Lemezcsirke facicával

Előző cikkünkben olyan játékokról írtunk, amelyek kiállták az idő próbáját. A Poronty most egy olyan weboldalra bukkant, amelyen gyermekkorunk lemezcsibéi és facicái hoznak minket nosztalgikus hangulatba. Új játékok régi köntösben a jatekanno.hu oldalon.



Klikk!
Az oldalon figyelmeztetés olvasható, hogy a hasonmás lemezjátékok, amelyek az egykori készítésnek megfelelő technológiával készültek, egy része nem felel meg a mai szigorú játékokra vonatkozó előírásoknak, ezért első sorban gyűjtőknek, és a régi játékok kedvelőinek ajánlják. A lemezjátékok ugyanis nedvességre rozsdásodnak, éles a szélük és könnyebben okoznak sérüléseket, mint a mai műanyag játékok. Kénytelenek leszünk együtt játszani a gyerekkel. Néha azért nekik is adjuk oda a játékokat.

A Poronty kedvencei:

1. Ugráló béka - kulccsal kell felhúzni és aranyosan pattog.

2. Csipegető csibe – az oldal szerint a vásárlók kedvence a pipi, ebben valószínűleg nem tévednek. A csirke felhúzás után csipegetve ugrál. Az 1950-es évektől gyártották, szinte nem volt olyan család, ahol ne lett volna belőle egy példány.

3. Rugós facica – a 13 centis mosolygó macsekot vicces mozgásokra lehet kényszeríteni a talp aljának nyomogatásával. Létezik más variációban is, különféle állatok, zsebmajom, pingvin, zebra, kukacok, bohócok és egyéb figurák mozgathatók a talpba helyezett rugó segítségével.

4. Macska-egér türelemjáték – a kis korong hátlapján piros masnis cica látható, a játékban található műanyag egeret kell beügyeskedni a macska kosarába. Több változatban létezik ez is.

5. Lemezautó – a piros autóban ücsörgő kék fickó fejét kell tövig az autóba nyomni, melynek következtében az autó mozgásba lendül. Ideális ötvenes pasiknak, akik ilyennel játszottak gyermekkorukban.

6. Mágneses pörgettyű két kígyóval – ha a pörgettyű elé helyezzük a fém kígyókat, azok előre-hátra mozognak, miközben a pörgettyű forog.

7. Kacsacsalád – A kacsamama fejének benyomása után a lemezhápik libasorban száguldoznak körbe.

8. Kutyaház persely – Gyermekkorom sláger terméke ez a játék, nemrégiben barátnőmnél is találkoztam egy vadiúj példánnyal belőle. (Igaz, azóta nem láttam, amióta meztelen lábbal a kutyaház sarkára lépett és napokig nem tudott járni.) A kis retesz elhúzásakor a kutya kidugja a nyelvét, erre kell ráhelyezni a pénzt. Ez után a kis pöcköt megnyomva az eb visszahúzza nyelvét a pénzzel együtt. A mostani pénzviszonyoknak is megfelel: a kutya a százforintost is meg tudja enni. Az összegyűjtött pénzhez a persely alján található is ajtó kinyitásával juthatunk hozzá. Vehetünk belőle például egy új retro játékot.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek