SZÜLŐSÉG

Cicit kötöget fél Anglia

2007. február 13., kedd 08:20

Váratlanul lelkes fogadtatásra talált egy angol kórház felhívása, melyben arra kérték a kötni tudó önkénteseket, hogy gyártsanak női melleket. A kötött ciciket a Liverpool Women's Hospital bábái demonstrációs eszközként alkalmazzák: a kismamáknak mutatják meg rajta, hogyan kell lefejni a tejet.
Kate McFadden, a kórház csecsemőtáplálási koordinátora a BBC-nek nyilatkozva elmondta, döbbenetesen sok önkéntes jelentkezett telefonon a felhívásuk közzététele után. Skóciából, Írországból, sőt az Egyesült Államokból is jelentkeztek kötni vágyó lelkes személyek.

A különböző bőrszínekben készülő kötött mellekkel a kórház megspórolhatja a latexből készült demonstrációs cicik beszerzését, melyeknek darabja mintegy 35 fontba kerül. A bábák ezeken a műmelleken mutatják meg a koraszülöttek anyáinak, hogyan fejjék le a tejet, amit a kórházban ápolt kisbabák kapnak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a cicik kötésmintáját feltették a Nagy-Britanniai Laktációs Tanácsadók weboldalára, ahonnét pdf formátumban le lehet tölteni.

A kötött cici egyébként nem új találmány, a mellrák miatt egyik vagy mindkét mellüket elvesztett nők körében is népszerű. Egy ilyen kötésmintát a Crystal Palace Yarns kötőfonal-gyártó weboldaláról tölthetünk le.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.13 14:03:59gigia

  Ez a kötött cici talán túlzás :) Nézzük, hogy megy ez egy hangsúlyosan bababarátnak mondott budapesti szülészeten: koraszülött gyermek kis súllyal a klinkián, császáros anya az ágyában...

  "Menjen majd be a csecsemősökhöz, fejőgépre teszik!" - mondja a második napon az orvos.

  Csecsemőosztály: a nővér a kezembe ad egy kézi mellszívót, amit éppen akkor vett ki egy kád - nyilván fertőtlenítős - vízből, erősen csöpög...

  "Tegye a mellére és húzogassa 10 percig!"

  10 perc után: A másikat is próbáljam, ugye?

  "Úgy szokták."

  Újabb 10 perc után: Mikor jöjjek legközelebb?

  "Hát, ha eszébe jut. De ne fürdetéskor."

  A családom közben persze intézkedett. Megvették, otthon kifőzték, behozták a saját mellszívómat. Masszíroztam, melegen tartottam, dolgoztam ezerrel... A klinikán egyre jobban sürgették a páromat, hogy vigyen tejet...

  Éjfél körül sikerült az első 10 g tejet kinyernem magamból. Boldogan vittem a fent említett csecsemőosztályra, hogy tegyük "szállíthatóvá". "Ennyi? Kár vele vacakolni. Mossa el az üveget, aztán reggel kezdje újra!"

  Másnap Apával fecskendőbe szívtuk fel az ágyam szélén a 10-15 g tejeket, és azonnal vitte a babának. Ő az inkubátorban boldogan bekajálta, épp ennyire volt szüksége.

  A napokban lesz három hónapos, szopik (egészen kevés tápszert kap pótlásnak), két hónap alatt megduplázta a születési súlyát.

  Kötött cici nélkül :))

 • 2007.02.13 14:17:10napos oldal

  gigia, ügyesek vagytok :)

 • 2007.02.13 15:12:53gigia

  Igen, köszönöm a dícséretet, nekünk sikerült :)

  Csak azért írtam le ilyen hosszan, mert a "segítünk szoptatni" nálunk sajnos így megy. Tudom, sokszor volt szó szoptatásról - többet olvasok, meg olvasok vissza itt, mint írok :)

  De most azt gondoltam, ha már itt ez a jó kis poszt a kötött cicikről... Teljes idétlenség, szerintem, talán azért nem is szólt hozzá senki :) De ha nem ezeken a remekműveken (ráadásul különböző bőrszínekben :) ), akkor hogy tanuljon meg fejni, akinek muszáj?! Akinek a kisbabája két kórházzal odébb éhezik?! Húzogassa 10 percig, amikor eszébe jut?! Biztos, hogy ettől beindul a melle?!

  Nekem sikerült :) Szerencse? Adottság? Kitartás?

 • 2007.02.13 19:42:11gyöngy

  Amikor én szültem az első gyerekem, nagyon segítőkész volt a csecsemős nővér. A mellretételt is megmutatta, mert a lányom addig úgy cuppogott, hogy zengett Tőle a kórterem. Utána nekem az volt a legjobb, hogy a saját mellemen mutatta meg, hogy hol, és hogy fogjam, és milyen erővel, milyen irányba csináljam. Minek mű cickó, ha van igazi?

 • 2007.02.14 21:11:09olgi

  Hát ha hiszitek, ha nem, én ma éppen pont ilyen sapkát láttam... annyi volt a különbség, hogy a "bimbóudvara" egy ici-picit nagyobb volt, a színe pedig piros-zöld! :DDD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta