SZÜLŐSÉG

Többet esznek a gyerekek a tévé előtt

2007. február 24., szombat 09:37

A tévénézés megzavarja a gyerekek normális viszonyát az étkezéshez: fölöslegesen többet esznek, miközben a készülék előtt ülnek, akár éhesek, akár nem - mutatták ki amerikai kutatók.

A szakemberek azt ajánlják a szülőknek, hogy legyenek szigorúbbak: csökkenteni kell a tévézést, de ha már a gyereket nem lehet elvonszolni a készülék elől, akkor legalább a tévézés közbeni eszegetést csökkentsék, írja az MTI.


A kutatók azt vizsgálták, hogy a televízió miként hat az evés iránti úgynevezett habituációra. Ez a kifejezés arra a jelenségre utal, hogy ha valakinek ismételten ételt kínálnak fel, egy idő után a telítettség érzése lesz rajta úrrá, és nem fogad el többet az ételből.

Ám, ha egy merőben új, számára addig ismeretlen étellel kínálják, ez megzavarja a habituációt, és hajlandó megenni az étket akkor is, ha nem éhes. Mint kiderült, a tévénézés, a figyelem elvonása is hasonló módon képes megzavarni a gyerekeknek az ételek iránti habituációját.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.24 11:51:00panka

  Szép, de ugye ez nem csak a gyerekekre vonatkozik, hanem a felnőttekre is? És nem csak a tévézésre, hanem az olvasgatás, netezés közbeni nassolásra is. Szóval lehet megint szidni azt a fránya tévét, mint minden bajunk forrását, de ahol a gyerek azt látja, hogy anyuka-apuka nagy tál akármiket töm az arca mögé két étkezés közt, ott előbb-utóbb a gyerek is igényelni fogja a szemét kaját minden olyan tevékenység közben, amikor szabad a keze, csak a kis agya mozog. Vagyis szerintem inkább a szülő a hibás, mert otthon tartja és odaadja a chipset, a tévézés csak az alkalom...

 • 2007.02.24 12:29:44melin

  Panka, igazad van:o)) Monnyuk nálunk eleve nincs tv előtti nasi (mert hiszen tv-zni is keveset tv-znek), és hálistennek nekik a nasi kimerül a répában, gyümölcsben, amit elrágcsálnak, de azt sem unalmukban, hanem ha kérik. csipsz, ropi stb nincs itthon sosem, legfeljebb kipattogtatható kukorica (ha váratlanul toppanna be vki), de ha az eszükbe is jut, akkor azt az asztalnál fogyasztjuk körbe ülve, nem tv-nél. Úh sztem is szülő a felelős a kialakult helyzetért. És persze ez minden más szitura (olvasás, netezés) igaz, csak a tv annyiban más, h az egy abszolút passzív tevékenység sztem (feltéve, ha nem vmi interakítv műsort nézünk), és ezáltal vhogy más a "leányzó fekvése":o))

 • 2007.02.24 23:52:52gyöngy1

  Nálunk elvileg lehet látni a tv-t ha az asztalnál ülünk, DE gyakorlatban van egy jelszavunk: "ha eszünk nincs tv, viszont van zene". Es bekapcsoljuk a rádiót.

  A nővéremnek pedig a tv pont jó az evésnél, mert a lánya nem eszik. Ha nézi a tv-t akkor eszik meg egy korához képest kisebb adagot. Vékonyka a lány, de nem sovány.

  Nálunk sem akar a nagyobbik enni, de a tv előtt gyümölcsöt vagy joghurtot (uzsonna-féleséget) ehet. Azért még így is egy kilóval könnyebb, mint a 19 hónappal fiatalabb húga ;-)) (www.gyongy.skyblog.com)

 • 2007.02.25 09:26:20jidele

  a férjem gyerekként akkor evett, ha az anyja a tv előtt feltszolgálta neki. most elég nagy küzdelmet vívok, hogy enni az asztalnál, közösen eszünk...

 • 2007.02.25 11:07:01marywolf

  Én utáltam, amikor gyerekkoromban mindig ment az tv az étkezés közben, két dolgozó szülővel és egy kistestvérel nehéz volt érdemi társalgásra időt találni. Erre lett volna jó az étkezés, de akkor meg ment a tv, pedig én beszélgetni szerettem volna.
  Nekünk nincs tv-nk, igaz van tv kártya a számítógépben, de a férjemmel mindig a konyhában eszünk, mert annak meg van a hangulata, mert ahhol lehet közben beszélgetni.
  Ha pedig tényleg sokat szerenék beszélgetni, akkor a közeli pizzériába megyünk el, mert legalább 1 óra eltelik, mire az evésre kerül a sor, ha nem vagyunk túl éhesek, akkor fél óra után dorulunk a nevetéstől (vagy ájulunk az éhségtől:).
  De mi csak ketten vagyunk (még), amikor többen leszünk, akkor ki kell találni majd valamit (asszem sokat fogok hízelegni barátnőknek, hogy babázzanak majd, mi is ezt csináljuk most).

 • 2007.02.25 11:50:41B-

  Szerintem egyre több olyan felnőtt van, aki megutálta a tévét, mert gyerekkorában a szülei folyton azt bámulták.

 • 2007.02.26 11:04:51Tori

  Engem anyám mindig tv előtt etetett, mert sehol máshol nem voltam hajlandó enni, még édességet sem. A másik ilyen a könyv volt, két évtizedig nem láttam, mit eszek, mert a tányér széle fölött a betűket bűvöltem. Na, erről beszéltem a fogyis topicban, hogy én külön eset vagyok, mert ez tuti nem normális.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta