Mit adjak a csecsemőre?

Első gyermeküket váró szülők számára gyakran nagy gondot jelent, hogy milyen ruhákat vásároljanak a dednek. A legszerencsésebbek persze megöröklik a kelengyét családon belül, vagy kölcsönkapják a már nagyobb gyerekkel rendelkező barátoktól. De mit tegyünk, ha saját szájízünk szerint akarjuk öltöztetni a leendő trónörököst, vagy újszülöttnézőbe vagyunk hivatalosak, és ajándékot vinnénk?


A legfontosabb szabály, hogy a legkisebb ruhákból ne vegyünk többet 2-3, esetleg 3-4 váltásnál. Az 50-es, 52-es, sőt az 56-os ruhákat is annyira gyorsan kinövi a gyerek, hogy nem érdemes bespájzolni belőlük. Sőt, ha rögtön 56 centisnek születik, akkor máris passzolhatjuk tovább az ennél kisebb ruhácskákat, hiába olyan édicukik.

Felejtsük el azokat a ruhákat, amelyek nem rögzülnek a gyermek lába között valamilyen módon, legtöbbször patenttal. A kis pulóverek ugyanis felcsúszhatnak a nyakába, amitől kilóg a dereka, másrészt előfordulhat, hogy az arcára is ráküzdi valahogy, ami fulladásveszélyt okozhat.

Ha nem akarjuk minden pelenkacserénél teljesen pucérra vetkőztetni a porontyot, akkor ajánlatos olyan nadrágot vagy rugdalózót választani, ami a lába között patentos. Így a gyerek félig kibontható a csomagolásból, majd pelenkacsere után gyorsan visszazárható. Figyeljünk arra is, hogy a ruha hátán ne legyen vastag varrás, patent, vagy belül vastag ruhacímke, mert szegény gyereknek ezen kell majd feküdnie. A hátulgombolós típusokat tehát ezzel kiikszeltük.

Rugdalózóból az a legjobb, amelyiken elöl Y alakban mennek a patentok, a nyakától az ágyékáig, onnét pedig végig a két lábán. Ebből a legkönnyebb ki- és becsomagolni. Ennél eggyel rosszabb, de még mindig elég jó az egyik lábán végig patentos ruha, itt egy kis gumiemberkedéssel, de ugyanúgy pakolható a gyermek. A kantáros nadrág, amely a vállán patentos, nem jó választás, mert minden pelenkázásnál le kell rángatnunk róla egészen.

A felsőrész többnyire télen hosszúujjú, nyáron rövidujjú bodyt jelent, lába között patentokkal. Általában a nyaknál is van egy patent a vállán, vagy duplavállas a ruha. Utóbbi megoldás kényelmesebb, viszont a csónaknyak miatt nagyobb bőrfelület marad szabadon, fázós gyerekeknél nem előnyös.

Az első hat hétben a csecsemő még nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét, ezért fontos, hogy ne legyen rajta se túl sok, se túl kevés ruha. Télen nekem nappalra két réteget (pl. hosszúujjú body és rugdalózó) javasolt a védőnő, éjjelre pedig egy harmadikat is, ami esetünkben egy számmal nagyobb, rövidujjú body volt. Most, két hónaposan már két rétegben is vígan elalszik a gyermek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek