SZÜLŐSÉG

A mama tíz legjobb barátja

2007. február 6., kedd 09:00

Jó, jó, tudom, a net például ma már mindenki cimborája, ehhez mondjuk nem kell átélni az tejbelövellést. Csakhogy az igaz barát kritikus helyzetben ismerszik meg – most például, amikor csúf az idő, fáradt vagy, és fogalmad sincs mit kezdesz a délutáni alvás után a gyerekkel -, ezért érdemes megfigyelni ki marad melletted a régi kedvenceid közül. És vajon kapsz-e új harcostársakat ehhez a te Új, Gyerekes Életedhez? (A mosógép és a papírpelus oly nyilvánvaló, hogy ugorjuk is őket.)


Mosogatógép
Mi nemrég vettünk. Aki az életéből harminc-sok évet kézzel mosogatva élt le, mint én, annak hatalmas élmény, hogy csak bepakolja a pörköltmaszatba dermedt edényeket, és a kismanók jókedvűen, fütyörészve tisztára súrolják ott bent, a dobozban. Környezetbarát, olcsóbb, mint a vízfolyatás, és többé nem kell három napig kerülgetned a vendégség szomorú tányérmaradékait. Zengjék ódák dicsőségét!

Internet
Most mit írjak? Hiszen éppen ezt olvasod... Mindenben tud segíteni. Február Király fogságába bezárt mamaléted segélykérő üzeneteit pillanat alatt szállítja a kintieknek. Keres, kutat neked, dolgozik veled, viháncolva szalad, ahova csak akarod.

Sándor, Vilmos, Dániel
Szutyok délután van, nyűglődés, és még csak ötöt mutat az óra? Elő a Bóbita könyvet, hadd szóljon a Csiribiri! Énekeld végig a picivel, te leszel az ő Rúzsa Magdija, más meg úgyse hallja! Vagy tedd be a lejátszóba bármelyik Gryllus CD-t, indulhat a bugi!

Délutáni kávé/tea
Alig várom. „Nna, ezt még megcsinálom, és utána iszom egy kávét!” Kedves nővérként átsegít a délutáni kómán, tudod, azon, ami már kettőtől körülötted ólálkodik, aztán alattomosan rád ül, és már csukódik a szemed… A kávé fekete angyal, de ő az életbe hoz vissza: újult erő, ilyesmi.

Az egyrétegű idő
Nem, nem Hawking vadonatúj feketelyuk elmélete. Parasztosan csupán az az időszak –nevezzük így évszakok híján áprilistól októberig az évet-, amikor nincs töksötét fél ötkor és csupán egy réteg plusz ruhát kell felkínlódnod kölykeidre az alap pólón kívül, mikor szekrény mélyén alszik sapka, sál, mellény és a többi folyton leeső, elvesző sunyi kis cucc. Persze, ha esne a hó… Úgyse fog. Vagy fog, májusban.

A legjobb barátod
A maradék ember, aki a felnőtt világhoz köt. Aki már azelőtt ismert és szeretett, mielőtt elkezdted volna trimeszterben számolni az időt. Aki nagyvonalúan megbocsátja, hogy szülő lettél, és ezért zsinórban négyszer mondasz le egy sörözést. Akinek elárulhatod, hogy néha hülyét kapsz a gyerekeidtől. Aki hunyorogva figyel, és azt mondja: Jól áll neked az anyukaság!

Az a valaki, aki vigyáz a babádra, míg te…
Légyen az idős hölgy a szomszédból, vagy a húgod, vagy babysitter, az anyád, vagy bárki akire rábízod csibédet. Így – viszonylag – nyugodt szívvel haladsz elfelé az otthonodtól, nem cipelsz senkit, és akikkel az időt töltöd nem ordítják a füledbe, hogy kakilniuk kell, és nem kell kitörölni a feneküket. (Ez már alapban csodás.) Vár rád néhány óra teljes szabadság, szabadság, szabadsááág! Ne feledd, ezt az áradozást neki, a gyerekvigyázónak köszönheted.

Gyereked
A legeslegjobb, ha jóban vagytok. Nagyon rossz, ha nem. A többit meg nem lehet elmesélni.

A saját Vekerdy Tamásod
Nekem ő, neked lehet más. Imádom a könyveit, humorát, stílusát. Ha a gyerekem nem eszik, túl sokat eszik, nem alszik, féltékeny, sír, verekszik, óvónénik reccsennek rá csúnyán, csak felütöm a könyvét, ő rám villantja kisfiús mosolyát, megigazítja a szemüvegét, segít, válaszol. Őt olvasva olyan izgalmas az élet!

Mit hagytam ki...
Szerinted?

Kökényszemű Katica

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.07 12:02:34babó

  hanna: én az elején nem ittam, de pár hónap alatt feladtam. keveset, csökkentett koffeintartalmút iszok (de nem teljesen koffeinmenteset) sok tejjel (a babóca nem lett allergiás rá) mert egyszerűen nem bírom ki anélkül.  ja, és először óvatosan próbáltam, de nem pörgött tőle a gyerkőc. barátnőm mesélte, hogy ők aznap, amikor próbálta estig nem tudták lettenni a kicsit... nem tudom mitől függ.  én azóta iszom igazán nyugodtan, hogy a reggeli cicizés után a következő evés már szilárd kaja. így szoptatás után iszom, és mire újra jön a cici, már nagyjából lecseng a hatása.  persze, lehet, hogy így sem szabadna :((

 • 2007.02.07 12:02:43a:a

  És nem nagyon értem a tiltást - végülis én a terhességem alatt is ittam-iszom koffeineset, reggel, mert a vérnyomásom a béka feneke alatt van. Megkérdeztem a dokit, védőnőt, senki nem tiltotta. És nem hiszem, hogy ettől olyan fene nagyon felelőtlen lennék. Persze biztosan ez is olyan, mint úgy általában minden a gyerekkel kapcsolatban: mindenre van érv, és ellenérv is.

 • 2007.02.07 12:03:36jidele

  a:a, időm, mint a tenger, újra itt a migrén-ha felemelem a fejem a párnáról, hasogat.uh.nem emelem. Mindjárt küldöm a receptet. és ne parázz, minden ok lesz, a jóra tessék gondolni!
  Lencsilány: MA 30!!!!

 • 2007.02.07 12:04:57lencsilany

  babóka, amit eszünk-iszunk az nem csak 24 óra múlva kerül át az anyatejbe? Nekem egyszer azt mondta egy barátnőm...

 • 2007.02.07 12:05:28a:a

  jidele: ne emelgess, fej a párnára, pihi, pihi, pihi! Ha eddig kibírtam, akkor kibírom azt is, hogy elmúljon a fejfájásod :-)))

 • 2007.02.07 12:09:18lencsilany

  jidele, jobbulást Neked és gratula a 30 betöltött hetedhez! Tarts(atok) ki még egy "kicsit"! Egyébként, Te mit gondolsz, milyen nemű lesz a kis jövevény?

 • 2007.02.07 12:11:19Kékfelhő

  Clematis: látja az unokáját, odafentről. :)

  De az is lehet, hogy útközben összetalálkoztak és megbeszélték, milyen jó helyre kerül majd a kicsi. :)

 • 2007.02.07 12:11:40babó

  lencsilany: na látod, ez egy nagyon jó kérdés, mikor írtam a hpzzászólást, bennem is felmerült, hogy nem néztem soha utána pontosan, hogy hogyan is megy ez.  én abból idulok ki, hogy ha a gyerkőc kiszívja a cicit, akkor a következő szoptatásoz termelődőbe már bármi bent lehet, ami a valamennyire felszívódott a szervezetemben. de lehet, hogy ez irdetlan nagy baromság... :))  meg a tapasztalatok: az egyik a fent említett barátnőmé, a másik az enyém: első nap otthon a gyerekkel, mi az ebéd: borsóleves (isteni volt. csak elfelejtettük, hogy tiltólistán volt) és este/éjjel csinos óbégatás, pocakfeszülés, rotyogás a lányom részéről.  de aki tud tudományosabbat megoszthatná :))

 • 2007.02.07 12:19:28a:a

  Amennyire én tudom, egy felnőtt szervezet kábé 4-6 óra alatt emészti meg a kaját - nyilván ez a kajától is függ. De ha ez igaz - hangsúlyozom, nem vagyok orvos! -, akkor kizártnak tartom, hogy ennél sokkal tovább tartana, amíg az adott anyag a tejbe jut.

 • 2007.02.07 12:23:34lencsilany

  Ha jól emlékszem, a barátnőmnek épp a gyerekorvos mondta, amikor allergiás kiütések lettek a babája arcán, és próbálták kideríteni, mitől lehet, de máshol én sem olvastam, hallottam még erről.

 • 2007.02.07 12:45:29lencsilany

  Megpróbáltam gyorsan utánanézni a dolognak, de csak annyit találtam, hogy legfeljebb napi 1 gyenge kávét lehet elfogyasztani, mert a koffein kb. 1%-a átmegy az anyatejbe.
  OFF: Ti szed(te)tek Béres cseppet a szoptatás alatt? Nagyon rámférne, de rá van írva, hogy meg kell beszélni a kezelőorvossal... Mondjuk a terhesség alatt a nőgyógyászom azt mondta, hogy "még a túró rudira is rá van írva":)

 • 2007.02.07 12:50:49Kékfelhő

  gondolom, egyszerűbb ráírni, mint klinikailag tesztelni, vajon igaz-e...

 • 2007.02.07 12:54:09a:a

  lencsilany: ha vashiány miatt kellene, akkor sztem szedhetsz Elevitet is, legalábbis én mindig vashiányos voltam, így a szoptatás alatt is, és a dokim azt javasolta, hogy amíg szoptatok, szedjem azt. A Bérest nem t'om, azt nem kérdeztem.

 • 2007.02.07 13:11:34lencsilany

  Kékfelhő, ez biztos, hogy így van:( Csak ha ők nem tesztelik, akkor a kezelőorvos honnan tudja, mit lehet és mit nem?!
  a:a, Elevitet szedek, de úgy érzem ráférne az immunrendszeremre még egy kis támogatás.

 • 2007.02.07 16:36:33Tori

  Én kávéztam is, Béreseztem is a szoptatás alatt, igaz, az első 6 hónapban nem. Pedig nekem nem is tiltották a kávét, csak akkor valahogy nem kívánta a szervezetem. Viszont a tea szigorú tiltólistán volt. Azt mondták az orvosok, igaz, hogy kevesebb koffein van benne, viszont sokkal lassabban szívódik fel, tovább tart a hatása. Egyetlen egyszer feledkeztem meg erről, akkor délután 4 körül ittam egy bögrével, és hajnali 3-ig riszált a lányom. A kávénál pedig nem mindegy, hogyan készül. A hagyományos kotyogós ártalmasabb, mint a modern, szűrős fajtával készült kávé!

 • 2007.02.07 16:52:26egyanyuka

  A 10 legjobb barát közé én a kocsimat is besorolnám, mert így a férjemtől függetlenül tudok mozogni a gyerekkel. A mosogatógép, mosógép tényleg nagyon fontos. Az internet is jó, mert a másik kapcsolat a külvilággal a kocsin kívül. Férjem, aki hétvégén többet vigyáz a babára, mert akkor végzem az elmeradt házimunkát, és aki minden este segít füröszteni. Az édesanyám, akire időnként rövid időre rábízhatom a kicsit.

 • 2007.02.07 17:00:54katampusz

  az autó nekem minden hónap utolsó napjáig barátom, akkor ugyanis szépen elmegyek a postára és érzékenyen búcsút veszek az aktuális törlesztő részlet összegétől.

  na akkor utálom szegényt.

 • 2007.02.07 17:09:57Tori

  Nincs kocsink, az én barátom a BKV-bérlet, főleg mivel a lányom sehol se alszik akkorát, mint a metrón! Volt, hogy másfél órán át utaztam oda-vissza a Nagyvárad és a Lehel tér közt, máskülönben felébredt.

 • 2007.02.07 17:15:53potyeszka

  Nekem most a távirányitó a legjobb barátom,basszus a Balázs s.a rasta hajú pali!Ha lenne tejem tutira elapadna.Na el is kapcsolok.

 • 2007.02.07 17:27:51katampusz  múlt héten bevállaltam egy kodály körönd solymár túrát oda-vissza bkv-val.  az a gond, hogy hosszú ideig elvan a kismajom a kendőben, de egyszer csak felébred, és korát meghazudtoló hangerővel ordítani kezd. minden átmenet nélkül. na akkor legyek leány a talpamon, mert megnyugtatni nagyon nehéz. tuti módszer lenne a cici, de azt én buszon inkább mégse.  most az segített, hogy égett a lámpa és az nagyon érdekelte. annyira, hogy elfelejtett ordítani :D

  csendben és teljes áhítattal bámulta amíg le nem szálltunk, hiába, ilyen lámpa otthon nincsen :D

 • 2007.02.07 18:06:55lencsilany

  Tori, ezt a tea dolgot még nem is hallottam! Bár én a napi 1 liter szoptatós tea mellett már gondolni sem tudok arra, hogy még teázzak, brrr:(

 • 2007.02.07 20:12:50Tori

  lencsilany, ha mégis gondolnál rá, olyan darabos gyümölcsteát vegyél, amiben nincs tealevél, úgyhogy tulajdonképp csak azért hívják teának, mert ugyanúgy forrázással készül. Én ezt iszom, és semmi hatása a lányomra, persze engem sem serkent, legfeljebb lelkileg.

 • 2007.02.07 20:27:46eszter

  hú lányok...néha megnevettettek, néha meg úgy megríkattok. Most itt szipogok. Mindenkinek együttérzésem, aki hiányolja vkijét, biztosbiztos, hogy itt vannak körülöttünk és vigyáznak ránk...  Kávé: masszív fogasztó vagyok (ez mondjuk csak 2tőt jelent 1 nap, de az rendes presszókoffein mennyiség). 7 éve lettem terhes az elsővel, 4ed éves orvostanhallgató, vizsgahegyek, éjszakai tanulás, kávé, kávéval. Babának semmi baja, nyugis, 6hetesen éjszakát átalvós lett. Aztán fájt nagyon a fejem, ha nem ittam, így a napi 2 maradt. 3 és fél gyerek távlatából: senkinek semmi baja, senki nem pörög tőle, pedig mindenki szívta utána még 1 évig az anyatejjel. És nem is koffeinisták. kólát nem ismerik, kávé illatát nem szeretik, teát nemigen isznak.Nem iszom, ha nem kívánom, ld terhesség eleje, amúgy a nap fénypontja.

 • 2007.02.07 21:44:52laili

  eszter: hálistennek, már kezdtem megijedni, hogy én egy idióta szadista anya vagyok mert naponta egy kicsi koffeinest és néha még egy menteset megiszom És hát igen néha teát is.

  A kistökmag meg nem alszik ígyse úgyse túl sokat.  Amúgy ma ti is nyomik voltatok? Alig bírtam ébren maradni gyerkőc bezzeg virgonc volt, direkt csinálja látom a nagy kék szemében:))  a:a: tudom nehéz de ne aggódj mi szorítunk!  És kívánok mindenkinek szép álmokat akinek szomorú napja volt, szóval úgyse lehet kifejezni az ilyen dolgokat.

 • 2007.02.07 21:55:58a:a

  laili: köszi, igazából nem t'om, mi van velem, csak arra tudok gondolni, hogy valóban a terhesség tesz ennyire érzékennyé. Máskülönben nem vagyok ennyire vajból.
  (Kicsit fura ez: a nagybácsi, akit tegnap temettünk, nagyon-nagyon sokat és sokáig szenvedett, mire elment. Nagyapámat pedig 92 évesen egy autó ütötte el, és abba halt bele. tegnap óta gondolkodom rajta, hogyan könnyebb elengedni valakit, ha hirtelen, szó nélkül megy el, vagy ha tudod, mi jön, és nagyjából azt is, mikor, így felkészülhetsz rá. Nem tudom a választ.)

 • 2007.02.07 21:57:37lencsilany

  Tori, köszönöm a tippet:)

 • 2007.02.07 22:03:13laili

  a:a: nem ér te sem alszol, ha van új komment nem bírom felemelni a fenekem a férjemnek pőedig már mondtam, hogy vasvellával üldözzön el aludni de lusta meg nincs vasvellája. Nem is értem miért? annyi szirszar csavarhúzó hentereg mindenhol és sehol egy valamirevaló támadófegyver:o)

 • 2007.02.08 11:12:58napos oldal

  Eszter, tudnál nekem tanácsot adni, ha erre jársz? fáj a derekam már vagy karácsony óta, éjjel is arra ébredek, akkor pozíciót váltok. Egész biztos vagyok benne, hogy a gyerek emelgetésétől van (7-8 kg), de ez ugye adottság, ezt nem lehet megszüntetni. Tornázgatok egy ideje, talán vannak olyan gyakorlatok, amik jót tesznek? Uszoda sajnos nincs túl közel. (Ha olyan sokat segítene, talán elmennék. )Érdemes elmennem rheumatológiára, gyógytornászhoz? (Vagy csak a fogamzásgátló segített VOLNA? :))  Még egy igen értelmes felvetés. Te, mint a kérdéskör nagy szakértője, mit mondassz - mind szakmailag, mind emberileg - a kávé nem ártalmas? Azért kérdezem, mert most szoktam rá, minden nap iszom egyet, igen ritkán kettőt. Utálom az ízét, de enélkül egyszerűen nem funkcionálok. Belegondolok, hogy ki kéne porszívózni (hányavetien 5 perc), az nekem olyan, mintha szenet kéne lapátolni egész nap. Megiszom a kávét, még a szomszédhoz is becsengetek, hogy ne porszívózzak-e ki. Kábé ez a különbség. Normális dolog ez? (A férjem utál minden káros - hangsúlyozom, kizárólag káros - szenvedélyt.) A vérnyomásom általában 110 per nemtudommi szokott lenni, inkább alacsonyba hajlik.

 • 2007.02.08 11:26:42katampusz

  húú  mi most járjuk ki párommal a zombiszülő képzőt.

  az éjjelünk horror volt, pedig cvsodásan indult minden, háromnegyed nyolckor már olyan mélyen aludt a gyermekünk, hogy csak barlangász felszerelésben tuduk volna felébreszteni. és mi is bealudtunk kilenckor.

  és erre 11-kor ébredés üvöltéssel, álomba simogatás, egy óra múlva megint, rá egy órára ismét, és így tovább és így tovább reggel fél hatig......  az én csodaszép csodanyugodt jól alvó kisbabám :((((  másfél hete kezdtek elmászni az éjszakáink, mikor ez tudatosult bennem, akkor keményen elhatároztam hogy ez a majdnem négyhónapos gyerek nem fog most elromlani nekem. éjjel alvás van és kész.  volt is két végigaludt éjszakánk és erre jött ez a mai....

  és nem éhes, mert a cicin két perc alatt bealszik.  viszont gyanakszom valamire.

  nem tudom nektek milyen tapasztalataitok vannak a mensessel és a fogamzásgátló tablettával. három hete szedem a cerazette nevű bogyót és múlt héten megérkezett az első mensesem. arra gondolok, hogy ez okozhatja a nyugtalankodást.  van valakinek valami tippje?

 • 2007.02.08 11:28:30katampusz

  ja és gólyahír!

  a házunkban ma reggel ikerbabák születtek makk egészségesen, egy kisfiú és egy kislány!

 • 2007.02.08 11:32:02potyeszka

  Katampusz én is cerazettet szedtem,én leáltam róla ,állandóan pecsételtem tőle,és fájt a fejem.

 • 2007.02.08 11:42:34napos oldal

  Én is cerazettet szedek, még nem jött meg (7.5 hónapos a gyerek), azt mondta a dokim, ha megjön a menstruáció, ki kell találni mást, mert rendszertelenné teszi az esetek 90 százalékában. Más panaszom nincs. (Egyszer teszteltem, hogy nem ez okozza-e a szexuális vágy hiányát, de arra jutottam, hogy nem, bár ez totál szubjektív dolog.)

  Katampusz, próbáld elhagyni a gyógyszert, azt azonnal lehet. Ha nem jön be, elkezdheted újra bármikor. 1 hét után van védettség. (Ilyen éjszaka mellett sok értelme van a f.gátlónak, mi? :((

 • 2007.02.08 12:56:09katampusz

  ebben lehet vmi, mert más most a mensesem, mint szokott. nehezen akar múlni, már azt hiszem nincsen, erre kiderül, hogy de, még mindig tart :((((

  arról nem beszélve hogy elég fájdalmas görcsök is kísérték...  meg kell kérdeznem a dokimat, jajdejó jövő héttől vizitdíj :(

 • 2007.02.08 12:56:27Leona

  A cerazettel nálam is csökkent a szexuális vágy, sztem tuti az volt az ok. Mégis sírva-ríva mondtam le róla, mert mensesem nem volt semmi. Csak apa örült a váltásnak.

 • 2007.02.08 13:18:40babó

  katampusz! én most álltam le a cerazettről (kb 8 hó szedés után), amit a 6. hét után rögtön elkezdtem, mert megjött a mensesem, úgy tessék lássék, aztán három hétig abba se hagyta.  dokim azt mondta, hagyjam abba, aztán ha nem múlik egészségügyi küret. hát a frászt hozta rám!! persze amikor felírta, nem mondta, hogy milyen mellékhatásai lehetnek. abbahagytam, elmúlt. (nem azonnal)  ja, és az eddig pislákoló vágy is újra ébredezik!  megint ott tartok, hogy a védekezésnek nincs kényelmes módja :((

 • 2007.02.08 13:38:32napos oldal

  babóka, mennyi idő alatt jött meg a vágy? lehet, újrapróbálom akkor!  leona, a cerazette miatt nem volt mensesed? vagy miért bántad, hogy abbahagytad? bocs, nem pontosan értem.

 • 2007.02.08 13:43:28Leona

  Igen, attól nem volt mensesem. Hát ezért.

 • 2007.02.08 13:51:03napos oldal

  Hű, nekem sincs, lehet, hogy attól? És ez baj lehet? A dokim azt mondta, van, akinek egy évig sincs. Tiszta para lettem, a vágy miatt, a menses miatt, meg minden miatt, ami most pontosan nem jut az eszembe...

 • 2007.02.08 14:01:44Leona

  Napos oldal: hát, ha neked baj, hogy nincs... Én marhára örültem neki. És igen, nekem egy évig nem volt. Ez amúgy "mellékhatása" a gyógyszernek. Szerintem ha elolvasod a tzájékoztatót, biztos benne van. A nemi vágy csökkenése is ott van a mellékhatások között.

 • 2007.02.08 14:05:14napos oldal

  Dehogy baj, irtó nagy süteménység! Csak a vágy, na, az gáz.

 • 2007.02.08 15:16:48babó

  na szép, a dokim azt mondta, hogy pont az a lényege ennek a tablettának, hogy nem szól bele a vérzésbe, ha a szervezet úgy gondolja, jön, ha nem nem.  de valahogy az egész egyre ellentmondásosabb nekem :((  vágy témában meg nem vagyok mérvadó (remélem) nekem mostanáig, és a terhesség alatt is, nulla vágyam volt, na jó, néha 0,1. 10-es skálán... és mostanában lett, az első vérzésem előtt (gyerek 9 hós), de mióta pár hete abbahagytam a cuccot, tovább javult. szóval nem látom pontosan, mivel függ össze jobban.  (ezúton is közölném, hogy a párom a legtündéribb türelmes ember, akit a hátán hordott a föld)

 • 2007.02.08 15:32:23eszter

  napos oldal, gerincfájásra: gyógymasszázs hetente, gerinctorna, ha nagyon durva, akkor vmi kenőcs (nem szívódik fel. ilyen a flector, diclac gél és tsai.)Ha találsz olyan masszőrt, aki jól ki tudja ropogtatni, az Isteni! Megoldódik a probléma. A tornával vigyázz, az ellenkező hatást is elérheted.  kávé: sztem jól lehúzták. Tényleg emeli a vérnyomást, de csak átmenetileg és olyan mértékben, ami nem változtatja még meg az érfal struktúráját. Az élvezeti szerek kategóriájába sorolták nálunk (angliában jót röhögnének ezen, ott annyira a kultúra része), pedig próbálják hosszútávú kutatások rehabilitálni szegényt. igazából sokmindenre protektív hatású. Persze nem kell túlzásba vinni. a sok biztos nem jó.

 • 2007.02.08 15:39:21katampusz

  a gyógyszer betegtájékoztatójában az áll, hogy

  gyakori a vérzés kimaradás és a csökkent libidó, a súlygyarapodás, emlőfájdalom, émelygés és agennyes pattanásokka járó bőrgyulladás.  a mensen elhúzódhat, szabálytalanul is jelentkezhet.  asszem felfüggesztem a tablettaszedést. várok egy normális ciklust aztán kitaláljuk hogy mi legyen

 • 2007.02.08 15:50:08eszter

  ja, és napos oldal, egy jó ágy, illetve nekem nagyon bejött a nyakfájásomra a tönkölypelyva párnán alvás.

 • 2007.02.08 16:07:52marcangoló

  Vettem koffeinmentest, bár azt írták mostanában mindenhol, hogy sem a terhesség alatt, sem a szoptatásnál nem gáz napi egy- két laza kv sok tejjel. Egyszer azt olvastam, hogy a frissen főtt kávénak még az illlata is gyógyhatású. :-) Én hiszek benne.
  Cerazette: én másfél évig szedtem, addig vérzésem sem volt, viszont a vággyal nem volt semmi gáz. Abbahagytam, rá 3 hétre megjött, 3 hónap múlva már útban volt a következő baba. Engem sokkal inkább aggaszt, hogy mi lesz, ha már nem szedem a Cerazette-et. Hogy fogok védekezni a hátralévő életem termékeny részében? Nem szedhetek 20 évig gyógyszert, és sajnálom, de gumival sem olyan. Spirál, elkötés? Fogalmam sincs...
  Jó barátom, az Infacol, tegnap vettem, mert a lányt nem lehetett lenyomni a délutáni alváshoz. Hol büfi, hol puki, folyton felébredt. Most édesen alszik 2 óra óta. :-)

 • 2007.02.08 16:12:16marcangoló

  Jut eszembe, a legeslegjobb barátom a nagy gimnasztikai labda. Istenien helyettesíti a mászkálást a gyerekkel. A legelszántabb alvásmegtagadóknak sem kell több 5 perc ugrálásnál, ringatózásnál és eldobják fülüket- farkukat. Sajnos a gyerekeim egy idő után immunisakká váltak, de addig egy áldás!

 • 2007.02.08 16:42:23eszter

  marcangoló, én egy ilyenen ugráltám, amikor a férjem azt mondta, hogy az ember apránként odajut, hogy bármilyen eszközt bevet a gyerek elaltatására, úgyhogy időben döntsem el, hogy merre tovább, aztán ne csodálkozzak, ha hülyén néznek rám. Ő ugyanis a fejemet látta, ahogy pattog az ablakban, ő meg éppen hazafelel tartott. :))

 • 2007.02.10 15:29:16napos oldal

  Eszter, nagyon szépen köszönöm a tanácsaid! Voltam a háziorvosnál, aki adott tájékoztatót gerinctornáról, ill. beutalt rheumatológiára, akik elküldhetnek gyógytornára meg masszázsra. Azt is megkérdezem majd ott, hogy van-e az én tornámban káros gyakorlat. (Ez ilyen cindy torna, szokványos bemelegítés, hajolgatások, hasizomgyakorlatok, fekve súlyzózás derék alatt párnával.) Mégegyszer nagyon köszi!

 • 2007.02.19 14:46:34saman-in-the-machine

  Sziasztok!

  Gerinc ügyek: alanyi tapasztalataim vannak sajnos a témában, amiket az elmúlt 35 évem alatt szereztem, és ezek alapján a következőket javaslom:

  1. Tibeti öt gyakorlat ( http://hiperdrt.hu/ezo/fejleszt/joga/index.html )

  2. Menj el gyógymasszőrhöz, vagy olyan csontkovácshoz, aki rendesen kiazít, mielőtt - nagyon óvatosan - megpróbálja helyremozdítani az esetleg elmozdult ízületeket.

  3. Ha nagy a gáz, keress egy energetikával foglalkozó természetgyógyászt, aki felébreszti a csakráidat.

  4. Gondolkodj pozitívan, kerüld az olyan gondolatokat hogy "ezt nem bírom el" "kibírhatatlan" "kell mint púp a hátamra" stb.

 • 2007.02.19 15:01:04napos oldal

  Köszi a jótanácsokat saman-in-the-machine, derékfájásom néha kibírhatatlan. :))) Á, nem is igaz :)

  Köszi, mégegyszer!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta