SZÜLŐSÉG

Csak még öt percet!

2007. január 24., szerda 09:08

Hajnal van, épp a másik oldalamra fordulnék, amikor a gyerekszobából neszt hallok. Félálomban reménykedem, hogy csak helyzetet változtat valamelyik gyerek és nem ébredtek még fel. Alfában lebegek még egy ideig, nehezen jut el az agyamig a vékony hangocska: „Anyaaaa, dejeeee!” Utálom a reggeleket.


„Mindjárt megyek, pár perc!” – válaszolom és merülök is vissza az álmomba. Épp egy hatalmas somlóit habzsolok, jó sok tejszínhabbal, amikor újra hallom a hangocskát. Ezúttal határozottabban: „Anyaaaaa, deje mááááááár!” Istenem, de jó lenne még szunyókálni egy kicsikét! Csak öt percet!Amikor már elkerülhetetlen a felkelés, komótosan felülök az ágyon, alig látok ki a fejemből. Leviszem a gyerekeket a nappaliba, és automata üzemmódra kapcsolok. Kicserélem a pelenkát, kakaót adok a lányoknak és leültetem őket a kanapéra. Kibotorkálok a konyhába, majd percekig állok kócos fejjel a kávéfőző előtt és várom, hogy kifolyjon az erőt adó nedű. Felhígítom tejjel, nagy adag tejszínhabot nyomok rá és leülök meginni. Ez a reggel fénypontja.

Amint ereimben végre megindul a vér, képes vagyok a normális emberi kommunikációra. Ez általában a felkelés után fél órával következik be. Szerencsére lányaim megtanulták, hogy jobb, ha anyát nem piszkálják, amíg meg nem itta a kávéját. (Ez legalább negyed óra.)

És én még szerencsés vagyok. Igazán nem mondhatom, hogy korán kelők lennének a kölykök. Míg Szilvi barátnőméknél hajnal 5-kor kezdődik a nap, az enyémek ritkán fújnak riadót fél nyolc előtt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.24 11:01:50napos oldal

  Az enyém 7-8 között kel, szerintem akkor már jó is elkezdeni a napot. Ehhez az kell, hogy időben aludjak el. Katonás fegyelem. Mi sem áll tőlem távolabb. De másképp nem élem túl :)  Amit 32 év alatt nem sikerült magamnál elérnem, most egyre jobban sikerül - ezzel az új főnökömmel.

 • 2007.01.24 11:11:41a:a

  napos oldal: akkor Te tanulékonyabb vagy, mint mi:-))

  mi 28 hónap szaggatott alvás után - max. 5 órán keresztül egyhuzamban, azt is legfeljebb 20szor, mióta a gyk megszületett - ma is csak ott tartunk, hogy: "de holnap TÉNYLEG időben lefekszünk!!!"

  bár múltkor megállapítottuk a hasonlóan kialvatlan barátainkkal, hogyha a 4 óra egyhuzamban megvan, azzal már el lehet lavírozni másnap estig. Egyszer 6!!! órát aludtam egyben, és utána azt éreztem, hogy túlaludtam magam...

  (a kezdet kezdetén, amikor hónapokig a 2 óra volt a max., arról álmodoztam, hogy egy nagy szobában vagyok, úszás, szauna, masszírozás és egy hatalmas fagyikehely után, egy lazacrózsaszín franciaággyal állok szemben, amin ugyanilyen színű ágynemű van, szemből felmászok az ágyba a szatén ágyneműbe, az ablak nyitva, a lágy, illatos májusi szellő lobogtatja a függönyt, és én bealszom. Ja, az ágy baldachinos. És minden részlet nagyon fontos! - sona nem volt franciaágyunk, baldachinos még kevésbé, utálom a rózsaszínt és a szaténhuzatot, ez az álom mégis annyira képszerű volt, hogy szinte meg tudtam fogni.)

 • 2007.01.24 11:40:14kaposztalepke

  Huhh, a reggeli kelést én soha nem szerettem. Amikor dolgoztam évekig fél6kor keltem mindig, 6kor már az utcán voltam, de el is dőltem este 11kor legkésőbb. És a legalább 4napos szabiknál vhogy pikk-pakk automatikusan átcsúsztam az éjfél utáni fekvésre és a 9 körüli kelésre:)))) Visszaállni már nem tudtam ilyen jól:) Asszem ez is alkat kérdése:)  Az első gyerkőcnél a reggeli cicivel próbáltam húzni az időt...magam mellé vettem, csinált amit akart, amíg sírás nem volt, vagy -amikor nagyobb lett- nem indult neki a világgá játszani, addig bóbiskoltam. 2évesen abbahagytuk a cicit, akkor már terhes voltam, és kegyetlenül nem bírtam soha felkelni, így rászoktunk a reggeli Kisvakondnézésre, betettem neki, beült mellém az ágyra nézni, kapott gyorssegélynek éhenhalás ellen egy Kinder tejszeletet a kezébe, és így még egy órát én ráhúztam. Nos, ez nála meg is maradt, reggel még egy órát elvan egy tejszelettel vagy túrórudival meg a vakondhaverral (ami néha mostanában Nyuszimese, vagy Népmese, Thomas a gőzmozdony, vagy végső esetben Lolka és Bolka)...mostmár csak a félévest kell szoktatnom, hogy mellém jön cici, utána ugyanmár matasson el mellettem csöndben ő is egy darabig:)))))))

 • 2007.01.24 11:41:30kaposztalepke

  Jah, néha hétvégén én is úgy érzem, hogy milyen jó lenne felülni, ölembe kapni a villásreggelit,bevágni, és szunyókálni tovább délig:) Hehe, álmodik a nyomor:)

 • 2007.01.24 11:51:36Tori

  a:a, szerintem mi rokonlelkek vagyunk. :)  Mi 10 körül kelünk. Viszont éjfél után fekszünk. Néha 2-kor. Mindenki rosszul van, amikor meséljük, de nekünk így jó. Már csak egy délutános ovit kell találnom a gyereknek, mert hogy korábban robbanással sem lehet kelteni, az tuti. :P

 • 2007.01.24 12:04:38p.eszter

  Káposztalepke! Vigyázz, mert túl sok támadási felületet adsz! Reggel csoki meg tv a gyereknek, h te még alhass?!?! Ejnye-bejnye! Hogy ez nekem ménem jutott eszembe? :D Nálunk a reggeli kakóval indul a nap. (6körül) Amíg azt megissza, addig tudok lustálkodni kicsit, aztán elmegy a férjem 7-kor, utána azonnal talpra ugrás, különben Peti záros hatáidő alatt átalakítja a lakást háborús övezetté. :S

 • 2007.01.24 12:08:37a:a

  p. eszter: káposztalepke 2 évig szoptatott! Nem olvastad el alaposan, mit írt! Ez bezzeg elkerülte a figyelmedet. Más szemében a szálkát... Ezzel minden későbbi rossz cselekedetet előre is jóvá tett. (bocsi, kápisztalepke, nem Veled akarok genyózni, csak p. eszter egy korábbi posztra utalgatott, kövezésre, meg ilyenekre, azért reagáltam)

 • 2007.01.24 12:15:29p.eszter

  Pontosan a:a, de sztem erre káposztalepke is emlékszik. (legalábbis remélem, mert tényleg viccnek szántam), amúgy meg marhajó ötlet, csak az én izgága kétévesem erre képtelen- mármint nyugton mesét nézni és túrórudit majszolni :D

 • 2007.01.24 12:17:58a:a

  Nyugi, az enyémnél sem jönne be. Illetve a tejszeletet, vagy túró rudit egy perc alatt bevágja, a tv viszont kábé 1 percig köti le, utána vonatozzunk, gyurmázzunk, nézzünk vonatokat a számítógépen garázsozzunk stb.

 • 2007.01.24 12:19:30p.eszter

  Hiába, ezek a Petik már csak ilyenek...:D

 • 2007.01.24 12:28:55napos oldal

  a:a, lehet, hogy ha szaggatottan kéne aludnom, én se bírnám rászánni magam, hogy lefeküdjek, amikor kell.  mulan mondta egyszer, hogy világ életében így élt, nem ez, amivel gond van, hanem a lelkiismeretfurdalást kell kiiktatni :)  Cöcöcö, kakaó, csoki, filmnézés, továbbalvás... Mindjárt jön mcbaron, aztán összeszégyellhetitek magatokat...

 • 2007.01.24 12:33:25p.eszter

  Már alig várom. :D Ntx már megalapozta a hangulatomat. :S

 • 2007.01.24 12:38:00a:a

  ntx egy s...fej. tipikusan az ilyan pasiknak van gond a nemi életével, vagy nem megy nekik, vagy perverzek, vagy komoly méretbeli hiányosságokkal küzdenek, de valami biztosan gáz. felesleges foglalkozni vele. Ne dühöngj, nincs értelme.

 • 2007.01.24 12:44:41p.eszter

  dehogy dühöngök, csak röhögtem rajta. de ha még egy ilyen süket alak idetéved...hát jajj lesz neki :D

 • 2007.01.24 12:58:48Tori

  Sok liba részeg disznót győz, vagy hogy is van ez... :D

 • 2007.01.24 13:09:22katampusz

  káposztalepke: én is így csinálom, reggel hétkor csiripelés szól a kiságy felől. félálomban gyerkőc mellém fektet, jó reggelt fiam, reggelizz fiam, én még alszom fiam. és az esetek 80%-ában ő is visszaalszik. így végül kilenckor kelünk.  a maradék húszban viszont teljesen felébred, és egy idő után dühös morgás keretében elkezdi rángatni és rázni cicit mint foxi a lábtörlőt. :(

  na akkor cumi a szájába, hogy maradjon is valami a megtépázott keblekből...

 • 2007.01.24 14:10:26Veo

  Még nincs gyerekem, de előre félek a reggelektől... így is eléggé nehezen kelek (és a kávé nélkül használhatatlan vagyok), mi lesz velem, ha a pici szabja meg, hogy ma anyu bizony reggel 5 kor kell kelned:)

 • 2007.01.24 14:12:06Veo

  Tori: aki rosszul van, annak nincs igaza, ha a gyereknek is olyan az alvásritmusa mint nektek és még nem kell sulina járnia, akkor szvsz addig lehet fent, amig jó nektek:) én is bagoly vagyok, sajnos éjfél előtt sose tudok elaludni (csak stesszelem magam a forgolódással):(

 • 2007.01.24 14:28:44kaposztalepke

  a:a : sztem átjött azért, hogy csak poén és jóindulatú szeka volt eszter részéről:) amúgymegsemnagyon vagyok sértődős típus:), csak ha vmi érzékeny dolgomra tapintanak, és akkor is csak azért, mert magamban nem tudom rendezni a dolgot, és ezért tud bántani, ha szóbakerül..node offstop:)  A katampuszhoz hasonló visszaalvás az első gyerkőcnél (fiú) nálam is tutin működött (kivéve azt a 20%ot:))) ), így mindig röhögtem, amikor ilyen egyéves kor körül mindenhol mondták, hogy mert a gyerek délelőtti alvása mega délutáni..hát, nekünk délelőtti soha nem volt, mert 6kor kelt, de szopi meg az én szuszogásom jótékony hatása elérte a 8-as kelést:) És én még mindig jobban örültem ennek, mintha 6kor kelt volna, és 8-10 lett volna egy "délelőtti alvás" vagy tudomisén. Éjjel alhassak, és reggel ne kelljen nagyonhajnalban kelni, aztán akkor nappal felőlem bármi lehet:)

  Idővel persze az lett, hogy a délutáni alvás után este csak 11kor aludt el a gyerkőc, 7után kelés...és a délutáni elaltatás az egy kész cirkusz lett, ezek után hagytuk a du-t a csudába (nem volt hisztis estére sem, jól bírta), és kialakult az este9től reggel7-8ig. A tesó a születése után (felvette a pocakban megszokott ritmust:) ) 11 éjfél körül aludt el, amit viszont nem akartam, így a naggyal együtt elkezdtük altatni fél9 táján, kapott szopit, aztán kiságy. Mázlim volt, nyugisabb gyerkőc volt, matatott, nézegetett, de csendet és sötétet tartottunk, aztán 11 fele bedőlt (néha kis segítség kellett neki hozzá)..aztán pár hét alatt megunta a sötétben nézelődést, egyre korábban elszunyált, végül beálltunk. Most többnyire nagyjából nyugi van 9 után (kivéve ha nem;) ).  A kicsivel azért nem megy ez a reggeli visszaszunyi, de szerencsére nem is 6kor kel, hanem csak 7 után, cici után én is cumi a szájába, aztán hátat fordítok neki, különben szétkarmolássza az arcomat. Ha a hátamat vakargatja amíg én félkóma, az nem zavar, némi rugdosás sem, ha elkezd kurjongatni meg méltatlankodni, akkor ellőttem:)  Egyébként a naggyal a mesenézés sem mindig olyan sima, ha kicsit fáradtka, elnézi, de sokszor már a felénél, néha előbb is felpattan, és akkor nálunk is jön a "anaaaa, dele vonatozniiiiiii"..;) akkor még próbálom meggyőzni, hogy a nyitott ajtón át az ágyból nézem, hogy milyen sínpályát épít, kezdje csak el, én megyek majd:)) de többnyire nem hülye, hogy bevegye:))  A reggeli kávéssztori tetszett, no, én mióta évek óta vagy terhes vagyok, vagy szoptatok, vagy a kettő együtt, lemondtam a kávéról, viszont nem bírok felébredni, amíg a vércukorszintemet meg nem lököm kicsit, úgyhogy ciki nem ciki biza kitámolygok a konyhába, előveszek én is egy túrórudit, amíg pisilek (abban a két percben hagyjanak békén...egyszer ha elég kóma leszek leesek a WCdeszkáról és ott találnak egy szétnyomott túrórudiban fetrengve:))))) ) benyomom az arcomba, aztán hidegvizes arcmosás, és kvázi használható vagyok:) kivéve az olyan napokat, amikor egész nap úgy érzem, hogy meg sem bírok mozdulni...

 • 2007.01.24 15:33:10Rézibaba

  Sziasztok

  Kisfiam 5 hónapos és az első időszak gyakori kelései után most már szépen alszik legalább 6-ig, de arra is volt már példa, hogy 8-ig durmolt. Általában fél 7- fél 8 körül kel. Este pedig a szokásos masszír-torna-fürdés-vacsora után 8 körül kerül ágyba. Úgy érzem, egyelőre el vagyok kényeztetve, tartok a "fogas" időszaktól...:)
  A reggeli tejhabos-fahéjas-mézes kávé nálam is a reggeli fénypontja. Az elején ált. hidegen sikerült csak magamba dönteni, de aztán azt mondtam, inkább csak 10-kor iszom meg, de azt hadd élvezzem ki: legyen forró és legyen rá időm:)

 • 2007.01.25 01:29:05bonyolult

  mi egymás mellett alszunk, egészen a "jójeggelt, ana!"-ig bezárólag. után nincs menekvés. különösen jó napokon még kómázhatok fél órát, ő meg mellém hordja a játékait. :))

 • 2007.01.25 14:46:48Veo

  bonyolult: ez egy jó megoldás, csak így nem lesz nehéz rászoktatni arra, hogy egyedül aludjon?

 • 2007.01.25 14:48:20Veo

  káposztalepke: a túrórudis tipp nagyon tetszik:) ha itt az ideje én is kipróbálom....

 • 2007.01.25 21:15:48kiseszter

  Káposztalepke! A Túró Rudin könnyesre nevettem magam. Egyébként én nem tudom szerencsés vagyok-e vagy sem. Kis királyfi 8 hetes korától alszik este 8-tól reggel 4-ig, ami már egészen az elején biztosította a legalább 6 óra alvást nekünk. Viszont a hajnali kelést minden ügyeskedéssel is max. fél 6-ig tudjuk kitolni, de ez ritka. Általában 5-kor mindenki talpon, 6-ra megreggelizve felöltözve mászunk négykézláb. Fél nyolckor már teregetem az aznapi mosást...

 • 2007.01.25 21:31:04jidele

  Veo: vmit nem értek. Annnnnnnyira liberális vagy, hogy a gyerek kenje össze a kanapét festékkel, ha ahhoz van kedve, de annnnnnnyira már nem, hogy anya mellett aludjon? ;)

 • 2007.01.26 08:47:33gyöngy1

  Nekem akkor volt nagyon gàz amikor baba 5/6 hónapos volt, és én elkezdtem ùjra suliba jàrni (8-tól 14-ig voltak óràink, hétfötöl csüt-ig). Reggel 5-6 körül szoptatàs, kicsi fejés, majd kelés suli, hazajövet fejés, etetés, hàzimunka, vacsi és megpróbàlni készülni màsnapra.
  Na ez utóbbi nem nagyon ment, pedig nagyon kellett volna. Olyat tanultam amire napról-napra sokat kellett volna készülni, tv-t nézni, olvasni. Kisbaba meg nem akart aludni, nem akart a jàrókàban maradni. Este pedig a férjem szerette volna ha megnézünk egy filmet, vagy jàtsszunk valamit. Ejfél elött sosem feküdtem le, és ritkàn aludtam 6 órànàl többet egyhuzamba (nekem àlt 9 ra kell). Màr az elsö félév végén kész idegroncs voltam.
  Bezzeg a màsodik kisbaba az teljesen màs, bàr 14 hónapos még mindig elvan néha a jàrókàjàban. Ha vele kellett volan végig csinàlni a màsoddiplomàm akkor talàn egy jeggyel jobb lett volna az eredményem, és kevesebb zsepi fogyott volna(ugyanis annyit bögtem).
  Az alvàs az kell. Es igenis, amikor ott az Apa akkor ö àlljon csatasorba. Legalàbb ök is élvezhetik ezeket a meghitt pillanatokat.
  Na megyek mert hallom, hogy a nagyobbik megint beugrott a pici àgyàba (àgynemüstöl), és a pici kicsinek kezdi talàlni a helyet.
  (www.gyongy.skyblog.com)

 • 2007.01.26 08:59:48borsó

  Szuper!Akkor van esélyem ,hogy egy 8 hónapos babyvel lediplomázzak!!

 • 2007.01.26 09:02:07borsó

  Elszámoltam,10 hónapos.

 • 2007.01.26 11:07:27napos oldal

  Gyöngy, le a kalappal :)

 • 2007.01.26 14:41:02Anyatünde

  gyöngy, gratula! én csak phd-t írtam 1.5 éves mellett, hugival a pocakban. sztem a diplomázás keményebb, phd-nál szabadabban osztja be az ember az időt. nekem csak a szülés miatt kellett sietni az írással.
  Borsó: legyen segítséged a baba mellé, házimunkában stb.!! Minél több, annál jobb... ;-))) Nekem nem volt - anyósomék nyugdíjasok, de vidéken, szüleim itt Bp-en, de mindkettő dolgozott + akkor anyukáméknál lakott az önellátásra képtelen negymamám, szóval anyukám munkaidőn túl is be volt fogva teljesen. Férjem is csak hétvégén tudott beszállni a babázásba, mert épp a számomra is leghúzósabb utolsó 1-1.5 hónapban látástól mikulásig bent az egyetemen (hálózatépítés, fejlesztés...) Akkor tudtam írni a doktorit, ha aludt a kisfiam. Időnként azt hittem, megpistulok...
  Amúgy hócipőm tele a női magazinok ilyen tárgyú cikkeivel, hogy "karrier és család harmóniája" meg "tanuljunk, dolgozzunk baba mellett" meg "használjuk ki a GYED/GYES éveit"... (tanulásra természetesen.) Példának felhoznak olyanokat, akiknek ez szemmel láthatóan lazán megy. Az interjúkban rendre elfelejtenek rákérdezni, hogy a sokszor tényleg tiszteletreméltó szakmai teljesítmény mellett a háztartásban, gyerek(ek) mellett van-e segítsége anyukának. Némelyik (nem mindegyik!) interjúalanynál volt olyan érzésem, hogy az illető anyagi, társadalmi helyzete mellett már tök természetes pl. hogy bejárónő/takarítónéni jön, hogy mosogatógép van meg ilyenek. Olyannyira természetes, hogy meg sem említik. nem a gyes alatti tanulás ellen vagyok, félre ne értsétek. én is szeretném kicsit követni, hogy mi zajlik a szakmámban mostanában, csak egyelőre nemnagyon megy. könyvet írnom se volt rossz már 3 gyerekkel. (vékony kis interjúkötet volt) csak segítség nélkül nagyon kemény dolog, az ember hulla lesz és egyáltalán nem olyan laza, mint az említett cikkekben szereplők. No bocs mindenkinek a jókora offtopic hozzászólásért, ez a téma vesszőparipám, úgy látszik...:-)))

 • 2007.01.27 12:20:10amarena

  Sziasztok!
  Kis benchmark: ha valakinek bejött bármi a Suttogóból az legyen kedves írja meg nekem! (amarena@citromail.hu)
  Nálunk du 4kor indul útjára a gyönyör és 11-ig eltart. Ha mégis nagy nehezen elalszik, akkor az meg az éjszakai alvás rovására megy (1-1,5óráig csak cicizni akar). Szóval a La Leche Liga javaslatai alapján működik a gyermek (Éjszakai gondoskodás c. könyv). Köszi!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta