SZÜLŐSÉG

Drágul a lombibkébi program is

2007. január 15., hétfő 12:06

A gyógyszerár-támogatási kulcsok mérséklése a lombikprogramban részt vevőket is érinti: holnaptól az eddig 50 százalékos támogatottsággal kapott hormoninjekciók árának csak a 25 százalékát finanszírozza a társadalombiztosítás.

Egy hormoninjekció idáig 50 ezer forintba került, holnaptól 75 ezer forintot kell érte fizetni, tudtuk meg a Kaáli Intézet munkatársától. Így az eddig sem olcsó kezelés, amelynek teljes összege egyéntől függően 150-350 ezer forintba került, még drágább lesz a kisbabára vágyó pároknak.

Az intézet munkatársa elmondta, hogy a finanszírozott beültetések számának változása nem lépett érvénybe, egyelőre továbbra is öt kezelést támogat a társadalombiztosítás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.15 13:24:02potyeszka

  Sajnos érintett vagyok ebben a témában,egyik kedves baráti házaspár már túlesett rajta.Mostmár saját zsebből finanszirozzák a dolgot.Bármire képesek egy babáért,de egyszerűen nem jön össze nekik.Hallottam olyanról h vannak akik összeférhetetlenek.

 • 2007.01.15 13:48:48ananasz

  ahaaha, en is hallottam potyeszka, de azt olyat is, h a Kaaliban nem jott ossze tobbszor aztan jol hazamentek a fiatalok es szepen osszehoztak baba(ka)t minden segitseg nelkul. Mit tanithatnak ott a Kaaliban:)))??

 • 2007.01.15 13:53:58potyeszka

  Ananász!Bocsi,de ez a Kaali Pesten van?A barátainkat már nem nagyon akarom faggatni és nagyon tolakodó sem akarok velük lenni,igy nem tudom hogy voltak e már ott.

 • 2007.01.15 14:08:55ananasz

  Potyeszka: igen Bp-n van, de kozelebbit nem tudok, a neten kellene utanajarni. hala, nekunk nagyon nem volt rajuk szuksegunk:))

 • 2007.01.15 14:17:46thais

  Én is hallottam valami affélét, hogy a hasonló génállományú (nem rokon) embereknek nem jön össze. Az állatvilág megoldja, szaglásssal. Mi emberek, ezt már nem tudjuk. Ha tudnánk, már az első randin kiderülne, hogy a saját szagunk alapján nem érdemes találkozni. (haha!)Egyes állatfajoknál a nőstény eltávolítja magából a nem alkalmas hím spermiumát, az meg higyjen azt, amit akar. Így kivárja azt a spermiumot, ami genetikailag neki a legjobb. Olyat is hallottam, hogy egy pár nem a megfelelő hónapokban és napszakban kísérletezett. Vannak különböző típusok, akik egy meghatározott napszakban pl. könnyebben megfogannak. Ha ezt nem használja ki valaki önhibáján kívül (nem tud róla), nehezebben jön össze a baba. Nekem az összes gyerekem ősz végén fogant. Valamiért máskor nem sikerült. Lehet, hogy a fogamzásgátlásnál is fel lehet használni? Erre nem esküdnék meg.
  Aki ezért fizet, azzal nagyon egyet tudok érezni. Nehéz lehet. Egy Zamjatyin nevű XX. századi szerzőnek van egy novellája, Árvíz a címe. Ezzel a problémával foglalkozik filozófiai és pszichológiai síkon. Nagyon érdekes, nem tudom, megvan-e magyar fordításban. Érdemes elolvasni.

 • 2007.01.15 14:20:40potyeszka

  Köszi,szerencsére nekünk sincsenek ilyen gondjaink,ha a rajtam múlna alien királynő lehetnék,aki feszt szül,olyan hamar teherbe estem.

 • 2007.01.15 14:24:22p.eszter

  Ez tényleg húsbavágó kérdés. Én is azt hittem évekig, hogy csak így lehet majd gyerekem. Próbálkoztunk az exférjemmel hónapokig hormongyógyszerekkel sikertelenül, akkor javasolták a lombik-programot. A házasság -nem emiatt- nem jött össze, jött az új pasi, fél év múlva már terhes is voltam. De ha ne adj' isten rákényszerültünk volna, nem tudom, miből sikerült volna finanszírozni. Lelketlenség még az is, hogy tudod, hogy ott ketyeg az az öt alkalom, és ha nem jön össze, nincs tovább. Stresszelve még "hagyományosan" se szokott összejönni, nemhogy így. Vajon sokgyerekes férfiak döntöttek az emelésről?

 • 2007.01.15 14:54:07thais

  Nem sokgyermekes, hanem "pénzagyú".

 • 2007.01.15 15:01:47potyeszka

  Miért ilyen nagy f...kalap pénzagyú férfiak döntenek el ilyen komoly dolgot,plussz még a meddővé tételt is ők szabják meg!Na nem vagyok ám férfi gyűlölő,csak fel hergeltem magam.

 • 2007.01.15 23:16:27Katalma

  Hogy valami okosat hozzászóljak már én is, hehe...

  Szal, ami a fogamzást illeti, annak, ha nem jön össze, állítólag igen gyakran 2 oka van.

  Az egyik "csupán" lelki, vagy a férfi, vagy a nő tudat alatt fél a gyerekvállalástól - és döbbenetes, de valójában egy pszichológus tudna segíteni, vagy olyan helyzet, amikor hosszabb időre (pl. nyaralás idejére) felügyelni kell egy gyerekre - és ez oldhatja fel a félelmet.

  Ugyancsak lelki ok az is, ha annyira akarják, annyira próbálják összehozni a babát, hogy teljesen rágörcsölnek, és az így keletkezett feszültség az akadály. Ilyenkor jó segítség lehet, ha átmenetileg jegeli a pár a babaprojektet - és csak a maga örömére, nyaralgat egy félévig, bulizni jár, szeretkezik (védekezés nélkül, de télleg az örömért, nem a babáért). Sokszor 1-2-3 éves meddő próbálkozás után egy ilyen, mondjuk félévesre tervezett szünet hozza meg a gyümölcsét alig 2 hónap alatt.

  A másik, hogy kissé furcsa elképzelések vannak némely fiatalok fejében a szex-fogamzás kapcsolatáról. Nekem egy doki mondta, hogy ha heti 2-3 alkalom és legalább 1 év próbálozás után még mindig nem jön össze, akkor esetleg lehet kezdeni aggódni, meg meddőségi vizsgálatokat csináltatni, addig sokszor csak felesleges stresszt és beavatkozásokat ér el a meddőségi kezeléssel az ember.

  Természetesen ott van még az életmód kérdés, a táplákozás, sport, intim torna (férfinek, nőnek), csomó hétköznapi apróság segíthet.  Nnapersze, mit pofázok én, mikor alig 2 hónap alatt összejött... :P Szóval igaziból nem vagyok kompetens a témában. De tény, hogy nem stresszeltem rajta, hogy összejön-e márisazonnal, hanem élveztem az életet, és bíztam benne, hogy összejön.

 • 2007.01.16 08:58:45gyöngy1

  Szerintem akkor lehetne logikusnak nevezni ezt a dràgítàst, ha vele pàrhuzamosan megkönnyítenék az örökbefogadàst; megnövelnék, és hatékonyabbà tennék a csalàdi teràpiákat, hogy kevesebb "beteg" csalàd legyen (értem itt a csonka-csalàdokat, a bàntalmazott hàzasfélt, vagy gyereket, a pszichológiailag sérült gyerekeket); illetve javítanànak a mozgàs, vagy értelmisérült gyerekek körülményein; segítenének a kisebbségböl szàrmazó gyerekek beilleszkedésén.

  Összefoglalva, ha màr a "mennyiséget" nem tàmogatjàk, akkor legalàbb a körülményeket javítanàk.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta