SZÜLŐSÉG

Születési rendellenesség miatt perel egy házaspár

2007. január 9., kedd 15:30

Harmincmillió forint nem vagyoni kártérítést, költségeik megtérítését és havi 60 ezer forint életjáradékot követel egy mezőkovácsházi házaspár az orosházi kórháztól, írja a Népszabadság Online. Az ok: 2005. januárjában kislányuk csonka végtagokkal jött világra, és csak a szüléskor derült ki, hogy jobb alkarja és több ujja hiányzik, lábai deformálódtak.


A házaspár jogi képviselője szerint a kórház hibázott, mert a nőgyógyász nem vette észre az ultrahangon a fejlődési rendellenességet. A szülőknek tavaly szeptemberben közel 9 millió forint nem vagyoni kártérítést ítéltek meg, az életjáradékot a bíróság elutasította.

A kórház jogi képviselője szerint a kétdimenziós ultrahangkészülék nem adhat teljes bizonyosságot a magzat egészségéről. Az ügyvéd a kereset elutasítását kérte arra hivatkozva, hogy az anya csak terhessége 19-20. hetében jelent meg a kórházban, így ő is hibás abban, hogy elmaradtak olyan vizsgálatok, amelyekkel felismerhetők lettek volna a fejlődési rendellenességek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.09 16:29:45Csöre

  Nagy bánat lehet, ha a baba betegen születik. De szerintem vannak dolgok, amik pénzzel nem kárpótolhatók. Segíteni nem hiszem, hogy lehetett volna rajta, legfeljebb "megszüntetni a problémát". :(

 • 2007.01.09 16:40:00manci

  Igazad van, Csöre, de akkor sem értem, hogy nem lehet észrevenni egy teljes alkar hiányát!

 • 2007.01.10 16:25:09bjulie

  Teljesen jogos szerintem a kártéritésük, ugyanis a kétdimenziós ultrahangon is lehet látni, hogy megvan-e a gyerek keze, lába, sőt, nálunk még az ujjait is meg lehetett számolni.

 • 2007.01.10 16:26:53bjulie

  Én olyat is ismerek, akinek a gyereke nyitott gerinccel és egyéb rendellenességekkel született és amikor felelősségre vonta az orvosát, akkor az közölte vele, hogy talán több pénzt kellett voln adnia a terhesgondozáson. Azóta az apuka már letöltötte börtönbüntetését, ugyanis ezután a beszólás után baseball-ütővel ment neki az orvosnak. Hozzáteszem, jogosan!

 • 2007.01.11 12:26:46thais

  EGy ilyen beszólós dokit nem lehet felelősségre vonni, hogy a fizetéséért nem végzi el a munkáját? A papát megértem, hogy behúzott neki, csak sajnálom, hogy nem mentették fel. A 2D-s UH ugyan homályos, de ő azért ül ott, hogy szakmai szemmel nézze azt, amit mi semmitmondó szürkeségnek hívunk.Egy ilyen orvosnak felelnie kellene a törvény előtt a nemtörődömsége miatt.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta