SZÜLŐSÉG

Napirend(etlenség)

2007. február 9., péntek 12:06

Csoda történt! Már három napja állandó menetrend szerint zajlik az életünk. Illetve: majdnem. A felkelés időpontja valahol fél nyolc és fél kilenc között változott, és tegnap nem mentünk sétálni. De mindent egybevetve: végre, több mint egy évvel a lányom megszületése után belezökkentünk a kerékvágásba. Jó úton járunk. Felvettük a ritmust. Satöbbi. És ennek ma még nagyon örülök, mert már most tudom, hogy a holnapi nappal vége a sorozatnak...


Még jóval a szülés előtt olvastam valamelyik szaklapban (OK, rendben, valóban a Kismama magazinban), hogy mennyire fontos a napirend. A gyerek számára biztonságot ad a szertartások egymásutánisága, a kiszámíthatóság, a keretek. És hogy pontosan képben legyek, azt is jól megvilágította a cikk, hogy a rugalmasság elkerülhetetlen, a túl merev ragaszkodás a szabályokhoz káros.

No akkor, gondoltam, mivel számomra a rugalmasság mindig nagyon ment, a merev ragaszkodás sose állt jól, rá fogok gyúrni a napirendre. Büszkén jelenthetem, hogy ezt a fogadkozásomat megtartottam. Legalább háromhetente rágyúrtam.

Máig találok a lakás különböző sarkaiban cetliket, olyan feliratokkal, mint pl.:

7-8 reggeli, konyha rendbe rakása // 8-9 közös játék // 9-10 házimunka / gyerek kószálhat // 10-fél11 tízórai // fél11-fél2 változó program (séta) // fél2-2 ebéd // 2-fél4 alvás// fél4-5 házimunka és/vagy közös játék // 5-fél6 uzsonna // fél6-7 közös játék // 7-fél8 vacsora // fél8-8 fürdetés // 8 húzás aludni.

Vagy sokkal érdekfeszítőbbek a korai változatok:

23ó szopi // 2ó szopi // 5ó szopi // 8ó szopi, anyareggeli, utána főzés (mi?!) // 11 babatízórai, utána séta v. járóka, nekem takarítás v. rendrakás v. tanulás (ahha, biztos) // 14 babaebéd, utána babaalvás, majd nekem ebéd és nekem is alvás // 17 babauzsonna, utána társadalmi élet közösen (erre nem emlékszem, mi akart lenni) // 19 fürdetéshez elkőkészület, fürdés // 20 babavacsora, utána anyavacsora. Ezután anya menjen aludni!!!


Nem is tudom, hány terv született papíron. Több tucatról lehet szó. A kivitelezés azonban csúnyán bukott minden esetben. Vegyük csak az utóbbi példanapirendet! A gyerekem csakazértse akkor akart szopizni. Amikor nekem aludnom kellett volna, persze, hogy felébredt. De kár volna ráfognom a bukást - az bizony tőle független tény, hogy a házimunkákhoz gyakran nem fogtam a kellő időben, vagy az étkezésekkel csúsztam félórákat. Azt se nagyon hányhatom a szemére, ha nem pont akkor akart délután aludni, vagy azt, hogy hol másfél órát, hol hármat szunyókált. Komoly lelkiismeret-furdalásom is van a napirend terén néhány gyenge pont miatt: rossz időben nem indulok el sétálni vele. (És hátöö mit nevezünk ugyebár rossz időnek?) Néha három napig se megyünk sehova, maximum autóval. A másik: a tanulás, az önfejlesztés, az értelmes dolgok olvasása, nos... úgy esnek ki a napirendből, mint szitán át a liszt...

Most azonban sikerélményem van. Három napja normálisan kelünk, sokat játszunk, házimunkát is csinálunk, főzök (igazi főzelékeket!), tanulok, és a gyerek este időben kerül az ágyba. Nem írtam le tervet sehova, nézem az órát, érzem a ritmust, időben fogok hozzá a dolgokhoz. Sajnos ennek holnap vége: szombat jön, Apa végre itthon, és semmit se úgy fogunk csinálni, ahogy szoktuk. :)

matzi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.10 09:30:09renege

  Ancsapancsa, mi számít rendetlennek? Az éjfélkor fekvés?

 • 2007.02.10 09:36:32eszter

  ilyenkor automatán jön belőlem a kérdés: miért, inkább hogy lehet úgy élni, ahogy Ti? (amit persze nem tudok, hogy milyen) Ahány ház annyi szokás, és ami az egyiknek szokás, a másiknak felfordulás. Nekem egyébként több ismerősöm él így, és teljesen normálisnak tűnnek, csak reggel nem szoktuk őket zargatni.

 • 2007.02.10 09:47:48renege

  Egyébként pár hónapja mi is az éjfélkor fekvő csoporthoz tartozunk. Előtte volt egy rendszer, amit szintén a kisfiam állított be magának, 9-kor alvás, reggel 6-kor kelés. Ezt nagyon élveztem.

  Aztán 3 hónapos korában elvittük úszni, amit azóta sem bánok csöppet sem, viszont a napirendünket teljesen átállította. Azóta Bálint éjfélkor szeret elaludni, és 11-12 körül kelni. Van, amikor közben felkel egyszer enni 6-kor, van, amikor még azt sem. Persze én a férjemmel együtt hatkor kelek, de így legalább van egy szabad délelőttöm dolgozni vagy interneten keresztüli társadalmi életet élni. Ha nagyon fáradt vagyok, esetleg visszaaludni :)).

  Ettől még a nap többi része mehet rendszerben, mint ahogy nálunk apróbb csúszásokkal ugyan, de teljesen rendszerben történik minden. Csak annyi, hogy ez a rendszer a babához igazodik.

 • 2007.02.10 10:02:57druantia

  Én is úgy szeretném, ha a bébi nem ébresztene minden reggel ötkor! De hát ez van, teljesen más a bioritmusa, mint az enyém. Az az érdekes, hogy előfordult már, hogy ilyen-olyan okokból később feküdt le (tegnap pl. éjfélkor aludt el végre), de akkor is felkel ötkor, mint akinek fel van húzva az órája.

 • 2007.02.10 10:08:14galiba

  Nálunk az első hetek őskáoszát követően szépen kialakult egy hozzávetőleges napirend, amibe 1/2 órás eltérések beleférnek, de nagyjából azonos időpontban történnek a főbb események (etetés, alvás, séta, fürdetés). Szerintem babának és nekem is nagyon jó valamiféle kiszámíthatóság, mert én amúgy elég szétszórt és rendetlen vagyok, érdekes módon itt mégis működik egy rendszer (házimunkában sajnos nem). És csendben hozzáteszem, az úrhölgy szépen átalussza az éjszakát, ezen túlmenően a délelőtti alvása is kiszámítható, a délutáni nem, de akkor rugalmasan alkalmazkodunk.  Persze hozzáteszem, nyugis, vidám baba jutott nekem, lehet, hogy az egész csak szerencse kérdése.

 • 2007.02.10 10:16:09marcangoló

  Kovvacs, azért engem érdekelne, mi volt, ami eltüntette a koszmót/korpát. A doktor néni a Babét ajánlotta, de nem tett csodát.

  Meggyőződésem, hogy a gyerekek pontosan tudják, meddig lehet anyát terhelni. Nálunk pl. akkor lett vége a esti másfél órás altatásnak, amikor egyszer igazán meguntam, és közöltem, hogy lehet sírni, de én akkor is lemegyek, és komolyan is gondoltam. Persze zokszó nélkül elaludt a fiam. :-)

 • 2007.02.10 10:51:54kaposztalepke

  a bőrproblémákhoz szólnék inkább hozzá..:)  én 28 éve vagyok ekcémás többé-kevésbé folyamatosan, néha majdnem tünetmentesen, néha klinikai szinten gáz, és sokszor terhesség meg szopi alatt..

  a mai napig sokszor hidrofillel fürdök én is...valóban lehet sokféleképpen...szobahőmérsékletű vízben oldani nehezebb, de drasztikusabb ,mechanikai hatással (mint pl a vékonyan felkent, zuhannyal leoldott verzió) is lehet, lehet forró vízben, akkor olyan kis pelyhes lesz, de tényleg a legegyszerűbb rákenni lemosni. A gyerekek csak ezt használják..a Gabi is még engem is kiüt, a J&J a totális botrány, a NiveaBaby néha még csakcsak...úgyhogy ilyet a gyereket nálam nem látnak.

  A koszmóra ha vastag, nem jön le, nem múlik mi kaptunk kis szaliciles krémet, óvatosan vékonyan..1-2 alkalom alatt leszedi a vastag felrakódást, ha nagyjából rendben van, utána a pár órával fürdés előtt beolajozás (vékony kissapi rá, hogy ne legyen minden olajos), majd fürdésnél jól ledörzsölgetés általában már elég a további felrakódás megelőzéséhez.

 • 2007.02.10 12:15:59druantia

  A koszmótalanításhoz nálunk elég volt párszor babaolajba áztatni a bébi fejét fürdés előtt, és a gyógyszertári fürdetőt leváltani bolti fürdetőre. Féltem, mert a bolti nem illat/színezék/akármimentes, de Péterem már nagyfiú volt (négy vagy öt hónapos), nem volt semmi probléma. Igaz, hogy csak az egyik fajta fürdető felel meg, mert neki meg a szeme érzékeny, pl. a Gabitól simán úgy néz ki, mint egy kis nyuszi.

 • 2007.02.10 13:16:34a:a

  eszter: és gondolom kimászós ágyuk volt már, azaz nem rácsos. Kimentek? Visszavittétek őket? Én azt gondolom, most kellene bevezetni az új rendszert, mert ha a baba érkezésekor kezdjük, attól tartok, összekötné a kettőt és a tesóra haragudna.

  Most még rácsosban alszik, de lehet, hogy le kellene venni a rácsot, és megküzdeni az esti nyugalmunkért.

  Én tényleg utáltam sírni hagyni, és elfogadtam, hogy babysitter meg bölcsi miatt féltékenykedik, de könyörgöm, október óta bölcsis, babysitter ezer éve nincs, és ha ott ülünk mellette, sokszor bohóckodik, játszik, ha nem nagyon álmos, akkor pakolja az állatokat stb. - nem hiszem el, hogy ehhez muszáj asszisztálnom.

 • 2007.02.10 13:49:30olgi

  hála Istennek, soha nem volt koszmós egyik gyerkőc sem, de ezt a régi védőnőnknek köszönhetjük szerintem. Ő mondta, hogy dobjam el a puha babafésűt/kefét, mert nem ér semmit, helyette vegyek rendes körömkefét, és azzal "fésüljem" a gyerek fejét minden nap. Ez bejött, tényleg lehozott minden fölösleget a fejükről - asszem talán 4 hetes koruktól kellett ilyesmire jobban figyelni. És azért nincsenek cukorból a picurik sem, szépen hozzászoktak, úgyhogy ez minden sírás nélkül ment... azért nem állat módjára, de nem is túl kíméletesen keféltem a fejüket.

 • 2007.02.10 16:29:13Brumibaby

  Káposztalepke, mire jön ki az ekcémád? Az én négyévesem kínlódik ezzel, most egy krémmel majdnem tünetmentes. Volt már IgE vizsgálata is, külön-külön minden negatív, csak együtt emelkedett. Persze mi is csak a gyógyszertári kenőcsöt használjuk, ottani testápolót, tb-re olcsóbb is, mint ezek a gyári vackok. Elvontuk a déligyümölcsöt, paradicsomot, és csökkentettük a csokit, de pl. hiszti helyett az én lányom "ekcémázik". Félek, hogy sok baja lezs még, ha a lelki nyavalyáit a jövőben is a teste ellen fogja fordítani.

  Koszmó: mikor ilyen gondunk volt, én étolajat (napraforgó) használtam, fürdés előtt egy órával, szépen lejött, mikor visszanőtt, megismételtük.

 • 2007.02.10 18:00:19kaposztalepke

  Brumibaby: elég jól látod a helyzetet, a legtöbbször túl összetett a dolog ahhoz, hogy ki lehessen iktatni a kiváltó tényezőt, és kész. Azért jó megpróbálni, hátha tényleg egy kaja, vagy anyag, hátha sikerül, és tünetmentessé tehető..

  Igazán nálam is ezer dolgotól függ, alapvetően úgy legbelül igenis azt gondolom, hogy -főleg ha olyan időszakom van, hogy máshogy nem tudom eléggé levezetni- akkor a bőrömön üt ki a stressz, stb. Van aki leissza magát (inkább pasis szokás), van akinek a gyomra lyukad ki,van aki üvölt a családjával, vagy hisztizik, van akinek fejgörcse lesz, nekem a bőrömön jön ki. Épp beszéltük a parapszichológus csajjal, hogy kollégájával meg tudnák oldani, hoyg eltűnjön az ekcémám, csak az a gáz, hogyha a kiváltó okok nem változnak, akkor a bőrömet vissza lehet tartani, csak lehet hogy szép lassan rákos leszek, vagy ha nem is ennyire durván, de elkezd más problémát okozni. Ha gond van, az valahol kijön:) Na, ez volt a "misztika" része, jön a használhatóbb gyakorlati oldal:))))  Nálam mutattak ki közvetlenül króm-kobalt-nikkel allergiát. Nyilván ezek akkor kerülendők. Korona, híd, egyéb fogpótlás, stb mind aranyalapra (háromszor meggondolom és gyűjtök előtte, gyatyeszom rámegy)...kaptam egy listát, hogy mit ne egyek, de alig maradna valami amit igen, saját tapasztalat meg, hogy igazán nem befolyásolja (nálam) számottevően a dolgot egyik kaja sem. A sok savas cucc mondjuk nem jó, amikor nagyon sok naramcsot grapefruitot ettem, talán kicsit rosszabb lett..de akkor tényleg sokat ettem:)  A külső hatások rontanak rajta, így azokkal nagyon csínyán kell bánni. Fürdéshez ált. hidrofil (hónaljban dezodor eltávolítására meg cipő után büdöslábfejen:)) ) stb inkább az a tusfürdő, ami az évek során a legkevésbé tűnt cikisnek, a fürdetőkrém után totál koszosnak érzem ezeket a cikisebb területeket;)..illetve kapni ilyen Linola Fett fürdőolajat, nekem bejön, elég drága, azzal nem zuhanyzom minden nap, néha ha van szerencsém kádban csücsülni, akkor azt hazsnálom:) Mosás csak Persil Sensitive géllel (miért ne az a legdrágább, és reklámaik ide vagy oda, sztem az egyik legrosszabbul tisztító mosószer, de legalább nem vágja szét a bőrünket), meg csak sensitive öblítő, cikisebb időszakban még azt is mosás után külön hideg vízben kiöblítem. Kozmetikumok/dekorkozmetikumok szintén tapasztalat alapján, ez a lányodat még nem érinti, így nem megyek bele márkák szidásába/preferálásába:) Jah, és persze lehetőleg minden felesleges irritáció kerülése. Nincs illatos fürdőcske, forróvízben ázás, stb. Lehetőleg minimálisan minden olyat, ami szárítja a bőrt, ha száraz könnyebben lesz ekcémás/sebes is. Uyganemiatt folyamatos hidratálás illat-, színezék- stb mentes cuccokkal (leginkább egy jó bőrgyógyi testápoljával...nekem szoktak írni Carbamiddal, az kicsit viszketéscsillapító, ha már baj van persze kevés a testápoló, de jó karmantartás/megelőzés). És persze minimalizálni szeretné az ember a szteroidos krémeket, de jobb még a kezdetkor a kisebb foltokat bekenegetni, mintha halogatja az ember, és sokkal rosszabb lesz, leromolhat anniyra, hogy tetőtől talpig tiszta seb az ember, már nem alszik, stb, és akkor már gyógyszer is jön...inkább nem kell eljutni eddig:(  Alapvetően viszont jelentős részben lelki eredetű is, úgyhogy arra is figyelni kell..ami tényleg sokat segít, az a feszültség levezetése. Nekem ha sikerül kvázi rendszeresen edzésre járnom, akkor sokkal kevesebb a gond. Régen vizsgaidőszakokban volt nagyon gáz, a tél mindig rosszabb mondjuk alapból is (távfűtés, napfény hiánya-van akinek a szoli segít, nekem rontott rajta, de a napfény az jó), amikor heti 6 edzésre jártam, semmi bajom nem volt:) Mondjuk amúgyis életem ritkakiegyensúlyozott szakasza volt:) Ez a télen picibabákkal bezártság, kialvatlanság, kimozdulás/kikapcsolódás hiánya stb. szintén ront rajta.

  Úgyhogy sok okosat nem tudok mondani, ha olyan alkat, hogy neki itt jönnek ki a dolgai, akkor valszín valamennyire mindig figyelnie kell majd rá, meg kinlódgatni vele, sajna tényleg csak saját próbálgatás alapján lehet rájönni, hogy mitől jobb, mitől rosszabb, ha nem indokolt, mindenféle kaját kivonni nem kell, de ha 1-2 segít, akkor az azt érdemes. Úgyhogy amit lehet külsőleg segíteni, azt kell, meg pluszterhelést még kívülről is rányomni nem kell (nekem elég egyzser tünetmentesen beleülnöm valami illatos habos izébe, és két napig utána vakarózok)...és a feszültségek valamilyen levezetése segíthet tényleg sokat. Ez is alakulhat, ahogy nődögél, és jobban megismeri magát.

  Meg lehet reménykedni, hogy amúgyis kinövi:) Engem még húszévesen is ezzel bíztattak, most 28évesen erre már nem számítanék:)  Hát, azt hiszem nagyon hasonlóakat írtam, mint amiket Te, gyakorlatilag tényleg ezeket lehet csinálni. Gyógyszetári testápolók, fürdőkrémek, karbantartás, lehetőleg tünetmentesen tartás krémekkel, és hát idővel (egy négyévesnél még nehéz) a feszültség levezetésének valamilyen módja. Ha szereti lehet próbálkozni vmi sporttal, ami jól kinyiffantja az embert:) Persze úszás nem jó a klórosvíz miatt, az izzadás is irrtál néha, de összességében sokkal többet segít, a belső hatásai miatt, mint amennyit árt a sós izzadság pl..  NA, szép kisregény lett megint, sokra sajna nem mész vele :(  Nem tudom a bőrgyógyitokkal elégedettek vagytok-e, ha kell van egy címem, ugyan 8-9 eFt egy alkalom magánrendelésen, de eddig minden bajomat megoldotta, még akkor is, amikor 8hónapos terhesen voltam rettenetesen gázos állapotban. Igyekszik nem túl sok drasztikus hatóanyagot használni, de ami azért kell, azt összehozza. Nekem mindig vagy 10 ösöeztevőből variál valamit össze, pl az első gyerekkel szoptatás alatt volt egy merő seb az egész bimbóudvar meg még tovább is, egész nap nedvedzett, minden ruha beleragadt, állandóan felszakadt, gyerek is állandóan nyúzta, és még így is kavart olyat, hogy a gyereknek ne legyen baj belőle a szopi mellett, de azért jöjjön helyre, és még magától helyből gondolt arra is, hogy esetleg melyiknek alkotórésznek marad lemosás után is olyan szaga meg hasonlók, ami miatt esetleg nem szopizna a babus...szóval eddig tökre elégedett vagyok vele, no:))))

 • 2007.02.10 18:16:41Brumibaby

  Káposztalepke, köszi, hogy ennyit foglalkoztál a problémánkkal (tudom ám, hogy szeretsz is írni:)))
  Pár bőrgyógyászt/allergológust kipróbáltunk és elég sokat költöttünk ilyen-olyan szerekre is, ill. egy gyógyszerész s családban kikutyulta a tejsavas-karbamidos testápolót, amivel kenegetem. Végülis a leghatékonyabb a gyerekorvosunk által felírt krém lett, szteroidos, de valami ápolószerrel erősen hígítva, és persze mindenki azt mondta, amit te is: nem igazán tudják, mi okozza az atópiás dermatitiszt meg az ekcémát, ha kinövi, jó, ha nem, akkor se hal bele. Az a baj, hogy a nyári barnulásnál már látszik, hogy a testhajlatai pigmenthiányosak (fehérbőrű amúgy), nem tudom, ez vajon helyreáll-e még? Nem tragikus, de pl. kamaszkorában akkor is mindenki boldogtalan a külseje miatt, ha tökéletesen néz ki.
  Más kérdés: az ekcémás bőr és a serdülőkori aknék milyen viszonyban vannak?

 • 2007.02.10 18:52:06kaposztalepke

  Saját tapasztalatból azt mondanám, hogy mivel az ekcémás emberke többynire inkább szárazabb bőrű, ezért nem olyan rettenetes a helyzet. De ezt tényelg általánosságból, meg a saját tapasztalatomból mondom. Volt pattanásom, persze, most a szopi mellett a hormonjaim miatt megint van kábé annyi, mint tinikoromban, de ez néhány darabot jelent. Akkoriban az osztálytársaimet nézve akné szempontjából bőven jól álltam, többiek hülyére kinlódták magukat, nekem esténként enyhén alkoholos arctonikkal ha áttöröltem semmi gond nem volt.

  Ettől függetlenül kimondottan szép bőröm akkor sem volt, most sincs...

 • 2007.02.10 18:53:28kaposztalepke

  egyébként utálok írni, csak eszméletlen készetésem van a gondolatok közlésére:), és ha ehhez írni kell, akkor legyűröm a kinlódást és rosszérzést ami az írással jár, és megteszem:)

 • 2007.02.10 20:04:38eszter

  a:a, igen, kimászós ágyuk volt. Elmondtuk (nagyon csúnya nevelési módszer a zsarolás, de átmenetileg baromi hatásos), hogy ha kijönnek, akkor az ajtót is becsukjuk. Nem mertek kijönni, ma is nyitott ajtóval alszanak el, úgy is marad éjszakára. Mondjuk a zsarolás is csak úgy jön be, hogy ha következetes az ember.

  Mi ritkán alkalmazzuk, de akkor nincs kegyelem. Fölöslegesen nem szoktunk dobálózni a "ha nem eszed meg a kaját, nincs desszert", "ha nem öltözöl, itt hagylak", "ha nem hagyod abba a hisztit elverlek" (ilyeneket hallok ált.) megjegyzésekkel. Akkor szabunk szankciót, ha be is tartjuk. Altatásnál is érdemes következetesen betartani ezeket.

 • 2007.02.10 20:15:06kaposztalepke

  nálunk is volt először némi cirkusz, amikor nagy ágyba került át a kissrác...mi abban benne voltunk/vagyunk, hogy mellettük feküdjünk amíg elalszanak, de amikor a kicsi születése előtt 3 hónappal a nagy új ágyat kapott, élvezve a rácsnélküliséget elkezdett össze-vissza mászkálni, játszani a sötétben...

  Amikor nem hatott a szép szó, akkor megmondtuk neki, ha nem megy vissza az ágyba, akkor mi kimegyünk, és egyedül hagyjuk a szobában. Ki is próbálta, kimentünk, becsuktuk az ajtót, és fogtuk...egy darabig elvolt, aztán sírt, dörömbölt, de hiába beszéltük meg újra meg újra, hogy bemegyünk, ott maradunk vele, ha a lefekszik szépen, azt üvöltötte, hogy nem...aztán már majdnem megszakadt a szívem, amikor végre az lett a válasz, hogy igen, lefekszik.Bementünk, le is feküdt, el is aludt, utána még egyszer bepróbálkozott két nap múlva, akkor már elég volt "megfenyegetni", hogy akkor kimegyünk és aludjon egyedül, máris visszafeküdt.

 • 2007.02.10 21:06:52a:a

  eszter, kaposztalepke: köszönöm a jótanácsokat! Amint

  meggyógyult, elkezdjük a tréninget. A zsarolást én is utálom, és csak akkor alkalmazom, ha nagggyon muszáj. Pl. sokszor nem engedné, hogy megmossam este a fogát - érdekes, csak este van ilyen gond -, akkor mindig közlöm vele, hogy nincs fogmosás - nincs mese. Genyóság, de ehhez ragaszkodom. Még soha nem merte megkockáztatni, hogy kihagyja a fogmosást...

  Ui.: én olyankor mondtam neki, h. elverem, amikor hasba rugdosott, mert nem akart pelust cserélni. Aztán rájöttem, milyen hülyeség - azzal fenyegetem, ami miatt berágtam rá. Azóta ilyen esetben felállok, és kimegyek - ő meg üvölt, hogy menjek vissza. Van, hogy kétszer-háromszor eljátsszuk, de többnyire az első után észhez tér.  eszter: abszolut nem genyózni akarok, NEHOGY FÉLRE ÉRTSD! de Te mindig tudod azonnal, hogyan reagálj? Azért kérdezem, mert nekem a kommentjeid alapján elég határozottnak tűnsz, és magabiztosnak, magyarul olyannak, amilyennek én - főleg a dacosabb időszak kezdete óta - ritkán érzem magam. Változik ez a második gyerekkel? Határozottabbá vélik az ember?

 • 2007.02.10 21:52:09bonyolult

  babakencékről: nekem eszemben nem volt az agyonreklámozott bolti micsodákat használni. eleve a nagyon vegyi eredetű, ásványolaj-tartalmú, műillatú dolgoktól irtózom, még a magam esetében is, nemhogy egy újszülöttre raktam volna ilyeneket... (infók pl: greenpeace)  szóval mi ezeket használtuk: fürdetés sima vízzel, ha és ahol nagyon szükséges, ott hígított fürdetőkrémmel. hajmosás is csak sima vízzel ment eleinte, később kevéske fürdetkrémmel, és csak olyan 1 évesen, mikor már jelentősebb mennyiségű haja lett, amit a játszótéren be is szórt homokkal pl, akkor kezdtük samponozni.  a fürdetőkrémet mi így használjuk: egy pumpás kézmosó kiürült flakonjába belenyomni 1/3-1/2 tubus fürdetőkrémet, és pár kanálnyi adagokban vizet bele, majd alaposan összerázni. megint víz, megint rázás, megint víz, megint rázás, stb... a kívánt, kb tusfürdős állag eléréséig. Így simán adagolható, praktikus cucc, nem úszkál darabkákban, és nem angolna a gyerek sem. Használt mennyiségtől függően akár több hónapra elég ez az 5 perc alatt kikevert adag... és olcsó is.  Fürdő után babamasszírozáshoz kevéske mandulaolajat használtunk (ha kaptunk, ha nem, akkor napraforgót), de nem tocsogott benne, csak épp egy picit a kezünkre kenve.

  olyan 7-8 hónaposan, mikor esténként nem ment már olyan egyszerűen az altatás, az 1 dl olajba 1-2 csepp levendulaolajat is kevertem.

  Ha koszmós volt, ugyanezzel az olajjal dörgöltem meg fürdetés előtt.

  Olyan másfél éves korától már elmaradozott a mindennapi olajozás, 2-3 naponkénti lett belőle.  Mindezek dacára egész enyhe atópiás dermatitisze Bencének is volt/van, így a fürdetésnél átálltunk az olajos fürdetőkre bele a vízbe, és a fürdetőkrém csak a nagyon koszos részeken, mértékkel. Így még a "napi" hidratálásra sem kell annyira ügyelni, 2-3 naponta szoktam csak, mikor mivel (olaj, kevert zsírozó patikából, körömvirágos növényi babakrém). Így is egyensúlyban van most a bőre, a tél, fűtés, hosszú pancsolások, stb dacára.  Ilyen téli időszakban, mikor nem is lesz koszos a gyerek, és meg sem nagyon izzad, akkor simán kimarad néha a fürdetés, ha elment az idő este, kb heti 5x fürdetem. Ebből 2-3x együtt ülünk a kádba. Ő imádja, én kevésbé, mert nagyon kicsi a kád, és alig férünk ketten.

 • 2007.02.10 23:30:44Anyatünde

  Altatás témához: mikor újra dolgozni kezdtem, akkor lettek komoly zűrök ebben a tekintetben ("anya, maradj iiiiitt! anya, ne menj kiiiii!")A "nagyfiam" 4 éves 3 hónapos volt akkor, a kislányom 2 éves 3 hónapos.

  Eleinte volt, h. kijöttem és ajtót becsuktam, mint ahogy Eszter írta. (Az, h.csak megfenyegettem őket ezzel, nem használt...) Eredmény: kirohant mindkettő (kislányom azon az őszön tanult meg a naaaagy rácsoságyból kimászni, a bátyus megtanította...;-)) ), őrjöngtek bőgve a nappaliban. Talán 1-2 alkalommal próbáltam fogni az ajtót kívülről. Bent maga a pokol, sírás és fogcsikorgatás, Armageddon, amit akartok... 1 percig se bírtam...

  És tudtam, hogy ez az egész nagyrészt anyahiány (azon az őszön kezdtem újra dolgozni) szóval nem mertem kockáztatni valami drasztikusabb "idomítást". Nem tudom, lett volna számomra (is) kevésbé kimerítő megoldás, vagy nem, de most már talán mindegy is, végül tavaly (2006) nyarára csengett le ez az egész.  Biomamás imidzsem (lásd Játszóterek népe c. posztot) szépen alakul egyébként: a hajam frissen mosott és egyre festetlenebb ;-)), a két kicsivel gyerektáncházban voltunk ma (miért 5-7-ig tartanak egy ilyen foglalkozást, fel nem fogom, bár a du. mág alvóknak ez így nyilván jobban megfelel, mint egy korábbi kezdés), ahol is Lackót hordozókendőbe kötve zötyögtettem magammal... Ja és délelőtt szétgurult a kamrában negyed zacskó kölesgolyó...

 • 2007.02.10 23:57:22bonyolult

  :)))

  tüsi hajjal, gyolcsruha és buláta nélkül nem is érzem magam igazi bioanyának, pedig rám is az illett legjobban. :DD  ezt az anyahiány dolgot én most érzem.  gyerek tavaly áprilisban kezdte a bölcsit, nyárra szokott be, azóta dolgozom. most télen tört ki rajta, hogy keveset kap belőlem... és az eddigre már csak elaltatáshoz kellő szopit, ha itthon vagyunk, pl ma is, nappal is szinte óránként kéri.

  én meg itt dilemmázom, hogy nekem ez már terhes kicsit, de őt is megértem, hogy így kompenzál... :((

  egyelőre várakozó állásponton vagyok, hogy átmeneti jelenség-e - talán lecseng 1-2 hét alatt. de tartok tőle, hogy nem, és el kell térjek az eredeti "tervemtől", jobban terelgetni kell majd az elválasztódás felé.

 • 2007.02.11 00:03:56marcangoló

  Bonyolult, te miért nem alszol? :-D
  Nálunk nincs anyahiány, ha hagyom, hogy bebújjon a nagyfiam a kicsi lány takarójába, és Pici Lőrincet játsszon, amikor nekem ugyanúgy kell ringatnom őt, mint a kicsit. :-) Én már ott tartok, hogy talán nem adom be 3 évesen oviba. Sajnálom ugyanis. De lehet, hogy vágyni fog rá. Nehéz ügy.

 • 2007.02.11 01:41:25kovvacs

  Azért annak örülök, hogy a lányunk minden jel szerint kinőtte az ekcémát. Ezzel lelkesített a bőrgyógyász néni, hogy nagy valószínűséggel idén már nem lesz semmi gondunk.

  Most mocsok embernek érzem magam, hogy J&J babafürdetővel fürdetem (amikor ekcémás volt, akkor természetesen nem azzal fürdettem!), de eddig nem volt tőle baja.

  Állítólag minden ekcémásnak más jön be, nálunk a gyorsterápia után az Avéne Trixera krém lett a nyerő. Büdös persze, mert nincs benne illatosító, de nagyon rendberakta a gyerkőc bőrét. A Persil Sensitive mosószert szégyenszemre két hete mással helyettesítettem, mert mint frissterhes, iszonyú hányingerem volt tőle (és a tiszta babaruháktól is), de lehet, hogy újból visszacserélem.

  A fürdetőkrémre nem bírom rávenni magam újból, pedig van itthon, de azon elgondolkozom, hogy valami gyógyszertári gyári babafürdetőt szerezzek be...

 • 2007.02.11 08:01:04Brumibaby

  Semmi sincs, amiből ne származna vmi haszon. Nálunk a fürdetőkrémmel játszani is lehet (a kis tálkáikban a fürdővízben "főznek"), az elszabadult kenőcsdarabokat meg sikongatva hajkurásszák a vízben (erre fizetitek a tb-járulékot - irul-pirul)

 • 2007.02.11 09:12:25galiba

  kovvacs, mi Babé fürdetőt használunk, 5 hónapos kor óta. Gyógyszertárban lehet kapni, baromi drága, viszont sokáig elég. (Nem, nem kapok jutalékot.) Én nem a baba bőrére kenem, hanem a fürdetővízbe. Gyönyörű a bőre. Bár, az igazság kedvéért meg kell jegyeznem, dacára annak, hogy elképesztően világosbőrű, nem érzékeny a bőre, szerencsére. Nyári napfényre még nem tudom, hogyan fog reagálni. Néha van egy kis koszmó a buksiján, de nem vészes mennyiség, és babaolajjal + óvatos fésüléssel sikerül eltüntetni.

 • 2007.02.11 12:26:40katampusz

  OFF OFF OFF

  nem igazán tudom hova írjam, de  ma délelőtt 11 órakor megfordult a kisfiam!!!!

  (egy hét múlva lesz 4 hónapos)

  :DDDDDD  hasáról a hátára, balra fordulással, és négyszer egymás után megismételte!

  ötödször, közönség előtt naná hogy nem csinálta, de én szemfüles voltam és lefényképeztem az eseményt, van róla bizonyíték :)  a családomat végigtelefonáltam zokogva a hírrel, úgyhogy a rutintalanabbak még most sem heverték ki a szívrohamot amit a sírástól elcsukló hangom okozott.  :)))

 • 2007.02.11 12:53:16Kékfelhő

  katampusz :))))

 • 2007.02.11 13:16:25ananasz

  Nalunk 8hetes kor ota: fuggony behuz, agyba betesz, nyuszit odaad es alvas. Na neeeeem magunktol jottunk ra, naaaaaaaaagyon okos brit nurse megosztotta a fold Mamaival titkait, innen. Ennek megfeleloen: ha tovabb akar aludni, felkeltjuk, pontosan akkor amikor kell. Nehany nap alatt raallt erre a kemeny rendre. Nekunk bejott: 4ho-s korban 10kor evett aztan reggel 1/27 7ig szunya, majd 6hotol este 7tol reggel 1/27 7ig.

 • 2007.02.11 13:18:06eszter

  katampusz, éljen a kis...öööööö...Levente asszem...de mindegy, éljen!!!

 • 2007.02.11 13:21:01eszter

  ananasz, kívánok még 100 ilyen gyereket. Komolyan. Nálunk az első gyerek 6 hetes korától csinálta ezt,hittem is, hogy nálam a bölcsek köve, majd jött ketteske....ehem....nem részletezem. Szóval gyerekfüggő is nagyon. Ennek ellenére szurkolok, barátnémnak 4 ilyen van.

 • 2007.02.11 13:32:40sportos

  a fürdetôsöknek mondom, nálunk sima gyógyszertári fürdetôkre'm van használatban, meg kb 1 liter anyatej a fürdôvízben :-)) gyönyörû a gyerek bôre (2 hónapos)

 • 2007.02.11 13:36:29Kékfelhő

  Ha lesz második, én is keményre fogom az éjszakai alvás dolgot, huszonévesen még bírtam a zombiskodást,node harminc közepe táján...?!

 • 2007.02.11 13:45:33p.eszter

  Szuper a rapid akaóscsigusz-recept Kékfelhő, nagyonnagyon köszi! :-)))

 • 2007.02.11 13:59:59Kékfelhő

  ehh, nem nekem kell köszönni, hanem a tésztagyárosoknak...

  ezek szerint bevált a dolog

 • 2007.02.11 14:01:57p.eszter

  Jó, akkor leborulok Tante Fanny nagysága előtt... :D
  Azért Neked köszi a tippet, nagyon finom lett.

 • 2007.02.11 14:07:17Kékfelhő

  egyszer isten bizony megsütöm otthon azokat a hülye kiflicskéket is, egyszer egészen biztosan....

  ha összeszedtem a bátorságom egy újabb kudarcra  amúgy tegnap - hiába a sok jó tipp innen, tőletek - ismét sikerült összekapnunk, ennek megfelelően gyereket elzsuppoltuk nagyanyjához, én meg bejöttem dolgozni, úgyis lemaradásban vagyok  szóval bocs, ha ma nem tudok felhőtlen boldog lenni :(

 • 2007.02.11 14:13:14ananasz

  eszter: koszi, de -ha jol tudom- mi befejeztuk. Amugy, mint ahogy irtam a bolcsek kove jo messze van tolunk, mi csak konzultalni jartunk:) komolyra forditva, en is tisztaban vagyok vele, h nekunk baromi jo, edes, aranyos, szep...babat dobott a gep. Viszont azt szinte mindenki megallapitja, h atlagosnal joval kiegyensulyozottabb, vidam a Bebike, ezt viszont en total a "bolcsek kove tulaja"-nak tulajdonitom...

 • 2007.02.11 17:32:41lencsilany

  Kékfelhő, nem osztanád meg velünk is a kakaóscsiga receptedet? Légyszi...

 • 2007.02.11 19:36:06a:a

  Kékfelhő: :-((((((( Sajnálom.
  Katampusz: :-)))))

 • 2007.02.11 19:43:26p.eszter

  Az a jó ebben a fórumozásban, h tutira minden nap, minden helyzetben van vki, akivel azonosulni lehet, vagy ha úgy tetszik, egy csónakban evezni. Kékfelhő! volt ma vmi a levegőben, mert mi is összekaptunk és rajtunk kívül nem egy ismerősünk is. Tudom, nem vígasztal, de sztem volt vmi a levegőben. Fini vacsi, kibékülés, összebújás...;-))

 • 2007.02.11 21:14:41a:a

  p. eszter: így igaz, mi is martuk egymást, csak amúgy szőrmentén, de azért érezhetően. Ez egy ilyen nap...

 • 2007.02.11 21:17:20lencsilany

  Az én párom is nagyon próbálkozott, feszegette a húrt, de én csakazértis ellenálltam! Hát, nem volt könnyű, de sikerült:)

 • 2007.02.11 21:18:10lencsilany

  De még nem ért véget a nap, és a sót is kiborítottam:(

 • 2007.02.11 21:20:57a:a

  lencsilany: emlékszel arra a régi kabarétréfára, asszem Sztankay és Schütz Ila voltak (de nem mernék megesküdni rá), akik azon vesztek össze, hogy veszekedést jelent-e a só kiborítása. Hajrá! :-)))

 • 2007.02.11 21:28:01lencsilany

  a:a :D

 • 2007.02.11 23:23:54laili

  Este tízkor a mosogatás résznél én is kissé ingerült voltam.Ennyit a korai lefekvésről:((  Ja és én az ilyen alvós sztorikat el se hiszem, csak mese uggye???

 • 2007.02.11 23:36:08laili

  katampusz: Az igen! Az én bajkeverőm is ennyi idős, mióta múltkor írtad a hasrafordítósdit, azóta én ia próbálkozom.  Olyan nagy dolgok ezek, nekünk:))

 • 2007.02.16 09:11:15manci

  A ti gyerekeitek mikor tértek át a napi 2 alvásról az egy alvásra? Az enyém 10 hónapos és még kétszer alszik, de elég rövideket, úgyhogy gondolkodom az összevonásán. Érdekelne a véleményetek!

 • 2007.02.16 09:18:32katampusz

  laili :DD

  nem ér a nevem!  elfelejtette! :DDD

  akkor megfordult négyszer és azóta se. egy óra múlva már nem tudta hogyan is csinálta és naponta megnézem mit művel hason, de nem, eccerűen tényleg _elfelejtette_ hogyan kell megfordulni :)))))))

  még jó hogy azonnal kaptam a fényképezőgéphez és lefotóztam, mert senki rajtam kívül nem látta, azt hinnék kamuzom :)  úgyhogy nyugi, ez a projekt még nincs letudva nálunk se :)

 • 2007.02.17 18:30:30Katalma

  Ménem lehet cross-post-ot csinálni :(

  Hiába, a news-nak megvan ez az előnye a fórummal és a bloggal (kommentekkel) szemben :) én meg nagyon ráérek, mert sajnos most épp egyedül vagyok, és házimunka se van... :(  Szóval crosspost helyett a "Környezettudatos gyereknevelés nem csak ámisoknak" -ból:  Anyám az egyetlen szinte, aki a jól tud érvelni dolgok mellett, nem csak egyszerűen kijelenti, hogy "így kell".

  Szerinte az igény szerinti szoptatás, mint olyan, kicsit túlzásba vitt dolog, egyfajta divat. Van előnye annak, ha nem is szigorúan véve 3 óránként szoptatja valaki a babáját, hanem egyszerűen kialakít egy napirendet a babájának, a babának is és a mamának is kényelmesebb hosszútávon. A baba sokkal nyugodtabb lesz, jobban érzi magát, ha napirendje van, amihez alkalmazkodhat, mintha valahogy "összevissza" eszik és alszik. Ez az a Kisherceg-róka dolog.

  Én még nem tudom, hogyan fogom csinálni :) de biztos megfontolom mindazt, amit az anyukám mesél, végülis 5 gyereket felnevelt, és a legkisebb nem volt olyan nagyon régen volt kicsi.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta