SZÜLŐSÉG

Magzatvízből is nyerhetők őssejtek

2007. január 9., kedd 08:13

Amerikai kutatók majdnem olyan sokoldalú őssejteket nyertek ki magzatvízből, mint embriókból, írja az Index. A kutatók olyan módon jutottak az őssejtekhez, hogy közben sem a mama, sem a magzat egészsége nem károsodott. A kutatók szerint a felfedezés nem helyettesíti az embriókból kinyert őssejtekkel végzett kutatást.

A magzatvízből származó őssejtekből izom-, csont-, zsír-, véredény-, ideg-, és májszöveteket sikerült előállítani laboratóriumi örülmények között. A kutatók ugyanakkor még nem tudják megmondani, pontosan hányféle szövetet tudnak ezekből az őssejtekből létrehozni, még az előzetes emberi kísérletekre is több évet kell várni. A magzatvízből nyert őssejtek az embriókból nyertekhez képest gyorsabban fejlődnek. A tudósok szerint a magzatvíz és a placenta új forrása lehet az őssejteknek, amelyekből reményeik szerint gyógyszert fognak tudni előállítani.

Egereken végzett kísérletek szerint a magzatvízből származó őssejteket fel lehet használni károsodott agyszövetek pótlására. A kutatás eredményeként a szülők a jövőben lefagyasztathatnak magzatvízből származó őssejteket is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta