SZÜLŐSÉG

Éjszakai szoptatás - az mi?

2007. február 22., csütörtök 12:04

Korábbi cikkem óta megfordult a világ. Napközben a nap süt, este a hold világít. Nappal játszunk, este pedig alszunk. És nem szoptatunk. De nem ám!Egy örömhírről szeretnék beszámolni nektek. Én, dexterke, már nem szoptatok éjszaka! Se háromszor, se kétszer, még félszer se. Este nyolctól reggel hatig alvás. És igen, el tudtunk menni a pasimmal a születésnapomon vacsorázni, együtt, egyidőben, egy helyre, a Samu fel se ébredt, a bébiszitter meg tök csalódott volt.

Hát igen, nagyfiú már, egy éves. Tulajdonképpen nem is tudom, miért nem csináltam meg előbb. Semmi baja nem lett tőle. Na nem húzom tovább az idegeiteket, elmondom, hogy történt. Az a lényeg, hogy csak az apja ment be hozzá éjjel, hogy még csak eszébe se jusson a tej. Még megetettem éjfél körül, de utána szigorúan a papa, reggel hatig, utána megint kaphatott tejet.

Az első pár éjszaka persze cudar volt. Én elvileg alhattam, gyakorlatilag fent volt egész Újlipótváros, annyira üvöltött. Először két és fél órán keresztül. De nagyon el voltunk szánva, úgyhogy másnap is folytattuk, és akkor már csak tíz perc sírás volt. A harmadik nap is valami olyasmi. Egy hét alatt pedig eljutottunk oda, hogy elhagytuk a késő estit is. Asszem másfél hét után aludta át először az éjszakát (na jó, az véletlen volt, de akkor is).

Azóta telnek-múlnak a napok, hajnalban általában felébred, de egy simivel, cumival simán visszaalszik. Most már én is bemehetek, szerintem eszébe se jut a téma. Ha meg nagyon sír, akkor kap vizet, és rögtön durmol. Remélem nem nyomtok fel az LLL-nél, a szemránckrémemet pedig lecserélem olyanra, ami a nevetőráncaimat tünteti el. Haha!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.25 14:52:05zsuli

  kicst Off: duci 8-9 kilós babák anyukái, Ti milyen pelenkát használtok éjszakára? A Pampers maxinak alacsony a dereka, ha kicsit többet mozog a lányom, minden a nyakáig felkenődik. A babylove maxi jó méret, de sztem a befogadóképessége kicsi, legalábbis már 2 napja hajnalban emiatt van ébresztő - a felesleg kifolyik. Szívesen veszek akár Liberót, vagy Huggies-t, de jó lenne tudni, azokról mi a tapasztalatotok (méret/nedvszívás)

  Az éjszaka nyugalmát ez is segítené... Köszi!

 • 2007.02.25 15:07:21druantia

  A Peti a Pampers maxit használja, igaz, hogy még csak nyolc kiló, de éjjel nincs vele baj. Mondjuk, éjjel nem tojik, csak pisil, de azt rengeteget. A pelus általában bírja. Oké, néha tényleg nem, én is kíváncsian várom a tippeket. Én mindig azt hittem, rosszul adtam rá, pedig ezerszer is ellenőrzöm. Ha van jobb is, azt fogom éjjelre ráadni.

 • 2007.02.25 15:17:24cozumel

  Anyaallat!  Amit a lefektetesrol irsz, az teljesen igy all. Nagyon kell vigyazni a mazsolakkal, mert ha elalmosodnak es nem fektetik le oket, akkor tulporgetik magukat, szijjak az utolso csepp energiat is a tartalekaik melyerol...  Mennyi anyukat olvasok panaszkodni, hoagy az egy-masfel eves gyerek este 11kor meg csurdungolost jar! Az enyemek ket es fel evesen 8-fel 9 kozott agyikoba, es nyekkenes nelkul beajulnak. Na jo, neha eneklik, hogy "kicsiiiivadoten..." de ez belefer:-)

 • 2007.02.25 18:53:18anyaallat

  ez az éneklés tök aranyos. Mondjuk tényleg marha nehéz néha rájönni hogy mi a gond, mert álmosnak nem néznek ilyenkor ki sőt! Én is gondoltam mindenre, fáj vmije, kézben akar/ nem kézben akar elaludni, túl sötét van túl világos stb. Meg persze a jószándékú családtagok hurcolták körbe a lakásban amitől nyilván még jobban elfáradt. aztán véletlenül rájöttem hogy túl álmos. Az is érdekes amit csilli írt az együttalvásról. nálunk is az volt, hogy felébredt a mocorgásra. A végén már ha magam alá szorult a kezem teljesen elzsibbadtam, mert nem mertem megmoccani se. Végül kiköltöztünk a nagyszobába, azóta jól alszik megint. Akik együtt alszanak, azoknak nincs ilyen?

 • 2007.02.25 19:11:35druantia

  Anyaallat, mi együtt alszunk, és igen, én is féltem, hogy zavarom a bébit. Ezért, meg az államvizsga miatt is sokáig igyekeztem csak éjfélkor bemászni mellé, tehát nyolctól éjfélig egyedül szunyázott. Ez alatt a négy óra alatt kábé háromszor ébredt fel.

  Ha mellette vagyok, simán alszik, nem vettem észre, hogy rám ébredt volna fel, ellenkezőleg. Van olyan, hogy felébred, felnéz, és ha látja, hogy ott vagyok, elmosolyodik és már alszik is tovább. Vagy ha nagyobb a gáz, mert már tényleg az ébrenlét határán jár, akkor ott vagyok mellette, hogy azonnal észrevegyem, és megfogjam a kezét.

  Amikor nem vagyok mellette, és nem tudom valahogy azonnal megnyugtatni, teljesen felébred, és onnét már tényleg nehéz a visszaaltatás. Sok múlik a reakciósebességen :-).

 • 2007.02.25 19:13:04druantia

  Ja igen, és reggel fél négy körültől már csak összebújva tud aludni. Nyúl a kezem után, átölel, megfogja az arcom, és tök mélyen be tud aludni, de egyedül nem.

 • 2007.02.25 19:42:25manci

  zsuli, druanita! Mi libero discoveryt (7-14 kg) használunk és soha nem folyt ki semmi, úgyhogy bátran merem ajánlani, bár nekem lányom van, lehet, hogy fiúk esetében más a helyzet.

 • 2007.02.25 19:42:32manci

  zsuli, druanita! Mi libero discoveryt (7-14 kg) használunk és soha nem folyt ki semmi, úgyhogy bátran merem ajánlani, bár nekem lányom van, lehet, hogy fiúk esetében más a helyzet.

 • 2007.02.25 19:53:33druantia

  Manci, köszi a tippet, bevetjük az ötletet :-).

 • 2007.02.25 20:29:17cozumel

  Szerintem az egyutt/kulon alvasra nincs jo szabaly.

  Illetve csak az a szabaly, hogy mindket fel tudjon pihenni.  En annyira eber alvo vagyok, es ugy tapasztaltam, hogy a gyerekek megszuletese utan ez valami uber mertekben fokozodott...

  Eyszeruen egy fingocska elszallt es en mar ebredtem. Nem egy agyban aludtunk, hanem a kisagy oda volt huzva kozvetlenul az en oldalamhoz. No de igy is katasztrofa volt. Meg akkor is fenn voltam, ha veletlenul nem is ebredtek.  S ez forditva ugyanigy volt: ok is minden mozdulatomra felebredtek. Mar pisilni sem mertem kimenni...  Ha ujra kezdhetnem, az elso naptol kezdve lenne kulon szobajuk, mert mostmar tudom.  Ja, es az enyemeknek kell a tok sotet, kepesek napi atlag 3 oraval tobbet aludni egy jol lesotetitett szobaban, mint ahova tul sok feny bejut.

 • 2007.02.25 20:42:55druantia

  Nekem ez a kicsi hapsi az első gyerekem, én nem is mertem volna máshol altatni, csak mellettem. Az első pár hétben éjjelenként felébredtem megnézni, hogy szuszog-e.

  A sólámpa még most is ég éjszaka, vagy a redőny van felhúzva, mert annyit ficereg, hogy én így tudok csak nyugodtan aludni. Ha elkezd mocorogni, azonnal észlelem, ha kitakarózik, visszatakarom, stb. Nekem kell az a tudat, hogy minden oké vele, bármelyik percben, ha ránézek. Paraanyu.

 • 2007.02.25 21:10:37cozumel

  Az elso idoszakban allandoan rettegtem a bolcsohalaltol. Annyira, hogy nehany het utan szet is valasztottam oket, kulon agyban altattam.

  Mar azt is tudom, hogy ezt is elbenaztam, mert nekik sokkal jobban hianyzott egymas kozelsege, mint az enyem. Jogos, hiszen jo sokaig voltak egymas szajaba logva osszezarva:-)

 • 2007.02.25 21:14:51tistedur

  ti szegények :)

  nálunk ez apám dolga volt,mert édesanyámat,ha elaludt semmi sem keltette fel.ráadásul én egy bagoly-gyerek voltam..apu minden csempéről tudta,hogy hány repedés van rajta..

 • 2007.02.25 23:33:34laili

  Lehet, azabaj,hogy mellettem alszik? Este nyolctól éjfél-egy óráig simán durmol.Olyantájt fekszem le. na onnantól kétóránkémnt kelés-evés-ficergés-mocorgás és én sem alszom.(4 hónapos delikvens)  Csak annyira félek, hogy ha átrakom a szobájába - mert van nekijje -szóval hogy beájulok és nem hallom meg.

  Meg, hogy felébred amíg átviszem és beteszem az ágyába szopi után. Szóval nehezen tudom elképzelni de már gondoltam rá, hogy ki kellene próbálni..

 • 2007.02.25 23:35:20cozumel

  Laili  Olyan nincs, hogy nem hallod meg. Abban en nem hiszek:-)

 • 2007.02.25 23:46:54laili

  Köszi cozumel lehet, hogy kipróbálom mert mostanában elég nyugtalanul alszik én viszont múltkor olyan jót aludtam abban a két órában amíg az apja sétált vele és nem volt mellettem.ne értsétek félre azért volt jó mert nem voltam olyan éber, tudtam, hogy jó helyen van:))

 • 2007.02.26 09:26:41Tori

  Én olyan alvó voltam, hogy ágyút is lehetett volna sütögetni a fülem mellett. Egyszer, osztálykiránduláson, amikor páran ki akartak lógni éjjel diszkóba, a vállamnál fogva ráztak, hogy a fejem előre-hátra nyeklett, de nem keltem fel. Most meg? Én is rettegtem a bölcsőhaláltól, ezért valahányszor kimaradt egy lélegzetvétel (ami minden babával előfordul), felriadtam, és ijedten füleltem, amíg meg nem érkezett az a megváltó nagy sóhaj. :) Mi végig együtt aludtunk a babával és most is egymás mellett van az ágyunk. Persze nálunk csak egy szoba van, tehát nem olyan tág a lehetőségek köre. :) De én elég jól alszom, mert már fel sem ébredek, amikor a gyerek átmászik és felcsatlakozik a cicire. Ja, és mellette is lehet ágyút sütögetni. Ha egyszer elaludt, úgy marad. Mozgatni már nem lehet annyira, de neszekre nem ébred. És nappali fényben is. Igaz, mi az első percektől így szoktattuk, nem húztunk be függönyt és kapcsoltunk rádiót, hogy nehogy aztán évekig vigyázban kelljen állni, amíg a császárkisasszony alszik. :)

 • 2007.02.26 10:29:10smiley

  Ismerős védőnő megnyugtatott, mikor ugyanerre panaszkodtam. Csak nevetett egyet és azt mondta: Ne aggódjak, a gyereknek a lélegzetvételére is fel fogok ébredni, merhogy ez rögtön bekódolódik a kedves anyukákba. Arra ugyan kíváncsi vagyok, hogy néhány hetes nemalvás után is működik-e ugyanez olyan anyukáknál, aki nem ébredtfel legboldogult lánykorában semmirese, dehát majd meglátjuk...

 • 2007.02.26 10:47:34jidele

  Én csak a babysitteri tapasztalatból tudom mondani, hogy felébredsz a legkisebb szusszanásra is. Vigyáztam gyerekekre éjjel, amikor persze elalszik mellettük az ember, de a legkisebb mozdulatra is vigyázba vágtam magam. Kivéve, amikor hazaértek a szülők...arra soha nem ébredtem fel, és mindig égett a fejem emiatt. De megnyugtattak, hogy pont elég, ha a gyerekre felébredek.

 • 2007.02.26 11:14:50Tori

  smiley, többhónapos nemalvás után is működött. Majdnem három év után egyetlen köhintésre is felriadok. De csak a gyerekére. Az ébresztőóra csörgésére, a mobilra vagy a férjem "ébredj, itt a kávé" hívószavára nem.

 • 2007.02.26 11:41:23druantia

  Eddig még a konyhából vagy akár az udvarról is meghallottam, vagy inkább megéreztem, ha bent a Petinél "fennforgás" van. Én sem tudtam még olyan fáradt lenni, még az államvizsgás, napi két-három órás alvásos időszakban sem, hogy ne ébredjek fel rá. Remélem, ez így is marad.

 • 2007.02.26 11:48:25Conodonta

  A párom a fordítotja. Amikor megszületett a harmadik, jó darabig mindenki ott aludt, ahol tudott. Én a nappaliban a picivel, az apjuk meg a hálószobában a középsővel. Nem volt zökkenőmentes, a kicsi nagyon nehezen aludt el, és könnyen riadt, és ketteske is gyakran felkelt még éjszaka. A párom meg úgy aludt mellette, mintha nem is üvöltené szét a házat. A kicsi mellől nem kelhettem fel, mert aza a vacak ágy nyikorgására mindig felkelt, ezért mindig felhívtam. A telefon csörgésére felkelt, visszaaltatta a lánykát, és persze reggel nem emlékezett semmire.
  Nagyon sokat röhögtem rajta...
  Mindig is szerettem volna egy kütyüt, amivel moccanás és hang nélkül tudtam volna szólni neki, hogy kezd a babácskánk beájulni, be kénne rakni a kiságyba, halkabbra kénne venni a zenét, esetleg oda kellene figyelni a másik kettőre, stb.

 • 2007.02.26 14:09:21Tamira

  Nekem sincs még saját tapsztalatom, de egy ismerős lány mesélte, hogy mikor már bő fél éve egy matracon aludt a 2 óránként ébredő kisfia ágya mellett (ez egyébként szerintem az egyik legdurvább anyakínzási módszer lehet), akkor egyszer reggel arra ébredt, hogy milyen jól aludt, egyszer sem kelt fel éjjel, csak olyan furcsa volt, hogy a gyerek egész nap rekedtnek tűnt. Szóval lehet, hogy van az a fáradtság...

 • 2007.02.26 23:04:20laili

  Conodonta: ilyen kütyü nekem is kéne. A telefon nálunk is játszik az a ciki ha elfelejtem magam mellé rakni és meghalok mondjuk egy pohár vízért vagy kint maradt a könyvem apa meg vígan netezik a zárt ajtó mögött a másik szobában én meg suttogva ordibálok a rajtam fekvő gyerek feje mellett. Ilyenkor vagy felhúzom magam vagy röhögök:)

 • 2007.02.27 01:47:49cozumel

  Tamira  Letezik olyan, velem is megesett, hogy nem ebredsz fel azonnal a gyerek sirasara, annyira kimerult vagy.

  Ilyenkor az van, hogy azt almodod, hogy a rohadt eletbe, valaki hallgattassa mar el azt az bogomasinat!  De nem, senki nem segit, ezert Te azt almodod, hogy elindulsz megkeresni a gyereket.

  Nem talalod, az meg csak ordit.

  Mire iszonyu merges leszel, es felebredsz, realizalod: fuu, az enyem ordit, es tenyleg:-)))  Szerintem ez az egesz koma nem lehet hosszabb 10 percnel....

 • 2007.02.27 08:34:27gjuci

  Én is elkezdtem a kondicionálást, 3 éjszakával ezelőtt. Fiam nemsokára 9 hónapos, és 2 hónaposan gyakorlatilag átaludta az éjszakát, csak egyszer szopott hajnalban. Akárhova elmehettünk. Aztán újra éhes lett éjszakánként, és aztán meg elkezdett fogzani, óriási fájdalmakkal, és csak a szopira sikerült bealudni, ha egyáltalán. Megszokta, hogy ha felébred, rögtön jön a cici. Az utóbbi hetekben volt, hogy óránként ébredt. Erről kell most leszoktatni. Meg arról, hogy nappal is és éjjel is csak úgy tud elaludni, ha mellettem fekszik, vagy rajtam és elringatom, vagy mellen.
  Van valakinek arról tapasztalata, hogy hogyan lehet megtanítani egy az ágyban felálló gyerkőcöt, hogy egyedül is elaludjon? Mert ugye most nem szoptatom, ha éjfél körül felébred (előtte 10 körül még megszoptatom, szóval tuti nem éhes, már 10-kor se eszik gyakorlatilag), de ringatni csak kell, mert feláll (felül) az ágyában és bőg, bőg, bőg, lefeküdni mintha nem tudna magától. Kimegyek 10 percekre, aztán vissza... Ez se pihentető nekem pillanatnyilag... Segítség!

 • 2007.02.27 08:58:10manci

  gjuci: Hasonló szokásokkal bír illetve bírt az én lányom is, de a javulás útjára lépett kb. 10 hónaposan. Addig soha nem aludt el máshogy, csak cicin, karban vagy babakocsiban. Aztán napközben áttértünk a kiságyban altatásra: melléfekszem és mesélek neki. Eleinte 50 pecig tartott, hogy elaludjon, folyton felállt, visszafektettem... ez így ment kb 40-szer. Aztán pár napja új szabályt vezettem be: ha feláll kimegyek a szobából 1 percre. Nagyon hamar rájött, hogy jobban jár, ha fekve marad. Nem akarom elkiabálni, de azóta csak kb. 2szer áll fel a kiságyban és 20 percen belül alszik és már csak egy rövidet mesélek neki, aztán fekszem akiságy mellett, ő meg csöndben elalszik.

  A cél az, hogy csak egy mese, aztán én ki a szobából, ő pedig alszik, de ezt sem bőgetéssel szeretném megvalósítani, hanem úgy, hogy majd egyre messzebb telepedek le a kiságyától.  Amivel én sem boldogulok, az az éjszakai felkelés. Szépen elalszik a gyerek 1/2 10-kor, majd kb. óránként felkel. Csak egy kis simi, nyugtatató szavak és többnyire visszaalszik, de nem értem, miért kell fel folyton?! A dolognak az a vége, hogy 2-3 körül magunk közé veszem, mert ilyenkor már egy simire nem alszik vissza, innentől simán szunyál reggelig. Ki érti ezt?

 • 2007.02.27 10:08:01renege

  cozumel, szerintem még 1 percnél sem tarthat tovább. Az ember nagyon gyorsan tud ám álmodni :)).  Velem pont ma történt ez meg. Amúgy minden nyikkanásra már ébren vagyok, most viszont tényleg álmodtam, hogy nyöszörög a fiam. Arra ébredtem, hogy a férjem kóvályogva keresi a szemüvegét, hogy megy ringatni. Kérdezem tőle, mégis hova mész az éjszaka közepén. Azt mondja, hát nem sír a gyerek? Teljes csönd volt, mellesleg. Mondom nem, azt csak én álmodtam (haha). Aztán halljuk a nyöszörgést. Ezek szerint mégis, csak anyuci inkább álmodott róla, apuci meg annyira kómás, hogy egy év, mire megtalálja a szemüvegét... azért babuci is kómás. Ő sem ébredt fel, csak álmában nyöszörgött. Megszoptattam, és mindenki aludt reggelig :)))). Pedig én éjszaka már jó rég óta nem etetek, újszülött kora óta bírja a gyerkőc a 6-10 órát kaja nélkül. De valahogy most úgy nyöszörgött, mint aki éhes. És a ringatásra nem nagyon akart megnyugodni, mint máskor.

 • 2007.02.27 12:51:20brigo

  Nem vagyok az az írogatós fajta, ez a téma most azonban húsba vág: a 10 hónapos lánykám kb. 1,5 hete gyakorlatilag nem hajlandó egyedül aludni éjszaka, azaz este rendben elalszik, majd az első ébredés után nem lehet visszatenni a kiságyba. Mi nagyon sokáig végigaludtuk az éjszakákat (6 hetes korától 5 hónaposig), saját ágyban aludt, velünk egy szobában. 5 hónaposan meggyőződésem szerint a fogzás miatt kezdett ébredni, bár az első fogacskák csak 2 hónap múlva bújtak ki. Addig 1-2 ébredéssel és cicin altatással megúsztuk, elaludt, letettem és minden jó volt.

 • 2007.02.27 13:03:07laili

  Minden este megfogadom, hogy másképp csinálom de aztán éjszaka fáradtan valahogy összekuszálódnak a dolgok.Az elmúlt éjjel1 káosz volt nem is tudok róla számot adni hányszor és mennyit ettünk, aludtunk?Reggel meg utálom magam, hogy nem bírok következete lenni:( persze vannak teljesen ok alvásaink  Na de majd ma, átcuccolom a kis macilacit a szobájába istenuccse csak kitartson az elhatározás...

 • 2007.02.27 13:03:53brigo

  Hoppá! Kicsit hamarabb küldtem el:))

  Szóval azóta külön szobába került, mert minden zajra felriadt már a végén, és ez nem is okozott neki különösebb megrázkódtatást. hiszen ugyanúgy ébredt, mint előtte, vissza lehetett altatni stb.

  De most megint jön a foga, felül egyszerre 4. Valószínűleg emiatt nagyon éberen alszik. Cicin visszaalszik, de amikor megpróbálom az ágyba letenni, a süllyedés szenzora bekapcsol és sírni kezd. Ugyanez van, ha az apja próbálja meg ringatva altatni. Csak neki többet bőg. Minden kombinációt kipróbáltunk, ma éjszaka pl. már vele aludtam, bár ez elveim ellen való, ráadásul marha kényelmetlen (a földön ágyaztam meg magunknak...)
  Bevallom kacérkodom a sírni hagyás gondolatával, bár ez is elveim ellen való. Ráadásul most a fogai miatt ez külön szenyóság lenne. Viszon lehet, hogy hamarabb leszek zombi, mint ahogy kinőnek a fogai... És mi lesz ha többi foga jön?

 • 2007.02.28 09:19:44Csilli

  Senki se aggódjon,ha attól fél,hogy nem hallja meg a gyerekét amikor külön szobába alszik,mert ugye ott van a kedves apuka,aki rögtön felkel és felébreszt,hogy menj már át hozzá!!!

 • 2007.02.28 09:29:31jidele

  Nővéreméknél sógor soha nem ébred a gyerekekre. Viszont nemrég vmi leszakadt iszonyú robajjal, erre a nővérem nem ébredt fel:)

 • 2007.03.05 12:09:03nazsija

  Nekem nincs szívem ordítani hagyni a gyerekemet, most 9 hóapos. Már elkezdtem parázni, hogy mi lesz a cicin elalvással, kinövi-e, stb. Nos, hát nálunk van remény, hogy magától szokik le róla a lány. A napokban már egyre többször csinálta azt, hogy berongyolt a vackába, visongott miközben minket nézett, szétdobta a karjait, és fülig érő szájjal elvágódott az ágyában. Még néhány percig dobálta és fúrta magát, végig kacagva, vigyorogva, én odafeküdtem mellé, cirógattam kicsit, de az igazából inkább nehezítette a helyzetet, majd elaludt. És álmában is el-elmosolyogja magát. Ehhez mondjuk kellett, hogy hagyjam hancúrozni, amíg akar, ez eddig legkésőbb 11, dehát mi is későn fekvők vagyunk, és élvezzük is az esti sóműsort, amit ilyenkor fürdés után letol a gyerek.

  Bevallom, amikor először csinálta, úgy egy hónapja,ledöbbentem, hogy milyen mákom van. Azóta meg szimplán meghatódom esténként.:) Most kábé hetente 3x így alszik el, de én már kivárok, nálunk van remény a leszoktatás elkerülésére.

 • 2007.03.05 12:40:42Kékfelhő

  Pedig a késői fekvésről előbb-utóbb le kellene szokni, és ahogy tapasztalom, az "előbb" a szerencsésebb...  A fiam két éves kora körül még mindig 11-kor feküdt, és hiába mondtam, hogy előbb nem megy, idővel rá kellett jönnöm, hogy ez így nem teljesen igaz. Most este fél hétkor vacsora, legkésőbb fél nyolckor a kádban van, fél kilenckor irány az ágy, kilenckor lámpaoltás.  És mostanra értük el azt, hogy reggel ne legyen nyűgös és hisztis, hanem kipihenten ébred, és vidáman megy óvódába

 • 2007.03.05 13:23:19bongi

  Sziasztok! Lehet, hogy kicsit OFF, de biztosan nem nagyon.
  Más is van itt, aki annyira hulla az egésztől, mint én? Bőgni tudok a fáradtságtól és bőgök is. Éjjel 3-szor cicizett a hat hós, majd hétkor kelt. Nappal max. 2-szer alszik össz. 2-3 órát, de sokszor csak egyszer, délben. Amúgy egész nap nyűglődik, most épp azért, mert - sztem a fáradtságtól - tökre eltűnt a tejem, és még csak épp ismerkedik a krumplival. Én most úgy érzem, hogy egyszerűen nem bírom tovább, itt és most fogok kinyúlni.Fáj a mellem a sok próbálkozástól, a lakás gy disznóól, én meg zombi vagyok. És még azt hittem, ahogy nő, úgy lesz egyre könnyebb.

 • 2007.03.05 13:43:59Kékfelhő

  ahogy nő, úgy lesz egyre könnyebb :)  amúgy én is voltam ilyen hulla és tudom, hogy érzed magad  bőgd ki magad, este add az apuka kezébe a gyereket, vonulj el a kádba picit pihenni :)

 • 2007.03.05 13:48:06bongi

  Úgy értettem, nem leszek ilyen kialvatlan stb., hanem erőre kapok, mert már mégsem egy újszülött. Már fogalmazni se tudok. Apa nem hisz nekem, egyszerűen nem hiszi el, milyen nehéz. Ma reggel azt mondta, akkor alszom, amikor akarok. Hogyan? Egy síró, nyűglődő gyerek mellett????? Ha abban a két órában alszom, amikor ő is, akkor SEMMIT nem tudok csinálni a háztartásban, és akkor arra kapom a megjegyzéseket.
  Amúgy kösz a tanácsot. Bár felfogná, hogy ezt kéne tenni.

 • 2007.03.05 13:52:27Kékfelhő

  ezért kell apukára bízni a gyereket, egy-két órácskára  a legjobb, ha addig teszel egy sétát valamerre, vagy csak bújj el a szomszédasszonynál  ha nagyon gonosz akarnál lenni, akkor még arra is kérjed meg drágádat, hogy a felvigyázás közepette teregessen is ki, elvégre az úgyis csak 5 perc  utána kisebb lesz a szája, hidd el :)

 • 2007.03.05 13:54:25Tori

  Nem kapsz erőre, mert az erőd nagyrészét a gyerek szopja ki belőled. Esetleg ha párod megjegyzést tesz a háztartásra, mondd neki, hogy ha zavarja a kosz, takarítson ki bátran, nem fogsz megsértődni. Ha erre merészelné azt mondani, hogy az nem az ő dolga, mondd nyugodtan, hogy a felesége támogatása igenis az ő dolga, ez szinte ki is meríti a férj munkaköri leírását. Egyébiránt az első évben nálunk háromhavonta volt krízis, amikor valamilyen fejlődésbeli határt elért a gyerek, és nehezen viselte a saját teste változásait, úgyhogy a tündérbogár gyerek két hétre hisztikirálynővé változott. Amint megszokja a kicsid a hozzátáplálást, könnyebb lesz egy picit. Lehet, hogy nem csak picit, de nem akarlak hitegetni.

 • 2007.03.05 13:54:52zsuli

  kékfelhő :)

  ugyanezt akartam írni

  nem lehet könnyű egy kevéssé megértő férj mellett :(

 • 2007.03.05 14:00:03Kékfelhő

  ugyanmár, ezen mind átestünk egyszer, nem? :)

 • 2007.03.05 15:22:05lencsilany

  Kicsit OFF: Ti a krumplit és a répát hogyan tudtátok megetetni a gyerekkel? Enyémkének - bár még csak szoktatom - nagyon nem jön be, bár adtam hozzá almát is, anyatejet is, volt hogy a saját főzővizével turmixoltam össze, csipet só azért van benne, nincs több ötletem. Banánt még nem akarok adni neki (féléves) egy jó darabig, mert mégiscsak trópusi gyümölcs. A gyümölcsök (alma, őszibarack) pedig nagyon bejöttek neki elsőre. Szóval, ha van valami trükkötök, légyszi osszátok meg velem! Vagy csak idő kérdése és hozzászokik ezekhez az ízekhez is?

 • 2007.03.05 15:29:21Kékfelhő

  tutira idő kérdése

  enyémke fél évesen még csak almát kapott, 10-11 hónapos lehetett, amikor megpróbálkoztam a krumplival, répával, de neki ezek rögtön bejöttek, csak a tejpép-szerű dolgokat utálta, utálja azóta is

 • 2007.03.05 15:31:05lencsilany

  Kékfelhő, köszi a bíztatást, akkor lassítok kicsit:)

 • 2007.03.05 15:34:25Kékfelhő

  nem mondtam, hogy lassíts, azért, mert én még akkor nem csináltam, nem jelenti azt, hogy nem érdemes vele próbálkozni :)  mondjuk az is igaz, hogy egy évesen már a csirke lábszárcsont lógott ki a gyerek szájából, azóta is a hús mindenek felett, viszont a gyümölcsök megszeretésével sok problémánk volt...

 • 2007.03.05 16:00:29lencsilany

  Nehéz dolog ez, igazából azért "erőltetném" a dolgot, mert egyrészt a környezetemben már mindenki jóval előrébb tart (tudom, nem kell ezzel foglalkozni), de nekem fontos volt, hogy 6 hónapig csak szopizzon, másrészt pedig leállt a súlygyarapodása:(, már nem elég kalóriadús neki az anyatej. Jövő héten megyünk vissza az orvoshoz és ha addig nem mutatunk fel vmit, tuti felír majd valami tápot vagy pépet vagy mit:(

 • 2007.03.05 18:42:04Anyatünde

  Lencsi, néhány gyors tipp: a két kisebbiknél a főzelékeket eleinte sűrűbb krémleves sűrűségre hígítottam anyatejjel, igy kezdték el enni, utána próbáltam fokozatosan sűrűbben. Kislányomnál nem jött be a trükk, ő nagyon gyatra kajás volt, míg nem kezdtem neki adni (kínomban) "felnőttes" kajákat. Konkrétan rántott zöldségféléket (egész tojás helyett tojássárgájával bepanírozva), de ő ekkor már 10-11 hónapos volt.

  A krumplipürét nem mindegyik baba szereti, nálunk a 3-ból csak egy szerette babakorában.

  A sárgarépánál gyakran édesebb a sütőtök, nagyon sok kisbaba szereti.

  Lakótárs kisbabája nem ette a főzelékeket, amíg el nem kezdtek bele húst adagolni. Dokik azt szokták mondani, hogy 6 hónál nagyobb baba kaphat húst a főzelékbe, ha már kb. egy teljes adagot megeszik belőle. Esetleg kérdezd meg a ti gyerekdokitokat, hogy adhatsz-e neki, noha nem eszik meg még ennyit.

  A legkisebbemnek többféle főzeléket eleinte úgy tudtam "eladni", hogy banánt tettem bele, mert azt nagyon szerette. De olvastam, h. azt egyelőre Te nem szeretnél.

  Szintén a legkisebbem viszonylag hamar kapott brokkolit (olyan 8 hónapos kora körül) és imádja a mai napig (1 éves).

 • 2007.03.06 14:41:33bongi

  Kékfelhő, tori, zsuli, mindenkinek köszi, aki tegnap vigasztalt. Már jobb egy kicsit...
  'Öregek' vagyunk, későn találkoztunk, ő sokáig egyedül élt...
  lencsilány: Annám épp tegnap kapott krumplit-répát először, nagyon pici sóval főzve, saját főzővízzel ÉS frissen fejt anyatejjel hígítva, szinte folyós állagúra. Bejött neki. Úgy tudom, fontos, hogy először jó tejes legyen, egy kis ismerős ízzel. Hagytam, hogy lassan kóstolgassa, aztán már tátogott és nyúlt érte. Aztán teázott, amit edig nem szokott, aztán elmostam és kifőztem az edényeit, nem is volt időm visszajönni netezni :)

 • 2007.04.11 10:30:42katampusz

  most jövök a gyerekorvostól, fiam ezennel az anyatejen kívül tápszeres pótlást és almalevet is kap.

  egy hét múlva lesz 6 hónapos.

  éjszakánként az elmúlt két hétben két, másfél, végül egy óránként kelt fel, ami eléggé megviselte az idegrendszeremet. (a koncentráció-zavartól az ingerültségig és hisztiig produkálok mindenféle kialvatlansági tünetet)

  nem is hízott most annyit, mint ildomos, úgyhogy szentjánoskenyér alapú tápszert írt fel a doktornő.

  sebaj, csak alhassak végre három-négy órát egyben.  és kezdődhet az izgalmas hozzátáplálós korszak, kíváncsi vagyok, mit fog szólni az almaléhez :)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta