SZÜLŐSÉG

Kiütés-pánik: elváltozások a baba bőrén

2007. február 20., kedd 08:46

Olyan a bőre, mint a babának – szokták mondani. Nincs is jobb annál, mint egy pihe-puha, illatos babapofit puszilgatni. A bébik bőre azonban néha egyáltalán nem olyan puha és sima. Mit tudunk kezdeni a száraz és kiütéses bababőrrel?


Amikor Pötyi arca és törzse a megszokott selymesség helyett érdessé és rücskössé vált, kétségbeesve szaladtam vele a bőrgyógyászhoz, aki gyermekkori ekcémát állapított meg és különböző krémeket írt fel. Mint megtudtam, a legfontosabb, hogy a bőrszárazságot enyhíteni kell, erre valók a speciális testápoló krémek. Az arcára szteroidos krémet kellett volna kenni, de mivel én irtózom a szteroidos szerektől, és annyira nem is volt csúnya a bőre, ezért félretettem.

Ha az ember gyerekéről kiderül, hogy valamilyen betegségben szenved, akkor igyekszik utánanézni, hogyan tudná segíteni a gyógyulást. Judit barátnőm, akinek a kisfia szintén ekcémás, de a durvább, viszketős fajtából, az Eucerin Urea termékeit ajánlotta, amelyeket csak gyógyszertárban lehet megvásárolni, sajnos igen drágán. Nekünk megérte, mert alig két hét alatt újra sima, puha bőre lett a gyereknek, a szteroidos krém pedig a kukában végezte.

Közel egy év után sajnos újra előjött a bőrszárazság, ismét elkezdtük a hidratálást. Ezúttal elolvastam June Thomson: Anyajegyek, kiütések és más bőrproblémák című könyvét, amelyből sok hasznos dolgot megtudtam, nem csak az ekcémáról. Például kiderült, hogy a foltok, kiütések aggodalmat váltanak ki a legtöbb szülőben, bár nagyon gyakoriak.

A bőr anatómiája, a csecsemők bőrápolásának leírása után található a különböző allergiás és egyéb bőrproblémák ismertetése, okai és kezelésének módjai. Az ekcémáról itt is az derül ki, hogy a legfontosabb a bőr puhán és nedvesen tartása, ehhez pedig fürdőolajat és puhító krémeket kell használni szappan helyett, továbbá javasolják, hogy csak kétnaponta fürdessük a gyermeket.

A számos egyéb bőrprobléma (például fertőző betegségek okozta kiütések, rovarcsípések, anyajegyek) fényképpel illusztrált ismertetése után, a könyv végén kiegészítő terápiákról: gyógynövényekről, homeopátiáról, aromaterápiáról és házi praktikákról olvashatunk.

June Thompson: Anyajegyek, kiütések és más bőrproblémák
Hajja és Fiai Könyvkiadó Kft, 2006.
96 fényképes oldal, 1990 Ft
Kedvezményes ár: 1600 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.20 09:10:12dijon

  Hát ez a téma nálunk most igen húsba, iletve bőrbe vágó. Az első anyatejes kiütés rohamon túl van a fiam, erre újabb pöttyök jelentek meg az arcán. Ezek eleinte fehér dudrok, majd miteszer szerű pöttyök válnak belőle. Találkoztazok már ilyennel? Ezek is elmúlnak nyom nélkül? Van valami homeopátiás csodaszer rá? (Szteroidos krémmel én sem vagyok hajlandó kenni). Köszi

 • 2007.02.20 09:32:43fecske

  Nálunk az enyhe ekcéma mindíg télen jött elő, talán mert szárazabb a fűtéstől a levegő, vagy mert a sok ruha nem engedi a bőrt szabadon "lélegezni", de ezek csak az én tippjeim. Mindenesetre az a tapasztalatom, hogy jobb ha a gyermek nem fürdik minden nap, vagy legalábbis nem ázik sokat (azért a fenék mosást nem hagyjuk ki!), és az is nagyon fontos, hogy amikor fürdik, ne legyen nagyon meleg a víz. A Heim Pál bőrgyógyászatán felírtak egy kenőcsöt, neve nincs, a gyógyszertárukban keverték, az csodálatosan gyorsan hat, persze fontos, hogy már az első piros foltoknál bekenjük a szokásos helyeket (a mi esetünkben könyök és térdhajlat, comb belső fele).

 • 2007.02.20 09:59:35zsuli

  dijon: nekem is azt mondták az elején, hogy anyatejes kiütés, azután azt olvastam, hogy ilyen nem nagyon van, tehát vmi oka mindig van a pöttyöknek.

  mire rájöttünk, hogy én pl.semmiféle tejterméket ill.szójás cuccot nem ehetek, annyira csúnya lett a pici arca, hogy irány a bőrgyógyászat, és pár napig muszáj volt szteroidos krémmel kenni.

  ma már csak akkor jön ki, ha elfelejtkezem magamról, és nem nézem meg az összetevőket (Tori írta vhol, hogy néha titokban változtatnak - így van!) ja és vérvizsgálat szerint amúgy nem allergiás...csak épp érzékeny...

  szóval sztem próbáld kideríteni, hogy mitől jönnek ki a pöttyök - de szívesen várom hozzáértők jelentkezését!

 • 2007.02.20 10:05:36renege

  Pöttyök terén én csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Sajnos a gyerekorvostól nem kaptam rá semmilyen megerősítő választ. Mindenesetre az én fiam arca is pár hetes korában elkezdett csúnyán pöttyösödni. És egyre csúnyább lett. Bár a védőnő azt mondta, hogy ez még semmi, de én el voltam keseredve. Az orvos is meg a védőnő is annyit mondtak, hogy ez anyatejes kiütés. Majd egyszer elmúlik. Mikor? Azán kaptam egy tippet. Hagyjam abba a multivitamin szedését (Gravidát szedtem, mert nagyon mondták, de a tippet szedő anyuka Elevittel csinálta végig ugyanezt). Ahogy abbahagytam, kezdett javulni a baba bőre, és egy hét alatt teljesen elmúlt. Azóta elő sem jött. Persze, azóta egy szem vitamint nem is ettem meg.  Bosszantott, mert eleinte nem is akartam vitamint szedni, meg voltam róla győződve, hogy anélkül is egészséges vagyok. És nekem az lett a tapasztalatom, hogy tényleg nem is kellett volna. Szerintem nem voltam vérszegény, csak borzalmasan fáradt a szülés után.

 • 2007.02.20 11:01:04thais

  A kiütések lehetnek ételallergia tünetei is. Azokat a kenőcs csak ideiglenesen és kevésbé gyógyítja. Arra kell rájönni, mi okozza. Időnként nehéz. Nálunk a családban tejfehérje- és tojásfehérjeallergia is előfordul, ezért a SZOPTATÁS ALATT letiltották nálam a tehéntejalapú termékek fogyasztását. Miután nem ittam és ettem ilyesmit, a kiütések is hamarább elmúltak és eltüntek. Az anyatejes kiütéssel nem kell törődni, hacsak az anya táplálkozása ezt nem indokolja. Az gyerekorvosunk megvizsgálta, s vagy eltiltott valami ételtől, vagy hagyta, hogy magától elmúljon. A szteroidos kenőcstől mindenkit az Isten mentsen.

 • 2007.02.20 11:31:57melin

  Nekem az első fiam volt különösen érzékeny bőrű, az első 1-1,5 évben csak a hidrofil cuccal fürdettük, és még emellett is volt, h plusz "zsírozót" felírtak neki, de ez nem ekcéma volt, csak vmi allergiás tünet. Váltottam mosószet, öblítőt (ecetre pl. egy ideig), HA tápit kapott (sajna, csak 4 hónapig szopizott), és persze semmi tejes cucc... ezután viszonylag hamar elmúlt. 3 éves koráig visszatért a szárazság, de sosem tudtuk meg, h mitől volt... a homokozóból kijövet ugyanúgy előjött kézfején, alkarján, mint egyik napról a másikra, 2 nap otthon lét után... szóval rejtély volt, de azóta sincs semmi, koppkopp. :o)))

 • 2007.02.20 11:38:38druantia

  Ez most nem aktuális senkinél, gondolom, de az én gyerekemnek nagyon ronda melegkiütése volt. Persze, a nyár közepén született, és hiába tartottam itthon egy szál body-ban (néha még a pelust is levettem róla, hogy ne melegítse), csupa pötty volt tetőtől talpig.

  Mint friss anyuka, irtózatosan betojtam, gondoltam én mindenféle allergiára, de ahogy enyhült az idő, a gyerek nem nézett már úgy ki, mint a Túró Rudi.

  Szombaton viszont láttam a tévében egy műsort, azt hiszem, Allergiás az életre, vagy valami ilyesmi volt a címe, és ételallergiás gyerekekről szólt. Nagy-Britannia, persze.

  Teljesen kiakadtam attól, hogy volt benne egy öt hónap körüli kisfiú, akin gyakorlatilag nem volt ép bőrfelület, mert tejet kapott. Állítólag egész Nagy-Britanniában összesen kilenc (!) orvos foglalkozik gyerekek allergiavizsgálatával.

  Nem láttam a műsort az elejétől, de mondjuk ha az én gyerekemen megjelenne valami oda nem illő, én biztos, hogy azonnal megpróbálnám kideríteni, hogy mi okozta, és hogy lehet eltüntetni. Az öthónapos kissrác anyukája meg sejtette, persze, hogy a tejre allergiás a gyerek, de megvárta, amíg úgy nézett ki szegényke, mint akit megnyúztak. Érdekes hozzáállás.

 • 2007.02.20 11:53:29dijon

  Mi is voltunk a Heim Pálban, az amúgy nagyon kedves dokinőnek szíve sem dobbant az akkor igencsak pöttyös fiam láttán, ő mondta, hogy anyatejes kiütés és elmúlik. AZok a randa pirosak tényleg elmúltak, de ezek az újak csak jönnek és jönnek. Tejet, tojást egyáltalán nem iszom/eszem, de eddig azt mondták,h joghurt, sajt jöhet. Ezek szerint az sem. Zsuli, hogy vittél be elég kálciumot?

 • 2007.02.20 11:55:48p.eszter

  Énpetimnek is randa melegpöttyei voltak, de neki a főleg a nyakán/hátán, meg a mellkasán. Mindenki mást javasolt, a hintőportól a neogranormonon át a calcimuscig, de legjobban egy "Alsol" nevű kenőcs jött be. Estleg a köv. kánikulában érdemes lenne kipróbálni.

 • 2007.02.20 12:05:50druantia

  Eszter, kösz a tippet. Kipróbálom.

 • 2007.02.20 12:19:32melin

  Druantia, nem lehet, h azért is volt annyira durva a kiütés, mert az újszülöttek hőháztartása egyébként sem jó még??? Nemtom, h mi lehet jó erre, nekünk nemvolt ennyire erős soha a meleg kiütés. Viszont ezt az Alsolt megjegyzem, júliusra:o)))  én is láttam azt a filmet, és tök kiakadtam!! Előszöris, h mennyi szart adnak a gyerkeknek Angliában a szülők (és egyesk legnagyobb problémája, h egy csipszre!! allergiás a gyerek???), mert ugye egyik anyuka sem főzött rendes kaját, hanem megvették az előre elkészített (bepanírozott) csirkefasirtot (a kislány anyukája is durva volt, h fárasztja őt a bevásárlás, mert mindent el kell olvasnia... mi van??), meg sült krumli, meg csak konzerv babakaja... és azon az 5 hós baba anyukáján én is elcsodálkoztam... basszus, én is addig jártam volna, amig javulás nincs, nem vártam volna hónapokat!! De egyáltalán, milyen felvilágosítás lehet ott, h terhéntejet adott neki anyuci???

 • 2007.02.20 12:20:37melin

  Druantia, nem lehet, h azért is volt annyira durva a kiütés, mert az újszülöttek hőháztartása egyébként sem jó még??? Nemtom, h mi lehet jó erre, nekünk nemvolt ennyire erős soha a meleg kiütés. Viszont ezt az Alsolt megjegyzem, júliusra:o)))  én is láttam azt a filmet, és tök kiakadtam!! Előszöris, h mennyi szart adnak a gyerkeknek Angliában a szülők (és egyesk legnagyobb problémája, h egy csipszre!! allergiás a gyerek???), mert ugye egyik anyuka sem főzött rendes kaját, hanem megvették az előre elkészített (bepanírozott) csirkefasirtot (a kislány anyukája is durva volt, h fárasztja őt a bevásárlás, mert mindent el kell olvasnia... mi van??), meg sült krumli, meg csak konzerv babakaja... és azon az 5 hós baba anyukáján én is elcsodálkoztam... basszus, én is addig jártam volna, amig javulás nincs, nem vártam volna hónapokat!! De egyáltalán, milyen felvilágosítás lehet ott, h terhéntejet adott neki anyuci???

 • 2007.02.20 12:28:03potyeszka

  miért megy el a komment kétszer?

 • 2007.02.20 12:44:57druantia

  Melin, én kint estem teherbe (GB), elég gáz volt az elején, nagyon görcsöltem, be is véreztem. Abban a városban, ahol laktunk, nem volt ultrahang-készülék (!), át kellett mennünk a szomszéd város kórházába. Két héttel későbbre kaptam időpontot. Kiderült, hogy jó helyen van a baba. Adtak valami brossúrát, hogy ezeket a kajákat ne egyem, mondták, hogy szedjek vitamint, aztán majd ha gondolom, keressek azért egy szülészt. Ennyi. Pedig volt biztosítási számom is.

  Kedvesek, türelmesek, de nem nagyon foglalkoznak az emberrel, hacsak nem haldoklik éppen. Időpontot kapni is elég nehéz, bármilyen problémáról van szó.

  Akik képesek ugrálni, hogy ne essenek teherbe (lásd a másik posztot), akiknek az első kérdése, hogy "Magyarország??? És ott rendes házak is vannak??? Olyan emeletesek is???", akik azt hiszik, hogy a Távol-Keleten van, és német az anyanyelvünk...

  Szóval, itt felvilágosításról beszélni... De mindenesetre az öt hónapos kissrác anyukája is biztos kapott ilyen tiltólistát a kajákra vonatkozóan.

 • 2007.02.20 12:46:22p.eszter

  Biztos ez kárpótlás, amiért máskor meg elszáll...

 • 2007.02.20 13:01:29melin

  Potyeszka, mert 2x küldtem el... igaz, azért mert nem jelent meg rögtön, gondoltam elszállt...:o))) Bocsesz!!!  Druantia, ez nagyon szörnyű... vmi fórumon olvastam 1x, h a nőci nőgyőgyhoz akart menni és 1 hónappal későbbre kapott időpontot (nem hittem el akkor, de most akkor elhiszem)... hát, hogy van ez?? És ha vmi fertőzésem van, akkor az kórházi eset, vagy hogy van??

  De mindenesetre ez a gyerekes/allergiás téma nekem nagyon betett...és főleg az, h egész Angliára csak ennyi szakember van..  Ezt a könyvet azért asszem megveszem én is, jól jöhet még...

 • 2007.02.20 13:07:41zsuli

  dijon, nekem azt mondták a dokik, hogy elég az, amit hússal-zöldséggel megeszek - remélem igazuk van  thais, amikor már eszik mást is a gyerek, akkor is teljes megvonás?

 • 2007.02.20 15:17:04Katalma

  dijon: kálcium-bevitelre nagyon jók az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), kiemelkedően jó az étkezési lenmag (úgy tudom). Én ugyan nem szeretem a lenmagot, de egy csomó mindenben el lehet rejteni összeőrölve.

  Ha valaki másként tudja, akkor szóljon, hogy hülyeséget beszélek :P

 • 2007.02.20 16:16:53manci

  Azt mondja meg nekem valaki, hogyha olyan borzasztó a szteroidos krém, mért írja fel alapból az ekcémára 3 orvosból 2? Persze ez csak amolyan házi statisztika, de tényleg nem értem. Persze a mienk is ezt adta a lányomnak. Mondjuk tény, hogy használ, de ha van más megoldás is, miért ezt erőltetik? Én a patikusosktól kértem tanácsot, de eddig akármit javasoltak, nem jött be. Mondjuk szerencsére nálunk nem tragikus a hejzet, csak térd és könyökhajlatban jön elő időnként, akkor is csak kis felületen, de azért már fontolgatom, hogy elmenjünk egy bőrgyogyihoz, mert a gyereknek ez sem lehet kellemes.

 • 2007.02.20 16:19:06manci

  Nem hiszem el, hogy "j"-vel írtam a "helyzet"-et!!!!! Tiszta hüje vagyok! :)

 • 2007.02.20 17:06:21B-

  Szerintem azért írják föl, mert baromi hatékony
  :-) Én elég sok allergián átestem, és első kézből mondhatom, hogy a szteroid (nekem legalábbis) mindig hátborzongatóan gyorsan segített. Persze hosszútávon nagyon kártékony, de pl ha valakinél kiderül, hogy nikkelallergiás, akkor szépen bekeni vele a derekán - melltartó csattja alatt stb a szörnyen viszkető kiütéseket (amiket tényleg véresre lehet vakarni, sőt), elég hamar elmúlnak tőle, és közben az ember lecseréli a fémcsattokat műanyag csatokra, leragasztja a farmer derekán a gombot leukoplaszttal stb. Így nem újul ki az allergia (nem érintkezik többé a bőrrel fém), a gyorsan segítő krém se halmozódik fel és mindenki jól járt. De olyan esetekben, ahol előre lehet tudni, hogy el fog húzódni a kezelés, szerintem érdemes jól elgondolkodni az alternatív megoldásokon. Nekem (bár én felnőtt vagyok) ekcéma ellen bejött a napoztatás és a kamillás testápoló (ez utóbbi okozhat allergiát a virágporérzékenyeknél, de érdemes tenni egy próbát).

 • 2007.02.20 17:55:03dijon

  zsuli, Katalma, köszönöm. Igaz nem ekcémára, hanem ama bizonyos ragyákra kaptuk, de nekünk nem is jött be a szteroidos krém, ha jól emlékszem (írni biztos nem) endromicin. Kentem vele egy hétig a kölök arcát, semmit nem segített. Ekkor mentünk el a Heim Pálba, ahol kaptunk clorhexydint és valamilyen antibiotikumos (brrrrrrrrr) löttyöt. Na ezeket már nem tettem rá. A védőnő ajánlott aloe verás krémet, az jótt tett neki, a vörös kiütések el is múltak, de ezeknek az új fajtáknak nem használ. Kibróbálom a teljes tej, tejtermék megvonást és csuriba teszem a kezem. Hátha attól bejön:)

 • 2007.02.20 17:57:07dijon

  bár a múltban de elég oda egy t, bocs, szóval jót. Csatlakozom mancihoz a hüjjjjeséggel:)))

 • 2007.02.20 18:55:04lencsilany

  Szerintem a kisbabáknál alapból rávágják, hogy anyatejes kiütés! A mi doktor nénink nagyon jó fej volt, amikor a kislányomnak 2 hónaposan kiütéses lett az arca, gyógyszertári krémet kevertetett és hangsúlyozta, hogy 3 hónapos kor alatt semmiképpen nem ad szteroidosat, azután is csak, ha nagyon durva a helyzet. Szerencsére eddig megúsztuk...

 • 2007.02.20 18:56:37lencsilany

  Ja, és az szeboreás jellegű bőrkiütés volt, amire bejött a gyógyszertári készítős krém.

 • 2007.02.21 08:33:43Nyuli

  A lányom ekcémás volt kisebb korában. Sosem volt igazi finom babaőre, mindig olyan volt szegénykém, mint a smirgli.

  Időnként nagyon csúnya, nagy piros, viszkető foltok jöttek ki rajta. Úgy sajnáltam szegénykét.

  Érdekes módon kreémet nem kaptunk, csak jótanácsokat. Ne fürödjön, ha fürdik, csak gyógyszertári krémmel tegye.  Szép lassan javult a helyzet. Most nyolc éves, és tkp kinőtte.  A "szteroidos krém pedig a kukában végezte" remélem csak egy szófordulat volt, és senki nem dob gyógyszert a szemétbe :)  Úgy tudom a krémben lévő szteroid nem kerül be a véráramba olyan mértékben, hogy az káros legyen, viszont sokat segíthet a nagyon erős ekcémánál. (a családban van ilyen. Szegény kislány évekig kesztyűben töltötte a nyarakat, mert a tenyere volt ekcémás, de borzasztó erősen)

  Szerintem, hasonló a helyzet, mint a belégzős (szteroidos) allegiagyógyszerekkel.

 • 2007.02.21 10:36:46thais

  A tejtermékelvonás arra az időszakra vonatkozott, amíg szoptattam őt. Utána VÉGRE ehettem és IHATTAM azt, amit akarok. Ő továbbra sem kapott, természetesen. A dolgot alegelején illik megtenni, nem megvárni, amíg eldurvul. Azon kívül vannak egyéb tünetek is, sőt fulladást is okozhat. Erről nem világosították fela "lelkemet" Angliában? Érdekes módon, a kicsi lányom nem reagál a tejtermékre, igaz nagyon korlátoztam, csak szimbólikusan fogyasztom, ha nagyon megkívánom. Lehet, hogy a fiúk ilyen szempontból kényesebbek. Érdekes.

 • 2007.02.21 13:55:40egyed

  Sziasztok!  A szteroidok csak hosszútávú használat esetén okoznak mh-at(bőratrófia stb..),illetve bizonyos területekre(arc, hajlatok) eleve nem ajánlottak.

  Léteznek már egyébként szteroid-mentes kenőcsök ekcéma kezelésére (Protopic, Elidel), igaz ezek ált. 2 éves kortól adhatók( és drágábbak, mint a szteroid). Az ekcémára hajlamos gyerekeknek egyébként folyamatosan használt emolliensre is szükségük lehet a hatóanyagot tartalmazó kenőcsök mellett.(pl nagyon jó a lipobase) • 2007.02.21 14:38:17druantia

  Egyed, ne haragudj, hogy ilyenekkel csesztetlek, de nem tudsz valamit véletlenül a nem descendált here kezelésére használatos hormoninjekciókról? Dokinéni nagyon forszírozza, én azt olvastam, hogy 10% alatt van a hatásfoka, és levittem a bébit egy urológushoz is, aki nem javasolja.

  Az ultrahang szerint az egyik here a herecsatorna felső részében van, kisebb is, mint a másik (születésekor még lejjebb helyezkedett el és nagyobb is volt). Én szívem szerint kihagynám ezt a hormonkezelést, hallottam róla horror sztorikat is, de van, akinek nagyon jó véleménye van róla. Dokinéni meg kimondottan erőszakosan támogatja. Van valami véleményed?

 • 2007.02.21 18:01:48nikko

  sziasztok!
  nem olvastam el az összes kommentet, úgyhogy ha volt már errôl szó, bocs.
  kisfiam bôrén 7 hetes korában jött ki elôszôr ekcéma, nagyon ijesztô, én tudom, steroidos krémet kapott elsô alkalommal ô is, és valóban varázsütésre múlasztotta el, de mivel sok rosszat halottam róla, alternatív megoldásként beneveztünk homeopátiás kezelésre, golyócskákat kapott és - láss csodát - azóta minden rendben, télen kicsit szárazabb a bôre, olyankor rendszeresen kell testápolóval kenegetni, de kiütések már régen nincsenek, szóval tudom ajánlani!

 • 2007.02.28 09:57:16Csilli

  Sziasztok!Az én két lánykám is az ekcémával küzd,már pici baba koruk óta.Teljesen véletlenszerűen jelennek meg,évszaktól függetlenül.Én semmi egyebet nem csinálok,csak fürdetőkrémet használok,se habfürdő se testápoló.És már nagyon régóta nincs semmi.Előtte nekem is az orvosok adtak mindenfélét,de egyik se ért semmit.Amióta rendszeresen használom,tényleg tünetmentesek,pedig volt,hogy az egész testüket ellepte,akkor is csak ez használt.Remélem tudtam segíteni.

 • 2007.02.28 11:20:57babó

  sziasztok!  sürgős kérdés, bár nem teljesen kapcsolódik ide:  kislányom 10 hónapos, a pár nap múlva mennénk egy baráti összejövetelre, ahol egy hasonló korú kislány is lenne, aki valszeg bárányhimlős. alapból úgy gondolom, hogy az a normális, ha a gyerkőc szépen átesik a gyerekbetegségeken, mint a bárányhimlő is, de nem korai? környezet azt mondja, minél előbb, annál jobb. túlparázom a dolgot?  megyek és utánajárok a neten... de a tippeknek örülnék!

 • 2007.02.28 12:25:23Tori

  Nekem 10 hónaposan korainak tűnik a bárányhimlő. Persze attól is függ, mennyit szopizik ha szopizik még. Elvégre az anyatej erősíti az immunrendszerét és a szopi megnyugtatja amikor nyűgös.

 • 2007.02.28 12:34:06melin

  Babóka, gyerekorvost, védőnőt sztem mindenképp kérdezz meg!! Én úgy tudom, h ha nincs legyengülve az immunrendszer épp, akkor nem okozhat túl nagy gondot... simán át szokták vészelni... bár 10 hósról még én sem hallottam. Ez inkább a "nagyobbak" betegsége. Vagy cáfoljatok meg, nemtom!

 • 2007.05.31 15:34:03Flórika27

  Tudom, hogy rossz helyre írom, de nem találtam olyan postot, ami kifejezetten a (csak) száraz bőrrel foglalkozik. :)  Szóval a kérdés változatlanul adott, mint mikor először írtam a Porontyra: milyen krémet, testápolót, vagy babaolajat javasoltok nagyon száraz bőrű baba bőrének ápolására? :)  Mondom miket próbáltunk eddig: természetesen a gyógyszertári mosdókenőccsel kezdtük, amit krémként is lehet használni. SEMMI hatása. xDDD Most múlt két hós hétfőn, de a mosdókenőcs már a legelején sem vált be. :P  Továbbá próbáltuk még a Rossmann-os Babydream testápoló tejet, Nivea-s ápoló babaolajat, DM-es Babylove-os babaolajat, Gabi lanolinos krémet (bár ez inkább arcra és kézre van)... de mindegyik csak a következő peluscseréig hat, utána megint szembesülök vele, hogy a gyermek bőre MÉG MINDIG száraz! xP [Elsősorban a lábain, illetve a törzsén lévő bőr száraz. Karjai nem annyira, nyaka, tarkója egy kicsit.]  [Egyébként kislányom van, bár ez a bőr szempontjából nem hinném, hogy számítana... :P]

 • 2007.05.31 15:39:51zsuli

  Flórika27: nekünk gyógyszertári "ung.emoliens" nevű krémet adott az orvosunk, elég zsíros, mást nem próbáltunk, ez használt (meg szerintem az is, hogy nyár van és így kevesebb ruha=jobban szellőzik a bőre)

 • 2007.05.31 16:16:35Flórika27

  zsuli:

  Köszi a választ, már fel is írtam ennek a krémnek a nevét, remélem használni fog! :)

 • 2007.05.31 16:20:22katampusz

  babóka

  múlt héten kérdeztem meg az orvost:

  a bárányhimlő ellen 6 hónapig védett az a csecsemő, aki szopik, és az anyja már átesett a betegségen.

  utána kezd kiürülni az ellenanyag a szervezetükből. a védőoltás 8 v 9 hónapos kortól adható. (nem emlékszem ponosan)  az én dokim nem idegesitett engem, annyit mondott, ha elkapta, akkor a védőoltás tárgytalan.  a bátrányhimlő a 2-3 hetes lappangási időszakban fertőz, amikor kijönnek a pöttyök, akkor már nem olyan fertőzőképes.

 • 2007.05.31 18:08:32csirkemama

  mi szárazságra popsikenőcsöt kentünk most télen. Az O.T.K.I kenőcsöt, ami másnéven unguentum antiphlogisticum pro infante, másnéven a sárga kenőcs, vagy az, amit csukamájolajos-nak is hívnak. Nagyon bejött, minden este fürdés után kentem az egész testét, és eltűnt a szárazság.

  Ha nagyon durván száraz volt, akkor fürdés előtt bebabaolajoztam, és akkor a víz se szárította annyira..

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta