Szoptatás alatt is teherbe lehet esni

Sok nő azt gondolja, amíg szoptat, nem eshet teherbe. Ez sajnos nem igaz. A szoptatás alatt kisebb ugyan az esélye a teherbeesésnek, de nem lehetetlen. Hogyan tudunk védekezni a nem kívánt terhesség ellen, amíg szoptatunk? Fogamzásgátlás szülés után.


A fogamzásgátló módszerek különböző hatékonyságúak, amelyet általában százalékban szoktak kifejezni. A 90 százalékos hatékonyság azt jelenti, hogy 100 nő közül pontosan ugyanabban a helyzetben, mint az adott személy, 90 nem fog teherbe esni, 10 igen, tudtuk meg Dr. Laufer Gábortól, a Velvet szülész-nőgyógyászától.

Tabletta
Mivel a fogamzásgátló tabletták kiválasztódnak az anyatejbe, a terhesség előtt használt kombinált fajtákat nem szabad szoptatás alatt szedni. Léteznek olyan tabletták is, amelyek ilyenkor is szedhetők, ezeket a nőgyógyász írja fel, általában a szülés utáni hatodik heti kontrollon. A tabletta 99 százalékos hatékonyságú.

A szülés után a nem hormonális fogamzásgátlók bármelyike megfelel, a kockázatok persze eltérőek.

Óvszer 
Körülbelül 86 százalékban véd a teherbeesés ellen.

Pesszárium
A gumiból vagy műanyagból készült gömbszelet alakú eszköz a méhszájra simulva akadályozza meg, hogy a spermiumok bejussanak a méhnyakon át. Célszerű spermicid anyaggal együtt használni. Húsz perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni és utána 4-6 óráig kell a hüvelyben hagyni. 80 százalékos hatásfokkal bír.

Spirál
Már szült nők körében kedvelt módszer, amelynek lényege, hogy a méhen belüli eszköz megakadályozza az embrió beágyazódását az anyaméhbe. Ez a módszer 96 százalékos hatékonyságú. Létezik hormonos változata is, amelyből öt éven keresztül kis mennyiségű hormon szabadul ki, még jobban lecsökkentve a hibaszázalékot, megbízhatósága így 99,2 százalék.

Injekció
Háromhavonta kell izomba beadni, és mivel nem tartalmaz ösztrogént, szoptatás mellett is alkalmazható. Hatásfoka 99,7 százalékos.

A természetes fogamzásgátló módszerek közül a naptármódszer nem ajánlott, mivel a szoptatás miatt bizonytalan a peteérés időpontja. A megszakított közösülés pedig Dr. Laufer Gábor szerint csak arra jó, hogy késleltesse a teherbeesést, ezért ez a megoldás azoknak jó, akik nem bánják, ha becsúszik a baba a tervezettnél előbb, hiszen megbízhatósága mindössze 81 százalékos.

Kutatások szerint a terhesség és a szülés rizikói szempontjából legideálisabb, ha két gyermek között 2 év korkülönbség van. Másfél évnél korábbi és öt évnél késobbi újabb terhességek esetén jóval magasabb volt a komplikációk aránya, mint a két és öt év közötti intervallumban, állapították meg a kutatók.
Oszd meg másokkal is!
Mustra