SZÜLŐSÉG

Cicit kötöget fél Anglia

2007. február 13., kedd 08:20

Váratlanul lelkes fogadtatásra talált egy angol kórház felhívása, melyben arra kérték a kötni tudó önkénteseket, hogy gyártsanak női melleket. A kötött ciciket a Liverpool Women's Hospital bábái demonstrációs eszközként alkalmazzák: a kismamáknak mutatják meg rajta, hogyan kell lefejni a tejet.
Kate McFadden, a kórház csecsemőtáplálási koordinátora a BBC-nek nyilatkozva elmondta, döbbenetesen sok önkéntes jelentkezett telefonon a felhívásuk közzététele után. Skóciából, Írországból, sőt az Egyesült Államokból is jelentkeztek kötni vágyó lelkes személyek.

A különböző bőrszínekben készülő kötött mellekkel a kórház megspórolhatja a latexből készült demonstrációs cicik beszerzését, melyeknek darabja mintegy 35 fontba kerül. A bábák ezeken a műmelleken mutatják meg a koraszülöttek anyáinak, hogyan fejjék le a tejet, amit a kórházban ápolt kisbabák kapnak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a cicik kötésmintáját feltették a Nagy-Britanniai Laktációs Tanácsadók weboldalára, ahonnét pdf formátumban le lehet tölteni.

A kötött cici egyébként nem új találmány, a mellrák miatt egyik vagy mindkét mellüket elvesztett nők körében is népszerű. Egy ilyen kötésmintát a Crystal Palace Yarns kötőfonal-gyártó weboldaláról tölthetünk le.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.13 14:03:59gigia

  Ez a kötött cici talán túlzás :) Nézzük, hogy megy ez egy hangsúlyosan bababarátnak mondott budapesti szülészeten: koraszülött gyermek kis súllyal a klinkián, császáros anya az ágyában...

  "Menjen majd be a csecsemősökhöz, fejőgépre teszik!" - mondja a második napon az orvos.

  Csecsemőosztály: a nővér a kezembe ad egy kézi mellszívót, amit éppen akkor vett ki egy kád - nyilván fertőtlenítős - vízből, erősen csöpög...

  "Tegye a mellére és húzogassa 10 percig!"

  10 perc után: A másikat is próbáljam, ugye?

  "Úgy szokták."

  Újabb 10 perc után: Mikor jöjjek legközelebb?

  "Hát, ha eszébe jut. De ne fürdetéskor."

  A családom közben persze intézkedett. Megvették, otthon kifőzték, behozták a saját mellszívómat. Masszíroztam, melegen tartottam, dolgoztam ezerrel... A klinikán egyre jobban sürgették a páromat, hogy vigyen tejet...

  Éjfél körül sikerült az első 10 g tejet kinyernem magamból. Boldogan vittem a fent említett csecsemőosztályra, hogy tegyük "szállíthatóvá". "Ennyi? Kár vele vacakolni. Mossa el az üveget, aztán reggel kezdje újra!"

  Másnap Apával fecskendőbe szívtuk fel az ágyam szélén a 10-15 g tejeket, és azonnal vitte a babának. Ő az inkubátorban boldogan bekajálta, épp ennyire volt szüksége.

  A napokban lesz három hónapos, szopik (egészen kevés tápszert kap pótlásnak), két hónap alatt megduplázta a születési súlyát.

  Kötött cici nélkül :))

 • 2007.02.13 14:17:10napos oldal

  gigia, ügyesek vagytok :)

 • 2007.02.13 15:12:53gigia

  Igen, köszönöm a dícséretet, nekünk sikerült :)

  Csak azért írtam le ilyen hosszan, mert a "segítünk szoptatni" nálunk sajnos így megy. Tudom, sokszor volt szó szoptatásról - többet olvasok, meg olvasok vissza itt, mint írok :)

  De most azt gondoltam, ha már itt ez a jó kis poszt a kötött cicikről... Teljes idétlenség, szerintem, talán azért nem is szólt hozzá senki :) De ha nem ezeken a remekműveken (ráadásul különböző bőrszínekben :) ), akkor hogy tanuljon meg fejni, akinek muszáj?! Akinek a kisbabája két kórházzal odébb éhezik?! Húzogassa 10 percig, amikor eszébe jut?! Biztos, hogy ettől beindul a melle?!

  Nekem sikerült :) Szerencse? Adottság? Kitartás?

 • 2007.02.13 19:42:11gyöngy

  Amikor én szültem az első gyerekem, nagyon segítőkész volt a csecsemős nővér. A mellretételt is megmutatta, mert a lányom addig úgy cuppogott, hogy zengett Tőle a kórterem. Utána nekem az volt a legjobb, hogy a saját mellemen mutatta meg, hogy hol, és hogy fogjam, és milyen erővel, milyen irányba csináljam. Minek mű cickó, ha van igazi?

 • 2007.02.14 21:11:09olgi

  Hát ha hiszitek, ha nem, én ma éppen pont ilyen sapkát láttam... annyi volt a különbség, hogy a "bimbóudvara" egy ici-picit nagyobb volt, a színe pedig piros-zöld! :DDD

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta