kasztosítottnak lenniük, amikor ezer más helyen gyönyörűen működik az egészséges rendszer..ahova én járok 2-3 helyre tornászni (iskola, művház) van ott fiatal, 50éves, csini, dagi, és az idős is áll elöl, a ducibb (én is) áll elöl, és mindenki normálisan beszélget mindenkivel, mint úgy általában is, senki nem sajnálja le és nézi lenézően a másikat merthogy más színű a haja, más a kora, más a súlya..ugyanolyan ember, ugynaúgy odajött edzeni és kész...  "És utána muszáj zuhanyozni, tehát azt is megteszitek a csikótestűek alázó mosolya között. " - ahamm..mert ha nem lenne muszáj, akkor inkább otthon zuhanyoznánk...a baj, hogy ez a gondolat egyáltalán felmerül!..hogy inkább meg sem tennénk, nyakig ruhába bújnánk, hogy nemár kellemetlenséget okozzunk a többieknek a "gusztustalan" hájunk látványával, vagy éppen el kelljen viselni a lenéző pillantásokat...neveljük már meg az embereket, please! egyrészt hogy mikor mi a szép, tök változó márcsak a különböző korokkal is. Rubensnek meg valszín nem tetszett volna egy ma divatos nő csontos válla..vagy bármi..úgyhogy nemár egy hurka simán undorító legyen..vagy bármi negatív, amiért sajnálni kell valakit. Szerintem már maga az érzés is, hogy "szegény, milyen kövér" rég rossz, de még ha fel is merül bárkiben, akkor legalább a minimális tolerancia elvárható tőle...nem kéne csodálkoznia, ha esetleg a megalázó pillantás után bevernék az orrát (ami persze nem helyes, én sem mondom, hogy ezt kellene tenni, az agresszió és tetlegesség ugyanolyan bűn, mint a megalázás)..node..szóval a "vékony" ne merje megalázni a kövért (akár tekintettel, akár szóval), de kövérek, nekünk meg az a dolgunk, hogy igenis legalább mi szeressük magunkat, mert ha mi undortítónak tartjuk magunkat még szép hogy más is..és igenis ne hagyjuk a lesajnálást...legyünk vidámak, és határozottak..nem tudnak lesajnálni, ha nem vesszük fel..de ha megfelelünk a torz elvárásoknak (ez a tipikusan "nem merek kimenni a strandra, mert kövér vagyok, nem vehetek fel mást csak lógós ruhát, mert dudorodik a hurkám, meg ha nem muszáj nem is kéne bemenni a zuhanyzóba mert hogy nézek ki levetkőzve")..persze, tudom, hogy nem egyszerű (baromi nehéz), de nemár elfogadjunk egy tök abnormális értékítéletet..és ez mindkét oldalra (vékonyak/kövérek) igaz. Persze próbáljunk meg egészséges súlyt összehozni, de csak magunk miatt...az egészségünk miatt, a jó közérzetünk miatt..de ha még amellett is lesz egy vékony hurkánk a hasunkon, nemár attól már randák legyünk. NOmeg amíg nem sikerül, és olyan a súlyunk amilyen, addig is igenis lehessünk belevaló vonzó szexis nők. A fitnesszterem egy dolog, de nézzük meg a mindennapokat, hány pasinak van fitnessztermes szupercsini neje...és mennyire működnek hosszútávon jól azok a kapcsolatok. Nem hiszem, hogy csak az lehet a tuti..sőt..  ez utóbbi meg..."imádom, ahogy lihegve kocogtok velem szembe az utcán, reng a felesleg a corpuson: vállaljátok magatokat, hogy lobognak a testrészeitek, folyik a víz vörös arcotokon."..hát már elnézést, de ez elég felemás dolgo, hogy tökre negatív megfogalmazást használva, (reng a felesleg, folyika víz a vörös arcon, stb) csináljunk "pozitívat" belőle, hogy mert azért imádlak, merthogy ilyen undormányosan is csináltok valamit, pedig ez a ti szinteteken már milyen nehéz lehet, és milyen megalázó...na, ezt most kisarkítottam, és tudom, hogy aki írta, nem így gondolta...csakhogy egy kövér számára ez benne van..hogy azért becsülik meg őt, merthogy szegény milyen rossz helyzetben van, és még innen is próbálkozik...nem! nem szegény, nincs rossz helyzetben, és ugyanolyan szinten kéne nehéznek lennie az ő próbálkozásának, mint egy 60kg-s próbálkozásának. Elég gáz, hogy különbségek vannak. Arról már nem is beszélve, hogy a lihegés, vörös arc, folyik a víz, stb, kondi kérdése. És bár nyilván van összefüggés a súly és a kondíció között, mégsem kéne általánosítani..ha egy kövér fut vörös fejjel lihegve, az miért más, mint amikor a vékony fut vörös fejjel lihegve, izzadva?? És sokáig 75kg-val sokkal jobban futottam, mint számos 55kg-s barátnőm. És nekik volt vörös a fejük, nem nekem, még akkor sem, ha leülve nekem gyűrődött a hasam.  NA, ez kicsit erősre sikeredett asszem, mégegyszer leszögezném, hogy tudom, hogy KAtica senkit nem akart bántani, csak tudom, hogy ez a szemlélet egy kövér embert hogy érint..nem kell az elismerés azért, merthogy "még ilyen kövéren is..." stb..normálisan kell kezelni, mint mindenki mást és kész. Sajnos ez nálunk nem igazán szokás semmiben..mindneki, aki kicsit különbözik az általánosnak tartottól (mozgássérült, kismama gyerekkel, stb) és nem a nagy átlag, már valamilyen szinten lenézve van kezelve (ahogy a kismamás/kisgyerekes részt érzi is mindenki, a másik post hozzászólásaiból is kiderül)...na, a kövérekkel való bánásmód tökugyanez. És tudom, most majd mindneki jön a példával, hogy neki pl a legjobb barátnője 120 kg, és hogy úgy is menniyre kedveli, milyen vagány csinos nő, stb...csak éppen összességében, meg idegenekkel kapcsolatban, meg esetleg sporttal kapcsolatban mégsem ez működik, hanem az, hogy tök normális, hogy kinyúlt pólóban a hátsó sorban áll, és lekicsinylő pillantások középpontja a zuhanyozóban...  Na, lezárásul ez már csak a magamra vonatkozása a dolognak. MIelőtt mindenki azt hiszi, hogy magam miatt keltem ki ennyire:)))) Nem igazán..egyrészt a 88kg-m ellenére sincs "rengő hájam", persze van hurka a hasamon, meg párna a combomon, alattuk masszív izom is..és a kondim sem rossz magamhoz (helyzetem-szülés után, lehetőségeim-alig tudok gyerekek nélkül lenni heti 1 órát) képest..de tény, hogy nem vagyok egy csinibaba..soha nem is voltam (pedig mindieg jóval könnyebb voltam, mint most). És ez valaha bántott is, és igenis ismerem ezeket az érzéseket, és ezért is írtam most kisregényt emiatt. Mert éreztem magamon, hogy ez milyen rossz. Nemcsak a magalázó pillantás...hanem az az "elismerés" is, ami pl az általam idézett hozzászólásból is lejön..hogy elismerés persze..de a megkülönböztetés az alapja, az, hogy hasonlítgatáson alapul, nyilván lejjebb helyez engem, így jön létre az a "még nagyobb elismerés" a "még nagyobb erőfeszítés" miatt hozzá képest.... és "hozzám képest" szerez magának önbizalmat stb. É sez is ugyancsak lehet bántó. Most már hálistennek engem nem bánt. Szerintem igenis jól nézek ki a magam módjhán, és idővel dolgozom rajta, hogy legyen még jobb is...de addigis igenis fogok fürdeni járni, nyilván nem légypiszok-méretű mindent kirakó, de kétrészes fürdőruhát felvenni (mág a terhesség alatt minden kenegetés ellenére szétrepedt hasammal is), és ha eljutok, lemegyek a kedvenc box-edzéseimre is, ahol régen is én voltam a legdagibb, de soha nem álltam szégyenkezve hátul, hanem nyugodtan vidáman hol itt, hol ott, és jobban végigcsináltam, mint sok csinosabb/divatosabb csaj..stb..  NA, és végre befejezem, aki végig bírta, annak köszönet, lassan vetekszik a háború és békével...

 • 2007.02.26 15:31:29Conodonta

  Káposzta lepke!

  Ez jól esett, nem tudtam volna így megfogalmazni, csak valami zavart ennél a cikknél. • 2007.02.26 15:41:42B-

  Ti hisztek abban, hogy a rendelt kaja lehet egészséges? Én nem. Ahhoz, hogy a megfőzött kaja elálljon és az állagát is tartsa a szállítás, rakodás stb ellenére, valamit biztos bele kell rakni.

  Nekem egyébként az az elvem, hogy nem veszek kész kaját, meg pl olyan péksüteményt sem, ami nejlonzacskóban van. Általában a már megfőtt-megsütött dolgok nem szeretik a nejlonzacskót és egyéb légmentes csomagolásokat, valamit bele kell tenni, hogy ne buggyanjon meg vagy essen szét ezerrel. A mirelit határeset, mert az ugye le van fagyasztva, de így se vagyok benne biztos, hogy okés.

  Egyébként a közhiedelemmel ellentétben egy csomó konzervben nincs tartósítószer, mivel pont a konzerv eljárás miatt nincs rá szükség.

 • 2007.02.26 15:54:04szeszter

  én nem rendelek kaját. Itt falun nincs rá lehetőség :) Ez se egy hátrány.

  Mama főz ránk, ez szupi. Este nincs kenyér, se krumpli, se ilyesmi. Kenyér csak reggel. Én alapból sótlanul eszem, sé szeretem a zöldséget. Csokit nem tom mikor ettem utoljára (pedig szeretem), de hát muszáj odafigyelni, főleg most.  Kékfelhő, potyeszka: örülök, hogy szívesen láátok. off: a kistesót a fiókban jól viselem: se hányinger, se kóros álmosság se egyéb nem volt az első trimeszterben. Az egyetlen amitől émelyegni tudok, a bébikaják (főzelékek), és mivel Blanka most ezeket eszi, hát naponta tudok szegény gyerek etetőtálcájára rókázni :) Amikor vele voltam várandós, a hallal voltam így, pedig azt imádom. Most jöhet a hal, bébikaja brrrrrrr.

 • 2007.02.26 17:26:03marcangoló

  Szia, Szeszter! Már én is hiányoltalak, mint szintén blankás anyukát. :-))

  Káposztalepka, nem én voltam, aki csini kismamaruhát keresett, bár lehettem volna nyugodtan. Egyébként abszolút igazad van. Ilyenkor mindig eszembe jut az a South Park rész, amikor új zászlót kerestek a városnak, mert a régin fehérek lincseltek feketéket... Ezért küzdenek a fogyatékosok is, hogy ne is jusson eszébe senkinek, hogy különbséget kéne tenni. Persze ez eléggé az emberi természet ellen szól, de mégis jobb érzés lenne, ha bizonyos dolgok természetesek lennének.

  Janó, a zuram engem is "Áber Óóóóbelix" néven szólitott.. :-)) De csupa kedvességből, és csak akkor, ha este 10-kor ettem még egy kis csirkepörköltet.

 • 2007.02.26 18:30:08másutt

  En is ugy erzem, hogy Katica egy kicsit tulsagosan messze szaladt a 'kover csajok' tortenetevel. Attol nem fogja magat sovanyabbnak erezni, hogy masokat ocsarol.  Legjobb lenne, ha Katica magara koncentralna - szerintem.  De a tortenetetol en is jobban ereztem magam, hamar itt tartunk. Jo erzes, hogy bar egy kicsivel tobb vagyok az o hatvan kilojanal (mondjuk terhes is), en nagyon jol erzem magam a boromben, nem mondhatnam, hogy van 'katasztrofa' kapcsolatom, mint neki, nem gondolom, hogy jobb ember leszek par kiloval kevesebbel, nem buntetem magam csokielvonassal ha hosszu mondatokat irok :-), es meg soha soha nem hasznaltam egy masik embert aki nalam szegenyebb, butabb, koverebb, vagy sovanyabb, vagy kisebb mellu, arra, hogy jobban erezzem magam.

  Lehet, hogy az o poloja nem kinyult, hanem puccos es uj, de o nem elegedett magaval en meg igen.

  A fitneszteremben talalkozunk!

 • 2007.02.26 19:17:31smiley

  ó jaj

  ha ez tényleg így néz ki akkor nemtom holnap reggel bemenjeke a fitneszterembe a magam kis 94 kilójával, hogy az a RAHEDLI kövér hernyó eltűnjék rólam... :(

 • 2007.02.26 19:24:50moon

  sziasztok,  ez itt a reklam helye (nem), szoval somentes es garantaltan lefogyos hazhozszallitos kaja a biochef.hu vega biokajaja, sajnos a szallitasi dij eleg magas. en ettem sokaig, nehany napig eltart, mig az ember hozzaszokik az etelek eredeti (izfokozok nelkuli) izehez, de utana szuper.

 • 2007.02.26 19:55:40kaposztalepke

  smiley: nanáhogy menjél, és érezd nagyon jól magad!:)

 • 2007.02.26 20:45:27Dexter68

  Smiley! Az a lényeg, hogy amikor végeztél, de még zuhany előtt öleld meg Katicát és puszilgasd össze. :oD

  Én ezt csináltam azokkal a családtagokkal, akik testedzés közben beszóltak ;o)))  (Ilyenkor derül ki, hogy ki szereti az embert igazán. Amikor 122 kilós, csatakos izzadt testtel megkérdezem, hogy ki ad puszit? Csipetke az egyetlen jelentkező :oDDD)

 • 2007.02.26 21:20:07a:a

  káposztalepke: én kerestem-keresek estélyit a 84 kilómra, meg a gömbölyödő pocakomra. Egyelőre nincs eredmény, de majd beszámolok :-)))

 • 2007.02.26 22:25:04kaposztalepke

  a:a: igen, bocsi, a másik postból most esett le!!!

  Szurkolok! Nekem is lassan kell vmi az öcsémék esküvőjére májusra..ugyan pocaklakó már kint van, de van hasizomgyakorlatok ellenére még midnig szétnyílt kidudorodó hasizmom, így jó kis 5hónaposterhes-pocak:(..meg a comb/fenék, meg úgy minden..  amúgymeg Te a magasságodhoz mégcsak nem is vagy duci!

  azért majd ha találsz vmit, kérünk egy fotót!:)))

 • 2007.02.27 08:55:27smiley

  kaposztalepke, Dexter68: :) :) :) :) :) :)  Nadeazért azt az összepuszilgatóst mégse LOL :)  köszönöm a biztatásokat, már tegnap is láttam, (csak nem bírtam bejelentkezni) azér mentem el ma reggel konditerembe, és marhajól éreztem magam, lengtek a kilók (=az edzőgép súlyzói! :) ) én meg legalább 10 dekát fogytam. Hurrá. :oD És további kitartást a többieknek is! Janóka, minden tiszteletem.... Só nélkül....elsebírnám képzelni....

 • 2007.02.27 09:43:47hanna

  off

  a c és a ban van extra méretű részleg és sztem elég jó cuccok is vannak. anyósom 95kg és 165 cm és rá is kaptam egy csomó jó cuccot.

  jah és neken van egy eladó estélyim., vagy kölcsön.

  najó nem estélyi, hanem az esküvői ruhám, csak áll a szekrényben, nem fűznek hozzá érzelmi szálak, 42-es asszem, egyenes szabású, fehér damaszt és 5 hónapos terhesen tökéletes volt. van egy kis magas nyaka és ujjatlan. a férjem szerint nagyon szép, meg a tesóm szerint is, ők választották nekem:) ha kell valakinek sikítson, küldhetek róla képet is

  on

  én ilyen egészségesnek hirdetett rendelős kaját veszek, nem rossz, kicsit sós az én ízlésemnek. szvsz a sült sirke főtt rizs kombóba semmi ne kell, hogy elálljon. egyébként mélyhűtötett szoktam főként enni, a konzervek többnyire borz sósak

  frisset ritkán egy főre nehéz vásárolni, plusz főzni, férjem meg nem eszik zőccséget meg sült húst csak krumplit krumplival

 • 2007.02.27 10:08:59gyöngy1

  Kaposztalepke hozzàszólàsàhoz: egy jó pàr évvel ezelött, még az egyetemen, a Nagy Ö keresésének idöszakàban volt egy baràtnak hitt ismerösöm. A làny, igazi modell alkat volt (ma is az, grrrr), én màr akkor is töltött galamb voltam: L-es ruhàkat hordtam, néha XL-es nacikat. Jàrtam hetente 2-3x tornàzni. A làny egyszer megjegyezte, hogy becsül, tisztel mert az én alkatommal mégis jól, szexisen, divatosan próbàlok öltözködni.

  Kiakadtam, és ma is felemàsnak érzem ezt a megjegyzést.

  Azért mert valaki XL-es ruhàkat hord még hülye és elment az izlése is?

  Ami a fitness termeket illeti, persze én is kicsit félénken mentem, aztàn làttam, hogy két-hàrom hét utàn, a sovànyakat simàn lepipàlom legyen az hasizomból, vagy step-böl. Sógornömmel is (170 cm, ötven valahàny kg) hasonló volt az eset: csodàlkozott hogy ennyi plussz kilóval még van àllóképességem is... (www.gyongy.skyblog.com)

 • 2007.02.27 10:52:50titi

  janóka, ez az Asterix dolog nagyon tetszik :)))

 • 2007.02.27 11:54:01Tori

  gyöngy1, sajna kevesen gondolnak bele, hogy a testtömeg részét képezi az izomzat is, tehát akinek kisebb a súlya, abból is kevesebb jut. Némelyik sovidzsoni azt hiszi, a kövér ember nem más, mint zsírréteg a bőr és csont között. Emlékeztek arra a reklámra (Japán focivébé idején ment), ahol egy csapat szumós kiállt focizni Beckhamék ellen? Ott lehetett látni, milyen fürgék és agilisak. Hatalmas izomkötegeket használnak, de a hülye európai csak a rengő hasat látja rajtuk.

 • 2007.02.27 12:45:32melin

  Gyöngy, ez a beidegződés azért van az emberekben (ami a megjegyzéseket is kihozta), mert nagyon sok ember (nő is, férfi is) a kilói szaporodásával fordított arányban kezd igényessé válni maga iránt... azaz minél nagyobb súlyú lesz, annál igénytelenebb!! És bár ez közel sem vonatkozik mindenkire, aki teltebb az m-es méretnél, a negatív példa nagyon benne marad az emberekben..."na, ez kövér, akkor ápolatlan is"!-gondolják sokan (a mai korideál miatt is!!!) És közben találkoznak tökéletesen ápolt teltkarcsú, vagy teltebb emberekkel (a legtöbb természetesen az!!), akik ugyanúgy adnak magukra, mint soványabb embertársaik és ezért sokan meglepődve hangot adnak: jéééé!

  Én annyiban értem meg a beszólókat, h nekem pl. az játszódik le a fejemben, h mivel teltebb az illető (akit épp látok), el is takarhatná magát mindenféle sátrakkal, meg földig érő ruhákkal,lehetne zsíros hajú, sörtés lábú, de nem teszi, mert ő bezzeg vállalja önmagát (én meg nyivákolok 2-3 kiló többletnél), és együtt tud élni a gömbölyűbb testével és gondot fordít rá stb. És ez bennem is bizonyos csodálatot vált ki, mert tudom, h amikor meghízom, elkezd nem érdekelni a külsőm, rondának tartom magam stb. és én ezzel a fejjel gondolom bele magam egy teltebb ember sorsába! Akinek nem is valószínű, h ilyesmi eszébe jut, hisz világéletében teltebb volt, és valószínűleg ennyi, ami köztünk a különbséget jelzi pl. tisztálkodás terén:o)) na, remélem, érthető volt... :o)))

 • 2007.02.27 12:59:31kovvacs

  Csajok!

  A saláták!

  Nálunk nincs kultúrája annyira a salátázásnak, mint pl. az olaszoknál, de mekkora találmány is az!  Csak veszel egy fejessalátát, összetépkeded, belevagdalsz tényleg bármit, pl. paradicsomot, paprikát, káposztát, répát, narancsot, retket;

  megbolondítod valami marhasággal, pl. olajbogyó, kis sajt (mozarella!), dió, méz, zöldfűszer (pl. petrezselyem);

  az egészet jól összekevered, aztán a saját tányérodon pár csepp (olíva)olajjal + (balzsam)ecettel leöntöd, irtó jó kaja!

  Egy salátafejnyit egyedül fel lehet zabálni, tele van a hasad, jól érzed magadat. Kell hozzá egy szelet kenyér, és akkor nem fogsz éhenhalni.

  A párolt zöldség egy istencsapása tud lenni...

  Legalább sült legyen vokban, vagy alaposan megzöldfűszerezve, különben ehetetlen... • 2007.02.27 13:04:46kovvacs

  És a salátakészítés gyorsabb a főzésnél.

  Egy nagy bibi van vele.  Ehető zöldség kell hozzá.

  Sajna ilyet leginkább piacon lehet szerezni. Zöldségesnél kicsit rosszabbat kicsit drágábban. Boltokban, CBA-Coop-Reál-stb üzletekben még ócskábbat még drágábban általában. • 2007.02.27 13:10:28potyeszka

  Kowacs én a findust szoktam venni,vajban megpárolom,kicsi delikát.mellé hal,vagy csirkemell,tarja.

 • 2007.02.27 14:01:23hanna

  saláta rulez csak romlandó, de azért jó. párolt zöldséget findusék magyar megjelenéséig én is messziről elkerültem, de ők a tutik.

 • 2007.02.27 14:39:48Nyuli

  Avasson be valaki hozzáértő, hogy mitől fogyaszt a sómentes kajálás? Sokat hallom, de nem értem a mechanizmusát.

  Csak arra tudok, gondolni, hogy ha sómentes kaját kéne ennem, akkor tuti kevesebbet ennék. De akkor meg presze nem a sómentes étrend fogyaszt.

  Vagy nem köti meg a vizet a szervezetem annyira só nélkül? Akkor meg nem a zsíról vezstek, csak a vízből.

  Na ezt én nem értem.

 • 2007.02.27 14:53:31cozumel

  Nem fogyaszt, Nyuli, pont arrol van szo, amit irsz.
  Lehet, hogy csak vizet vesztessz, de a tul vizesedes miatt 2-3 kiloval is tobbnek tunhetsz.
  Tehat esztetikailag az sem jo...

 • 2007.02.27 17:28:56Dexter68

  Nem fogyaszt, csak egészségesebb. Rengeteg vizet köt meg a só, közrejátszik a meszesedésben, magas vérnyomásban, ilyesmikben.  Olyan szempontból fogyaszthat, hogy ha sómentesen főzöl, akkor nem lehet megenni a kaját :oDDD  Sándor György mondta kb. 30 évvel ezelőtt:

  – A legegyszerűbb fogyókúra az ételt mindjárt a vécébe önteni. Minek az a közbülső tortúra? :o))))

 • 2007.02.27 18:20:37Nyuli

  köszönöm :)

  Akkor jól gondoltam - na ez sem az én "fogyókúrám".  Viszont megtettem az első lépésemet az egészségem felé, lift helyett lépcsőzöm a a harmadikra a munkahelyemen.

  Kis lépés az emberiségnek, de aki cipelt már 25 kg túlsúlyt, az tudja, hogy nagy lépés nekem :)

 • 2007.02.27 18:56:15zsuli

  hm...ebben a pillanatban volt a híradóban, hogy a britek figyelmeztettek egy anyát, hogy ha nem diétáztatja a gyerekét, gyámság alá veszik. A fiú 8 éves és 84 kiló, a hatóság szerint ez már kiskorú veszélyeztetése. És mit evett a kölyök: sült hűs-szerű vmit sült krumplival, majd vajas kenyeret sült krumplival...

 • 2007.02.27 19:52:15Kökényszemű Katica

  mulatságos hogy "másutt" milyen sisteregve utál!
  :-) (Hűűű, mit fogok erre is kapni!)
  a "kövérek imádlak" áriát természetesen átéltem 2001 tavaszán az Alexandra fitneszben, mikor életemben először merészkedtem le edzőterembe, kövéren, kinyúlt pólóban, sután. Akkor le is fogytam nagy kövérségemet, mert sokat mozogtam, futottam. Aki elhatározza, hogy lemegy mozogni, elkezdi, az hős. Mint én is most. :-)

 • 2007.02.28 17:11:30kaposztalepke

  Katica: oké, hogy átélted, node néhány dolog..akkoriban jól érezted magad? Mert nem hiszem, akkor nem a "kinyúlt pólóban sután" lettél volna Te is... és inkább ez a baj...és most, hogy magad mögött hagytad, most boldoggá tesz, hogy nem vagy olyan..hmm..persze, ha lehet fogyjon le egészséges szintre mindenki ha lehet. De! Ha/amíg kövér addig is hadd érezze már jól magát, és ne megalázva esetlenül bénázzon "kinyúlt pólóban" a hátsó sorban. Itt a gáz..főleg, ha esetleg vannak olyanok, akik nem is tudnak/akarnak lefogyni, mert maguk még jól is éreznék magukat úgy ahogy vannak, és senkinek semmi joga ezért beszólni, vagy lekicsinylóen bámulni a zuhany alatt, esetleg fintorogni rajta. És tudom, hogy nehéz lefogyni..de legalább ugyanilyen nehéz boldognak lenni úgy ahogy vagyunk. Csak éppen sokkal fontosabb..és az lenne a lényeg, hogy boldog legyen vki ducibban is, aztán ha mégis lefogy, akkor vékonyabban is..de nemár ducibban be legyen skatulyázva, és lenézve, és nemár eszköz legyen mások számára a "rossz" sztereotípiájaként..akkor is, ha esetleg Te is voltál iylen helyzetben. Az akkori önmagad szerinted is alacsonyabbrendű? Most jobb vagy? Vagy oké volt, hogy akkor úgy viselkedtél és viselkedtek Veled a fitnessteremben ahogy, és most örülsz, hogy más van abban a helyzetben, és te emitt? Kiálltál magadért akkor (vagy szégyellted magad hátul és bújkáltál, sutáztál), vagy másokért most, akik ugyanabban a szituban vannak? Mert ha akkor nem álltál ki magadért, és rosszul érezted magad, akkor össze van kötve a kövér=rossz, vékony=jó, boldog dolog. Ami nem feltétlenül kellene hogy így legyen.  Szóval értem én, hogy nem gondoltál semmi rosszat, csak persze véletlenül sem jutott eszedbe, hogy a 40kg-sokat dícsérd, hogy milyen hősök..és ráadásul a kövéreket elég megalázó jelzőkkel szépen részletezve..és így hiába pozitív a konklúzió, bőven van benne bántó dolog.

 • 2007.02.28 18:00:20eszter

  Katica, én nem útállak. Ha vki 160 cm és 55 kg, ami jól hangzik, de 50 szeretne lenni, mert úgy tetszik saját magának, az sem vét semmilyen törvény ellen.  Ezek a nagyon kritikus hozzászólások a most divatos anorexia miatti félelem, és a hamis ideál kreálás miatt vannak. De ha vki tudja hol a határ, akkor nem árthat magának.

 • 2007.02.28 18:00:46smiley

  Katica, bocsáss meg, az legyen már a saját különbejáratú problémád, hogy Te sután, és kinyúlt pólóban, és vöröslő fejjel merészkedtél le a konditerembe.  Van nekem humorérzékem is, de azért mindennek van határa, az iróniának is.  Kövér, az vagyok, de suta, béna, tétova nem, sőt rendes ruhában is járok, nem kinyúlt pólóban. Konditerembe is. És úútálom a sztereotípiákat.  Én is tudnék "ironikus" jelzőkkel áriázni a kismamákra például. Hogy mennyire büszke vagyok rájuk, és felsorolni azt, hogy miben/hol csúnyultak meg/butultak el/őrültek meg netán. Vajon ez jólesne neked? Gondolom, nem. Hiába tenném a végére, hogy: "hősök vagytok..." Pfff.... És szerintem többek lelkivilágába gázolnék ezzel, hiába csak "irónia".  Gondolom, hogy semmi rosszat nem akarsz te, én is ebből indulok ki, de sajnos a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Elnézést kérek...

 • 2007.02.28 18:46:57másutt

  Kedves Katica!  A mondanivalomnak NEM az volt,a lenyege, hogy 'sisteregve utallak', hanem az, hogy MAGADRA KONCENTRALJ, ne masokat fikazz le.  En joindulattal kezdtem el ezt az egeszet olvasni, hogy egyutt drukkolunk azoknak, akik jobb kondicioba szeretnenek kerulni.

  Bocsika, de nagyon nehez valakinek drukkolni, aki (amellett, hogy egeszseges testsulyabol akar fogyni, hogy nemletezo onerzetet novelje) rosszindulatu, masokat lefikazo megjegyzeseket tesz es attol probalja magat jobban erezni, hogy masokat letamad.  Koncentralj magadra, a Te kozerzetedre, a Te kondiciodra, a Te vagyaidra, a Te sulycsokkenesi celjaidra.  Ugy tunik a dietadtol kezdesz agressziv es paranoid lenni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta