SZÜLŐSÉG

Szerelem az oviban

2007. január 11., csütörtök 13:56

Az első szerelmet nem lehet elfelejteni. Akinek volt (kinek nem?) az óvodában szerelme, az tudja, mire gondolok. A jóleső első tiszta, érdekmentes érzelmek mély nyomot hagynak az emberben. Nekem Gabim volt, az óvoda legjobb pasija. Sosem felejtem el. Elválaszthatatlanok voltunk. Az óvodai előadásokon mindig együtt szerepeltünk, egymás mellett aludtunk és folyton papás-mamást játszottunk.


Amikor az emlékezésben eljutok erre a pontra, eszembe jut, hogy az én pici lányom is „szerelmes” lesz, talán már az oviban elcsattan az első ártatlan csók, mint nálam, amikor épp a szemetesnél álltam és Petike se szó, se beszéd odahajolt és megpuszilta a számat. (Reméltem, hogy Gabi nem látta.)

Mostanában a négy éves lányom, mikor azt gondolja, nem figyelek, gyakran suttogja maga elé elgondolkozva: Bálint. Ha babázik, a fiúknak is ezt a nevet adja. A minap jobban szemügyre vettem a Bálint nevű ovistársat. Meg kell mondjam, van ízlése a lányomnak, a kisfiú a csoport egyik leghelyesebb kiskrapekja. Meghatódva szemlélem, ahogy Bálint segít felvenni a lányomnak a cipőjét, megigazítja a kisszandálját a szekrényben – merthogy közös kisszekrényük van – és vigyáz rá.

Elképzelhető, hogy holnap már Balázs lesz a favorit, jövő héten pedig egy másik kisfiú. De az is lehet, hogy kitartó lesz, mint én, és Bálint megmarad első és egyetlen ovis szerelemnek, hogy aztán ha el is szakadnak egymástól az iskolába kerüléskor, két évtizeddel később valamelyik netes ismerőskereső oldalon újra felvegyék a kapcsolatot és elnosztalgiázzanak egy kicsit az ovis eseményeken. Mint Gabi és én.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.11 14:25:07p.eszter

  Óóóó, ezek nagyon édes dolgok. Kíváncsi leszek, mi lesz majd az én most kétéves szőke, göndör, kékszemű, ördög kisfiammal. Engem simán levesz a lábamról, amikor azt mondja: "dejide kicim" egy félmosoly kíséretében. :-) Amúgy nekem Takács Tomim volt az oviban, akiért egy lánnyal hajtépésbe is keveredtem, mert én kaptam ebédnél a puszit, nem pedig ő. Azóta nem keveredtem ilyen szituba, bár a férjemért most is simán bárkit megtépnék. :-))

 • 2007.01.11 14:43:22Leona

  A nagylányom (3éves) jelenleg 4 fiúba és 2-3 lányba szerelmes saját bevallása szerint. Ebből sejtem, hogy még nem teljesen érti, mi is a szerelem. De azt folyton lesi, mikor váltunk a férjemmel "csókos puszit". Minden nap kell produkálni min. egyet, ilyenkor megnyugszik, hogy minden rendben. Ha valami okból ez kimarad, vádlón néz ránk, hogy: "ti már nem is vagytok szerelmesek!"

 • 2007.01.11 15:17:01munduri

  Leona! Ez nagyon ééédi! :-)

 • 2007.01.11 16:29:13Rantanplan

  Anno az oviban én is átéltem, kb. 4 éves kisfiú lehettem, és volt egy lány akinek még a hangja is édesebb volt mint a többi másé :) Rékának hívták :) Hát már nem tudom pontosan hogy akadtunk egymásra, de mint minden ovis szerelem ez is nagy szerelem volt és örökké tartott :) Folyton együtt lógtunk, kint a játszótéren, vagy akár bent az oviban. Sosem vesztettem szem elöl és ő sem engem, volt hogy szappanbuborékokat fujt nekem, amit általában a szemembe kaptam figyelem felkeltés gyanánt :) De a mindennapi csipkedésről sem szabad elfeledkezni. :) Az együtt eltöltött játékidő, a "kötelező" papás-mamás játék, ami persze csak úgy hiteles ha a papa meg a mama megcsókolja egymást, hát valahogy így történt... :) Vagy mikor eljött az alvásidő és az ágyunkat jó családhoz méltóan mindig jó közel helyeztük el egymáshoz. :) Hát igen "A jóleső első tiszta, érdekmentes érzelmek..." ezek maradandóak, azóta eltelt jó pár év, évtized... Kíváncsi lennék, hogy mi van vele, bár én is kerestem ismerőskereső oldalon, de még nem találtam rá, de egyszer meglesz és akkor majd jól elnosztalgiázunk a régi szép időkön... :)

 • 2007.01.11 16:38:24manci

  Az én ovis szerelmem Laci volt és jelenleg kb. a mellemig ér és NB II-es focista. De valamikor nagyon szerettük egymást...

 • 2007.01.11 16:42:20potyeszka

  Sajnos én nem jártam oviba,csak iskola előkészitőbe.Az ok az apám sötét gondolkozása.

 • 2007.01.11 18:45:40titi

  Az én édes fiam Fannit szerette 2 évig, aztán a húgát, Petrát a maradék 2 évben. Aztán az apukájuk megtervezte a tetőterünket...
  Egyébként a legszebb, legigazabb érzelmeket, szerelmeket a saját fiam mutatta meg nekem. Mai napig elvarázsolnak a tiszta, páratlanul mély érzései. Olyannyira, hogy az egyik általa írt szerelmes levelet el is loptam tőle és elraktam nagypapa korára. Irígylem a csajait...
  A 10 hónapos lányom a védőnőnél kezdett ki egy kisfiúval. Kedvesen "rámalacozott" ,azaz húzogatta az orrát, mint a malacok és hozzá valami malacos hangot is hallatott. Hááát, az sem volt semmi...

 • 2007.01.11 20:28:18Brumibaby

  Nekem B. Pityuval kezdődött, F. Kálmánnal folytatódott, majd az iskolába is elkísért az S.Gézához fűződő mély érzés, mígnem egyszer a tanítónéni felhívta a figyelmemet, hogy annyira rondán írok, hogy még az összes fiúnak a füzete is különb az enyémnél, nézzem csak meg S. Gézáét, milyen tiszta és szép. Innentől az addigi lángolás jeges gyűlöletbe fordult S. Gézával szemben, majd rövidesen T. Lacit imádtam, aki egyszer szintén egyest kapott írásból.
  B. Pityu azt ígérte, katona lesz és feleségül vesz. Végül nem katona lett, hanem alkoholista, így nagyon nem bánom, hogy megszegte az ígéretét...

 • 2007.01.11 20:31:45Brumibaby

  Az ötéves fiam 10 hónapig volt szerelmes egy Zsuzsiba, majd amikor hamvadni kezdett a tűz, a fürdőkádban ülve azt mondta nekem bizalmasan: "Mostanában nem jövünk ki Zsuzsival" Miért, kérdeztem. "Mert ő mostanában Dáviddal jön ki."

 • 2007.01.11 23:25:57gyöngy

  A lányom vegyes csoportba járt oviba. Tehát a 3-7 évesig egy csoportba jártak. Amikor Ő 4 éves volt, egy 6 éves Tamásba volt szerelmes. Miatta télen is szoknyába akart járni, és nagy rábeszélés kellett, hogy legalább az úton legyen rajta nadrág, de ígérem az oviban azonnal átveheti a szoknyát. Az egyik nap az óvónéni mesélte, hogy meseolvasás közben /minden gyerek ült a szőnyegen, és tátott szájjal, teljes beleéléssel halgatta a sztorit/ az én lányom a szőnyeg szélén ült, úgy, hogy Tamással összekulcsolták egymás kezét, a kissrác a lányom ölébe könyökölt, a lányom meg tekergette a kölök haját. Látszott rajtuk, hogy teljesen máshol járnak. Az óvónéni többször rájuk nézett, és mivel nem csináltak semmi rosszat, nem szólt, de nem bírta ki, és belenevetett a mesébe. A többi lurkó nem értette,hisz a mesében nem volt semmi nevetséges, és amikor megkérdezték Tőle, azt mondta, csak eszébe jutott valami. Nem akarta lebuktatni a lányomékat, meg azt sem akarta, hogy ez az áhítat szertefoszlodjon.
  A fiam pedig aki a legokosabb volt, a csoport legszebb lányában volt szerelmes, viszonzottan. Hónapokig tartott a románc. Nagyon édesek voltak együtt. Egyik nap azt játszották, hogy összeházasodnak. Beöltöztek, mindent megszerveztek, és amikor a "pap" ott tartott, hogy akarod-e feleségednek, akkor megjött Fanni anyukája, és az óvónéni nem hagyta, hogy befejezzék a játékot. Fanni sirva ment haza. Azon aggódott, hogy most akkor a fiam biztos Grétát fogja elvenni. Másnap nagyon boldog volt, amikor a fiam közölte vele, hogy vagy Őt veszi feleségül, vagy mást senkit. Utána azt mesélte a fiam, hogy csókolózott. Gondoltam, vajon meddig mennek el, talán a nászéjszakát is eljátszák? Megkérdeztem, hogy milyen volt? Azt mondta, hogy ha a lányok nyála is ilyen finom, akkor szeretni fog csókolózni. Aggódva kérdeztem, hogy miért, kivel csókolózott? Ádámmal. Miért? Mert Fanni nem jött el a bokorba.

 • 2007.01.12 00:39:47Leona

  Gyöngy, most elgondolkodtattál. Lehet hogy a lányom szerelmeit komolyabban kéne vennem. Megyek, felébresztem, megkérdezem, csókolózott-e már bárkivel.

 • 2007.01.12 08:47:20p.eszter

  Most jut eszembe, hogy a fiam már kb. féléves kora óta bárhova megyünk, mindig kiválasztja a legdekoratívabb hölgyet, hogy aztán félszegen vigyorogva "csábítsa el". A többire rá sem hederít. Remélem megmarad a jó ízlése. :-)

 • 2007.01.12 09:31:55thais

  Kicsi, már 19 éves lányocskám már kiscsoportos korában attól rettegett, hogy pártában marad. Sokáig imádták egymást egy Guczi nevű kisfiúval. Mivel több, mint egy fejjel magasabb volt nála, lábujjhegyen kellett állnia, hogy "megcsókolhassák" egymást. Csücsörítették a szájukat és összedugták. Így álltak hosszasan. Megható volt. Egy szép szombaton kicsi lányom pelenkát kötött a fejére, s vinnem kellett volna a templomba, mert ott várja őt a Guczi. Mint utólag kiderült, tényleg várta volna, ha elviszem. Csak elfelejtették megbeszélni, hogy melyik templomban. Igen szomorúak voltak, hogy elmaradt az esküvő.
  Mikor már nagyobbacska lett (nagycsoportos), a metrón beült a szemközt ülő fiatalember ölébe és édesen mosolygott rá. A fiú volt vagy 18 éves, szőke, kék szemű, ábrándos képű. Jó ízlése volt. A mostani barátja sokkal kevésbé tettszik.

 • 2007.01.12 09:32:39thais

  (már 19 éves)

 • 2007.01.12 09:35:26manci

  Hát, azért az ember szíve majd megszakad, mikor az 5 éves kis unokaöcsém bánatosan meséli, hogy "én úgy szeretem Timikét, de tudod, ő nem szeret engem, ő a Dávidot szereti, mindig csak vele játszik, pedig én tényleg nagyon szeretem". Hát igen, reménytelen szerelmek is vannak!

 • 2007.01.12 09:37:42manci

  Jut eszembe! Punci és fütyimutogatás sehol sem volt?

 • 2007.01.12 10:47:08Conodonta

  Egy nyírségi kis faluba jártam oviba, ahol egy külön épületben három pottyantós budi volt olajfestékkel zöldre festett deszkaajtókkal. Három kis pasi bevette magát a budikba, Palóczi Tomi, Vincze Zoli, és, ciki de a harmadikra nem emlékszem.
  Aztmondták, hogy megszökött otthonról a fehér nyuszim és bement a budiba, és menjek gyorsan megkeresni. Mentem. A következő emlékképem, hogy minden fakkba be kellett menni, és a fiúk tök pucéron álltak bennt, nekem meg fel kellett emelnem a szoknyámat. És akkor ott álltunk és néztük, hogy a másiknak mi van.
  Aztán a következő kép az, hogy ülünk a homokozóban, sorban és megszeppenve hallgatjuk, hogy mit magyaráz óvónéni.
  Nagyon sokáig büszke voltam, hogy engem hívtak be, mást nem!!! :))

 • 2007.01.12 12:23:27manóc

  Az én nagycsoportos óvodás fiaim hárman-négyen elkaptak egy kislányt és levetkőztették a bokor mögött puszta kíváncsiságból.

  Az egyik ovis szerelmespár pedig állandóan bebújt a babaházba, behúzták a függönyt és ilyenkor senki se ment be, mert tudták, hogy Petra van bent a szerelmével. Nagyon édesek voltak. Aludni csak egymás mellé tolt ágyban, egymást kezét fogva voltak hajlandók.

 • 2007.01.12 12:50:20manci

  Hogy ezek a mai óvodások mit meg nem engednek maguknak?! Bezzeg a mi időnkben... :))

 • 2007.01.12 23:36:22bonyolult

  a fiam 26 hónapos, a bölcsiben folyton a "nyányok" érdeklik. (bármilyen kérdésre, ami arra irányul, hogy mit játszott aznap: "a nyányok". :)))

  főleg egy favorit van egyszerre (2 bimbózó kapcsolatnak az érintettek oviba "növése" vetett véget.

  a nagypapa is meg szokta beszélni vele, hogy vannak-e fejlemények a románcban. :D  2 igen édes eset is volt, pedig még hol van az ovis kor!

  Pöttöm Pannáról készült kis képes mesekönyvben mutatta meseolvasáskor a szereplőket a végső boldogságot ábrázoló képen (tündér királyfi és királylány esküvője egy virág kelyhében), hogy azok ott ő és Patrícia. :)

  nem emléxem már, hogy ez előtt, vagy után történt a másik. a bölcsibe frissen beszokott, kicsit agresszív kisfiú megütötte Bencét, hogy sírt. erre Patrícia odament, és fellökte az agresszor kiskomát, majd elmagyarázta neki, hogy az ő barátját aztán ne bántsa, majd ő megvédi... :D

  a kiscsaj a gondozónőket is helyreteszi. cserfes, csinos kis teremtés. nem véletlenül választhatta... :))

 • 2007.01.13 09:35:11napos oldal

  Ez de édes kiscsákó :) Nekem nyányom van és még kicsike.

 • 2007.01.13 09:39:52manci

  Nekem is lányom van, 9 hónapos és már most ölelgeti a kisfiúkat és a nyakukba fúrja a fejét.

 • 2007.01.13 22:52:45Csöre

  Sajnos az oviban a Laci azt mondta, hogy ő a Hajnit veszi feleségül. Még maradt volna a Gyuri, de ő nem ígérkezett jó partinak: viszonylag gyakran bekakilt. A Zénó meg túl kicsi volt. Így első osztályig voltam kénytelen várni Ákosra, akibe minden lány szerelmes volt, de Ő velem volt táskafelelős!!!! Naaa?

 • 2007.01.14 09:44:24manci

  Én alsós koromban Sanyiba voltam szerelmes, de ő akkoriban rám se hederített, aztán felső valahanyadikban megüzente, hogy szeretne velem járni, de én akkor már a Tomiért epedeztem, aki meg másért, viszont gimis korunkban rendesen rámstartolt, de addigra már rég nem érdekelt. Aztán ezek után sokkal jobban alakult a szerelmi életem!:))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta