SZÜLŐSÉG

Alkoholmentes anyatejet a babának!

2007. február 21., szerda 11:42

Milyen jól tud esni egy pohár vörösbor egy fárasztó nap után! Mindig is kíváncsi voltam rá, vajon ha szoptatás alatt megiszom egy pohár bort, abból mennyi választódik ki az anyatejbe? Le kell-e fejni alkoholfogyasztás után a tejet és ki kell-e önteni? Mostantól egyszerűen ellenőrizhető, hogy az anyatej alkoholmentes-e.


Mivel az alkohol kiválasztódik az anyatejbe, szoptatás alatt kerülni kell az alkoholfogyasztást. Ám ha olyan rendkívül fontos eseményen kell részt vennie az anyukának, mint a legjobb barátnője esküvője, ahol ráadásul tanúként lép színpadra, valószínűleg koccint az újdonsült arával. Két barátnőm esküvőjén vettem részt szoptatós anyaként, és bevallom, lecsúszott egy-két pohár pezsgő. A soron következő két szoptatást kihagytam, a lefejt tejet a lefolyóba öntöttem, hiszen nem tudtam, hogy meddig kerül bele alkohol, a gyereket pedig nem akartam mérgezni.

A hozzám hasonló helyzetbe kerülő szoptatós anyukáknak talán hasznos lehet ez a tesztcsík, amely két perc alatt kimutatja, hogy tartalmaz-e alkoholt a lefejt tej. A tesztcsíkra néhány csepp anyatejet kell fejni, amelyről két perc múlva leolvasható az eredmény: ha a csík elszíneződik, a tej alkoholt tartalmaz, míg ha színe nem változik, az anyatej alkoholmentes.

Amennyiben a teszt negatív, nyugodtan megszoptathatjuk a bébit, de ha pozitív az eredmény, akkor sem kell lefejni és kiönteni a tejet. Ebben az esetben várni kell néhány órát és újra tesztelni, ugyanis ha a vérben már nincs alkohol, a tejben sem lesz kimutatható mennyiségben. Szükségtelen tehát lefejni és kiönteni a kincset érő anyatejet, elegendő, ha megvárjuk, amíg a vérből teljesen kiürül az alkohol. Ha nagyon feszíti a felgyülemlett tej a mellet, azért nem árt egy kicsit kifejni belőle.

A teszt különböző kiszerelésben kapható, egy négydarabos csomag 14 dollárba kerül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.21 21:55:33tistedur

  lencsilány!

  nekem meséltek azokról a szép időkről,amikor a tokaji aszút gyógyszertárban lehetett receptre kapni..:)

 • 2007.02.21 21:56:30lencsilany

  atha, köszi:)
  a:a, az tényleg klassz lehetett, én is mindig nosztalgiával gondolok a jó kis vízitúrákra, amikor lesátoroztunk a semmi közepén és ellátogattunk a helyi kricsmikbe... húúú, megyek is és iszom egy korty bort:D

 • 2007.02.21 22:58:57Azurka

  Off: kérném a Poronty-közösség segítségét :-) szoptatással kapcsolatban.

  Enyimgyerek majdnem 9 hónapos, és már alig akar szopni. Mondjuk nincs is tejem, egy fejésnél max. 40 gr "jön ki", a gyerekorvos szerint pedig még legalább 5x kellene szopnia. Cumisüvegből simán megissza, csak "dolgozni" nem akar a kis lelkem, pedig annyiszor csatlakoztatom, ahányszor csak felém fordul. Elég sokmindent kipróbáltam a tejhozam növelésére, gondolván, hogy hátha szívesebben szopizna (homeós bogyók, szopt.tea, sok folyadék, 4 óránként fejek, stb), de úgy veszem észre, hogy amióta újra vannak nehezebb napjaim, meredeken csökkent a tejem és nem is tudom feltornázni. Ha így haladunk, már nemsokáig fogom tudni szoptatni, pedig én szeretném (főleg éjjel lenne kényelmes, mostanában sokat ébred a foga miatt)

  Szóval: szerintetek szenvedjek a tejhozam növelésével, vagy már elég "nagy", hogy a 'kevés tej+étkezések, este kevés tej+tápszer' körforgásban maradjunk?

 • 2007.02.21 23:00:28Azurka

  ja, és van valakinek tapasztalata a More Milk Plus (vagy hasonló nevű) kapszulával kapcsolatban? A védőnő ajánlotta, hogy csodaszer.

 • 2007.02.21 23:02:10marcangoló

  Hú, ne is mondjátok, bármikor rá tudnék újra gyújtani. Én már menthetetlen vagyok. :-(

  Sör, bor, pálinka nélkül elvagyok. :-)

  Azurka, próbáltad félálomban szopiztatni? Akkor sem kér?

 • 2007.02.21 23:02:29lencsilany

  tistedur, nekem is rémlik erről valami, holnap úgyis kell patikába mennem, majd megkérdezem a gyógyszerészemet:D

 • 2007.02.21 23:03:20tistedur

  Azurka!

  őszintén:szerintem már elég nagy..

  (ami nem megy,azt nem érdemes erőltetni)

 • 2007.02.21 23:05:20Azurka

  marcangoló, a félálom nálunk csak éjjel jöhet szóba, akkor meg amúgy is kér, mert -gondolom- kell neki egy kis nyugiszopi (a felső fogai jönnek most, olyan gömbölyű az inye, hogy majd kipattan), és nem eszik sokat akkor sem.

 • 2007.02.21 23:05:35lencsilany

  Ja, és eszembe jutott egy idevágó Csokonai-idézet: "Ha szíhatok borocskát, A gondjaim csucsúlnak."

 • 2007.02.21 23:07:39Azurka

  lencsilány, na erről van szó, megyek és bontok is egy üveg aszút (valamelyik hiper-szuperben most akciós) :-)

 • 2007.02.21 23:10:58lencsilany

  Azurka, HOL?????? És mennyire?

 • 2007.02.21 23:11:44marcangoló

  More Milk-ről csak hallottam, tényleg dicsérték.
  Igazán szerintem az alapos kiürítésnél hatékonyabb tejszaporítás nincs, és ha a baba ezt nem teszi meg, akkor elég nehéz megoldani (marad az állandó fejés). Léteznek olyan gyerekek, akik egy éves koruk előtt maguktól hagyják abba a szopit, és mit sem törődnek a Who- előírással- bár állítólag ritkán. Mi lenne, ha hagynád a fejést, és rábíznád, hogy annyi anyatejet egyen, amennyit kér? Ha inkább csak éjjel, akkor csak éjjel. Tényleg nem pici baba már.

 • 2007.02.21 23:12:47Azurka

  Hát asszem talán az osánban, 5 puttonyos 1.100 ft körül rémlik... remélem, jól emlékszem, nem akarlak félrevezetni!

 • 2007.02.21 23:14:22a:a

  marcangoló: off. írtad, h. pszichológus is vagy. van egy kis gondunk, illetve nem t'om, h. gond-e. A fiunk 29 hónapos, és ismeri a betűk nagy részét, és már a kétjegyű számok többségét is. Számolni és olvasni még nem tud, de szerintünk ez is több annál, mint amit tudnia kellene. Nagyon komolyan írom, hogy soha, de soha nem tanítottuk a számokra-betűkre. Az egész úgy kezdődött, hogy apukám kocsijának rendszámát nézegette, és tolta rajta fel-alá az ujját, és kérdezte, hogy mi az. És én mondtam, h. betűk és számok. És tovább nézte, és újra kérdezte, egyenként vezetve az ujját a betűkön, mint aki érzékeltetni akarja, hogy látja a jelek közötti különbséget, így külön-külön mondtam neki az egyes betűket. És akkor rákkattant a témára, mostanában a kedvenc játéka egy fa kirakó, amin számok is vannak, és állandóan a villamosok számait rakja ki vele. Én nem hajtom őt erre, soha nem hívom, hogy pont ezt játsszuk, de ha valamit elront, azt úgy gondolom, hülyeség lenne nem kijavítani. Ugyanígy vagyok azzal is, hogyha az utcán kérdezi a rendszámokat, feliratokat. Soha nem hívom fel a figyelmét rá, de ha kérdez, válaszolok. ugyanakkor nem csak ennél a játéknál dícsérem meg, ha ügyes, hanem akkor is, ha ügyesen rakja a síneket, vagy bármi másban sikeres. Ezért sztem nem azért csinálja, nem azért foglalkoztatja ez a kérdés annyira, mert úgy látja, hogy a figyelmünket csak ezzel tudja kivívni. Minden másban is partnerek vagyunk, nagyon sokat játszunk vele, kötetlenül, ahogy Ő akarja. Mit csináljunk szerinted? Nem gond ez? Amúgy sztem rendben van a kölök, elég félénk, de apja ugyancsak visszahúzódó alkat, az idegenekért nincs oda, de bölcsis, és azóta érzékenyebb lett, bár nem számottevően.

  Köszi a választ!!!!!!

 • 2007.02.21 23:14:39Azurka

  marcangoló, köszi :-) Most már csak azt kell megoldanom, hogy ne marcangoljam magam emiatt...

 • 2007.02.21 23:14:50lencsilany

  Hát, ne is tedd, mert még borgőzös leszek:D Na, lepattanok erről a témáról, mielőtt még azt hiszi mindenki, hogy alkesz vagyok.

 • 2007.02.21 23:16:12Azurka

  lencsi, már nem tudsz kimosakodni :-D

 • 2007.02.21 23:26:09babó

  Azurka!  nekem a lányom 10 hónapos és pár hete nálunk is ez megy. kb 7,5 hónaposan viszonylag rövid átfutási idővel átállt a napi 2 majd négy étkezésre (tehát nem anytej), és elvileg 3 szopizásra. ez mot már csek kettő, de marhára nem érdekli, nem akarja kiszopni. én próbálkozom vele, de nem erőltetem, bár szilárdan meg voltam róla győződve, hogy majd, ha egy éves lesz, elgondolkodom, meddig akarom még szoptatni. hát, most meg örülök, ha kihúzzuk addig, de ha így megy tovább nem fogjuk.  szerintem tápot teljesen felesleges neki adni, elég nagy már a "rendes" kajákhoz. és én nem aggódom, bízom benne, hogy tudja mit akar. :))

 • 2007.02.21 23:27:13jidele

  Azurka, ha gondolod, szívesen megadom a nővérem elérhetőségét, LLL-es tanácsadó.

 • 2007.02.21 23:29:48marcangoló

  Azurka, ha azt gondolnád, hogy te rontottál el valamit, ne tedd! Vannak ilyen babák, és a szoptatásban éppen az a jó (rossz?), hogy csak akkor fogadják el a cicit, ha éppen ők akarják, nem lehet megtömni őket. Szerintem mindent megteszel!

  A:a, ha ahogy írod, ez a gyerek érdeklődéséből fakad, nincs teljesítménykényszer, nem a ti figyelmeteket, elismeréseteket akarja ezzel kivívni, akkor semmi baj sincs. Ha a gyerek kérdez, válaszolni kell, ha spontán megtanul olvasni 4 éves korára (nagyon valószínű, ha ez nem csak múló érdeklődés nála), akkor ő ilyen ügyes, és kész. Arra érdemes nagyon figyelni, hogy majd olyan iskolát, sőt inkább tanító nénit találjatok neki (ha tényleg jóval előbb jár majd a többi gyereknél), ahol odafigyelnek rá, és pl. adnak más feladatot neki, ha nagyon unatkozna. De jó lenne, ha nem kezelnék csodagyerekként, vagy "másnak" sem a külső közösségben, sem a családban. Vegyétek természetesnek, úgy ahogy most (ezt is egy játéknak a többi között), baja nem lesz belőle, és lehet, hogy különösebb előnye sem. (De azért az tény, hogy nagyon okos kis pasi.:-D)

 • 2007.02.21 23:33:14Azurka

  babóka, este már nem akar főzelékezni, nincs türelme hozzá (nem jön olyan gyorsan a kanálbó, :-), meg fürdés után elpilled, az etetőszékben újra felébred, plusz ilyenkor félpercenként dörzsöli az arcát az álmosságtól, szétkeni a maszatot, stb), ezért a táp.

  jidele, megköszönném, megírod itt vagy adjak emilcímet? Holnap fel is hívom.

 • 2007.02.21 23:38:37a:a

  marcangoló: köszi a választ! Igyekszünk valóban mindent megtenni, hogy ne a mi szeretetünkért produkálja magát, helyesebben érezze, hogy akkor is szeretjük, ha nem tudja kirakni a 28-as villamost. Nem írok neki szavakat, és nem betűzök semmit, nem adunk össze és nem vonunk ki gyurmázás helyett, stb. stb. Így remélem, valóban az ő érdeklődése dominál. De az is igaz, hogy ha ránéz a videó órájára, és közli, hogy tizenhét, akkor elég nehezen fojtom magamba a csodálkozást és egy kicsi félelmet is... Ha csak lehet, vele játszom, mínt írtam, köteltenül, autózunk, építünk, imád tornyot rombolni, vonatozunk, ha lehet, játszóterezünk, szóval ami neki tetszik, és megfelel a korának. Remélem, mindent jól teszünk...................

 • 2007.02.21 23:45:30marcangoló

  A:a, én biztos vagyok benne! A meglepődés és a siker motiválhatja, de ez azért szerintem kevés ahhoz, hogy ilyen kitartóan fogalkozzon ezzel a dologgal. Ahhoz több (kitartás, belső motiváció, és egy csomó egyéb képesség) kell.

 • 2007.02.21 23:46:07Azurka

  a:a a nővérem kisfia szeptemberben megy iskolába, de már egy éve tökéletesen ír és olvas (a nővéremék sem tanították, kérdezgette a betűket és egyszercsak elolvasta a szavakat, írni meg csak nyomtatott kis- és nagybetűvel tud még). Tesóm nagyon megnézte a tanító nénit, a beszélgetés során kiderült, h nem egyedi eset az unokaöcsém és van rá stratégiája (kettészedi az osztályt, az egyik csoport, aki már tud valamit, őket lefoglalja plusz feladatokkal), a másik csoport, akinek meg tanítani kell.
  Szvsz is a tanító néni a kritikus pont.

 • 2007.02.22 00:02:09Azurka

  jidele, megköszönném, megírod itt vagy adjak emilcímet? Holnap fel is hívom.

 • 2007.02.22 03:25:46renege

  Hú. Ha már szóba jött a hozzátáplálás. El tudná nekem mesélni valaki, hogy a szoptatás után megkínálom egy kis főzelékkel menetrendből hogyan lesz szoptatás helyett főzelék? Az érdekelne, hogy hogyan tudom, hogy eljött az ideje, hogy egy szopizás helyett már teljes egészében mást egyen?

 • 2007.02.22 06:56:41Abra

  Jidele, mivel az anyatej nem tárolódik a mellben, hanem szoptatás közben választódik ki, a véralkohol csökkenésével a tej alkoholtartalma is csökken. Tehát ezért nem kell kifejni az alkoholos tejet.

 • 2007.02.22 08:12:04manci

  Azurka, nálunk is ez volt, aztán megcseréltük a sorrendet: először főzelék, utána fürdés -ekkor jól elpilled, majd cici és már alszik is a leányzó.

 • 2007.02.22 08:24:18manci

  renege: a lányom 11 hónapos és most hagytuk el az első szopizást, a délutánit, mert viszonylag közel került hozzá a vacsora (mivel hajlandó korábban elaludni a drágám:)). Sokan hamarabb kihagynak egy-egy alkalmat, van aki ilyenkor már csak reggel-este szoptat, de - pontosan a marcangoló által elmondottak miatt - én nem mertem ritkítani, mert félek a tejmennyiség csökkenésétől. Szóval mindenki másképp csinálja.

  Egy hónap múlva tervezem a déli szoptatás elhagyását, aztán szépen lassan a többit is. Engem az érdekelne, hogy kell e az elválasztás után tápszer a gyerek szervezetének. Tejet nem szeretnék 2 éves kora alatt adni. Többen emlegették máshol a babatejet, az mi? Tápszer?

 • 2007.02.22 09:31:52eszter

  Abra, az igaz, hogy szoptatás alatt is termelődik, de folyamatosan is. Tehát tárolódik: lásd, üres cicikkel lefekszel, alvás közben termel 1-1 dl-t (vagy még többet). Ha pl. azt ivás után termeli, akkor a kérdés az, hogy a kitermelt anyatejből hogy jut vissza a vérbe?Mert sztem nem jut.

 • 2007.02.22 09:45:50jidele

  á, most látom Eszter, hogy megint megelőztél:)
  Azurka: add meg az emilcímed, átküldöm az övét. Sajnos csak emailben tudod elérni, mert külföldön él. De folyamatosan nézi a mailjét és válaszol.

 • 2007.02.22 10:17:37szanna

  Jidele! Küldd el nekem is a nővéred elérhetőségét. Nekem is hasonló problémáim vannak, mint Azurkának, annyi különbséggel, hogy Anna csak 3 hónapos és sokkal drasztikusabb a tejcsökkenés. :(  szannakukacmginfszkipontsulinetponthu

  Előre is köszi!

 • 2007.02.22 11:34:17napos oldal

  off

  Szia Eszter, voltam reumatológusnál, aranyos néni volt, mondta, hogy a kismamák zömét érinti a hosszabb-rövidebb derékfájás a hajolgatás, emelgetés, házimunkák, satöbbi miatt, ahogy nő a gyerek, úgy múlik. Alacsony vagyok és nem egy masszív alkat, így méginkább érint. Elküldött gerinctornára és masszázsra. Meg azt mondta, kérjek gyakran segítséget. Azt mondta, nem kell betojni, elmúlik idővel.  Az apósom 30 évesen szedett össze egy lumbágót, mert megrázott egy vízzel teli akváriumot, azóta gáz a dereka, egyszer fél évig feküdt. (_Persze_, ezt a férjem nem azért mondta, hogy paráztasson...) Kicsit ez zavar, hogy nehogy most akkor én már ilyen roggyant legyek, és ne hasizmozhassak, és lógjon a hasam egész életemben, meg minden.  Most akkor nekem reszeltek, vagy nem? Bátoríts lécci("hajrá"), ha van időd, előre is nagyon köszi!

 • 2007.02.22 11:38:20napos oldal

  Én utálom az alkohol ízét, a cigiről meg még 13 évesen leszoktam. Kávéra szoptatás alatt szoktam rá. Meg minden gondolatom a keksz és a süti. Kártyázni nem szokok :)

 • 2007.02.22 21:29:44Azurka

  jidele, ha még jársz erre:
  azurka@freemail.hu
  Előre is kösz!

 • 2007.02.23 08:22:47szanna

  Köszi Jidele! Megkaptam a leveled!

 • 2007.02.23 08:40:16eszter

  napos oldal, persze, hogy nem reszeltek, és HAJRÁ! Sztem tök jó, hogy gerinctornát meg masszázst kezdesz időben. Azért a tartós lerobbanás valahogy úgy lehet, hogy fiatalon az ember csak legyint arra, hogy fáj a háta, dereka, aztán rájön, hogy már inkább középkorú, nem fiatal, de mindegy, mert "Erzsikének" is fáj, végül kegyetlen fájdalmak közepette éri meg az öregkort.(Persz nem mindig ez a forgatókönyv) Ilyenkor kell megerősíteni a gerinc izomzatát, elsajátítani a megfelelő relaxációt, a helyes tartást, elérni a kívánt, nem terhelő súlyt és szterm (remélem) megelőzhető. Persze azért lehet örökletes is a gerincfájás, de jó úton haladsz!

  Ui: én is hasonló cipőben járok.

 • 2007.02.23 11:27:18napos oldal

  Kedves Eszter, nagyon örültem a soraidnak, köszönöm szépen! :) És hajrá neked is! (Meg persze Erzsikének...)

 • 2007.02.23 12:44:16Leona

  Eszter, akkor a bátyámnak is lehet esélye? Olykor annyira fáj a dereka, hogy alig bír (vagy nem is bír) felkelni. Minedn előzmény nélkül néha erre ébred. Eltart 1-2 napig, aztán elmúlik. Mivel negyven éves, a háziorvosa közölte vele, hogy mit akar ő már, öregszik, oszt kész, törődjön bele. Tényleg ez van? Egyszerűen nem akarom elhinni! Mondtam neki, hogy ez a háziorvos szerintem hülye, mert még egy kenőcsöt se adott, gyógyszert se, vagy tanácsot se, kihez fordulhatna. Szerinted?

 • 2007.02.23 12:52:36eszter

  Leona,az én magánvéleményem, hogy biztos nem szeretnék a fájdalomba beletörődni, a fájdalmat pedig nem egy marék gysz-rel szeretném csillapítani. Ha a fent említett dolgok már nem jönnek számításba, akkor biztos felkeresnék csontkovácst (nekem egyébként ahol dolgoztam, a főorvos tudott olyan csavaró mozdulatokat, hogy ha helyrerakott, akkor 2-3 hétig eszembe sem jutott, hogy valaha is fájt). Úszás, torna, masszázs....

 • 2007.02.23 14:44:45Leona

  Köszi, Eszter!

 • 2007.02.23 14:53:02napos oldal

  Eszter, a csontkovács nem tehet tönkre egy életre, ha rosszul csinálja? Erre gondoltál múltkor, amikor azt mondtad, hogy "kiropogtatja"? Olyan bizarrul hangzik, mégiscsak gerinc, bár ugye én nem értek hozzá. Egy ismerősömet is nagyon helyrerakta egy csontkovács, azóta se fáj neki.  Még azt szeretném kérdezni, hogy vajon a hasizomgyakorlatoknak, meg normál tornának örökre lőttek, vagy lehet majd, ha helyrejött a derekam?  Úszás az jó lenne, de gyerek mellett esélytelen, min. 1 óra ide az uszoda, szóval félnapi program.

 • 2007.02.23 15:41:05manci

  Én egyszer voltam csontkovácsnál: annyira nem bírtam a csontropogást, hogy a végére elájultam, de tény és való, hogy utána olyan volt, mintha megolajoztak volna. Kb. ugyanígy jártam a thai masszázzsal. Először jó volt, de aztán a kiscsaj elkezdett ropogtatni, alig vártam, hogy vége legyen, de utána 10 centivel a föld fölött jártam, olyan könnyűnek éreztem magam. Tehát aki bírja a csontropogást, annak bátran merem ajánlani, bár csak jól képzett szakemberhez szabad menni, azt meg ugye nem könnyű lecsekkolni...

 • 2007.02.23 17:18:35eszter

  napos oldal, mindent el lehet rontani, szakértő kell. Hasizomba a Callentics-es tuti nyerő, a többit nem ismerem. Amikor én jártam vmi zsírégető tornára, akkor 1 hónap után gallyra ment a derekam, pedig akkor még nem voltgyerekem.

 • 2007.02.24 12:00:32napos oldal

  Na, szép... Köszi az infókat, lányok!

 • 2007.02.24 16:48:48Tamira

  A csontkovácsokat mindenki nagyon dicséri, de vigyázni kell, a főnökömnek véletlenül kizárta a gerincsérvét egy csontkovács, azóta zsibbad a lába, néha nem is tud járni és műteni akarják.

  Azt is hallottam, hogy azért olyan "olajozott" érzetű a gerinc a csontkovács után, mert a meszesedő porcocskák letörnek, és tényleg jobban mozognak a csigolyák utána, de aztán nagyobbra nőnek vissza, ezért kell rendszeresen járni, hogy újra és újra letörögethessék őket. Szerintem ez nem bíztató, viszont az akupunktúra állítólag ngyon sokat tud javítani.
  Sógoromnak most volt egy szörnyű gerincsérves, nemtudlábraállni stb. periódusa, neki az akupunktúra+gyógytorna használt.

 • 2007.02.24 16:55:52Tamira

  Ja, egyébként a topikhoz még annyit, hogy az én dokim is javasolta a napi 1 pohár vörösbort már a 2. hónaptól. Ez szerintem túlzás volt persze, de max. 3-4x ittam egyébként is összesen, és az 5. hónaptól meg úgy ég a gyomrom, hogy nem is tudok alkoholra gondolni.

 • 2007.02.25 14:54:12bonyolult

  pia... Prokop Dóra mondta valahol, hogy simán betért kocsmákba egy felesre, ha utcán érték a keményedések. :) meg is nézték, a pocakjával. megjegyzem, orvos ő is.

  tej és alkohol...

  a tej kb max. 20-30ml tejet képes TÁROLNI (mellméret-függő), a többit mind a tejleadó reflex-szel választja ki.

  ilyen értelemben, a már egyszer kiválasztott tejből nem szívódik vissza az alkohol, de az aránya elenyésző lehet egy 200g-os étkezésben, ahol a maradék 170g már nem tartalmaz semmit.  ICBLC tanácsadótól olvastam az alábbi irányszámokat: kb heti 1x 1 kis pohár sör vagy bor (pl vasárnapi ebédhez) "belefér", de ennél többet tényleg nem célszerű, mert az anyatejbe nemcsak, hogy kiválasztódik, de aránya ott még magasabbra is halmozódik, mint az anyai vérben. a kicsik mája pedig sokkal rosszabbul bontja le, mint a felnőtteké.  mai megmondóműsorunkat láthatták... :))))

 • 2007.02.25 15:00:08bonyolult

  Azurka:

  tejszaporításra a minél gyakoribb mellretevés az egyetlen megoldás. kapkodhatsz bogyót, teát, de pénzkidobás, ha nem sikerül a mellretétel!  ha a babó sztrájkra hajlamos, mint a te fogzós időszakban levő porontyod, akkor ezt nyilván nehéz kivitelezni, de nem feladni!

  amit megtehetsz: ne erősítsd a tejcsökkentő hatású dolgokat. azaz: ne növeld tovább a szilárd arányát, és hagyd el a tápszert. helyette add a lefejt tejet pohárból. így a szopási igényét csakis mellen fogja tudni kiélni, és ha este még éhes maradna, félálomban 20x is mellre tehető a beájulás környékén.

  pár hét alatt a fogzós cirkusznak le kéne csengenie... és talán pont beleértek egy anyásabb korszakba.

  ha meg nem, hát így alakult, de te kipróbáltad az összes létező "praktikát", és a baba választott (azt viszont mégiscsak meg kell hagyni neki, mint lehetőséget!).

  Jó tudni, hogy az elapadáshoz 40 nap kell az utolsó mellürítéstől számolva... tehát még abszolut nincs veszve semmi!!!!!  sok sikert,

  bonyolult

 • 2007.02.25 15:04:23Csilli

  A sör és az igazi vörösbor /nem a kannás/jó hatással van a szervezetre.A sör a tejelválasztást serkenti,a vörösbor pedig köztudottan vérképző hatású,tehát mind a terhesség alatt mind pedig a szoptatás alatt egy-egy pohárkával jót tesz.Kiemelten csak egy-egy pohárkval.Én is ittam idönként terhesen.Nem alkoholista szinten!!!Volt is tejem bőven és nem kerülgetett a fáradtság!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta