SZÜLŐSÉG

Játékok a legkisebbeknek

2007. január 19., péntek 09:03

A karácsony kapcsán többször is szó volt gyerekjátékokról a porontyon. Összecsaphattak a Barbie és műanyag rózsaszín használhatatlanságokat vásárló-engedélyező és a fajáték+kreativitás-pártiak. Azonban mit adjunk egy akkora gyereknek (0-4 hónapos), aki még nem élvezi a villanyvasutat és a beszélő babát sem?

Már amikor a pocakomban volt Lea, éreztem, hogy a bébi játékok, amiken kötelezően szerepel, hogy a gyerek 1. kevesebbet sír tőle, sőt, nem sír egyáltalán, 2. sokkal intelligensebb lesz, a terhes-elsőgyerekes szülőt lehúzó ipar egy kiterjedt ágát képviselik. Ráadásul fogalmam sem volt, mivel is játszana egy újszülött, hiszen azt sem tudtam, nyitva van-e szeme, hall-e, és egyáltalán érdekli-e a körülötte levő világ. (Egy darabig nem. Csak a cici és cici. Mint az Amorf Ördögöknél.)


Ráadásul utálom a sok tárgyat: így is elég zsúfolt és kicsi a lakásunk. Ezért úgy döntöttem, nem veszek bébi játékokat. Egy ismerőstől, aki ruhákat is adott, elhoztunk 3 kis puha izét, az egyik zörgött is. A rokonoknak pedig szigorúan megtiltottam, hogy bármit vegyenek – így aztán mindenki csak egy kis hülyeséggel állított be látogatóba, és ezért még csak egy kisebb láda van tele babajátékkal, és nem gázolunk bennük bokáig, pedig Lea már több, mint három hónapja jelent kihívást az ajándékozni szeretőknek. Persze vannak dolgok, amik hasznosnak bizonyultak. No, a legtöbbet nem boltban lehet kapni.


Tehát a legszuperebb bébi játékok listája:

1. A mama haja: a hetek előrehaladtával multifunkcionálisan használható. Először is bele lehet bújni a finom mamaszagú hajsátorba, aztán lehet vele az arcot meg a pocakot simogatni. Ha már jól lát, kiválóan lehet nézegetni, főleg ahogy repked hajszárítás közben. Ha már ügyesen tud fogni a baba, tépkedheti haspuszi közben, hogy kijöjjön, ami úgy is kihullana a szoptatás miatt, szívesen meg is rágja. Egy idő után a benne levő csíkos pántok, csatok is érdekessé válnak – például ki lehet őket szerelni, némi hajjal egyetemben.

2. A mama és a papa keze: egyesíti az összes tulajdonságot, ami egy bébi játéknál szükséges. Változatos, hol ritmusos, hol össze-vissza mozgás, közeledik, távolodik, fura hangokat ad ki, meg lehet rágni, és van rajta egy csomó szopóka. (Vajon mitől olyan tiszta mostanában a papa kisujjának körme?)

3. A szülők válla: egyrészt nagyszerű a kilátás, másrészt a ringatódzó mozgás közben a kulcscsont remekül masszírozza a kis pocit. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó egy nap alatt az összes tiszta pólót lehányni.

4. Bébitornázó: borzasztó drága mulatság. És annyi ilyen kis szőrös hülye basz hányódik itthon. Úgyhogy inkább szerkesztettem egyet egy fél hulahopp karikából meg maradék anyagból. Némi szárítókötél segítségével rögzítettem a kiságyhoz. Lea boldogan öklözte, rángatta a kis állatokat, meg nagyokat vigyorgott rájuk.

5. Ikeás zenélő teknős: a svédek tudják, mi kell a gyereknek: hatalmas szemek, feltűnő piros-narancssárga összeállítás, a forma félgömbre (cici?) hajaz, rajta 5 kis kiállóval (lábak+farok – persze egyesek szerint mellbimbó utánzat).

6. Tv-macis párnahuzat: már az apja is ennek a csücskét rágta. E történelmi értéktöbblet Leát nem hatja meg, annál inkább a változatos (olvasó, fogmosó, babázó, vonatozó) mackók, akik a legjobb haverjai, finnül társalog velük. A macik értik.

