SZÜLŐSÉG

Magzatvízből is nyerhetők őssejtek

2007. január 9., kedd 08:13

Amerikai kutatók majdnem olyan sokoldalú őssejteket nyertek ki magzatvízből, mint embriókból, írja az Index. A kutatók olyan módon jutottak az őssejtekhez, hogy közben sem a mama, sem a magzat egészsége nem károsodott. A kutatók szerint a felfedezés nem helyettesíti az embriókból kinyert őssejtekkel végzett kutatást.

A magzatvízből származó őssejtekből izom-, csont-, zsír-, véredény-, ideg-, és májszöveteket sikerült előállítani laboratóriumi örülmények között. A kutatók ugyanakkor még nem tudják megmondani, pontosan hányféle szövetet tudnak ezekből az őssejtekből létrehozni, még az előzetes emberi kísérletekre is több évet kell várni. A magzatvízből nyert őssejtek az embriókból nyertekhez képest gyorsabban fejlődnek. A tudósok szerint a magzatvíz és a placenta új forrása lehet az őssejteknek, amelyekből reményeik szerint gyógyszert fognak tudni előállítani.

Egereken végzett kísérletek szerint a magzatvízből származó őssejteket fel lehet használni károsodott agyszövetek pótlására. A kutatás eredményeként a szülők a jövőben lefagyasztathatnak magzatvízből származó őssejteket is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta