SZÜLŐSÉG

Anya sem alszik éjszaka

2007. január 13., szombat 11:19

Anyák az éjszakában. Nem, nem arról lesz szó, hogy a nő kiszabadul az éjszakába több hónap szoptatás és fejés után, bár az sem lenne unalmas téma. Konkrétan arról a másik életről, amit anyák ezrei élnek éjszaka.


Hiába próbáltunk kismama korunkban felkészülni a kialvatlanságra, hiába mondjuk, hogy hozzá vagyunk mi szokva az éjszakázáshoz, mert későn fekszünk, vagy éjjel tanulunk. A gyerekezés az más! A kis hedonista ugyanis akkor kel, amikor ő akar. Márpedig amelyik fel akar kelni, mert olyan, az fel is fog. Éjjel. Az éjszakai szoptatásról már többször is volt szó, szóval az alábbiakban az egyéb kategóriát boncolgatom.Hogyan tudjuk elrontani a gyerekeink alvókáját? Először is a cumival, amely ugye arra van hivatva, hogy megnyugodjon és elaludjon vele. Nos, erre az apró kis izére egészen biztosan fel fog ébredni. Először is, mert keresi, másodszor mert általában csörög a fogója. Éjszakánként többször is matathatunk utána és dughatjuk vissza a csöpp kis követelőző szájba.

Aztán remekül elronthatjuk még azzal is, hogy itatjuk. Igen, kedves anyatársaim, töredelmesen bevallom, én is elkövettem ezt a hibát. Kettes számú versenyzővel kerek egy évig játszottuk ezt az éjszakai társasjátékot.

Van olyan gyerek, aki ok nélkül ébred. Drámaibb esetben nem alszik vissza rögtön, sőt, szórakoztatásra vágyik. Nos, ezen gyermekek anyukái úgy hallgatják a jól alvó babák mamáit, mintha csodáról beszélnének. Számukra az éjszakát átalvó gyerek városi legenda.

Kezdetben az ember még reménykedik, hogy ha ma nagyon rossz éjszakánk volt, a holnapi ezzel összefüggésben, egészen biztosan nagyon jó lesz. De hamarosan ki kell hogy ábránduljunk, semmi kapcsolat nincs a kettő között.

Aztán megpróbálunk valami rendszerességet keresni abban, hogy most a drága gyermek miért is volt fent. Mondhatjuk, hogy a fronttól. Jön a hideg. Vagy a meleg. Esetleg erősen fúj a szél. De ha történetesen egyik sem illeszthető be megoldásként, akkor rögtön elővehetjük a mindig tökéletes okot: biztosan jön a foga.

A későbbiekben már nem gondolunk semmire, mert teljesen hozzászoktunk ahhoz a tényhez, hogy felébredünk. Mi több, természetes. Már nem számoljuk, hogy éjjelente hányszor takartuk be, itattuk meg, dugtunk cumit a szájába. Nem hasonlítgatjuk az előző éjszakához a mait, a legrosszabbhoz a mostanit, egyszerűen szerzetesi alázattal bolyongunk az éjszakában.

Ezt az állapotot aztán az követi, amikor olyan szinten kialvatlanok vagyunk, hogy gyakorlatilag egész nap azon agyalunk, hogy mikor tudunk hunyni egy keveset. A memóriánk egyszerűen eltűnik. Vannak anyák, akik határozottan agresszívé válnak éjjel felébredéskor. Megeshet, hogy az alvó apuka, aki amúgy édesdeden átalussza a gyermek hónapok óta tartó éjszakai ámokfutását, egyszer csak anya „Aludjál már az isten áldjon meg!” üvöltésére ébred. Nos, ez az a pillanat, amikor cselekedni kell! Apa, ha eddig nem tette volna, csatasorba kell, hogy álljon! Anyának pedig szorgalmasan és kitartóan, legfőképpen pedig következetesen be kell tartani a „nem veszem ki a helyéről” pontot.

Érdemes elmerülni az éjszakai átalvásról szóló irodalomban, és eldönteni, hogy mely irányzathoz tartozunk lélekben. És ahhoz tartsuk magunkat. A gyerekek többsége, egy bizonyos kor után valóban megtanul magától aludni. Sajnos vannak persze kivételek, akik évekig gyötrik elsősorban anyukájukat. Nekem van jól alvó gyerekem és rossz alvó gyerekem is. A rossz alvó jött később. És sokat gondolkodtam azon, hogy milyen jó, hogy az első gyerek jól aludt, mert fordított esetben biztosan nehezen vettek volna rá arra, hogy kistestvére szülessen.

Gondoljunk tehát kialvatlan sorstársainkra és rebegjünk egy halk imát a nőkért, akik a kilométereket róják a parkettán. Éjjel. Anyatársaim, kitartás! A gimiben már nem mi cipeljük őket!

win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.18 20:54:44mcbaron

  Nyuli - én igen. Egy példának kitűnő a kettes hozzászólást írt versenyző.

  Manci - néhány ember elkötelezettségét nem vonhatom kétségbe, nem is tettem. És még jótanácsokat se osztogattam. Elmondtam néhány dolgot, amit eleddig némelyeknél homály fedett, holott mindannyian az internet előtt ülünk.

 • 2007.01.18 21:40:06Vantejem

  Kenyérdobálók-miért is van ez a dedós vita? Mindenki úgy csinálja a kajcsi adást, ahogy tudta és ahogy a legjobbnak látta. Én részemről szopiztatni akartam és utánamásztam a témának (Szoptatós könyv, csecsemős, védőnő, net-utóbbi sajna későn, de akkor már külföldi is stb).Van, aki végig szopiztatta az első babót (+2tejtestvért) és van, aki nem (családi tragédia, nem termelődött elég stb.) a lényeg, hogy szép, egészséges gyerkőceitek vannak.

  Mcbaron, itt sajnos a jótanácsot ba@gatásnak veszik, a tudást kioktatásnak stb. Nekem szimpi amit írtál. Másrészt meg a gyerkőc 2hónapos koráig én sajna inkább a védőnőre meg a kórházi csecsemősre (sajnos ahány, annyi félét mondott és beetette a gyerkőcöt) na meg az LLL-re hallgattam, így aztán mindent kipróbáltam, még a szoptanítot is. Tudja itt valaki hogy mi az? Na ja, elkötelezetten akartam szoptatni és most, ha nem is szopizik rendesen a gyerkőcöm, de tejcit tudok adni neki, mert van és lesz és akárki akármit mond, akkor is hurrá!
  Mellesleg a tápszert sem adják ingyen.
  Fú, na most dobáljatok:)) Már csak röhögök rajta:)

 • 2007.01.18 22:08:01a-a

  Üdv mindenkinek!
  vantejem: szerintem senki nem veszi annak a jótanácsot, aminek szerinted. Sőt van, aki eleve jótanácsért fordul a többiekhez. És a tudás nem bűn, csak nem szabad elfelejteni, hogy a tudás a nemtudás felismerésével kezdődik. És mivel senki nem rendelkezik a csalatkozhatatlanság kiváltságával, a tudásunk sem lehet teljes. Senki nem azt vitatta, hogy amit mcbaron írt, az igaz - mármint az anyatej fontossága -, csak a stílust kifogásoltuk. És a kettő nem ugyanaz. Messze nem mindegy, milyen formába öltözteted, amit mondasz. (Mellesleg mondj egy témát, és félóra felkészülés után mindent bebizonyítok, és mindennek az ellenkezőjét is. És mindent alá tudok majd támasztani szakkönyvekkel, statisztikai adatokkal, stb. Szóval a tudás relatív.)

 • 2007.01.18 22:09:06babó

  najó, én is belepofázok, végigolvasatm a kommenteket, mert a párom sörözni ment, gyerkőc meg bealudt :))  úgy látom, hogy mcbaron, te nagyon haragszol néhány anyukára, akiet ismersz, vagy hallottál róluk, vagy olvastál valamilyen statisztikát, akik között biztos vannak lusták, kényelmesek, és ezért táppal etetik a gyerekeiket. van ilyen, a kórházan annak idején én is összefutottam ilyen vélménnyel. lelke rajta.  de ahogy látom, a többség nem ilyen. és azt is látom, hogy itt sokan sokat megtettek azért, hogy a gyerekük szophasson. nekem is volt mellgyulladásom, messze nem olyan durva, mint amiket itt leírtak páran (minden tiszteletem az övék), és időnként szoptatás közben bőgve csak azért tudtam végigcsinálni, mert tudtam, hogy máshogy nem lesz vége, csak ha szépen ketten a gyerkőcömmel kidolgozzuk azt a követ a cicimől. ügyes kislány volt, na... :))  szóval szerintem a többség itten tudja, hogy ez fonntos, a kettes számú hozzászóló pedig ahogy látom kezdő volt és többen azt tanácsoltuk neki, hogy szoptasson. reméljük használt, és azért nem ír azóta, mert boldogan ciciztet. meg lehet, hogy máshonnan más, talán nem jó tanácsot kapott, ilyen is van.  így nem köllene itt bántani senkit, és ne írjátok, hogy de én csak... (ja mindenki csak visszaüt), szóval amilyen érzékenyek tudunk lenni, épp azért mert aaannyira szuper anyukák akarunk lenni, hogy még parázunk is emiatt, még a tárgyilagos kioktatás is bántó lehet.  és bántani akarjuk egymást??? neeeem :))  most mindenki egymás vállára borul, és zokogva elalszik, aztán megy visszalatatni a babókáját :))

 • 2007.01.18 22:26:31Nyuli

  mcbaron. Szerintem a kettes hsz pontt arról szól, hogy az illető segítséget kér. Pont, hogy szoptatni szerete, de gondjai vannak. Gondolom azért te sem ítéled el, hogy míg nem sikerül ezeket megoldania, hozzátáplál. De szoptat és remélem nem adja fel.

  Ebben szerintem mindannyian támogattuk.

  Tehát továbbra sem látom, hogy hol vannak itt azok a nők, akiket felelőtlennek tartasz.  tehát hol a "tény, hogy sok anyuka keveset tud, és ok nélkül tápszerez, mint ahogy egynéhány topiktársunk is tette."

  Szerintem, pont az okozza feszkót, hogy valami olyanért támadod a jelenlévőket, amit nem tettek.  És kérlek ismételd meg azt a "néhány dolgot, amit eleddig némelyeknél homály fedett" Hiába keresem nem találom, de természetesen lehet, hogy figyelmetlen voltam.

  Tényleg érdekel, hogy mire gondolsz.

 • 2007.01.18 23:06:22dokineni

  Miért egymással küzdötök és miért nem mondjuk azért, hogy
  - visszaállítsák az eltörölt tandíjmentességet a GYES/GYED stb alatt?
  - hogy végre lehessen közlekedni babakocsival Budapest utcáin?

  pezster, nem rád gondoltam, de most, hogy így magadra vetted...
  Mcbaron, add fel, látod, hogy felesleges...
  Vantejem, Te is...


  A lehető legjobbakat mindenkinek! és mindenki csinálja a legjobb belátása szerint!

 • 2007.01.18 23:18:55mcbaron

  Vantejem - :)))

  Nyuli, baboka - no. Épp ez az. Kettesnek valójában nincsenek gondjai. 50ml az pont szép mennyiség, holnap majd több lesz, és még több. Feltéve, ha sűrűn van cicin, és nem táppal pótol. Kár, hogy ilyen hamar feladta, ha többet tudott volna, nem kellett volna tápszerért szaladni. Kár, hogy a többség hozzátette a jótanácsa végére, hogy még mindig ott a tápszer. Mivel ilyen gyorsan kiváltotta, pontosan tudja ez ő maga is.
  A vitánk tényleg dedós szintre süllyedt, és csak néhány hsz-ből derült ki, hogy miért nyúltak tápszerért, ők. Homályos pontok: azt hiszi, kevés a teje, és ezért nyúl tápszerért. Hogy kevés a teje, azt csak abból az egyetlen tényből állapítja meg, hogy szerinte nem fejlődik úgy a baba súlya, ahogy azt ő szeretné. Másik eset: tejmennyiség átmeneti csökkenése (ez lehet mensi előtt)esetén tápot ad, pedig rendeződne az egész helyzet néhány nap alatt. A baba meg legfeljebb sűrűbben kér enni.
  Most megyek, mert úgy néz ki alhatok végre.

 • 2007.01.18 23:20:19mcbaron

  OK, dokinéni, teljesen igazad van! Feladom.

 • 2007.01.18 23:36:49katampusz

  sajnálnám ha feladnátok, én nagyon jól szórakozom azon, hogy teátrális stílusban hatalmas mellénnyel döngetitek a nyitott kapukat.....  meg egyébként is, aki "á"-t mond, mondjon "b"-t is, kössétek az ebet a karóhoz és ne hagyjátok annyiban. ezt a neveletlen csürhét igenis meg kell rendszabályozni és bele kell verni a fejükbe azt ami már amúgy is benne van...

  ez így nem ér, csak így lelépni, mikor a fele bandát jól felhúztátok. kezdek gyanakodni, hogy valamilyen összeesküvés van a háttérben, aminek az a célja, hogy az unalmas topikokban jó kis vitriolos összezördülést gerjesszenek.

 • 2007.01.18 23:51:06jidele

  (sokadik próbálkozás-egyszer csak átmegy)
  nnna, a nővérem hosszasan válaszolt (mindig hosszasan válaszol,de én nem tudom olyan frappánsan megfogalmazni, aholgy ő), de a lényeg a kövtkező: az anyatej mindig a baba igényeinek megfeleleően termelődik, összetétele folyamatosan változik. az, hogy nem elég tápanyagdús,csak alultáplált anyák esetében fordul elő. sokféle probléma állhat a mögött, hogy a szoptatás nem sikeres, ezért bármilyen gond esetén szakértőhöz kell fordulni.
  Amit még én tennék hozzá: tényleg forduljatok szakértőhöz, ahogy tennétek bármilyen más baj esetén. Az anyatej a legjobb a gyereknek, és ha van megoldás, akkor azt meg kell találni. Tudom, hogy sokan nem szeretik az LLL-seket, d tényleg értik a dolgukat. EZT TANULJÁK, EZ A SZAKMÁJUK. Ha vkinek segítségre van szüksége, adja meg az emilcímét, összehozom a nővéremmel. Ismerem, nem fog senkit kioktatni, hanem normálisan segíteni fog.

 • 2007.01.19 00:20:55cozumel

  Jidele
  A noverednek nincsenek veletlenul kisfiu ikrei?

 • 2007.01.19 00:26:06jidele

  de, 4hónaposak. csak nem ismered?

 • 2007.01.19 00:29:46Hicudzsi

  Jidele!

  Az LLL-esek között elég sok a keményebbvonalas anyuka.. hát az ő stílusuk nem túl kedves. Ajánlom még nektek a www.szoptatasert.hu oldalt, onnan ismerek több tanácsadót és mind nagyon kedvesek és segítőkészek!

 • 2007.01.19 00:38:57cozumel

  De igen:-)
  Es van ket nagyobb lanya, ugye?

  Jidele novere nem vaskalapos LLL-s tanacsado, ezt en is garantalom. Volt vele nehany "szoparbajunk", de abszolut intelligensen es segitokeszen all a temahoz.
  Es ami a legfontosabb, ugye, hogy nem itelkezik...

 • 2007.01.19 00:42:13cozumel

  A vaskalapos LLL-s tanacsadon azt a nehany holgyet ertem, akikkel az NLC-n futottam ossze, es stilusuk egyszeruen bicskanyitogato volt.

 • 2007.01.19 00:42:24jidele

  Hicudzsi, én meg az LLL-ből ismerek több tanácsadót, és ők is mind kedvesek. Most versenyeztessük őket?
  Amúgy ezért nem akartam ebbe belemenni, mert mindig ez a vége. ha nem tetszik a stílusa, hívsz egy másikat, vannak egy páran...a továbbiakban, akinek kérdése van www.lll.hu

 • 2007.01.19 00:44:42Hicudzsi

  Jidele! Bocsi, dehogy akarok versenyeztetni. Csak volt egy-két olyan anyuka ismerősöm aki rossz tanácsadóba futott bele és végleg elment a kedve a tejesditől.

 • 2007.01.19 00:47:23Hicudzsi

  Inkább csak alternatívának írtam, hogyha valakinek nem tetszik az ottani stílus...

 • 2007.01.19 00:47:33jidele

  ah, megnyugodtam, hogy átment a vizsgán:) igen, ő lesz az.

 • 2007.01.19 00:51:03jidele

  ok, Hicudzsi, csak erre meg én kapom fel a vizet. amúgy ti miért nem alszotok???

 • 2007.01.19 00:51:56cozumel

  Annanak es nekem bizonyos dolgokban igen mas a velemenyunk, de a vitastilusa miatt maximalisan tisztelem.
  Es finomakat foz:-)))

 • 2007.01.19 00:52:44cozumel

  Mert most furdetem a gyerekeket. Illetve furdetik egymast:-)

 • 2007.01.19 01:22:09Hicudzsi

  Nekem még itt dumál a fiam mellettem, nem akar aludni.

  Már lassan fél egy van.

  de kezd megint feltámadni a szél és azt nem bírja szerintem...

 • 2007.01.19 01:29:14Hicudzsi

  Szép álmokat! Megpróbálom letenni, hátha egy kis cici segít majd neki :) :) :)

 • 2007.01.19 01:30:56cozumel

  Hehe.
  Amikor Mexikoban eltunk, a kicsik kb. 8 honaposan eltek at elso hurrikan elmenyuket. Negyes kategoria volt, szoval nem gyenge.
  Mar elore kesz voltam, hogy vegig fogjak orditani az ejszakat. Ordito vihar, recsego ablaktablak, 35 fok a lakasban, aram nincs...es basszus, egy nyekkenes nelkul vegigaludtak.
  Azota meg az elott sem soha, egyetlen ejszakat nem aludtak at.

 • 2007.01.19 08:53:37szeszter

  megpróbáltam végolvasni a tegnap késő délutántól kezdődő adagot. Mcbarontól meg vantejem hsz-aitól viszont elment a kedvem :(  Ez a szeles dolog nekem egyre érdekesebb. Vajon tényleg megérzik? Asszem a mienk eddig még sose volt nyűgös ez miatt. (most éjjel se, pedig valóban fújt.) És cozumel hsz-át olvasva, akkor aludtak a gyerekek a legjobban.

 • 2007.01.19 09:11:37jidele

  Hogy a szelet megérzik-e nem tudom. De nővérem lányai egyszer kórusban ordítva ébredtek fel, és másnap kiderült, hogy kb abban az időben nagyon erős napkitörés volt. hát nem tudom, de fura hogy mennyire hat ránk az időjárás. Pl. a fronttól meginduló szülések.

 • 2007.01.19 10:21:27Anyatünde

  rosszul alvó gyerkők hogy aludtak ezen a viharos éjjelen? az amúgy babakorától remek alvó legnagyobbat (6.5 éves) kb. 1/2 1-től 2-ig tartott, mire visszaaltattam, az időről időre éjjel kelő legkisebb (11 hónapos) nyekkenés nélkül végigaludta az éjjelt... :-))) ő amúgy reggel 1/2 6 körül felkel egy szopira, de utána visszaalszik.

 • 2007.01.19 10:37:24katampusz

  a mi három hónaposunk meg se nyekkent 11től 5ig. egy kaját ki is hagyott, mert este nyolckor evett utoljára. csodálkoztam, mert az első egy-két hónapban a zaklatott éjszakák és a szeles időjárás között érdekes egybeeséseket találtam, most meg semmi baj nem volt.

 • 2007.01.19 11:32:53p.eszter

  A miénk is egész jól tűrte a szelet, egyszer volt csak fent (mikor bölcsen megjegyezte, h "fújja a széj a jedőnyt"), és mivel 6-körül már felébredt, meg gondolom elnyomta ez az esős idő, fél 2 helyett épp az előbb kezdte meg délutáni alvását.

 • 2007.01.19 11:49:20potyeszka

  Visszatérnék még egy kicsit MC-re!Nagyon hasonlit egy bizonyos AgnusDei-re,aki a Titit bántotta,egy másik poszton.Lehet hogy ugyanaz a személy,csak nevet váltott?Legalábbis a stilus ugyanaz.

 • 2007.01.19 13:05:48napos oldal

  potyeszka, vannak ilyen figurák, nem sok. Itt is volt három. AD és nick volt még hasonló. Kár, hogy nem írt magáról többet. Fiú, lány, hány gyerek, satöbbi.

 • 2007.01.19 13:20:23cozumel

  Szeszter
  a hurrikan utan meg ketszer fordult elo iszonyatos vihar (olyan dorgeseket en Magyarorszagon soha nem hallottam, mi egy szigeten eltunk es ugye ott nagyobb a paratartalom es mivel a viz jol vezeti a hanghullamokat, a zaj valami eszbonto)
  Mindket alkalommal paraztam, hogy ha ezek felebrednek, akkor kitepem a hajam, mert ugy fognak uvolteni a felelemtol, hogy keptelenseg lesz oket megnyugtatni.

  Mindketszer vegigaludtak a vihart.

  Visoznt egyszer nappal volt ilyen vihar, es a fiam annyira sirt, es minden villamlasnal szo szerint ereztem, ahogy a szive majd kiugrik a mellkasabol, nana, hogy uvoltott a kicsi.
  O amugy is sokaig iszonyat erzekeny volt a zajokra, az utcan egy hangosabb kocsi miatt is mindig ki kellett vennem, mert szetuvoltotte a kornyeket. Ha meg mento jott el mellettunk, na azt hagyjuk.

  A lanyom meg csak allt az agyaban, remulten, csalodottan, hog ot nem veszem fel. De akkor mar olyan 9 hosak voltak es nem birtam a kettot egyszerre felvenni.

  Szerencsere gyorsan elvonult az a dorgedelem.

 • 2007.01.19 14:43:09potyeszka

  Ha már szóba jött az esti vihar,a szomszéd fakeritése bedőlt a kertünkbe,ilyenkor kinek a dolga helyrehozni?Mi sarok ház vagyunk,és a szomszéd az a bizonyos származású,nem merem leirni mert a múltkor is gond volt vele,nem is érdekli.

 • 2007.01.19 14:52:32katampusz

  potyeszka, ez egyértelmű, a viharé.

 • 2007.01.19 14:56:23potyeszka

  Jó majd szólok neki hogy jöjjön segiteni,bár dehogyis hiszen akkor megint csak a baj van vele.

 • 2007.01.22 12:12:25Tori

  Luca soha nem aludt olyan mélyeket, mint egy-egy nagyobb vihar alatt. Nagyon látványos volt, hogy a vihar közeledtét érző extranyűgös gyerek szabályosan elájul, egyik pillanatról a másikra, mintha fejbekólintották volna, méghozzá abban a szent pillanatban, hogy elered az eső. Egy ilyen alkalommal, amikor le akartam tenni a kiságyba, megbotlottam, a gyereket magasról ejtettem az ágyba és rá is estem. Meg se rezzent. Azóta is hitetlenkedve gondolok az esetre.

 • 2007.01.23 01:42:13cozumel

  Valahogy naluk meg intenzivebb a mely alvas, ugyanakkor a feluletes alvas meg feluletesebb...  Ha nagyon alszanak, akkor tenyleg helikopter is landolhat a haz tetejen; de ha nem, akkor arra is felebrednek, hogy egy hangya megbotlik az agy lababan:-)

 • 2007.01.23 08:10:00p.eszter

  Remélem belekukkantotok még ebbe a posztba. Szeretnék tanácsot kérni szobatisztasággal kapcsolatban. Hitetlenkedve tapasztalom, h a kétéves Peti fiam egyik napról a másikra "szobatiszta" lett (lassan egy hete). Talán egyszer volt "baleset", mikor a nagy játkéban későn szólt. Viszont azóta éjjel többször felébred (3x-5x), sokszor rá is ül a bilire, néha említi, h "jön a pisi", de van, mikor csak tásaság kell neki. Lehetséges, hogy a nappali bilire-rohangálás tudat alatt benne van és éjjel is akkor ébred fel, ha pisilie kell? Lassan megint zombi leszek, annyit ugráltat minden éjjel.:S

 • 2007.01.23 08:46:54eszter

  p.eszter. Ha éjszakára is teljesen szobatiszta lett, akkor valszeg beállt nála az a hormontermelés, ami gondoskodik arról, hogy éjszaka kevesebb, sűrűb legyen a vizelet (ADH). sztem éjszaka nem kell annyiszor pisilnie, mint napközben, de úgy látszik élvezi, hogy ezt nem hagyod ki, és kiszolgálod. Mivel szobatisztaságról van szó, én is pattognék neki, mert ugye ez nem olyan, mint ha szomjas lenne fél l víz után, mert mi van, ha tényleg pisilnie kell. Azért éreztesd vele, hogy lehetőleg akkor szóljon, ha tényleg pisilnie kell.

 • 2007.01.23 09:06:47p.eszter

  Eszter, köszi. Egyelőre még nem szól mindig éjjel, h pisilnie kell, ez olyan rapszódikus. Van, mikor tényleg pisil, aztán meg nem, mindenesetre a pelusba kevesebb kerül reggelre, mint eddig. Szóval legyek türelmes, igaz? (az van nekem a legkevesebb:S):D

 • 2008.01.09 21:33:28zsombi

  Sziasztok! Úgy látom régen nem járt itt senki, de úgy kiakadtam, hogy hangot kell adnom a véleményemnek. Ficánka mit látsz mikor a lelkedbe nézel? Nem létezik, hogy az ösztöneid ennyit hoznak ki belőled. Igaza volt dokinéni hozzászólónak! Tökéletesen egyetértek vele. Szülésznő voltam.

  A kisbabád a legbecsesebb kincs, egyedülálló csoda. Az úgy van, hogy tök éretlenül születik az ember gyereke a világra. Az egyetlen akitől mindent, amit csak vágyhat megkaphat: AZ ÉDESANYA!!! Döbbenet, hogy szinte tárgyként, elvégzendő feladatként éled meg ezt a csodát. Nem olvastam el a hozzászólásokat végig, és ezt a kommentet is többszöri nekifutásra írtam meg. A második gyerkőcöm 5 hónapos és eközben 3x sírt fel. Azonnal ölbevettem cicit neki! :D pár korty és már aludt is. A kisbabák bizony ilyen macerásak. Tanítani egy 8 hetes kis ösztöngombolyagot ez valami vicc? Annak a tested melege, az édes tejed, az ölelésed, a cicid csak úgy, "komfort szopizni" (az LLL oldalon megtudod mi az) kell. Nekem is osztották az észt az első gyerekemnél pl: az öreg védőnő:

  -Ne szoptassak olyan gyakran, mert belesavanyodik a gyerekbe a tej, (ezen egy szoptatási tanácsadó orvosnő jót röhögött!!!).

  Meglátta az akkor 3 hónapos babámat az ágyunkon aludni szerinte:

  - ez nem jó, mert megszokja és többé nem alszik a kiságyába (nem szokta meg, bárhol, bármikor elaludt CSAK NEKEM ott kellett lennem)

  és egyéb, diplomás egészségügyis anyukától, sőt nagyitól, szégyenletes tanácsok. Az édesapám egyszerűen kijelentette, minden gyerek egy terrorista. (Meg is látszik rajta, hozzá hogyan álltak a szülei, de ez egy másik fórum témája lenne.) Jó kis támogató környezet igaz? Úgy tűnik nálad már az igény szerinti szoptatás nem működött, pedig az a csecsemőknek a minden. Még a nevében is ott van CSECSemő :D

  Kívánom minél előbb átérezd mit jelenthetsz a kisbabádnak. Annak a határtalan odaadásnak, amit szintén csak az ANYUKÁJÁTÓL kaphat, minél előbb részese legyen. Volt egy hozzászóló aki az LLL-t ajánlotta, tőlük kis füzeteket is vásárolhatsz néhány száz forintért még nagyobb gyerkőcnél is hasznát veheted. Lehet a tápszert már nem hagytad volna el, az ott leírtak segítségével sem. Talán abban azért segíthetne még most is, hogy megértsd az csecsemő a legkiszolgáltatottabb "élőlény" és nekünk anyukáknak "szolgálni" kell. Napirendet így is tarthatsz. És éjjel én is csak csendben, sötétben szoptatok, és jól be is alszunk mindketten :))).

  Ezt vállaltuk.

  Bocsi, de a nagymaminak hogy jön ide bölcsödei tapasztalata? A babád még alig nőtt ki akkor az újszülött korból! Inkább segítsen (ha ideje engedi persze), hogy te csak babázhass. Már eltelt egy év talán ráéreztél már miről is írtam, írtunk eddig. Őszintén kívánom, hogy így legyen!

 • 2008.01.09 22:50:12másutt

  Ne bantsatok Ficankat!  Avagy: akkor bantsatok engem is!

  A gyerekem a KORHAZ OTA atalussza az ejszakat! 1 napos volt, amikor ez eloszor megtortent. Roomingoltunk, a kisbaba, aki 24 oras volt, a baba apukaja es en, harman 1 szobaban. Este 10-kor megetettuk, es elmentunk aludni. Reggel 6-kor jott a vizitelo csecsemos bába, es kerdezte, hanyszor ebresztett a gyerek. Mi ultunk ott, mint a zombik (akkor ebredtunk) es mondtuk: "egyszser sem". Le lettunk cseszve, hogy nem lenne szabad, es keltsuk fel legkozelebb.

  Fel is keltettettuk magunkat az ejszakasokkal, a korhaz tovabbi 3 napja alatt...de nem evett.

  Az utolso ejszaka odaadtuk a csecsemo osztalyra (mi egyedul aludtunk) ahol adtak neki par gramm kajat. Ott iszonyu vilagos volt, neonfeny es 5 masik uvolto csecsemo, igy evett is.  Amikor hazajottunk a korhazbol, a bolcso a mi agyunk melle kerult. A legkisebb neszre is felebredek, de altalaban nem volt semmifele nesz, egy sohaj sem!  Beallitottuk a VEKKERT! Reggel 4-re. A gyereket ugy kellett felrazni.

  15-20 perc volt a felkeltese, utana tovabbi 1,5-2 ora a szoptatas, mert mindig bealudt 2 szivas utan.  1 hettel kesobb feladtuk a dolgot.  Lehet utalni ezert, lehet irigykedni, de a gyerekem azota minumum 6 orat alszik minden ejjel, van, hogy nyolcat. Altalaban lefektetjuk este 8-kor, vacsi utan aludni. 11-12 kozott felkeltjuk es kap meg 1 vacsit. Utana visszafektetjuk. Reggel 6-7 kozott felsir, akkor megszoptatom. Ejjel a papa, mama es baba alszanak, minta tej. NEM EBRESZTEM FEL!

  KESZ.  Volt egy parszor, hogy elobb keltett, 4 ora felett. Soha nem sirassal, csak kis sohajokkal. Azonnal felkeltem ra es megetettem, de altalaban 2 cuppantas utan befejezte es felkelthetetlen volt.

  Azt mondtuk: 'nyilvan rosszat almodott'  Most 3 honapos. Kover, mint egy kismalac, boldog kisbaba. Nappal 3-4 orankent eszik. Tobb, mint 6 kilo, hossza is, sulya is az atlagnal tobb, a felso 25%-ban van. A doki szerint teljesen OK amit csinalunk.  Nem, SOHA nem hagytam sirni kajaert, egyszer sem. Egyszeruen alszik.

  Ugyhogy Ficanka 1. hozzaszolasa, "először is cáfolnám, hogy az egész éjszakát átalvó gyerek kérdése városi legenda.." nalunk letezik.  Barkit szivesen latok nalunk, egy mukkot nem fog hallani ejjel. • 2008.01.10 10:49:23zsombi

  Kedves Másutt! Nem bántom én Ficánkát, lehet úgy tünt, nem annak szántam. Tudom és elhiszem, vannak éjszakát átalvó babák. Szó nincs irigységről, részemről legalábbis. Engem az döbbentett meg, ahogyan írt az egész babázásról. Minden ember, így a kisbabák is kis egyéniségek, különböző alvási és táplálkozási igényekkel. Így az anyukák is. Az egyiket kevesebb éjszakázás is kikészít (amit teljesen megértek), másoknak kevesebb alvás is elég. Dehogy kell felkelteni egy alvó kisbabát. Örülni kell és jókat aludni vele együtt.

  Ez alól azért vannak kivételek pl: újszülött korban az erősen besárgult babát bizony gyakran kell cicire tenni (és ébreszteni is, mert aluszékony lehet), és egyéb orvos!!! által meghatározott esetekben is.

  DE itt egy 8 hetes tanított? kisbabáról volt szó. "...megtanulta, hogy este nagyon sokat kell enni, mert éjszaka nem kap enni...". OFF!!!

  Nálam is azonos időben van fürdetés, altatás. Igen a rendszeresség nagyon fontos. A következetesség pedig elengedhetetlen a gyerekekkel szemben, azt hiszem ezt hívják nevelésnek.

  DE! a testi szükségleteit (a lelki részéről már nem is beszélve) egy ilyen pici babának ki kellene elégíteni, nem "nevelni". Leveledből kiderül te is így teszed nem hagyod sírni kajáért és megszoptatod két kortyért is.

  Nálam sírás, cici a szájba, szopi, mikor-mennyi két kortytól üres ciciig. A végére nem is emlékszem, mert jól bealszunk mindketten. Van, hogy arra ébredek pár óra múlva, hogy megint szívja. Így volt az első gyerkőcömnél is. Így aztán kipihent vagyok nem készít ki az éjszakai szopi egyáltalán. Szerencsésnek érzem magam én is, látva mást mennyire kész van.

  Az 5 hónapos 8 kg volt már 4 hónaposan és 70 cm. Ő is egy kismalac :D. Most nem tudom mennyi csak tanácsadáson mérik, bízom a jelzéseiben, hogy jóllakott, nem mérem mennyit szopik.

  Nekem az egymásra hangolódás és az ösztönösen jövő odadás hiánya érződött Ficánka első hozzászólásán. Azóta elolvastam egy későbbi írását, hogy mit jelent neki a babája, hogy Ő is felvette, szoptatta ahogy a baba kérte.

  Na, mostmár tényleg nem értem annyira ellentmondásos amiket írt.

  Bárhogy is volt valójában, egy 8 hetes kisbaba igényeit feltétel nélkül azonnal ki kell elégíteni. Ezt nézve mindegy, hogy szopi, tápszer, cumi, ölelés, uram bocsá egy ágyban alvás.

  Mert az ösztönei és szükségletei vezérlik és minkettő végén ott az ANYUKÁJA.

 • 2008.01.10 11:04:18másutt

  asszem magamra vettem, pedig nem volt ingem...

  az az igazsag, hogy a korhazban annyira lecsesztek, hogy hagytuk aludni, hogy azota szupererzekeny vagyok erre.

  meg bennem bujkal, hogy o a kivetel.  ertem amit mondasz.  en sajnos nem tudok aludni szoptatas kozben, soha. nagy a mellem, es fogni kell, hogy jo szogben menjen a baba szajaba es ne tomje be az orrat, igy 2 kezes a muvelet....

 • 2008.01.10 11:19:04begyszli

  Én ezt mind most nem olvastam el.

  Nem is a cikkhez akarok szólni, csak egyszerűen eluralkodott rajtam a babátakarok hangulat a kép láttán:) Nagyon-nagyon aranyos az a baba!!!

 • 2008.01.10 11:44:36Pandi

  Zsombi, piszkosul úgy tűnt, hogy bántod Ficánkát. Namármost lehet, hogy a módszere furcsa, de az is egyfajta módszer. Manapság viszont jó sokféle módszer van, a baba és a mama közösen választják ki, melyik módszer jön be nekik.  Ez a sír, cicit neki sem válik ám be mindenkinek. Spec ha én igény szerint etettem volna anno a babámat, még ma, 8 hónaposan sem nyomna többet 4-5 kilónál, az tuti. Ő ugyanis picurka volt, ennek ellenére szinte sosem volt éhes, s ha igen, nagyon kevéssel is beérte. Szóval mi pont a másik véglet voltunk, nekünk igenis muszáj volt 3 óránként ébreszteni éjjel, nappal, jó sokáig.  Úgyhogy ez a mit látsz, ha magadba nézel duma igenis lecseszésnek tűnt. Pedig annak, hogy másokban lelkiismeretfurdalást ébresszünk (főleg egy év távlatából) semmi értelme.

 • 2008.01.10 12:04:15másutt

  Ficánka tutira elijedt, megvaltoztatta a nevet es azota nem beszel etetesi szokasairol. :D

 • 2008.01.10 13:28:27zsombi

  Kedves Pandi!

  Húúú, de mérges lettél. Félreértesz kár, hogy a hangsúlyokat nem lehet érzékelni, én csak kiakadtam az első véleményén.

  Egyébként a második hozzászólásomban utaltam rá, hogy igenis vannak helyzetek, amikor ébreszteni kell a babákat. Módszereket különbözőségét tekintve egyetértek veled, bár lehet ez is másképp érelmezhető a levelemből. Van amit én is úgy csinálok mint Ficánka pl.: fektetésre való ráhangolódás, éjszakai etetés, nappal és éjszaka elkülönítése. Bár ezek már a későbbi hozzászólásaiból derülnek csak ki.

  Egy szerencsétlen 8 hetes babát akkor sem kell még "nevelni". Ezt már Ficánka véleményétől függetlenül írom.

  Egyébként észrevetted, hogy ellentmondásosak a hozzászólásai? Ezért gondolom, hogy nem okozhatok lelkiismeretfurdalást.

  Csak úgy általánosságban nem neked címezve: én egy felnőtt embert sem hagynék sírni. Megkérdezném mégis mi a baja? Ezt megtenni, egy nekünk felnőtteknek kiszolgáltatott PICI csecsemővel nem lehet. Akkor csak az egyéb vigasz marad. Korábbi írásomban felsorolva :)

  A fórumra teljesen véletlen akadtam HA tejpépet kerestem és ez életem első hozzászólása, ez komoly!

  Lehet nem sikerült valami fényesen, de beindult újra ez is valami :).

  Az, hogy véded Ficánkát teljesen ok. kölönböző emberek vagyunk. Te így látod, én másképp, de ugye a lényege a mondanivalómnak nem lehet kérdés?  Kedves Másutt köszi a "megértésed".

  Az elején nekem is úgy bedurrant a cici, hogy fogni kellett.

 • 2009.04.06 23:08:43raszta macska

  Látom, a hajtépés nem újkeletű a Porontyon. :-D

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta