SZÜLŐSÉG

Nem szeretik az orvosok a magzati videót

2007. február 4., vasárnap 10:05

Aggályosnak, sőt egyenesen veszélyesnek tartják brit orvosok a nem egészségügyi célú 4D magzati ultrahangfelvételeket. A British Medical Journal szaklapban megjelent cikk szerint az orvosokat aggasztja, hogy egyre több cég vállalja, hogy a még meg nem született gyermekről készít fotót és videofelvételt.


Arra nincs bizonyíték, hogy az ultrahangos vizsgálat valaha is károsodást okozott volna a magzatnak, az orvosok azonban attól tartanak, hogy az ultrahang felmelegíti a magzat szöveteit. Leszögezik, az ilyen vizsgálatokat csak megfelelő szakképzettséggel szabad elvégezni, és kizárólag orvosi céllal.

Magyarországon is számos cég kínál magzati ultrahangvizsgálatot, mely 12 ezer forint körüli összegbe kerül, felárért pedig színes fotót, illetve CD-n digitális fotókat, videón vagy DVD-n pedig mozgóképet kapnak gyermekükről a szülők. Az egyik ilyen hazai vállalkozás háromféle csomagban kínálja szolgáltatásait, a legolcsóbb verzióban 10, a legdrágábbnál 20 percig ultrahangozzák a magzatot.

A terhesgondozásnak hazánkban is részét képezi az ultrahangvizsgálat, a hivatalos protokoll négy ilyen vizsgálatot ír elő a terhesség során (a 12., a 19-21., a 29-31., és a 38. héten), valamint egyet a legelején, melynek célja a terhesség tényének megállapítása. A gyerekről ezeken a vizsgálatokon is kérhetünk fényképet, az azonban fekete-fehér lesz, és kétdimenziós.

Korábbi amerikai kutatások kimutatták, hogy fejlődő egérembriók agyában elváltozásokat okozott az ultrahang, emberi magzatoknál azonban egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy károsodást okozna. 

A Brit Orvosi Ultrahang Társaság elnöke, Kevin Martin a BBC-nek elmondta, az első trimeszter során semmiképpen nem javasolt az ok nélküli, videózás céljából történő ultrahangozás, mivel ilyenkor a magzat sejtjei még differenciálódnak. Amennyiben nincs egészségügyi előnye a vizsgálatnak, semmiképpen nem szabad ilyenkor elvégezni.

A brit orvosok azt is felvetették, vajon egy fizetős 4D ultrahangszalon szonográfusa hogyan közli, sőt közli-e egyáltalán a szülőkkel, ha esetleg rendellenességre bukkan? Kevin Martin szerint az első trimeszter után is csak képzett szakemberek végezhetik a vizsgálatot, a gép kibocsátásának intenzitását pedig alacsonyra kell állítani.

A BBC által megkérdezett magánorvos szerint túlzott a kamara aggodalma, véleménye szerint ugyanis egy medikus, aki tanulja az ultrahangozást, jóval nagyobb sugárzásnak teszi ki terhes pácienseit, mint egy képzett szonográfus, aki a vizsgálatot öt perccel meghosszabbítja a fotók és a film elkészítése céljából. Véleménye szerint ez a plusz terhelés elhanyagolható mértékű.

Az amerikai ultrahang-szakorvosok legutóbb akkor borultak ki, amikor kiderült, hogy Tom Cruise saját ultrahanggépet vásárolt otthonra, hogy Katie Holmesszal bármikor megnézhessék az azóta már megszületett Suri lányukat. A radiológusok társasága akkor leszögezte: hozzá nem értő kezekben károsodást is okozhat a berendezés.

A Poronty két 4D ultrahangrendelőt is megkeresett telefonon, a vizsgálatokról érdeklődve. Az egyik helyen nem javasolták a 12. hét előtti ultrahangozást, ám nem a magzat egészségét féltették, hanem azt mondták, akkor még nem látszik jól a képeken. A másik helyen azt javasolták, hogy az amúgy is szükséges ultrahangvizsgálatot csináltassuk meg náluk, tehát a 12., a 20. vagy a 30. hét körül menjünk. A nőgyógyászunk azonban nem bízik az ilyen leletekben, és mindenképpen javasolta a kórházban végzett vizsgálatot. Így ugyanazt az ultrahangvizsgálatot kétszer is elvégezték, egyszer ingyen, egyszer tizennégyezerért, videóval.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.04 10:40:56Szilvesszter

  Sziasztok, meg tudjátok mondani, hogy a 4D miért 4D?  A 4D ultrahang volt az, ahol férfiszemmel végre felismerhetőnek véltem a gyermeket.  a kétdimenziós ultrahang képen csak halvány foltokat, esetleg gerncnek látszó recés vonalat láttam, míg a lányok egy része már azt is látta, hogy szép a gyermek. A 4D-s képekből azt is megmondták, hogy kire hasonlít. • 2007.02.04 10:58:29szanna

  Az én dokimnak nemrég született gyermeke. Megkérdeztem, hogy ők csináltattak-e ilyen felvételt. Azt válaszolta, hogy nem, nincs értelme.

  Elfogadtam a véleményét. Mi sem csináltattunk 4D-s felvételt, mert ráadásul nekünk a kevés pénzünk pocsékolása is lett volna.

 • 2007.02.04 11:28:56jidele

  mi sem csináltattunk-bár én úúúúúgy szeretném látni a babát. Rögtön az elején döntöttünk így, mert nem akartuk feleslegesen zaklatni szegényt-olyan rémes lehet az a sípolás. Aztán a majdnem problémamentes terhességemre való tekintettel folyton uh-zák szegényt, így megerősödött bennünk az elhatározás, hogy pusztán szórakozásból nem tesszük ki megint ilyen tortúrának. Cserébe az árából veszünk neki vmit-én már ki is néztem egy nagyon édes játszószőnyeget:)
  De tökre megértem, aki csináltat, annyira fantasztikus lehet látni a kis arcocskáját:)
  Amúgy miért 4 és nem 3D? Felvágásból?

 • 2007.02.04 11:31:56szanna

  4. D az idő. Azt hiszem...

 • 2007.02.04 11:45:46jidele

  öööö-az idő?modjuk az én térlátásommal a 3d se olyan egyszerű dolog...

 • 2007.02.04 11:50:18katampusz

  igen, az idő.

 • 2007.02.04 11:56:45bjulie

  Mi megkérdeztük a dokinkat, hogy mikor csináltassunk, és azt mondta, hogy a 20. hét körül érdemes. Csináltunk is, nagy élmény volt, ott derült ki 100 %, hogy fiú, és még csak fel sem ébredt az állítólagos sípolásra. Kaptunk képet és videót lemezen, és egy kinyomtatott képet is. Mi nagyon örültünk, hogy megcsináltuk, mert végre el lehetett képzelni arcra is a babát.
  Amúgy ott aztán látszik minden, megszámolhatóak az ujjai, keze-lába, stb. Amit ugye nem mindig sikerül az orvosoknak a 2D-n, lásd az egyik cikket.

 • 2007.02.04 12:01:27bagya

  Mi a 20.heti genetikai "nagy" ultrahangot a Schöpfi-ben csináltattuk (oda tartozom az orvos miatt) és akkor már ezt a 3-4D-st választottuk. Hatalmas élmény volt látni, ahogy a kisfiama tarkóját simogatja, majd nagyot ásít :)))) A férjem csak törölgette a szemét, csak törölgette.... a doki meg megértően somolygott. Úgy volt, hogy még egyszer megkukkantjuk a 7. hónapban, de ebbe már nem mentem bele. Egyrész a pénz miatt, másrész én sem szeretném, ha ok nélkül lesnének meg, miközben élem az életem. Nemsokára úgyis találkozunk :)

 • 2007.02.04 12:15:26jidele

  kisbaba szerencsére olyan látványosan integetett többször, hogy én is meg tudtam számolni az összes ujjacskáját:) Amúgy mi úgy voltunk vele: nem nagyon tudnak olyat mondani, ami miatt ne tartottuk volna meg a gyereket-ami meg az élettel összeegyeztethetetlen, azt a sima uh-n is látják. szerencsére nem láttak. Viszont én frászt kaptam, amikor gyermekem kedvesen felém fordította az arcocskáját, és rám nézett-ez a 2dsen ugye úgy látszik, hogy barátságosan rádvigyorog egy koponya...

 • 2007.02.04 12:18:25babó

  Szilveszter:  a sima ultrahang képeken metszeteket látunk, tehát tényleg kétdimenziós. aki azt mondja, hogy látja, hogy szép, az kissé butus szerintem, ha csak azt nem mondja, milyen szépen ível a koponyacsontja. csak valahogy az általam ismert nők egy része képtelen elfogadni, hogy azon élete értelmének szeletkéit látja, a folyamatos felvétel során persze változva.  a 4D ultrahang nevében vevőcsalogató túlzás a 4-es szám. tudtommal a ketyere 3 dimanziós modellt csinál a gyerekről, de mivel ezt nem egy pillanatban rögzíti, hanem a videó ugye hosszabb időt mutat, mozgást stb. így ezt bevehetjük negyedik dimenziónak.  sztem az első trimeszterben tényleg nem lényeges csináltatni, mert egyrészt úgyis nagyon picúr, viszonylag jól kivehető a sima ultrahangon is.  mi nem csináltattunk, ennyi pénz sztem pénzkidobás. inkább megvettük volna a gyerek születik c. könyvet azokkal a fantasztikus fotókkal... de már megvolt :)))

 • 2007.02.04 12:20:20panka

  Ismerek olyan dokit, aki háromhetente ultrahangoztat, "biztos ami biztos", és "úgyse árt" alapon. Nem tudom megítélni, nem vagyok orvos. Azt viszont tudom, hogy mindig hatalmas élmény belesni a picihez, még akkor is, ha csak egy pacát, meg a gerincet jelző kis gyöngysort tudja kivenni az ember. 4D-n meg még látszik is! Nem vagyok egy érzelmes típus, de csodálatos élmény volt. Pedig eleinte nem akartam, épp azért, mert az az ő kuckója, nem zavarnám fölöslegesen, de nem bírtam ki. És nem bántam meg.
  Egyébként a Sote I-en is van 4D uh, ha olyan káros lenne, akkor biztosan nem csinálnák.

 • 2007.02.04 12:25:43jidele

  olyan elenyésző igazából a tudásunk azokról a technikákról, amiket használunk. Magyarországon még a 80as években is volt, ahol csináltak röntgen felvételt a magzatról-pedig akkor már elég régóta tudott volt, hogy árt.

 • 2007.02.04 13:22:32druantia

  Én már alig vártam a 30. hetet, amikor végre láthattam a 4D-sen az arcát. Teljesen le voltam döbbenve, hihetetlen volt, hogy ennyire szép. Anyám szokás szerint bőgött a meghatottságtól. nekem elsősorban azért volt fontos ez az ultrahang, mert ugyebár még a terhesség elején jól megijesztettek, hogy beteg a baba. Utána jók lettek az eredményeim, de azért volt bennem bizonyos fokú félelem, hogy valami talán mégsem stimmel. A 2D-sen láttam az ujjait, a veséjét, a kukiját, mindent, csak az arcát nem. Megnyugtató volt, hogy azzal is rendben van minden. Egyébként nálunk a kórházban 5 ezerért ultrahangoznak, és csak azért volt az enyém "csak" 22 perces, mert a baba súlya elnyomott valami eret a hasamban és majdnem elájultam. Én a 4D-sre szavazok, de csak egyszer a terhesség alatt. Más úgy gondolni a babára, hogy tudom, hogy "kicsoda" és hogy hogy néz ki.

 • 2007.02.04 13:44:20galiba

  Én - némi hezitálást követően - nem csináltattam 4D-s UH-t. Úgy gondoltam, a kötelező vizsgálatokkal úgyis annyit vegzálják szegény babát, hogy még egynek nem teszem ki. Jól is tettem, mert a túlhordás miatt a végén állandóan piszkálták.

  Egyébként, hiszitek, nem hiszitek, a 3. hónapban megálmodtam, hogy milyen lesz, a nemét is (kislány), meg a formára, kinézetre is. Tényleg olyan lett! Nagyon!

 • 2007.02.04 14:03:04katampusz

  mi csináltunk a 28. héten, szívtam a fogam hogy mennyibe kerül, de tényleg csodálatos élmény volt.

  a legobb képet beállítottuk tapétának az asztalon, mindig azt néztük, olyan jó volt _látni_ is, nem csak érezni...  egyszer sztem belefér. annyit beszéltünk már a várandósság alatti vizsgálatokról a kézzel vizsgálástól az edáig, és kiderült hogy _mindegyiknek_ lehet nem kívánt hatása.

 • 2007.02.04 15:21:02atha

  Az első gyermeknél két kötelezőnél is csináltattunk videót. Tényleg minden jól látszik rajta, bár az arca nem volt nekem azért ennyire egyértelmű, inkább kis alien volt a drágám, pedig gyönyörű gyerek lett.
  Most megyünk 12-én a 20 hetesre a második babával, aki egyelőre X névre hallgat, és leginkább azért szeretnénk minél jobban látni, mert eléggé izgulunk az ivararány alakulása miatt. Most ugyanis egyetlen nőnemű tagja vagyok a szűkebb család négy generációjának. Nálunk még a kutya is fiú. A másik pedig hogy nem szeretném ha szegény X azért szenvedne lelki sérüléseket később, mert a szülők csak az első gyerekre voltak kiváncsiak, akkor most már legyen film mindenkiről :)
  De a későbbi UH-knál már csak kötelezően arra leszek kiváncsi, hogy egészséges és jól van!

 • 2007.02.04 15:26:40Borsocska

  Sziasztok!
  Mi is megcsináltattuk a 27-28. héten, megérte. Egyrészt, mert egy hozzáértő szakember csinálta kb. fél óráig pásztáztuk a kislányunkat. Megnééztük mindenét szivecskéjének a véráramlásától kezdve az összes ujjának megszámolásáig. És a képek csodálatosak lettek. Apukájában talán ekkor tudatosodott, hogy tényleg lesz egy gyermeke, aki azóta január 16-án megszületett (Csenge manó) és teljesen olyan az arcocskája, mint a képen. Gyönyörűséges kislány.
  A 4D pedig a mozgást jelenti, legalább is nekünk azt mondta a doktor bácsi, mert ez volt az első amit megkérdeztem.
  Én is amondó vagyok, hogy ennyi belefér a várandósság ideje alatt, legalább is aki megteheti. Engem tényleg megnyugtatott nemcsak a szép képek látványa, hanem az alapos vizsgálat, ami természetesen 2 dimenzióban történt.

 • 2007.02.04 16:13:53gyöngy

  Én most járok a 34 hétben, és eddig 4x voltam 2D-s ultrahangon. Nálunk tüneményes az ultrahangos nő, és mindent megmutat, és magyaráz, így nem csak foltokat látok, hanem tudom is, hogy mit. Már 18 hetesen megmondta, hogy 100% hogy lány, és mi is meg tudtuk számolni az ujjait is. Most 32 hétesen voltam utoljára, és mégegyszer megmutatta a nemét.
  Annyira tisztán kivehető volt, hogy a párommal mi is láttuk, hogy lány lesz. A csajszi meg azt mondta, hogy 1000%. A bábák nem javasolják az ultrahangozást, ezért mi nem csináltattunk 4D-st, csak a kötelezőket, azokat is gyorsan, hogy minél kevesebb hatás érje.

 • 2007.02.04 16:13:55Tori

  Nagyon szerettem volna a 4D-s képet, de nem volt rá pénzünk. Így is sikerült a monitoron 4D-ben látnom, mert az orvosok szerint túlhordtam és ezért flowmetriát (vagy mi a túrónak hívják) csináltak és ahhoz hozzátartozik a 4D. Nekem is többször UH-zták a gyereket mint a fenti négy alkalom, és nem is örültem neki, mert Luca simán felébredt tőle és tiltakozón rugdalni kezdett, tehát tuti kellemetlen volt neki. Minimum csikizte valami, mert máskor nem rugkapált annyit. Igaz, az NST-t se bírta, hihetetlen precizitással tudta rugdosni az érzékelőt. Végig az volt a hozzáállása, hogy őt hagyják békén odabenn! Arra tényleg jó volt a 4D, hogy megállapítsam, az apja szájformáját örökölte, és ezen előre vigyorogtam.

 • 2007.02.04 16:15:19Brumibaby

  Akkor már csak azt mondjátok meg, a 2D, ami szintén mozog, miért nem 3D???? Idő ott is van... Viszont a 4D-től olyan hókuszpókuszosan hangzik, hogy még többet fizetünk érte. Én is megnéztem volna őket, de akkoriban ez még nem volt ilyen elterjedt, de mikor a 2D-n (3D-n?) vizsgáltak, mindig sírtam örömömben, egyszer meg is jegyeztem a dokinak, milyen jó neki, hogy nap mint nap ilyeneket nézhet...
  Amúgy meg miért zavarná a babát a sípolás? Gyerek van odabenn, nem denevér.

 • 2007.02.04 16:25:06Tori

  Nos a kép azért látszik 3D-snek, mert a gép elmenti a különböző időpontban készített metszeteket, és vetítés előtt összeilleszti. Ahogy vki mondta is, a negyedik dimenzió az időtényező. Olyan, mint a Matrix készítésénél, hogy Keanut körülrakták fényképezőgépekkel, és az egyszerre készült képeket a számítógép egy folyamatos képsorrá montírozta. Itt is ilyesmi történik.  Nem tudom, hogy sípolás vagy más zavarja-e a gyereket, de valami zavarja. Ezt az én orvosom is megerősítette. Állítólag pont előtte hallott egy előadást, ahol azt boncolgatták, mi lehet az. A legenyhébb vélemény az volt, hogy anyuka borzong a hideg zselétől, és a gyerek ezt érzi. Viszont tapasztalt UH-s orvosok esküsznek rá, hogy a gyerek tudja, hol van a műszer. Erről még egy régebb Kismamában olvastam. Egyikük mesélte, hogy ha nem látszik valami, amit ellenőrizni akar, a pocakhoz hajol és megkéri a gyereket, hogy váltson pozíciót. Legjobban az anyukák lepődnek meg, amikor a kicsi szót fogad!

 • 2007.02.04 17:10:42marcangoló

  Nálunk az összes kötelező uh profi géppel készült, és mindig volt benne 4D-s felvétel. Így megvolt a szórakozás is. De a lényeg az volt, hogy aki készítette, nagyon felkészült volt, meg minden. Mondjuk nem volt olcsó, mert ugye vizsgálatonként otthagytunk egy tizest, viszont így biztosak lehettünk benne, hgoy mindent időben észrevettek volna. Mondjuk ez azért olyan, hogy úgyis megtartottuk volna, bármi van- megbeszéltük.

 • 2007.02.04 17:18:51eszter

  van a CT, meg az MR, meg a síma rötngen, ahol megcsinálják a képet, majd kiülsz a váróba, és később megkapod a képed: na ez pusztán 2 dimenzió. Aztán az UHon a fénykép kézbenyomás is 2 dimenzió, vizsont, ha monitoron látod közben, akkor ez már igazából egy 3. dimenzió (amit azért nem neveznek így síma uh-nál, mert megtévesztő lehet). Ezt szaknyelven valós-idejű leképezésnek hívják, azaz az időben zajlik a kép alkotása. Tehát igaza volt annak is, aki azt mondta,hogy az idő, meg annak is, aki azt, hogy mozgás, mert valós időben készül, tehát látszik a mozgás is. A 4Dkifejezést azért alkották meg, hogy érzékeltessék (szakemberekkel a tényt, laikusokkal azt, hogy milyen futurisztikus), hogy nem egy 3D-s fényképet kap a kezébe az ember a filmfeldolgozást követően, hanem valós-idejű a leképezés.

  Na....ilyeneket fordítok (mármint a műszereket).

 • 2007.02.04 19:48:43dolcevita

  Én a 19. és a 28. heti kötelező UH-kat csináltattam 4d-s gépen a Schöpf-Méreiben. Két okból: nem kellett 4-5 órát sorban állni, állítólag sokkal jobb felbontású a gép 2d-s része (mert ez vmi nagyon új gép), mint az ottani hagyományos Uh-ké. Szerintem megéri, ha nem hiányzik máshonnan az összeg. A 38. hetit már nem várta meg a fiam. A kis spórolós. : )

 • 2007.02.04 19:52:42dolcevita

  Ja, és az én gyerekem többször elaludt Uh közben, úgy kellett felébreszteni. Amúgy ha mi nem hallunk semmit, akkor ő mitől hallaná?

 • 2007.02.04 20:34:31Tori

  dolcevita: mert ő vízben van, ami jobban továbbítja a rezgést, mint a levegő?

  Schöpf-Méreiben én is voltam, mert mindig nyitva volt a szája sima UH-n, és biztosak akartak lenni, hogy nem lesz farkastorkú vagy egyéb elváltozás. Na, azt kellett volna a 25. héten csinálni, de kb a 31.-en, harmadszori próbálkozásra jutottam oda, mert az első két alkalommal úgy beszéltek velem, hogy sírva rohantam el. A harmadikat viszont kiálltam, van róla videokazin felvétel, és ekkor derült az is ki, hogy kislányunk lesz. Úgyhogy az orvosnál tök jó tapasztalataim voltak. A nővérek voltak vérbunkók.

 • 2007.02.04 20:35:11Tori

  Mármint a gyerek szája volt mindig nyitva... ez kimaradt a második mondatomból. :)

 • 2007.02.04 22:32:41Csöre

  Az emberi füllel hallható hangok tartománya valahol 20 és 20000 Hz között van. Utóbbi érték fölötti rezgésszámú hangokat nevezzük ultrahangnak, melyet nemcsak a denevérek, hanem pl. a kutyák is érzékelnek - gondolom részben. Életünk során csökken ez a tartomány, mégpedig felülről lefelé, azaz idősebb emberek a magas hangokat érzékelik kevésbé, míg a havasi kürtöt még kiválóan hallják. Azt, hogy egy magzat, ill. újszülött mit hall, nem tudjuk pontosan, mert velük nem lehet klasszikus hallásvizsgálatot végezni (nem mondja meg, hogy hallja-e vagy sem), de gyaníthatólag még az újszülöttek IS hallják az alacsonyabb rezgésszámú ultrahangot. Ezért van az - hogy egyéb élettani hatásait nem említve - zavarhatja őket az ultrahang, amiről ráadásul nem is tudjuk, milyen hangos, hiszen mi már nem érzékeljük. A CTG készülék (=ezzel végzik az NST vizsgálatot) is ultrahanggal műxik. Ezért aztán a fiam rendre lerúgdosta magáról a ketyerét. Tök igaza van, én is utálom, ha vonyít a szomszéd kutyája. És ezért nem csináltattunk 3-4D-s uh-ot, bár természetesen marha kíváncsiak voltunk, és mindig nagyon vártam a következő rendes uh-ot, de az csak pár percig tart, ettől nem féltettem.

 • 2007.02.04 22:37:37B-

  A mi picink "sírva fakadt" a 4D közben. A kis kezét az arca alá tette, és utána egészen olyan pofit vágott, mint aki torkaszakadtából üvölt. Hátravetette a fejét, kinyitotta a száját, fintorgott stb... A dokinéni is azt mondta, hogy általában nem szeretik az ultrahangot, és hogy most már gyorsan fejezzük be, ne kínozzuk.
  Egyébként a Nőgyógyászati ultrahang topikon kherion, aki szonográfus, azt állítja, hogy ha a füléhez teszi a gépet, ő is hallja, és kellemetlen zaj, olyasmi, mint amikor jön a metró.  Szerintem megéri a kötelezőket 4D-vel kombinálni, és ha látszik a picin, hogy nem tetszik neki, akkor legalább az ember nem érez rá késztetést, hogy ötpercenként UH-zon, hanem megelégszik a kötelezőkkel.

 • 2007.02.05 09:42:51druantia

  Mennyire érdekes, hogy már ilyen kicsi korban látszanak a különbségek a gyerekek egyéniségében. Az én kisfiam szinte észre se vette az ultrahangokat (legalábbis úgy tűnt). A 4D-s alatt is csak "tette a dolgát", ásítozott, szopizta az ujját, piszkálta a köldökzsinórt, stb. Izgalomnak semmi jelét nem láttam rajta, pedig végig mozgott. Amikor pl. vonatoztam, vagy esténként sokkal aktívabbnak éreztem. Persze, lehet, hogy csak ilyen nyugis napja volt - kivételesen.

 • 2007.02.05 09:50:23B-

  Biztos attól is függ, hogy melyik napszakban van az UH. Mi mindig este megyünk, hogy a párom is lássa, viszont akkor a legaktívabb a pici is. Éberebb, és így biztos jobban zavarja, ami az UH-ban zavaró.

 • 2007.02.05 10:05:17thais

  Nekem az orvosdiagnosztikai központban készítettek ilyen 3D-s UH felvételt, mert az életkorom miatt meg kellett néznia a tarkóredő vastagságát és az orrcsontját. Mivel minden leletem negatív lett, a speciális vérvizsgálat is, ezért a "hasfelszúrást" bátran megtagadtam. (Én már csak hasfelszúrásnak hívom az amniocentézist, elnézést.)Ha nem lett volna ez a fajta vizsgálat, akkor az amniocentézis nélkül aggódhattam vona még hosszasan. Különben nagy élmény volt, de a baba nem kedbvelte. Állandóan menekült a monitoron. Felvették, de többet nem végezték el. Volt 20 hetes. Ha fiatalabb lettem volna, nem csináltattam volna meg. Különben én azt olvastam, meg mondták is , hogy a sok UH vizsgálattól balkezes lehet a baba. Lehet benne valami, mert a nagylányom egyszer sem vizsgálták ilyen módon, s nem lett balkezes, a 3 másik gyerekem a genetikai vizsgálatok miatt gyakrabban ultrahangozták, s mindegyik balkezes lett. A családban nincs balkezes.

 • 2007.02.05 11:42:00kk76

  Mivel a technika folyamatossan fejlődik, ezért vannak először is profibb, jobb gépek, amivel hozzáértő kezekben sokkal jobban kiszűrhetők az esetleges rendelenességek. nem elsősorban azért van a 4d uh,hogy a szülők is jól lássák a magzatot, az már csak hab a tortán. aki teheti az nyugodtan menjen el, semmivel se ártalmasabb, mint a hagyományos.

 • 2007.02.05 13:54:58zoli

  Csöre:

  amit írsz, az főleg a hallásra vonatkozik; hiszen mi is a hang? A hang érzet, a közvetítő közeg (pl levegő vagy víz) kb. 20 és 20000 Hz közötti rezgésének fülünk és agyunk által a hallás során előállított érzete. De ez nem csak így hathat ránk; ha pl. egy töksüket ember kimegy a Szigetre, a mellkasában az alsóbb frekvenciákat (a basszust) ugyanúgy érzékeli.
  Esetünkben ez hogy néz ki? Veszünk egy embriót, amitől kevés érzékenyebb és fontosabb valami van a világon, azt elhelyezzük egy zárt rendszerben, a méhben, és közvetítőközegként folyadékkal vesszük körül. Aztán ezt az egészet elkezdjük pl. 30 KHz-en rezegtetni; itt nem az a kérdés, hogy hallja-e (biztos, hogy nem, hiszen klasszikus hallása még nincs, esetleg valahogy mélyen érzékeli), hanem hogy ez a rezgés élettanilag milyen hatással van rá. És ha egérembriókra (gondolom, sokszoros dózis) hatással van, akkor nem lehet biztos, hogy az emberre nincs.
  De persze valamit valamiért; a Röntgen-sugárzás pl. halálos, mégis érdemes alkalmazni, ha kell. Én ugyanígy lennék az ultrahanggal is; hobbiból, kíváncsiságból talán ne, de nagyon hasznos lehet, hogy megelőzzünk nagy bajokat.

  Aztán ez a 2D meg 4D dolog is vicces; ha jól tudom, a klasszikus 2D metszeti képet ad, míg a "4D" az ugyanolyan metszeti képekből állítja össze a térbeli formát. Namost ha tetszik, ha nem, ez mindig két dimenzió marad, merthogy ahol te ezt látod, fotó, videó, monitor, akármi, az mindig két dimenziós, sík kép lesz. A 4D-s gép valóban 3D-ben "látja" a testet, de leképezni csak 2D-ben tudja. Ez olyasmi, mint a 3D-s számítógépes játékok, ahol a test ott van a memóriában minden oldalról, a játékos körbe tudja járni, de leképezve ott is 2D. És azért, mert valós idejű a képátalakítás, és kétdimenziós mozgóképet látunk, ráírni, hogy 4D, az a butaságnak és a parasztvakításnak egy egészen különleges keveréke. Függetlenül attól, hogy nagyon hasznos és jó találmány.
  Az biztos, hogy a babára semmivel sem károsabb a 4D, mint a 2D, sőt, el tudom képzelni, hogy a modernebb, érzékenyebb gépek gyengébb intenzitású ultrahanggal dolgoznak, mint a régiek, tehát még jobb is lehet - az meg, hogy jobban látszik minden, így felismerhetőbbek a problémák, nyilván előny. (Bár a belső szervek a 2D-n látszanak jobban.) Felvételt készíteni leginkább neki érdemes, szerintem harminc év múlva neki lesz érdekes, hogy ő ott van az anyaméhben.. De agyba-főbe, csak azért, hogy milyen édes pofija van, biztos nem okos dolog nyigázni azt a gyereket. Majd nemsoká megszületik, és akkor lehet csodálni meg abajgatni büntetlenül.

 • 2007.02.05 13:58:00zoli

  ugyanez formázva, bocsi:  Csöre:

  amit írsz, az főleg a hallásra vonatkozik; hiszen mi is a hang? A hang érzet, a közvetítő közeg (pl levegő vagy víz) kb. 20 és 20000 Hz közötti rezgésének fülünk és agyunk által a hallás során előállított érzete. De ez nem csak így hathat ránk; ha pl. egy töksüket ember kimegy a Szigetre, a mellkasában az alsóbb frekvenciákat (a basszust) ugyanúgy érzékeli.  Esetünkben ez hogy néz ki? Veszünk egy embriót, amitől kevés érzékenyebb és fontosabb valami van a világon, azt elhelyezzük egy zárt rendszerben, a méhben, és közvetítőközegként folyadékkal vesszük körül. Aztán ezt az egészet elkezdjük pl. 30 KHz-en rezegtetni; itt nem az a kérdés, hogy hallja-e (biztos, hogy nem, hiszen klasszikus hallása még nincs, esetleg valahogy mélyen érzékeli), hanem hogy ez a rezgés élettanilag milyen hatással van rá. És ha egérembriókra (gondolom, sokszoros dózis) hatással van, akkor nem lehet biztos, hogy az emberre nincs.

  De persze valamit valamiért; a Röntgen-sugárzás pl. halálos, mégis érdemes alkalmazni, ha kell. Én ugyanígy lennék az ultrahanggal is; hobbiból, kíváncsiságból talán ne, de nagyon hasznos lehet, hogy megelőzzünk nagy bajokat.  Aztán ez a 2D meg 4D dolog is vicces; ha jól tudom, a klasszikus 2D metszeti képet ad, míg a "4D" az ugyanolyan metszeti képekből állítja össze a térbeli formát. Namost ha tetszik, ha nem, ez mindig két dimenzió marad, merthogy ahol te ezt látod, fotó, videó, monitor, akármi, az mindig két dimenziós, sík kép lesz. A 4D-s gép valóban 3D-ben "látja" a testet, de leképezni csak 2D-ben tudja. Ez olyasmi, mint a 3D-s számítógépes játékok, ahol a test ott van a memóriában minden oldalról, a játékos körbe tudja járni, de leképezve ott is 2D. És azért, mert valós idejű a képátalakítás, és kétdimenziós mozgóképet látunk, ráírni, hogy 4D, az a butaságnak és a parasztvakításnak egy egészen különleges keveréke. Függetlenül attól, hogy nagyon hasznos és jó találmány.  Az biztos, hogy a babára semmivel sem károsabb a 4D, mint a 2D, sőt, el tudom képzelni, hogy a modernebb, érzékenyebb gépek gyengébb intenzitású ultrahanggal dolgoznak, mint a régiek, tehát még jobb is lehet - az meg, hogy jobban látszik minden, így felismerhetőbbek a problémák, nyilván előny. (Bár a belső szervek a 2D-n látszanak jobban.) Felvételt készíteni leginkább neki érdemes, szerintem harminc év múlva neki lesz érdekes, hogy ő ott van az anyaméhben.. De agyba-főbe, csak azért, hogy milyen édes pofija van, biztos nem okos dolog nyigázni azt a gyereket. Majd nemsoká megszületik, és akkor lehet csodálni meg abajgatni büntetlenül.

 • 2007.02.05 14:01:29melin

  Én a 28. héten csináltattam a 2. fiamról 3d-t az Istvánban, mert a férjem épp külföldön dolgozott, és 1 vizsgálatra, 1 uh-ra sem tudott velem jönni... szegénykém, csak hetente 1x rácsodálkozott a növekvő hasamra, oszt jó napot. Szóval meglepi volt, és nagyon meghatódott tőle:o)) Így nekem megérte, igaz,akkor 5e ft volt csak, és "csak" video készült, és egy kép. De ez is épp elég volt, és jó volt a kiffiamat nézegetni, aki annyira hasonlított már ott a tesójára:o)))

  Nemtom egyébként, h a károsságáról mit gondoljak, én a kötelezőnél több uh-ra nemmentem sosem... én inkább azon filóztam, h már ezt a kis csodát, a megismerkedés pillanatát is elrontjuk azzal, h meg akarjuk tudni, hogy néz ki a gyerekünk, és aztán amikor mégsem tök olyan, mint a képeken, akkor azon méricskélünk, h mennyiben tér el (persze mindig a legszebb)...hát, nem tökmind1???? Én is inkább azt gondolom, h azért jó a 3d, h a bajos/veszélyeztetett eseteket ki lehessen szűrni, azaz elsősorban nem szórakoztató, hanem orvosi eszközként használják.

 • 2007.02.05 14:21:51bebike

  Sziasztok!

  Mi a 30. hét után voltunk 4Ds Uhn. Ezt javasolta a nőgyogyi is ,mert akkor már ember forma és sok mindent látni. Egyébként nekem is az volt megnyugtató, hogy látom az arcát és nincs semmi baja, mert féltem a nyúlszájtól és a farkastoroktól, de ez szerintem nem látszik a 2Dsen.

  Még nem olvastam végig minden hsz-t és Benyó is felébredt.

 • 2007.02.05 18:07:13bebike

  Szóval. Mi csak a kötelezőkre mentünk el, de határozottan kikértük a nőgyógyászom véleményét a 3-4dimenzoós Uhról is. Ő mondta ,hogy a 28. hét után érdemes menni akkor már minden látszik jól és élményt ad. pl nem egy UFÓt fogunk látni.

  Egyébként tényleg az volt, bár mi nem akartuk tudni fiú-e vagy lány. Ezt a kérésünket tiszeteletben is tartotta az orvos aki nézett. Egyébként volt normál 2Ds UH is és mindent végig nézett, sőt már akkor azt mondta nagy lesz a kis ember. Igaza lett 3970nel született.

  Benyó sajnos(?) végig aludta az egész vizsgálatot csak egyszer rúgott egy bazi nagyot.De azt is a vége felé.

  Szerintem aki megengedheti magának csináltasson. Nekünk nagy élmény volt és a következőnél is biztos csináltatunk.

  Kaptunk egy dvd-t, egy négy képes fotót és egy leletet is.

 • 2007.02.11 10:26:51di

  Az én orvosom a 12.hét után havonta uh.-ott, de max 3-5percig. Már ez is fantasztikus volt, de a 3D! az vmi csoda. A férjem is ott látta igazán a lányunkat. Végül mi 2x voltunk, a 23. és a31. héten. A sipololás kevésbé zavarta, mint az hogy a jobb látszódás érdekében macerálva lett. Nagyon nagyon jó érzés volt, h amig más tologatta (lássuk minden rendben van e), morcos volt, de amint Én simogattam és csak simogattam vigyorgott, helyezkedett, nyomult a kezemhez:))). Sztem ha annyira káros lenne, nem csinálnák. Egyébként 1vizsgálat max 10-15p.
  Mi cd-re kértünk képeket és .... fantasztikus. De többx nem mentem volna. Sőt a másodikkal majd már csak 1x megyünk.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta