SZÜLŐSÉG

A szülőknek nem tűnik fel, hogy dagadt a gyerek

2007. február 9., péntek 08:23

A legtöbb szülő nem veszi észre, hogy gyermeke elhízott. Többségük úgy véli, a gyerek súlya teljesen normális, derül ki az amerikai Deakin Egyetem felméréséből.


A Deakin Egyetem kutatói több mint 1100 családot vontak be a kutatásba, melynek során megkérdezték a szülőket, hogy aggasztja-e őket a gyerek súlya, illetve hogy mit tesznek gyermekeik elhízása ellen.

Meglepő módon a szülők többsége nem képes objektívan felmérni gyermeke testalkatát: az elhízott 5-6 éves gyerekek szüleinek 89 százaléka, az elhízott 10-12 évesek szüleinek pedig 63 százaléka nem volt tudatában a gyerek túlsúlyának. Az elhízott gyerekek szülei ráadásul úgy vélték, a gyerek súlya nem jelent kezelendő problémát.

A kutatás vezetője, David Crawford professzort nem lepték meg az eredmények: mint az egyetem által kiadott sajtóközleményben fogalmaz, sok felnőtt még a saját elhízását sem képes felismerni, nemhogy a gyerekét.

A szülők viselkedésének oka lehet az is, hogy számos anya nem a mérleg információi alapján ítéli meg gyermeke súlyát, hanem az alapján, hogy a gyereket cikizik-e kövérsége miatt az iskolatársai, illetve hogy akadályozza-e a túlsúly a mindennapi tevékenységek során. A gyermekkori elhízás ugyanis olyannyira gyakorivá vált, hogy már szinte ez számít normálisnak.

Bár a szülők nem veszik észre, hogy gyerekük már túl dagadt, a felmérés szerint különböző módokon próbálják a gyerek elhízásának elejét venni. Például igyekeznek sportra és kiegyensúlyozott étrendre szoktatni, csökkentik a gyorséttermi kaják, zsír és cukor arányát az étrendjükben, valamint próbálják gyümölcsfogyasztásra rábírni őket. A szép elveknek ellentmond azonban, hogy a szülők alig tíz százaléka növelte gyermekei étrendjében a gyümölcsök és zöldségek arányát, és nagyon kevesen igyekeztek visszaszorítani a kalóriadús italok és a tévézés mennyiségét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.10 08:05:19hanna

  Egy kisbabának a kaja adagját lefogni szerintem baromság. Hát az, hogy fél évesen, de akár két évesen mekkora a gyerek, az marhára nem jelent semmit. Szerintem ha valaki azt szereti, ha tele a hasa (mint pl én), az nyugododtan egyen folyamatosan, csak akkor nem kell neki cukrot meg lisztet adni: egyen folyamatosan almát meg paradicsomot, meg persze anyatejet, ha még akkora. Én is folyamatosan eszem, és csak akkor hízta meg, amikor a barátomhoz költöztem, aki chipsen és csokin él, és folyamatosan junkfoodot kezdtem enni. Meg ha sokat vagyok itthon, és nem járkálok el. Szóval túl van ez spilázva, szerintem normális kajától nem lehet nagyon durván elhízni.

 • 2007.02.10 08:08:01hanna

  Ja, és én is hurkás kisbaba voltam, de négy évesen már normális, és azóta se voltam soha dagi.

 • 2007.02.10 09:58:05druantia

  Szerintem igaza van Melinnek, hogy egy baba-gyomor nem nagyon bírja a túltöltést. Hacsak nem töltik túl rendszeresen, mert akkor azért gondolom, kitágul, mint a felnőtteké. Amikor még volt tejem, nem egyszer előfordult, hogy Péterem csak szopizott, szopizott, de valahogy furcsa volt a dolog. Aztán ahogy bealudt és elfordult, láttam, hogy legalább egy deci tej szárad a lepedőn. Szóval a kis gazember kiszoppantotta, aztán meg kiengedte a szája sarkán. Volt olyan is, hogy egy órán belül kétszer rakta tele a pocakját, bármit próbáltam, neki csak cici kellett. Meg is lett az eredménye, gyönyörűen áthányta az egészet a vállam felett.

 • 2007.02.10 11:32:12titi

  félig OFF, ha megengeditek...
  10 hónap után megjött, azóta hízok (2-3 hete folyamatosan).
  Mitől lehet ez? Ti tapasztaltatok ilyet magatokon?
  Még szoptatok, bár egyre kevesebbet. Érdemes tejtermelés mellett újrakezdeni a sportot? (régen futottam) Vagy beáll magától a testem? Egyáltalán, mi történik most velem??

 • 2007.02.10 13:58:42olgi

  titi... csökken a tejed, vagyis kevesebb kalória távozik, mint amennyi befelé megy. Gondolom, a kicsi eszik már mást is az anyatejen kívül, a hormonháztartásod pedig úgy látja, hogy ennyi tej mellett akár bekövetkezhet egy újabb terhesség (ezt jelezte azzal, hogy megjött). A sporthoz nem tudok hozzászólni, szerintem ha nem hajtod túl magad, akkor nincs akadálya (ha bírod! :D).

 • 2007.02.10 14:01:37galiba

  Eleinte azon paráztam, hogy a leány éhen fog halni (kórházban 10%-ot esett a súlya), mostanában azon, hogy túl dagi lesz (6 hónapos, 8 kg, de elég hosszú is - 71 cm). Már megkaptam, hogy "hörcsögre gyúr". Bár többen is azzal vigasztalnak, ha igazán beindul, lemennek róla a hurkák.  Ja, és én is OFF: nem maradt rajtam túlsúly a szülés után, ám a hasam olyan, mint 3-4 hónapos terhesen. Jaj-jaj, mit lehet ezzel kezdeni? Sebészkéssel ne vigasztaljatok :o)

 • 2007.02.10 15:22:04napos oldal

  Galiba, ha megtalálod a megoldást, szólj nekem is!!! 50 kg voltam, most 49 (158 cm), de nyomi a hasam. Elkezdtem tornázni 3 hete. Nem várok gyors hatást. Talán lemegyek még 48 kg-ra és jobb lesz. Irtó nagy szenyaság.

 • 2007.02.10 17:02:19galiba

  Úgy látom, nem úszom meg torna nélkül...

 • 2007.02.10 17:44:25p.eszter

  galiba! Csendben megjegyzem, h rendelkezem egy sose(na jó, alig) használt aerobic-edzői papírral, tehát absz. tapasztalatból mondom, hogy télleh nem lehet megúszni torna nélkül. De az első eredmények napi 10-15perc hasazással már egy hét múlva jelentkeznek. Először csak tónusosabb, feszesebb lesz a hasad, majd lassan (egyéntől függően 6-8hét) laposabb, kisebb. Fontos, hogy ne teljes felüléseket végezz, hanem apró (hasprés jellegű) mozdulatokat. Ééééés ami a legrosszabb: az eredmény fele az étkezésen múlik. Sajna... :( De megéri.
  Úgyh. kitartás!

 • 2007.02.10 18:26:16zsuli

  p.eszter: 10-15 perc csak felülésezés? :(

 • 2007.02.10 18:41:30melin

  Sajnos tényleg célzottan kell viszonylag hosszan nyomulni egy testrészre:o(( Uez a comb, fenék (nekem az a problémás sajna)... plusz a fogyi... bár egy normál súlyánál lévő már ne fogyózzon sztem... marad az erősítés.

  Én még hordtam hasszorítót is egy keveset, az segített hamar visaszanyomni a hasam, bár asszem, eleve elég feszes a hasfalam, azaz még a csaszik ellenére is kb. egy fél év alatt teljesen visszament.

  Galiba, alapvetően azt lehet mondani, h 9 hónap kellett, h megnőjön így a pocak, kilenc hónap a "visszarendeződés" is kb.

 • 2007.02.10 18:45:09zsuli

  oké, és van arról tapasztalatotok, hogy az izomláztól tényleg megváltozott az anyatej íze és esetleg nem evett rendesen a baba?

 • 2007.02.10 19:02:46p.eszter

  Zsuli!

  Nemcsak kifejezetten felülésre gondoltam, hanem különböző hasizomgyakorlatokra. A "sima" hasprés nem dolgoztatja nagyon az alsó hasizmot, márpedig általában ezzel van a "baj". Hatásos a hanyatt fekvésből törénő apró (nyújtott és felemelt)lábemelés. De heti 4x 10-15pec tényleg kell.  Másik kérdésedre a válasz: igen, előfordul, hogy a megváltozott anyatej íze miatt nem esznek "jól" a babák. Ezért kell szoptatási idő alatt nagyon fokozatosan, türelmesen (effektíve izomláz nélkül) nekiállni a tornának.

 • 2007.02.10 19:16:43zsuli

  az étkezéses részt szívesen kihagynám :(

  aaaaaannyira csokifüggő lettem...

 • 2007.02.10 19:19:59p.eszter

  Átérzem a problémádat. Én is bot iszom és vizet prédikálok. :D:D:D De majd hétfőtől megint nekiállok én is a csokimentes életnek. :S

 • 2007.02.10 19:33:21lencsilany

  zsuli, p.eszter, én is csokifüggő lettem:( Na, jó, korábban sem vetettem meg az édességet, de ez már durva! Én a kimerültségre fogom a dolgot...

 • 2007.02.10 19:46:35titi

  köszi a válaszokat. valszeg tényleg összefügg a súlyváltozásom a tej mennyiségével, mert míg nagyon ment a tej, tök jól visszafogytam a szokásos 50kg körülire. most meg hirtelen 54 kg, szétfolyó hassal.
  a hasazáshoz lenne még egy kérdésem: ha szétvált az előző sebem, majd újra császároztak, akkor merjek nekiállni?
  bocs, de még egy: ha most elkezdek futni és később már nem szoptatok, akkor többet kell majd futnom ugyanahhoz a szinthez? (a kieső tejmennyiség arányában?)

 • 2007.02.10 19:49:20kiseszter

  Lányok! Nem csak 10 perc hasazás hanem előtte bemelegítés és aztán nyújtás is! Nem csak úgy hanyatvágni magunkat a szoba közepén aztán préselni veszettül!  A hasizmozás tényleg sokat számít, de császárosok azért készüljenek arra is, hogy a műtéti egyenetlenségek hangsúlyosabbá válhatnak. Én pl. így jártam. 8-9 hónapos babával a régi szép kockahas, de bőrheg alatt egy fél túrórudi méretű belső heg. Igaz ezzel könnyebb megbarátkozni, pláne, hogy nincs más választás :o)

 • 2007.02.10 21:10:59p.eszter

  Igaz, Kiseszter, torna előtt bemelegítés, majd nyújtás. De szerintem ez evidens. Remélem. Császárosoknak a hasizom-gyakorlatok végzését hasszorítóval, vagy ennek híján egy széles sállal szokták ajánlani. Ja! Rubint Réka kedves-aranyos-tünci csajszi, de akinek császárja volt, ne álljon neki 6hét után haspréselni, bármennyire javasolja a hölgyike!  Titi! Milyen szintre gondolsz? A súlyodra? Mert, ha igen, akkor igen, többet kell futni, ha ugyanannyit eszel, mint szoptatás alatt. DE! A hormonháztartás "úgy lett kitalálva", hogy szoptatás után pár hónappal visszarendeződik, így helyes táplálkozással az ideális testsúly is visszaáll. Ha mégsem vagy elégedett, jöhet a futás (a cardio-edzésnél jobb fogyókúra úgy sincs).  Bocsi az észosztásért, azért remélem, tudtam segíteni. :-)

 • 2007.02.10 22:41:34laili

  Ez jó téma! Kár, hogy mint többnapos zombianyu alig látok.  p.eszter: nekem jól jöttek a tanácsok köszi,hasonlóra gondoltam de nem árt a szakértő a háznál:)

  A pocimmal én is szenvedek de igyekszem csak mindig utáltam a hasazást:(((  napos oldal: Ja 49 kila??? és én jövök neked a tornás megjegyzésekkel! Elmehetek sepregetni a házam elé:)  Azért csuda mennyi mindenhez értenek itt az anyuk, bőrbetegség, kémia, testedzés na meg mellékesen a kölkök!

 • 2007.02.10 23:40:40bonyolult

  ááá, le sem merem írni, hány kiló vagyok! :DDDDD

  mondhatni, az én oldalam 2x olyan napos.  a szörnyű a dologban, hogy tartom másfél éve a súlyom... na de hogy??? iszonyat mennyiségű édességet kívánok és eszem, főleg csokit. emellett szerintem csoda, hogy nem hízok havi 2 kilót.

  úgy értem, az ebben a szörnyű, hogy tök világos, hogy ha meg bírnám állni az édességevést, akkor a szoptatás miatt fogynék folyamatosan. de nem megy. :((( ötlet???

  a másik katasztrófa a hasam... és az is egyértelmű, hogy ha nem szeretném a térdemre hajtogatni majd, akkor csak nagyon lassan fogyózhatok, mellé gyilkos hasizmozás, és valami bőr-kötőszövet dögönyözés, tekercselés, akármi... mert a bőröm különben nem bírja követni, hogy gyorsan fog összemenni alatta a testem. :(((  vigasztaljon valaki, hogy megcsinálta, sikerült, és lehetséges még strandra mennem! plízplíz! ;)

 • 2007.02.10 23:49:21bonyolult

  ja, hogy ON is legyek...

  amúgy a fiammal az volt, hogy eleve 4,3-mal született, de girnyón (hosszú volt és nagy fejű), fél éves korára kizárólag anyatejen majdnem 10 kiló lett, apja néha Jabbának hívta akkoriban a kis tokást. De még így sem volt igazi sokhurkás Michelin-baba, valahogy olyan tömör a drágám.  Nem csoda a hízás üteme, mert egyetlen egyszer mértem meg, 3-4 hónaposan valamikor, hogy 24 óra alatt mennyit szopik, és 1400g lett az eredmény. Csak reménykedni merek, hogy ez kivételes napja volt! ;))) Szoptatási tanácsadó is elkerekedett szemekkel hallotta a számot. Nem is méricskéltük többet.

  aztán, ahogy mászni kezdett, rögtön normalizálódott. most 27 hónaposan olyan "kis" tömör (15,5kg, 94cm), 3 évesek ruháit-cipőit hordja, de a combjain kívül máshol nem hájas, a hurkák lementek, bordái látszanak, karjai okék, és rengeteget szalad - szerintem ha már nem fog szopizni, ez is elkopik majd.

 • 2007.02.11 08:41:13galiba

  Nagyon köszönöm mindenkinek a hasnormalizáló tippeket! Jelentem, tegnap sikerült legyőznöm a bennem élősködő lusta disznót, és 15 percet tornáztam. Módjával, mert én is császárral szültem.

 • 2007.02.11 08:42:57kiseszter

  Bonyolult! Igen, a löttyedt csüngő bőr idővel (sajnos hosszú idővel) szépen vissza tud simulni. A saját példámmal inkább nem bosszantalak, mert én szerencsés géneket meg jó szoros kötőszöveteket örököltem, így nekem viszonylag gyorsan ment a dolog, de az edzőterembe jár jó pár lány akik nagyon elhagyták magukat terhesen és a gyerek kb. 2 éves koráig és még azoknak is volt/van visszaút és remény a bikinire!  A rossz hír annyi, hogy hetente 2x-3x edzenek, a hasizmokat vérkomolyan veszik és bizony februárban már nincs lazsálás, mert a júliusi strandoláshoz nem elég májusban kezdeni a felkészülést :o(  Szóval vigyázz! Kész! Rajt!

 • 2007.02.11 09:58:18titi

  p.eszter, direktbe kértem az észosztást, úgyhogy csak köszönni tudom. ha jól értem a mondatokat, 1-2 hónapig még várjak a futással időt hagyva a hormonok munkájának, de addig is kajoljak normálisan.
  azt hiszem, elsőre ez a verzió könnyebb lesz. már főzöm is a hajában krumplit, 3 napra!
  a bőr témához - a fahéj olaj mandula olajjal keverve csodákat művel.

 • 2007.02.11 10:55:47p.eszter

  Szívesen Titi! viszont azt nem mondtam ám, hogy 1-2hónapog no mozgás! :-))))) Csak azt, hogy sokszor elég, ha az ember türelmes és megvárja, míg a szervezete "visszaáll", viszont a mozgás addig is igencsak javallott. Mert ugye nem minden a vékonyság, az is fontos, hogy ha a pasid a fenekedre üt, az interferencia ne dolgozzon még percekel később is. :D

 • 2007.02.11 11:04:27titi

  ó, jaj nekem! Szóval, a konzisztenciámra célzol! :DD
  Valóban az változott a legtöbbet.
  Ha a férjem szenyózni akar velem, egy viccből idéz: "Rávertem az asszony fenekére. És csak remeg, és remeg, és remeg..."

 • 2007.02.11 21:21:26napos oldal

  Ó, emberek, mennyi ész, mennyi ész! Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Ez most tökre feldobott, el vagyok szánva :) Már úgyis tornázom, mit nekem ez a plussz hasizmozás :)

  Laili, aztán kivagyok a vízből a kilókkal, látod... Lötyög, érted, lötyög mint a lekvár :((( De félre bú, ész kiosztva, holnaptól hajrá a frissen szerzett elméleti alapokon!

  Na és a fenékkel meg a combbal mi lesz?

  Mondjuk a legdurvább most a has.

 • 2007.02.11 21:25:56a:a

  napos oldal: hidd el, tényleg kint vagy a vízből. Egy 49 kilós nő, ha felöltözve kimegy az uccára, mindenki megállapítja, milyen szép karcsú. Akkor is, ha nem feszes, mert az baromira nem látszik főleg télen. De ha egy 80 kilós nő megy ki az utcára, tök mindegy, hogy akár betonkemény a húsa, akkor is csak a 80 kilót látják rajta, tisztelet a kivételnek. tapasztalat - mármint az utóbbi...

 • 2007.02.11 21:37:36eszter

  napos oldal, csak vigyázz a gerincedre! Ahol kérdezted, adtam tippeket (nem emlékszem a topikra), hátha bejön

 • 2007.02.11 21:53:09napos oldal

  Eszter, nagyon szépen köszönöm a tanácsaid! Voltam a háziorvosnál, aki adott tájékoztatót gerinctornáról, ill. beutalt rheumatológiára, akik elküldhetnek gyógytornára meg masszázsra. Azt is megkérdezem majd ott, hogy van-e az én tornámban káros gyakorlat. (Ez ilyen cindy torna, szokványos bemelegítés, hajolgatások, hasizomgyakorlatok, fekve súlyzózás derék alatt párnával.) Mégegyszer nagyon köszi!  A hasprés meg a lábemelés káros lehet? Jaj, csak azt ne... Mikor ilyen szépen le van fektetve az elmélet...  a:a, igazad van, megbecsülöm ám magam. Annál is inkább, mert két éve csak, hogy ennyi vagyok, előtte 8-10 kilóval több, jó sok évig. (22 és 31 éves korom között, igazán sose tudtam megemészteni.) Szóval lötyög _és_ domborodik, mint egy terhes, hahaha. Kicsit szeretnék jobban tetszeni a férjemnek, najó, meg magamnak, de lássuk be, nem ez a földkerekség legnagyobb problémája.

 • 2007.02.11 21:58:03a:a

  hú, én is megfogadtam, hogy majd a második után aztán lefogyok ám, meg torna, meg minden... hát, remélem, bejön, és nem olyan áron, mint Petinél, mert akkor inkább maradjanak a kilók... Az viszont egészen biztos, hogy egy harmadiknak nem fogok nekimenni ekkora túlsúllyal, ezt mégegyszer nem vállalom.

 • 2007.02.11 23:07:25laili

  Hajrá csajok! Félálomba én is lenyomtam 15 percet viszont zsíros kenyeret reggeliztam az update 1, 2 vagy három?:)))  Holnap meg irány a heti egyszeri konditerem csak a kiccsávó ne üvöltene mindig az apjával mire hazatérek.  Kitartás elvtársak tudjátok ott az a kocka has csak jól eldugtuk!!

 • 2007.02.11 23:22:13a:a

  laili: update 1000... ez azt jelenti, hogy jövő hét pénteken éjfélig max. nyers salátát ehetsz és norbivizet ihatsz L-karnitinnel, és napi két óra cardio edzést kell tartanod, hogy jóvátedd. Legközelebb majd jól meggondolod, ha-ha-ha!!!

 • 2007.02.11 23:27:00laili

  a:a :o(((( Nem alszunk, nem alszunk? Mi újság a bölcsiszökevénnyel meggyógyult már?

 • 2007.02.11 23:32:15a:a

  még nem. mosogatás, felmosás, tusolás, hajmosás, apa ebédjének bekészítése a hűtőbe... elment az idő.

  Köszi a kérdést, sajnos úgy tűnik, hogy a zinnat nem érte el a kellő hatást, ma is hőemelkedése volt, és épp az előbb sírt fel, sztem még mindig fáj a füle. Úgyhogy nem várom ki a szerdát a kontrollal, holnap reggel irány a Heim Pál, újabb három óra, ha szerencsénk van... És ha még nagyobb szerencsénk van, nem kell felszúrni a fülét... Nem vagyok túl jó kedvemben...

 • 2007.02.11 23:34:07a:a

  De Te igazán alhatnál - mellesleg én is... Úgyhogy még megvárom a válaszod ( :-))))), és megyek aludni!
  Jó éjt!

 • 2007.02.11 23:42:43laili

  Metyek, metyek, metyegetek mert ma se bírtam enerdzsájzerrel:((  A kórházas ezeremberes sokatvárós dolog gyerekkel súlyosbítva elég szar ügy. Én még dolgozós koromba vittem a kölköket az ügyeletre az se jó meló de az ember sajátja az meg még más...

  Szóval jóccakát, kockás hassal, rövid sorral, mosolygós egészséges babával álmodjál:))))A kis traktor is azt mondta: menni fog, menni fog...

 • 2007.02.12 22:10:05Nyuli

  Én úgy jártam, hogy mire visszamentem dolgozni visszanyertem a terheség előtti súlyomat.

  Tkp direkte nem fogyókúráztam, de mivel volt egy kis vércukorproblémám, nem ettem semmilyen cukrot.

  Szóval szépen leadtam a súlyomat (megjegyzem a hasam sosem lett már a régi. brrr, na meg a mellem sem)

  Aztán visszamentem dolgozni, valahogy szépen csendben visszakúszott több, mint 15 kiló.

  Tkp észre sem vettem. Volt néhány nagyobb ruhám, azokat fel tudtam venni, a súlyomat meg nem mértem. Hát igen, az ülőmunka, az esti vacsik, a kis kényeztetések (nem vagyok édesszájú).  Szóval azóta jojózom. Hol leadok tizet, hol visszaszedek tizenkettőt. :(

 • 2007.02.12 22:29:35a:a

  Nyuli: ezt ismerem. És sajnos én édesszájú is vagyok.
  meg persze az sem jó, hogy igazán este van módunk kényelmesen nekiülni enni, pont akkor, amikor már nem kéne. Is szeretek főzni-sütni, és hiába fogadom meg, hogy mesütöm ugyan a sütit, de nem eszem belőle, ez eddig még nem sikerült...

 • 2007.02.14 09:59:17Memme

  Múlthéten volt szerencsém látni egy Nanny 911-et. Anyu mind a négy gyereknek cukorbevonatú fánkot adott vacsora előtt, csak hogy ne bőgjenek. Vacsora után szörpös cumisüvegezés. Nem értette, hogy ad egy, miért nem alszanak este 11-kor, ad kettő, miért kezdtek el dagadni... Bár általánosítani nem szép dolog, mert akadnak üdítő kivételek, én elhiszem, hogy az amerikaiak nem észlények.

 • 2007.02.14 12:40:37melin

  Én tegnap láttam az S betűs természetfilmes, dok.filmes csatornán, h J. Oliver az angol ált.isikben meg akarja reformálni az étkezést... hát, amit azok esznek, nem csodálom, h a fejébe vette ez a fickó... brrrr. Sült krumpli dögivel, meg nagyon sok előre készített cucc, csupa zsíros izé, és a gyerekek a póréhagymát sem ismerték fel, amikor mutatta nekik a friss zöldségeket... elborzasztó volt:o(( A menza is csupa zsíros basz, sült krumpli, sült kolbász (vagy vmi iylesmi, mint nálunk a szafaládé), saláta egy szál se...

  Sztem Mo-on még istenes a helyzet. Legalábbis ilyen szempontból.

 • 2007.02.14 13:19:59a:a

  én most irul-pirul... a gyk délelőtt beevett mazsolából és áfonyából, ebéd - karalábéfőzelék és csirkepörkölt - csak két falat...

 • 2007.02.14 13:35:44p.eszter

  Nyugi a:a! Én is elrontottam ma. Boltból hazafelé halál éhes volt Peti, ráadásul babakocsiba gyömöszöltem, h ne szaladgáljon, mert ugye beteg, így kikönyörgött magának pár db pufit (az az extrudált kukoricabiszbasz br...). Képzelheted mennyit evett a zöldséglevesből...

 • 2007.02.14 13:49:49melin

  Jaj, nehogy azt higgyétek,h nálunk mindig paszternák van csicseriborsóval:o))))) neeem, eszünk mi is sült krumplit néha, és ha úgy alakul, akkor a gyerek megeszik ebéd előtt egy kakaós csigát pl. (vásárlás alatt), és csak du eszik ebédet, vagy akkor sem... de az viszont igaz, h ált. próbálok nagyon odafigyelni, h legyen sok zöccség, husika, gyümölcs.  A:a, a mazsi-áfonya fincsi kis kombó:o)))) Karalámé pedig nagyon fincsiiii!!! Én holnap levest csinálok belőle:o))  Eszter, nálunk a pufi rizs megy, meg a búza:o)) Bírnak hisztizni is érte. Gondolhatod, utána ismennyit esznek...

 • 2007.02.14 14:01:15p.eszter

  Melin: a "puffantott jizs" nálunk is menő. Egyszer lenyúlta tőlem vacsi közben, azóta a fő kedvenc. Asszem ez az a kaja amit magamtól sosem adtam volna neki a fűrészporíze miatt. :D

 • 2007.02.14 14:08:39melin

  puffaNtott???? :DDDDDDD (Cukiiiiiiság)

 • 2007.02.14 23:18:28Nyuli

  puffasztott risz nálunk is nyerő.

  Mi most rátaláltunk a kölesgolyóra. Nem vagyok az a kimondott biomama, a gyerek kapte le a boltban a polcról. Megkóstoltuk, Isteni. Úgy elfogyott egy este alatt, hogy csak na.

 • 2008.05.07 13:10:04LeVilli

  ma mérték le a fiamat. 2 éves és 14,10 kg. Szerintetek ez sok? A barátnőm teljesen kétségbeejtett.

 • 2008.05.07 13:15:46Hűbele

  LeVilli, szerintem függ a magasságtól is. Sógornőm 2 és fél évese pl. 12 kg, míg az én 1 évesem 11 kg. Viszont csak másfél ruhaméretnyi különbség van köztük, az ő fia elég alacsonynak számít a korosztályában, az enyém pedig magasnak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta