SZÜLŐSÉG

Magzatvízből is nyerhetők őssejtek

2007. január 9., kedd 08:13

Amerikai kutatók majdnem olyan sokoldalú őssejteket nyertek ki magzatvízből, mint embriókból, írja az Index. A kutatók olyan módon jutottak az őssejtekhez, hogy közben sem a mama, sem a magzat egészsége nem károsodott. A kutatók szerint a felfedezés nem helyettesíti az embriókból kinyert őssejtekkel végzett kutatást.

A magzatvízből származó őssejtekből izom-, csont-, zsír-, véredény-, ideg-, és májszöveteket sikerült előállítani laboratóriumi örülmények között. A kutatók ugyanakkor még nem tudják megmondani, pontosan hányféle szövetet tudnak ezekből az őssejtekből létrehozni, még az előzetes emberi kísérletekre is több évet kell várni. A magzatvízből nyert őssejtek az embriókból nyertekhez képest gyorsabban fejlődnek. A tudósok szerint a magzatvíz és a placenta új forrása lehet az őssejteknek, amelyekből reményeik szerint gyógyszert fognak tudni előállítani.

Egereken végzett kísérletek szerint a magzatvízből származó őssejteket fel lehet használni károsodott agyszövetek pótlására. A kutatás eredményeként a szülők a jövőben lefagyasztathatnak magzatvízből származó őssejteket is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta