SZÜLŐSÉG

A portugálok jóváhagyták az abortusz legalizálását

2007. február 12., hétfő 08:17

A portugáliai választópolgárok többsége jóváhagyta a művi vetélés törvényesítését a vasárnap rendezett népszavazáson, és bár a választási részvétel nem érte el az előírt 50 százalékot, vagyis a referendum nem érvényes, José Sócrates szocialista miniszterelnök mégis azt ígérte, hogy kormánya véghezviszi a törvénymódosítást.


A közszolgálati rádió - közvélemény-kutatási adatokra támaszkodó - jelentése szerint a szavazók 57-61 százaléka támogatta a kormány javaslatát, mely szerint a nők nem kívánt terhességüket a magzat 10 hetes koráig büntetlenül megszakíthatják. Az ellenzők részaránya 39-43 százalékot tett ki, de a részvétel csak 34-40 százalék között mozgott, vagyis a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka járult az urnákhoz, ezért a referendum nem volt érvényes, tudósít az MTI.

"A mi feladatunk a portugálok akaratának tiszteletben tartása, a parlamentnek szavaznia kell a referendum eredményét elismerő törvényről" - közölte első reagálásában a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az abortusz a magzat 10 hetes koráig a jövőben nem lesz bűncselekmény Portugáliában. Hasonló értelemben nyilatkozott Vitalino Canas, a Szocialista Párt szóvivője: "Bár a népszavazás jogilag nem kötelező, a Szocialista Párt azt gondolja, hogy egy demokráciában a választók akarata mindig kötelező".

Portugáliában jelenleg nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén engedélyezik az abortuszt, a terhesség első 12 hetében. Az illegális magzatelhajtáshoz folyamodó nők három évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak, jóllehet eddig senkit nem ítéltek el ilyen címen, a tiltott vetélés elvégzésén rajtakapott orvosokat és nővéreket leszámítva.

Európában csak Lengyelországban és Írországban vannak hasonlóan szigorú törvények, Máltán pedig teljes tilalom van érvényben. A népszavazási kezdeményezés éles konfliktushoz vezetett a baloldali kormány és a katolikus egyház között Portugáliában, ahol a népesség több mint 90 százaléka katolikusnak vallja magát. 1998-ban már volt egy hasonló referendum. Akkor a 8,7 millió szavazásra jogosultnak több mint a fele nem élt a jogával, így a népszavazás érvénytelen lett, s a tilalom érvényben maradt.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint a jelenlegi szabályozás "retrográd" és "nemzeti szégyen". Sócrates utalt a statisztikákra, melyek szerint évente mintegy 10 ezer nőt kell kórházakban kezelni az illegális abortuszok okozta komplikációk miatt.

Az abortusz jogi helyzete országonként igencsak eltérő. Chilében, Nicaraguában és Máltán például illegálisnak számít a beavatkozás, Kanadában viszont különösebb indok nélkül elvégezhető, írja a Wikipedia. A legtöbb országban feltételekhez kötött az abortusz elvégzése, és csak a terhesség elején lehetséges. A beavatkozás alapja lehet az anya egészségét veszélyeztető vagy a nemi erőszakból származó terhesség, a magzat születési rendellenessége, de indokolhatja az anya rossz anyagi helyzete is. Az Egyesült Államokban a szabályozás államonként változó, különlegesen heves társadalmi vita folyik a második és harmadik trimeszterben végrehajtott abortuszok megengedhetőségét illetően. Az országban évente mintegy 18 ezer terhességet szakítanak meg a 21. hét után, ez az összes abortusz 1,4 százaléka.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.12 14:33:45thais

  Lehet, hogy rosszul tanítottak meg számolni, de a kevesebb mint felének 37 százaléke, nem igazán sok, Ebből azt következik. hogy igen sokan ellenzik. Sajnos, nem mentek el, s nem fejezték ki hivatalosan is a véleményüket. Ha valami nem érvényes, azt nem kellene bevezetni.

 • 2007.02.12 14:42:47Tori

  Ha nagyon fontos lett volna nekik a téma, szvsz elmentek volna szavazni. Ha 60% tojik a szavazásra, tojni fog a törvényre is. Attól, hogy engedélyezik, még nem lesz kötelező. Talán nem érvényes, de jelzésértékű.

 • 2007.02.12 14:43:21rejtjel

  Kedves Thais,

  ne haragudj, de egyáltalán nem biztos, hogy akik nem mentek el, azok ellenzik. Az ő álláspontjuk lehet igen, nem, vagy pedig nem érdekli őket a téma.

 • 2007.02.12 14:45:55druantia

  Azért csak helyes, ha egy ember úgy dönthet ebben a kérdésben, ahogy a lelkiismerete/élete/stb. diktálja, szerintem.

  A harmadik trimeszterben végzett abortuszról meg (elnézést a morbid humorért) mindig a South Parknak az a része jut eszembe, amikor szegény Kenny-t nyolcévesen akarták abortálni... Nagyon durva.

 • 2007.02.12 14:57:18B-

  Csatlakozom: jelenleg a legtöbb választási rendszer nem ismeri az üres szavazat vagy tartózkodás fogalmát. Én mondjuk pártolnám, hogy legyen egy olyan rubrika is, amivel kifejezheted, hogy felelős választó vagy, nem a jó idő miatt maradtál távol az urnától, de nem értesz egyet a kérdésfelvetéssel vagy egyik jelölt sem szimpatikus stb. Jelenleg azonban nagyon világos a szabályozás: a le nem adott szavazatokra lehet ugyan spekulálni, de nem számítanak. Csak az választói akarat számít, amelyet egy X formájában ki is nyilvánítottak.  Az is fontos lenne, hogy megkülönböztessük: ügydöntő vagy csak véleménynyilvánító népszavazás volt-e. Mert ha véleménykérő volt, akkor elég világosan kirajzolódtak a tendenciák, amelyek alapján már el lehet indulni. Ha ügydöntő volt, akkor viszont szerintem tényleg nincs joga a parlamentnek addig törvényt hozni, amíg érvényes eredmémy nem születik (de lehet, hogy ebben tévedek).  Másrészről még mindig elképzelhető, hogy a következő parlamenti választásokkor olyanra szavazzanak a polgárok, aki megígéri, hogy visszaállítja a szigorítást. De nem nagyon hiszem, hogy ilyen programmal ma még választást lehetne nyerni.

 • 2007.02.12 15:35:17rejtjel

  Kedves B,

  a magyar, és általában más országok alkotmányjogában az a szabály, hogy amennyiben az ügydöntő népszavazás érvénytelen, a Parlament - akárhogy - dönthet. Azt is megteheti, hogy nem változtat semmin. Jelenleg a portugál kormány úgy tűnik, hogy a megjelentek véleményét alapul véve - mint kvázi nagy közvéleménykutatást - enyhíteni akar az abortusz szabályain. Kérdés, hogy most vajon aktivizálódnak -e az ellenzők, esetleg lesz még egy népszavazás? Azt sajnos nem tudom, Portugáliában van-e arra időkorlát, hogy mennyi időn belül nem lehet ugyanarról a kérdésről népszavazást tartani.

  Mellesleg az az érdekes kérdés, hogy ilyesmiről, mint az abortusz, dönthet-e egyáltalán a többség akarata? Szerintem ezt mindenki a saját, egyéni erkölcsi értékrendje, stb. alapján dönti el...

 • 2007.02.12 20:15:29kiseszter

  Nálam jóval többet megélt hölgytől hallottam:  "Egy nő két dologért képes BÁRMIT megtenni: hogy legyen gyereke vagy hogy ne legyen gyereke."  Szerintem nagy igazság, a törvényalkotóknak is szem előtt kellene tartaniuk.

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta