SZÜLŐSÉG

Mit adjak a csecsemőre?

2007. február 5., hétfő 11:47

Első gyermeküket váró szülők számára gyakran nagy gondot jelent, hogy milyen ruhákat vásároljanak a dednek. A legszerencsésebbek persze megöröklik a kelengyét családon belül, vagy kölcsönkapják a már nagyobb gyerekkel rendelkező barátoktól. De mit tegyünk, ha saját szájízünk szerint akarjuk öltöztetni a leendő trónörököst, vagy újszülöttnézőbe vagyunk hivatalosak, és ajándékot vinnénk?


A legfontosabb szabály, hogy a legkisebb ruhákból ne vegyünk többet 2-3, esetleg 3-4 váltásnál. Az 50-es, 52-es, sőt az 56-os ruhákat is annyira gyorsan kinövi a gyerek, hogy nem érdemes bespájzolni belőlük. Sőt, ha rögtön 56 centisnek születik, akkor máris passzolhatjuk tovább az ennél kisebb ruhácskákat, hiába olyan édicukik.

Felejtsük el azokat a ruhákat, amelyek nem rögzülnek a gyermek lába között valamilyen módon, legtöbbször patenttal. A kis pulóverek ugyanis felcsúszhatnak a nyakába, amitől kilóg a dereka, másrészt előfordulhat, hogy az arcára is ráküzdi valahogy, ami fulladásveszélyt okozhat.

Ha nem akarjuk minden pelenkacserénél teljesen pucérra vetkőztetni a porontyot, akkor ajánlatos olyan nadrágot vagy rugdalózót választani, ami a lába között patentos. Így a gyerek félig kibontható a csomagolásból, majd pelenkacsere után gyorsan visszazárható. Figyeljünk arra is, hogy a ruha hátán ne legyen vastag varrás, patent, vagy belül vastag ruhacímke, mert szegény gyereknek ezen kell majd feküdnie. A hátulgombolós típusokat tehát ezzel kiikszeltük.

Rugdalózóból az a legjobb, amelyiken elöl Y alakban mennek a patentok, a nyakától az ágyékáig, onnét pedig végig a két lábán. Ebből a legkönnyebb ki- és becsomagolni. Ennél eggyel rosszabb, de még mindig elég jó az egyik lábán végig patentos ruha, itt egy kis gumiemberkedéssel, de ugyanúgy pakolható a gyermek. A kantáros nadrág, amely a vállán patentos, nem jó választás, mert minden pelenkázásnál le kell rángatnunk róla egészen.

A felsőrész többnyire télen hosszúujjú, nyáron rövidujjú bodyt jelent, lába között patentokkal. Általában a nyaknál is van egy patent a vállán, vagy duplavállas a ruha. Utóbbi megoldás kényelmesebb, viszont a csónaknyak miatt nagyobb bőrfelület marad szabadon, fázós gyerekeknél nem előnyös.

Az első hat hétben a csecsemő még nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét, ezért fontos, hogy ne legyen rajta se túl sok, se túl kevés ruha. Télen nekem nappalra két réteget (pl. hosszúujjú body és rugdalózó) javasolt a védőnő, éjjelre pedig egy harmadikat is, ami esetünkben egy számmal nagyobb, rövidujjú body volt. Most, két hónaposan már két rétegben is vígan elalszik a gyermek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.06 08:34:02napos oldal

  látom a szemén, hogy így már sokkal jobb...

 • 2007.02.06 08:40:42napos oldal

  Ezt kapjátok ki: a kislányom egyszer habos-fodros ruhában volt, 3 hetes (!) korában, höhöhö... Kolléganőimtől kaptuk, és ez egy vendégségben volt. Nagyon cuki. Otthon nem adtam rá - szánalmas konformizmus, már bánom, de mostmár késő, kinőtte. Remélem, lány lesz a következő is.

 • 2007.02.06 09:04:34laili

  Mint föntebb írtam nekem is a rugik jöttek be, de ha elmegyünk valahova bizony én is ráadom a kantáros bársonynacit, meg zsebes nadrágot(a zseb az már nagyon kell 3 hónaposan:))mert olyan aranyos benne és persze nem hiszem, hogy kényelmetlen lenne neki van amiket nagyon jól megcsinálnak.  A H&M nekem is bejött meg a NEXT de ezek ugyanúgy ott vannak az angolturiban csak nem párezer hanem párszáz forintért, én az overálokat is ott veszem Na jó elég a reklámból.  Szóval szerintem olyan aranyosak a kölykök, hogy nehéz megállni ezt az öltöztetéses dolgot és hadd örüljön anyuka amíg a gyerek is bírja:)))

 • 2007.02.06 09:13:07mókusfácán

  Nálunk is a tesómtól jönnek a ruhák, ezért én olyat veszek nekik, amit szívesen látnék a gyereken!:))
  Én attól kapok frászt, hogy mióta desszantos módjára kúszik és húzza magát a hasa fázik. Az apukája ráteker ilyenkor egy törölközőt és a hátán összacsipeszeli! Így most már pufajkás desszantosnak néz ki a gyerek!
  Napos oldal. ilyet én is csináltam, de állandóan huzigáln ikellett mert forgolódott és a nyakában kötött ki a ruha!
  Azóta csak harisnyát, mackónadrágot badyt és pulcsit veszek neki! Persze a többségét börzén vagy használtan kapom, skót vagyok????

 • 2007.02.06 09:39:09katampusz

  kira ez nagyon jó ötlet! az én párom is ilyen, néha egészen meglepő dolgokat talál ki. ez a törülköző első olvasatra kissé bizarr, de tökéletesen hasznos.  ha ebbe a korszakba lépünk, alkalmazni fogom. :)))  én is a könnyű öltöztethetőség híve vagyok. a csónaknyakú body fölé így télen mindig kerül egy-két réteg ruha, szóval a nyaka nem hiszem hogy fázna.  itthon rugi, ha elmegyünk, dögös pasiszerelés. kantáros farmer, kockás ing, ami belefér. imádják a nagyik :)  mi annyi ruhát kaptunk innen-onnan, hogy egyáltalán nem vásárolok semmit. hallottam, h leértékelés van a handm-ben, de visszafogtam magam, el se mentem.....

 • 2007.02.06 09:56:45Kékfelhő

  Nálunk a törülköző - igaz, amikor a fiam már két éves volt - a következőképp funcionált (az eredetitől eltekintve):

  fürdés után gyerek beleültet, négy sarka összecsippent, fel az ágyra, és hatalmas karkörzésekkel elérte párom, hogy körhintázzon a gyerek. Volt nagy hancúr ám. Imádta. :)  Most tizenegynéhány kilósan, kis lakásban már nem kivitelezhető a produkció :)

 • 2007.02.06 10:05:27kiseszter

  Késői hozzászólóként a body, rugi, pamut melegítő, dupla zokni hsz-okhoz már csak bólogatok.  Egy tuti kezdő cucc még úgy látom nem volt: olyan hosszúujjú hálóing/zsák ami hosszabb a gyereknél és az alja csak be van szűkítve gumival a kézfejénél pedig úgy van kialakítva, hogy kesztyűszerűen ráhajtható a kezecskére egy réteg anyag. Újszülött korban nagyon praktikus volt. A kesztyűrész azért, mert nem tudta magát összekarmolni, meg téli babánál jobban éreztem magam, hogy ott is védve van. A gumis alj pedig az éjszakai pelusozásoknál, mert így világítás nélkül is tudtam etetés után pelenkát cserélni és a srác sokszor vissza is bóbiskolt közben.  Nekünk Child of Mine márkájú volt, az USA-ból kaptuk. Nem tudom itthon kapható-e ilyesmi.

 • 2007.02.06 10:32:25kaposztalepke

  kiseszter: na, én olyanokból örököltem USAbeli barátnőmtől néhányat, és egy darabig néztem, hogy milyen fura egy darab...a következők miatt összesen egyszer volt a gyerkőcön:

  1. 3 hós kora után kaptuk, akkor a kezére már tuti nem hajtok rá semmit (ez mondjuk önmagában nem lett volna kizáró ok:)) )

  2. tél lett, ezek meg nyáriak, vékony pamutok

  3. kicsim kéthónapos kora óta háton fekve profin úgy emelgeti/rúgja a lábát folyamatosan, hogy a takaró sem marad rajta (a lába kerül az összegyűrt takaróhaomra), és ezen attrakció közben még a kicsit öszsébb húzott alj is legalább a térdéig felcsúszott, ai télen megint nem volt nyerő, nomeg amikor már kézzel is besegített a felrángatásba...;)  ezektől függetlenül el tudom képzelni, hogy praktikus darabok, főleg egészpiciknek:)

 • 2007.02.06 10:42:22gyöngy1

  Amikor elsö kisbaba megszületett, akkor leginkàbb body és rugdalódzó volt a nyerö. Aztàn, kb 1,5 hónapos volt amikor Anyósomék megérkeztek és megkérdezték miért van mindig pizsamàban... Persze hoztàk a pàr hónaposra való farmert, kisruhàt, méregdràga, de hasznàlhatatlan holmit. Igy amikor vendégségbe mentünk akkor mindig kiöltözhetett, de otthon inkàbb kényelmesen volt öltöztetve.

  Ahogy elkezdett màszni a làbàn patentos rugikat felvàltotta a fenekén 3 patentos rugi vagy a kantàros nadràg (ami làba közt patentos. Amùgy ez az abszolùt kedvenc, Auchanban néhàny szàzért vett pink kantàros vàszon naci, patentokkal a làb közt).

  A kishugi màr születésekor kinötte kisnövérkéje jópàr ruhàjàt. Most 14 hónapos és 24 hós ruhàkat hord. Ö ezért sokkal koràbban elkezdett "rendes" ruhàkat hordani.

  Éjszakàra: rudgalódzó és hálózsák. Nàlunk az H&M hálózsáka nagyon bejött mind a kettönél. A méret 12-36 hós. Elég széles és hosszù, mind a ketten tudtak benne jàrni is. Tehàt 2 hàlózsák elég. Nem tùl vastag, ezért nyàron egy hosszù ùjjù bodyt rakok csak alà (mert a zsàk ùjjatlan). Persze ha nagyon meleg van akkor a zsàk megy vissza a szekrénybe.

  Amùgy a nagyobbik, 33 hónapos, és csak mostanàban vettük le róla a 24 hós rugikat és tettük hugira (még tegnap is megszeretgette a hugi pizsijét:-)))  off: nem tudom màsoknàl hogy van, de nàlunk amikor növérke meglàtja, hogy az ö régi ruhàjàt kapja a hugi, akkor néha elkezd cirkuszt csinàlni, és megpróbàlja felvenni. A hétvégén viszont önszàntàból odaadta ruhàjàt huginak, és a hugi ruhàjàt vette ö fel (mind a 2 ruha 24 hós). Persze férjem azt hitte vettem egy ùj ruhàt a nagyobbiknak.

 • 2007.02.06 11:14:31Clematis

  Ez jó és hasznos cikk, de engem érdekelne az is (örök problémám), hogy utcán hogyan öltöztessem a gyereket, mire figyeljek, mi alapján csomagoljam be?? Most 10 hónapos a Kislányom, és még mindig állandó töprengést okoz az öltöztetése utcán, arról nem is beszélve, ha betérünk valahová vásárolni, mennyire vetkőztessem le.. Elegem van az önjelölt tanácsadókból is "Rámelegszik a gyerekre a ruha!! Kap levegőt?" (Na jó, ezt a babakocsi esőköpenyénél szokták megkérdezni.)
  Mit adtok pl. ilyenkor a gyerekre séta közben? És később, tavasszal?

 • 2007.02.06 12:20:54babó

  hát, asszem be kellene szerezni valami rózsaszín cuccot, mert ma töbször megkaptam egy vizsgálaton, hogy milyen jókis belevaló vidám fickó... a lányom. :))) persze büszke vagyok, mert tényleg az, csak lány. pedig narancssárga csíkos póló, vajszínű naci. kék semmi...

  a téli öltöztetéssel meg az a bajom, hogy idén NINCS tél. hónapokig minden nap szétizzadtuk magunkat, főleg, hogy viszonylag sokat van hordozókendőben.

  Clematis:

  az enyém is majdnem annyi :)) én nem szoktam sokat cicózni, ha csak sétálni megyünk, vagy haverokhoz, nagyszülőkhöz, akkor marad az otthoni ruha, ami egy body+póló (ebből ez egyik hosszú, a másik rövid ujjú)+kantáros rugi vagy melegítőnaci (a kantárosat azért szeretem még mindig, mert állandóan leveszi a zokniját otthon, és bár nem parázom, hogy megfázik, de azért kihűl a lába a padlón most, hogy csúszik mászik, meg próbálkozik felállni. régi lakás, van egy kis huzat) erre kep egy pulcsit (mostanában azt sem nagyon, meleg van) és egy plusz zoknit és az overallját, ami nem túl vastag. babakocsiban még jár egy takaró, de ha meleg van, inkább csak a lábára. igyekszem nem sokat időzni vele meleg helyeken, ha lehet, máshogy szervezni a bevásárlást ügyintézést, de ha bemegyünk sapka le, cipzár lehúz.

  ennyi. szerintem nagyon hasznos az a szabály, hogy magadhoz képest +1 réteg. de ha fázós vagy nem kell több, mert a babócák jól bírják a hideget. a babakocsi a neccesebb, mert akkor ugye te mozogsz, ő meg ül, így jobban fázhat. én be szoktam néha dugni a (nem nagyon kihűlt) ujjamat a nyakához, ha túl meleg, vagy izzadt, akkor próbálok valamennyit levenni róla, vagy kinyitni amit lehet.

  tavasszal valszeg jön a gyaloglás-rohangálás, a kantáros nacikra szavazok, az kényelmes. és nem hülyeség, ha alul patentos. harisnya egyszer volt rajta, ha már nem lesz overall csak dzseki, akkor kap. de azzal meg az a bajom, hogy, ha pl látogatóba megyünk, nagyon belemelegszik a csinos nadrágba+ harisnyába a fűtött lakásokban.

  nem egyszerű.

 • 2007.02.06 12:21:46babó

  bocs, tördeltem, de kidobott, és újra beillesztés elfelejtettem :((

 • 2007.02.06 12:44:50galiba

  Nagyon örülök én is a zoknis tippeknek, azt hittem, leánykámnak annyira dagi a lába, hogy max. 2 percet tartózkodik rajta a zokni.  Mióta kezd csúszni-mászni, farmer kertészgatyót adok rá, alatta body, harisnya, hosszúujjú póló, így tán nem fázik fel. Felfázás-fóbiám van, ugyanis.

 • 2007.02.06 16:36:35pat

  sziasztok,
  most következik az öltöztetés a papa szemszögéből: szerintem is a legpraktikusabb darab a kimonó fazonú body, amit nem kell áthúzni a fején, ebből sajnos elég kevés volt nekünk. a hagyományosból a csónaknyakú fazon rulez, a patentosat folyton elfelejtem kikapcsolni, amikor húzom le a fejéről, aztán passzírozom a szegény gyerek füleit:) éjjlre nekünk a hálózsák nagyon bevált, alá csak egy bodyt kap. rövidujjú/hosszúujjú, nekünk egykutya. mondjuk a hosszúujjút én nem szeretem, mert nehéz néha beletalálni a kezével, pláne, ha a mamája teregetett, és össze-vissza be van gyűrve az ujja:)

  nálunk is kb. 6-7 hónapos koráig ment a rugdalózó, azóta a body fölé vmi kordnadrág/farmer/tréninggatya + trikó és pulcsi kombináció a menő. viszont ami teljesen felesleges, a habos-babos kis szoknyácskák, ruhácskák, brrr... csak ajándékba kapunk ilyet (érdekes módon ajándékba elég gyakran), és szinte egyik sem volt egynél többször rajta, az is csak vendégségbe, és azért, hogy ne legyen lelkiismeret furdalásunk. a zokni meg lecsúszik, és kész, ezen nem kell parázni, nem baj, ha mezítláb van a gyerek. akit nagyon zavar, marad a harisnyanadrág, de az szerintem lakáson belül tök felesleges.

 • 2007.02.06 16:38:36pat

  babóka, ne aggódj, a mi lányunkat akkor is fiúnak nézik ,ha kizárólag rózsaszín ruhákat adunk rá:)) szerencsére azt szokták mondani rá, hogy nagyon szép fiú...

 • 2007.02.06 16:42:45pat

  jajj, írta még valaki a szattyánbőr topánkát, az nekünk is volt, és nagyon szerettük, sajnos már nem nagyon megy bele a lába. ha közforgalmú, dzsuvás helyen szottyant kedve négykézláb mászkálni (kávézók, cukrászdák, éttermek padlóján stb.), mindig ezt adtuk rá, hogy a zoknija/harisnyája ne legyen istentelenül mocskos... ilyenkor nagyon hasznos még a kis nedves kéztörlő, hogy ne kelljen percenként a mosdóig szaladni vele kezet mosni.

 • 2007.02.06 18:18:42Tori

  Clematis, nekem azt mondta a gyerekdoki, hogy mindig egy réteggel több legyen kint a gyereken, mint rajtam, egészen addig, amíg nem tudja egyértelműen jelezni, hogy melege van vagy fázik. Nekem ez bejött.

 • 2007.02.06 20:32:17kiseszter

  Na akkor aki belelkesedett a kesztyűs ujjú gumis aljú hálózsákra olvassa Káposztalepkét is mielőtt bevásárol belőle. Egyébként újszülöttként, kb. 2 hónapos korig használtuk mi is aztán áttértünk az overall fazonú pizsamákra.  Nem ruha, de nagyon praktikus nálunk mostanság az olyan fürdőlepedő aminek a közepén van a fejnek a lyuk és egy kapucni. Fiam már csak állva hagyja magát törölni, de akkor is zsezseg úgyhogy a sima "süsüs" fürdőlepedőkből folyton kilóg a vizes gyerek fele. Ezt meg csak a nyakába húzom, körülveszi a törölköző mindenhol én meg simogatom kívülről egy kicsit és már kész is vagyunk.

 • 2007.02.06 20:46:40katampusz

  kiseszter, ilyet láttam a strandon is egy kisgyereken, nagyon praktikus.

  a lila szájjal vizesen szaladgáló és törülközni csakazértsem hajlandó gyerekek esetén ideális....

 • 2007.02.06 20:59:03kiseszter

  Igen én is láttam tengerparton olyat amelyiknek az elejére krokodil hasa, a hátára meg a kroki háta volt festve a kapucnira meg az állkapocs. Cápás is volt annak meg a háta közepén volt a jellegzetes uszony. Nagyon jópofák voltak, de irtó drágák. Itthon az egyszerűbb verzió sem volt éppen olcsó, de szerintem megérte a 4000 Ft-ot :o)

 • 2007.02.07 11:10:05Clematis

  Köszönöm szépen a tanácsokat!
  Van ám még egy problémám az öltöztetéssel: a cipő! Mikor kell venni és mekkorát (ami pont jó, vagy kicsit nagyobbat)? Soha nem vettem még gyerekcipőt, nem is tudom, mikor milyet árulnak, csak ha abból indulok ki, hogy felnőtteknél szezon előtt kell bevásárolni (persze, mert már nem nő a lábuk), akkor gyerekeknek mikor? Lehet, hogy ha csak tavasszal lesz nekünk aktuális a cipőkédés, akkor már csak nyári szandálokkal találom szembe magam a polcokon? Most pl. lehet kapni jópofa gumicsizmát, de a lányom még nem is tud járni.
  Segítség!!

 • 2007.02.07 11:15:46potyeszka

  Nekem azt mondták amikor már felállt a baba otthonra olyan csúszásgátlós zoknit adjak rá,és cipőt pedig amikor már tipeg,abból is olyat ami jól fogja a bokáját.

 • 2007.02.07 11:19:17katampusz

  clematis: ha tavasszal kell cipő, akkor tavasszal vegyetek, fogsz találni olyat, ami passzol a szezonhoz. általában 18-as a kezdő méret, fontos felpróbálni a babára, mert nagyon sok picinek magas a lábfeje és lehet hogy emiatt bizonyos fazonú cipő nem is jó.  szandált télen is kapni, mert benti cipőnek oviba vagy bölcsibe mindig tartanak a cipősök.  egyébként ilyenkor tél végén hozzák a tavaszi cipőket, április közepétől pedig már a nyáriakat, augusztus közepétől az őszit, októberben meg téli csizmákat. no para, emiatt ne vásárolj be előre, majd akkor keressetek cipőt, ha szükség lesz rá.

 • 2007.02.07 11:20:20Kékfelhő

  valaki látott már olyan csúszásgátlós zoknit, ami tényleg csúszásgátol??

 • 2007.02.07 11:21:43a:a

  Clematis: sztem első cipőt nem érdemes sokkal előbbre bevásárolni. Csak sejteni lehet, mekkora kell neki. Ha már feláll, de még nem igazán megy, valóban a jó minőségű csúszásgátlós zokni működhet, ha már megyeget, akkor kell cipő. Otthonra én máig nyári szandált használok, mert - ahogy potyeszka írta - nagyon fontos, hogy tartsa a bokát, a papucs ebben a korban még tilos, de leglábbis egészségtelen és sztem veszélyes is. És a gyerekcipőknél azért nagyjából mindig lehet mindenfélét kapni, már úgy értem, hogy amíg a tavaszi locs-pocs van, biztosan tudsz rá vízálló cipőt venni.

 • 2007.02.07 11:40:54koneko

  Sose kaptunk rendes csúszásgátlós zoknit vagy ha igen, túl drága volt, úgyhogy csináltunk. Vettünk frottírzoknit, és a talpára festettünk pufifestékkel. Az bevállt: nem volt drága és egész jól csúszásmentesített.

 • 2007.02.07 11:56:16a:a

  Szerencsés eset, ha nyáron kezd el menni, és jó meleg lakás van, mint a miénk - és ezzel be is fejeződött a Panellakások előnyei c. kiselőadás... Nálam tavaly nyáron meztelenül rohangált, néha a szó szoros értelmében, amikor bent 35-38 fok volt. Nem volt szívem cipőt adni rá.

 • 2007.02.07 12:04:28Kékfelhő

  koneko: mekkora ötlet!

 • 2007.02.07 12:06:49Clematis

  Köszönöm a tippeket. Sajnos én mindent előre túlaggódok. A Lányom egyelőre csak kapaszkodva sétál, az meg itthon megy zokniban is, mivel mindenhol szőnyeg van, nem kell a csúszásgátló, gondolom. Ha majd stabilan gyalogol, és az idő is szép lesz, beszerezzük a felszerelést! :)

 • 2007.02.07 12:48:10galiba

  Azt honnan tudni, hogy hányas méretű cipellő kell a bébire? Nálunk kb. tavasz végén lesz aktuális a kérdés.

 • 2007.02.07 12:57:51a:a

  galiba: sehonnan. De tisztességes boltban az eldaó tud segíteni. Van olyan hely, ahol van egy kis műa. lapocska, ami be van számozva, és ha leállítod a földre a babát, és rálépteted, megmutatja, mekkora cipő kellene neki. De normális esetben az eladók valóban tudnak segíteni.
  (Mi 22-es szandállal kezdtünk, elég későn kezdett járni, és jó nagy méretű volt már akkor is :-)))

 • 2007.02.07 14:56:08egyanyuka

  Ha itt tartunk akkor milyen cipőt érdemes venni? Nekünk is pár hónap múlva kell beszerezni az elsőt. Volt a tv-be nemrég egy ortopéd professzor, és azt mondta, hogy az tévhit hogy a betétes cipők jók a gyerek lábának. Az olyan mintha egy megroggyant házat aládúcolnánk, de nem javítanák a tönkrement falakat. Nem tudnak a gyerek izma kellően dolgozni, kialakulni a betéttől. Szerinte az a fontos, hogy a kérge hosszan és jól tartson a cipőnek. Ti hogy látjátok?

 • 2007.02.07 15:49:04kovvacs

  egyanyuka,

  nem vagyok szakember, úgy mondom. Magas szárút vettem. Nem külön betéteset, de valamennyire aládúcoltat szerintem.

  Én már húgomilag úgy kaptam az infót, hogy érdemes Siestát venni. Mert jó minőségűek, jól tartják a lábat, kényelmesek a babának, és nem utolsó sorban magyar termék. (Bár őszintén szólva ritkán vagyok hazafi a fogyasztásban, ez az érv csak akkor érv nálam, ha két jó minőségű dolog közül kell választani.)

  Eddig vettünk egy szandált a kezdő lépéseknél - majdnem tök fölöslegesen; most pedig - mivel elkezdett járni - egy bakancsot, ami tényleg jó. • 2007.02.07 15:53:02katampusz

  az asso is jó, a siestából váltak ki, ugyanazt gyártják csak máshol és olcsóbban....

 • 2007.02.07 16:09:54Kékfelhő

  mi valami német márkát szoktunk venni, az is jó, és fele annyi, mint a siesta  lehet, hogy magyar, de marha drága

 • 2007.02.07 16:46:19Tori

  Mi jártunk fejlesztő oviba gyógytornázni 8-12 hónaposan, ott erősen a Siestát ajánlották, meg hogy legyen aládúcolva, legyen magas a szára, és fél kézzel meg lehessen hajlítani a talpát. Konkrétan nekem a háromcsatos szandált ajánlották, hogy azt lehet legkönnyebben a gyerek lábára passzintani. A volt Siesta márkabolt a József körúton mostanra kínai bolt, de átvették a raktárkészletet és féláron adták a mérethiányos cipőket, én majdnem minden surranót ott vettem eddig. Biztos csak szerencsések vagyunk. :)

 • 2007.02.07 17:08:55galiba

  Köszi a:a a cipős választ. Időközben sétáltunk, ezért csak most megy a köszönet.

 • 2007.02.07 17:11:06babó

  most, hogy belemerültünk ebbe a cipő dologba:  olvasgattam máshol is, mondják, hogy kinti meg otthoni cipő (a bölcsibe oviba vitt benti cipő érthető). elméletileg nem az a legjobb a gyerek lábának, ha szabadon, mezitláb mászkál ahol lehet? otthon, meg nyáron nagyiék gyönyörű gyepén? vagy mindenképp kell ráadni valamit? magasszárút bokafogósat? és a paráztatás komoly a lúdtalpról és hasonlókról? úgy értem mi sem lettünk mind lúdtalpasok, csak mert egyszerű cipőket hordtunk...

 • 2007.02.07 17:14:33Tori

  Nyáron én is mezítláb rongyoltatom a gyereket, de ezt földszinti lakásban nem lehet egész évben. Nem mindenki nagyijának van gyönyörű gyepe - nálunk az egyiknek panelja van, a másiknak asztalosműhelye, tehát minden csupa szálka.

 • 2007.02.07 17:21:54babó

  nálunk is csak az egyiknél van ilyen mázli... :(  viszont a paneldédinknél egész évben iszonyú meleg van :))

 • 2007.02.07 18:13:37Csöre

  Padlón, aszfalton, betonon és egyéb nagyon sík, rugalmatlan felületeken nem egészséges a mezítlábolás, füvön, homokon, kavicson (szóval természetes felületeken) igen. Mi megkérdeztük egy kedves ismerősünk anyukáját, aki ortopéd szakorvos, és ő a következőket javasolta: Magasszárú, erős kérge, kifelé döntött sarka, és lehetőleg zárt orra van (nyáron esetleg lehet ebben engedményt tenni). Fűzővel, vagy csatos pántokkal záródik. Nincs benne beépített betét! 6-7 éves korra eldől, hogy valaki lúdtalpas lesz-e, vagy sem, addigra ugyanis kialakul a lábtőcsontok végleges formája. Lakásban, aszfalton, betonon TILOS mezítláb járkálni, csak természetes talajon egészséges a mezítlábolás! Kicsi gyerekek 6-7 éves korig lakásban (óvodában) is a kifelé döntött sarkú (lúdtalp-megelőző) cipőt viseljék! (Bocs, szószerint bemásoltam a levelét.) Szóval az a lényeg, hogy tartsa a bokáját, és a sarka legyen úgy kiképezve, hogy az egész lábát kissé (!) kifelé döntse. Ilyen cipőt mi a SALUS gyógyászati segédeszköz boltban vettünk (hangsúlyozom:ez nem gyógycipő, ezt javasolják egészséges lábikókra) ára 5500-6000 Ft (ez nem szandál volt, hanem bakancs). Két boltjukról tudok: A Fehérvári úton valahol meg a Bajcsyn,de van több is, gugliban felderíthető (nos, a nyitvatartásuk elég faramuci, már nem emlékszem, de P du. már zárva vannak, különben meg 4-ig, vagy vmi hasonló.)  Siesta boltot a napokban láttam a Haris közben. Állítólag (info egy másik dokinénitől) ez a márka egykor volt igazán jó, ma már nem annyira, részleteket nem tudok.

 • 2007.02.08 20:06:11Nyuli

  Mi sokáig hazsnáltunk rugdalózót, és többnyire lábfejeset.

  Amitől mindenkit óvnék, az a plüss rugi. Tény, hogy gyönyörűek, de szvsz beleizzadnak a gyerekek.

  Az én költői kérdésem, miért nem lehet gyerekekre pamutzoknit kapni?????  A hálózsák éjzsakára nekünk nagyon bejött, simán járkált benne. nemrég láttam, hogy lehet már nagy méretben olyat kapni , amin van két kis nyílás a lábaknak :)

 • 2007.02.08 22:20:46mzperx

  Dolcevita, ezt írod:  "1x jót nevettünk egy szegény kisbabán, akit anyukája "pizsamában" (azaz rugiban, pedig legalább 6-7 hónapos volt) vitt orvoshoz."  Hát ha Neked ez jelenti a jó nevetés forrását... ne haragudj... áhhh, inkább nem mondok semmit.  Tudom, hogy az egész nem jelent semmit, valószínűleg sose fogjuk látni egymást, de annyira rosszul esett olvasni, engem így ismeretlenül is tökre megbántottál egy ilyen megjegyzéssel. :((

 • 2007.02.08 22:24:37mzperx

  Azért hogy konstruktívat is hozzászóljak: :)  Ha jól láttam, még nem említettétek, nekünk a harisnyanacik jöttek be nagyon itthonra. Rövid v. hosszúujjú body, és rá a harisnyanadrág. A kislányunk nagyon jól elvan benne, csúszik-mászik (OK, egyelőre inkább csak csúszik) nagy vidáman, és nagyon jópofákat lehet kapni, nem is olyan drágán. Mi a Kenguruban vettünk eddig hármat.

 • 2007.02.08 22:27:24eszter

  mi is így nyomulunk itthon, vannak nagyon kényelmes harisnyák (pamut, nem tapadós)

 • 2007.02.09 18:51:41mulan

  OFF

  dolcevita 2007.02.05 20:29:50: "1x jót nevettünk egy szegény kisbabán, akit anyukája "pizsamában" (azaz rugiban, pedig legalább 6-7 hónapos volt) vitt orvoshoz."  Dolcevita, jól értem, hogy te arra neveled a gyerekedet, hogy másokat kinevessen? :O  Nyugtass meg, léci, hogy csak poén volt a beírásod!  (Én nem hagynám, hogy a gyerekem valakit kinevessen; pláne nem buzdítanám erre!)

 • 2007.02.09 19:00:13potyeszka

  Dolcevita hozzásólása elkerülte a figyelmem,az én szemeim villámokat szórnak jelen pillanatban!

 • 2007.02.09 20:15:49kiseszter

  A fiam pár hete kapott a szülinapjára kantáros kord nacit, meg farmert a nagyszülőktől, így néha már "rendes" ruhában viszem az utcára. Nem kínzom fölösleges öltözéssel, csak amennyit az időjárás, meg a nedves foltok megkövetelnek.  Menő fitness terem (mert ez van legközelebb) gyerekmegőrzőjébe is pamutmelegítőben vagy harisnyában adom be. Egy kétéves forma kislány meg is kérdezte úgy 2 hónapja, hogy miért nem rendes ruhában van a kisfiú? Mondom, mert tőle még nem illetlenség kényelmesen öltözni. Sőt eddig még cipő sem volt a lábán (próbálkoztam a tél elején, de sírt és lerúgta hát ráhagytam)! Na erre már a kislány anyukája is nagyon értetlenül nézett. Aztán kifelé menet hallom, hogy útszéli stílusban szidja a kislányt, mert lecsöppentette a ruháját a büfében. Nos, nekem nem volt kedvem nevetni. Sajnáltam mindkettőt...

 • 2007.02.09 20:33:04katampusz

  sztem túlreagáljátok dolcevitát.

  nekem nem tűnik olyan rettenetesnek amit írt, ráadásul otthon ők is bodyba és rugiba öltöztetik a gyereküket.

  nem kell mindenre felkapni a vizet és véres kirohanásokat rendezni :))))

 • 2007.02.09 21:24:55Brumibaby

  OFF: KInőtt cuccokhoz egy gyerekszáj-sztori:
  Mikor picik voltak, a kicsi megörökölte a nagy ruháit. Ezt a nagynak szépen el is magyaráztuk, ő kinőtte, neki nem kell már, stb., de a kicsinek még jó. Rendben is volt minden, csakhogy egy szép napon véletlenül az ő tányérjában csináltam meg a kicsi főzelékjét. Elfutotta a szemét a könny: "Kinőttem a tányéromat!"

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta