SZÜLŐSÉG

Bébipárizsin röhög Amerika

2007. február 7., szerda 09:23

Valamelyik amerikai háziasszony döbbenhetett meg a képünkön látható bébipárizsin, melynek képét mostanában körbeküldözgetik egymásnak a vicces spamek kedvelői. A műanyag héjba töltött húskészítményt egy vigyorgó csecsemő képe díszíti, valamint a Baby Bologna, vagyis bébipárizsi felirat. Amerikában éppúgy, mint nálunk, azt írják a termékre, hogy miből készül, tehát van sima (disznó-) párizsi, marhapárizsi, pulykapárizsi, és kakukktojásként bébipárizsi.

Morbidabb olvasók persze rögtön arra gondolnak, hogy egy Swift javaslata alapján felépített gyermekfeldolgozóban gyárthatják a gourmet terméket. (A Gulliver szerzője az 1729-es írországi éhínség kapcsán írott keserű szatírájában azt javasolta, a szülők adják el gyerekeik húsát.) A bébipárizsit számos online delikáteszben, például az Amazon alá tartozó boltban is lehet kapni, egy félkilós rúd 5,26 dollárba kerül. Balsejtelmeinkre rácáfolva sertéshúsból készül.

Az egészről egyébként az jut eszembe, amikor idős nőrokonom a hetvenes években Nyugaton járva majdnem vásárolt az otthoniaknak ajándékba egy doboz macskaeledelt, ez a termék ugyanis nálunk akkor még ismeretlen volt, macska pedig csak a Macskanyelv csoki dobozán volt, ezért azt gondolta, ez is valami édesség lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.02.07 09:40:20a:a

    Amikor először láttam a piacon lópárizsit, nem hittem el, hogy valóban van ilyen, és nem csak fantázianév... Aztán egy agrármérnök ismerősöm mesélt olyan lótenyésztő telepről, ahol ő maga is járt, és ahol "húslovakat" tenyésztenek... Brrrr...

  • 2007.02.07 09:43:35babó

    ez olyan mint a dínó-májas (mosolygó, rajzolt dinoszaurusszal a cimkén). :)))



    vajon lehet még kapni?

  • 2007.02.07 09:57:20Szilvesszter

    OFF: vissza, igen, nem, valószínűleg igen.

  • 2007.02.07 10:05:25kiseszter

    OFF: akkor happy end. A kocsi a fontos a nő pótolható mondta egyszer egy nagyfőnök üzleti vacsorán néhány kóser szilva után :o) ON



    A párizsihoz csak annyit, hogy terhességem 38. hetében megkívántam a virslit. Brutális gyomorrontás lett belőle. Akkora pocakkal térdelni a WC előtt, hááát felejthetetlen élmény volt annyit mondhatok.



    Egyébként is bizalmatlan voltam a finomra darált dolgokkal, de azóta egyszerűen nem vagyok hajlandó egy harapást sem! A májkrémet is magam készítem.



    Azóta rosszul csak mirellit pizzától voltam...

  • 2007.02.07 10:13:51potyeszka

    Úgy tudom a téliszalámi lóhúsból készül.Mikor előszőr ettem,egyből a Laci nevű lovunk jutott eszembe,és szegénykémet simogattam és mondtam neki hogy belőled nem fog senki enni.Úgy nézett rám mintha értette volna.

  • 2007.02.07 10:16:59a:a

    uff..... ezt nem tudtam. Lóból? Na, nem mintha minden nap téliszalámit nyomatnánk, de ha valóban lóból van... nem hiszem, hogy többször veszek.

  • 2007.02.07 10:38:48zsuli

    kiseszter Off: megosztanád velem a májkrém receptedet? zsuli70(kukac)freemail pont hu Köszi! Tudom, hogy egészségtelen, de imádtam mindaddig, amíg ki nem derült, hogy a boltiban tejpor is van - a kiscsaj arca meg jól bedurrant tőle...

  • 2007.02.07 10:59:45rejtjel

    Neeem, a téliszalámi, mármint a Pick szalámi titka a szamárhús ;) Egy rokonom dolgozott a Pick gyárban... szegény csacsik...

  • 2007.02.07 11:00:45zsoci

    A téliszalámi disznóból készül. A lóhús pedig sokkal jobb felvégotnak mint a többi húsféle. Az eggyik legfinomabb a Lóverónai.

  • 2007.02.07 11:05:18potyeszka

    Bocs akkor én tudom rosszul.Amúgy meg az ember miket meg eszik,pl a pacal az is milyen finom,pedig gyomorból készül.Remélem ezt jól tudom.Vagy a kakas töke pörkölt.

  • 2007.02.07 11:05:56a:a

    rejtjel: inkább megenném, bár a csacsikat is szeretem. :-)))
    zsoci: akkor jó. A lóhússal meg csak az a bajom, ami a nyúllal - érzelmi alapon kötődöm az állathoz, míg mondjuk a csirke vagy pulyka vagy hal nem érint meg. Bár ellentmondásos a dolog, mert nagyon szeretem a bocikat, amikor még olyan kajla a fülök, és mégis szeretem a borjúpárizsit, borjúmájast, és főleg a vörösboros borjúpörköltet... És persze ettem már nyulat is, meg csigát, pedig az is aranyos.

  • 2007.02.07 11:07:04babó

    kiseszter a májkrém receptet megoszthatnád a nyilvnossággal is, engem is érdekel! :))



    a májat csak pépesítve szeretem (kenőmájas, májgombóc), úgy nagyon, de eredeti állapotában ki nem állhatom.

  • 2007.02.07 11:09:51katampusz

    én a kópészeletet kedveltem nagyon, ami tudvalevőleg kisgyerekből készül.



    először kiharaptam a szemeit, aztán a száját és addig trancsíroztam, míg végül elfogyott.

    paradicsomlevesbe kizárólag betűtésztát főzök, mint a menzán, és a mai napig úgy kezdem az evést, hogy kirakom a nevemet...

    (a suliban mindig elhúzódott az ebéd, ha paradicsomleves volt a menü. volt egy egészen hosszú nevű osztálytársunk, neki úgy vadásztuk össze a betűket. persze mindig ránk hűlt a leves... :))))

  • 2007.02.07 11:13:26a:a

    potyeszka: teljesen igazad van, a pacalt pl. én is szeretem, télen szoktam is főzni. Lényegében bármit megfőzök, mert nagyon kíváncsi vagyok az új ízekre. A lótól meg a nyúltól sem undorodom, csak sajnálom őket. A szárnyasokat sokkal inkább fel tudom fogni kizárólag a táplálkozás céljából tenyésztett állatoknak.

    Mellesleg nagggyon finom kokashere pörköltet tudok főzni, jó kis galuskával, bár kuszkusszal sem rossz.

    babóka: próbáltad már a csirkemájat szeletelt krumpliágyon baconba tekerve, hagymatakaró alatt? nem gyenge...

  • 2007.02.07 11:19:31babó

    a:a: jól hangzik, és biztos mindent megennék belőle, a májat kivéve :)) úgy értem szaft, meg minden jöhet, de az állagától, ahogy beleharapok, kész vagyok. ha jól emlékszem valami óvodai rossz emlék. lányom viszont imádja...

  • 2007.02.07 11:19:42potyeszka

    Még nem főztem pacalt,de azt tudom hogy nagyon jól ki kell főzni,mert ha nem akkor nagyon rossz ize lesz.Tulajdonképpen én is bármit megfőzök,csak ne nekem kelljen leölnöm.Gyerekként otthon volt birka vágás,és én belenéztem a szemeibe,aki levágta mondta hogy nem szabad,de hogy miért arra már nem emlékszem.

  • 2007.02.07 11:26:36a:a

    potyeszka: érdemes kitapasztalni, melyik fagyasztott, előfőzőtt márka abszolut megbízható. Szerencsére a többség ilyen. És még ha előfőzőttet veszel, az is minimum három óra, de én általában négy órát főzöm. Persze volt már olyan is, hogy sima pulykazúzát főztem majdnem három órán keresztül pörköltnek. Amire idő kell, arra muszáj szánni.

  • 2007.02.07 11:43:10zsoci

    Szerintem az ember az állathoz kötődik, azt sajnálja nem az ételt. Ha már hús akkor csak étel.

    Nekünk is van nyulunk ( nem tenyésztett, házikedvenc ),mégis eszek nyúlparikást.

    Disznót szoktam vágni, de az "ölést" a szakemberre hagyom.Utána már csak tárgy.
    Amúgy minden állat kedves aranyos tud lenni.

    A pacal trükkös dolog, nem csak a főzés számít hanem a tisztitás. Annak KELL nagyon alaposnak lennie.

  • 2007.02.07 11:46:49Kóbor.macska

    Udv mindenkinek, ez az elso kommentem. Honapokig szenvedtem, mire sikerult belepnem pedig minden sutit engedelyeztem, nem az volt a gond, de hogy mi, az mar sose fog kiderulni. Ha veletlenul leptetett be a masina, es tobbet nem jon ossze, akkor tovabbi jo kommentelest, Isten aldjon titeket!

    Amugy a pikk szalamival kapcsolatban szeretnek hozzaszolni, hogy disznohusbol van. De nem akarmilyen disznobol, hanem mngalicabol, mert annak sokkal jobb a husminosege. Mas egyeb szalamikhoz meg igyekeznek kioregedett tenyeszkocak husat hsznalni, mert jobb a husuk viztartokepessege, mint a fiatal allatoke.

  • 2007.02.07 12:32:02Dexter68

    Bele se merek gondolni, hogy a napraforgóolaj és a tökmagolaj után, hogy készülhet a babaolaj...

  • 2007.02.07 12:37:18jidele

    jidele csendben lefordul az ágyról, és hálát ad a szigorú kósersági szabályokért. A kóser párizsit max szójával rontják, de nem csacsikkal...

  • 2007.02.07 12:39:21a:a

    jidele: azér' ne fordulj le az ágyról, csak ha a földön van a matrac :-)))

  • 2007.02.07 12:53:10PartizánOrsi

    moon: azért meg is nézted ezt a képet, mielött megírtad a szöveget? Mert a párizsin egyáltalán nem "Baby Bologna" szerepel, hanem "Veal Bologna" (borjúpárizsi, szóval nem értem a "sertéshúsból készül" fordulatot sem)... mondjuk a gyerekkép ettöl még gáz a párizsin.

  • 2007.02.07 13:16:52Memme

    Nálunk van bálna steak is a boltban (Norvégia). Ember szemet vetett rá, én meg egy greenpeace aktivista hevességével vetettem rá magam, hogy na azt már nem! És hasonló módon tiltottam ki a házunkból a rénszarvas és jávorszarvas szalámikat is, pedig a rénszarvast itt úgy tenyésztik északon, mint otthon a disznót, marhát, csirkét, stb.-t.

  • 2007.02.07 13:39:41potyeszka

    A.a azt a csirkemájas finomságot kipróbálom,velünk az a fene nagy gond,hogy ha nincs benne husi agresszivak leszünk.Főleg én úgyhogy még karajjal,vagy tarjával megkell dúsitanom.

  • 2007.02.07 13:44:32a:a

    potyeszka: szerintem úgy is finom lesz. Nekem mondjuk a bacon elég ütőssé teszi, de hiperérzékeny a gyomrom, így belőlem nem lehet kiindulni.
    Van, aki előfőzi a krumplit, én nem szoktam, csak egy kevés vizet meg sót alá, meg annyi olajat, hogy amíg a baconból el nem kezd kisülni a zsír, legyen alatta valami. Mi szeretjük.

  • 2007.02.07 13:46:05a:a

    Jut eszembe, nem tudja valaki, hol lehet Bp-n füstölt marhanyelvet kapni? Szereztem egy tuti sóletes receptet, amibe ez is kell, még életemben nem vettem...

  • 2007.02.07 13:49:43potyeszka

    Jaj,ne hergelj,lassan ennem kéne valamit.Nekem nagy álmom hogy fekete kagylót készitsek fehérborban,csak nem tudom hol lehet frisset kapni.A tecsóban,vagy akinban láttam karikor de nem mertünk venni.A tv paprikát szoktam nézni,milyen tengeri herkentyűket főznek.

  • 2007.02.07 13:53:19potyeszka

    A kálvin téri piacon talán érdemes megnézni.

  • 2007.02.07 13:56:51a:a

    A Metróban - legalábbis a ferncvárosiban - nagyon jó halas pult van, sztem kagyló mindig kapható. És tintahal, meg mindenféle más csápos szörnyűség, amit nagyon szeretnék már megkóstolni, és vannak tuti receptjeim is ilyen kajákra, de valami mindig visszatart. Pedig a kokashere után már úgy érzem, bármit képes vagyok megfőzni - az azért kicsit húzós volt elsőre, de megérte -, csak ne nekem kelljen leütni, megölni, kibelezni stb, mint ahogy Te is írtad.

  • 2007.02.07 14:07:18potyeszka

    Voltatok e már a Trófeában?A 28-k szülinapomon voltunk akkor 3ezer volt a beugró és 3órát lehetett korlátlanul enni inni,akkor zugtam bele tenger gyümölcseibe.

  • 2007.02.07 14:12:37a:a

    Igen, voltunk már néhányszor, nagyon jó hely. Van egy hasonló, a Rákóczi úton a Blaha és a Keleti között, Pasta Dost a neve. Egy fokkal kevésbé exkluzív, mint a Trófea, a hidegtálas része messze nem olyan jó, de egy próbát megér, mert azért nem rossz, és könnyebb asztalhoz jutni, mint a Trófeában. A grill része pedig kiváló.
    A Kálvin téri piac alatt a Nagycsarnokot értetted?

  • 2007.02.07 14:14:44a:a

    Ja, és van már Trófea a Margit-híd budai hídfőjénél is, meg még valahol a városban, de azt nem t'om pontosan, hol. Én a hidegtálaikat meg a salátáikat imádom.

  • 2007.02.07 14:18:06potyeszka

    Igen.Megyek táplálkozom valamit,nagyon megéheztem.

  • 2007.02.07 14:25:13Kékfelhő

    most nyílt eyg Trófea a XI. kerben, ahogy lejön az ember a lágymányosi hídról

  • 2007.02.07 14:26:10gyöngy1

    A Trófea mellett teszem én is le a voksomat. Elöször 2002 vagy 3-ban voltunk ott, és azóta is ha külföldi vendégek jönnek akkor odavisszük öket: finom, magyaros is meg nemzetközi is, széles vàlaszték, és még a pia is jó (bàr kifekszem amikor felajànljàk az édes pezsgöt). A Pasta Dost nekünk egyàltalàn nem jött be: a kaja sem és a kiszolgàlàs sem.

  • 2007.02.07 14:34:20a:a

    Akkor az a harmadik.

  • 2007.02.07 14:34:41moon

    PartizanOrsi: Elkurtuk! De mar felraktam a jo kepet, koszi.

  • 2007.02.07 14:46:26PartizánOrsi

    moon: ez így tényleg durva... föleg, ha tudod az elözményeket is: Veal Bologna, Baby Bologna :-)))

  • 2007.02.07 15:12:31napos oldal

    A máj most akkor egészségtelen, vagy nem? Mert egyrészt méreggyűjtő, másrészt meg az ilyen okos cikkekben írják, hogy ezt meg ezt a vitamint edd, ebben meg ebben van, és a májban is van valami ilyesmi. Ennél precízebben alig lehetne megfogalmazni...

  • 2007.02.07 15:13:14napos oldal

    Katampusz, ezzel te nyertél, riszpekt :DDD

  • 2007.02.07 15:19:38potyeszka

    Elárulná nekem valaki mit jelent a riszpekt szó?

  • 2007.02.07 15:27:39napos oldal

    Tisztelet (respect).

  • 2007.02.07 15:29:24potyeszka

    Oké mostmár képben vagyok.

  • 2007.02.07 16:41:21Tori

    Nem tudom, áll-e még, de a Négy Tigris piac bejáratánál volt kínai élelmiszerüzlet, amit ránézésre kifejezetten kínai vevőkörnek szántak, mert annyi herkentyűt én egy helyen még nem láttam. Talán ott is érdemes kutakodni ritkább alkatrészekért.

  • 2007.02.07 20:23:09kiseszter

    Zsuli, babóka a házi májkrém így készül:



    csirkemájat kisütünk annyi sertészsírban (állítótag állati zsiradékkal az igazi, úgyhogy nem próbáltam még olajjal), hogy amikor megsült (alig 2-3 perc!) botmixerrel híg állagúra pépesíthessük. Sütés végén nyomok hozzá fokhagymát, sütés után sót, borsot és majorannát, mindet bátran.



    Én kb. 25 dkg májat csinálok meg egyszerre, annyi fogy el három nap alatt két felnőttnek, de mi mondjuk nagy kajásak vagyunk :o)

  • 2007.02.07 21:52:03babó

    kiseszter, köszi!!!



    kis hagyma bele,

    vajon mit tenne vele?



    ezzel a fa rímmel jóéjszakát kívánok

  • 2007.02.08 08:06:03zsuli

    jó reggelt kiseszter, én is köszi!
    Ha végre elállna ez a nyomi eső, elmennék májért. Csak a kiscsajt nem szeretem a műanyagbúra alatt tartani, ami a kocsihoz van.

  • 2007.02.08 10:49:00kiseszter

    Ha kipróbáljátok zsír helyett olajjal azért írjátok majd meg, hogy érdes volt-e! Mert a 25 dkg-hoz bizony kell vagy 4-5 evőkanálnyi :o( Azzal szoktam magam ilyenkor csitítani, hogy ebben legalább nincs ipari szalonna, meg bőrke és úgyis ritkán csinálok. Hagyma? Szerintem jó ötlet. Mi újhagymát vagy lilahagymát szoktunk enni hozzá. Ha már lúd legyen kövér!



    Olyan rég csináltam, hétvégén megyek én is májat venni :o)

  • 2007.02.08 11:09:43zsuli

    kiseszter: a párommal rászoktunk az esténkénti zsíroskenyér-partira, a lelkiismeret megnyugatása miatt sok-sok lila- és fokhagymával :) ami ahhoz képest, hogy évekig nem is volt itthon zsír, mindent olajjal főzök, elég meglepő változás - majd a hormonokra fogom

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta