SZÜLŐSÉG

Olcsóbb méhnyakrák elleni oltást akarnak a nőgyógyászok

2007. február 16., péntek 08:48

A Nőgyógyászati Szakmai Kollégium azt javasolja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 90 százalékban támogassa a méhnyakrák elleni védőoltást a 9-14 éves korosztálynál - tudatta a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság csütörtökön az MTI-vel.


Közleményükben azt írják: a társaság kétnapos, a méhnyakrák megelőzésének lehetőségeiről szóló konferenciáján fogalmazódott meg, hogy kívánatos lenne a méhnyakrák - és a HPV-vírus (humán papillómavírus) okozta más nemi szervi betegségek - elleni védőoltás minél szélesebb körű bevezetése, hogy vissza lehessen szorítani az európai átlagot háromszorosan meghaladó hazai méhnyakrákos halálozást.

Ezt legegyszerűbben a méhnyakrákot okozó HPV-vírussal még nem fertőződött 9-14 éves korosztály beoltásával lehetne elérni, amely egyszerűen kivitelezhető lenne az iskolai oltási programok keretében - vélik.

Hozzáteszik: a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elküldte javaslatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a védőoltás 90%-os támogatására ebben a korosztályban, de - mint írják - természetesen az idősebb korcsoportokban is szükség van a méhnyakrák elleni vakcina ésszerű támogatására.

A tájékoztatás szerint Magyarországon évente mintegy 1.200 méhnyakrákos eset fordul elő, ebből körülbelül 500 halálos. Ez a gyakoriság évek óta stagnál, annak ellenére, hogy szervezett méhnyakrák-szűrési programot vezettek be, illetve hogy elérhetők a hatékony, rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, írja az MTI.

Szabó István professzor, a pécsi női klinika igazgatója, a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke arról számolt be a konferencián, hogy a szervezett programok keretében a nők csupán négy százaléka, az egyéb lehetőségeket is beleszámítva mintegy 30 százaléka vesz részt méhnyakrák-szűrésen, pedig a terjedő méhnyakrák gyakoriságának érdemleges csökkentéséhez arra lenne szükség, hogy a nők 70-90 százaléka részt vegyen a szűrésen.

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, mely az összes daganatos megbetegedések 6,1 százaléka, olvasható a Wikipédián. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális carcinómák több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

A HPV az egész világon megtalálható és a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.16 09:44:50Tori

  Végre arról is hallunk, hogy nem megvonni akarnak valamit az egészségügyben, hanem adni. :) Engem tökre érdekelne, mert a felmenőimnek kb 80%-a rákban halt meg, ami elég idegesítő arány. És ha tehetek ellene, miért ne?

 • 2007.02.16 10:21:22Azurka

  Várjuk ki a végét, még csak arról van szó, hogy elküldték a javaslatot a támogatásra, aztán hogy az OEP valóban támogatni is fogja-e... az már más kérdés.

 • 2007.02.16 10:54:49p.eszter

  Na ja, pedig ha kicsit olcsóbb lenne, gondolkodás nélkül beadatnám.

 • 2007.02.16 11:04:04druantia

  Én azért reménykedem benne, hogy az OEP támogatni fogja. Nekik is gazdaságosabb talán ezt finanszírozni, mint a már megbetegedettek kezelését. Talán ezen nem fognak szőrözni.

 • 2007.02.16 11:20:23hópihe

  Arról tudtok valamit, hogy aki már egyszer HPV gyanús volt, illetve aki már elég régóta él nemi életet, annál milyen hatákonyságú lenne ez a vakcina? Ugyanis mindenhol csak arról van szó, hogy a szexuális életet még nem élő lánykáknál... Vagy csak én olvasom rosszul? :-( Én is beadatnám magamnak... Csak erről nem találok semmit, hogy nálam mennyire lenne hatékony, aki már 11 éve él nemi életet...

 • 2007.02.16 12:02:41Tori

  Miért, most mennyit kóstál?

 • 2007.02.16 12:29:04p.eszter

  "Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, három oltásra van szükség egy éven belül - tette hozzá -, azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem támogatja a készítményt, így a három oltás 90 ezer forintba kerül. A védőoltás receptköteles, de a házi orvos is beadhatja annak, aki kéri. A védőoltást egyéként már 11 éves korban be lehet adni, és minden korosztálynak ajánlott." http://www.fn.hu/belfold/0612/90_ezerbe_kerul_mehnyakrak_151798.php

 • 2007.02.16 13:54:17ana

  Nemrégiben beszélgettem erről a dokimmal. Nekem volt már HPV gyanúm, de kontrol vizsgálaton nem tudták igazolni. Azt mondta a dokim, hogy 26 éves korig ajánlott a beadása. Azon én már túl vagyok. :-(, de ezt is mondta ha kérem beadja, de nem bíztat vele, hogy hatéknony lenne nekem. Majd a 3 lányomnak beadatom ha abba a korba kerülnek. Nekem meg marad a rendszeres rákszűrés.

 • 2007.02.16 15:11:25whale rider

  Mi az, hogy HPV "gyanú"? Vagy voltatok HPV teszten, és az kimutatta, vagy nem. "Gyanú" akkor lehet pl. ha valaki condylomás lesz, akkor viszont nagyon ajánlott a tesztet elvégeztetni. Az meg szerintem hülyeség, hogy 26 éves korig ajánlott beadni. Addig van értelme, amíg nem vagy onkogén HPV-vel fertőzve - tök mindegy, hogy hány éves vagy.

 • 2007.02.16 15:28:39p.eszter

  Nekem is azt mondta az orvos, h érdemes beadatni, pedig én is 28vagyok már. Azonkívül ha beírod a keresőbe, akkor számtalan oldal találsz és egyiken sem láttam a 26éves korhatárt. Nyilván minél hamarabb beadják, annál jobb, de én sem hiszem, hogy a 26 év lenne a plafon. Nem akarok itt tudatlanként okoskodni, de szvsz ebben a témában még az orvosok sem tökéletesen tájékozottak.

 • 2007.02.16 15:48:56lencsilany

  Lehet, hogy butaság, de szerintem ez a vírus nem a már házasságban, illetve tartós párkapcsolatban élőket fenyegeti főként, inkább azokat, akik gyakorta cserélgetik a partnereiket és ezért nekik javasolt a megelőző oltás.

 • 2007.02.16 16:20:59jidele

  tudtátok, hogy kisebb eséllyel lesz méhnyakrákja annak a nőnek, akinek a partnere körül van metélve?

 • 2007.02.16 19:26:28panka

  Úgy tudom, hogy a méhnyakrák csigalassúsággal fejlődik ki, és Mo-n azért halnak meg mégis olyan sokan ebben a betegségben, mert egyszerűen nem járnak nőgyógyászhoz és nem vizsgáltatják magukat. Elhanyagolják. Szarnak bele, mint a többi szűrővizsgálatba is, (bocs a kifejezésért). Aztán mire száz év múlva észbe kapnak, már késő. Nem tudom, nem értek hozzá, ezek itt csak a köztudomású dolgok a témában. De nekem nem nagyon tetszik, hogy oltással előzzem meg azt, amit évenkénti nőgyógyászai vizsgálattal is meg lehet. És a "vörös farok": simán lehet, hogy nincs igazam.

 • 2007.02.16 19:26:58panka

  jidele: igen, és az apácáknak is sokkal kisebb eséllyel. tény.

 • 2007.02.16 21:53:13Pinky

  "De nekem nem nagyon tetszik, hogy oltással előzzem meg azt, amit évenkénti nőgyógyászai vizsgálattal is meg lehet."  Az évenkénti szűrővizsgálattal nem előződ meg a betegséget, csak esélyt adsz, hogy gyógyszeres vagy sebészeti kezeléssel még időben meggyógyítsanak miután már kialakult a betegség. Persze a sebészek ilyenkor nem kicsit vágnak, hanem nagyot.  Nem ugyanaz.

 • 2007.10.10 15:35:33vomit

  lehet nem kellene eroltetni ennyire ezt az izet...

  Judicial Watch Uncovers New FDA Records Detailing Deaths in 1,824 Adverse Reaction Reports Related to HPV Vaccine

  www.judicialwatch.org/6428.shtml  ilyenek vannek benne, eleg trefas:

  Of the 77 women who received the vaccine while pregnant, 33 experienced side effects ranging from spontaneous abortion to fetal abnormities.

 • 2007.10.10 16:11:31begyszli

  Ez a szer a HPV-vírus kialakulását akadályozza meg a szervezetben? Már csak mert én úgy tudom, hogy ez a vírus a fiúkban is megtalálható és átadhatják nemi úton a lányoknak. Ebben az esetben a fiúknak is be kell adatni az oltást? Vagy nagyon nagy marhaságot mondtam...

 • 2007.10.10 16:16:38Guruljka

  Eddig is túloltottnak minősültünk.

  A HPV jelenléte nem jelenti azt, hogy valaki méhnyakrákos lesz.

  Csak az a tény, hogy méhnyakrák esetén mindig megtatlálják a HPV vírust is. A pontos összefüggést a mai napig nem tudják!!!!

 • 2007.10.10 18:49:27Nilüfer

  Jidele, én tudtam:) SŐŐŐT, az is tudom, van olyan gyanú, hogy a férfiak prosztatarákjáért is a HPV feleős..és a férfiak tünetmentesen hordozzák, de fertőznek.Na majd kideül, ha Babzsák is elolvassa, ő eléggé profi ebben , illetve nagyon sokat tud róla.Te nem utaztál még el???

 • 2007.10.10 20:32:20Meni

  A monogámia jelen esetben nem sokat ér, ugyanis évekig lehet tünetmentes (és rákszürésen is negativ) valaki, attől még a virusok jelen lehetnek, csak olyan kis mértékben, hogy nem kimutathatóak. Nálam pl. csak akkor jött elő, amikor sorozatos influenza után legyengült a szervezetem. Lett is belőle 25 évesen méhnyak-műtét, nem kivánom senkinek, milyen para volt kivárni a szövettan eredményét. És azóta is filózok rajta, hogy vajon a műtét következménye volt-e, hogy a fiam koraszülött lett, vagy sem. Most meg, hogy lányt várok, bizom benne, hogy valóban eltüntek a virusok, és nem fogok neki semmit sem átadni.

  Szóval röviden: a HPV egy nagy szivás, még akkor is, ha kiderül, hogy nem lehet belőle rák...lányok, anyák - irány a rákszürés, évente!

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta