SZÜLŐSÉG

Lemezcsirke facicával

2007. január 8., hétfő 13:04

Előző cikkünkben olyan játékokról írtunk, amelyek kiállták az idő próbáját. A Poronty most egy olyan weboldalra bukkant, amelyen gyermekkorunk lemezcsibéi és facicái hoznak minket nosztalgikus hangulatba. Új játékok régi köntösben a jatekanno.hu oldalon.Klikk!
Az oldalon figyelmeztetés olvasható, hogy a hasonmás lemezjátékok, amelyek az egykori készítésnek megfelelő technológiával készültek, egy része nem felel meg a mai szigorú játékokra vonatkozó előírásoknak, ezért első sorban gyűjtőknek, és a régi játékok kedvelőinek ajánlják. A lemezjátékok ugyanis nedvességre rozsdásodnak, éles a szélük és könnyebben okoznak sérüléseket, mint a mai műanyag játékok. Kénytelenek leszünk együtt játszani a gyerekkel. Néha azért nekik is adjuk oda a játékokat.

A Poronty kedvencei:

1. Ugráló béka - kulccsal kell felhúzni és aranyosan pattog.

2. Csipegető csibe – az oldal szerint a vásárlók kedvence a pipi, ebben valószínűleg nem tévednek. A csirke felhúzás után csipegetve ugrál. Az 1950-es évektől gyártották, szinte nem volt olyan család, ahol ne lett volna belőle egy példány.

3. Rugós facica – a 13 centis mosolygó macsekot vicces mozgásokra lehet kényszeríteni a talp aljának nyomogatásával. Létezik más variációban is, különféle állatok, zsebmajom, pingvin, zebra, kukacok, bohócok és egyéb figurák mozgathatók a talpba helyezett rugó segítségével.

4. Macska-egér türelemjáték – a kis korong hátlapján piros masnis cica látható, a játékban található műanyag egeret kell beügyeskedni a macska kosarába. Több változatban létezik ez is.

5. Lemezautó – a piros autóban ücsörgő kék fickó fejét kell tövig az autóba nyomni, melynek következtében az autó mozgásba lendül. Ideális ötvenes pasiknak, akik ilyennel játszottak gyermekkorukban.

6. Mágneses pörgettyű két kígyóval – ha a pörgettyű elé helyezzük a fém kígyókat, azok előre-hátra mozognak, miközben a pörgettyű forog.

7. Kacsacsalád – A kacsamama fejének benyomása után a lemezhápik libasorban száguldoznak körbe.

8. Kutyaház persely – Gyermekkorom sláger terméke ez a játék, nemrégiben barátnőmnél is találkoztam egy vadiúj példánnyal belőle. (Igaz, azóta nem láttam, amióta meztelen lábbal a kutyaház sarkára lépett és napokig nem tudott járni.) A kis retesz elhúzásakor a kutya kidugja a nyelvét, erre kell ráhelyezni a pénzt. Ez után a kis pöcköt megnyomva az eb visszahúzza nyelvét a pénzzel együtt. A mostani pénzviszonyoknak is megfelel: a kutya a százforintost is meg tudja enni. Az összegyűjtött pénzhez a persely alján található is ajtó kinyitásával juthatunk hozzá. Vehetünk belőle például egy új retro játékot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.08 21:16:23banyácska

  Nem látom az oldalon az összecsukló és felálló, a fejét, farkát mozgató fakutyát. Pedig az még most sem balesetveszélyes. Alul kellett egy gombot megnyomni, akkor összeesett, ha elengedted, felállt. Ha az egyik oldalon nyomtad meg a gombot, akkor a farkát mozgatta, ha a másikon, akkor a fejét, nyakát stb. Látott valaki ilyet?

 • 2007.01.08 21:20:53banyácska

  Úgy működött, ahogy vélhetően ez a bohóc: http://www.jatekanno.hu/bigpic.php?name=toysimg/FFA 0574-16.jpg&size=240

 • 2007.01.08 21:25:31Tünde

  Pont úgy, ahogy a 3-as sorszámú facica.

 • 2007.01.11 11:28:02Tori

  Ez a perselyem még most is megvan! :) Viszont a nővérem azért vette ki az oviból a fiát, mert ilyen lemezautók voltak, méghozzá öregek, és sajnos nem szépen törnek (márpedig törnek, ha sok gyerek használja őket), az egyik lemezszél szétnyeste a kisfiú kezét, hat öltéssel varrták össze. :-/ Szóval ezek inkább nosztalgiázni jók, mint kisgyereknek, és most lécci ne mondja senki, hogy "de mi is túléltük" stb, mert az unokaöcsém is túlélte, csak van egy hosszú heg a kezén.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta