SZÜLŐSÉG

Amíg vasalsz, megfőzöm az ebédet

2007. január 31., szerda 10:18

Az ötletgazdag Poronty-olvasók olyan közösséget hoznának létre, amely kölcsönösségi alapon működne. Elképzelésük szerint megosztják egymás között a házimunkát, vagy egy jót beszélgetnek, miközben gyerekeik játszanak körülöttük. Vasalásért cserébe kakaós csiga, bébiszitterkedésért takarítás jár. Indulhat a „cserekereskedelem”!


Ebben a posztban szerveződhetnek a csoportok. Aki csatlakozni szeretne, írja meg, melyik városban lakik, azt, hogy milyen házimunkát vállalna és mit szeretne cserébe. Ha csak traccsparti jön létre, vagy egy közös séta a Margitszigeten, már megérte. Ne felejtsetek el beszámolni a találkozókról, fotókat is szívesen látunk.

Emaileket a poronty@mail.velvet.hu címre várunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.01 14:15:09Kékfelhő

  hűű... pontosan milyen típus?

 • 2007.02.01 14:31:56eszter

  Leona, szőreg. Szeretettel várunk

 • 2007.02.01 14:33:55Csöre

  Jaj, Kékfelhő, nem akartam én itt hülye reklámdumát nyomni, nem vagyok én egy porszívóvigéc, csak szeretem a porszívónkat, ennyi. Úgyhogy nem is írok ide semmi közelebbit, esetleg emilben, ha valaki dob egyet a csore kukac grizli.hu-ra.  És hát az ára - porszívóban tényleg magas, úgy hűtőszekrény-kategóriában van, kábé.  Jah, az emilcímemet az is jegyezze, aki jönne hozzánk kakaózni!

 • 2007.02.01 14:36:19Kékfelhő

  nem is gondoltam reklámdumának, de ha idén jön a nagyobb lakás projekt, akkor gondolkodnék egy ilyenben, mivel rettenetesen utálunk porszívózni. Most azon az egy kis szoba-konyhán bőven elég a seprű, az még kezelhető is, kéthetente egyszer porszívózunk fel úgy általában.

 • 2007.02.01 14:39:55a:a

  Kékfelhő: nagyobb lakás projektet mi is idénre időzítettük. Előre félek, attól is, hogy sikerül, attól is, hogy nem.

 • 2007.02.01 15:11:43Kékfelhő

  ehh.. amíg nem olyanba akarsz költözni, amit most építenek, nagy baj nem lehet. Szerintem erről bagya is tudna mesélni....

 • 2007.02.01 15:13:21bagya

  kékfelhő: elköltöztök a kondorosiból?

 • 2007.02.01 15:13:40a:a

  Hát ez az, lehet, hogy olyanba akarok. De annyi rossz példát látok, hogy nem t'om. Majd alakul.

 • 2007.02.01 15:26:19marcangoló

  Mi újat vettünk. Háát, nem azt mondom, hogy mindennel rosszul jártunk (mi is ÚJpestről költöztünk, Csöre, csak a központból), mert a várost alapvetően szeretem, meg a szomszédok is nagyon jó fejek. De hát a ház- arról jót, vagy semmit. Szóval műszaki leírás, statikus, műszaki ellenőr nélkül egy tapodtat sem mennék új lakás ügyben.

 • 2007.02.01 15:30:29a:a

  Erre mi is gondoltunk, szerencsére apukám dolgozott műszaki ellenőrként építkezéseken, tervező cégnél előtte 20 évet, keresztapám meg építési vállakozó volt, mielőtt nyugdíjazta magát, igazi kekec mind a kettő, csak velük mennék bárhova is.

  Mindenkinek üdv, irány a gyerekért, aztán haza!

 • 2007.02.01 15:50:10Kékfelhő

  bagya: jövő év elején valamikor, legalábbis a tervek szerint, ezt pedig kiadjuk albérletbe. Kicsi ez a 26 nm hármunknak, Daninak is dukál lassan egy külön szoba.

 • 2007.02.01 17:48:22Azurka

  Lehet még csatlakozni a kommunához? :-)
  bagya, Kékfelhő, én is XI, Ormay u, A Lurkó előtt szoktunk sétálgatni vadul. Van kert, júniusra lesz csúszdás-hintás játszótér, lehet jönni kicsikkel, nagyokkal, addig hintaágy meg kertisütés. Eccer összefuthatnánk :-)
  A cseresznyét én is imádom (a szülésznőm a 37. héttől minden nap várta, hogy megszülök a CTG alapján, míg ki nem derült, hogy a cseresznye a ludas a dologban, napi 1,5 meg sem kottyan, erre sz.nő lefordult a székről :-)
  Minden házimunkát megcsinálok a vasalás és a mosogatás kivételével, azokat úúúútálom! Nadrágot is levágok, csak stoppolni nem tudok (nagy cérnabumszli lesz a luk helyén, az sem jobb...)
  Hétvégi kikapcsolódásként ajánlom a Budakeszin lévő vadasparkot, nagyon szép környéken van, tökjókat lehet sétálni.

 • 2007.02.01 19:12:08Leona

  Hát, Eszter, városon belül messzebb nem is lehetnél... Nekem ez mégse szegte kedvem, ha gondolod az emil-címemen felvehetjük a kapcsolatot: dobo_arnold@hotmail.com

  Az építkezőknek megfontolandó: ha felfogadsz egy szakembert, aki gatyába rázza időnként a kivitelezőt, az sokkal kevesebbe kerül, mint ha utóbb a hibák miatt kell fizetned, meg újracsináltatni, miegymás. Kicsit hazabeszélős, mert bevallom, hogy statikus vagyok, de sztem tényleg megéri.

 • 2007.02.01 19:39:23Kékfelhő

  Mi egy hatalmas új építésű házba fizettünk be anno, két évig húzták fel a házat, aztán 6-8 hónapos csúszással adták át. Ja, és végső lépésként az építtető kisajátította a ház hátsó parkolórészét. Ezekkel is marhára kell ám vigyázni.

 • 2007.02.01 20:21:30Tori

  Mi az esküvőkor úgy terveztük, hogy mire jön a második gyerek, már "úton lesz" valamiképp a nagyobb lakás is. Azóta kiderült, hogy se szocpol, se más kutyafüle nem jár nekünk, úgyhogy nem is tervezgetünk. És már ahhoz is depis vagyok, hogy sajnáljam magamat érte. Legközelebb 40 év múlva lesz forrásunk továbblépni.

 • 2007.02.01 20:51:39a:a

  Tori: még én sem gondoltam bele, mi lesz a gyedes időszakban, hogyan fizetjük az estleges részleteket.

  He-he-he - esetleges... Ez most úgy hangzott, mintha zsebből meg tudnánk venni egy 20 millás lakást, pedig nem. Azt sem tudom, milyen típusú hitelt tudnánk felvenni, úgyhogy elég mélyen bele kell majd ebbe mennünk.

 • 2007.02.01 21:31:56Hicudzsi

  Ha otthon vagyok terézvárosi vagyok :)

  Itt meg Brighton...

  Van valaki innen (a porontyról)- onnan (Brighton környéke)? :)

 • 2007.02.01 21:48:11katampusz

  háát én itthon vagyok a környékről, szintén terézváros...

  brighton kissé messzi van :)

 • 2007.02.01 22:42:13a:a

  Évekig a Terézváros, Erzsébetváros, Józsefváros háromszögben éltem az életem, ez most Józsefvárosra szűkült... Ó, a Garay téri piac, középen a hurkasütővel...

 • 2007.02.01 23:12:57Anyatünde

  a:a 01.31. 13:24: Utólag visszagondolva az még istenes, ha ebéd u. gyerkőc alszik és anya meg kötözgeti a cincált idegeit... Zsófi lányom (4.5 éves) már vagy 1.5 éve, Imike (6.5) még régebben nem alszik du. Hááát... így végignyomni velük 1-1 rosszabb napot...

  Imike valamikor Karácsony előtt fetrengett egy cipőboltban, mikozben a húgának keresgéltünk (kiscsajnak magas a rüsztje, és vannak mindenféle elképzelései - csillogó "kő", kisvirág, hímzés, kutyafüle legyen a cipőn - szóval nem egyszerű neki cipőt találni.) Tiszta volt a járólap a cipőboltban, ellenkező esetben lehet, h. javaslom a boltosnak (korombeli nő, mint kiderült, szintén kisgyerekes anyuka), h. kössünk a gyerekre felmosórongyot, akkor meg van oldva a takarítás is... És még meg is értettem, h. cirkuszol, én is NAGYON utáltam ruhát-cipőt venni menni anyámmal gyerekkoromban.

  1-1 éles helyzetben járókelők mit gondolnak, nem érdekel. Az a jobb, ha csak gondolják. Rosszabb, ha megpróbálnak beavatkozni, miközben a hisztiző gyerekkel próbálok valahogy szót érteni. Nekem azért rossz, mert felhúzom magam rajta, a járókelőnek azért, mert elhajtom. Megpróbálom minél udvariasabban, legalábbis ami a verbális kommunikációt illeti. Aztán közben a szemem vsz. szikrákat szór...

 • 2007.02.02 09:02:06manci

  Csajok! Ha Gödöllőn jártok, nézzetek be! Kávé, tea, szendvics mindig akad. És van kert is. Igaz, az építkezés után még romokban, de tavasszal nekiállunk és rendbetesszük!

  Egyébként az építkezéses témához még annyit, hogy csak az vágjon bele, akinek a legkisebb rés sincs a kapcsolatában, máskülönben szinte garantálni tudom a válást. Még a mi sziklaszilárdnak hitt kapcsolatunkat is kikezdte a dolog, szerencsére, mire a türelmünk utolsó morzsáit is elhasználtuk, pont elkészült a ház. Mondjuk lehet, hogy nem a gyerek születésével egyidőben kellett volna elkezdeni, mert a kettő kicsit sok energiánkat emésztette fel, de végülis túl vagyunk rajta, a ház gyönyörű, végre elférünk kényelmesen, szóval megérte! :)

 • 2007.02.02 09:11:21manci

  OFF

  eszter! Légyszi, ha a gépnél ülsz, adj tanácsot, ha jól emlékszem épp a szakterületed lennék! Baromira fáj a hátam, alig bírom ellátni a gyereket. Azt hiszem, babakocsi-emelésnél kezdődött, aztán egyre rosszabb lett. Kellene valami gyógyszer, de ugye szoptatok. A háziorvos annyit bírt mondani, hogy minden gyógyszer átmegy a tejbe, úgyhogy semmit nem vehetek be. Amikor megkérdeztem, ebben az esetben mikor jön hozzánk háztartást renberakni és gyerek után rohangálni, azt mondta, hogy jó, akkor vegyek be Diclofenac Duót. Csakhát ez meg egy bazi erős gyógyszer, úgyhogy most nem tudom... Szerinted?

 • 2007.02.02 12:38:21bonyolult

  manci,

  elvileg ez a fájdalomcsillapító (a legtöbb, egyébként, kivéve az aszpirint) szedhető szoptatás mellett. Mondjuk nem mindegy, mekkora a baba és mennyit szopik még naponta.

  Más kérdés, hogy a fájdalomcsillapítás megoldja-e az alapproblémát? (mitől fáj, hol, mennyire, stb)  Egyébként én is XI. kerületi vagyok, Bikás parknál - nincs messze Alberfalva.

  Amúgy is oviválasztás előtt állunk, szóval ovis szülőkkel szívesen etyepetyélnék. :))

 • 2007.02.02 12:44:40bonyolult

  valamiért elment befejezés előtt. de legalább nem a nirvánába. :)  szóval, szeretek főzni-sütni (csak mostanában nincs rá időm, mert egyedülálló anya lettem, kisétvágyú bölcsissel), viszont utálok takarítani és vasalni. ha vasaltok, amíg főzök, akkor lesz egy akkora adag, hogy haza is vihettek vacsorára. :) (ha nem baj, hogy húsmentes...)  no kert, panel, 2 szoba, de azért akad hely dzsemborinak, és a közeli park teli van játszóterekkel kicsinek és nagynak, válogatni is lehet. (a tél monnyon le!)

 • 2007.02.02 13:04:32Kékfelhő

  a bikás játszótérrel már szemeztem messziről, de még sosem kanyarodtunk arra

  óvoda: én nagyon tudom ajánlani a Bornemissza utcait, persze érdekes kérdés, hogy hova vesznek fel, mi annak idején 4 óvodába jelentkeztünk, és ebbe kaptunk helyet, amit mi egyáltalán nem bántunk, ez volt a második a toplistán. Zümi csoport vagyunk, a két Erika néni nagyon kedves, aranyos, a fiam imádja őket. Kaja olyan, amilyen, enyimke hetente legalább kétszer nem ebédel, de ez nem az óvoda hibája, hanem a fiamé, amiben nincs elég hús, azt nem szereti.

 • 2007.02.02 13:05:30Kékfelhő

  hüly auto-br  tisztelt szerkesztők!

  ezt régebben elég volt egyszer bejelölni, aztán úgy maradt, nem kellet minden hozzászólás után lesni, van-e pipa vagy sem  mostanában már csak a pipa van, a fejemben

 • 2007.02.02 14:54:45bonyolult

  itt a parkban van vagy 4 játszótér, és még 2 elég közel, nagy része felújított és körbekerített.

  én a babaméretű mászókákat díjazom, mert nem kell a sarkában lenni és rettegni. :D

  mondjuk a nagyobbakon csúcsforgalom bír lenni bizonyos időszakokban. :)  mondjuk buszról megcsodáltam már a fehérvárin levő dizájnos új játékokat is, illetve a biopiac mögötti játszótere(ke)t is ismerem, az is jó hely szerintem (asszem az közel van hozzátok).

  mondjuk arra akkor voltunk utoljára, mikor még vacakoltam a botmixeres biopempőkkel. :D

 • 2007.02.02 15:57:05manci

  bonyolult, kedves tőled, hogy válaszoltál, köszi! 10 hónapos a lányom, még minden kaja előtt szopizik, éjszaka általában kétszer-háromszor. Az alapproblémának meg utána kellene valóban járnom, mielőtt belevágunk a második gyerek-projektbe, meg is teszem, csak nem olyan egyszerű elmozdulni a lányom mellől, meg aztán már most rosszul vagyok a rengeteg várakozástól. Arról nem is beszélve, hogy egyszer évekkel ezelőtt már elindultam, ám a rheumatológus doki közölte, hogy én még fiatal vagyok, biztos nem is fáj annyira!!!

 • 2007.02.02 18:51:22Csöre

  Hicudzsi, mi nem, de kedves ismerőseink Readingben élnek, ami a térképen nem is tűnik olyan messzinek. Már ha még nem költözködtek tovább Ausztráliába. Házaspár 2 kisfiúval (olyan 3 és 5 évesek lehetnek).

 • 2007.02.02 21:16:04Azurka

  bonyolult, ha nem kell 5 ingnél meg 3 blúznál többet vasalni, mi megyünk :-) Odafelé menet a piacon még be is vásárolunk. Legalább megtanulok Tőled húsmentes ételeket, nekem elég beszűkült ebből a szempontból a repertoárom, a gyereket úgysem lehet állandóan hússal tömni (pedig a papák ezt szeretnék :-) Tavasszal-nyáron meg jöhettek Ti, kert, hinta, mászóka, kertisütés, hintaágy, koktélok... na? :-)

 • 2007.02.02 21:28:00a:a

  Azurka: cseresznyéért hintázás bejátszik? :-)))

 • 2007.02.02 21:35:42Azurka

  a:a BÁRMILYEN MENNYISÉGBEN :-))))))

 • 2007.02.02 21:36:21Azurka

  sőt, el is megyünk, és szedni is segítünk :-))

 • 2007.02.02 21:43:23a:a

  hát a személyes szedéshez Győrbe kellene menni, azt senkitől nem várom, de mint korábban írtam, leszedni nem gond, csak legyen, akinek kell.
  Anyuék fája tavaly már megdőlt az egyik oldalára, annyi volt rajta a cseresznye. És ők ketten nem bírtak annyit enni, befőzni stb., hogy csak egy kicsit is látszott volna a fán. Rajta rohadt. Ha lehet, ezt elkerülnénk, de ugye az idő még megoldhatja :-((((

 • 2007.02.02 21:57:20a:a

  Jut eszembe, jártunk már így sárgabarackkal is, 3 éve anyu 100 üveg lekvárt tett el, és a szezon végére az egész család rosszul volt a sárgabarack látványától. És nem fogyott el mind, sajnos egy jó része így is megrohadt. Csak a s. barackkal az a gond, hogy nagyon időjárásfüggő, lehet, hogy 5 évig elfagy, aztán van egy dömpinges év.

 • 2007.02.02 21:58:41Azurka

  Ne félj cseresznyefa, amíg engem látsz :-) Reméljük, azért az idő kegyes lesz hozzánk, tavaly nem tudtam eleget enni...

 • 2007.02.03 12:19:58Kékfelhő

  istenem, gyerek koromban a fán ülve cseresznyéztünk, a fiam pedig azt sem tudja, hogy néz ki egy cseresznyefa...

 • 2007.02.03 13:04:41katampusz

  én is kertben nőttem fel, sose felejtem el, minden júniusban hányásig zabáltam magam éretlen cseresznyével...

  aztán később érettel is.... • 2007.02.03 14:22:37Kékfelhő

  nekünk telkünk volt mindenféle fával, amilyen fa meg nem volt, az volt a szomszédnak  halat zabáltunk egész nyáron a Dunából, akkor még volt benne  és dinnyét, rengeteget, volt, hogy hárman nyakára hágtunk egy 10-12 kilósnak

 • 2007.02.04 23:32:30kaposztalepke

  Kékfelhő: na, néha ezen filózok én is..amúgyis kisvárosban éltünk, ott mondjuk panelban, de minden hétvégén meg nyáron falun voltunk unokatesóhegyekkel nagyszülőknél. És egész nyáron az éjszakai alvást kivéve bent sem voltunk a házban...néha még akkor sem, ha kint sátraztunk a kertben, vagy ha a lucernával telepakolt faházban aludtunk a 3m-es lucernahegy tetején zsákokon. És a cseresznyefa volt a legjobb, enyém volt a 2. emelet kettes ág, mert én kisebb voltam, így a magsabb helyena vékonyabb ág is elbírt, a nagy unokatesóimé volt az alsó vastag ág, a fsz:)) és még kártyázni is a fa alatt pléden kártyáztunk. Nagyobb korunkban reggel felültün a bicajra, estére hazaértünk, közben bejártunk egy csomó falut, néha kiruccantunk bicajjal Ausztriába, stb...  Erre szegény gyerekeim itt Bp-n rohadnak a betonon egész nyáron, és örülök, hogy a telepen sok a növény meg a fa, legalább a platánfát meg tudom mutatni nekik.  Férjem tősgyökeres pesti, mindig kérdeztem, hogy Ő miket csinált nyáron. Mondta hogy néha moziba ment a haverjával amúgy olvasott, szgépezett (amikor már volt), tv-zett, ilyesmi. És kérdeztem, hogy bent ült a szobában egész nyáron? És kiderült, hoyg eléggé...és ez nekem rettenetes gondolat...és ha így megy tovább, hasonló lesz a gyerekem..tenni kéne vmit

 • 2007.02.05 07:58:02Anyatünde

  Káposztalepke! Jobban vagy???

 • 2007.02.06 15:15:45kaposztalepke

  Anyatünde: köszönöm, sokkal jobban, még gyengén ésa nem az igazi, de sokkal-sokkal jobb:)

 • 2007.02.06 15:40:30Tori

  káposztalepke, a gyereket idejekorán rá kell kapatni valami sportra, tenisz vagy görkori vagy bicaj, mindegy, a lényeg, hogy belső igénye legyen a mozgásra, akkor majd ő maga megtalálja az utat kifelé.  Régebben volt valami hülye reklám, hogy anyuka kizavarta a szgépező gyerekeket jó levegőt szívni, mire azok eldzsaltak a legközelebbi plazába és ott nyomatták a játékgépeket... ezért fontos, hogy belső igénye legyen, ne kívülről rákényszerített, mert azt kijátssza.

 • 2007.02.06 15:49:31Kékfelhő

  a kisfiam a legkisebb a csoportban (majdhogynem az egész óvodában), de kosarazni jár, mert szereti csinálni, és ez érdekli, és még egyáltalán nem számít, hogy mekkora :)  minap meg a műjégen jött oda egy pasi, hogy nem vinném-e el a gyereket utánpótlás-nevelésre jéghokisnak, én meg nevettem, mert alig állt meg a lábán az első órán, de ha akarja, elviszem :)

 • 2007.02.06 15:55:11Tori

  Kékfelhő, én egy kosárcsapatban játszottam egy kb 156 centis csajjal, ő volt a legjobb. Még általános iskolások voltunk, városi bajnok lettünk, részben miatta. Rendszeresen megcsinálta, hogy az ellenfél lába közt vitte el a labdát. Talán hallottál már róla Szilágyi Diána a neve és azt hiszem, taekwando (vagy hogy írják) világbajnok. Akaraterő kérdése, semmi más.

 • 2007.02.06 16:01:22Kékfelhő

  meg érdeklődésé :)

  én hagyom, hogy csinálja, amit szeretne, amíg szeretné, de legalább mozog, dolgozik, és talán nő is :)

 • 2007.02.06 16:26:28potyeszka

  Mi is figyelni fogjuk hogy mi érdekli mihez van képessége,és maximálisan támogatni fogjuk őt,bármi is legyen az.Lovaglás,horgászat,dobolás,túrázás.stb.jó hát ezeket mi is szivesen csináljuk.

 • 2007.02.06 16:27:51Kékfelhő

  a lovaglást egyszer kipróbálnám én is, a fiamat is ráültetném, eddig egyszer az állatkertben ült pónin, az tetszett neki

 • 2007.02.06 22:44:43kaposztalepke

  Tori: ezt én is így gondolom, és marha nagy mozgásigénye is vana kissrácnak, úgyhogy én akadályozni nem fogom:) Ráadásul én aikidozok (amikor nem vagyok terhes és nem szoptatok:) ), a férjem karatézott mielőtt éjjel-nappal dolgozni kezdett, úgyhogy az iylesmit is megmutatjuk neki, meg a falmászást is, lakótelepen van tanuszoda, tanjégpálya, ovisok már csinálhatják mindkettőt, megnézi, aztán ami tetszik majd neki. Amit sajnálok, hogy Bpn azért pl bicakjozni csak úgy elmenni mondjuk egy félórát nem egyszerű, beton, kosz, szmog, sok kocsi...maga az több óra, mire rendesebb környékre ér az emebr, ahol már levegőt venni is érdemes..

  de persze próbálkozunk:)

 • 2007.02.07 08:41:03Kékfelhő

  kaposztalepke: Békásmegyertől kifelé már egész jókat lehet bringázni és van rendes kerékpárút is, azt hiszem.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta