SZÜLŐSÉG

Mikor jössz?

2007. január 27., szombat 10:25

És nagyon durva? – kérdezi aggódva az én két Ildi barátnőm, mindjárt szül mindkettő másodikat. Kutatják a tekintetemet, de ezt nem lehet elmesélni, mint ahogy azt sem a gyerektelennek, milyen az, ha egy gyereke van az ember lányának. Nem, nem durva… Inkább érdekes, és fárasztó és vicces, és nagyon, nagyon jó. És fárasztó. Most vegyük csak például az estéket.


17:30
Az apjuk sokáig dolgozik ma is. Szerintem ekkortájt középosztálybeli, 25 és 40 közötti, kisgyerekes nők ezrei hívják a papát az obligát kérdéssel: „Na és mikor jössz…?” Reménykedés és lemondás, kétségbeesés és az esélytelenek nyugalma van a kérdésben. Ma is egyedül fektetem le őket. Mire mindkettő alszik, úgy érzem magam, mintha egy 90 perces stepórát csináltam volna végig a Krisztinél. (Sajna ez a fenekemen mondjuk nem látszik.)

A második még a hasamban volt amikor már készültem… Ó, tudtam én, hogy nem lesz egyszerű kettővel! Kérdezősködtem tébolyult tekintetű három, sőt a biztonság kedvéért négygyerekes anyáktól, évek óta bevált fektetési ceremóniákba oldalogtam be baráti vacsorák alatt, Vekerdy tanár úr összes könyvét elolvastam, szárazon tartottam a puskaport. Azt láttam, hogy azok az anyák, akiknek sikerül este beleolvasni az újságba, a férjükkel egy szót váltani, ne adj’ Isten gép elé ülni dolgozni, tanulni vagy csak egyet csellengeni a neten, nos ezek a nők egy olyan kötött koreográfiájú társastáncot járnak el a gyerekeikkel estéről estére, melyhez képest az argentin tangó laza fickándozás. Ahhoz, hogy legyen egy saját estéd egy - két, három, négy- gyerek mellett, du. 5 után már nincs helye a szertelenkedésnek, pontosan be kell tartsd a timing-ot, különben lőttek a további terveidnek. Nézzük, mit lestem el a Csoda Anyától, és mit valósítottam meg belőle a minap:

Egyszóval 17:30 van.
Csoda Anya már a vacsorakészítés utolsó fázisánál tart. Nem ideges, hogy a férje sokáig dolgozik, tudja, vasakarata ágyba kényszeríti mindahány csimotáját ma is. A gyerekek békésen játszanak szerte-szana, nincs őrült kupi, csak Schöne Wohnung.
Én még csak kérdezgetem a négyévest, mit szeretne vacsorázni, alkudozom, hogy majd a hétvégén főzök gombócot, nem most. Nem is tudom, mi van a hűtőben! A kicsi még csak anyatejet eszik, az nem ügy. Ezért aztán elbízom magam, gyerek az idő. (Na, itt szúrom el.)

18:00
Csoda A. kezdi összetrombitálni a gyerekeit a vacsihoz, kezdi terelgetni őket a kézmosáshoz, mert tudja, - okos, előrelátó nő! - hogy legalább 20 perc, mire az asztalnál ülnek, hiába pillanat egy kézmosás, akkor is.
Én egy fontos cikket olvasok a nappaliban, közben egyrészt néző vagyok, hisz épp a világhírű Bori balerina lép fel a szőnyegen, másrészt paralel a tengeri boszorkány szerepét is játszom ugyanezen darabban. Semmi nem utal arra, hogy itt fektetés is lesz. A kamera az órára közelít: az felhangosítva ketyeg, a Saját Este esélye a percekkel együtt múlik el. De erről mit sem sejtek.

18:30
Csoda Anya gyerekei már a bolognai tésztát nyammogják. Mamájuk térdelőrajtban. Pontosan 19 órakor kezdi engedni a fürdővizet.
Én a férjemmel telefonálok, hogy mikor jön – „Nem tudom Katica, nem ígérek semmit”-, azt csak remélem, hogy nem azzal a formás kis titkárnő csajjal dolgozzák meg éppen egymást, ezt meg is kérdezem tőle, nevet, á dehogy. Nem hazudós, hiszek neki. Utána a barátnőmmel telefonon megbeszélem ezt a telefonbeszélgetést. A lányom először említi hogy éhes.

19:30
Borinak megígérem, hogy megnézzük videón, amit a hétvégén felvettem neki, és közben bent vacsorázhat a szobában, na jó. Nem, inkább előbb fürödjön, közben megsütöm neki a bélszínrolót, és evés közben, ő már pizsamában, megnézzük együtt a filmet.
Kell-e mondanom, Cs. A. már a mesét választja ki a három habtiszta gyereknek.
Én pánikban hirtelen nekiugrok az estének. De ahhoz, hogy nekiugorjak, rendet kéne tenni a konyhapulton. Csak nagyjából… Jaj, mikor lesz már megint világos, és nem 5-kor sötét, meg hideg… Más vajon mit csinál ilyenkor a gyerekeivel… Ábrándozásomból Bori „Éhes vagyok!” ordítása riaszt fel. Már negyed 9! Ámokfutás kezdődik!

20:30
És a mélypont: zubogva ömlik a víz a fürdéshez, a bélszínroló sercegve sül, már ég az olaj, a kicsi ordít az éhségtől, de annyira, hogy mindjárt megbolondulok, a lányom fejhangon visítja egy képzeletbeli gyerekjóléti szolgálatosnak hogy „Nem ad enni, nem ad enni!”, nem tudom átállítani a tévét a videóra – mint B. Jones-, „pedig megígérted anya, hogy megnézzük”, ezért önkívületi állapotban folyamatosan hívom a zapjukat. Mikor felveszi, hisztérikusan azt tudom csak ismételgetni: MIKOR JÖSSZ?
Elhatározom, hogy most azonnal kilépek a saját életemből, fejfájásra hivatkozom és kivándorlok Amerikába, mint Malacka.

22:30
Csoda Anya már rég nézi a kedvenc sorozatát/olvas/borozik a férjével/jól megérdemelten szexel.
Nekem most aludtak el. Késő már tanulni is, megint nem tornáztam, franc aki megette, a Schindler is rég megy, széthasad a fejem...
Apjuk üdén be, na mi van, sört nyit.
Tébolyult tekintettel bámulok magam elé. Hát ma se jött össze.
- Holnap sokáig dolgozol?
- Nem tom’. Miért, durva volt?

De most tényleg, Ti hogy csináljátok?

Kökényszemű Katica

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.05 10:07:59Kékfelhő

  Értékelés  A Reformer

  Nagyon valószínű, hogy a személyiségednek van ilyen összetevője. 48  A Segítő

  Nagyon valószínű, hogy a személyiségednek van ilyen összetevője. 55  Az Eredményes

  Nagyon valószínű, hogy a személyiségednek van ilyen összetevője. 49  Az Individualista

  Nagyon valószínű, hogy vannak olyan problémáid, amelyek erre a típusra jellemzőek, esetleg a szüleid valamelyike ebbe a típusba tartozik. 44  A Vizsgálódó

  Nagyon valószínű, hogy vannak olyan problémáid, amelyek erre a típusra jellemzőek, esetleg a szüleid valamelyike ebbe a típusba tartozik. 44  A Lojális

  Nagyon valószínű, hogy a személyiségednek van ilyen összetevője. 55  A Rajongó

  Nagyon valószínű, hogy a személyiségednek van ilyen összetevője. 56  A Kihívó

  Nagyon valószínű, hogy vannak olyan problémáid, amelyek erre a típusra jellemzőek, esetleg a szüleid valamelyike ebbe a típusba tartozik. 45  A Béketeremtő

  Nagyon valószínű, hogy a személyiségednek van ilyen összetevője. 51  Valószínűleg a rajongó típusba tartozol, a lojális színezettel. Az ebbe a típusba tartozók leggyakrabban a(z) 2., 4., 9. típusokkal téveztik össze magukat. A(z) 9., 3., 2. típusok képviselői viszont hajlamosak arra, hogy ilyen típusúnak azonosítsák magukat.

  ___________________________________________________  Ezt most segítene valaki értelmezni? :)))))

 • 2007.02.05 10:19:51a:a

  Kékfelhő:

  lefordítva: jó fej vagy, aki néha azt hiszi magáról, hogy nem jó fej, és vannak, akik azt hiszik, hogy jobb fejek Nálad (de tévednek).

  Ennyi.

 • 2007.02.05 10:25:49kovvacs

  Háááát, Kékfelhő... :( én elolvastam 2 komolyabb és 1 linkebb könyvet az eneagramról, beleolvastam idegennyelvűbe is, sokat nézegettem neten, de ebből nem sokat értek. Asse értem, hogy a klasszikus számozást miér kevergeti elnevezésekkel. Lehet becézni az egyes számokhoz tartozó típusokat, de nekem fura.

  Elvileg van 9 típus.

  Namármost a fenti felsorolásban a Reformer=egyes, Segítő=kettes stb. Látom, hogy Nálad majdnem minden típusra azonos pontszámok jöttek ki, és mivel a cucc mechanikusan van leprogramozva, ezért amelyikre a legtöbb pontot érted el, azt kiosztotta neked. Tehát elvileg hetes lennél. Érdekes, mert szerintem a hetes nem rajongó. Ismersz olyan embereket, akikből ömlik a humor? Tudod, az a fajta, akivel nem akarsz elmenni semmilyen komoly megható rendezvényre, mert iszonyú ciki merevített arccal, visszafojtott lélegzettel órákon át röhögni, miközben patakokban ömlik a szemedből a könny. Alapvetően iszonyú jó fejek az ebbe a típusba tartozó emberek, csupa napsütés a közelükben az élet. Ők szokták kitalálni a legidiótább szivatásokat, de általában úgy, hogy akit megszivatnak, annak se legyen nagyon rossz. Inkább telefonbetyárok, mint kukaborogatók:P Ez a jó oldaluk. A rossz oldaluk ugyanebből fakad: nem lehet őket komolyan venni, ők se hajlandók magukat-másokat-élethelyzeteket komolyan venni és meglépnek a fájdalmak elől. Persze ez most marhára sematikus volt, mint leírás, de valahogy így nézne ki egy durva bevezető a hetes típushoz. Amit a fenti tesztizé rajongónak nevez, nemtommért. Ha már muszáj lenne vmit mondani rá, én a mókamestert javasolnám.

  De a pontszámok alapján bármilyen típus lehetsz, hiszen sehol semmi kiugró...

 • 2007.02.05 10:31:41Kékfelhő

  kovvacs: hát, amit leírtál cseppet sem igaz rám, még soha nem ugrattam senkit, és egy hülye viccet nem vagyok képes megjegyezni, tehát nem ömlik belőlem a humor. Időnként mindenkinek vannak jó beszólásai gondolom, az nekem is szokott, de nem nevezném magam bohócnak. No mindegy. Vagyok, amilyen vagyok :)

 • 2007.02.05 11:12:26bagya

  kékfelhő: milyen lakást kerestek majd?

 • 2007.02.05 11:21:59Kékfelhő

  bagya: valami nagyobbat, a környéken. Mindenképp szeretnénk Albertfalván maradni, de legalábbis a kerületben. Viszont most már legalább három fél szoba kell, mert közben eldöntöttük, hogy lakásvásárlás után jöhet a második baba projekt. :)  Valamelyik nap felugorhatok hozzád? Vagy lejönnél te? :)

 • 2007.02.05 12:23:55potyeszka

  De jó hogy ilyen közel vagytok egymáshoz.Mig pesten laktam én is a 9kerületben a Jószef Attila lakótelepen húztam meg magam.Csak hát most asaját lakás törlesztője majdnem ugyanannyi,mint akkor az albérlet volt.60plussz rezsi.

 • 2007.02.05 12:25:52bagya

  Kékfelhő: aha, értem. Azért kérdeztem, mert mi meg majd szeretnénk továbbköltözni. No nem sürgős a dolog, meg most amúgy is a babával leszünk elfoglalva, csak tudod, igyekszünk észben tartani a kérdést, hogyha jön valami, akkor tudjunk élni a lehetőséggel. ezért kérdeztem, hogy mekkorát kerestek.
  Persze, megbeszélhetünk egy találkozót, mindegy, hogy lent vagy fent. Te mikor érsz rá? Dolgozol napközben, nem? Csak azért, mert a délután nálunk a családé, szóval akkor annyira nem alkalmas... :)

 • 2007.02.05 12:27:03a:a

  potyeszka: mennyi idő alatt jutnál be Bp-re, ha naponta járnál? Értem ezalatt azt, hogy a reggeli/esti csúcsban hogyan lehet Tőletek befelé/kifelé közlekedni?

 • 2007.02.05 12:27:48Kékfelhő

  ja, dolgozom :)

  majd egyszer összehozzuk :)  ti hova mennétek? egyáltalán, ti mekkorában laktok most?

 • 2007.02.05 12:42:02potyeszka

  Hu a férjem eddig a 7-es busszal ment reggel,és kátára beért fél 8.ra,jött is a vonat amivel fél 9-re ért pestre,a keletibe.onnan aztán a frangepán utcába.De aztán adódtak olyan gondok hogy kivettek járatokat,és nem volt csatlakozás,és mostmár busszal jár ami a stadionig viszi,tehát átszállás nélkül 1,5óra.Nagyon szereti,mert tud közben dolgozni,mindig van hely.

 • 2007.02.05 12:48:33potyeszka

  Amúgy nem rossz a menetrend napközben,csak reggel kicsit gáz,visszafelé is sima ügy.Mikor vizsgázni jártam pestre,én is inkább mentem busszal hajnalban mint vonattal.

 • 2007.02.05 12:48:33a:a

  Hát, az azért sok. Persze, megértem, hogy el tudja tölteni az időt, meg lehet, hogy kocsival más lenne - két óra a másfél helyett :-((( ... Nagy dilemma, hogy hova menjen az ember, maradjon bent a városban vagy inkább ki... Napról napra változik az én véleményem is. Mennék én, mert az álom a családi ház, de egész nap egyedül lenni, nem az én műfajom. Márpedig most is így van, pedig csak negyedórára lakunk a férjem munkahelyétől. Ha még messzire el is költöznénk... És neki sokszor kell éjszaka mennie, meg hétvégén, nehéz ügy.

 • 2007.02.05 12:52:58potyeszka

  Igazából mostmár az autós bejáráson is gondolkozik,mert közel 40ezer a bérlet,jó hát a cég állja a nagy részét,csak ugye 9től van a munkaideje és autópályán kb 1óra alatt odaér,és bőven ráérne fél8kor indulni,és a benzint is fizetnék.

 • 2007.02.05 13:08:48bagya

  Kékfelhő: sztem a miénk a legjobb lakás az egész parkban... :) 72 nm-es, sarok. A 6.-on van és a gyerekszoba plusz a nappali és a háló egyik ablaka a szemközti házra néz, a háló másik ablaka pedig a kondorosira. Szóval csendes és nyugis. Van egy kis erkély is. A szomszédokkal pedig mindkét esetben konyha-nappali közös falunk van, szóval nem nagyon zavarjuk egymást.
  A lányom szobája 10 nm, a háló 18! Most, hogy jön a pici, először velünk fog aludni a hálóban, aztán, ha már stabilan átalussza az éjszakát, akkor szobát cserélünk és a két gyerek megy a nagy szobába, mi meg kuckós hálószobát csinálunk a mostani gyerekszobából. Remélem, nem vesztetted el a fonalat... :)
  Mi nagyon szeretjük, költöttünk is rá jó sokat. De a terv az, hogy 3 éven belül legyen még egy baba - ha minden jól jön össze - és akkor viszont tovább kell költözni. Akkor viszont már jó lenne egy ház. De, ahogy írtam is, nyitott szemmel járkálunk, ha látunk valami lehetőséget egy előbbi költözésre, az sem baj.
  Képzeld, ha megvennétek! Mindig látnád az albérlődet a földszinten. :))

 • 2007.02.05 13:14:35Kékfelhő

  annyi pénzünk nekünk nem lesz sajna :)  pedig amúgy szeretek ott lakni

 • 2007.02.05 13:23:11bagya

  Miért, mennyit tudnátok rászánni? Mármint bocs, ha pofátlan vagyok, semmi közöm hozzá... ne válaszolj, ha úgy gondolod, nem tartozik rám. :)

 • 2007.02.05 13:25:43Kékfelhő

  Kezdőtőkével és hitellel együtt max. 13-14 milla körül, akkora lakás esetében, amit mi keresünk csakis panelben lehetséges a környéken, pl. Gazdagréten.

 • 2007.02.05 13:29:04bagya

  Ja, persze, elfelejtettem ,hogy megtartjátok az itteni lakást... kár, pedig már láttam a big bizniszt :)) Biztos tetszene! Olyan a WC, hogy álmodni se lehet szebbet!
  Az előző lakás panel volt és lepattant. A retyó egy borzadály volt, mindenféle fertőtlenítés és festés után is úgy éreztem magam benne, mint a Miskolc-Bp. MÁV 2. osztályán... Szóval kicsit fóbiás lettem, az itteni gyönyörű :)

 • 2007.02.05 13:29:10a:a

  Kékfelhő: sovány vigasz, de nem csak Ti vagytok hasonló cipőben. Kevesen tudnak ma 20 millát hitel nélkül, vagy egyébként akárhogyan is kicsengetni.

 • 2007.02.05 13:33:41Kékfelhő

  mi hitellel sem :)

 • 2007.02.05 13:34:40bagya

  a:a és kékfelhő: akkor az enyém a heti sikersztori! Ha akarjátok, elmesélem, hogyan sikerült 2,5 millából egy 24 milliós lakást vennünk :)

 • 2007.02.05 13:36:08potyeszka

  Mi is úgy tudtunk lakást venni hogy a férjem vett fel céges kölcsönt 3milát,és azt mutattuk be önerőként a banknál,és még 2millát vettünk fel.

 • 2007.02.05 13:36:30a:a

  bagya: juj, inkább ne! Még valami törvénybe ütközőt fogok olvasni... :-)))

 • 2007.02.05 13:39:39a:a

  céges kölcsön? ha-ha-ha!!! Az azt jelenti nálunk, hogy a férjem túlóráinak max 20%-át kábé fél év elteltével kifizeti a cég, addig mi kölcsönözzük a cégnek ezt az oltári összeget :-)))

 • 2007.02.05 13:40:15szanna

  bagya! engem kíváncsivá tettél :)

 • 2007.02.05 13:40:54bagya

  Először is: a lakás akciós volt :) Nem, nem ér röhögni, télleg. Tesco gazdaságos lakás... )) Szóval láttuk októberben, nagyon tetszett, de nem tudtuk volna megvenni. Aztán novemberben véletlenül ránéztem a honlapra és láttam, hogy akciós és csak 21 840 ezer. Gondoltuk, belevágunk...
  Én hoztam a volt férjemtől 2 milliót, a mostani beledobott még felet, ezzel kicsengettük a kötelező 10% önerőt. Felvettük az egy gyerekemre a teljes szocpolt, plusz bevállaltunk mégegyet (aki mindjárt itt is van). Felvettük a maximális banki hitelt (12,5 millió) és még 3,5 milliót a férjem munkahelyéről. Szóval most van hova hazamenni, de a kétharmadában a CIB Bank lakik, a negyedében a Magyar Határőrség, szóval a saját tulajdonunk kb a retyó (hangsúlyozom, nagyon szép), és belepusztulunk a törlesztésbe, amiből már "csak" 24 év van hátra... :) De boldogok vagyunk, tervezzük a 3. gyereket és a továbbköltözést :) Persze mások szerint ez már idiotizmus...

 • 2007.02.05 13:43:15potyeszka

  Mi bizony imába foglaltuk a férjem főnökét,ha ő nem segit még mindig albiban fonnyasztanám a popóm,és valószinüleg Danika is még az apjánál lenne.

 • 2007.02.05 13:43:43bagya

  és az volt a legszebb, mikor - minden feltételnek megfelelve amúgy - a bank mosolyogva közölte, hogy nem vehetjük fel a fészekrakós konstrukciót, mert túl sok önerőt mutattunk fel! ha-ha-ha

 • 2007.02.05 13:47:28a:a

  Hát így első látásra törvényesnek tűnik :-))

  A gond nálunk is az, hogy hitelt talán még kapnánk is, meg végülis van egy 43 nm-es panelünk, még nincs 20 éves épület, az egyik legutolsó panel volt, amit Mo-n építettek, és 5 percre van a Blahától, azaz tök jó helyen, a lakók is elég normálisak. Szóval önerő lenne, meg talán hitel is, de miből törlesszem két-három gyerek mellet úgy, hogy az én fizetésem - ami magasabb, mint a férjemé - kiesik évekre... Ez a dilemma, nem önmagában a hitel. Mert csak azért meg nem akarunk sok pénzt felvenni, hogy utána 20-25 évig max. a Városligetbe mehessünk nyaralni.

 • 2007.02.05 13:49:46Kékfelhő

  tele van a ház határőrökkel vagy mifene :)  a:a - jelzáloghitelt kell felvenni a meglévő, saját tulajdonú lakásra, abból kell venni újat, a régit peig kiadni albérletbe, így jut is, marad is.

 • 2007.02.05 13:51:06Kékfelhő

  te bagya: hogy kaptál 12,5 milliós hitelt alig 10% önerőre???

  nálunk úgy volt, hogy max. 60%-át adja a bank hitelbe, a maradék 40-et elő kellett teremteni

 • 2007.02.05 13:54:25a:a

  Kékfelhő: ez oké, de akkor a teljes vételárat elő kell teremtenem valahonnan, de az kizárt, hogy menne. Akkora hitel nincs, 20 millát ki adna, és 50 évre vegyem fel? Igazság szerint mi is szerettük volna megtartani a jelenlegit, és kiadni, így a törleszét kisebb gond lenne, de egy 20 millás lakást csak hitelből - áááááááááááá....

 • 2007.02.05 13:55:59Kékfelhő

  ha van rá fedezet, akkor nem tökölnek vele annyit talán...

  nem tudom  már most fáj a fejem, pedig hol van még az év vége...:)

 • 2007.02.05 13:57:39bagya

  Ja, a 10% önerőt arra értettem, hogy a lakóparknak ki tudtuk azonnal fizetni. A banknál pedig a munkahelyi kölcsön és a szocpol beleszámít az önerőbe :) Ha bárkinek kell hiteltanácsadás, akkor forduljon hozzám bizalommal :) Ez csak vicc, viszont amennyiben adóbevallás elkészítésében kell segítség, akkor szívesen. Persze nem ingyen, kakaóscsiga, gyerekjáték, stb. átadásával vagyok megvesztegethető.
  Másrészt mi is csak úgy tudjuk törleszteni,, hogy a férjem a rendes munkája mellett még 1000 helyen dolgozik (PC hálózatok, fenntartás, stb.) és én is igyekszem a gyermek mellett könyvelői tudásomat kamatoztatni otthoni munka keretében (ja, ha tudtok vmi otthoni munkát, szóljatok!)
  Erről jut eszembe: jó lenne, ha lenne egy olyan rész, akár itt a Porontyon is, ahol összesítve lehetne látni, olyan hirdetésfélében, hogy ki mit ad-vesz, mihez ért, vagy mit keres. Infobörze... hmm?

 • 2007.02.05 14:00:55laili

  Teljesen OT boccs!Tanácsot kérek.Hetente egyszer lépek le itthonról pár órára, de kellene hagynom tejet bendőkének.Viszont, a kézzel fejés nem hoz túl sok sikert nem is vagyok túl nagy tejdíler.  Szóval szerintetek érdemes mellszívóba beruházni? kaptam egy régebbi típusú kézit de iszonyú hangokat ad és egyszer még benne marad a bimbóm attól tartok:( A páromat mindig eltávolítom a közelből mert a látvány szerintem gusztustalan és extra vágyölő.  Vagy, esetleg ezt leírni is alig merem mert jönnek a szoptatós harcosok a kövekkel szóval talán egy kis tápszer?Tudom önző állat vagyok de nagyon kell az a pár óra de így állandóan leüvölti az apja fejét pedig vigyázna rá szívesen és 3 óra az egész.  Szóval várok minden ötlete csak köveket ne lécci!

 • 2007.02.05 14:07:33potyeszka

  Laili!Nekem kézi chichó volt én csak dicsérni tudom.

 • 2007.02.05 14:19:46a:a

  medela, gépi, szerintem csúcs. Én boci voltam, mármint fejőstehén, nekem a kézivel órákig tartott volna, az aventessel egy életre megjártam, nem részletezem, tönkretette a bőrömet. De én voltam béna, beismerem.

 • 2007.02.05 14:30:36potyeszka

  Én is boci voltam ,napi fél liter ment is a fagyóba,szopi mellett,volt hogy fél méterre kispriccelt,olyan jókat mulattunk.Igaz hogy van is olyan karom kiedződtem rendesen.

 • 2007.02.05 14:52:13bagya

  a:a hogy jártad meg az aventtel? most várom márciusra a másodikat és épp most szereztem be egy vadiúj avent cuccot, mert mindenki istenítette. a lányomat sajnos nem tudtam etetni, szóval nem sok tapasztalatom van... viszont szívesen próbálok tanulni mások véleményéből... vagy legalábbis felkészülni :)

 • 2007.02.05 14:54:29bagya

  lailik! sztem ha nem megy a fejés, akkor az a heti egy alkalom tápszer nem fog maradandó lelki törtést okozni a gyereknek. az éhesen üvöltés sokkal inkább. és arra még te és a férjed is rámentek! de ez csak az én véleményem, persze azon a nézőponton vagyok, hogy tápit csak SOS helyzetben (és tudom, mit beszélek, mert össz. három hétig etettem a lányom, után tápszer volt... brrr)

 • 2007.02.05 15:01:00a:a

  hú, nem akarok senkit elijeszteni, én is azért vettem anno azt, mert mindenki odavolt érte. Én az első éjjel, amikor itthon voltunk, és nem szoptathattam - illeve aszonták, pedig lehetett volna, de mindegy - , jó lázasan, a félhomályban kábé egy órát fejtem vele, és az egyik oldalon teljesen felhólyagosodott a bőr - a legérzékenyebb ponton, a mellbimbó teljes felületén. Mint utóbb kiderült, a hólyag alatt lényegében a nyers hús volt - bocs a naturális részletekért -, a seb közepe nagyjából fél cm mély volt, három hónap alatt gyógyult be, de igazán nem jött helyre, olyan, mintha egy pici darab hiányozna, sokkal érzékenyebb, mint volt, és nem tartja annyira a tejet. Ez azt jelenti, hogy mivel nekem fiziológiai okokból megmaradt a tejtermelésem, azaz máig van tejem, jóllehet másfél éve nem szoptatok, ha nagyon föltelek, akkor most is képes csöpögni...
  DE!!! TUDOM, HOGY ÉN BÉNÁZTAM EL!!! Nem lett volna szabad olyan intenzitással fejni, de első gyerek, első kézi fejés, 40 fokos láz, agyhalál érzése stb stb., szóval értem, hogyan lehettem ilyan hülye, de mégis rossz a tapasztalatom, ezért soha többet nem használtam, inkább béreltünk egy medelát, az nagyon bevált, most pedig egy kis gépit veszek is, CSAK MARADJON MEG RÁ AZ OKOM, ÉS NÖVEKEDJEN RENDESEN ODABENT!!!

 • 2007.02.05 15:03:24kaposztalepke

  belőlem soha nem ömlött a tej, inkább csak akkor fejtem mindkét gyereknél, amikor elkezdtek éjjel aludni nagyobbakat...nekem egyszerűen a mellszívóra vagy beindul a tejadó reflex, és akkor 2 perc alatt lezúdul az egész(de akkoris töredéke annak, amit a gyerek tud enni ciciből), vagy nem...vagy félórát nyomogatok, semmi, egyszercsak történik valami, bekkattanik a dolog, és 2 perc alatt lezúdul a deci:) de alapvetően nekem az avent bejött, jobban, mint a gépi medela, csak ha félórát kell nyomogatnom mire valahogy beindul a tejleadás, akkor az alkarom jól bedurranik;)  ...de több mindnekivel beszéltem játszón is, és többen is vagyunk, akik szoptatni tudunk jól, de mellszívóval valahogy nem jön le, vagy messze nem annyi, stb-stb...pedig most második gyereknél már az első napoktól próbálkoztam sokat..  laili: nem tudsz kipróbálásra kölcsönkérni egy mellszívót esetleg? mert ha nem nagyon jön le azzal sem, vagy nem jön be Neked, akkor kár bele a pénz. Ha meg megy a dolog, akkor érdemes beruházni, később is jól jöhet...amúgy nem tudom mennyire pici a csemetéd, ha tényleg 3 óra alatt visszaérsz, akkor szerintem ha előtte megszoptatod rendesen, akkor kibírja amíg visszaérsz. Én azt csináltam 2 hós kortól a második gyerekkel, mivel nem ment jól a fejés sehogysem, viszont a nagyobbal néha el kellett menni villamosozni, csavarogni kettesben. Szóval szerintem a 3 órát kibírja ha előtte tud rendesen enni, esetleg apuka megkínálhatja egy kis vízzel, ha esetleg szomjas lenne. De ha minden kötél szakad, és se a fejés nem megy, se az előtte/utána szopi, akkor ha egy héten egyszer kap tápit, szerintem az sem halálos, többet ér, hogy épelméjű maradj, ha megzakkansz, akkor sem fog tej jönni Belőled. Tápiból lehetőség szerint HA-t...de azért persze próbálkozz először az anyatejes verziókkal.

 • 2007.02.05 15:07:12a:a

  Ami igazán hatásos volt nekem, még a medelánál is jobb, az a kézi fejés, de tény, hogy hónapokba telt, mire megtanultam rendesen kézzel fejni.
  Mégegyszer: az aventes cucc biztosan nagyon jó, nekem egyszerűen nem jött be, valahogy lelkileg nem hangolódtunk egymásra... Bezzeg a medela romatikus duruzsolása...

 • 2007.02.05 15:22:22melin

  Hát, én végképp nem vagyok Csoda Anya, de a vacsi-fürcsi-mese kombót tényleg csak úgy lehet betartani (hogy a gyerekek 8-8:30-ra ágyban legyenek), ha 7-kor vacsi van az asztalon... muszáj, egyszerűen tényleg muszáj, én is úsztam egy darabig, mert egyszerűen röhejesnek tűnt, h 2 db 5év alattit nem tudunk lenyomni 1 óra alatt, de aztán amikor rájöttem, h az én férjem is legtöbbször csa azt tudja mondani a telefonba: "nem ígérek semmit"... akkor egyszerűen neki kellett veselkednem (mert az egyetlen elhatározásunk gyereknevelés kérdésben az volt, h következetesek leszünk, és az idő"rend" nemcsak nekünk, de a gyereknek is jó...és végülis hálistennek sosem is volt gond az alvásukkal)... és így is soxor fél9-9 , mire tényleg ágyba kerülnek, és nekem már ezek után sincs sok energiám... úh én kalapot emelek mindenki előtt, aki ezek után dologzni ül le, vagy vasal, vagy mittomén...én hulla vagyok.

 • 2007.02.05 15:32:26kaposztalepke

  melin: ezzel én is így vagyok. MIndig eltervezem, hogy mit csinálok majd este..aztán zuhanyzok, rendbeteszem magam, bekenegetem magam (ekcémás vagyok, nem hagyhatom ki, mert jajj lesz), fogat mosok, esetleg fejek elalvás előtt ha nem cummantott ki jól a gyerek, aztán úgy érzem nem bírok semmit csinálni, estleg befexem TVzni, ami többynire azt jelenti, hogy 5 perc múlva alszom. Jó esetben leülök a gép elé, belefeledkezem a kommentezésbe, és azt veszem észre, hogy éjfél van, és szidom magam ezerrel, hogy talán inkább aludni kéne...;) (meg másnap reggel:)) )  és a fejembe vettem, hoyg másoddipit kéne csinálni, persze most, hoyg mrá nem ingyenes kétszer is meggondolom...meg ha néha este eldőlve arra gondolok, hogy vmikor arra tanulni is kéne...hmmm

 • 2007.02.05 17:30:55melin

  Hicudzsi, főzős vacsi nálunk sincs!! Szendó (felvágottas, májkrémes, sajtos stb), rántotta (max,amit főzök ilyenkor), melegszendó, virsli ilyesmi. Plusz a zöldségek. És tej, víz vagy kakaó... ennyi. Nem viszem túlzásba:o)))

  Káposztalepke, ugyanez!! És én is gondolkodom, kéne vmit tanulni, de arra is kéne akkor tanulni...ááááá. Nekem ez sci-fi még:o)))

 • 2007.02.05 20:28:00laili

  Kösz csajok az ötleteket!  Én tavaly meg is csináltam a felvételit de arra is 3 év volt rászánni magam. Teljesen ki tudtam akadni vizsgaidőszakokban akkor most mi lenne?Viszont kimozdulni meg egyebek jólennne, és ez kiegészítő szak nem telj új pálya szóval nemtom.

  Abban meg biztos voltam, hogy pont most szűnik meg a kedvezmény a macska rúgja meg...  Aműgy nálunk most lett kész a rakott kápi darált pőrivel, meg szalonával a tetején. Úszik az illatban a lakás én meg próbálom rágyúrni magam, hgy inkább joghurt:)Egyelőre a gyerek a visszatartó erő mert még a hasamon szuszog, addig lejátszhatja a meccset a joghurt meg a kápi a győztest eszem meg.

 • 2007.02.15 18:34:39szanna

  Szerintetek bele merhetek piszkálni a baba által kialakított napirendbe, vagy még ne?

  A lányom most 3 hónapos. Egy hete azt veszem észre, hogy egyre később kel fel délelőtt. Este 11-1/2 12 körül alszik el, mostanában 10-11 körül ébred. Ezzel keresztbe tesz a család ritmusának. Nagyon szerncsések vagyunk, mert a párom haza tud jönni ebédelni. Eddig bevásárlás és főzés kész volt, mire megjött. Most ez nuku. Persze délutáni bevásárlással meg lehet oldani, de a régi rendszer kényelmesebb volt.

  Arra gondoltam, hogy 9 körül feléreszteném Annát, hogy hamarabb induljon a nap. (Az sem ártana, ha hamarább aludna el este, mert néha nem tudom ébren megvárni, hogy kettesben lehessek az urammal.)

  Lehet, hogy még korai 3 hónaposan beavatkozni? Ha igen, akkor kb. mikor érdemes belepiszkálni a gyerek napirendjébe?

 • 2007.02.15 19:20:04manci

  szanna: nálunk ugyanez volt és magától állt át a gyerekem este 10-es fekvésre és reggel fél 9-9-es kelésre. Igaz, az átállás 10 hónapig tartott:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta