SZÜLŐSÉG

Mitől rettegnek a kismamák?

2007. január 5., péntek 11:56

Kevés olyan nőt ismerek, akit terhessége alatt ne szórakoztattak volna kedves ismerősök és ismeretlenek rémtörténetekkel, különböző terhességi szövődményekkel, halvaszületéssel és egyéb horrorisztikus dolgokkal. Mikor a kismama már kellőképp sápadt, ájtatos képpel gyorsan hozzáteszik, hogy „Persze ez veled nem biztosan nem fog előfordulni.”

Igen, minden valószínűség szerint nem fog. A hozzám hasonló para-mamákban azonban egész terhesség alatt ott motoszkálnak az elhangzottak. Rosszabb esetben mehet az ember pszichológushoz a félelmei miatt. Előtte azonban elolvashatja a Terhesség félelem nélkül című könyvet, amelyben a leggyakoribb tévhiteket igyekeznek megcáfolni, a félelmeket megszüntetni, majd a témához kapcsolódó eseményeket, magyarázatokat tárják az olvasók elé.

A könyv első számú szabálya: a terhességnek nem velejárója a félelem. Ezt igyekeznek bebizonyítani a kategóriákra bontott témakörök kérdéseinek válaszaiban. Másik javaslat, hogy az aggódó kismama ne őrlődjön magában, beszélje meg félelmeit, kérdéseit partnerével, orvosával. „El fogok vetélni.” „Nincs hányingerem, a babával biztosan valami baj van.” Ezek a gondolatok sok kismamában felmerülnek. A könyv igyekszik megnyugtatni őket.

Találtam olyan félelmeket is a fejezetben, amelyen jót mosolyogtam. Ez terhesség nélkül is felmerülhet az ember lányában. Félelem: „Ha így folytatom, igazi hárpia leszek.” „Olyan leszek, mint az anyám.” A könyv válasza ezekre: Igazi oroszlánanya lesz. Még nála is jobb anya lesz. Aranyos.

Találtam olyan válaszokat, amelyekkel nem értek egyet. Például: „rengeteget fogok hízni.” Tény: Csak átmenetileg. Sok anyukán a szülés után is rajta marad jó néhány kiló a mértéktelen kajálásnak köszönhetően. Én nem esnék bele abba a csapdába, hogy „Majd úgyis lemegy” felkiáltással kizabálom a hűtőt minden nap.

Vagy: „A férjemnek nem tetszem majd terhesen”. A szerzők szerint a kispapa észre sem fogja venni, hogy terhes vagyok, annyira izgatottan fogja figyelni a pocak gömbölyödését, aztán a baba rúgásaira koncentrál, végül pedig el lesz foglalva az apasággal.

Választ és magyarázatot találunk egy másik gyakori kérdésre is: mielőtt a kismama tudomást szerez terhességéről, sok esetben dohányzik, alkoholt fogyaszt, majd jönnek a parák: milyen károkat okozhatott babájának. A könyv megnyugtat, nem valószínű, hogy bármilyen következményei lennének ezeknek.

Találkozhatunk még a klasszikus „Lehet-e terhesen hajat festetni?”, „Szabad-e szexelni várandósság alatt?” „Ki fogom bírni a szülési fájdalmat?” kérdésekkel és az ezekre adott válaszokkal is.

Hogy ne legyünk struccok, azért leírják a 9 leggyakoribb terhességi szövődményt is. A könyv végén pedig stresszcsökkentő módszerekről: meditációról, légzéstechnikáról, a hit erejéről olvashatunk.

Terhesség félelem nélkül
Hajja és Fiai Könyvkiadó Kft, 2006.
1995 Ft, 264 oldal

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.05 23:26:02kovvacs

  Eszter, Te doki vagy, és biztos tudod ezeket, léci, válaszold meg (kicsit para is? nem is tudom):

  - Amikor a szülés eleje felé adnak injekciót, hogy segítse a tágulást, az oxitocin? És tutter kell?

  - Szülés utáni injekció, ami segíti az összehúzódást, akkor az mi lehet? És az is kell?

  - Ha esik a baba szívhangja, és kaptam két darab valamit a karomba (a végén két branült szedtek ki), az mi lehetett? A gyerkőcömnek azonnal helyreállt a szíve. (Amúgy ezért külön hálás vagyok az ottaniaknak, hogy így helyrehozták a dolgokat és természetesen szülhettem. Ismerősömnek látszólag pont ugyanez volt a gondja, és ott a doki inkább a császár mellett döntött.)

 • 2007.01.06 00:54:17Nyuli

  Én egészen konkréten attól rettegem hogy meg fogok halni. Így egyszerűen. Az egész angyon abszúrd utólag.

  Én azt találtam ki hogy hangot adok a félelmeimnek. Amíg csak magamban szorogtam olyan valóságos, és egyértelmű volt, hogy márpedig én meghalok. aztán beszélni kzdtem róla, és minél többet beszéltem, az egész annál képtelenebbnek tűnt.

  Valahogy kimondva dolgokat, azok egész mások.  A babával kapcsoaltos félelmeket meg persze a dokik hozáták rám.  Azután megszültem, a bébi és én is egészséges vagyok, de a szülés olyan rémálom volt, hogy most, mikor a másodikat tervezzük, már ezért parázok.

 • 2007.01.06 08:01:32Bojso

  Kovvacs: Köszi!

  Így utólag is (hat éve voltam terhes), de leszek még remélem:)))

  Akkoj mondja nekem valaki ezt az AFP-s baromságot!!!!

  Nem azt mondom, hogy egy fikarcnyit se kell vele foglalkozni, de ennek is van határa.....

 • 2007.01.06 09:25:18eszter

  kovvacs, mindkettő oxitocin. Nem kell feltétlen, az alternatív szüléspártiakat ezzől veri ki a víz. Gondolom nem kell ecsetelni, hogy ennek is két oldala van, az orvosok sem viccből adják. Tény, hogy egy 10-12 órásnak induló szülést szépen felturbóz, rendszeresíti, erősíti a fájásokat (kb 2X olyan fájdalmas egy oxitocinos szülés, én tudom...) és felgyorsítja. Aztán erre kontra: na ezért nem lehet megúszni a gátmetszést, mert nem szépen, saját tempóban nyomul a gyerek, elmossa a tolófájást, stb. Viszont garantáltan jót tesz a szülés utáni méhösszehúzódásnak, kivédi az atóniás vérzést, ami elég gáz, pár perc alatt meg lehet benne halni, de ugyanakkor nem is túl gyakori szövődmény. Hát ezt kell összerakni. Szülész lennék, lehet, hogy én is inkább benyomnám. Amúgy asszem otthonszülésnél is inkább adnak szülés után egy kicsit...ebben nem vagyok biztos.  Azt nem tudom mit adtak még, én oxigénről tudok, ha esik a szívhang, de nyilván azt nem a vénádba nyomták volna. Mindenesetre ilyenkor elgondolkodom a sokat szidott kórházi rendszeren, és alkalmazott terápiákon. Biztos túlihegik mindkét oldalról. Az egyik helyen túl sok a beavatkozás, a másik helyen kevés a lehetőség.  Az oxitocinnal kapcsolatban: engem megkérdezett a doki hajnali fél 3kor, hogy "figyi, eszter, 1 óra alatt 4-ről 5 ujjnyira tágultál, kell oxitocin, vagy reggel találkozunk?" "Kell, köszi" egy órán belül megszültem, és aludhattam is valamennyit. Nekem nem volt mindegy, és nem kellett gátmetszés sem, szóval...a fene se tudja. Mondjuk a többi gyereknél se kaszaboltak, úgyhogy járt út volt.

 • 2007.01.06 09:36:11manci

  Parázós kismamák figyelmébe! Aki nem parázós nem olvassa, mert senkit nem akarok plusz vizsgálatokra rávenni!

  Szóval az AFP-től - amit már számos nyugat-európai országban nem használnak a megbízhatatlansága miatt - van jobb megoldás: az ún. kombinált teszt. Pontosabb is (95%) és már a 12. héten elvégezhető és 1-2 órán belül ererdményt kapsz, tehát korábban kiderül, ha gond lehet és több időd van más vizsgálatok (lsd: magzatvízvizsgálat, ill az a chorionboholy vétel)elvégezetetésére. A kombinált teszt 2 részből áll: ultrahang és vérvétel. Az egyetlen negatívuma az, hogy drága a vizsgálat, én anno 25 ezret fizettem, most megnéztem, már 28 ezerbe kerül.

  Én nagyon örülök annak, hogy megcsináltattam, mert utána határértékhez közeli volt az AFP eredményem, és míg nem beszéltem a dokimmal, paráztam is. Ő viszont csak rápillantott és dobta is félre, hogy ezzel nem kell foglalkozni! Mit mondjak, teljesen megnyugodtam! Azt is mondta, hogy a legfontosabb az ultrahang vizsgálat. Ehhez én sietve hozzátenném, hogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy valami rozoga géppel végzi-e el egy barom orvos, vagy jó szakember egy megfelelő állapotú berendezéssel.

 • 2007.01.06 09:43:32manci

  Az oxitocinró: első gyerek, este 8-kor indultak a fájások, de nem voltak rendszeresek, éjjel 1-kor szivárogni kezdett a magzatvíz, bemenetünk a kórházba, reggel 9-kor még mindig nem voltak rendszeresek és erősek a fájások. Aludni nem tudtam, tehát kezdtem fáradni. Így végül kaptam oxitocint, fájdalomcsillapítást nem kértem, végül du. fél 3-kor lett belőle gyerek, gátmetszés nélkül.

  Eszter! Akkor oxitocin nélkül csak fele ennyire fájt volna?!!!!

 • 2007.01.06 10:30:48Borsocska

  Sziasztok!
  Jenuár 14-re vagyok kiírva (első baba, repesve várjuk). A könyvet nem olvastam, és általában a rémtörténetekről is leállítom az embereket. (Fogyatékosokkal dolgoztam...)
  De amikor a dokik nem mondanak egyértelműen meg dolgokat és a kicsit "tudálékosabb" anyuka elkezd olvasni, az sosem vezet jóra. Múlt héten 150/85 lett a vérnyomásom (talán mert már 2és fél órája a terhesgondozóban ücsörögtem) előtte mindig jó volt, a doki mondta, hogy mérjem mindennap. Ekkor utánaolvastam és egy napig úgy gondoltam, hogy terhességi toxémiám van. Azóta persze a legmagasabb amit mértem 135/76 volt...
  Amivel még kiakasztottak az a terhességi cukorbetegség. A terheléses erdeményem határértéken belül volt, csak közelített a magashoz, azóta 200 g-os szénhidrátdiéta (éhezés) és a kontrollokon jó eredmények. Ezzel a sok vizsgálattal már túlreagálják a dolgokat.
  Szülési rémtörténeteket nem olvasok, legalább is egy héttel a nagy esemény előtt!

 • 2007.01.06 16:06:16szeszter

  borsocska: vérnyomással én detto így voltam, aztán semmi baj nem volt. Persze nem árt az óvatosság, de most már csak arra gondolj, hogy milyen jó lesz majd, ha már hármasban lesztek! A rémtörténetektől pedig tényleg tartsd távol magad!  Szorítok Neked!

 • 2007.01.06 17:23:40Tekla

  Sziasztok!

  En Januar 10-re vagyok kiirva szoval hamarosan itt az ido amikor kocogunk be a korhazba.

  Mostmar hetente jarunk NST-re es mernek egy vernyomast is ami rendben van.

  Viszont jovohet kedden reggel 8-ra hivnak Amnioszkopiara. Ettol kicsit felek mivel ugyesen utanna olvastam, mert nem mondtak el mifele vizsgalat lesz ez.

  A magzatvizet fogjak megnezni erre mar sikerult fenyt deriteni ,viszont amiket olvastam rola az eleg eltero velemeny.

  Egyik kismama szornyusegkent elte ezt meg a masik azt irta ,hogy nem kellemetlenebb egy sima nogyogyaszati vizsgalatnal.

  Ami meg erdekes volt ,hogy ez a vizsgalat megrepesztheti az epp burkot es beindithatja a szulest is.

  Ha minden rendben van velem es a kicsivel akkor tenylegesen szukseg van ilyen vizsgalatra ?

  Picit tartok tole.

 • 2007.01.06 17:51:57nona

  Szerintem nem, de én csak azokat a vizsgálatokat csináltatnám meg, amiket nagyon muszáj. Minek a babát zargatni, ha egyébként minden rendben van. Persze én nem tudom, h mire való ez az amnioszkópia. Nekem nem csináltak. Majd valaki biztos leírja, h miért jó. Kíváncsi vagyok rá. Ha mozog a baba, nincs görcs, vérzés, szivárgás, akkor elvileg minden rendben van, nem?

 • 2007.01.06 17:57:08Bojso

  Tekla: jövőhét keddre? Az 9.-e nem?

  Miért akarnak ilyet? Azt nem csak egy hét túlhordás után "vetik" be?

 • 2007.01.06 18:21:17druantia

  Tekla, én nyolc amnioszkópián voltam túl, amíg megszületett a bébi. (Szegénykém a nyakára csavarodott köldökzsinór miatt majdnem két hetet vágott rá a rendes idejére a pocakommban.) Az első amnioszkópia kicsit kellemetlen volt, szinte még zárva volt a méhszáj, ki is csúszott a számon egy "basszus", de inkább a meglepetéstől. A többit már alig éreztem. Az egyetlen ciki a dologban az volt, hogy szülőágyon csinálják. Felfelé még csak fel tud az ember kapaszkodni, de én lefelé mindig azon izgultam, hogy csak ne taknyoljak le. Én nem tiltakoztam a vizsgálat ellen, beláttam, hogy a baba biztonsága így kívánja, különben sem egy nagy dolog. A végén már rutinból jártam. Csak megnézik, hogy nem suttyantott-e bele a vízbe, mert ha igen, akkor már indítják is a szülést. Először is a fertőzésveszély miatt, meg ha belekakil, akkor lehet, hogy valami baja van. Szóval, szerintem jó, hogy van lehetőség erre a vizsgálatra. Hallottam én is olyat, hogy megindulhat tőle a szülés, de még senkivel sem találkoztam, aki így járt volna. Nálam sem az amnioszkópiáktól indult be a szülés. Kicsit feszítő érzés, de egyáltalán nem fájdalmas.

 • 2007.01.06 18:29:22nona

  Na, tessék. Tényleg van értelme ennek az izének. Bár örülök, h én megúsztam (37. héten szültem)...

 • 2007.01.06 18:30:31nona

  (nekem egy sima méhszáj-vizsgálattól indult be a szülésem, asszem...)

 • 2007.01.06 19:02:41druantia

  Bojso, már azon a napon elkezdik az amnioszkópiát, amire ki vagy írva. Egy hétig kétnaponta nézik, plusz NST, aztán úgyis befektetnek a kórházba. Attól kezdve minden reggel ott kezd az ember, utána szintén minden nap NST.

 • 2007.01.06 19:41:41gyöngy

  Én az 1. Babámat túlhordtam 2 héttel. Ebből 1 hét tutira el volt számolva, de amikor megszületett látszott a túlhordás jele rajta. Nála is nézték amnioszkópiával a magzatvizet. Nekem egyáltalán nem fájt, bár nekem nyilt a méhszájam. Mégis utáltam, hogy állandóan menjek, és nézegessenek.
  A második gyereknél mondtam ezt a dokimnak, meg hogy szerintem megint nem az lesz a jó kiírt időpont, így nagyvonalúan átirta 2 héttel későbbre a szülés várható időpontját, és megúsztam minden vizsgálgatást. Amúgy a vizsgálattal azt nézik, hogy belekakilt-e a baba a vízbe, mert ha zöld, akkor igen, és az az oxigénhiányt igazolja, és azért indítják meg a szülést.

 • 2007.01.06 19:59:18eszter

  manci, igen, ez biztos. Én az első gyerekkel 5 órát vajúdtam, ebből 3mat ooxitocin nélkül. Vígan sétálgattam, majd mikor kiderült, hogy nem vezet sehova, bekötötték. Aszittem meghalok.Tényleg kiszállt az agyam a testemből, olyan erős kontrakcióim voltak.

  Második gyereknél azt hittem, hogy akkor pár óra elviselhető, aztán majd jön a fekete leves. Másfél órát sétálgattunk (azt nem mondom, hogy nem fájt, szenvedtem, de lábon), majd odacsoszogtam a szülésznőhöz, hogy sajnos még mindig kakilnom kell. Mondta, hogy ok, kikísér a WCre, előbb csekkoljunk méhszájat. Felfeküdtem, és akkor mondta, hogy ezt hívják úgy, hogy tolófájás, nyomhatok.

  Harmadiknál az volt a baj, hogy éjszaka volt, nem aludtuk, fáradtak voltunk, sétálni sem bírtunk, koncentrálni sem ment annyira, de tudtuk, hogy az oxitocin még ha erősebb fájás árán is, de eredményt hoz. Hát hozott is villám gyorsan. Nem bántam meg, de tényleg megint meglepetésként ért, hogy hogy felturbózza a dolgokat. Képzeld, még a gyerek feje se szállt le rendesen, ezért nem is voltak tolófájásaim.40 perc után úgy döntött a doki, hogy megnézzük mit hat az oxitocin: ja, eltűnt a méhszáj, csak magasan a fej, nyomjál nyugodtan. Én nyomtam, fej lecsúszott, lettek székelési ingerek, gyerek második nyomásra kint volt. (Most köveznek az alternatívosok)

 • 2007.01.06 20:12:44nona

  Nekem is este 8kor kezdődtek az összehúzódások (szintén első baba), 11kor bementünk a kórházba 12 körül már biztos kaptam oxitocint és hajnal fél ötre megszületett a baba. Nekem nincs összehasonlítási alapom, de az oxitocin hatását azonnal éreztem és az összehúzódások a végére lettek csak durvábbak... Lehet, h szerencsés alkat vagyok? (Ebből az oxitocinos 4,5 órából a kitolási szakasz nekem eléggé hosszú volt. Ebben nem voltam túl szerencsés.)

 • 2007.01.06 21:06:46katampusz

  nekem sajna nem hatott az oxitocin.

  2 ujjnyira nyitott méhszájjal mentünk reggel 8kor szülni, fél 12kor burkot repesztettek utána lett 3 ujjnyi.

  maradt is ennyi, hiába kaptam fél kettőkor oxytocint, du 5kor megműtöttek.

  a műtéttel nekem csak annyi bajom volt, hogy nem voltak tolófájásaim, igazából nem éreztem milyen MEGSZÜLNI egy gyereket.  a szülés előtt nagyon féltem a fájdalomtól, most így utána egy csepp aggodalom sem maradt bennem, akármikor szülnék még. és nagyon remélem átélhetem egyszer, hogy milyen kitolni egy babát...

 • 2007.01.06 21:19:19nona

  de furcsa, Katampusz... voltak rendesen összehúzódásaid és nem nyílt ki a méhszájad?

 • 2007.01.06 21:51:23manci

  eszter, remélem akkor legközelebb megúszom oxitocin nélkül, de ha muszáj lesz mégis, azt is kibírom, hiszen egyszer már kibírtam:)

 • 2007.01.06 21:52:40manci

  amnioszkópia: én 10 nappal hordtam túl a lányomat, de még csak nem is hallottam róla.

 • 2007.01.06 22:01:39druantia

  A kórházban, ahova én jártam, szinte alig császároztak, csak legvégső esetben. Nekem sem nyílt a méhszáj, de az én dokim nem sokat gondolkodott, ha magától nem ment, hát tágított kézzel. A fájások du. 6 körül kezdődtek (megint), reggel hatkor közölte a doki, hogy itt délutánig nem lesz baba, hacsak nem gyorsítunk. Hát gyorsítottunk. Aztán 10 tizenötkor Peti röpült kifelé. (Szintén nem a normál út: úgy kellett sürgősséggel kinyomni a gyengülő szívhangok miatt.) Más kórházakban ilyenkor már tényleg császároznak, de én szerencsére simán szülhettem, és a komplikációkat is megúsztuk.

 • 2007.01.06 23:29:14kovvacs

  Borsocska,

  Te ehettél 200g szénhidrátot naponta?! :)))

  Én 180at ehettem.

  Először dührohamom volt tőle, ugyanis soha életemben nem fogyókúráztam, nem vagyok zabálós ember, de nem szeretem, ha valaki beleszól abba, hogy mit eszek.

  Aztán jött a felemás tapasztalatom. Miután megszoktam, hogy igenis van korlát, de más kajákat meg bőven lehet enni (lsd pl. minimozarella + olajbogyó + paradicsom), észrevettem magamon, hogy kevésbé vagyok fáradékony. Jobban bírom magamat fizikailag és szellemileg egyaránt. Talán azért, mert a vércukorszintem nem úgy ugrál, mint egy "vércukordrogosé", hanem egyenletes. Frissebb lettem, kiegyensúlyozottabb.

  És mégis. Az utolsó hónapban ellógtam a diétát (egy éves lesz a gyerkőcöm a napokban, karácsony-szilveszter nem alkalmas a diétára hmhm). És azóta se tartom ezt a rendszert.

  Pedig tök jó lenne. Nem a súlyom miatt, hanem mert általában jobb lett a közérzetem tőle...

 • 2007.01.06 23:34:05kovvacs

  Mijaza NST? Mert én a végén csak CTGre jártam minden héten, de az NSTről nem tudom, mi az.

 • 2007.01.06 23:42:23kovvacs

  Eszter, köszönöm, hogy így leírtad ezeket az oxitocinos sztorikat.

  Nekem nem "bekötötték", csak egy injekciónyit kaptam. Akárhogy emlékszem, nem tudom felidézni, hogy pontosan mikor. Azaz: mennyit lökött a fájdalmakon. A fejemben ugyanis úgy él, hogy egyre gyorsabbak és egyre erősebbek a fájások, nagyon szépen, nagyon szabályosan, közben egyre jobban örülök, hogy mindjárt szülünk;

  aztán van egy pont, amikor már nem tudok beszélni, annyira fáj, majdnem megbolondulok, mindenkit elküldöka stb stb, és pontosan 1 óra 11 perccel később megszületett a lányom. 2 nyomásból. A doki alig bírt beérni. (A legeslegelső fájás előző nap reggel fél7kor volt, és az egész nap tűrhetően telt el, nagyon be voltam sózva és tökre örültem, nem maradt meg rossz élményként. Pedig hogy rettegtem még egy hónappal előtte is!)  Azt hiszem, ha megkérdeznék, hogy tartson-e még 4-5 órát, vagy fájjon ennyire, inkább az utóbbira szavaztam volna. Utólag csak az zavar, hogy fel se merült az a lehetőség, hogy megkérdezzék a véleményemet. • 2007.01.07 00:00:34Nyuli

  nagyon fura, tkp velem szinte minden megtörtént amiról írtok, ami egy hüvelyi szülésnél megtörténhet. 2 hét túlhordás, próbálkoztak amnioszkópiával, de a méhszáj annyi zárt volt, hogy nem sikerült, volt kézitágítás - több ízben, volt burokrepesztés, volt injekció, az egész szülés alatt oxitocin bekötve, volt iszonyatos fájdalom - annyira, hogy egy idő után robotpilótára kapcsoaltam, de mégis elhúzodott 8 gyötrelmes órán keresztül. Volt köldökzsinór a nyakán, volt két orvos könyöke a hasamban és persze gátmetszés, meg repedés minden irányba. És persze volt aggódás meg további szurik, hogy el ne vérezzek.

  Semmi nem ment a maga útján. Ha valaki azt mondaná, hogy a következő alkalommal választhatok a császár és a hüvelyi szülés között, nem haboznlk a császárt választani.

  Persze nyílván az sem fenékig tejfel, de mégis.

 • 2007.01.07 08:09:59Tekla

  Sziasztok!

  Bojso igen elirtam bocsi, valoban 9.-e.

  Viszont nemertem miert kell mar jo elore Amnioszkopia ,ha azt irjatok ,hogy ezt altalaban tulhordas eseten szoktak bevetni.

  Jovoheten leszek a 40. hetben szoval ilyenrol meg szo sincs.

  Es tenyleg rendben van minden vizsgalat. Az NST, a vernyomas az ultrahang es minden egyeb tokeles ahogy a klinikan fogalmaztak.

  Es felek is tole elegge , mert mivan ha mondjuk nekem meg egyaltalan nincs nyitva a mehszaj akkor is elvegzik ezt a vizsgalatot es beszuszakoljak az a csovet vagy hagynak nyugodtan ?

  Szoval ez az en param most erosen.

  Mar tul kozel vagyok a szuleshez es nem kene elore paraztatni ilyen vizsgalattal ,plane hogy nincs is ra szukseg igazabol.

  Egyebkent mivan akkor ha mondjuk ugy dontok ,hogy nem megyek el Amnioszkopiara ? :)

 • 2007.01.07 09:32:12galiba

  Túlhordásban én is rekordernek számítok. Én 12 nappal hordtam túl a csemetét, de valamennyivel tutira el volt számolva. Amnioszkópiával engem nem vegzáltak. Csak az utolsó 5 napra már be kellett feküdni a kórházba és 3 óránként volt CTG, meg napi 1x flowmetria. Plusz állandó méhszáj-vizsgálat, ami nem egy öröm, de kibírható. Babának végig nagyon jó volt a szívhangja, lehet h. ezért nem csináltak amnioszkópiát?  Doktor egyébként azzal viccelődött, hogy örökös tagságit kapok a kórházba, én meg sírva kértem a babát, hogy ne toljon ki velem, legyen szíves végre megszületni...

 • 2007.01.07 10:49:04katampusz

  kovvacs: ebben azt hiszem eszter szava lenne a mérvadó, de én úgy tudom az NST ua mint a CTG csak annyi a kbség hogy NST-nél kapsz a kezedbe egy kis vacakot amin meg kell nyomni a gombot ha magzatmozgást érzel. Igazából nem tudom persze, mert nekem is csak CTG volt.  nálam a doki nem tágított kézzel, nem ugrott a hasamra, a műtétet azzal indkolta h mi szülők magasak vagyunk, baba nagy súlyú magzat, ergo relatív téraránytalanság + CTG már nem volt túl jó, kezdett fáradni a baba. azt mondta próbálkozhatnánk még egy órát, de nagy valszínűséggel egy óra múlva is ugyanott tartanánk, ha eddig sem hatott az oxy meg a méhszájlazító injekció.  hát én nem vagyok egy vitatkozós típus, és egyébként is megfogadtam hogy amit mondanak azt csinálom, maximálisan együttműködő leszek. úgyhogy összenéztünk párommal és bólintottunk. ő az orvos csak tudja mit miért csinál.  aztán a műtét alatt deült ki hogy azért nem tágultam mert a fiam beillesztette a fejecskéjét a szülőcsatornába de teljesen ferdén, így nem fért ki a buksi és nem is tudott belülről tágítani.  hát erre mondta több ismerősöm, hogy a dokik ilyenkor óvatosan meg tudják igazítani a babák fejecskéjét. nem tudom, nálam nem lehetett tudni hogy ez van. de igazából meg se nagyon tudom kérdezni az orvost, hiszen vonjam kérdőre hogy mit miért csinált, illetve nem csinált? lehetetlen helyzet.  azért én mégis örülök, hogy műtéttel született, mert kiderült, hogy egy teljesen szabályos csomó volt a köldökzsinórján, ez elég ritka dolog. nagy szerencsénkre nem húzódott szorosra. sem a 9 hónap alatt, sem a szülés közben. ennek fényében, látva hogy milyen galibától menekültünk meg, egy szavam sincs. de azért nagyon sóvárgok egy hüvelyi szülés után, ha megadatik még....

 • 2007.01.07 11:00:38manci

  Én is úgy tudom, hogy ugyanaz a kettő.

 • 2007.01.07 11:38:55szanna

  Az én lánykám a hüvelyemen bújt ki, egy valódi köldökzsinór-csomóval a nyakán. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bokaszalag szakadásom miatt az utolsó két és fél hónapot fekve töltöttem, így a Babónak semmi baja nem lett.
  Nem tudom miért nem derült ki az UH-n. ELhatároztuk, hogy a harmadik gyerkőcnél elmegyünk 4D-s Uh-ra, állítólag azon minden kiderült volna.

 • 2007.01.07 12:50:25klr

  Nekem szülésindításom volt, ezért bekötötték az oxytocint. Két órán át ment, amíg el nem kezdtem tágulni, aztán irány a műtő, császár. Utána meg szuriban kaptam az oxytocint, a méhösszehúzódás elősegítése miatt. Volt is hatása, szabályosan éreztem az összehúzódásokat. Bár ugyanez volt a helyzet, ha ránéztem a lányomra. :-) Szóval az oxytocin mehet vénásan és szuri formájában is.

 • 2007.01.07 15:27:17katampusz

  szanna mi voltunk 4D-n a 30. héten és nem látszott.

  mikor kivették a gyereket kétszer rá volt hurkolódva a zsinór a lábára, tisztára mint egy trapézművésznek, simán meghúzta volna a zsinórt ahogy bújik kifelé és akkor szorul a csomó és na itt inkább abbahagyom.  bocsánat ez rémtörténet és értelmetlen ezen agyalni utólag, pocakosok ne olvassák

 • 2007.01.07 16:07:54gyöngy1

  Az elsö babànàl minden simàn ment. Reggel 8-ra bementünk a korhàzba, burokrepesztés (tùlhordàs miatt, amùgy egyàltalàn nem fàjt), borotvàlàs, beöntés, ctg, oxitocin, epiduràlis, ici-pici gàtmetszés és 12.30-ra kibùjt kisbaba.  A màsodiknàl egy picit bebonyolitottak a szülésznök.

  Màr megint tùl voltam a kiírt idön, és mentem ellenörzö ctg-re (15 óràra). Persze, mint rendesen vittem a böröndöt. Vasàrnap lévén, jól megvàrakoztattak bennünket. Megvizsgàlt az ügyeletes orvos: friss diplomàs (szimpatikus)fiatal nö. Ahogy sejtettük: egyàltalàn nem tàgult a méhszàj, és babànak még hire sem volt. Ràkötöttek a ctg-re, és otthagytak a férjemmel egy elhagyatott szobàban. Baba persze tàncolt össze-vissza, àllandóan meg kellett igazitani az övet. Aztàn megjött a szülésznö: nem tùl jók a szívhangok, ezért fàjàsokat fog szimulàlni, hogy megnézze a baba szive bírja-e majd az igaziakat.

  Férjemmel együtt kételkedve fogadtuk ezt a módszert. Ök tudjàk alapon hagytuk. Aztàn jött az infùzió, és a hosszù vàrakozàs a ctg-vel. A fàjàsokat olyan jól szimulàltàk, hogy néha annyira fàjt mint az elsö szülésnél az epiduràlis elött. Aztàn jött a szülésznö és mondta hogy minden rendben, az infùziót àtcseréli sóoldatra és amikor vége, mehetünk haza (kb 18 óra volt).

  Igen àm, de nekem tovàbbra is voltak rendes fàjàsaim... Egyszercsak akkoràt rugott a baba, hogy azt hittem bepisilek, és folyt is valami, aztàn mozogtam és ekkor màr tudtam: nem pisiltem be! Szóltunk az ügyeleteseknek és konstatàltàk, hogy elfolyt a magzatvíz. Megvizsgàltak, egyàltalàn nem tàgultam, viszont a fàjàsaim meg rendesen megizzasztottak.

  Persze, hogy kértem epidutàlist, kaptam is, de csak a jobb oldalamat érte. Kértem még. Megint nem hatott. Kértem ùjra (elvégre este 8-kor azt mondtàk a férjemnek, hogy hajnalig biztos nem lesz semmi, menjen haza egyen, aludjon). Ekkor az altatóorvos kicsit megbirizgàlta a kanült és végre hatott az érzéstelenítö (màr 2 óràja jàtszadozott velem), kb 21-22 óra volt.

  Màr 23 óra is elmùlt amikor a szülésznönek eszébejutott, hogy bejöjjön hozzànk. Mivel a magzatvíz elfolyàsa óta nem vizsgàlt meg senki, megkérdeztem, hogy nem kellene-e? Elvégre az epiduràlis segít a tàgítàsban. A szülésznö beadta a derekàt, és kegyeskedett megvizsgàlni.

  - Làtom a hajàt! kiàltott fel.

  Igen àm, de a 3 adag epiduràlis miatt meg sem tudtam mozdítani a làbam. Férjem és egy pàr gyakornok eröfeszítésébe tellett hogy rendesen elhelyezzenek a szülöàgyon. AZt sem érztem mikor kell nyomni. A férjem és a szülésznö tették a kezüket a hasamra, hogy érezzék a keményedéseket.

  23.58-ra megérkezett a 4200 gr-os és 54 centis Tündi

  Mi a tanulsàg? Sokkal jobb a Margitban szülni, mint Bruxelles-ben.

 • 2007.01.07 21:29:07thais

  Kedves Gyöngy1!
  Lenne hozzád egy magánjellegű kérésem. Nem tudom, Brüsszelben mennyire ismerik egymást a kint élő magyarok, s azt sem tudom, hogy még mindig ott éltek-e vagy már hazajöttetek. Ha kint élsz, ismersz-e egy Vucskovics György nevű férfit, aki egy belga lányt vett feleségül, s az unokatestvérem. 2 gyereke van. Egy hírlapárusító kisüzlete van állítólag. E-mailben nem érem el, lehet, hogy már elavult, nem találom. Ha ismered, kérlek, írj nekem a thaiskukaccitromailponthu-ra. Köszönettel: Thais

 • 2007.01.08 08:27:52thais

  Köszönöm az e-mailt. Remélem, most már megtaláljuk egymást. Rajtam nem múlik.

 • 2007.01.08 11:53:11mulan

  Thais, kérdezted vlahogy hogy kell képet beszúrni. Bocs, ha már válaszolt valaki, csak nem találom, hol kérdezted.

  Szóval ugyanezt kell beírni, csak nem szögletes,hanem csőrös zárójelek közé:

  [img src="http://poronty.blog.hu/media/image/terhessegfelelem.jpg"]  A kép URL-jét, "címét" (a http-velkezdődő, idézőjelebe tett rész) a legkönnyebben a jobb egérgomb segítségével tudod kimásolni.

 • 2007.01.08 11:54:23mulan

  Csőrös zárójelek: < és >

  A fenti példában a témaadó könyv képének címe olvasható az idézőjelek közt.

 • 2007.01.08 12:05:07szeszter

  vissza picit az oxitocinhoz: ha jól emlékszem du. 3-tól, kb. hajnal 2-ig nyomták belém az oxit egyre nagyobb adagban. Semmit nem gyotsított, azt hittem szétszakadok, de legalább nem lett császár és hüvelyi úton szülhettem, még ha az átlagnál fele olyan lassan tágultam is.

  Így is megérte. Ki lehet bírni.  Azért jó lenne a kistesót oxi nélkül megszülni :) Most már kíváncsi vagyok, hogy tényleg "enyhébb"-e.

 • 2007.01.08 13:59:46Hicudzsi

  Hümm, én végigparáztam mindkét várandósságomat, mert rendszeresen rémtörténetekkel traktáltak.

  Mindig azt mondogattam, hogy jajj ha már kint lesz és a kezemben lesz a gyerek, akkor megnyugszom.. Hát nem így lett...  Jóval izgalmasabb az élet és többmindenen lehet aggódni ha már nagyobb a gyerek. :)

  Mikor borít magára valamit... biztos mindenhol van konnektorvédő, nem csavarodik-e be éjjel úgy a pokrócba, hogy nem kap levegőt stb...

  Én - őszintén - azért szeretem a babakocsit is, mert ott kordában tarthatom őket :) Nem szaladgálnak szanaszéjjel. Egyik nap épp indultunk valahova, kiszaladtak a körfolyosóra, míg vettem a csizmámat és eltűntek. Rohantam ki, kiabáltam utánuk, semmi válasz... kiderült, hogy egyszerűen csak besoroltak csendesen a szemben lakó apukámhoz... Hát azt a három percet senkinek nem kívánom...  Egyiktek írta, hogy ebbe őszülünk bele :) Hát csatlakozom :)

 • 2007.01.08 14:06:53eszter

  én írtam...megint volt egy rémes éjszakám: éjszaka néha rámtör az aggódás. Hihetetlen milyen "képeket " látok. Szörnyű. Elképzelhetetlennek tartom, hogy épségben felnőjjenek. Eldöntöm, hgoy reggek nem mehetnek oviba, a szemem előtt ül mind a 3, amíg meg nem halok. Szerencsére reggelre elmúlik, de borzasztó.

 • 2007.01.08 14:13:25Hicudzsi

  Eszter!

  Ez az érzés ismerős :)

  Most pl. a kisebbik az apjával ment el sétálni/ügyintézni.

  Hát én most szétizgulom magam basszus.

  Szegény férjem meg azt hiszi, hogy benne nem bízom, pedig ez nem így van. Én senkiben sem bízom, még magamban sem.

  Ezek ketten olyan dolgokra képesek, hogy csak na!

 • 2007.01.08 14:17:56katampusz

  oké. úgy tűnik mégse vagyok bolond. illetve ha mégis, akkor nem egyedül :) • 2007.01.08 15:37:10eszter

  Welcome to the Club!

 • 2007.01.08 16:21:03manci

  Kérdés: egy gazdag fantáziával megáldott, aggódós anyuka, aki gyerekkorában végignézte, ahogy az öccse minden létező módon megpróbálja kinyírni magát, hogyan legyen viszonylag laza, normális szülő és hogyan neveljen talpraesett, életrevaló gyereket, aki nem ijed meg a saját árnyékától?

 • 2007.01.08 16:49:47Hicudzsi

  Manci!  Ez elég durván hangzik...  Én sem tudok lazítani egyébként sehogysem, pedig mivelünk egyáltalán nem foglalkoztak ennyit a szüleink, nem voltak annyit mellettünk mint amennyit én vagyok az én gyerkőceim mellett...

  Apukámnál a lakásban még ugyanazok a bútorok vannak mint gyerekkorunkban, térelválasztónak használva még mindig. Én most frászt kapok, hogy rá ne boruljon valamelyik gyerekemre, de gyerekként meg vígan felmásztam a tetejükre és ott olvasgattam...

 • 2007.01.08 17:40:05klr

  Friss para, legalábbis részemről: Meg nem emészett zöldség következtében felsértődött a végbél környéke, és enyhén vérzik. Doxiprostot javasoltak rá, de az meg csak orvosi rendelésre használható terhességben. Az orvosom szabadságon van. Tudtok valamit erről? Lehet használni? Vagy van más eljárás, ami tutira bababarát?

 • 2007.01.17 13:30:17dalma

  klr remélem tudok segíteni:

  A Doxiproct kenőcs együttes alkalmazása étellel/itallal

  Ha aranyérbetegségben szenved, a következőkre kell figyelmet fordítania:

  – fűszerek, alkohol, valamint tea és kávé fogyasztását csökkenteni kell,

  – a székrekedést kerülni kell, ezért alkalmazzon olyan diétát, amely megfelelő rostanyagot tartalmaz (teljes őrlésű lisztből készült kenyér, zöldség, gyümölcs),  Terhesség és szoptatás  Terhesség és szoptatás ideje alatt kizárólag orvosi utasításra alkalmazható.

  Remélem használhatod,mert szinte órák alatt hat. Sajnos saját tapasztalat.
  Dalma

 • 2007.01.17 13:36:07dalma

  Ja,recept nélkül kapható egyébként.(a Doxiproct) A gyógyszertárban empatikusabb gyógyszerész nem csak annyit mond hogy "olvassa el a használati utasítást",hanem ad választ is hogy terhesen alkalmazhatod -e.Vagy ajánl biztosan ártalmatlant.

  Megnéztem egy pár másik aranyérre való kenőcsöt is de vagy az első 3 hónapban nem alkalmazható(Aurobin) vagy a szokásos szöveg van hozzá hogy kérdezze meg feltétlen orvosát a kismama.(reparon)
  Dalma

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta