SZÜLŐSÉG

Küzdelem az alvásmegvonás ellen

2007. február 16., péntek 12:02

Amikor az ember hazatér a kórházból aranyos kis porontyával, aki addig többnyire csak evett meg aludt, még nem sejti, hogy a következő néhány hét mennyire büntető lesz. Dexterke már vázolta a gyermekágy főbb jellemzőit, ebben a posztban azügyben próbálunk tanácsot adni, hogyan aludjon eleget a néhány hetes bébike anyja.


Eleinte minél gyakrabban érdemes szoptatni, hogy minél több tejünk legyen, ez azonban azt jelenti, hogy éjjel is fel kell kelni két-három óránként. A védőnők nem javasolják, hogy két óránál gyakrabban szoptassunk, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy újratermelődjön a tej, meg különben is, akkor gyakorlatilag állandóan ránk van cuppanva a gyerek (mert ugye a két óra az egyik szoptatás kezdetétől a következő kezdetéig számít).

A fentiek azt is jelentik, hogy két szoptatás közben marad nettó másfél-két óra alvásidőnk. Amennyiben nem akarunk alvásmegvonástól szenvedni, naponta legalább ugyanannyit kéne aludnunk, mint korábban, csak most muszáj lesz napközben is aludni, hogy bepótoljuk. Másfél órás intervallumokból (két-két és félóránkénti szoptatásnál) például ötöt kell végigaludnunk ahhoz, hogy meglegyen a hét és fél óra.Persze ha háztartást is kell vezetnünk, meg a gyerekhez is ugrálnunk, akkor ez nem egyszerű. Ezért fontos három egyszerű szabályt betartani:
 
1. Kérj segítséget! Neked most az a feladatod, hogy a gyerekkel törődj, etesd, és pihenj eleget, hogy legyen tejed. A házimunkát próbáld a férjedre, anyádra vagy anyósodra testálni, az esetleges elsőszülöttet szintén. Lelkiismeretfurdalás nélkül vonulj el aludni napközben, ha van, aki vigyáz közben az újszülöttre és/vagy elmosogat.
2. Aludj akkor, amikor a gyerek! Éjjel nyilván, de nappal is, ahogy behunyja a szemét, dőlj le te is egy könyvvel, meglátod, két perc múlva alszol. Ehhez persze az kell, hogy ellen tudj állni a házimunka kísértésének, lásd következő pont.
3. Ne akarj mindent megcsinálni! Semmi baja nem lesz a koszos edényeknek, ha csak kétnaponta mosogatsz, és a ruhák is kibírják vasalás nélkül. Persze az 1. pontot se feledjük, hiszen nagyon jó, ha az elbliccelhetetlen feladatokat (vagy a kistesót) rábízhatjuk valakire, míg mi alszunk.

A tudományos szülők bizonyára szeretnék tudni, miért annyira fáradtak, noha összesen alszanak napi nyolc órát. Nos, a felnőttek alvása 90 perces ciklusokra oszlik. A ciklus elején zajlik a mély, álomtalan alvás, amely a legpihentetőbb, a végén pedig a REM (rapid eye movement, gyors szemmozgásos) fázis található, ilyenkor álmodunk. A REM fázisok az éjszaka elején csak tízpercesek, az idő múlásával azonban egyre hosszabbodnak.

Mivel az újszülöttek alvásciklusa 50 perces, ők előbb ébrednek, mint szüleik. Az újszülöttek alvásidejének 50-80 százalékát a REM fázis teszi ki, szemben a felnőttekkel, akiknél ez az arány csak 20 százalék.

A felnőtteknél a gyakori felkelések okozta fragmentáció következtében pont az alvás REM fázisa marad ki. Az álom során az agy feldolgozza és rendszerezi a nap történéseit, a REM periódus hiánya így memóriazavarokat és koncentrációs problémákat eredményez. Ezért aztán töprenghetünk, vajon kapott-e a gyerek reggel D-vitamint, vagy nem, és ezért okozhat gondot kiszámolni, mennyibe kerül másfél kiló mandarin.

Az alvajáró hullák megnyugtatására közöljük, hogy ez az időszak magától is elmúlik: a féléves csecsemők már képesek átaludni az éjszakát. Persze az, hogy képesek rá, még nem jelenti azt, hogy meg is teszik: lehet, hogy egy kis noszogatásra van szükségük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.18 14:34:30kovvacs

  Anyatünde, köszönöm. Amúgy volt talonban egy terapeutám, akihez szinte szó szerint éjjel-nappal mehettem volna...

 • 2007.02.18 15:02:15marcangoló

  Renege, el ne hidd! A kiságyába berakva angyalian alvó kisgyerek egy városi legenda, vagy alapos szoktatás eredménye (már alig várom, hogy valaki szóljon, hogy de az övé gyárilag ilyen- és úgy is maradt) :-D. Akiről eddig ilyet hallottam, mindig kiderült, hogy hát igen, magától alszik, de azért mi nem vettük ki, amikor sírt, meg ilyenek...

  A hisztiről meg annyit, hogy miért mű ez? Ez pont azért van, mert nem akar aludni- semmi rafkó nincs benne. :-DDD

  Nálunk is volt sokféle verzió (azért a labda nagyon sokáig tartotta magát, és az volt még a legkevésbé fárasztó), aztán áttértünk a melléfekvős altatásra, és az a mai napig kb. kitart, kivéve este, mert akkor puszi után elalszik. Na jó, azért majdnem két éves koráig keltem hozzá szorgalmasan éjjel.

  P. eszter, ez fantasztikus! :-) A bunkócskát abszolút megértem, miért éneklitek. :-DDD (Csak a poén kedvéért írtam ám!)

 • 2007.02.18 15:02:29p.eszter

  Renege! Aztán lehet ám, h én csináltam vmit nagyon rosszul, v direkt nem hagytam a gyereket aludni. :D De valószínűbb, h a anya szöszke göndör haját, a száját és a nehéz természetét is örökölte. ;)

 • 2007.02.18 15:05:38p.eszter

  Marcangoló, hihi, ez eddig eszeme se jutott. Biztos tudatt alatt kezdtem el épp ezt énekelni. Asszem annak idején én is jó sokat hallgattam anyukámtól. :D

 • 2007.02.18 15:07:11marcangoló

  P. eszter! Én végig attól paráztam, hogy az én természetemet öröklik. Vagy az apjukét.:-D Lőrinccel még csak- csak elvagyunk, de kicsi már két hónaposan sokkal "veszélyesebb". :-)

  A délutáni altatásról meg csak annyit, hogy ma sikerült újabb 15 percet megnéznem a "Közelebb" című filmből- ennyi ideig aludtak a gyerekeim egyszerre. Aztán a nagyobbik felkelt, és nagyon meggyőző nézés kíséretében közölte, hogy "Anya, póbájjuk a Szpencert, jóóó?". Úgyhogy most kénytelen vagyok Thomast hallgatni Porontyozás közben. :-O

 • 2007.02.18 15:09:46marcangoló

  Szép szám az, sose bánd! :-) Kell a gyermeknek a klasszikus műveltség.

 • 2007.02.18 15:11:55p.eszter

  Jajjjj ne is mondd! Én éppmost "nyomtam le" a gyereket legalább egy fél órára, különben alvás nélkül estig megbolondulnánk vele (ja! másfél órát alatattam hol a hintában ült és énekeltem, hol az ágyában pörgött-forgott:S). Amúhy nálunk efféle vezényszavak hangzanak el: "fesztéktomaszt akajtam!, moszt emilikalangya, nem a mászikat!, tomasz ész a halak, anuci, jóóóó? betehetem?" Brrr.....mérgezésem van. :D

 • 2007.02.18 15:13:51p.eszter

  A klasszikus kommunista műveltség? :D:D:D Amúgy tojok rá, tök szép dalok. Másik kedvencem a "Békén szusszan a mackóhad" kezdetű bölcsődal :D

 • 2007.02.18 15:42:28marcangoló

  Asszem ugyanazt a dévédét nyúzzuk. :-DDD

  Múltkor láttam a tévében, hogy a mackóhadas számhoz írt egy tanárnő új szöveget (a 2. versszaktól ), mert ő is nagyon szereti. Én is.

 • 2007.02.18 17:23:18babateve

  Akkor az én első gyerekem személyesen a " városi legenda". 3 hónapos koráig rengeteget üvöltött éjjel, majd egyik napról a másikra sutty, abbahagyta, este 7 kor lelettük, reggel 6- fél hétig teljes csend. Ez volt a leánybaba. A második fiubaba- keményebb harcos volt, végül vele is megbirkóztunk valahogy. De az első gyerek tényleg, ahogy a nagykönyvben meg van irva: ágyba betesz, halk gügyörészés, utána teljes csend.

 • 2007.02.18 18:23:54titi

  Kedves Ti!

  Örömmel újságolhatom, 11 hónapos leányom 1 hónapja esténként ugyanabban az időben (fél 9) egyedül, jókedvűen alszik el. Napközben 1-2 alkalommal szintén egyedül alszik el. Éjjel ugyan még mindig többször megébred, de még így is hirtelen nagyon megnőtt az alvással töltött óráim száma.

  Minderre magától ért meg, teljes elfogadás és tutujgatás mellett. Húúúúú, de jó érzés!!!!!!!!! :DDDDD

 • 2007.02.18 18:42:09babateve

  P Eszter: ahhoz képest amit te leirtál, szinte minden leányálom ! Én pl csak magában az Ákos dvd től annyira kiakadnék, hogy inkább az üvöltő kölyköt hallgatnám ! :-)))) Egyébként is, emlékeim szerint ennek a töredékére sem voltam már képes esténként, nagyjából fürdés, vacsi, büfiztetés- tutujgatás ( kor szerint válogatva), később mesélés, kicsi hátsimi, kidőlés.( részemről biztosan)

 • 2007.02.18 18:51:06szanna

  P.Eszter! Az én kedvenc altatóm is a Békén szusszan.. volt. Most akárhányszor eszembe jutott, hogy eléneklem a lányomnak, csak dúdolni tudtam, mert elfelejtettem a szöveget. Az első sor sem jutott eszembe, hogy rákeressek. Köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy leírtad. El tudnád nekem küldeni a teljes szöveget, mert néhány szó még mindig nem jut az eszembe? szannakukacmginfszkipontsulinetponthu
  előre is köszi!

 • 2007.02.18 19:34:09panka

  A Lent hol a tölgyek őrzik a völgyet? Mint dallamos altató, megvan? Eleinte gyors bealvás lett a jutalma, mostanában már a "még egyszer" :).

 • 2007.02.18 19:44:28druantia

  Péterem a pajzánabb darabokat díjazza, úgy mint a Schneider Fáni, illetve az a bizonyos örökbecsű a nyúlról és a borzról...

 • 2007.02.18 20:07:16EsTeh

  szanna, a wikipedia-n megvan: http://hu.wikisource.org/wiki/B%C3%A9k%C3%A9n_szusszan_a_mack%C3%B3had  Tök jó hogy írtátok, nekem is beugrott így 25 év után a dallama'

  Mi a Mint a mókust is szeretjük, igaz, nem altatáshoz.

 • 2007.02.18 20:43:51cozumel

  Ezekkel a jo tanacsokkal ugy vagyok, hogy inkabb ne adnak...Jozan esszel mindenki tudja, hiszen a teste koveteli tole, hogy neki is szuksege van a pihenesre, es hogy erre lehetoleg minden fel orat ki kell hasznalni.  Na de ha a gyerek(ek) nem igy gondolja(k)?  Az enyemek fel eves korukig nem aludtak nappal egy percet sem. Reggel ottol este kilencig ebren voltak. Csak akkor, mikor beindult a kuszas, forgas, mocorgas, kezdtek eloszor delelott masfel, majd lassan delutan is masfel orat aludni.  Az ejszakai alvasra meg fel eves koruk utan raszoktattam. Na a mai napig nem alusszak at az ejszakat nyikkanas nelkul, de ha csak 3X kelek, es egy kis simi vagy viz utan ket perccel mar visszaalszanak, az a PARADICSOM :-) • 2007.02.18 20:55:57p.eszter

  Szanna! Ezexerint megtaláltad a szöveget. A 2.vsz-tól kicsit gáz, mert vérvörös október, meg stb. van benne. :S Kíváncsi lennék az új verzióra. Amúgy ezek az esti hajcihők csak töményen összeoglalva tűnnek ilyen vészesnek, kétévre elosztva nem volt akkora wasistdas. Ráadásul néha visszasírom, amikor a Samu a bársonyróka és a léggömb című mesekönyvet harmadszorra olvasom el, a vége felé az álmosságtól "mantrásítva". :D Azért másodiknak elfogadnék egy icipicit jobban alvó szörnyeteget. :D

 • 2007.02.18 21:13:23druantia

  Én mostanában csak akkor fektetem le aludni, amikor már tényleg nem lát az álmosságtól. Biztos siker, meghozza még az önbizalmamat is, és ő sem ellenkezik túlságosan. Előtte fél órával már csak bújik, nyekereg, de még esélytelen az alvás, inkább ölelgetem ébren, meg játszunk.

  Aztán végül kidől úgyis. Azért még ilyenkor is van olyan, hogy úgy kell tennem, mintha nem is altatni akarnám. Mert ha rájön, hogy miben mesterkedem, akkor bevágja a durcit, és csak azért sem hajlandó együttműködni.

  Amikor már végképp kivan szegénykém, nappal hozom az overallját, elmosolyogja magát, a forma kedvéért azért nyekereg egy sort, de ahogy a sapkát adom rá, már csukja is a szemét.

  Este meg, ha végképp elfáradt, ölbe vele, cumisüveg, apró puszik, odabújás. Az egész csak addig tart, amíg bevágja a kaját. Még ha nem is aludt el, már nincs ereje ahhoz sem, hogy kinyissa a szemét. Szépen hasravágja magát, és elalszik.

  Próbálok hozzá alkalmazkodni, ha nem álmos igazán, úgysem tudok vele mit kezdeni, minek szenvedjünk mind a ketten? Így meg teljesen az ő bioritmusa alapján él, nagyon kemény rendszer szerint, még én sem tudnék pontosabb időbeosztást kitalálni neki. Minden nap ugyanakkor ébred és fárad el. Ha neki ez így jó, hát üsse kő, legyen.

 • 2007.02.18 21:33:05kaposztalepke

  na, ezzel a békénszusszanamackóhad-dal becsődöltem..:(

  pedig dalokat nem szoktam elfelejteni..a versszak-rész megy is, nagyjából összehalásztam a refrént is, de vanak bizonytalanságaim..  p.eszter: ha úgyis zenetanárkodtál gondolom technikailag Neked nem probléma, a refrén dallamát be tudnád kalapálni? jó szolmizálva is, vagy bármilyen hangnemben ABCs jegyekkel, nagyjából rémlik, úgyhogy egész pici hozzátámogatás kéne, ritmust is tudom, stb...ha éppen van egy kis időd/türelmed hozzá..de durrants le, ha pofátlan a kérés..sőt, igazán csak a "kicsim álmodj már csuda álom száll, ide repül a szemedre" rész kéne, a többit összehoztam:)  az alvással meg...nagyobbik gyerkőcöm (fiú) kétéves kora óta este 9től reggel hétig alszik..ennyi..a kisebbik most féléves múlt csajszi ma pl reggel 7 és most este 8 között 20 percet aludt..azt sem tudom hogy bírta ki..mindegy, csak éjjel aludjanak..és én hagyom cicin elaludni a kicsit, nagyon rossz szopis (nem mint a bátyja volt), és csak félálomban megy bele cicitejci, és még akarom, hogy szopizzon, ha nem is kétéves koráig mint a tesó, de pár hónapig még...jah, és eddig gyönyörűen aludt, 3-4 hónaposan az esti 8as elalvás után hajnali 5kor én keltegettem egy darabig, mert még a 11es fejés mellett is ciki volt addigra a cickóm...aztán beálltunk az este8tól reggel 6-7-ig szunyára (meg is lepődtem, hogy ilyen egy lány...a fiammal még 8 hónaposan is keltem lazán szopiztatni), és most egy hónapja hülyülünk..minden éjjel legalább 1-2 ébredés és csak cicicvel szunya vissza. Sőt, nappal ilyen félórás intervallumokból alszik mondjuk kettőt, és az esti elalvás után is félórával tuti megébred.

  Mindegy, ha rosszabb nem lesz, egy szavam sem lesz..majd a cici helyett máshogy elalvással tuti lesz zűr. A fiam kétévesen már nagy volt, amikor abbahagytuk a cicit, és meg lehetett vele dumálni, hogy mellette vagyunk, aludjon...a kiscsaj tuti nem fog így 2éves koráig szopizni.  Egyébként asszem eszter mondta, hogy féléves korig nyugodtan cici elalváshoz, meg éjjel, meg stb..és hogy utána lehet rászoktatni az önálló alvásra...érdekelne a módszer...mert nekem féléves korukra már nagyon fifikák, és jól beállnak a cicin elalvásra, leteszem kiságy, üvöltés..simi, bármi, üvöltés...kiveszem csend, nézeget..lerakom üvöltés..na, hát most vagy hagyom üvölteni (ami nekem nem megy, akkor inkább marad a cici, végülis nem különösebben zavar), kézben nem altatom..százszor inkább fekszem mellette, akár lógjon a szájában a cicim is, még mindig jobban lehet szunya nekem is, meg pihi, mint sétáltatva a 8.5kg-s (és egyre több) fenekét...szóval ringatgatni nem fogok, tropa a derekam is...akkor marad az, hogy 5percenként kiveszem, megnyugtatom, leteszem, üvölt, hagyom kicsit...stb..de ez megint a bőgetés kategória számomra (a fiam speciel csak jobban begőzölt)..szóval érdekelne ha van sírásmentes (vagy nem sok sírással járó) kiságybanelalvásraszoktatós módszer. Az én gyerekeim nem 5 percet nyöszörögnek halkan..üvöltenek, jön át a szomszéd..órákon át, jól bírják..jah, és hiába énekelek, simogatom, fogom a kezét, bármi, úgy, hogy a kiságyban van, nem tudom megnyugtatni, üvölt.  Van egy oylan érzésem, hogy marad a cicinalvás (végülis a nagyobbiknál sem volt gond, legalább akárhova mentünk, mellettem cicin mindig elaludt, nem volt gond az idegen ágy, környezet meg tudomisén..és szépen átálltunk másra bőgés nélkül, amikor eljött az ideje)...szóval nem is tudom, hogy akarom-e erőltetni a dolgot, de ha van nemnagybőgős módszer, azért lehet, hogy nem ártana..inkább az motiválna, hogy ha magától el tud aludni a kiságyban, akkor ha durvulnak véletlenül az éjszakai ébredések, akkor is több esélyem van arra, hogy maga visszalaszik az ágyban...ha csak cicivel alszik el, akkor tuti nem. Ha nem fog sokat ébredgetni, akkor mindegy..ha igen, akkor nem mindegy :))))

 • 2007.02.18 21:46:08druantia

  Káposztalepke, én, amikor már nem volt tejem, igyekeztem úgy időzíteni az utolsó kajálást, hogy altatási időre essen. Fáradtan becumizta a tápszerét, és elaludt rajta. Ha nem úgy jött ki, akkor kis vizet kapott. Most már néha elég neki a cumi is alváshoz, de azért az esetek 90 százalékában még kell, hogy nyeljen is valamit.

  Egyelőre működik a dolog, de az is lehet, hogy ráfaragok még. Egyelőre jó nekem ez a békesség... És Peti is nagyon jókat tud így durmolni. Egy darabig. De meggyőződésem, hogy enélkül a módszer nélkül még sokkal rosszabb lenne a helyzet. Az elaltatás is békésebb, és nyugodtabban alszik.

 • 2007.02.18 21:46:33kaposztalepke

  jah, amúgy éjjel kiságybanalvás van, csak cicin alszik el, oszt csere cumira (amit majd kienged a szájából amikor méylen alszik) és leteszem...de pl cumin önállóan nem alszik el, csak cserére jó megfelelő állapotban:) és éjjeli ébredésnél sem elég a cumit betömni :)))))

 • 2007.02.18 21:48:13druantia

  Azt elfelejtettem írni, hogy ölben alszik el, vagy úgy, hogy teljesen odabújik hozzám, átölel és odadugja az orrocskáját az orromhoz, szóval maximális testkontakt :-).

 • 2007.02.18 21:58:11kaposztalepke

  druantia: ergo ugyanaz, csak cici helyett cumisüveg..igen, gondoltam erre is, mert így, hoyg ilyen rosszul és keveset lehet cicire tenni, csökken a tejcimennyiség, és néha tápizunk..de pl a tápit is csak elaltatásnak fogadja el, akkor sem mindig, inkább még sír ha hulla, a cumisüveget meg lökködi el, hiába éhes (ált negyedórával később bedudálja)..szóval érti a fene...de pl ha így elalvás után félórával megébred, és már üres a cicim megesik, hogy csak a fejét támasztom kicsit alá, nem veszem ki és megy a tápiscumisüveg a szájába, és eszik/alszik...csak leszakad a derekam mélyre a kiságyba hajolva:))))  hát, ha nem durvul el nagyon a helyzet (pl félóránként ébredés egész éjjel, és mindig csak cicin alszik vissza), akkor valszín jó nekem is, ha elalszik cicin, vagy ha nem lesz, akkor cumisüvegen, nem fogok ezen problémát csinálni, mostmár látom, hogy hiába ijesztegettek anno mindenfélével, kétévesen pl simán átálltunk arra, hogy cici meg minden nélkül elalszik 5 perc alatt, csak legyünk mellette...annyit meg bármikor nagyon szívesen...és feküdni a gyerek mellett nem akkora cucc:)) (hihi, perme bármit, csak cipelni ne kelljen a gyereket:)) a 17éves koromban született piciöcsim csak vállon volt el, négyünknek szakadt be a háta mire nagyobb lett, úgyhogy én ettől eredendően paráztam, inkább feküdtem egész nap az első gyerek mellett (másodjára már nem lehet, a naggyal is kell foglalkozni), de nagyon keveset cipeltem:)) )  igazán próbálgattam én már a nagyobbikkal is meg a kicsivel is az önálló kiságybanelalvást, bőgetésmentesen még nem sokra jutottam (tényleg max annyi, hoyg le lehetne cserélni a cicit cipelésre/ringatásra, de azt aztán nem:) )...bőgetni meg csak végső esetben akarom, nagyon elvadult helyzetben a totális kikkészülés határán..amíg iylen jó állapotban vagyok, addig nem :)))

 • 2007.02.18 21:59:56kaposztalepke

  druanita: drága:))))) hát ezaz, én is élvezem, amikor odasimulva cicin elszunyózik..és úgyis hamar elmegy az a pár hónap (max 1-2 év)...szóval tényleg azt hiszem én sem bánom, ha nem lesznek durva éjszakai ébredések...

 • 2007.02.18 22:01:12jidele

  jaj, ez milyen édes lehet ez az orr odadugás:)

 • 2007.02.18 22:02:28druantia

  Én csak attól félek, hogy mi lesz, ha már nem lesz cumisüveg? Habár, amíg szopizott, attól paráztam, hogy mi lesz, ha nem lesz tejem...

  Végülis, délutánonként elalszik "csak" odabújásra is, talán megleszünk valahogy.

  Annyi még a módszerem előnye, nálunk legalábbis, hogy eddig százszor ébredt fel éjjel, most meg nyolctól alszik hajnali kettőig-háromig egyfolytában. Akkor van egy kisebb felébredés, onnét néha egy órán át is fogni kell a kezét (velem alszik), de ő közben alszik, csak elég éberen. Nekem azzal van bajom, hogy reggel ötkor végképp felébred. Nappal meg háromszor alszik.

 • 2007.02.18 22:04:40druantia

  Jidele, tényleg aranyos. Amikor először ölelte át a nyakamat elalvás közben, meg megsimogatta az arcomat, ahogy én szoktam az övét, én is majdnem elbőgtem magam.

  Ha olyan kedve van, puszit is ad. Nagyra nyitja a száját, rámnyálazza az összes nyálát, megharapdál, vagy elkezdi szopizni az arcomat. Nyolc hónapos lesz, a négy fogával jókat tud harapni, de sebaj.

 • 2007.02.18 22:08:54jidele

  jaaaaaaaaaaaaaaaaj, legyen április...

 • 2007.02.18 22:11:52druantia

  Mi lesz a neve? Tudod már, hogy kisfiú vagy kislány? Én meg téged irigyellek kicsit. Én nagyon szerettem terhes lenni. Olyan jó volt érezni, meg ábrándozni róla. A szülés is azért volt könnyű, gondolom, mert végig arra gondoltam, mit érezhet szegény kicsikém. Oké, én felnőtt vagyok, nekem fájhat, de ő mennyire meg lehet ijedve...

  Szóval, Jidele, jó neked :-).

 • 2007.02.19 07:16:00druantia

  A ma éjszaka megint szánalmas volt. Gyönyörűen elaludt nyolckor, de három órával később már ment a műsor. Visszaaludt, de fél háromkor elkezdte dobálni magát. Fél négykor teljesen felébredt. Semmi nem használt, végül bebundázva kitettem a teraszra babakocsian. Ötig tologattam, amire visszaaludt, de hatkor már felöltöztetve dobálta szét a szoba közepén a könyveimet.

 • 2007.02.19 07:32:34p.eszter

  Druantia! Részvétem! :) Nekem most nagy ám a pofám, énpetim a 2. éjszakát aludta végig. :) Igaz, hogy este 10-kor ájult el -mint kb. 90%-ban-, és halál unalmamban a végén nekiálltam a "fönn a falon, fönn a falon van egy kicsi bolhát" énekelni -amit amúgy utálok- és vesztemre annyira megtetszett neki, h legalább 15x el kellett énekelni neki. :S Mondjuk 2-3 jó éjszaka után szokott bedobni egy olyat, h az alváshiányt napokig megszenvedem.  Kaposztalepke: Szívesen "ideszolmizálom" neked a refrént: :) la'-mi-la'-la'-szó'-fá-szó'-lá'-mi-lá'/-ti'-dó'-ré'-dó'-ti'-lá'-szó'-mi/-lá'-szó'-fá-mi-ré/-mi-lá'-szó'-mi-ré-mi-dó-ré-lá,-ti-dó-dó-ré-dó-ré-lá,

  Ennyi. Dehülyén néz ki. :D Ez az alsó szólam egyébként. Viszont, ha akarod, beszkennelem Neked a kottáját is és elküldöm e-mailben, megvan még a címed. :)

 • 2007.02.19 07:38:51p.eszter

  Titi! Gratulálok a "megjavult" babushoz. :D

 • 2007.02.19 08:30:54manci

  titi: nagyon szuper, hogy bőgetés nélkül alszik a gyereked, ennek számomra üzenet értéke van. Egyébként az a meglepő, hogy az én lányom is a javulás útjára lépett, mégha messze nem is ezzel az eredménnyel. Dehát a kis lépés is lépés, nem igaz?

  Mi egyenlőre ott tartunk, hogy már minden éjjel alszik pár órát a saját ágyában, ami a korábbi max fél órákhoz, de leginkább a semmihez képest igen nagy haladás, igaz: cicin alszik el, aztán átpakoljuk. Nappal pedig már képes nemcsak ölben vagy babakocsiban elaludni, hanem a saját ágyában is, mondjuk itt is van egy kis szépséghiba: jó 45 perc mesélés után.

  titi, az érdekelne, hogy ti is kis lépésekben haladtatok vagy egyik nap beraktad az ágyba és úgy maradt?

  Most éjjel ugyan mutatkozott egy kis visszaesés, de én ezt nagy rutinnal a fogára fogom :)

 • 2007.02.19 08:47:08kaposztalepke

  p.eszter: kösziii:))) tényleg, rémlik:)))

  no, futás, mndenki másért nyaggat:)

 • 2007.02.19 09:03:00potyeszka

  Lekopogom,a negyedik este telt el úgy hogy nem volt sirás elalváskor.lekapcsoltunk minden fényt,tv kikapcsolva,redőnyt felhúztuk félig,felveszem,mert ugye elkapattam,sétálás közben alszik el.szóval sétálgatok elmondom neki hogy mindenki fáradt,anyu apu,a gyerekek,kutyák ,macskák,mert oviba,suliba dolgozni kell járni,a fránya kutyák is kiugatták magukat.erre odasimul hozzám,és kb 10perc alatt elalszik,és majd éjszaka3körül ébred előszőr.van úgy hogy én kelek fel hogy úristen még nem ébredt fel.remélem megtartja ezt a jó szokását.amit a múltkor irtam hogy milyen nehéz volt átpelenkázni,azt a problémát kilőttem,mert akkor is elbeszélgettem vele,hogy anya nagyon morcos ha ezt csinálod,ésa mutató újjammal jeleztem neki hogy fejezze be.

 • 2007.02.19 09:06:01p.eszter

  Potyeszka, ez kedves. Képzeld el, amikor majd ő mutogat a mutatóujjával és rosszalló arckifejezéssel azt mondja: "ana, szégyejd magad!" :D:D:D

 • 2007.02.19 09:09:41potyeszka

  Amilyen szigorú vagyok,az apjával ellentétben,azt merészelje csak hogy ő irányit,tanulja meg hol a helye a családban,és nem ő a diktátor.

 • 2007.02.19 09:44:13mókusfácán

  Nálunk nincs gond alvás téren amióta Madarász utcában voltunk az alváslaborban!
  Azóta a gyerek szépen alszik napközben is, mondjuk az esti alvással sosem volt gon!
  Mostanság is az megy,hogy este vacsi (8 körül) után a fürdéshez alkalmazkodva és utána játszás a nagyágyban, s mikor már ő vagy mi meguntuk a játszást berakjuk a kiságyba és elalszik magától. NAgyon ritkán van,h ogy kell egy kicsit simizni a hátát! Reggel meg 6-7 között kell énekelve, a lábát kilógatva az ágyból, nyakig szarsan!
  Azt mondják a rokon anyukák, hogy en játszunk vele az ágyunkban, mert majd nem lehet leszoktatni róla!
  De pizsiben nem szeretem, hogy felnyalja a padlót!

 • 2007.02.19 09:54:19mókusfácán

  Egyébként a csajszi is fel-felriad éjszakánként, csak nem reagálunk! ez akkor derült ki,amikor a nagyiknál egyszobában alszunk! Na ott spec állandóan fent van, szerintem tudja,hogy ott vagyunk és ezért kell fel4 Itthona már 2 hetes korától külön elszik és nincs gond!Mi ilyen szívtelenk vagyunk. Az az igazság,hogy nem mertük bevenni az ágyba, mert akkor nem tudnánk kirakni!

  A kedvenc korszakom az volt, amikor egy-egy alvás során 3-4 órát aludt napközben!

 • 2007.02.19 12:08:54napos oldal

  Egyébként én sem szeretem, hogy este le kell feküdni és aludni kell, szívem szerint én is azt hajtogatnám, amit a gyerekem ilyenkor, hogy "ájjájjáj ájjájáj...". Mert olvasnék inkább, beszélgetnék, mindenféle. És én meg is teheteném, mert én vagyok a felnőtt, és én mondom meg mi van, nem úgy, mint régen, amikor a paplan alatt kellett éjjel zseblámpával olvasni, és mikor apu meglátta, összetörte a zseblámpát.  Szóval megtehetném, de jobb ha nem, mert másnap egész nap bánom. De azért az is jó érzés, hogy megtehetném, ha akarnám, mer itt nekem senkise parancsol :DDD  Egyébként erről jut eszembe, elég erős élmény, hogy ez a kis Mini Me visszaretten a tilosból, ha mondom, hogy "nem szabad". Mer ki vagyok én, hogy ez így engedelmeskedik? :DD (Hamarosan nyilván benne is fel fog merülni ez a kérdés...)  Az én kislányom városi legenda, alszik egy sor nyekergés után, 2-3 havonta bepróbálkozik nagyobb ordítással, egy-két nap bőgetés után rendeződik a helyzet. 5-6 hetes kora óta alvós, meg is lepődtem rendesen, de örültem, mint majom a farkának... Addig sem voltam kialvatlan, csak épp délben kezdtem a napot.

 • 2007.02.19 12:47:54Anyatünde

  Kovvacs: szívesen:-)) Én egyébként Budafokon tudtam volna nagyon kedves pszichátert, de az neked vsz. nem lett v. annyira nyerő. Meg azt sem tudom, tkp. praktizál-e, mert amúgy 4 gyerekes anyuka és a legnagyobb gyerkőc sincs még 8 éves.

  Amúgy a két nagyobb gyerekem között csaknem pontosan 2 év (2 év és 8 nap) korkülönbség van, ami szintén nem annyira sok, bár kicsit több, mint a 20 hónap... Mindenesetre 15 hónapig pelenkáztam két gyereket, mivel a nagy 3 évesen NEM VOLT HAJLANDÓ megválni a pelustól, még úgy se, hogy az 1 éves hugiról is leszedtem... Ja és rekkenő nyár volt. (Aztán nyár végén eldugtam a pelusokat. Onnantól kezdve OK volt...)

  A nagyobbik 4 évesen (egész pontosan 4 éves 3 hónaposan) ment oviba. 3 éves korában járt 4 hónapot egy másik oviba, de ebéd után elhoztam és nagyon sokat volt beteg, úh. nem is szokott be. Aztán elköltöztünk onnan.

  Ezeket csak azért írom, mert ilyen "egy kicsi, egy pici van otthon" felállás mellett történt, hogy nem jött elő a szülés utáni depresszió (vagy valami ahhoz hasonló).  Nem tudom, hogy álltok anyagilag, ha belefér a büdzsébe, kerítsetek majd segítséget!! Anyukád nem lakik olyan közel, anyósod meg inkább ne is jönne, jól emlékszem?? ;-)

 • 2007.02.19 14:11:09marcangoló

  Sejtettem én, hogy vannak jól alvó gyerekek.:-) Na, én sem panaszkodhatok, ma éjjel összejött a 8 óra, egy ébredéssel. Ennek következtében a cicim úgy tele lett, hogy másfél óra kínálgatás, és fejés után volt hajlandó csak elfogadni a kis válogatós szentem. :-)

  Kira, egy gyereket mindenről lel lehet szoktatni, vagy jó esetben magától szokik le ezekről. Most képzeld el, ha 18 évesen is ugrálna az ágyatokban lefekvés előtt- esetleg a pasijával együtt. És az alváslaborban mit csináltak vele? Átállították alvósra? :-)

 • 2007.02.19 14:13:59potyeszka

  Én láttam egyszer a Baba Tv.ben hogy mindenféle kütyü volt a kisgyerekre rakva,és figyelték mennyi idő alatt alszik el.

 • 2007.02.19 14:21:08p.eszter

  Igen, énis láttam vhol. Figyelik a szívverését, pulzusát, agytevékenységét -ezen keresztül az alvási fázisait- , ha alszik egyáltalán ennyi kütyüvel egy idegen helyen. Az én fiam borzasztó rossz alvó (volt, talán most javulgat), de nem bírtam reászánni magam, h kitegyem ennek. Bár tudom, h ez csak látványra gáz, a babának nem árt.

 • 2007.02.19 14:38:12napos oldal

  evéslabor nincs? oda elvinném...

  meg földről-koszt-megeszünk labor.

  férjeknek meg... na, nem is mondom mi.

 • 2007.02.19 14:46:44marcangoló

  De ott lehet tényleg aludni? Ilyen körülmények között? Ami mászkálást az én fiam rendez alvás közben, nem tudom, mit szólnának a laborosok, amikor szét kell gabalyítani a vezetékeket...

 • 2007.02.19 15:06:35kaposztalepke

  fogalmam nincs hogy lehet reálisan vizsgálni ilyen helyen az alvást...én a 6hónaposommal voltam 3 éjszakát kórházban megfigyelésen...otthon gyönyörűen aludt éjszaka akkoriban, ébredés nélkül, a kórházban legalább 3szor felébredt, és csak cicin aludt vissza. Hazajöttünk, megint aludt ébredés nélkül. Ugyanez van nagyszülőknél utazóágyban, stb..nem kimondottan problémás, de megébred jópárszor.

  JAh, és ezt csinálja a kakival is..amúgyis nehezen kakilós meg szorulásos, de itthon 2naponta azért mindig van neki, nagyszülőknél, kórházban 4 napig nem volt hajlandó. Amikor hazajövünk, utána meg fél napon belül 3szor rakja fulltele a pelust, a nyakáig kifolyik hátul:)))

  Úgyhogy a 4hónapos már biztosan észleli az idegen környezetet, de sztem a kisebb is, úgyhogy ez az alváslabor-dolog nekem hihetetlen, dehát biztos sokaknál működik..

 • 2007.02.19 15:18:34jidele

  én már elég nagylány vagyok, de ha a legkisebb lelki gondom van, nem tudok aludni. (így terhesen meg pláne, a 4.éjszaka volt a mai egyhuzamban, amikor ébren/ félálomban töltöttem az éjszaka jelentős részét). Nem is tudom, miben reménykedem a babámmal kapcsoltaban...(Aki egyébként, Durantia kérdésére válaszolva, még mindig titkolja a nemét, mi meg titkoljuk a nevét:))

 • 2007.02.19 16:21:22manci

  Kira: meséld el, légyszi, mi volt az alváslaborban!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta