SZÜLŐSÉG

Olcsóbb méhnyakrák elleni oltást akarnak a nőgyógyászok

2007. február 16., péntek 08:48

A Nőgyógyászati Szakmai Kollégium azt javasolja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 90 százalékban támogassa a méhnyakrák elleni védőoltást a 9-14 éves korosztálynál - tudatta a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság csütörtökön az MTI-vel.


Közleményükben azt írják: a társaság kétnapos, a méhnyakrák megelőzésének lehetőségeiről szóló konferenciáján fogalmazódott meg, hogy kívánatos lenne a méhnyakrák - és a HPV-vírus (humán papillómavírus) okozta más nemi szervi betegségek - elleni védőoltás minél szélesebb körű bevezetése, hogy vissza lehessen szorítani az európai átlagot háromszorosan meghaladó hazai méhnyakrákos halálozást.

Ezt legegyszerűbben a méhnyakrákot okozó HPV-vírussal még nem fertőződött 9-14 éves korosztály beoltásával lehetne elérni, amely egyszerűen kivitelezhető lenne az iskolai oltási programok keretében - vélik.

Hozzáteszik: a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elküldte javaslatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a védőoltás 90%-os támogatására ebben a korosztályban, de - mint írják - természetesen az idősebb korcsoportokban is szükség van a méhnyakrák elleni vakcina ésszerű támogatására.

A tájékoztatás szerint Magyarországon évente mintegy 1.200 méhnyakrákos eset fordul elő, ebből körülbelül 500 halálos. Ez a gyakoriság évek óta stagnál, annak ellenére, hogy szervezett méhnyakrák-szűrési programot vezettek be, illetve hogy elérhetők a hatékony, rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, írja az MTI.

Szabó István professzor, a pécsi női klinika igazgatója, a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke arról számolt be a konferencián, hogy a szervezett programok keretében a nők csupán négy százaléka, az egyéb lehetőségeket is beleszámítva mintegy 30 százaléka vesz részt méhnyakrák-szűrésen, pedig a terjedő méhnyakrák gyakoriságának érdemleges csökkentéséhez arra lenne szükség, hogy a nők 70-90 százaléka részt vegyen a szűrésen.

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, mely az összes daganatos megbetegedések 6,1 százaléka, olvasható a Wikipédián. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális carcinómák több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

A HPV az egész világon megtalálható és a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.16 09:44:50Tori

  Végre arról is hallunk, hogy nem megvonni akarnak valamit az egészségügyben, hanem adni. :) Engem tökre érdekelne, mert a felmenőimnek kb 80%-a rákban halt meg, ami elég idegesítő arány. És ha tehetek ellene, miért ne?

 • 2007.02.16 10:21:22Azurka

  Várjuk ki a végét, még csak arról van szó, hogy elküldték a javaslatot a támogatásra, aztán hogy az OEP valóban támogatni is fogja-e... az már más kérdés.

 • 2007.02.16 10:54:49p.eszter

  Na ja, pedig ha kicsit olcsóbb lenne, gondolkodás nélkül beadatnám.

 • 2007.02.16 11:04:04druantia

  Én azért reménykedem benne, hogy az OEP támogatni fogja. Nekik is gazdaságosabb talán ezt finanszírozni, mint a már megbetegedettek kezelését. Talán ezen nem fognak szőrözni.

 • 2007.02.16 11:20:23hópihe

  Arról tudtok valamit, hogy aki már egyszer HPV gyanús volt, illetve aki már elég régóta él nemi életet, annál milyen hatákonyságú lenne ez a vakcina? Ugyanis mindenhol csak arról van szó, hogy a szexuális életet még nem élő lánykáknál... Vagy csak én olvasom rosszul? :-( Én is beadatnám magamnak... Csak erről nem találok semmit, hogy nálam mennyire lenne hatékony, aki már 11 éve él nemi életet...

 • 2007.02.16 12:02:41Tori

  Miért, most mennyit kóstál?

 • 2007.02.16 12:29:04p.eszter

  "Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, három oltásra van szükség egy éven belül - tette hozzá -, azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem támogatja a készítményt, így a három oltás 90 ezer forintba kerül. A védőoltás receptköteles, de a házi orvos is beadhatja annak, aki kéri. A védőoltást egyéként már 11 éves korban be lehet adni, és minden korosztálynak ajánlott." http://www.fn.hu/belfold/0612/90_ezerbe_kerul_mehnyakrak_151798.php

 • 2007.02.16 13:54:17ana

  Nemrégiben beszélgettem erről a dokimmal. Nekem volt már HPV gyanúm, de kontrol vizsgálaton nem tudták igazolni. Azt mondta a dokim, hogy 26 éves korig ajánlott a beadása. Azon én már túl vagyok. :-(, de ezt is mondta ha kérem beadja, de nem bíztat vele, hogy hatéknony lenne nekem. Majd a 3 lányomnak beadatom ha abba a korba kerülnek. Nekem meg marad a rendszeres rákszűrés.

 • 2007.02.16 15:11:25whale rider

  Mi az, hogy HPV "gyanú"? Vagy voltatok HPV teszten, és az kimutatta, vagy nem. "Gyanú" akkor lehet pl. ha valaki condylomás lesz, akkor viszont nagyon ajánlott a tesztet elvégeztetni. Az meg szerintem hülyeség, hogy 26 éves korig ajánlott beadni. Addig van értelme, amíg nem vagy onkogén HPV-vel fertőzve - tök mindegy, hogy hány éves vagy.

 • 2007.02.16 15:28:39p.eszter

  Nekem is azt mondta az orvos, h érdemes beadatni, pedig én is 28vagyok már. Azonkívül ha beírod a keresőbe, akkor számtalan oldal találsz és egyiken sem láttam a 26éves korhatárt. Nyilván minél hamarabb beadják, annál jobb, de én sem hiszem, hogy a 26 év lenne a plafon. Nem akarok itt tudatlanként okoskodni, de szvsz ebben a témában még az orvosok sem tökéletesen tájékozottak.

 • 2007.02.16 15:48:56lencsilany

  Lehet, hogy butaság, de szerintem ez a vírus nem a már házasságban, illetve tartós párkapcsolatban élőket fenyegeti főként, inkább azokat, akik gyakorta cserélgetik a partnereiket és ezért nekik javasolt a megelőző oltás.

 • 2007.02.16 16:20:59jidele

  tudtátok, hogy kisebb eséllyel lesz méhnyakrákja annak a nőnek, akinek a partnere körül van metélve?

 • 2007.02.16 19:26:28panka

  Úgy tudom, hogy a méhnyakrák csigalassúsággal fejlődik ki, és Mo-n azért halnak meg mégis olyan sokan ebben a betegségben, mert egyszerűen nem járnak nőgyógyászhoz és nem vizsgáltatják magukat. Elhanyagolják. Szarnak bele, mint a többi szűrővizsgálatba is, (bocs a kifejezésért). Aztán mire száz év múlva észbe kapnak, már késő. Nem tudom, nem értek hozzá, ezek itt csak a köztudomású dolgok a témában. De nekem nem nagyon tetszik, hogy oltással előzzem meg azt, amit évenkénti nőgyógyászai vizsgálattal is meg lehet. És a "vörös farok": simán lehet, hogy nincs igazam.

 • 2007.02.16 19:26:58panka

  jidele: igen, és az apácáknak is sokkal kisebb eséllyel. tény.

 • 2007.02.16 21:53:13Pinky

  "De nekem nem nagyon tetszik, hogy oltással előzzem meg azt, amit évenkénti nőgyógyászai vizsgálattal is meg lehet."  Az évenkénti szűrővizsgálattal nem előződ meg a betegséget, csak esélyt adsz, hogy gyógyszeres vagy sebészeti kezeléssel még időben meggyógyítsanak miután már kialakult a betegség. Persze a sebészek ilyenkor nem kicsit vágnak, hanem nagyot.  Nem ugyanaz.

 • 2007.10.10 15:35:33vomit

  lehet nem kellene eroltetni ennyire ezt az izet...

  Judicial Watch Uncovers New FDA Records Detailing Deaths in 1,824 Adverse Reaction Reports Related to HPV Vaccine

  www.judicialwatch.org/6428.shtml  ilyenek vannek benne, eleg trefas:

  Of the 77 women who received the vaccine while pregnant, 33 experienced side effects ranging from spontaneous abortion to fetal abnormities.

 • 2007.10.10 16:11:31begyszli

  Ez a szer a HPV-vírus kialakulását akadályozza meg a szervezetben? Már csak mert én úgy tudom, hogy ez a vírus a fiúkban is megtalálható és átadhatják nemi úton a lányoknak. Ebben az esetben a fiúknak is be kell adatni az oltást? Vagy nagyon nagy marhaságot mondtam...

 • 2007.10.10 16:16:38Guruljka

  Eddig is túloltottnak minősültünk.

  A HPV jelenléte nem jelenti azt, hogy valaki méhnyakrákos lesz.

  Csak az a tény, hogy méhnyakrák esetén mindig megtatlálják a HPV vírust is. A pontos összefüggést a mai napig nem tudják!!!!

 • 2007.10.10 18:49:27Nilüfer

  Jidele, én tudtam:) SŐŐŐT, az is tudom, van olyan gyanú, hogy a férfiak prosztatarákjáért is a HPV feleős..és a férfiak tünetmentesen hordozzák, de fertőznek.Na majd kideül, ha Babzsák is elolvassa, ő eléggé profi ebben , illetve nagyon sokat tud róla.Te nem utaztál még el???

 • 2007.10.10 20:32:20Meni

  A monogámia jelen esetben nem sokat ér, ugyanis évekig lehet tünetmentes (és rákszürésen is negativ) valaki, attől még a virusok jelen lehetnek, csak olyan kis mértékben, hogy nem kimutathatóak. Nálam pl. csak akkor jött elő, amikor sorozatos influenza után legyengült a szervezetem. Lett is belőle 25 évesen méhnyak-műtét, nem kivánom senkinek, milyen para volt kivárni a szövettan eredményét. És azóta is filózok rajta, hogy vajon a műtét következménye volt-e, hogy a fiam koraszülött lett, vagy sem. Most meg, hogy lányt várok, bizom benne, hogy valóban eltüntek a virusok, és nem fogok neki semmit sem átadni.

  Szóval röviden: a HPV egy nagy szivás, még akkor is, ha kiderül, hogy nem lehet belőle rák...lányok, anyák - irány a rákszürés, évente!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta