A szoptatás javítja a gyerekek látását

Az anyatejjel táplált gyerekeknél nagyobb az esély arra, hogy élesebben látnak, mint azoknál, akiket tápszerrel etetnek csecsemőkorukban - mutatták ki angol kutatók, de nem tudják, mi lehet a magyarázat.

"Ez a kutatás is alátámasztja azt az egyre többször bizonyított megfigyelést, hogy a szoptatásnak hosszú távon jótékony hatása van a látás kifejlődésére" - mondta dr. Atul Singhal, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa.


A szakemberek egyelőre csak találgatni tudnak, hogy mi lehet a jelenség oka, az egyik elmélet szerint az anyatejben jelen lévő egyik zsírsav, a DHA lehet a magyarázat. Ezt az is igazolhatja, hogy a kísérlet során a DHA-tartalmú pótszerrel táplált és az anyatejes gyermekek látásképessége között nem volt kimutatható jelentős különbség.

A kutatásról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási szakfolyóirat januári számában jelent meg beszámoló.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakorvosok a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasolnak, derül ki a La Leche Liga szoptatásról szóló kiadványából. A WHO és az UNICEF ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.
Oszd meg másokkal is!
Mustra