7. Teddy bear: először nem érdekli a gyereket, de 2 hónaposan már rájön, hogy puha, kedvesen mosolyog, és ráadásul neki is lehet rágni az öklét.

8. Repülő, hinta és társai: a kisded anyja hátára veti magát, lebegő zsugor pozícióba helyezkedik, a gyermek hassal a lábszárára kerül, és indulhat is a hinta. Közben lehetőleg grimaszoljunk és adjunk ki hülye hangokat, a siker nem marad el. Remélhetőleg a szüléskor megnyúlt hasizmok is erősödnek tőle, mert két perc után már elég szaggatottan és nehezen jönnek a hülye hangok. A repülő a klasszikus nyújtott karos súlyemelés egy alfaja, a gyerek röhög, hogy végre nagyobb a szüleinél, és még arcon is köpheti őket, amit azok, meglepő, normális emberhez nem illő módon, kedves gügyögéssel megköszönnek. A szülők már csak ilyenek.

9. Vörösvári út: leginkább éjszaka hat, a mozgó fénypontok (úgy is, mint autók) megnyugtatják a zaklatott lelkű kisdedet.

10. Színes fa csörgő: ez már a fejlettebb kisgyermek játéka: meg tudja fogni, ha az arca elé lógatjuk, tologatja az alkatrészeit, és frankón fejbe veri magát vele. Ahhoz képest, hogy mekkorát koppan, nem nagyon zavartatja magát. A babakocsira kötözve is alkalmas a gyerek szórakoztatására, ha még ott sem lenne hajlandó aludni.

És nálatok? A szemetes, a vécékefe és a nejlonzacsi mellett mi a kisebbek kedvence?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.19 09:15:40p.eszter

  Jajjj, milyen édes ez a baba! Nekem is kell megint egy ekkora! De most azonnal, nem 9-10-11...hónap múlva! Amúgy nálunk a távirányítóa menő. Gyerkőc párhónapos kora óta, és azóta is folyamatosan. Na meg ezzel párhuzamosan a tv. Képes volt néhány hetesen már ijesztően kitekergetni a nyakát, akármerre fordultunk vele, hogy akár csak néhány színes foltot megpillantson rajta.

 • 2007.01.19 09:26:46hanna

  aha, én a könyvespolcon színes csíkok(=könyvgerincek), papa orrának szopogatása és az arcfújkálás: ezeket hagytam még ki. Így is elég hosszú lett:)

  A kép egyébként egy gonosz beállított fotó: három hetesen Lea még egyáltalán nem tudta a teknőst a szájához rakni, max követte a szemével. De a papája lefotózta így vele, és szerintem is nagyon édes lett:)

  Vicces, hogy alig pár hét alatt kinőtte már ezt a hálóinget, a teknőshöz képest kétszer akkora lett, és nagy dagi tokája van az aranyos kis feje alatt. Kicsit én is úgy érzem, hogy hiányzik ez az egész kicsi baba.

 • 2007.01.19 10:00:36katampusz

  lámpa, lámpa és lámpa.

  akármilyen, mindegy hogy fel van-e kapcsolva vagy nincs. annyira érdekes, hogy meredt szemekkel bámulja. nem is pislog, én már komolyan attól félek néha, hogy az erős fény kiégeti a retináját... tudom hogy hülyeség, de én úgy el tudom képzelni...  saját ököl. mindig kéznél van és mindig másmilyen, sosem lehet kétszer ugyanúgy szájba gyömöszölni.  plüss unikornis szarva, lehet markolászni  tükör, könyvespolc, forgó-zenélő kiságy feletti izék szintén érdeklik.  emberi arc. mosolygó arcra visszamosolyog majd szendén elfordítja a fejét és sikkant egyet. ha kipihent elég sokáig lehet így mosolyokat csiholni belőle. :))  meg a lámpa. az a lejobb, nincs mese.

 • 2007.01.19 10:07:26Ditke

  2 hónappal szülés előtt hiánypótlás ez a topik! :)))

  Keresztfiam a kulcsokért volt oda. Okok:

  1. Fénylik.

  2. Csörög.

  3. Ezzel is jól kupán vághatja magát.

  4. Hideg és kemény, és a növekvő fogacskáknak az nagyon jól esik (1,5 hónaposan 2 foga volt, fél éves korára megvolt az összes.)

 • 2007.01.19 10:19:35hanna

  ja lámpa:) Nálunk is nagyon bejött, főleg a vörös infra a tekiknél.

 • 2007.01.19 10:23:03babó

  az ágy fölé lógatott csörgő izé szerepét nálunk néhány jókora (3-4 centis) üveggyöngy töltötte be, színes volt, és ha összeütödtek csörögtek, imádta őket nézni. amikor már erősen tudott markolni leszereltük, nehogy ő szerelje le...  most a papír a tuti, karácsonykor a csomagoló, most meg a reklámújság. színes, zörög lehet gyűrni, tépni , egyszerüen szuper. csak résen kell lenni, mert persze ameg is akarja kóstolni.

  a vásárolható játékok közül egy viszonylag kicsi maci jött be, hasában jó hangos csörgővel. könnyű mozgatni, kézben tartani, hangot ad, és az összes végtagja éppen jó méretű a rágcsáláshoz, szopogatáshoz.

 • 2007.01.19 10:23:52kiseszter

  Nálunk az üres pille palack, a teázás után üres, de még meleg bögrém és a labello kupak voltak 3-4 hónaposan a menők! Aztán nagyi beszerzett egy rumbatököt én pedig egy pohártornyot (egymásra rakva torony, egymásba rakva sok színes kör). 6-8 hónaposan azokkal volt legjobban elfoglalva.

 • 2007.01.19 10:27:55kiseszter

  Még Hanna listájához: nálunk a plüss mackó egyáltalán nem jött be. Muzsikáltattuk neki már akkor is amikor még pocakban volt, úgyhogy idekint elmosolyodik a zenére, de jobban nem érdekli. Sőt olyan undorodva fogja meg a szőrös, szöszös dolgokat (állatkákon kívül a takaró rojtját például), hogy nem bírjuk ki nevetés nélkül.

 • 2007.01.19 11:51:39manci

  A lányom első kedvence egy ikeás plüssvirág volt, amikről pillangó, darázs stb. lóg le. Ezt a pelenkázója fölé aplikáltuk. Először csak nézegette, aztán pöckölte, aztán lerángatta, ma meg már nem érdekli.

  Ami szintén bejött: egy textilkönyvecske, zörögnek a lapjai, többféle anyagból áll és nagyon színes.

  Az állandó hobbi egész kiskora óta: a kutyát nézni az ablakból.

  Az új szenvedélyt a most 9,5 hónapos lányomnál az órák jelentik, persze a ketyegősek. Tik-tak helyett mondjuk azt mondja, hogy kat-kat, de szerintem ez se semmi!:)

 • 2007.01.19 12:32:02Vantejem

  Nálunk a legújabb a zacsi (bármelyik, ami zörög-csörög), pedig van annyi játékunk..
  Az első nyerő az egy bocis volt, mert szép vékony és jól fogható az alapkarika, amin a 3 boci figyel, ha rázza csörög, na meg jó erős a színe (piros, zöld, kék és sárga).
  Egy kis segítséget kérnék: 1,5 (kisfiú) és 3 (kislány) éves gyerkőcöknek van vmi jó, nem katasztrófa áru ajándék 5letetek? Azt már tudom, hogy egy 2-6 hónaposnak mit adnék, de ezt a korosztályt nem ismerem. Köszi előre is.

 • 2007.01.19 13:43:56Brumibaby

  Anya, anya, apa.
  Három hónapos kortól pelenka csücskéből kilógó egy szál cérna.

 • 2007.01.19 14:17:24pat

  a mi kislányunkat az első három hónapban szerintem semmilyen tárgy nem érdekelte különösebben... azóta pedig bármi, ami a papa vagy a mama kezében megtalálható:)) tehát mobiltelefon, kerámiabögrék, üres ásványvizes flakon (nálunk kevés rizsszemmel feltöltve, hogy zörögjön), szőlőzsír, de főleg újságpapír. a direkt játék céljára készült tárgyak közül elég kevés köti le a figyelmét, de például szereti a teniszlabdát, bicikliskulacsot, de az igazi nagy kedvenc: a cipőtalpak nyalogatása!!

 • 2007.01.19 14:41:27katampusz

  pat, érdekelne hogy ez a cipőtalpnyalogatás mégis hogyan alakult ki?  és a sajátját, vagy másokét, vagy ez lényegtelen?

 • 2007.01.19 14:56:54pat

  katampusz, hát látod ez engem is érdekelne nagyon:)) ugyanis ez azon kevés dolog közé tartozik, amit nem támogatunk (magyarul mindig rászólunk, hogy "Sári, NEM! a cipőtalp nem ennivaló..."), de a füle botját sem mozgatja, illetve újra és újra bepróbálkozik vele. amúgy tetszőleges cipőtalapat megkíván, ez valami atavisztikus ösztön lehet nála:))

  bár lehet, hogy épp azért olyan vonzó, mert ezt nem szabad neki..? ki tudja. (amúgy az elektromos cuccokon és a cipőtalpon kívül lényegében bármit a szájába vehet, ami elég nagy ahhoz, hogy ne tudja lenyelni, nem akarjuk letörni a kiváncsiságát. meg abban hiszünk, hogy a maga kosz adagját meg kell ennie, ezért aztán nem vagyunk nagy takarítóbajnokok sem, de ez már egy másik téma...:)

 • 2007.01.19 15:03:38szanna

  A kedvenc virágom a napraforgó. Úgy alakult, hogy a pelenkázó mellé tettem egy vázát, egy szál napraforgóval. Annácska azonnal megnyugszik, ha meglátja. Ránevet, gügyög hozzá.

  Amióta Apa észrevette, mindig hoz belőle egy szálat haza. Nem tudom eldönteni, hogy féltékeny legyek-e avagy sem? Az biztos, hogy a virág nem nekem szól. :-))

 • 2007.01.19 15:11:18jidele

  Unokahúgaim a pelnkázó tök sima fehér oldalát bámulták meredten (olyan szekrénybe épített, lenyitható volt, tehát a szekrény belsejét látták tulajdon kpééen.)De úgy nézték, olyan megigézve, mintha csupa színes minta lett volna

 • 2007.01.19 15:14:27Vowel

  Nálunk a baba lábára kötött héliumos lufi volt a kedvenc 2 hónaposan...

 • 2007.01.19 15:18:05szanna

  Jidele! Amíg nem volt virág, addig Anna is a fehér falat bámulta.

  Azt olvastam valahol, hogy kezdetben a babák a fehér, a piros és a fekete "színt" tudják megkülönböztetni.

 • 2007.01.19 15:21:50szanna

  Hanna!

  Édesanyám ránézett a lányod képére, s megjegyezte, hogy még nem látta ezt a ruhát Annácskán. Teljesen elképedt, amikor felhívtam a figyelmét, hogy a képen nem a lányom látható.

  Most volt itthon a párom ebédelni, szemüveg nélkül, ő is azt hitte Annát látja. :-))

 • 2007.01.19 21:05:07cozumel

  Az ujszulottek nem tokeletes latassal jonnek a vilagra, ezt csak ugy 5-6 honapos korukra erik el.

  Addig homalyosan latnak.  Ezert is vonzo szamukra az arc latvanya: tele van jol elhatarolhato vonalakkal, a szaj-orr egyenes, a szem karika, a fej maga is mint egy kor.  Szinekbol is az elenkebbek kotik le a figyelmuket, tehat a finom pasztell babaszobakban a picurok biztos nem nezelodnek:-)  Ha mar tudnak fogni, akkor BARMILYEN targy megteszi, ami nem veszelyes. En a fel konyhat behordtam nekik: fakanal, foghagymanyomo, fedok stb. Kesobb is volt egy szekrenyuk a konyhaban, amibol szabad volt mindent kipakolni.

 • 2007.01.19 21:06:35cozumel

  Jaj!

  Kicsit kesobb, ugy 10 honaposan:barmi, amin gombok vannak.

  Figyelem! Vetek eldobni regi taviranyitot, mobiltelefont, leselejtezett szamitogep billentyuzetet. Ez utobbin a keteveseim meg ma is az elso fognyomig harcolnak:-)

 • 2007.01.19 22:18:19gjuci

  A nálunk is jól bevált örökzöldeken túl (távirányító, telefon, papír...) az én 7 hónapos Ábelemnek két kedvence van:
  18) CÍMKE. Ugye címkék megukban nem léteznek, Ábel főleg a játékszerein lévőkkel találkozik, azokat szopogatja, nézegeti, forgatja. Az ajándékozók mindig készségesen vágnák le a címkéket az új játékokról, és ezt kell megakadályozni, ha nem akarjuk, hogy a sarokban heverjen a játék.
  Ez alól egy kivétel van:
  (2) BONTATLAN 10-ES CSOMAG PAPÍRZSEBKENDŐ. Ez a favorit. Nem értem igazából, miért: talán mert zizeg, mert szájra áll (mondjuk mi az, ami nem áll szájra...) vagy mert színes? Nem tudom. Csak azt tudom, hogy amikor már nem volt bontatlan csomag (a bontott nem jó, mert a zsebkendőfoszlányokat kell aztán kihalászni a gyerek szájából), akkor becelluxoztunk egy bontottat és azt kapta meg Ábel.

 • 2007.01.19 22:21:17Vantejem

  Conzumel, köszi a jó ötletet, épp sikerült kimosni a mobilom... tönkrement. Így már nem is annyira nagyon-nagyon sajnálom, úgyis jó régi volt :)

 • 2007.01.19 22:25:45a:a

  pat: a cipőtalp nálunk is menő volt, néha volt olyan érzésem, hogy egész nap semmit nem csináltam, csak a cipőspolctól vittem el a lakás legtávolabbi pontjára, azután többnyire előbb ért vissza, mint én...

  A méhecskés forgó az ágyon elég sokáig bejött, addig, amíg el nem érte, és rángatni nem kezdte. Akkor leszereltük. Mindent-mindent a szájába vett, a játszótér kész horror volt. A "szakkönyv" szerint 11 hónaposan leszoknak a szájbatömésről, az enyém nem olvasta a könyvet, még 13 hónaposan is állandóan figyelni kellett.

 • 2007.01.19 22:46:12cozumel

  Vantejem

  en is egy osregi mobilt adtam a gyerekeknek. Sajnos kesobb a fiam megkaparintotta apaet is, es sikerult telenyalaznia annyira, hogy az is jatekszerre minosult:-)  a:a

  Hulyeseg, a lanyom 28 honapos, es meg mindig rajtakapom, hogy ezt-azt a szajaba vesz. Ora mindig is jobban kellett figyelnem, a nyaron peldaul a kertben minden letezo novenyt vegigkostolt, amit csak elert. Viragostol, bogyostol, foldestol...

 • 2007.01.19 22:54:42a:a

  Jut eszembe, most is figyelni kell, legutóbb az adventi koszorú egyik gyertyájáról lefolyt viszba harapott bele. És csak egy részét sikerült kibányásznom a szájából, azt is rendkívül rossz néven vette. Ma már nem hiszek a szakkönyveknek, de amikor megvettem, még igencsak kezdő voltam...

 • 2007.01.19 22:56:26a:a

  A telefon nálunk is megy, de már csak az igazán nyálas korszak után lépett a képbe. Persze, amikor még nem volt gyerekünk, mélységesen elítéltük a nővéremet és a férjét, akik odaadták a mobilt játszani a gyerekeknek. Ma már...

 • 2007.01.19 22:59:14a:a

  Ó, és a videokazettákat el is felejtettem! A doboz fogyasztható, a kazetta pakolható. Néha még mostanában is ráveti magát. Szerencsére a dvd-ket nem éri el. És persze jó buli a videóba belenyúlkálni, úgy, hogy beleszorul a keze, nagy visítással, majd amint kivesszük, már nyomja bele újra...

 • 2007.01.19 23:33:00cozumel

  a:a  A szakkonyveket en akkor maglyara hanytam es elegettem az udvar kozepen, amikor a csecsemoapolas elso fejezeteben csufosan megbuktak.  Hogyaszongya: egy ujszulott a nap 16-20 orajat atalussza...Aha...az enyemeknek kb. 7-8 orat sikerult, ejjel, 4X megszakitva. Nappal meg zerot.

 • 2007.01.20 00:04:32laili

  Nálunk is a lámpák a nyerők (3 hónapos a gyermek) és én is féltem a szemét.

  Az IKEÁban vettünk egyet ami kis csillagokat, holdat meg egyebeket világít a plafonra meg a falra. Hát azóta este komoly beszélgetéseket folytat a fényekkel:)Azért a legaranyosabb az volt amikor először meglátta: sóhajtott egy nagyot majd nyögött egy hatalmasat.

  Ja és még az ágy fölé akasztaható zenélő forgó bizgentyű.Annyiszor kell felhúzni neki, hogy félünk ha nagy lesz utólag a fejünkbe húzza, mi meg már álmunkban is azt dúdoljuk:)))

 • 2007.01.20 09:19:16papirbirka

  Majdnem minden kedvencünket megtaláltam fentebb. Párhónaposan tényleg a 10-es pzs volt a nyerő, tudom én is ajánlani. Meg egy uncsi barna macis forgó, amit a kiságyhoz ingyen adtak, azt amit mi vettünk külön,három dallammal,tiritarkát,egy vagyonért azt utálta, bőgött tőle. Már akkor is tudta, hogy kell ugráltatni minket, az ingyenest huzogatni kellett, a másik meg elemmel ment volna magától. Még egy, pár hónapos korától sokáig (1 év) tartó kedvence volt, a kinder tojásba zárt rizs: csörigolyónak neveztük el. Sajnos pár hónapja el kellett az összeset koboznom, mert már nagyon befért a szájába, de addig ez volt a kedvenc hangszere.

 • 2007.01.20 12:42:24potyeszka

  Nálunk most a számitógép kábelei,a dvd pakolása,persze a hajam,és most fedezte fel a kandallót,sajna,úgyhogy 6 szempár is kevés lenne.

 • 2007.01.20 21:27:24Vantejem

  Conzumel és a:a, így nem szokik rá a valódi telcsire a gyerkőc? Amúgy tényleg bevált, úszik a nyálban az ex-mobilom. Szerintetek igaz lehet, hogy van vmi sugárzás a mobilokban, amiért a még működőt célszerű nem a baba közelében hagyni vagy csak azért nem ajánlják, mert kedvet kap megenni?

 • 2007.01.20 21:28:37Vantejem

  bocs, cozumel, véletlen elütöttem

 • 2007.01.20 21:32:21a:a

  vantejem: De. De szerintem akár megkapja a mobilt, akár nem, a telefon olyan leírhatatlan vonzerővel rendelkezik, amit nem tudsz kizárni. Kezdetben én sem értettem, miért vonzódik a vezetékeshez - ami igazából nem is vezetékes, de mindegy -, aztán rájöttem, hogy mi szorgalmaztuk, hogy beszéljen esténként a mamákkal-papákkal, illetve csak hallgassa őket. Azután persze már érdekelte a telefon, és nem is csodálkozhatunk rajta, hiszen mi nyomtuk estéről estére a fülére.

 • 2007.01.20 22:57:08manci

  Vantejem: én csak úgy engedem a gyereket mobilon "beszélni" a rokonokkal, hogy kihangosítom és legalább fél-egy méterre tartom a fejétől, biztos ami ziher alapon. Na ehhez képest, ha mégis megkaparintja valaki mobilját, azonnal a füléhez teszi! Dehát érthető, látja, hogy mi így csináljuk!

 • 2007.01.21 09:48:23katampusz

  ezt muszáj leírnom, tegnap történt  szóval mostanában azon versenyzünk itthon, hogy melyikünk tud több mosolyt kicsiholni a fiunkból. (nem mondjuk ki de erről van szó)  és tegnap este először próbáltam a 3 hónapos kiskókuszból úgy nevetést előcsalogatni, hogy:  "jaj megeszlek jaj megeszlek, hamm hamm hamm hamm hamm..." :) és közben finoman csikiztem, biztos tudjátok mi ez, csak elég hülyén néz ki leírva :)  és akkorákat kacagott és nevetett és sikított, hogy nem tudom elmondani!  eddig nem mertem, nehogy megijedjen, nen gondoltam, h már élvezi, de nagyon tetszik neki a dolog :)

 • 2007.01.21 10:03:21manci

  Hajrá, katampusz!:)

  Az én tapasztalatom az, hogy minél inkább hülyét csinálsz magadból, a gyerek annál jobban élvezi!:)

 • 2007.01.21 10:36:12katampusz

  saját gyerekkori emlékek, már ovis korból:  fürdéskor a legjobb játék a szivacs (jó nagy), a régi gabi samponos flakon, annak még olyan jó nagy volt a szája, nem mint a mostani flakonoknak. és a flakon kupakja, az is nagy volt még akkoriban. ja meg a háztartás összes dugója. borosüvegdugók is, meg gumi lefolyódugók.  dugómániás voltam, mindig attól féltem lefolyok a lefolyón :)))

 • 2007.01.21 10:43:47jidele

  mi textil zsebkendőket hordtunk a kádba. A lefolyástólén is féltem, mert a nővérem kb. minden fürdés utén eljátszotta, hogy kihúzta a dugót, és elkezdett sikoltozi, hogy jaj, lefolyok, lefolyok, és legugolt a kád végébe, ahol takarta a mosdó...

 • 2007.01.21 13:49:16Hicudzsi

  Katampusz ez aranyos :) :) :)  Én ha sírtak egy dalocskát költöttem nekik:

  "Nincsen semmi baj, bumm, nincsen semmi baj, hupp..."

  eközben járkáltam velük körbe és leguggoltam meg ilyesmi a huppnál meg a bummnál.. :)

  De az volt alegjobb mikor apa is menetelt mögöttünk és ő is énekelte.. Na ezen mindkét gyerek mindig úgy elcsodálkozott, hogy a sírást abbahagyták.  A másik nagy szerelem a bringázás volt. Tudod megfogod a két lábát és bringázol vele, mintha tekerne.

  Arra ezt a mondókát költöttem:

  "Biciklizünk, biciklizünk Szentendráig biciklizünk..." ezt egyre gyorsabban majd visszafelé forgattam a lábukat (ekkor volt a nagy röhögésÖ:

  "Visszajövünk, visszajövünk Budapestre visszajövünk :)"

 • 2007.01.21 13:50:31Hicudzsi

  Jidele! A lefolyótól én is tartottma, de csak a mellette levő rozsdától..

  Emlékeztek arra a régi reklámra, mikor egy nagy szőrös valami játékautókat eszik és azt mondták közben: " A rozsda megeszi a vasat"..

  Hát én attól féltem, hogy ne rágja le a lábamat :) :) :)

 • 2007.01.22 09:34:56Vantejem

  a:a és manci! köszi az infókat a telcsiről. Valóban azt látja a gyerkőc, hogy sokat beszélünk (kommunikálunk) a mobilon, azt meg neki is meg kell tanulnia, mellesleg (ha az 5 hónapjával nem is teszi a füléhez)de azért nagyon szereti.
  katampusz - köszi, hogy megosztottad velünk, bizos nagyon édes volt a kacagó kisfiad. Nálunk a párom nevettette meg először a babót úgy, hogy tenyerébe fogta manóka kezecskéit és összeütögette jó gyorsan (az imádott fürcsi után nevetést csiholni a gyerkőcből amúgy is csoda volt).

 • 2007.01.22 09:45:39a:a

  manci: ez így igaz. Amikor Peti kábé 3-5 hónapos lehetett, és télen mentem vele ki, az öltözés - mindannyian ismeritek - kész tortúra volt. Azután rájöttem, hogyha a számba veszem az egyik jól csngő csörgőjének a nyelét, és alaposan rázom a fejem jobbra-balra, akkor abbahagyja az üvöltést, és nyigisabban tűri az öltözést. Szerintem annyira sokkolta a látvány, hogy elfelejtett sírni... :-)) Aztán megbeszéltük a férjemmel, hogy sokkal egyszerűbb lenne egy klasszikus udvari bolond sapkát beszerezni jó nagy csengőkkel, mert azt nem kellene annyira rázni, és még hangosabb lenne.

 • 2007.01.22 10:03:04jidele

  összefoglalva: a kisbabákat minden érdekli, ami: csörög, világít, színes, nagy, elkülönülő foltokból áll-és ezek kombinációja. de semmi nem annyira, mintha a szülei hülyét csinálnak magukból:D

 • 2007.01.22 10:09:52a:a

  jidele: ez korrekt összefoglaló volt. És a mondat utolsó részének igazságtartalma az évek előrehaladtával kiugróan növekszik :-)) Ezért van - talán - az is, hogy amikor az ember már nem csinálna magából hülyét a gyerek kedvéért, ő csinál a szülőből ugyancsak a maga kedvéért.:-))

 • 2007.01.22 10:13:08jidele

  bezzeg, ha a szülei égetik őt...akkor jön a ramazuri;)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta