SZÜLŐSÉG

Támadnak a fogmanók

2007. január 15., hétfő 09:29

Nyűgös, nem akar enni, éjszakánként felsír, piros a popsija, hőemelkedése van, nyáladzik. Ezekből a tünetekből minden anyuka egyre gondol: fogzik a gyerek. Előkerülnek a rágókák, fájdalomcsillapító zselék és kúpok, gyógyszerek. Gyakran fordul elő azonban, hogy melléfogunk.

A baba első fogai általában a 6-7. hónap körül kezdenek kibújni, de előfordulhat, hogy az első születésnapján még fogatlanul vigyorog a ded. Ekkorra általában már túl vagyunk jó néhány félrediagnosztizáláson, legalább fél tucatszor fogtuk a fogakra a gyerek nyűgösségét, holott egészen más miatt érezte magát rosszul. Ha a gyerek elmúlt két éves, valószínűleg már nem a fogai kínozzák: ekkorra általában befejeződik a fogzás.


Ha valóban bújik a fog, a baba ínye megduzzad, vörössé válik, a fogacska kitapintható alatta. Valószínűleg öntudatlanul dörzsölgeti az ínyét, állandóan rág valamit, nyáladzik.

„A gyermek hőmérséklete is megemelkedhet, popsija kipirosodhat, lazább a széklete, étvágytalanná válhat” – mondta Dr. Sohr György gyermekorvos, aki a gyakorló anyukák által jól ismert Dentinox zselét javasolja a fogzás megkönnyítésére, hőemelkedés esetén pedig lázcsillapító szirupot ajánl, amely a baba fájdalmát is csökkenti.

Judit barátnőm homeopátiás szerekkel segít gyermekének: a tünetek enyhítésére Viburcol kúpot, Chamomilla 9 CH-t és Sedatif PC-t ad. Bevethetők még a rágókák, a hűthető változat például csökkenti a duzzadt íny égő érzését. (Apukák, figyelem: a rágókát nem a mélyhűtőben kell lehűteni! A megfagyasztott cucc fagyási sérüléseket okozhat a gyereknek.)

Léteznek olyan babamasszázs-technikák is, amelyek enyhítik a fogzási fájdalmakat.

A fogak meghatározott sorrendben törnek át, ez segítséget jelenthet, hogy hol keressük a következő fogzásgyanús eset okozóját:

- Két alsó középső metszőfog
- Két felső középső metszőfog
- Két felső szélső metszőfog
- Két alsó szélső metszőfog
- Négy kisőrlő
- Négy szemfog
- Négy nagyőrlő

Előfordul, hogy a bébinek észrevétlenül bújnak elő a fogacskái: ez esetben rebegjünk hálát, hogy a kicsi is szenvedés nélkül úszta meg a fogzást és nekünk sem kellett különböző praktikákat bevetni, hogy csökkentsük a fájdalmát és a nyűgösségét egy kis pihenés reményében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.15 10:37:12szeszter

  a felsorolt "segítő" listából a borostyánlánc lemaradt.

  Móki 3 hós kora óta hordja. Mondhatni az első 4 foga észrevétlenül bújt ki. Nem tudom, hogy tényleg a lánc segített-e, vagy csak nagy mákunk van.

  Azért tudom javasolni (akivel eddig beszéltem, és hordott láncot, nem szenvedett a fogakkal.)

  Oszt lehet h a többi meg kínkeserves lesz. (vagy nem :)

 • 2007.01.15 10:41:10potyeszka

  Szeszter!Milyen ez a borostyánlánc,és hol lehet kapni?

 • 2007.01.15 11:11:04szeszter

  potyeszka: sima nyaklán bébiknek, apró borostyánokból (szépen legömbölytatt, extra erős zsinóron, minden szem után elcsomózva). Én neten rendeltem. google-ba az első oldali találatok bármelyike alatt találsz leírást és meg is tudod rendelni.

  Tőlem azt szokták kérdezni, hogy nem zavarja-e a gyerkőcöt, Igazából sztem már annyira megszokta, hogy tök természetes neki. Néha szokta nézegetni :)

 • 2007.01.15 11:14:05potyeszka

  Köszi,mindjárt megis nézem!

 • 2007.01.15 11:25:00Rantanplan

  Komolyan és mire való ez a nyaklánc, ha csak a nyakában van? Ez valami VUDU cucc? :-) Mint a fokhagyma fűzér vagy a szárított tehéntrágya...! Szalacsi Sándor szavaival élve "Az ellen nem véd..." :-) Tán megvédi a gyereket a fognyűvő manók támadásától? :-) Nem veszélyes egy kibabára, egy ilyen nyaklánc? De tényleg elárulná valaki mi köze van a borostyánnak a fogzáshoz? De most komolyan! :-)

 • 2007.01.15 11:48:09Santos35

  Jól hangzik ez a borostyánlánc. http://www.elojegyzes.hu/hirek_cikk.php?&aid=449&h=2

 • 2007.01.15 11:48:33dalia

  bennem egy világ omlott össze, amikor doktornénink kijelentette, hogy a lányom összes foga kijött, istenem mire fogom fogni (hehe:) ezentúl a megmagyarázhatatlan éjszakai felsírásokat! gondoltam kétségbeesve:)
  a fogzás jó kifogás sokmindenre, szerintem sokkal kevesebb gyereket kínoz, mint a szüleik állítják...

 • 2007.01.15 12:08:22potyeszka

  Nem vagyok vallásos,de szerintem bizonyos dolgokban igazán fontos,hogy higgyünk benne,ilyen pl ez a borostyánlánc is.Komolyan érdekel.

 • 2007.01.15 12:27:14szeszter

  annyira nem Vodoo cucc ez a lánc, ugyanis ahogy a test leadja a hőt, a borostyánból olyan illóanyagok párolognak, amelyeknek nyugató hatásuk van. Tehát semmi ördöngősség.

  Svájcban, No.-ban évszázadok óta használják.

  Amúgy No.-ban rendesen gyógyszertárban lehet kapni.

 • 2007.01.15 12:27:23Rantanplan

  Hinni a templomban kell... Egyébként meg amiről beszélsz az csak placebo, ennyi erővel rakhatnánk a gyerek nyakába bármit. Tény hogy az embernek hinni kell vmiben, ott van például a mikulás és a jézuska, vagy csak mese volt az egész? :-)

 • 2007.01.15 12:48:53potyeszka

  Na Rantanplan!Ha van gyermeked,és sir mert jön a foga,te nem próbálnál ki dolgokat hogy esetleg segits neki,még ha azok kicsit hitetlennek is tünnek?

 • 2007.01.15 12:49:40szeszter

  rantanplan te olyan vagy, mint a horgolótű, de szíved joga, hogy kritizálj.

  Nekünk eddig bejött a lánc, és inkább ezt lógatom a nyakába, mint próbálkozom kúpokkal, és egyéb gyógyszerekkel. Amíg ez jó, igenis ajánlapi fogom másoknak. :P  Te gondolom csak magadban hiszel :)))

 • 2007.01.15 12:57:32Rantanplan

  Uhhh ne adjatok ilyen magas lasztikat :-) Horgolótű? Nem rossz :-) Itt nem a kritizálásról szó. Megint megjegyzem, hogy az irónia, a humor, a játék arra való, hogy ne vegyük túl komolyan ezt a világot. Mindenkinek szíve joga, de én azért száritott kutyasz@rt nem adnék a gyerekemnek, mert valaki azt állítja, hogy jó. A fogzás nem olyan dolog amit a gyerek ne élne túl, nem kellen ezt ennyire túlparázni...

 • 2007.01.15 13:12:24szeszter

  nos hát te sem lehetsz egy könnyű eset. Nem vagyok egy nyers humortalan akárki, de azt hiszem mindent nem lehet iróniával sem ellőni. Persze h túléli a gyerek a fogzást. Meg lehet h a gyerekülés, a biciklis bukósisak, vagy a ragtapasz is felesleges. Nekem se volt, neki is minek. Én is felnőttem, túléltem etc. Persze röhöghetek a kiskrapekon mindig, hadd nőjjön fel Hollószínházasan.

  Csak ha mindig mindent ironikusan és humorosan nézünk, akkor sztem nem tanul empátiát meg egy csomó dolgot.

  (Na most rohadtul kezdek elkanyarodni.)  Kell a humor, de megfelelő helyen. És az is kell, hogy segítsek neki, amiben tudok.

 • 2007.01.15 13:27:21eszter

  Mi még eddig megúsztuk, de asszem, ha gomd lenne, bármint kipróbálnék, mielőtt fájdalomcsillapítót, nyugtatót, vagy bármit tömnék a gyerekbe. Nekem is elsőbb helyen lenne a borostyán lánc, mint akár a kencék.

 • 2007.01.15 13:36:18titi

  mit javasoltok, ha hőemelkedése van a fogzástól és kevesebbet tud csak enni cicin kívül? nagyon kivan szegény... dokival beszéltünk, tényleg a foga az ok.

 • 2007.01.15 13:38:26eszter

  titi...kitartást?...de azt nagyon. Azt próbáltátok már, hogy a hűtött rágóka rágcsálása után rögtön megetetni? Nyál is csorog, zsibbadt is, stb.

  Amúgy kipróbálnám a homeopátiás cuccokat. Attól baja tuti nem lesz. Kaphat bármelyik gysztárban, megrendelik, ha nincs.

 • 2007.01.15 13:42:47Rantanplan

  Az a baj, hogy nem kicsi különbség van a dolgok között. A gyerekülés, a bukósisak a gyerek életét védi, és persze hogy kell. De egy ilyen dolog, ami állítólag csökkenti a fogzás fájdalmát... Ott lóg a gyerek nyakában, akár megis fojthatja magát vele, vagy akár a lánc szemeit le is nyelheti, ér ennyit a dolog? Egyáltalán mekkora hőmérséklet kell ahhoz hogy a borostyán párologjon, és közel 37°C-on párolog-e annyit, hogy az érzékelhető legyen?
  És itt nem az iróniáról van szó...

 • 2007.01.15 14:04:34titi

  köszi, eszter. csak még egy: milyen homeopátiás cuccot javasolsz és hogy kell azt használni?

 • 2007.01.15 14:06:37szeszter

  rantanpla: igaz, túlzó volt az összehsaonlításom. sorry.

  viszont, ha évszázadok óta használják, akkor úgy gondolom, hogy van alapja. (sok ilyen dolog van sztem a mindennapokban.)

  A megfojtás: nekem mindenki ezzel jött, amiért egy idő után "haraptam". Nappal mellete vagyunk mindig, alvásnál pedig mindig olyan ruha van rajta, ami elöl gombos/patentos, oda lecsatolom és nem tud a nyakáig felhúzódni, akárhogy tekereg is.

  Léncszemet lenyeli: nagyon erős zsinórön van + minden egyes szem után szorosan el van csomózva. Amúgy sztem ha lenyeli, tuti kijön :)

 • 2007.01.15 14:07:01titi

  Rantanplan, tudtad, hogy a cinikus ember valójában értéktévesztő? Mellesleg hinni k*rvára nem csak a templomban kell, templomon kívül sokkal inkább!

 • 2007.01.15 14:08:39titi

  bocs. kivagyok a láz miatt. mára abbahagyom.

 • 2007.01.15 14:10:55p.eszter

  Végre egy téma, ahol nem mint szenvedő alany szólok hozzá. Pedig megijedtem, amikor 3hónaposan nekiállt fogzani a fiam (az álnok férjem eltitkolta, h neki is ilyen korán kibújtak az első fogai), de aztán minden nagyobb gond nélkül megúsztuk. Néha egy kis Dentinox gél segített. Most bújik a hátsó négy rágófoga egyszerre, néha mondja, hogy fáj a foga, de játékkal el lehet terelni a figyelmét. Amúgy én is azt gondolom, hogy ez legyen az életben a legnagyobb bajuk.

 • 2007.01.15 15:14:35eszter

  titi, a cikben van: Viburcol kúpot, Chamomilla 9 CH-t és Sedatif PC-t, sajnos még nem vagyok szaki a témában, én is csak onnan tudok lesni. De majd ha megyek homeopata suliba, akkor osztom az észt. Egyelőre még mindig csak a terhesség-szülés homeopatiás kiskönyvem van, amit már ajánlottam nektek. Azaz, ha van vmi problémátok terhesség alatt, akkor bemásolom a megoldást. Én amúgy hiszek nagyon a homeopátiában. Kár, hogy ennyire alultámogatott a szakmai háttere.

 • 2007.01.15 15:41:10ficánka

  az én gyerekemnek még nem jönnek a fogai,de a doktor bácsi nagyon támogatja a homeopátiás szereket. A Viburcol kúpot mi is néha használjuk, de csak végszükség esetén, elvem ugyanis az, hogy lehetőleg megpróbálom dajkálni illetve babusgatni a gyereket amitől hála isten legtöbbször megnyugszik.Egyébként is miért tömjenek egy csecsemőt antibiotikummal ha nem muszáj.Ez a borostyán lánc tényleg használ?Mennyibe kerül, hol kapható? Ha aktuális lesz szívesen kipróbálnám

 • 2007.01.15 15:58:10szeszter

  ficánka: én fentebb írtam a láncról, mi használjuk és eddig még nem volt bajunk a fogkkal (igaz még csak 4 van).

 • 2007.01.15 16:50:53galiba

  Azért mielőtt az ember homeopátiás szerhez kapna, itt is igaz, hogy érdemes szakemberrel konzultálni. Babája válogatja, hogy milyen típusba tartozik. A mi doktor nénink homeopátiás orvos is. Éppen első fog kibújásával küzködünk. Chamomillára azt mondta, hogy Bebének túl erős, másik szert javasolt.

 • 2007.01.15 20:11:27titi

  eszter, most nyomtuk be a kúpot. emelni fogja a lázát? síkideg vagyok.

 • 2007.01.15 20:53:09eszter

  ne izgulj, tit, nem lesz baja! tuti! A láz akkor baj, ha magas. Addig meg csak teszi a dolgát a szervezet. Nyuginyugi. Kakaó, forró fürdő, gyereket magad mellé, ha nagyon izgulsz és bújjatok össze.

 • 2007.01.16 11:14:30titi

  kösz, eszter, kirinyáltam magam. először és utoljára próbáltam ki olyan gyógyszert, aminek nem néztem eléggé utána. alapból nem vagyok hülye, de most nagyon az voltam. első gyerekem marhára nem így reagált a fogzásra. megyek, meditálok

 • 2007.01.18 07:03:03babateve

  2 gyerek ( akik voltak ám kisbabák is !) után az a véleményem,. hogy ez a fogzás kérédés túl van dimenzionálva. Nálunk nagyobbrészt absz észre sem vettük, hogy kijött egy-egy fog, ez a békésebb és nyügösebb gyereknél egyaránt igy volt. Egy baba folyamatosan fogzik, ilyen erővel végignyafizhatná az egész babakorát, hálistennek ilyet nem tettek.Nálunk a nyügösség mögött mindig volt valami egyéb ok, ami előbb vagy utóbb ki is derült. Ja, a lényeg! Nálunk a 2 gyerek között 5 és fél év van, szóval a nagyobbik éppen elkezdte váltani a tejfogait igazi fogakra, amikor a kicsi fogzani kezdett. És ilyen módon a nagyobbiktól kérdezgettük, hogy neki fáj-e , ha kibujik egy-egy igazi foga a kiesett tejfog helyére. Nagyon jól szórakozott a kérdéseken és mndig az volt a válasza, hogy absz nem fáj, dehogy!

 • 2007.01.18 09:04:37manci

  "2 gyerek ( akik voltak ám kisbabák is !) után az a véleményem,. hogy ez a fogzás kérédés túl van dimenzionálva"

  babateve: szerintem 2 gyerek túl kicsi minta ahhoz, hogy a fenti következtetést levond! Az én lányomat megviseli a fogzás, mégsem mondom azt, hogy biztos minden gyereket! Maradjunk annyiban, hogy valakinél nem problémás a dolog, de van olyan is, hogy igenis nagyon fájdalmas. Az a szülő pedig, akinek a gyereke megúszta a fogzást különösebb gond és fájdalom nélkül, az tegye össze a két kezét és rebegjen hálaimát az ég felé, de még véletlenül se bagatellizálja el mások kínlódását!

 • 2007.01.18 09:43:42eszter

  babateve, nekem 3 gyerekemnek nem volt SEMMI baja EDDIG a fogzással. Majd a 6 éves lányom a 6os maradandó örlők áttörését szenvedte meg, szegény. Afta, herpesz, fájdalom, láz, duzzanat. És a fiamnak is még csak 6 foga jött ki, de nem lehet tudni, hogy mi lesz még az örlőknél. Baráti családban is a 4. gyerek ordította szét magát a fájdalomtól.

 • 2007.01.18 12:44:33jidele

  Babateve: fogzás fáj(hat). Nekem csecsemőként is kín volt, felnőttként meg még nagyobb. 2éven át kisebb-nagyobb szünetekkel bújtak ki a bölcsességfogaim. Amikor nekiindultak, olyan voltam, mint egy kisbaba: hűtőzselé, állandóan vmi a számban, folyt a nyálam, láz, és a poklok pokla. Nővérem babaként se vette észre, felnőttként se. Szóval ez is emberfüggő. Bár én bármit előbb, mint láncot egy csecsemő nyakába, azzal együtt, hogy tudom, milyen fájdalmas a fogzás.

 • 2007.01.18 15:59:36babateve

  manci: nem irtam azt , hogy biztos igy van amit irok, csak hogy nálunk igy volt. jidele: emlékszel a saját babakori fogzásodra?:-))))) sztem a felnőttkori bölcsességfog egész más tészta, nekem akkor mondta a fogorvos, mikor felvágta az enyémet.Egyébként az itteni csapatban egy egy anyukának 1-4 fős mintája lehet, szóval akkor mindeki kussoljon a saját átélt dolgairól, mert nem 1000 fős a mintája? Vagy hogy érted?

 • 2007.01.18 16:40:57manci

  babateve: csak ismételni tudom magam, illetve téged! Ezt írtad:  "2 gyerek ( akik voltak ám kisbabák is !) után az a véleményem,. hogy ez a fogzás kérédés túl van dimenzionálva"  Nem azt írtad, hogy szerencsére a te gyerekeidnek nem fájt, hanem, hogy túl van dimenzionálva. Hát szerintem meg nincs túldimenzionálva. Mást nem nagyon tudok az előző kommentemhez hozzátenni.  És még véletlenül sem mondtam és nem is gondoltam, hogy bárkinek kussolnia kéne, ez nem az én stílusom, úgyhogy ne csinálj úgy, mintha ezt sugallta volna a hozzászólásom. Köszi.

 • 2007.01.18 17:27:19jidele

  statisztikát fogok vezetni, hogy minimum mennyi hozzászólás kell ahhoz, hogy egymást anyázzák az anyukák:D meg táblázatot, hogy ki milyen téren kapott irigylésre méltó, és rémálom gyereket. amúgy nem, nem emlékszem babakori fogzásomra, anyukám emlékezett elködösülő tekintettel, amikor bőgve közöltem, hogy fáj az ínyem, biztos jön a fogam. A tekintetéből ítélve, nem lehetett egyszerű velem akkoriban az élet

 • 2007.01.18 17:30:49babateve

  manci: hogy 2 gyerek kicsi minta e vagy nagy e? ( a te hozzászólásodból idézve) a kussolás lehetőségét vállaltan én irtam nem tőled idéztem, nem is utaltam ilyesmire. Arra vonatkozott, hogy kicsi minta esetén lehet -e az anyának véleménye vagy nem lehet?
  A túldimenzionálásról: minden baba 2 évig folyamatosan fogzik. Perszehogy.De sztem főleg nem ezért nyügösek meg lázasak. Csak, ha az ember lányának nem jut jobb eszébe, azt mondja, jön a foga. Ez 2 évig folyamatosan igaz.

 • 2007.01.18 17:32:18babateve

  jaés: szegény jidele anyukája.! nyügös gyerekkel rémesen nehéz bir lenni.

 • 2007.01.18 17:59:36tris

  hehehe - borostyánlánc! ez jó! Mi jöhet még? Tenyérjóslás? Asztrológia?
  :D

 • 2007.01.18 18:12:58jidele

  sima nyűgös gyerek az nudli és kiskutya füle egy nyűgös Jideléhez képest;)

 • 2007.01.18 18:29:20manci

  babateve! Ahhoz, hogy legyen véleményünk, nem is kell 2 gyerek, nekem pl. csak egy van, sőt akinek nincs gyereke, annak is lehet tapasztalata és bátran megoszthatja velünk. A 2 gyerek csak ahhoz kevés, hogy az ő viselkedésük alapján általánosítsunk. De mindegy, lapozzunk, annyira nem fontos nekem, hogy ebben a vitában győzedelmeskedjek! :)

 • 2007.02.19 13:49:48renege

  Sziasztok! Van valakinek tapasztalata a Viburcol kúppal? Kisfiam ugyanis nagy valószínűséggel fogzik. Két hétig borzalmas éjszakáink voltak. 3 óra alvás egész éjszaka úgy, hogy még azt sem egyszerre. Volt olyan, hogy másfél órán belül 13-szor kellett kiszaladni a felsíró gyerekhez. Órákat ringattuk, ölben kellett tartani, hogy kicsit nyugodtabban aludjon. Végül is jól beleféradtunk.  Amúgy napközben is dörzsöli a fogát, meg érezni is lehet, ezért gondolom, hogy emiatt nem tud aludni. Kipróbáltuk a Viburcol kúpot. Olyan volt, mint a csodaszer. El sem hinném, ha nem látom. Abban a pillanatban múlt el minden baja, ahogy benyomtam a fenekébe. Nem is értem, mert még a doktornő is mondta, hogy a homeopátiás szerek általában csak azután hatnak, ha már többet beadtunk neki. Bálintnál kapásból. Azonnal végigaludt éjszakáink lettek. Most párszor adtunk neki, mert kellett egy kis pihenő, meg szerintem ő is nyugodtabban alszik.  Viszont sajnos nem sok mindent tudok a kúpról. A doktornő annyit mondott, hogy egy csomaggal be lehet neki adni. Az ugye 12 éjszaka. De utána? Tudtok valamit arról, hogy az ilyen homeopátiás szereket mennyi ideig lehet adni, mennyi szünetet kell tartani? Mikor lehet megint adni? Illetve ha mondjuk kúpot nem akarunk adni, akkor érdemes esetleg felváltani a Chamomilla 9 CH-val? Mennyire árt a babának egy ilyen kúp?

  Köszi a segítséget előre is.

 • 2007.02.19 14:29:02p.eszter

  Renege! Mi ugyan nem használtunk ilyen kúpot, de felhívtam Neked a doktornéninket, aki már sok egyéb homeopátiás cuccot ajánlott (mind be is vált), és azt mondta, hogy nyugodtan adhatjátok a következő dobozt, semmiféle káros hatása nincs. Ja! Azt mondta még, hogy általában a naponta szedhető homeopátiás szerek esetében (pl. immunerősítők) kb. kéthavonta kell két hetes szünetet tartani. Én nagyon megbízom ebben a doktornőben, de azért esetleg kérdezz meg mást is!

 • 2007.02.19 14:32:59renege

  p.eszter! Egy angyal vagy! Csak ezért felhívtad a doktornéniteket? Meg vagyok hatódva. Köszönöm szépen!

 • 2007.02.19 14:43:12p.eszter

  Ugyan már Renege! Igazán nincs mit. Nem írtam semmit, mert nem volt tapasztalatom, de amikor a válasz hiányából láttam, h ezexerint másnak sincs, gyors rácsörögtem. Amúgy meg ez itt a "Porontyos csoportterápiás közösségben" természetes. :D Remélem, hamar kibújik az a fránya fogacska! :)

 • 2007.02.19 14:54:13Azurka

  Én is köszönöm p.eszter, mert mi most használjuk el a második dobozt, és nem tartottam volna szünetet. Azért renege ha egyszercsak úgy látod, hogy nem használ, ne legyél elkeseredve... Az elején nálunkis csodaszerként hatott, de így a második doboz vége felé... Lassan olyan, mintha nem is adnék semmit a gyerkőcnek, vagy hozzászokott, vagy jobban fáj az inye.

 • 2007.02.19 15:00:29p.eszter

  Azurka! Neked is szívesen. Ja igen! Tényleg hozzájuk lehet szokni. :(

 • 2007.02.19 15:03:41napos oldal

  Hű, nekem egyelőre csak készenlétben van a kúp, de jó mindezt tudni!

 • 2007.05.17 15:23:57fklara

  Szisztok!  Van még itt vki néha? Mi most értünk el 5 hónapos Peti fiammal a fogzáshoz.

  Látom itt megy a homeopátiás tanácsadás, engem is érdekelne.

  Tudom, hogy ehez is szakember kellene, de most sos a dolog.

  A kúpot kipróbálom, de tud vki mondani vmit a Boraxról és a Sedatif pc-ről vmi bővebbet?

  p.eszter ha vagy még nem tudnád átadni a doktornénid számát? ( ha ő megengedi).

  Pilisen lakunk, lehet hogy esetleg közel lennétek?

  Szivesen meglátogatnám akár.

  Előre is köszi mindenkinek.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta