SZÜLŐSÉG

Homeopátia szülés közben

2007. január 20., szombat 11:56

November 3. 21 óra 05 perc. Péntek este volt. A férjem épp tévézett, amikor megéreztem az első fájást. Felkiáltottam. Mintha valami fájdalmat éreztem volna, de első baba lévén igazából nem tudtam, hogy ez az-e a fájdalom, amire vártam. „Azért a film végét még várd meg!” - próbálta viccesre venni, de azért szorgalmasan nézte az órát, hogy lássuk, valóban ismétlődik-e a fájdalom, és ha igen, akkor milyen időközönként. Körülbelül 8-12 percenként éreztem egy-egy kisebb fájdalmat, de ezek teljesen kibírhatóak voltak.


Míg ő a filmet nézte, addig lezuhanyoztam, majd lefeküdtem, de megállapodtunk abban, hogy ha éjfélig nem múlnak el ezek a fájások, akkor bemegyünk a szülőotthonba. A filmnek vége lett, közeledett az éjfél, de a fájások nem múltak, igaz nem is erősödtek. A kórházba szánt táskám már össze volt pakolva, így még egy-két cuccot bedobtam, ami hiányzott és elindultunk. Mivel nagyon közel lakunk a szülészethez, így negyed egy körül már be is értünk.Bekopogtunk a szülőszoba ajtaján, majd kis idő múlva egy szülésznő nyitott ajtót. Mondtam neki, hogy mi járatban vagyok. Megnézte a baba szívhangját és a méhösszehúzódásokat, majd közölte, hogy valóban szülni fogok, ha minden jól megy, akkor másnap délre. Én ezen egy kicsit megrökönyödtem, mert azt hittem, hogy gyorsabban megy egy szülés, de mint mondottam még teljesen tapasztalatlan voltam ebben a témában.

CTG után, megvizsgált (egy – másfél ujjnyira voltam kitágulva), majd bekísért egy alternatív szülőszobába. Lefeküdtem az ágyra és megpróbáltam pihenni. Persze nem sok sikerrel. Kérdeztem, hogy mi legyen a férjemmel, aki kint ül a váróban. Mondta, hogy egyelőre nyugodtan küldjem haza, mert még nem fogunk szülni egy darabig. Így hát elbúcsúztam a férjemtől és a lelkére kötöttem, hogy a telefonját ki ne kapcsolja, mert bármikor hívhatom. Ez kb. már olyan két óra körül lehetett. S szülésznő megkérdezte, hogy szeretnék-e homeopátiás készítményeket szedni, amelyek segítik a tágulást és csökkentik a fájdalmat. Mivel úgy gondoltam, hogy károm nem származhat belőle, így igent mondtam.

A következő két órában a fájások nem nagyon sűrűsödtek, viszont egyre jobban fájtak. Időközben megvizsgáltak újra, majd megkaptam az ilyenkor szokásos beöntést. Ezek után már nem nagyon volt kedvem feküdni és inkább sétálgattam a szobában, a fájásokkor pedig a bordásfalba kapaszkodva kicsit rugóztam. Nekem ez vált be. Négy – fél öt tájékán újabb vizsgálat következett, majd közölte a szülésznő, hogy lassan hívhatom a férjemet, ha szeretne bent lenni. Természetesen azonnal felhívtam és félórán belül ott is volt. Amíg én a férjemnek telefonáltam addig a szülésznő felhívta a dokimat, hogy jöjjön ő is.

A férjem beérkezése után körülbelül egy óráig nem történt még semmi. Aztán hat óra körül megérkezett az orvos is, aki újból megvizsgált, majd közölte hogy most már elég tág vagyok, és mivel eddig a magzatvíz nem folyt el, hát megrepeszti a burkot. Ez meg is történt és innentől kezdve felgyorsultak az események. A fájások egyre sűrűsödtek és egyre jobban fájtak. A férjem kérdezte, hogy megmasszírozza-e a derekamat, vagy miben tud segíteni, de igazából nekem nem esett jól a masszírozás, így hát mondtam neki,hogy inkább csak nézze tovább, hogy milyen gyakran jönnek a fájások, és milyen soká tartanak, illetve szóljon hogy a homeopátiás bogyókat be kell szedni. Ugyanis kétfélét kaptam, és félóránként kellett 5-5 szemet bevennem. Mindenesetre az nagyon jó érzés volt, hogy ott volt mellettem, nekem ennyi épp elég volt.Hét óra tájban jött egy újabb szülésznő, akinek én nagyon örültem, mert sokkal szimpatikusabb volt annál, aki eddig ott volt. (Hétkor van a műszakváltás). Ekkor a fájások már elég sűrűn jöttek, de én sétáltam fáradhatatlanul. Illetve fáradva, mert végül is hajnali három óta folyamatosan sétáltam. Nyolc órakor „megérkezett” az első tolófájás. Kiabáltam is, hogy érzem a tolófájást. Azt mondták, pattanjak fel az ágyra. Persze alig tudtam feltápászkodni, de azért kis segítséggel sikerült. Három-négy tolófájás után éreztem azt a bizonyos megkönnyebbülést és 8:35-kor megszületett a gyönyörű kisfiam.

Fél óra alatt elvégezték az utómunkákat, majd mondták, hogy egy órát együtt lehetünk, de olyan szerencsénk volt, hogy a mellettünk lévő szülőszobában éppen még szült egy kismama és az egy órából nekünk kettő lett. Így született meg hát a kisfiunk, november negyedikén 3560 grammal és 52 cm-el, mindenféle komplikáció nélkül. A szülés, így visszagondolva elég könnyű volt, és nagyon jó élményeim maradtak róla. Bármikor jöhet a második!

Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal szüléstörténetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.20 20:02:32jidele

  Na, így kell szülni;) és milyen szép ez a baba!!!

 • 2007.01.20 20:45:55Vantejem

  Nálam sajna a homeopátiás bogyesz bekavart kicsit (életemben először szedetem ilyet), így másfél napig voltak 20 percenként 1,5 perces rendes fájásaim, de amikor beindult, végül 2 óra alatt meglett a pici.
  Milyen az, amikor bogyesz nélkül szül valaki?

 • 2007.01.20 21:14:26Vantejem

  Pontosítanék bogyó ügyben: Arnica CH30 és Hypericum CH30 volt vajúdás és szülés alatt és a szülés várható időpontja előtti 10. naptól Pulsatilla CH30 és Caucophyllum C4-et is eszegettem a szülésznő javaslatára. Az Arnica, ha a születés utáni 48 órán belül a babó szájába teszel egyet, nem sárgul be a kicsi (nekem bejött). A babóhoz én is gratulálok!

 • 2007.01.20 22:05:48laili

  A Caucophyllum tablettát nekem a szülészcsaj ajánlotta akit fogadtunk. Azért is szedtem mert a dokim aznap készült nyaralni mikorra ki voltam írva. Szóval megbeszéltem Zsombival, hogy péntek helyett szerda körül kibújhatna.  Kedd este jöttek is a fájások de én azt hittem, hogy csak jóslófájások így hajnalig az ágyikómban vártam, hogy jobb legyen. Aztán egyre rosszabb lett, gyakoribb és mikor elment a magzatvíz gonbdoltam, hogy mégse jósló. A kórházban hátom óra alatt meglett a baba, a doki alig ért be, és másnap mehetett pakolni a szünidőre.  Tudom kicsit hosszú lett de a lényeg, hogy nekem bejött:)))A sárgasággal kapcsolatban nem hallottam a tippet sajnos kicsit besárgult a baba:(

 • 2007.01.20 23:07:01ana

  Most szültem harmadszorra, első két alkalommal nem volt homeopátiás kezelésem, de most a harmadiknál volt. Szülés előtt egy 10 hetes felkészítő, és szülés közben is, valamint a mostan gyermekágyas időszakban is szedek gólyokat. Tapasztalatom az volt hogy így 3. nekifutásra minden könyebb volt. Maga a szülés is és a regenerálódás is, pedig a 3 gyerek igencsak lestrapál. Most 5 hete szültem, és olyan vagyok mint előtte. (mármint nem vagyok fáradt, depressziós stb., a kilók nem olvadna le a golyócskáktól:-))
  Az is lehet hogy azért volt jobb, met a 3. volt. De az utána következő gyermekágyas időszak is sokkal könyebb, sőt a tejtermelés is jobban megy.
  Összeségében, nekem bejött a dolog. :-)

 • 2007.01.22 10:48:44Leona

  Én nem kaptam bogyókat, nem tágultam, 25 órás vajúdás után császármetszéssel született meg az első gyerekem. A másodiknál meg voltam róla győződve, hogy most majd sikerül, de annyira erős fájásaim voltak, hogy nem mindig voltam magamnál. Csak sejtem, miért lett ez is császármetszés, konkrét emlékem nincs róla. Állítólag a régi metszés helye lett érzékeny, ezért nem hagytak tovább vajúdni. De szerintem csak a rettentő bunkó szülésznő unt rám. Mindegy, túléltem, a gyerekek szépek, okosak, tökéletesek, nem számít hogy bújtak ki.

 • 2007.01.22 10:58:20Vantejem

  Leona - csak h okuljunk, hol szültél, ha nem vagyok indiszkrét? Én a bogyókkal vajúdtam kb. 31 órát. Ana, a 3. gyerkőc szülése nem könnyebb? Én még a másodikra is azt hallottam, hogy igen. Nyugtassatok meg, légyszi, légyszi, légyszi!:)

 • 2007.01.22 11:58:12Tori

  Jól tudom, hogy minden homeopátiás bogyóban van laktóz? Mert akkor nekem kiesik az egész módszer. :)

 • 2007.01.22 13:11:43EsTeh

  OFF - szolgálati közlemény
  Annabell, ha itt vagy: egy korábbi posztnál kértem tőled az általad ismert és ajánlott homeopátiás orvos elérhetőségét, de valószínűleg már nem olvastad.
  El tudnád küldeni nekem? A címeme: epapai@vipmail.hu
  Köszönöm szépen előre is!

 • 2007.01.22 14:10:30Vantejem

  Tori - a Boiron termékekben van laktóz, de van persze nem Boiron termék is. A teák is tudnak sokmindenben segíteni. Minden homeopátiás bogyó valamilyen gyógynövényből készül, azaz ha azt iszod vagy a kivonatát, az is hat. Szóval szerintem ne vesd el a homeopátiás kezelést!

 • 2007.01.22 15:24:33Leona

  Szegeden, a női klinikán szültem. Az első szülés azért nyúlt ilyen hosszúra, mert én és az orvos is a természetes utat szerettük volna, csak akkor döntött másképp, amikor a baba-szívhangok romlani kezdtek. Nem mondom, hogy könnyű volt elfogadni, de maximálisan megbíztam benne. Akkor is, azóta is. A bunkó szülésznő pedig nem helyi jellegzetesség, van az mindenütt. Én nem tudom, tán tenyésztik őket?

 • 2007.01.22 15:28:23potyeszka

  Érdekes jelenségek az biztos.Mindenesetre kiváncsi lennék arra,hogy amikor ők szültek akkor is hozzájuk hasonló szülésznőt fogtak ki?

 • 2007.01.22 15:33:45manci

  Valószínüleg igen és ez a bosszújuk az emberiségen!

 • 2007.01.22 15:37:28Leona

  Ja és kedves vantejem: az első volt 25 óra a második 5 óra. Mondhatnám secperc alatt lezavartuk. Az meg, hogy a fájások olyan erősek voltak, hát istenem. Nem törvényszerű. És hogy mentsem kicsit a mundér becsületét: az első szülésnél egy olyan tündér-aranyos szülésznő volt, hogy talán épp miatta kérdeztem szülés után pár órával, hogy mikor jöhet a következő. A csaszi miatt volt ez kérdés. Megbántam már ezerszer, hogy nem jártam utána és nem kértem fel, hogy mellettem legyen a másodiknál.

 • 2007.01.22 15:42:39Leona

  Ezek az enyéim nálam fiatalabbak voltak (akkor voltam 28 vagy 29), még látszott a fenekükön a tojáshéj nyoma. Remélem sok gyerekük lesz és mellettük is lesz olyan kedves szülésznő, olyan hasonszőrű...
  Tudja vki hogy a ctg(?) gép által jelzett fájáserősség tényleg viszonyításként szolgálhat a valódi fájdalom mértékére? Ez a kérdés azóta izgat, remélem vki felvilágosít végre.

 • 2007.01.22 15:59:40katampusz

  leona, mennyi időt kell várni a császármetszés után a következőre terhességgel?

  elfelejtettem megkérdezni, gondoltam úgysem érdekes a téma egy darabig, de egyre inkább gondolkozunk a mihamarabbi folytatáson...  persze a dokitól is megkérdezem majd, csak úgy érdekelne...  nekem nem volt mérvadó a ctg fájásmérője.

 • 2007.01.22 16:04:25Leona

  A nyisszantás után egy évvel el kellett mennem a dokimhoz, megvizsgált és engedélyt adott a felszállásra. A vizsgálat eredménye volt a mérvadó, az egy évet minimumként jelölte meg.

 • 2007.01.22 16:06:09katampusz

  (sóhaj) :(

  sebaj, akkor tablettaszedés és majd két év lesz köztük....

  köszi

 • 2007.01.22 21:36:35Vantejem

  Nekem nagyon tuti volt a szülésznőm. Kedves, figyelmes, segítőkész, elmagyarázott mindent az elejétől, hogy mi, hogy fog történni. Maszírozott,nyugtatott, itatott. Nekem egy barátnőm volt bent, a párom kint várt. A kórházban (Kútvölgyi)lévő valamennyi szülésznőről csupa jót hallottam. Győrből pont egyik rokonom is ide jött fel, habár azért, mert neki átcsábították a nődokiját. Tényleg olyan szörnyű Győr? Úgy hallottam, hogy Sopronból meg pont oda vándorolnak a kismamák.

 • 2007.01.23 09:14:19eszter

  Én meg szegedi női klinikán csodálkozom. Ott voltam gyakorlaton, aztán szültem is ott. Nem is találkoztam bunkó szülésznővel. Mind olyan édes volt...

  Lehet, hogy nem volt mindenki a látókörömben

 • 2007.01.23 10:04:55Vantejem

  A barátnőm a császár után - ikrek - 6 hónappal terhes lett. Észre se vette, csak a 4. hónapban, így másfél éven belül 2 császárra tett szert. Ma már a legkisebbb gyerkőc is 2,5 éves és mindenki jól van, sőt, tervezik a 4. babót.

 • 2007.01.23 10:43:31Anyatünde

  ana: én csaknem 1 éve szültem a 3. gyerkőcöt, egyiknél se szedtem homeopátiás készítményeket, és harmadszorra minden könnyebb volt, gátmetszés nem volt, a kevés pihenés ellenére harmadszorra volt a legtöbb tejem, soroljam még? Szóval, lehet, h. nem 100 %-ban a bogyók hatása, amit tapasztaltál magadon.

  Ja, és az 1. szülésem (nagyobbik kisfiam) császár volt (lábtartás miatt), utána csaknem napra pontosan 2 évvel született a kislányom, hüvelyi úton, és 1 éve a legkisebb is hasonlóan.

 • 2007.01.23 18:45:09gyöngy

  Ana! Megírnád nekem, hogy milyen bogyókat szedtél, mikor, és mennyit? Március közepére vagyok kiírva.

  dgyongyi30@citromail.hu Köszönöm!

 • 2007.01.23 18:52:28gyöngy

  Vantejem! Megnyugtatásként: az elsőt 7 óra alatt szültem, ebből 3 órát voltam bent a kórházban, a másodikat 3 óra alatt, és ebből egy jó órát voltam kórházban. Márciusra várom a 3-at. A párommal abban reménykedünk, hogy Ő még gyorsabb lesz.  Leona! Én az első két gyerekemet fájdalom nélkül szültem. Nem kaptam semmit, mégsem fájt. Tehát szerintem a ctg nem a fájdalom mértékét méri, hanem a hosszát, és az erősségét. Nekem nem fájt, de a grafikonon én is láttam, hogy rendszeresen a maximumot rajzolja ki.

 • 2007.01.23 21:20:23Vantejem

  Anyatünde! Te aztán dúrván összehoztad a babákat! Azonos napon a szülinapok! Ügyi vagy!

  Gyöngy, a bogyeszeket fent én is leírtam,de lehet, hogy más mást szedett. Gratula a 3. babóhoz!

 • 2007.01.24 10:26:46szanna

  Sziasztok!

  Kérdésem lenne hozzátok. Ma vettem a patikában urtica urenst. Még sosem szedtem homeopátiás bogyókat. Nem tudom, hogy hogyan kell, de azt hallottam, hogy vannak szabályai. Pl. szedhetem a lactoherb mellett? Naponta hányszor kell bevenni? A patikus el volt havazva, nem tudtam kérdezni, a dobozra meg csak annyi van írva, hogy egy adag 5 golyócska.

  Előre is köszönöm a választ.

 • 2007.01.24 10:28:19Leona

  Eszter: hát, lehet hogy csak én vagyok túlérzékeny. A bunkóságuk abban állt, hogy amikor kértem bizonyos macerák előtt, hogy várjuk meg a fájás végét, azt mondták, ilyenre ők nem érnek rá, és leszek szives végre összekapni magam, mert rengeteg a dolguk (akkor egyedül én voltam a szülőszobán). Aztán mikor az első ájulásomból magamhoz térve megijedve szólni akartam, azt mondta biztos a gázból sokat szívtam pedig ő bezzeg mondta, hogy ne. Aztán mikor mondtam, hogy a gázig nem jutottam, elhúzta a száját hogy biztos a fájásoktól behülyültem, bár kicsit finomabban fogalmazta meg.
  Ja és mivel a gázos cuccot nem ismertem, el kellett magyaráznia. Mivel megint fájás alatt, egy részét nem hallottam, meg kellett ismételnie. Fájt neki.
  Aztán egyszer még kértem valamit, de akkor a szülésznő már nem volt hajlandó odajönni, sürgős megbeszélnivalója volt egy másik szülésznővel. Az ügyeletes doki jött csak oda (ő nagyon kedves, rendes volt velem). Ezen három alkalommal hallották a hangomat az öt óra alatt. Nekik sok volt. Azt már meg sem említem, hogy maguktól egyszer se jöttek. Valami rémlik még gúnyos megjegyzésekről, durva odébblökésekről a későbbiekben, de az a része már homályos, nem emlegetem. Mindez 2005-ben történt, és egészen friss munkaerőnek tűntek, az is lehet, hogy csak gyakornokok voltak, nem tudom, ez hogy működik. A 2003-as szülésemnél Szekeresné Kerekes Csilla volt a szülésznő, és ahogy azt említettem tőle el voltam ragadtatva, sajnálom hogy nem kerestem meg őt a második szülés előtt.

 • 2007.01.24 10:34:38eszter

  ez gáz. Csilla tényleg tündér. 2005ben nem jártam ott, mármint, hogy azóta. Sajnálnám, ha változott volna a gárda, mert lehet, hogy most a klinikán szülnék, de nem nagyon akartam ilyen "szülésznő keresesősdi" macrába belemenni. 3X szerencsém volt, azt hittem úgyis mind egy angyal...

 • 2007.01.24 10:35:51Leona

  Ctg-vel kapcs. kösz az infót, csak azért érdekelt, mert hallottam nőket ilyennel panaszkodni, hogy nekik milyen őrületes szülésük volt, a gép 116%-os fájást jelzett. Ja. Nekem meg 186-ot, mégsem éreztem magam a nap hősének, inkább nem szóltam. Nem birom az ilyen rátromfolok, hogy nekem mennyivel nehezebb volt, és mennyivel jobb nő vagyok ettől. Sztem aki világra hoz egy gyereket, az örüljön neki, hogyha minden oké volt, tök mindegy hogy kinek mennyire fájt, végigcsinálta, dicséretet érdemel, nem mások mögé utasítást. Ezzel a bezzegeléssel csak mások teljesítményét és örömét fitymálja le. Engem ez bosszant.

 • 2007.01.24 10:54:28potyeszka

  Az egyik szomszédom megszülte a 12.-k gyerekét!Vajon ő szedett e bogyókat?

 • 2007.01.24 11:24:15katampusz

  szanna:

  én iszom a laktoherbet is mellette.  napi 3x5 golyócska nyelv alá tenni és elolvad a szájban. utána fogmosás, evés, ivás fél óráig nem ajánlott.

 • 2007.01.24 11:31:30szanna

  Katampusz! Köszi a választ!

  Most azzal küzdök, hogy elő tudjak varázsolni egy pár golyócskát. Még nem jöttem rá a nyitjára.

 • 2007.01.26 10:48:59Anyatünde

  Vantejem (01. 23. 21:20): CSAKNEM pontosan 2 évvel a nagyobbik kisfiam (2000. 05. 20.) után született a kislányom (2002. 05.28). De vele(kiscsajjal) 05. 19.-re voltam kiírva... Csak ráhúzott még kicsit. Szóval a május nálunk egy ünnepsorozat. 05.05.: Lackó (legkisebb) keresztelő évforduló, 20.: Imike szülinap, 22.: házassági évforduló, 24: eljegyzés évforduló, 28: Zsófi szülinap. :-))))

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta