Játékok a legkisebbeknek

A karácsony kapcsán többször is szó volt gyerekjátékokról a porontyon. Összecsaphattak a Barbie és műanyag rózsaszín használhatatlanságokat vásárló-engedélyező és a fajáték+kreativitás-pártiak. Azonban mit adjunk egy akkora gyereknek (0-4 hónapos), aki még nem élvezi a villanyvasutat és a beszélő babát sem?

Már amikor a pocakomban volt Lea, éreztem, hogy a bébi játékok, amiken kötelezően szerepel, hogy a gyerek 1. kevesebbet sír tőle, sőt, nem sír egyáltalán, 2. sokkal intelligensebb lesz, a terhes-elsőgyerekes szülőt lehúzó ipar egy kiterjedt ágát képviselik. Ráadásul fogalmam sem volt, mivel is játszana egy újszülött, hiszen azt sem tudtam, nyitva van-e szeme, hall-e, és egyáltalán érdekli-e a körülötte levő világ. (Egy darabig nem. Csak a cici és cici. Mint az Amorf Ördögöknél.)


Ráadásul utálom a sok tárgyat: így is elég zsúfolt és kicsi a lakásunk. Ezért úgy döntöttem, nem veszek bébi játékokat. Egy ismerőstől, aki ruhákat is adott, elhoztunk 3 kis puha izét, az egyik zörgött is. A rokonoknak pedig szigorúan megtiltottam, hogy bármit vegyenek – így aztán mindenki csak egy kis hülyeséggel állított be látogatóba, és ezért még csak egy kisebb láda van tele babajátékkal, és nem gázolunk bennük bokáig, pedig Lea már több, mint három hónapja jelent kihívást az ajándékozni szeretőknek. Persze vannak dolgok, amik hasznosnak bizonyultak. No, a legtöbbet nem boltban lehet kapni.

Tehát a legszuperebb bébi játékok listája:

1. A mama haja: a hetek előrehaladtával multifunkcionálisan használható. Először is bele lehet bújni a finom mamaszagú hajsátorba, aztán lehet vele az arcot meg a pocakot simogatni. Ha már jól lát, kiválóan lehet nézegetni, főleg ahogy repked hajszárítás közben. Ha már ügyesen tud fogni a baba, tépkedheti haspuszi közben, hogy kijöjjön, ami úgy is kihullana a szoptatás miatt, szívesen meg is rágja. Egy idő után a benne levő csíkos pántok, csatok is érdekessé válnak – például ki lehet őket szerelni, némi hajjal egyetemben.

2. A mama és a papa keze: egyesíti az összes tulajdonságot, ami egy bébi játéknál szükséges. Változatos, hol ritmusos, hol össze-vissza mozgás, közeledik, távolodik, fura hangokat ad ki, meg lehet rágni, és van rajta egy csomó szopóka. (Vajon mitől olyan tiszta mostanában a papa kisujjának körme?)

3. A szülők válla: egyrészt nagyszerű a kilátás, másrészt a ringatódzó mozgás közben a kulcscsont remekül masszírozza a kis pocit. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó egy nap alatt az összes tiszta pólót lehányni.

4. Bébitornázó: borzasztó drága mulatság. És annyi ilyen kis szőrös hülye basz hányódik itthon. Úgyhogy inkább szerkesztettem egyet egy fél hulahopp karikából meg maradék anyagból. Némi szárítókötél segítségével rögzítettem a kiságyhoz. Lea boldogan öklözte, rángatta a kis állatokat, meg nagyokat vigyorgott rájuk.

5. Ikeás zenélő teknős: a svédek tudják, mi kell a gyereknek: hatalmas szemek, feltűnő piros-narancssárga összeállítás, a forma félgömbre (cici?) hajaz, rajta 5 kis kiállóval (lábak+farok – persze egyesek szerint mellbimbó utánzat).

6. Tv-macis párnahuzat: már az apja is ennek a csücskét rágta. E történelmi értéktöbblet Leát nem hatja meg, annál inkább a változatos (olvasó, fogmosó, babázó, vonatozó) mackók, akik a legjobb haverjai, finnül társalog velük. A macik értik.

7. Teddy bear: először nem érdekli a gyereket, de 2 hónaposan már rájön, hogy puha, kedvesen mosolyog, és ráadásul neki is lehet rágni az öklét.

8. Repülő, hinta és társai: a kisded anyja hátára veti magát, lebegő zsugor pozícióba helyezkedik, a gyermek hassal a lábszárára kerül, és indulhat is a hinta. Közben lehetőleg grimaszoljunk és adjunk ki hülye hangokat, a siker nem marad el. Remélhetőleg a szüléskor megnyúlt hasizmok is erősödnek tőle, mert két perc után már elég szaggatottan és nehezen jönnek a hülye hangok. A repülő a klasszikus nyújtott karos súlyemelés egy alfaja, a gyerek röhög, hogy végre nagyobb a szüleinél, és még arcon is köpheti őket, amit azok, meglepő, normális emberhez nem illő módon, kedves gügyögéssel megköszönnek. A szülők már csak ilyenek.

9. Vörösvári út: leginkább éjszaka hat, a mozgó fénypontok (úgy is, mint autók) megnyugtatják a zaklatott lelkű kisdedet.

10. Színes fa csörgő: ez már a fejlettebb kisgyermek játéka: meg tudja fogni, ha az arca elé lógatjuk, tologatja az alkatrészeit, és frankón fejbe veri magát vele. Ahhoz képest, hogy mekkorát koppan, nem nagyon zavartatja magát. A babakocsira kötözve is alkalmas a gyerek szórakoztatására, ha még ott sem lenne hajlandó aludni.

És nálatok? A szemetes, a vécékefe és a nejlonzacsi mellett mi a kisebbek kedvence?
Oszd meg másokkal is!
Mustra