SZÜLŐSÉG

A portugálok jóváhagyták az abortusz legalizálását

2007. február 12., hétfő 08:17

A portugáliai választópolgárok többsége jóváhagyta a művi vetélés törvényesítését a vasárnap rendezett népszavazáson, és bár a választási részvétel nem érte el az előírt 50 százalékot, vagyis a referendum nem érvényes, José Sócrates szocialista miniszterelnök mégis azt ígérte, hogy kormánya véghezviszi a törvénymódosítást.


A közszolgálati rádió - közvélemény-kutatási adatokra támaszkodó - jelentése szerint a szavazók 57-61 százaléka támogatta a kormány javaslatát, mely szerint a nők nem kívánt terhességüket a magzat 10 hetes koráig büntetlenül megszakíthatják. Az ellenzők részaránya 39-43 százalékot tett ki, de a részvétel csak 34-40 százalék között mozgott, vagyis a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka járult az urnákhoz, ezért a referendum nem volt érvényes, tudósít az MTI.

"A mi feladatunk a portugálok akaratának tiszteletben tartása, a parlamentnek szavaznia kell a referendum eredményét elismerő törvényről" - közölte első reagálásában a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az abortusz a magzat 10 hetes koráig a jövőben nem lesz bűncselekmény Portugáliában. Hasonló értelemben nyilatkozott Vitalino Canas, a Szocialista Párt szóvivője: "Bár a népszavazás jogilag nem kötelező, a Szocialista Párt azt gondolja, hogy egy demokráciában a választók akarata mindig kötelező".

Portugáliában jelenleg nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén engedélyezik az abortuszt, a terhesség első 12 hetében. Az illegális magzatelhajtáshoz folyamodó nők három évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak, jóllehet eddig senkit nem ítéltek el ilyen címen, a tiltott vetélés elvégzésén rajtakapott orvosokat és nővéreket leszámítva.

Európában csak Lengyelországban és Írországban vannak hasonlóan szigorú törvények, Máltán pedig teljes tilalom van érvényben. A népszavazási kezdeményezés éles konfliktushoz vezetett a baloldali kormány és a katolikus egyház között Portugáliában, ahol a népesség több mint 90 százaléka katolikusnak vallja magát. 1998-ban már volt egy hasonló referendum. Akkor a 8,7 millió szavazásra jogosultnak több mint a fele nem élt a jogával, így a népszavazás érvénytelen lett, s a tilalom érvényben maradt.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint a jelenlegi szabályozás "retrográd" és "nemzeti szégyen". Sócrates utalt a statisztikákra, melyek szerint évente mintegy 10 ezer nőt kell kórházakban kezelni az illegális abortuszok okozta komplikációk miatt.

Az abortusz jogi helyzete országonként igencsak eltérő. Chilében, Nicaraguában és Máltán például illegálisnak számít a beavatkozás, Kanadában viszont különösebb indok nélkül elvégezhető, írja a Wikipedia. A legtöbb országban feltételekhez kötött az abortusz elvégzése, és csak a terhesség elején lehetséges. A beavatkozás alapja lehet az anya egészségét veszélyeztető vagy a nemi erőszakból származó terhesség, a magzat születési rendellenessége, de indokolhatja az anya rossz anyagi helyzete is. Az Egyesült Államokban a szabályozás államonként változó, különlegesen heves társadalmi vita folyik a második és harmadik trimeszterben végrehajtott abortuszok megengedhetőségét illetően. Az országban évente mintegy 18 ezer terhességet szakítanak meg a 21. hét után, ez az összes abortusz 1,4 százaléka.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.12 14:33:45thais

  Lehet, hogy rosszul tanítottak meg számolni, de a kevesebb mint felének 37 százaléke, nem igazán sok, Ebből azt következik. hogy igen sokan ellenzik. Sajnos, nem mentek el, s nem fejezték ki hivatalosan is a véleményüket. Ha valami nem érvényes, azt nem kellene bevezetni.

 • 2007.02.12 14:42:47Tori

  Ha nagyon fontos lett volna nekik a téma, szvsz elmentek volna szavazni. Ha 60% tojik a szavazásra, tojni fog a törvényre is. Attól, hogy engedélyezik, még nem lesz kötelező. Talán nem érvényes, de jelzésértékű.

 • 2007.02.12 14:43:21rejtjel

  Kedves Thais,

  ne haragudj, de egyáltalán nem biztos, hogy akik nem mentek el, azok ellenzik. Az ő álláspontjuk lehet igen, nem, vagy pedig nem érdekli őket a téma.

 • 2007.02.12 14:45:55druantia

  Azért csak helyes, ha egy ember úgy dönthet ebben a kérdésben, ahogy a lelkiismerete/élete/stb. diktálja, szerintem.

  A harmadik trimeszterben végzett abortuszról meg (elnézést a morbid humorért) mindig a South Parknak az a része jut eszembe, amikor szegény Kenny-t nyolcévesen akarták abortálni... Nagyon durva.

 • 2007.02.12 14:57:18B-

  Csatlakozom: jelenleg a legtöbb választási rendszer nem ismeri az üres szavazat vagy tartózkodás fogalmát. Én mondjuk pártolnám, hogy legyen egy olyan rubrika is, amivel kifejezheted, hogy felelős választó vagy, nem a jó idő miatt maradtál távol az urnától, de nem értesz egyet a kérdésfelvetéssel vagy egyik jelölt sem szimpatikus stb. Jelenleg azonban nagyon világos a szabályozás: a le nem adott szavazatokra lehet ugyan spekulálni, de nem számítanak. Csak az választói akarat számít, amelyet egy X formájában ki is nyilvánítottak.  Az is fontos lenne, hogy megkülönböztessük: ügydöntő vagy csak véleménynyilvánító népszavazás volt-e. Mert ha véleménykérő volt, akkor elég világosan kirajzolódtak a tendenciák, amelyek alapján már el lehet indulni. Ha ügydöntő volt, akkor viszont szerintem tényleg nincs joga a parlamentnek addig törvényt hozni, amíg érvényes eredmémy nem születik (de lehet, hogy ebben tévedek).  Másrészről még mindig elképzelhető, hogy a következő parlamenti választásokkor olyanra szavazzanak a polgárok, aki megígéri, hogy visszaállítja a szigorítást. De nem nagyon hiszem, hogy ilyen programmal ma még választást lehetne nyerni.

 • 2007.02.12 15:35:17rejtjel

  Kedves B,

  a magyar, és általában más országok alkotmányjogában az a szabály, hogy amennyiben az ügydöntő népszavazás érvénytelen, a Parlament - akárhogy - dönthet. Azt is megteheti, hogy nem változtat semmin. Jelenleg a portugál kormány úgy tűnik, hogy a megjelentek véleményét alapul véve - mint kvázi nagy közvéleménykutatást - enyhíteni akar az abortusz szabályain. Kérdés, hogy most vajon aktivizálódnak -e az ellenzők, esetleg lesz még egy népszavazás? Azt sajnos nem tudom, Portugáliában van-e arra időkorlát, hogy mennyi időn belül nem lehet ugyanarról a kérdésről népszavazást tartani.

  Mellesleg az az érdekes kérdés, hogy ilyesmiről, mint az abortusz, dönthet-e egyáltalán a többség akarata? Szerintem ezt mindenki a saját, egyéni erkölcsi értékrendje, stb. alapján dönti el...

 • 2007.02.12 20:15:29kiseszter

  Nálam jóval többet megélt hölgytől hallottam:  "Egy nő két dologért képes BÁRMIT megtenni: hogy legyen gyereke vagy hogy ne legyen gyereke."  Szerintem nagy igazság, a törvényalkotóknak is szem előtt kellene tartaniuk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta