SZÜLŐSÉG

Csecsemőtáplálás: anyatej vagy marhapörkölt?

2007. január 12., péntek 13:35

A csecsemő táplálása sokrétű, izgalmas feladat. Régen nem volt ebből kérdés, mert kapta a mamutot, amit apa hazahozott. De mai rohanó világunkban ez egyáltalán nem ilyen egyszerű. Van, aki szójayofuval és bulátával operál (bármi is legyen az), és van, aki megelégszik annyival, hogy egy ideig nem zsírral csinálja a marhapörit. És az a jó ebben, hogy legalább 30 évig ki se derül, hogy ki csinálta rosszul.


Mert persze nem azonnal jön elő az ételallergia, ha pedig hatvanévesen valaki stroke-ot kap, kevéssé valószínű, hogy csecsemőkori táplálására vezetik vissza. Pedig ki tudja, talán kiskorában rászokott a sós/édes cuccokra, egész életében egészségtelenül táplálkozott, aztán kész a baj. Szóval nem könnyű ez sem. Szokás szerint két iskola csap össze. Az egyik a tudományra fog mindent, a másik a nagyanyjára. Az óvatos duhajok szerint csakis anyatej vagy tápszer hat hónapig, aztán pici alma, pici banán, aztán őrült nagy fordulatként jöhet egy kis sütőtökös krumpli. Félünk a gluténtől, a liszttől (vagy az ugyanaz?), a cukortól, sótól, allergiától, bacilustól, tejtől, méztől, kánaántól.

Fehér ember ebből nem sokat ért, de benne volt a tévében, úgyhogy biztos igaz. A másik csoport, az énisfelnőttemvalahogyok, adnak a babának mindent, amit ők esznek, oké, pálinkát meg szusit azért nem. Ez is egy hozzáállás, pláne ha a gyerek nem olyan jó étvágyú, könnyű megállapítani, hogy „mert csak szart kap”, és jól megfokhagymázni meg megcukrozni mindent. Ez rövid távon működik, hosszú távon ld. fent. Szerintem.

Szóval ki mivel tömi a kölköt? Receptektől kíméljetek, úgyse tudok főzni, és utálom elolvasni a hosszú kommenteket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.14 23:10:34annabelle

  sziasztok,mancinak megy a cím...
  a fogáttörés tényleg nagyon gáz,amíg az íny át nem szakad,de utána is fájhat még a fog mozgása és a szövetek feszitése miatt-továbbá ha egyszer elkezdődött,nem tudhatjuk,mikor jön a következő és már az okozza a fájdalmat.a kisfiam fogai gyorsan jöttek egymás után,nekünk csak a kúp segitett,de az nagyon!!!!!!!!!!!!!
  a babaszobán hirdetnek borostyánnyakláncot,azt nem próbáltam,ha valaki igen,örömmel vennék véleményt.mindenesetre nincs káros mellékhatása-ahogy a homeopatás szereknek sem....
  fogápolás babakorban-gézlappal,vasalt pelussal áttörölgetni az áttört fogakat,és lehet kapni olyan kefét aminek az egyik vége gumi-rágcsálni és dörzsölni a fájdalmas ínyt,a másik pici babakefe.én ált ismerkedni adtam neki oda,amikor már meg tudta fogni és mindig úgy,h lássa,én mit csinálok a fogkefémmel.aztán megbeszéltük,h én megcsikizem az ő fogacskáit is.fontos h csak jó hangulatban,nevetve menjen a dolog.ja,nem a reklám helye,én a kétbetűs drogériában találtam jót....
  elnézést,kicsit már magamnak is hosszunak tünök....
  de 10 év praxisa azt mondatja velem,a genetika dönti el,kivel mi lesz.van 80 éves betegem,azt se tudja,melyik végét kell a szájába venni a fogkefének és ép fogazata van,1 hiánnyal.másodlagos az étkezés,a fogmosás sajnos igen hátul van.fontosabb,h ne szokják,ne szeressék meg a gyerekek az édes ízt....
  rémlik még kérdés a heti egy édességnapról-hallottam róla,svájciak találták ki,nem rossz,degeszre kell eteni a gyereket-úgyis limitált ami édességet elbir,meg amikor lehet,nem is olyan izgi....
  férj szénsavas üditő és fluor-ide ajánlanék egy kitünő könyvet,ezekről és sok más fontos és elhallgatott dologról hitelesen !!!!!!!!!tájékozódhattok a TESTKONTROLL C könyvből.az egyetemen TÓTH PALI bácsi ugyanazt mondta a fluorról,amit itt olvashattok-amig beszerzitek a könyvet,addig elmindom:semmi tabletta,alacsony F- tartalmu viz és lehetőleg keressetek F-mentes fogkrémet.3 betüs táplálékkiegészitöket forg cég-kósa l adolf is itt találta meg a számitását-fogkréme utolsó infoim szerint ilyen.ha a gyerek szája körül piros kis foltok,néha körök.mikor mi jelennek meg,sokszor bőrgyogyász kenegeti ezzel-azzal,pedig csak fluorallergia....
  mivel érkezett egy kérdés a 2 elhanyagolt tömendő fogról,én is válaszolnék,legjobb belátásom szerint,mivel én is voltam az izgalmas első 3 hónapban-szerintem mutasd meg az orvosodnak,az esetek többségében rtg nélkül eldönthető,mennyire sürgős,és bár az érzéstelenitők egyike sem bántja a babát,mégis ajánlom,h várd ki a 3.hónapot,a kollégám praxisában fordult elő,h elment a baba beavatkozás után,millió oka lehetett,izgulhatott a páciens,és valószinüleg semmi köze nem volt a beavatkozásnak hozzá-mégsem ment soha többé ahhoz az orvoshoz-rossz emlékként őrizgeti az emlékezetében....
  szóval ha nem S.O.S.-én kivárnék
  A SZÉNSAVAS ÜDITŐKRŐL AZ AJÁNLOTT KÖNYVBEN TALÁLTOK ÉRDEKESSÉGEKET-ÉS A LEGKEVÉSBÉ SEM ÖRVENDETES DOLGOKAT.A LEGKISEBB PROBLÉMA AZ,H KÁROSITJÁK A FOGAZATOT..ENNYI-DIÓHÉJBAN,HA VAN MÉG KÉRDÉS-BÁTRAN!!!!MINDENKINEK NYUGODALMAS JÓ ÉJSZAKÁT KIVÁNOK

 • 2007.01.14 23:42:05EsTeh

  annabelle, elkérhetném én is a homeopátiás orvos elérhetőségét? Az email címem: epapai@vipmail.hu
  Köszönöm előre is.

 • 2007.01.15 08:44:51thais

  Az allergia típusától függ az étkeztetés. Ha valaki gluténérzékeny, általában bizonyos gabonaféléktők tiltják el őket. Kivétel rizs és kukorica. Ez a fajta allergia általában nem nőhető ki, s egy életen át kell tartani a diétát. Állítólag nagyobb családi pótlékot adnak utána, mert nagyon sokba kerül az étkeztetésük. a tej- ill. tojásallergia és más tészta. A tejallergiás, ha laktózérzékeny, ihat speciális tejet. Ha tejfehérje- érzékeny semmiféle tejet és tejterméket nem fogyaszthat. Kivéve a juhtejből készült termékeket. Nálunk az bejött, attól semmi bajuk. Nem mindenki növi ki. A férjem nem nőtte ki, az egyik fiam nagyon keveset ehet ill. ritkán, mert eléri az ingerküszöböt. A közösségben ezt nem akceptálják. Röviden: ami számára ehetetlen, otthagyja. Külön csomagolok neki. Tojást egyikük sem ehet direkt formában, csak belesütve. Pl. palacsintát, süteményt. Ilyen esetben a kicsapódott fehérje nem zavarja őket.

 • 2007.01.15 08:48:59thais

  A tejfehérjeallergiásoknak ajánlott a szezámmag. Magas a kalciumtartalma. A vegások is ezt használják. Így legalább nem lesznek "puhák" a csontjaik. A kecsketej és abból készült termékek laktózallergiásoknak adhatóak. A lányom kinőtte.

 • 2007.01.15 09:01:25manci

  annabelle! Köszönöm a válaszodat! A doki elérhetősége még nem érkezett meg, remélem nem veszett el valahol útközben, de ha mégis, akkor majd jelzem.

 • 2007.01.15 10:52:29levendul

  Eszter!
  Neked sikerül megvalósítani ezt a csokidolgot?
  Nálunk az első nemigen kapott édességet sokáig. Csak nagyon keveset. Aztán mire a következő abba a korba ért, addigra a nagy ovis volt, és úgy éreztük, nem lehet mindentől elzárni, amit más gyerekek megkapnak. Persze, ha kap az egyik, akkor a másik is.
  Hasonló a helyzet a tévével is. Nekünk sokáig nem volt, aztán a fenti megfontolásból lett. Persze nem enged az ember ígysem mindent megnézni, hiába látta már x, y, z.
  Nekem ez nagy vívódás.
  Nálatok, hogy működik?

 • 2007.01.15 13:13:44galiba

  Lányok, kecsketej mikortól adható, tudja valaki? Olvastam, hogy a kecsketej összetétele felel meg leginkább az anyatejnek. Mondjuk, kis családunkból rajtam kívül senki nem hajlandó meginni, és viszont szeretem.

 • 2007.01.15 13:25:54szeszter

  galiba köszi, h feltetted a kérdést! Már bennem is megfogant. Móki április elején lesz egy éves, akkor pedig újra lehet majd nálunk kecsketejet kapni (igazi bio!), és nagyon szeretnék tavasztól adni neki.

 • 2007.01.15 13:42:26eszter

  levendul, nem igazán. Nálunk a fejétől bűzlik a hal: a férjemmel igazi csokoládé függők vagyunk. A spájzban szoktunk összefutni, miközben támadjuk a készletet. Vannak szabályok (már ami a gyerekeket illeti): kaja után jöhet csak édesség. utána fogmosás. Szerencsére elég hipohonderek, a fognyűvőről nem tudom mit gondolnak, de lelkesen űzik. Ha nem tudnak fogatmosni, mert olyan helyen vagyunk, akkor is aggodalmaskodva kérnek rágót, almát.

 • 2007.01.15 13:44:29eszter

  kecsketej: van, aki annyira meg van róla győzve, hogy adta szépen fél éves kortól tápszer helyett. Nem lett allergiás, de persze lehet, hogy a tehéntejtől se lett volna.

 • 2007.01.15 14:04:07thais

  Nekünk a kecsketejet az orvos ajánlotta, mert laktózallergiás volt. Igaz, már elmúlt egy éves, addig nem kapott tehéntejet. A kecsketej és túró bejött. A szaga eltűnik, ha felforralják. Még így is marad némi szaga, de elenyésző. A kecsketúrónak nincs szaga és isteni, csak nagyon nehezen hozzáférhető. Szóljon valaki, ha tud kecsketúró eladásról (ízesített is) megfelelő áron. A Bosnyák téri piacon lehet kapni tiszta (nem kevert) kecskesajtot nagyon olcsón. Sok helyen keverik a tehéntúróval, mert úgy olcsóbb előállítani.
  A csoki sajnos, kikerülhetetlen. Keveset és ritkán, fogmosással körítve. Nálunk bevált helyette a müzliszelet, esetleg marcipán.

 • 2007.01.15 14:24:05szeszter

  thais: a marcipán viszont dugig van cukorral, nemde?

  Amúgy tudok isteni kecskesajtot+tejet, de elég messze bp.-től :(

 • 2007.01.15 14:52:18thais

  A marcipánból nagyon kicsi darabot kapnak és nagyon ritkán. Így nem lesznek tőle cukorbetegek, a Szamos marcipán finom. Fogat mosunk utána! Legalább nincs benne pancs. A kecsketejért utazni, sajnos, nem tudok, messze én is tudok egyet, a Dunakanyarban. Onnan szoktak néha hozni az ismerőseim,ha útba ejtik. Köszönöm.

 • 2007.01.15 15:59:26napos oldal

  Ma voltunk a védőnőnél, kaptam három doboz akciós MEGOLDÁST a problémáinkra, ez elég lesz most legalább egy hónapig.  Kislányom (7 hónapos) reggelire, tízóraira és vacsorára kap anyatejet, azt mondta a VN, hogy elég mostmár csak a reggeli és vacsora, hagyjam el a tízórait, kapjon helyette gyümölcsöt, de a maradék két szoptatás egyéves korig maradjon. Utána azt csinálok, amit én akarok. Ez korrekt?  Csak bébiételt hajlandó enni meg tejpépet. VN azt mondta, adjak rendes gyümölcsöt, főzeléket, ha elutasítja, félóra múlva újra. (Majd megtanulja a megátalkodott kölke, hogy nem tízelemű étlapból választunk...) Vélemény, tapasztalat?  Valakinek van tippje, hogy házilag hogyan barkácsoljunk egy zárt részt a gyereknek, ahol elkerülhető az ön- és közveszély? Járókában nemigen marad el, csak ha kedve úgy tartja. Vagy állítsam STAND BY-ra, ha pisilnem kell, lábkörmöt lakkozok, esszét írok filozófiából?

 • 2007.01.15 17:13:18eszter

  napos oldal, mondja meg a baba, hogy korrekt-e. Lehet, hogy ő nem akarja elhagyni a 3. szopit. Amúgy ha egyet elhagysz, ugye annyival csökken a tejtermelés. És a háromról kettőre, majd egyre elég gyorsan szokták követni egymást.

 • 2007.01.15 17:16:06eszter

  azért a 7 hónapos kicsi (ezt most olvastam). Én a helyedben megtartanám mind a 3 szopit. Esetleg 10 hónaposan 2, 11 hónaposan 1, egy éves korára abbahagyod. Ha ez a kitűzött cél. Az enyémek 7 hónaposan csak ízlelgetettek, és masszívan szoptak. Végülis még csak 1 hónap telt el a csak anyatejes táplálástól.

 • 2007.01.15 17:31:13babó

  napos oldal:

  szerintem is tartsd meg, mert a ritkítás hatására nálnuk is nagyon gyorsan megzuhant a tejmennyiség. most nappal 3 + éjjel 1, de a nappaliak csak etetés előtt, önálló evésre már nem elég :((  én szeretnék 1 éves koron túl is szoptatni, de nem tudom mi lesz belőle... nem látom a gyerkőcön, hogy olyan nagyon vágyna rá. elfogadja, de nem keresi, egyáltalán nem sok lelkesedést látok rajta... :((

  bezzeg ha megjelenik a kis tálkája a kanállal, remeg az izgalomtól és sikkantgat :))

 • 2007.01.15 21:13:19napos oldal

  Köszi, lányok!

 • 2007.01.15 21:24:56napos oldal

  Na, még nem akartam elküldeni.  Én is erre hajlanék, nagyon szeret cicizni, mondom neki, hogy cici-cici, és már hőőő-get, vigyorog és kapálózik. Az meg a másik, hogy nehogy essen a tejtermelés. Inkább akkor később.  Bocs, ha hülye kérdés, de ha 60% az anyatej és 40 a rendes kaja, nem nélkülöz semmit? (Vas, vagy nem tudom.)  Azt meg honnan tudjam, meddig akarom szoptatni? Mondjuk volt az előző topicban csomó jó gondolat. (Doktor úr, olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?) Mivel nulla szexuális vágyam van nagy valószínűséggel a szoptatás miatt, ezt se hülyeség talán figyelembe venni. Ez az egy tart vissza, különben semmi gáz a szoptatással, nagyon kafa kis találmány. És az egy évesnél idősebbek úgy szopiznak, hogy az a komplett reggelijük és vacsorájuk, vagy csak pár korty?

 • 2007.01.15 22:09:54Vowel

  sziasztok! enyim mindkettő másfél éves koráig nem jött le a ciciről (és minden ellenkező hiresztelés ellenére, nem én erőltettem a dolgot!) utána meg már mindent adtam nekik, amit kértek!! Kávét és kólát még mindig nem kapnak, de nem tudom meddig birom még a kicsi visitását hallgatni...Fogápolásról meg annyit, h a nagy most 4,5 éves, és végre hajlandó fogkrémet tenni a fogkeféjére...de mindig megnyugtattak, h tudja ő mi kell neki, ne forszirozzam azokat a vegyszereket, ha nem muszáj. Kicsi meg állandóan nyalogatja a fogkrémet...:S:S de erről most leszoktatom, azok után, amit annabelle irt...

 • 2007.01.15 22:53:47levendul

  eszter: :)
  finomság nálunk is csak kaja után, és mi is szeretjük a csokit :)

  napos oldal: nálunk bevezető, ill. levezető volt a reggeli és esti szopi az egyéves formáknál. Azaz reggeli előtt és vacsi után. Bár az utolsó kicsit másképp csinálta, ő kb másfél éves koráig gyűrte a dolgot, napi négyszerivel, aztán kb két-három hét alatt szoktatás nélkül elhagyta. Nagyon csodálkoztam, és kicsit sajnáltam is a dolgot.

 • 2007.01.16 08:49:55gyöngy1

  Ami a szopàst illeti, azt hiszem a kicsinek 8-9 hónapos koràig reggel és este adtam csak tejet, délben pedig a tejecske utàn megkínàltam egy kis fözelékkel vagy gyümölccsel. Aztàn egyre kevesebbet ivott délben és àttért a szilàrd ételre.

  Ami a kàvét illeti, a 2 és fél éves kislànyomat igencsak vonza a csésze a kikanàllal. Miutàn megelégeltem, hogy meglop egy picit és kikanalazza a kàvét a tànyéralàtétre (terítö csak a vendégeknek jàr), kapott ö is "kàvét". Ez persze koffeinmentes, és több benne a tej, mint a víz; viszont megkapja hozzà a kiskanalat!!! (valahol a blogomon is van egy kàvés kép: www.gyongy.skyblog.com).

  A kóla az még most is tabu; és az is lesz egy ideig. Cserébe kaphat "szùrós vizet" egy kis szörppel (a menta szörpnek nagy sikere van). Persze csak kivételes alkalmakkor juthat hozzà (mint ahogy mi is a kólàhoz).

 • 2007.01.16 09:00:29potyeszka

  Kedves Gyöngy!Megnéztem az oldalad,és gyönyörű családod van!

 • 2007.01.16 09:13:04gyöngy1

  Köszönöm, igyekszem ;-))

 • 2007.01.16 10:57:16manci

  Valaki mondja már meg nekem, hogy a babatej és a tápszer egy és ugyanaz? Vagy ha nem, mi a különbség?

 • 2007.01.16 11:33:24napos oldal

  A védőnőm szoptatás-fan és szoptatási tanácsadó. Szerintetek miért ad olyan tanácsot, hogy a 7 hónapostól vegyek el egy szoptatást a háromból? Ezen filózok.

 • 2007.01.16 11:43:26babó

  napos oldal:  jó kérdés, lehet, hogy úgy gondolja szükséged van egy kicsit több "szabadságra".  de én mindig betartom a Spock biblia bevezetőjében megfogalmazott tanácsot: úgy csináld, ahogy jónak látod :)))

 • 2007.01.16 11:44:29Vantejem

  Szia Napos oldal! Az LLL is azt tanácsolja, hogy 6 ónapos korig csak szopiztass, aztán szépen lassan kezd táplálni mással (almalé, pépek stb.) Persze semmi sem kötelező, ha neked és a babának is így a jó, akkor szopiztass. Amit kimutattak, hogy az a baba, amelyik 1 éves kora után is csak szopizik, sokkal inkább produkálja az allergiás tüneteket, mint a családi ételeket ekkor már fogyasztó csecsemő.

 • 2007.01.16 12:32:18napos oldal

  Babóka, köszi, megnézem a spockot, tényleg.  A VN szerintem nem miattam mondta, mert semmibe se telik megszoptatni, ha meg nem lennék itt, van fagyasztva, hanem azt mondta, ennyi idős gyereknek ez így jó.  Inkább tényleg hallgatok az érzésemre, nekem ez így túl gyors elválasztás, fura gondolat, ráér később is elvenni a tízórait, ahogy eszter mondta, pl. 10 hónaposan. Eszik az így is elég mást, napi kétszer.

 • 2007.01.16 13:39:00szeszter

  napos oldal: sztem is úgy csináld, ahogy TE jónak érzed. Én is hat hós kortól kezdtem el a hozzátáplálást, aztán kb. 3 hónap alatt váltottam ki 3 szoptatást, tehát átlagolva havonta egyet. Ez a tempó nekünk jó volt.

  Most már csak reggeli és vacsora a szopi. Ez pedig marad addig, amíg lehetőség van rá. (van tej, baba is akarja, nekem is jó)

 • 2007.01.17 09:17:14napos oldal

  Köszi, szeszter!

 • 2007.01.17 09:58:11szeszter

  most olvastam az egyik babatáplásos táblázatomban, hogy kecsketej, juhtúró és ezek adása 1 éves kortól ajánlott.

  (persze más táblázat mást mond, csak eszembe jutott, hogy nemrég szóba került itt)

 • 2007.01.18 23:17:57bubumama

  sziasztok, tök új vagyok itt, de megtetszett a kajás téma!
  holnap 1000 kérdést ontok magamból :))

 • 2007.01.25 10:15:49potyeszka

  Látom a Bubumamá-nak is volt fontosabb dolga.Tudja esetleg valaki hogy madártejet mikortól lehet adni?

 • 2007.01.25 10:45:28jidele

  nem, de bogarat ültettél a fülembe, madártejet fogok főzni:D

 • 2007.01.25 12:05:49p.eszter

  Hát minden emberi számítás szerint egyéves kortól. Ha nincs laktózérzékenysége a gyerkőcnek, akkor tejet is, meg tojássárgáját is kaphat onnantól. Az én fiam is akkor kapott először, más kérdés, hogy érdemes-e az alig megfőzött habot nekiadni. Én nem tettem, mert az ördög ugye nem alszik...De a levét nagyon bírja.

 • 2007.01.25 12:10:27Anyatünde

  a lében meg ott a szintén nem túlságosan megfőzött tojássárga! (szalmonella miatt érdekes) bár árulnak szalmonella-mentes tyúkoktól származó tojást is, meg uv-fénnyel sterilizáltat is... na a többit majd később.

 • 2007.01.25 12:29:58potyeszka

  Köszi a válaszokat,tojássárgáját kb2hete kap,természetesen fehérjét nem adom oda neki.

 • 2007.01.25 12:30:47p.eszter

  Ez így igaz. Mármint az alig főzöt tojássárgája. Mondjuk én az anyukámtól tanultam a madártejet főzni, ő vaníliapudingot tesz bele liszt helyett és a villanytűzhelyen 1-es fokozaton nagyon lassan főzi. Így tutira megfől a sárgája is.

 • 2007.01.25 12:53:06a:a

  Sziasztok!
  p. eszter: megírnád nekem a pontos receptet? Még soha nem csináltam, de a fiúk szerintem élveznék. (kapt.janeway@gmail.com) nagyon köszi!

 • 2007.01.25 13:48:06a:a

  p. eszter: KÖSZI!!!!!!!!!!!!!!!!!
  (most van időm főzőcskézni, némi kezdődő tüdőgyuszi miatt itthon dekkolunk... :-(((((((((

 • 2007.01.25 13:56:41p.eszter

  a:a Szívesen. Petit nagyon sajnálom. Mi most épp az "egy hétig egészséges" korszakunkat éljük, de attól tartok ez megint csak átmeneti. :S De ez tuti gyógyító recept. :-)És mire leírtam, én is kedvet kaptam hozzá, úgyh amint alszik a manó neki is állok. :-)

 • 2007.01.27 23:02:34Anyatünde

  Egy mondat még a madártejről: ugye mindenki tudja, h. miután elkészült, gyorsan-gyorsan lehűteni és be a hűtőbe???!!! Amilyen klassz hideg van, most legegyszerűbb az erkélyre/teraszra kitenni - már ha van...;-)) Mármint erkély.

  a:a! Petid hogy van? Tüdőgyull.? Hasmenés?

 • 2007.01.28 22:28:25a:a

  Két nap kihagyás után üdv mindenkinek!

 • 2007.01.28 22:31:54a:a

  Anyatünde: kösz a további madártejes tippet, a hsmenés miatt most úgyis ugrott. De köszönöm, jobban vagyunk, a tüdőgyulladást sikerült elkapni az elején, még van hőemelkedése, de már sokkal jobban van, a hasmenés pedig egy nap után elmúlt, valószínűleg megszokta a gyomra a gyógyszert. Kedden megyünk vissza a dr. bácsihoz.

 • 2007.01.31 19:08:46titi

  Választ keresek egy kérdésemre, ez a poszt illik hozzá a legjoban...

  Szerintetek a tápszerrel táplált 7 hónapos lehet sűrűbben szomjas, mint egy szoptatott gyerek? Egyáltalán hogy iszik egy tápszeres baba? Vendégségben láttam, hogy anyuka juszt se ad vizet a tápszer után szomjasnak tűnő gyerekének. Jól lefáradtam tőle.

  Hogy van ez?

 • 2007.01.31 19:12:11nona

  Szerintem kábé ugyanaz a tápszer meg az anyatej ilyen szempontból. De az elég nagy butaság, hogy nem ad inni a babának, még akkor se, ha egyértelmű, h szomjas. Nem hiszem h anyuka jobban el tudja dönteni, h szomjas-e a baba vagy nem, mint maga a baba.

 • 2007.01.31 19:20:25titi

  Akkor most beszóljak nagypofájú anyukának vagy ne?? A baba mamája, dédije, mindenkije mondja, hogy sokszor szomjas a baba. De anyuka a nemet mondással demonstrálja anyai hatalmát. Tök kiborít, a gyerek miatt. Az illető baba a keresztfiam.
  Kell ilyenkor tenni valamit vagy nem az én dolgom??

 • 2007.01.31 20:30:19bebike

  titi, mi is tápszeresek vagyunk és 7 hónaposak leszünk 5 nap múlva ( csak a pontosság kedvéért) és mi szoktunk inni, persze nem rögtön tápi után, de napközben úgy kb. 2,5 -3 deci plusz folyadék becsorog, aztán meg ki. Beleszólni szerintem azért fölösleges, mert 1 megharagszik, 2 elküld a 3,14-ba. Hacsak nem fejed veszi ,hogy mi a frásznak osztasz tanácsokat és többé látni se akar. Elég pad helyzet. Ja vagy meghallgat és bólogat aztán csinálja tovább ahogy szokta. Nálunk ismerősi körben van hasonló eset és hiába próbáltunk segíteni ötletekkel ,csak bolíntás aztán, mert apának nem teccik nem csinált semmit.

 • 2007.02.01 10:26:40titi

  bebike, kösz a választ, rendi tőled.
  igazából nem vagyok az az észosztó, illető anyuka viszont 3,14-ba küldő anyuka. Viszont berándul a gyomrom a gondolattól, hogy szomjazik a baba. Igyekszem kiverni a gondolatot a fejemből.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta