SZÜLŐSÉG

Bababarát vagy mamabarát?

2007. január 9., kedd 11:31

Látom, nőgyógyászos sztorikból Dunát lehet rekeszteni. E heti kérdésünk is innen jutott eszembe: mi a fontosabb egy szülésnél, a jó doki vagy a jó kórház? Feltéve persze, ha nincs meg mindkettő. Dobjuk a kiskorunk óta ismert, kedves bácsit, aki jobban belénk lát (haha!), mint bárki, csak mert ratyi helyen dolgozik? Vagy a bababarátság mindennél fontosabb, és egy orvos (jó esetben) úgyse sok vizet zavar a szülésnél?


Nekem az elsőnél a doki volt a fontosabb. Legközelebb (remélem lesz legközelebb!) nem tudom, mi legyen. Sokan nincsenek jó véleménnyel az úgynevezett menő helyekről, mert futószalagon kezelik a nőket, ha jön egy front, a folyosón is fekszenek, annyian vannak, a csecsemősök ott is bunkók stb. De legalább beengedik az apját a gyerekéhez, hogy early bondingoljon, nem kerül húszezerbe, hogy ne tápszerezzék a babát, és éjjel is veled alhat anélkül, hogy a többi mama palotaforradalmat csinálna. És akkor még nem is beszéltem magáról a szülésről. Van kád, labda, bordásfal, delfinek? Választhatsz szülésznőt? Rád omlik a szülőszoba? Egyáltalán, mi számít jó kórháznak? Van egyáltalán ilyen Magyarországon? Várom kimerítő élményeiteket, véleményeteket, vagy szuperkórházi szuperdokitok elérhetőségét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.10 10:11:51katampusz

  OFF

  indulatra indulattal válaszolni nem szerencsés. lehet törölni a hsz-t, és felháborodni, meg homokba dugni a fejünket. de az előítéletek problémája ettől nem szűnik meg, még csak nem is válik kezelhetővé. így mondannyian veszítünk. értékes emberek értékes hozzászólásait akár.

  nagyon sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy szégyelltem magam az előítéleteim miatt. dolgozom magamon, igyekszem, de hát nem mindig sikerül. elnézést kérek minden szőke hölgytársamtól.  a fenti probléma összetett és van egy erős szociális oldala is, úgy látom a kettő összemosódott.  azt gondolom hogy tanulságos lenne akár egy topikban is az előítéleteinket átbeszélni, mert ez az egyetlen út ahhoz, hogy sikeresen felszámoljuk őket. a jelen helyzetben sikerült összevissza megsérteni és megbántani egymást. sztem vagyunk annyira értelmesek, hogy normális modorban még ilyen kényes dolgokról is beszéljünk.

 • 2007.01.10 10:13:00Csöre

  Hát, ha ugye minden rendben van, és fizetsz 25E-t a kórháznak, amiből mindenki kap (ügyeletes szülésznő, takarítónéni...) akkor a doki a töredékét kapja meg a jelenleg "érvényes" tarifáknak. Tehát a többség (bevallom, én is) továbbra is fizet a dokinak, csak talán valamennyivel kevesebbet.

 • 2007.01.10 10:55:25napos oldal

  Katampusz, egyetértek.

 • 2007.01.10 11:09:01manci

  Kedves gzp! Csatlakozom katampuszhoz, ez így nagyon durva megoldás volt! Bár nem követtem végig a vitát, így nem tudom, hová fajult, de azt tudom, hogy ÉN NEM CIGÁNYOZTAM, éppen ellenkezőleg! Ennek ellenére mégis törölted a hozzászólásomat, holott a kb. 30 soros irományomnak mindössze az első 3-4 sora érintette a témát.

  De ha már ilyen jól megy a cenzúrázás, akkor légyszi, töröld a 2007. 01.09. 18:33:21-es kommentemet is, mert az előző nélkül értelmezhetetlen!

 • 2007.01.10 11:48:25r.emese

  Azért az előítélet és a többszöri kellemetlen tapasztalat is különbözik. Előítéletről addig van csak szó, amíg valaki nem a valós (ideálias esetben a személyes valóságtorzításoktól megtisztított) történéseket írja, mondja el. Az nem előítélet, hanem egyfajta információ, hogy az xy kórház szülészetén magasabb a roma nők aránya mint a budapesti átlag.
  A cenzúra pedig tökéletesen indokolatlan, az indextől soha nem vártam volna. Tóta W. írásai például nem verik ki a biztosítékot? A liberális gondolkodásmódba nem fér bele az, hogy aki nem pc, abba belefojtom a szót. Érvelni kell, megpróbálni szembesíteni saját tévhiteivel a másképp gondolkodót!

 • 2007.01.10 11:56:24manci

  Köszönöm, gzp, látom, a törlés tök jól megy!

 • 2007.01.10 12:00:50r.emese

  Ja, és ha tetszik, ha nem, az tény, hogy a roma nők családjai jobban szeretnek tömegesen látogatásokat tenni a szülészeten, és ez a csendre, nyugalomra vágyókat bizony nagyon zavarhatja. Attól, hogy nyitottan-elfogadóan közelítünk egymás felé, még nem kell nem észrevenni a különbségeket.
  Amúgy nekem erről az a személyes véleményem, hogy nem szeretnék ebben az igen kiszolgáltatott helyzetben olyan emberekkel egy szobába kerülni, akik tőlem viselkedésükben nagyon különböznek. Ezért én az esetleges kellemetlenségek elküréséért kétágyas szobába kértem magunkat a picúrral. Ahol a szobatársam még nálam is csendszeretőbb, visszahúzódóbb volt, két nap után - mikor kiköltöztek, és egyedül maradtunk - már nagyon vártam az alkalmat, hogy rádiót hallgathassak, tévét nézhessek egy kicsit.

 • 2007.01.10 12:08:57druantia

  Ezért jó, ha a látogatók nem mehetnek be a szobákba. Oké, nehezebb családi életet élni egy esetleges friss gátsebbel a folyosói társalgóban, de legalább az ember válaszhat, hogy akar-e társaságban lenni akkor éppen. A roma-kérdéshez: csak egy tipp, de végig lehetne gondolni, hogyan lesz az ártatlan, világra rácsodálkozó kisgyerekből olyan felnőtt, amilyen. Mindennek oka van, a sorozatos frusztrációkat nem hiszem, hogy más árnyalatú bőrszínnel jobban lehetne bírni. Ráadásul, lehet, hogy vannak tendenciák, de minden ember megérdemli, hogy csakis saját maga miatt legyen róla véleményünk.

 • 2007.01.10 12:24:05manci

  Szerintem, ha azt a szabályt be lehet tartatni, hogy senki ne menjen be, akkor - talán egy kicsivel nehezebben - de azt is be lehetne tartatni, hogy mondjuk egyszerre csak egy ember látogathat. Vagy legalább az apuka!

  Hát ez is egy olyan kérdés, amiben mindekinek másak az igényei! Ezért lenne jó, ha maradna a szabad kórházválasztás lehetősége, így mindenki megtalálhatná a saját elvárásainak megfelelőt. Persze nem mindenki, hanem csak a fővárosban és környékén lakók...

 • 2007.01.10 12:27:18mzperx

  Sziasztok!  Uzsoki kórházas tapasztalatok: (júliusban szültem ott).  -az Uzsoki szülészete alapvetően elég konzervatív, alternatív lehetőségek nem igazán vannak, talán csak a nagy labda. A szülőszoba és a vajúdó egyébként nagyon szépen felújított, kultúrált, maximálisan "európai", és ugyanez elmondható a szülésznőkről is (akikkel én nem találkoztam, azokról is általában csak csupa jót hallottam). Akikkel pedig "dolgom volt", csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni! :)  -rooming-in: én kicsit úgy éreztem, hogy itt a rooming-in nem a babákról-mamákról szól, hanem a csecsemősnővérek tehermentesítéséről. Én is rooming-inben voltam, azaz egész nap velem volt a baba, de éjszaka szívesen pihentem volna kicsit, erre viszont csak korlátozottan volt lehetőség: kevés a csecsemősnővér, és ha szülésnél kell segítenie, akkor nem tolhatod be éjszakára a babát. Sőt, kifejezetten nem nagyon lelkesedtek, ha úgy általában bármikor be akartad tolni a babát valamilyen okból.  -csecsemősnővérek: ne várj tőlük semmi extrát, semmi pluszt, és akkor nem fogsz csalódni... Ami a dolguk, azt megteszik, ha kérdezed őket, segítenek, de az a kicsi plusz, amit az ember esetleg várna, az valahogy hiányzik... (Ennek ellenére nekem volt pozitív tapasztalatom is).  -úgy tudom, dúla továbbra sem lehet ott a szülésnél.  -szülésznőt (Uzsokisat) lehet fogadni, de azt érdemes tudni, hogy nem mindegyik szülésznő vállalja ezt a megoldást, illetve ha mégis szeretne vki, akkor azt a 27. hétig kell megtenni, mert a választott szülésznőnek ápolási igazgatói engedélyt kell kérnie, és állítólag ez nagyon hosszadalmas.  -a babák kapnak cukrosvizet, tápszert csak ha muszáj, de erről szólnak  Szóval aki alternatív szülésre és gyermekágyra vágyik, annak nem ideális hely az Uzsoki, aki viszont pl. itt választana dokit, de nem elsődleges szempont számára a "bordásfal-kád-delfinek", az szerintem bátran szülhet itt. :) Én összességében nem bántam meg.  A kaja még az alulmúlhatatlannál is rosszabb. • 2007.01.10 12:36:36manci

  Nem akarok senkit megbántani, tényleg, de valamit nem értek: ha a baba nem sír, lehet tőle pihenni nappal is, éjszaka is, ha meg sír, akkor én be nem tolnám a csecsemőosztályra, hogy sírjon inkább ott egyedül. Tudom, hogy sokaknak nincs választása, mert a kórházban nincs egésznapos rooming-in és azt is megértem, ha valakinek extrém bajai vannak szülés után, de egyébként...

 • 2007.01.10 13:09:05bagya

  Sziasztok!
  Szerintem nagyon kevés anyukának adatik meg, hogy a szüléskor és a következő 3-4 napban a totális boldogság állapotában lebegve, körülvéve segítőkész, mosolygós emberekkel, egy tökéletes kórhában legyen.
  Persze - gondolom - ezt nem is várjuk el, de legalább a minimumot...Én a Schöpfiben szültem 5 éve (most ott fogom a másodikat is áprilisban), nem sok jó tapasztalattal. A babát azonnal elvitték, nem is láttam a következő 6 órában. Azt mondták, hogy inkubátorba tették, melegíteni. Mér, azt nem lehet az én mellkasomon, takaróban (semmi orvosi indoka nem volt a dolognak). Kihozták megetetve, aluszkált szépen. Letettem magam mellé. Erre jön a csecsemős (egy másik) és ordítva letol, hogy én nem pihenni vagyok itt, tessék a gyereket felkelteni és megetetni! A negyedik nap késő este, teljesen véletlenül tudtam meg, hogy nem fognak hazaengedni másnap, mert vészesen fogy a gyerek. Sírva, éjjel kettőkor, végső elkeseredésemben átmentem a csecsemőosztályra egy kis segítséget kérni. Az a nő, aki ott volt - legyen áldott! - úgy nézett ki, mint Schwarzenegger nőben, alig mertem hozzászólni. Viszont leültetett, ott a csecsemők között (!) és mindent megmutatott, aztán csinált nekem cukros tejet (mint anyukám régen), hogy megnyugodjak. Beszélgettünk, visszakisért, másnap mehettünk haza. A mai eszemmel persze már sokkal okosabb vagyok, na meg túl vagyok már egyen. De 22 évesen, frissen szülve nem tudtam szembeszállni egy egész szülészeti osztállyal. Remélem, hogy a mostani babánál már képes leszek a sarkamra állni, illetve azt, hogy nem is lesz rá szükség.
  Sokszor elgondolkodom, hogy azoknak az intézményeknek és embereknek, akik váltig hangoztatják a szoptatás jelentőségét, miért nem természetes, hogy a babát a mamánál hagyják a megszületése után (persze, vizsgálják meg, stb.), hogy azok a legfontosabb pillanatok, hogy akkor jó lenne szoptatni, stb. Az egyik legfájóbb emlékem, hogy a kisembert, akit 9 hónapig vártam, aki akkor vált el tőlem (és szerintem ez neki is félelmetes és fájdalmas volt), nem hagyták velem. Amikor egy kisgyerek elesik, bántják, baj éri, természetes dolog, hogy az anyukájához menekül, az anyja pedig eldob mindent, és rohan vigasztalni. A megszületésnél nagyobb trauma talán kevés van az emberke számára (biztonságból a nagy ismeretlenbe) és ahelyett, hogy a számára egyetlen ismerős ember oltalmazná, még el is szakítják, ok nélkül. Nagyon készülök rá, hogy ezt biztosan nem fogom hagyni!
  Minden mással meg tudok bírkózni - most már.
  Bocsi, kissé hosszú lett:)

 • 2007.01.10 13:11:06szeszter

  én Vp.-ben szültem.

  - A szobákba nem jöhet be senki, családi élet a foloyosón, babákat üvegfal mögött lehet mutogatni.

  - A csecsemősök alapvetően aranyosak, segítőkészek. Ha kell, kimasszírozzák a melledből a csomót, megtanítanak fejni stb.

  - A babák ha szükséges éjjel teát, ill. végső esetben tápszert kapnak. Ha tudsz fejni nappal, éjjel odaadják a picinek.

  - vizit naponta 2x: normális

  - kaja: ehető, bár borsófőzelék szoptatós anyáknak... :)

  - zuhanyzó: közös, és soha sincs melegvíz!!!!

  - dokik 80%-a sztem tök rendben van

  - alternatívák a szülésnél: labda (bár nem éreztem hiányát semminek)  Nekem biztos nem lesz máss választási lehetőségem a következő szülésnél, de ha mindenki olyan lesz, mint legutóbb volt, akkor én tökéletesen boldog leszek,

 • 2007.01.10 13:12:26mulan

  Szerintem akkor tolja be az ember, amikor fürdeni akar, és nem akarja egyedül hagyni abban a talicskában. Amikor voltak szobatársaim, akkor a babámat a szobában hagytam a talicskában, mire visszaértem, már a folyosó közepén hallottam a bömbölést (a fürdőszoba egy keresztfolyosó végén volt); de ha a csecsemősökhöz toltam be, ott (nem tudom, mit csináltak vele), sosem sírt.

 • 2007.01.10 13:13:41bagya

  Mulan! Degeszre tömték :)
  Bár reméljük, nem (az enyémmel megcsinálták).

 • 2007.01.10 13:18:07bagya

  Ja, jut eszembe: van esetleg valakinek friss tapasztalata a Schöpfiről? Az az 5 év már nagyon messze van. Akár az is lehet, hogy azóta kedvesek lettek a csecsemősök (bár erre kevés esélyt látok) :)

 • 2007.01.10 13:27:10melin

  Hát, én nemtom, a Péterfyben is elég sok volt a nemzetiségi/roma nő, sosem volt lármás család ott...én inkább úgy láttam, h ugyanúgy az újszülöttjükkel fogalalkoztak, mint más anyukák...és apukán/nagy gyereken kívül, akik hozták a kajás motyót, nem nagyon járt be hozzájuk más. Monnyuk nem is nagyon engednek be egyszerre sok embert, max 2-4-et, ha jól emlékszem. És nekem szerencsém volt mert a szobatársam a 2ágyasban egy bnőm volt:o)))

  Jidele, ha alapítványiba akarsz menni, akkor majd azt jelezd a dokid felé, mert akkorra, amikorra ki vagy írva, fentartat majd neked ágyat, vagy ha mégsem olyan a szitu, akkor Te leszel az első, aki a szabad ágyatmegkapja!

  Viszont az Istvánban első gyerekemnél... a szobatársamhoz egyszerre 15!!! ember jött be!! Kameráztak, kajáltak, fényképeztek zsongtak...Hát, én nem voltam rest kimenni, h kicsit szóljanak már rájuk, h próbáljanak legalább kisebb csop-ban bejönni. Későbbmondta a csajszi, h bocs, ő is alig bírta, de vidékről jöttek stb... és ez pl. egy fehérbőrű, magyar nő volt!:o))

  Manci, ez olyan dolog, h Te/én/akárki így gondoljuk... de vki annyira legyengül, h az első napokban egyszerűen képtelen biztonsággal felelni a gyerekéért... otthon már úgysincs más választása, és szopira mindenképp kiviszik neki. De az intézmény ezért is van...sztem ez nem szívtelenség, vagy "nem szereti a ygerekét eléggé" dolog. Egyébként nem akkor tolják be sokan a gyereket, ha sír, hanem, épp mikor jóllakott, és mami is aludna 1-2 órát,megzuhanyozna, kicsit "relaxálna", mert igenis kell néhány óra fullos "ágynyugalom" (ezért is voltak régebben a dadák a házaknál, és pl. NO-ban, Hollandiában államilag még ma is küldenek segítőtt néhány hétig/hónapig) de addig is biztonságban akarja tudni a csemetét... vagy legalábbis így gondolom. Én mindkét gyerekemet anno magam mellé fektettem az ágyamba és a kocsiba csak akkor tettem be, ha kimentem wc-re, sétálni, enni stb. Jaj, de jó lesz megint:o))))))

 • 2007.01.10 13:34:44mulan

  Bagya, nehéz lett volna, mert mindig jóllakottan adtam le. :)

 • 2007.01.10 13:37:07mulan

  Szóval megetettem, büfiztettem, megvártam,míg elalszik, óvatosan belecsempésztem a talicskába (csak velem szeretett aludni, abban nem), és óvatosan, mialatt aludt, kitoltam a csecsemőosztályra. Ugyanezt szobatársakkal előadva nem díjazta.

 • 2007.01.10 13:37:40bagya

  Mulan, ki tudja, mit tudnak azok ott, amit Te nem? :)
  Mondjuk két dologra határozottan emlékszem, ami teljesen távol állt az anyaságtól, vagy a csecsemőgondozástól: 1) úgy hozták a gyerekeket egy nagy kocsin, pólyában. A nővérke egyszerre kettőt vett le a pólya kötőjénél fogva, aztán kiosztotta. engem legkinkább két vekni kenyérre emlékeztetett... 2) a szobatársnőm babája aluszékony volt, keltegetni kellett. Hát én úgy még egy rinocéroszt se csípnék meg, ahogy ezek csinálták... Bár tudhatnak valamit, mert a baba még erre se akart felkelni.

 • 2007.01.10 13:42:22mulan

  Szerintem talán a meleg meg a csend, meg hogy ha sírt, akkor fölvették, sőt, volt, hogy kiderült, hogy a babus nem büfizte ki magát, és akkor is felvették, és folytatták a büfiztetést.

  (Észrevettem, hogy itthon is jóval többet alszik, ha 1-2 fokkal melegebb van a szobában. Fura.)

 • 2007.01.10 13:47:30bagya

  Te Mulan, hány fok van Nálad? :) 10? :) Áááá, csak húzlak... A Schöpfiben szültem november elején (még 2001-ben), ott hozzávetőleg 31-32 fok volt. Állítólag a babák miatt. Persze őket senki se kérdezte (bár a pocakban 37 van, de azért kár ezt egy életen át szimulálni, nem?). Én is felvettem, ha sírt, csendben is voltam - általában... szóval nem tudom, talán a korai szocializáció jele, hogy a csecsemősosztályon általában csend van. Egyiks se olyan kis hercig, hogy egyedül lármázzon :)

 • 2007.01.10 16:09:03Hicudzsi

  A hozzászólásomban egyszer sem sezerepelt se a cigány se a roma szó.

  Mégis törölve lett...  Ez a nagy hejdehajde szólásszabadság?  Gratulálok...  Ja és gondolom ezt is töröltetni fogod...

 • 2007.01.10 16:57:16babó

  Sziasztok!  már régóta olvasó vagyok, de végül megtört az ellenállásom és csak muszáj egy kicsit okoskodnom is.  Szóval Schöpfi, 2006 tavasz, az összkép elég vegyes.  Nem is tudom hol kezdjem, én császáros voltam, amennyit láttam a szülőszobákból, tiszták rendesek, nem alternatívak. Ahogy a felkészítő kurzuson kivettem, a szülés maga a dokidtól függ, ha határozott vagy, a fiatalabbakat rá lehet venni pár alternatívabb dologra, apuka minden további nélkül bent lehet. a szülésznők többsége szerintem rendes, amennyit láttam belőlük, de pl olyan gátvédelem, mint amiről a szent imrében hallottam (tehát magától érthetődő) olyan nincs. gátmetszés és szevasz.

  A műtét nálam nagyon simán, jól ment, altatóorvos nekem bejött, a gerincbe simán ment a szuri, nem éreztem semmit, fejfájás semmi, mondjuk 24 órán keresztül tényleg nem emelgettem a fejemet.

  Szobák, na ez viccesebb. én menetm kapásból a megfigyelőbe kb 2 napra, gyereket három óránként hozták, de sokmindent nem tudtam vele kezdeni, mert először ugye feküdtem, utána meg nem jött tej, mert császáros. Viszont a Schöpfi nagy előnye: sterilizált anyetej pótlás megy mert van gyűjtőállomásuk!!! ezen kívül csak ízesítetlen csipkebogyó tea. szerintem ez viszonylag okés, és ha szólsz, hogy ne adjanak, akkor nem adnak és kész. utána elvileg három helyre mehet az ember:

  1 fizetős szoba: szép, felújított, hűtő, tévé (mifenének???) stb. 1-2 max 3 ágy. gyerek akkor nálad amikor akarod, leginkább mindig, bárki bármikor látogathat. 2 normál szoba: jópár ágy gyereket 3 óránként hozzák etetni, látogatás ez alatt nincs, csak utána a csecsemőosztályon ablakon, de ahhoz a nővereket kel zargatni, gondoljátok mennyire örülnek. 3 van egy db 5 ágyas roaming-in ingyen. na én itt voltam :))) és így utólag nagyon nem bántam meg. a fizetős szobe sztem gyakorlottab anyáknak van, akik tudják mi a dörgés, mert ott eléggé magukra hagyják az ember lányát. ide azért jöttek a csecsemősök, akikből nagyon vegyes a felhozatal. van, aki kedves, de semmit sem érsz vele, mert semmi hasznosat nem mutat, nem segít: nem megy a szoptatás? nem baj, kap a gyerek pótlást, adja csak. valamelyik este jött egy kicsit érdesebb modorú, hogy ki szeretné visszaadni a gyerkőcöt éjjelre. mondom neki, hogy, ás császáros vagyk, a cicim ugyan fáj, de biztos nincs tej, vigye be. odajött, megnézte, megnyomta, azt hittem elájulok, tej meg spriccelt egy méterre. közölte, hogy gyerek marad. kérésre segített, és áldom azóta is, mert másnapra úgy kajált a csimota, mint a kisangyal. hiába, meg kell küzdeni a dolgokért, nem lehet elmiulyáskodni. :))

  látogatás: ide sem jöhetnek elvileg a látogatók, mikor kint vannak a csecsemők, de mivel itt folyamatosan kint vannak, beszivárognak. amikor bent voltam mind az öt ágy (és az 5 kosárka) foglalt volt, de közfelkiáltással megegyeztünk, hogy apukák, és néhány egyéb látogató, kultúrált keretek közt bejöhet. csecsemősnővérek kétnaponta leszúrtak minket, de nem fájt. :))) engem egyébként az sem zavart volna, ha sok a látogató, annyira el voltam foglalva magunkkal. és érdekes, én úgy láttam, hogy mindenki úgy aludt, mint a tej, ha a babája nem nyekergett. máséra nem riadtunk fel, és a gyerkőcök sem. viszont jó volt látni hajnali háromkor, a leghalványabb lámpa fényénél, hogy haha hárman szoptatunk :))).

  további előny: az anyatejgyüjtőbe le lehet menni megnézetni a cicit, és bár az ottani nővérnek nem tökéletes a modora, ha kedves vagy vele, negyon sokat segít.

  Az épület elég tré, és a mi szobánkból kb 50 méter volta a wc-zuhanyzó.

 • 2007.01.10 16:58:49babó

  ja, a kenyereskocsi megvan :))

  én spec örültem a pólyának, mert azt sem tudtam melyik végén kell megfogni a gyereket, és az átsegített az első bénázásokon.

 • 2007.01.10 17:32:35kaposztalepke

  babóka: hmm..a SM-ben 24 órán át fektetnek császár után? Meg két nap megfgyelés? Az Istvánban 6 óra után felkelni zuhanyozni, aztán kapod a gyereket és onanntól kezdve éjjel-nappal csinálsz vele amit akarsz/tudsz..lehet hogy több nyugival még én is megúsznám a spinálfejfájást?..hmm..

  viszont ennek a nagy gyerekközelségnek az előnye, hogy még a császárosoknak is második nap de legkésőbb harmadik dől a tej, igaz, hogy az első 1-2 napban nem három óránként vannak 20 percet cicin, hanem legalább kétóránként vagy 40et, ill nem mértem pontosan, de mindig amikor ébren/hajlandó volt. normál szülés 3. nap, császár 4. jöhet is haza..

 • 2007.01.10 17:40:32kaposztalepke

  jah, és rögtön kaptam így is mellkasra fektetve a babut amikor kikapták még a műtőasztalon, nyomhattam a puszit a maszatos fejére(nagyon klassz volt, elsőnél altattak, azt felöltöztetve 2 óra múlva láttam először, apja előbb látta, mint én), utána helyből a szobába toltak, és ott sztem majdnem azonnal hozták cicire, meg hogy testkontakt meztelenül a mellkasomra. Attól, hogy deréktől lefele nem mozdultam, azért a kezem szabad volt tartani a hasamon/cicimen. Aztán elvitték, de így másodiknál már mondtam, hogy nyugodtan hozzák ki, elvagyunk, úgyhgy újabb két óra múlva megint cupózgatott, addigra rugiban (62 cm volt a drága, az 56os rugi kicsi volt rá amikor kinyújtotta a lábát). 6 órával utána meg tényleg felkeltem/megkaptam és kész. Be kell valljam ez a rendszer első gyereknél elég horror, és totál beijedés, másodikra már örültem neki, és minden kinlódás ellenére nagyon élveztem.

 • 2007.01.10 18:04:16babó

  szia káposztalepke!  a szülésfelkészítőn azt mondták, hogy igen, van olyan érzéstelenítés is, ami után csak hat órát kell feküdni, de itt olan nincs mert 1. punktum, 2. nincs rá pénz... hámost mit csináljak?? :)) (asszem a tűn múlik)

  egy puszira nekem is odanyomták, aztán engem altattak, mert kicsit rosszul lettem. utána is hozták szorgalmasan, sajna ilyen hasrafektetős testkontakt nélkül. gyerek meg cuppogott ezerrel mindenre, ami csak a közelébe került (apa orra és szakálla stb.)  valahol benne van az én elsőgyerekes bénázásom, meg bátortalanságom is, a másodiknál már bátrabb leszek, és majd mást bénázok el. :))  amúgy a tejtermeléssel nem volt gond, valójában inkább az, hogy mondogatták, hogy á császáros lehet, hogy még nincs tej... dehogynem volt :))  amúgy nem tudom, hogyan tanulnak meg szoptatni azok az anyukák, akikhez csak 3 óránként viszik ki a gyereket... jó, nekem is jól esett, hogy napi egyszer bevitték két etetés között a vizitre meg fürdetni, pici nyugi kellett, de annál több nem.

 • 2007.01.10 20:11:31Hicudzsi

  Káposztalepke!

  Engem is az első császár után 24 órát fektettek, azután a második előtt szereztem vékonyabb spináltűt (mert a kórház nem tudott szerezni) és így csak 6 órát kellet feküdnöm másodjára.

  Ja és a Schöpf Méreiben.

 • 2007.01.10 20:12:38Hicudzsi

  Kedves Moderátor!

  Kaphatnék választ arra, hogy a hozzászólásomat (amiben ötleteket adtam a kórházi lopások elkerülésére többek között), miért törölték? • 2007.01.10 22:20:55kaposztalepke

  ahh, szóval a tű a trükk..akkor nagy mázlim volt...az persze nem lep meg, hogy jó hogy nem Te vegyél meg mindent ha akarsz vmit..a családban most egy komoly betegség miatt ezt játszuk két éve..:(

 • 2007.01.10 22:37:48Hicudzsi

  Kaposztalepke!

  Ráadásul sehol nem lehetett kapni a városban hivatalos helyeken. Minden kis meg nagykert. végighívtunk.

  Végül egy netes kimama barátnőm (aki gyed előtt szülésznő volt) vidékről, kerített nekem egy tűt és postán küldte fel...

  A postásunk persze soha nem hozza fel a csomagokat (se a családi pótlékot...) csak papírt hagy... Szerencsére az utcán elkaptam a fickót és kikényszerítettem belőle a tűimet :) Egy nappal a kórházbavonulásom előtt, az utolsó pillanatban...

 • 2007.01.11 07:54:02kiseszter

  Margit kórház 2006 január:

  bár választott orvosom és szülésznőm volt elég sok rutinvizsgálatot az éppen ügyeletesek végeztek úgyhogy jóformán az egész gárdát megismerhettem szülésig. A szülésznők közül bármelyikre szívesen rábíztam volna magam, a dokik közül kettőre nem, de azokra nagyon nem (az egyik pont aznap ügyelt amikor szültem. De örültem, hogy a sajátom időben beért!)

  A kaja jó volt! Pedig én is dobtam ki érintetlenül komplett ebédeket a Jánosban, de itt teljesen átlagmenza színvonalon volt, ahhoz meg szokva vagyok.

  A csecsemős nővérek mind motíválatlan 50esek voltak. Egy sem volt segítőkész, de kis kényszerítőzés után rá lehetett venni őket, hogy válaszoljanak, vagy tegyenek valamit.

  A 3 ágyas rooming in szobákba nem jöhettek látogatók, a folyosó legelején van egy szoba oda csődülhet a nép. Egyszerre viszont max. 2 család így volt, hogy ki kellett parancsolni az ott sátratverőket, hogy a férjem aznap még látogatási időben láthassa a gyereket.

  A hotel szobák drágák, állandóan foglaltak és oda bemehetnek a látogatók. Ezek a szobák fél úton vannak a rooming in szobák és a mosdó között úgyhogy surranhatsz véres/tejes pendelyben egy buszmegállónyi ember közt (ezt nagyon kikértem magamnak a kórházi kérdőíven, lehet, hogy azóta változtattak rajta).

  A gyerekorvosok fantomok, kezelik meg ellenőrzik a gyereket, de elcsípni őket két szóra lehetetlenség volt.

  Ami nagyon felbosszantott: pénteken (császár után 10-11 órával) bejött egy nővér, mármint irgalmas nővér és miközben a szopit gyakoroltuk volna a párórásommal ő nekiállt téríteni, mert ugye helyből közöltem, hogy nem lesz megkeresztelve hess innen! Ez meg csak nem hagyott békén én meg erőtlen voltam, hogy kizavarjam. Az volt az egyetlen alkalom amikor nem tudott a fiam cicizni :o(

  Hirtelen ennyi.

  Ja, nem égett egész héten a villany a budiban amitől csak még halmozottabban hátrányos helyzetűnek éreztem magam, de gondolom azóta csak becsavartak már egy 40es izzót.

 • 2007.01.11 10:12:56thais

  Most azt is vállalom, ha kitörlik, de nem érzem igazságosnak, hogy olyan hozzászólások is kitörlésre kerültek, amiknek semmi köze a gyűlöletkeltéshez. A tények tények maradnak, s a kellemetlen tulajdonságok nem faj függőek. Az én hozzászólásomat is kitörölték, amiben csak azt jegyeztem meg, hogy egy budapesti kórházban a látogatók egy részét pozitívan diszkriminálták, pontosabban hagyták, hogy éjjel 11-kor is látogatók zavarhassák az anyukák nyugalmát, s a biztonsági személyzet nem tett semmit ez ellen. A szabályok vonatkozzanak mindenkire egységesen, s ne élvezzenek egyes látogatók, akármilyen nációhoz is tartoznak, előnyt a másikkal szemben. Nem hiszem, hogy ez gyűlöletkeltésnek minősülne. Akárhova is tartozunk, tiszteletbe kell tartani az együttélés alapvető szabályait, s nem viszaélni a kisebbségi státuszunkkal. Én egy kisebb létszámú magyar kisebbséghez tartozom, mégsem kovácsolok belőle tőkét magamnak. Mindössze annyit érezhet belőle a környezetem, hogy jogom volt nemzetiségi nevet adni a gyerekeimnek, de ezzel senki jogait és komfortérzetét nem csökkentettem.

 • 2007.01.11 10:14:46gzp

  A torolt kommentekrol utoljara. Ez nem forum, hanem egy tematikus, szerkesztett blog, a velvet.hu resze. Itt nem moderator van, hanem ket szerkeszto, moon es tunde, es egy foszerkeszto, Zappe Gabor, azaz en. Es dexterke feltett egy kerdest, amire erkeztek kommentek, valaszok, majd az egesz szepen elment ciganyozasba. Az pedig az altalam vezetett ujsagban nem lesz. Ahogy buzizas sem, arabozas sem, zsidozas sem. Aki ezt szeretne, nyisson maganak topicot a forumban, mondjuk remelem az sem lesz hosszabb eletu. Ahogy azt is remelem, hogy ilyenre soha tobbet nem kenyszerulunk. Hat ennyi.

 • 2007.01.11 10:43:08manci

  Kedves Gábor! Még mielőtt lezártnak tekintenéd a témát, választ adhatnál arra a kérdésre is, hogy miért töröltél olyan hozzászólásokat is, amikben egyáltalán nem volt cigányozás!

 • 2007.01.11 16:40:59mulan

  Bagya, nálam itthon 30 fok van, szeretem a meleget, és a baba is szereti. Könyvekben viszont furákat olvasok, pl. "A suttogó titkai" azt írja, hogy legyen meleg a baba szobájában, mert a baba szereti a meleget, legyen ezért ott 22(!) fok. Celsius???

 • 2007.01.11 16:56:13manci

  Nálunk is 22 fok meleg van, éjjel 20-21. A legtöbb szakirodalom nem nagyon ajánl többet, ami nem is baj, mert a gázszámlát is ki kell valamiből fizetni!:)Mellesleg a férjem el se bírna viselni nagyobb meleget.

 • 2007.01.11 16:59:26mulan

  Manci, én megfagynék 22 fokban. :)

 • 2007.01.11 17:02:44manci

  Akkor olyan vagy, mint a húgom, mindig vacog nálunk, két takaróval alszik, zokniban... :)

 • 2007.01.11 21:29:18Bojso

  Szült valaki mostanában az Uzsokiban vagy Nagytarcsán?

  Régen az Uzsokiban szülten, most az vagy tarcsa jöhetne szóba.....

 • 2007.01.16 17:16:38Bojso

  Uzsokisok ????

  Tarcsai kórház???

 • 2007.03.28 09:22:15a:a

  Hát ennyi... Május 1-től a Szt. Margit nem fogad beteget a szülészeten. Hova fogok járni terhesgondozásra? Észveszejtő...

 • 2007.03.28 12:13:07szanna

  a:a! A Margitból és a Rókusból a Jánosba terelik a kismamákat! Egy anyuka, aki a jánosba jár, írta valahol, hogy nem látszik, hogy bővítenék a kapacitást. Kíváncsi vagyok, hogy alakulnak majd a dolgok. Addig jegeljük a 3. gyerek projektet. :(

 • 2007.03.28 14:25:06szeszter

  egy kérdés: mi abból az igazság, hogy ha "kedves" dokidat akarod magad mellett tudni az adott kórházi beavatkozáskor, akkor a beavatkozás 30%-át te állod. Vonatkozik ez a szülésre is? Ha igen, mi a helyzet azoknál az intézményeknél, ahol csak az ügyeletesnél szülhetsz? (Veszprém)  Ha vki tud ezzel kacsolatabn vmit, az jelentkezzen. Köszi

 • 2007.03.28 16:43:29Csöre

  Szeszter! Igen, ez főként és elsősorban a szülésre vonatkozik. (Ha a manduládat veteted ki, akkor ugye megállapodhattok, hogy 'kedden 10-re fáradjon be kedves', ha a vakbeledet, akkor meg tökmindegy, mert épp az életedet mentik.) Viszont ahol csak az ügyeletesnél szülhetsz (Vezprém, Szombathely), ott megkímélnek ettől a költségtől...

 • 2007.03.28 19:21:33mzperx

  Bojso: bár elég régen kérdezted, hátha még olvasod: én az Uzsokiban szültem 2006. nyarán. Ha van konkrét kérdésed, megpróbálok válaszolni. :)

 • 2007.03.29 09:15:55erősbors

  Nem is bírom végigolvasni, annyi itt a hozzászólás.:-) Mi a Schöpfiben szültünk.

  A dokimnál szült a tesóm is, ezért esett rá a választásom. A pasi egy tündér, végig úgy csinál, hogy nem aggódik semmin, de szükség esetén két pillanat alatt intézkedik és te még mindig nem idegeskedsz, mert ő annyira nyugodt. Kedvesen, de határozottan végigbeszéli veled a lehetőségeket, kell-e epidurál, miért kéne inkább mégis, ha te nem akarod is az elején, nem császároz feleslegesen /ami nekem nagyon fontos volt/.

  A mi Emmánk sajnos intenzívre került egy időre, mert nagyon lassan jött kifelé és ez kicsit megviselte, de a Schöpfiben rettentően odafigyelnek a babákra. Sőt tán túlzottan is, mert mondta is a dokim, hogy sajna, ha egyszer bekerült az inenzívre, onnan nehéz lesz kirimánkodni. Így is volt. De nem bánom, inkább kétszer annyit aggódjanak és végül ne legyen semmi baj, mint semennyit és beteg gyerekkel menjen haza az ember lánya. És a gyerekorvosnő is egy álom volt! Az az igazi csak a munájának él típus. Vannak két és egyágyas szobák a szokott tömegszálláson kívül, de fizetősek, viszont mindhez van külön fürdő, vagy kb. 2 szobára egy fürdő, ami azért nagy előny. A szülőszoba kevés és nem alternatív, de az egyágyasnál hirtelen előkerült labda is, ami nekem pl. nagyon jól jött, segített lefelé mozdítani a babát.

  A szülésznő is választható, van jópár, akik rém kedvesek, segítőkészek és mindent megtesznek érted. Az enyém azt is elintézte, hogy mikor kiderült szülünk, rögtön lestopizta az egyik szobát, hogy mire felkerülök, már legyen helyem. szeretnék másodszor is ott szülni, de a mostani helyzet elég aggasztó, ki tudja mi lesz két év múlva?

 • 2007.03.29 12:00:20jidele

  Most visszaolvastam, amiből kimaradtam januárban. Tök durva, Melin, amikor írtad, hogy szóljak a Péterfyben előre, ha alapítványiba akarok kerülni, akkor én már bent feküdtem az infúzión...

 • 2007.03.30 10:42:56szeszter

  Csöre: köszi a választ. Akkor bízom benne, hogy megint a saját dokim lesz ügyeletben :)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta