SZÜLŐSÉG

Nem nő tovább a fogyatékos kislány

2007. január 4., csütörtök 17:13

Egy súlyos agyvelőbetegségben szenvedő 9 éves kislány szülei mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekük ne hízzon és ne nőjön tovább, írja az Index. Ehhez növekedést gátló hormonokat adnak neki és eltávolíttatták méhét is.

Így a gyógyíthatatlan agyvelőbetegségben szenvedő kislány, Ashley soha nem fog menstruálni, mellei nem nőnek meg, így kényelmesebb lesz számára a fekvés. A kislány ugyanis egy három hónapos csecsemő szellemi szintjén él, járni és beszélni képtelen, élete nagy részét párnák között tölti, szülei a Párna Angyalának becézik. Kényelmi okokból kivetették vakbelét is. A beavatkozásoknak köszönhetően a kislány 20 százalékkal alacsonyabb és 40 százalékkal könnyebb lesz, mint amúgy lett volna.

Az eset nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, többen úgy vélik, hogy a kezeléssel az ápolók dolgát akarták megkönnyíteni, a szülők blogjukban azonban ezt cáfolják, állítva, hogy a beavatkozások igazi célja a kislány életminőségének javítása.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.04 18:19:14banyácska

  Szörnyűnek tűnik első hallásra, de szerintem a szülőket inkább tisztelet illeti.

 • 2007.01.04 19:14:39Pelikan

  Sziasztok,
  Lattam ma ezt a cikket a BBC-n. Az angolul tudoknak itt a link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6229799.stm
  Jo nehez napom van (9 het a szulesi szabadsagig es nagy munkahelyi stressz), ugyhogy rendesen felhuztam magam rajta, mert a BBC eloszor "az ird meg a velemenyedet" jellegu rovatba tette ezt fel. Szerencsere most ugy latom, onnan kivettek. Banyacskahoz hasonloan en is inkabb tiszteletet erzek a szulok irant es nem batorkodnek egy oldal, esetleg a szulok blogjanak elolvasasa utan velemenyt alkotni. Neha lehet tartozkodni is, ugye, akar egy forumon is?

 • 2007.01.04 21:20:31nona

  Gyakorlati szempontból teljesen megértem a szülőket. Ebben az esetben biztos, hogy ami a szülőknek jobb, az a lánynak is jobb. Egyértelműnek tűnik, h szeretik a lányukat... Aki meg azzal vádolja őket, h kényelmi okok vezetik a szülőket, az nem nagyon gondol bele, hogy oké 30-40 évesen naponta 100x megemelni egy kb 30 kilós gyereket, de később 50-60 meg 70 évesen is a szülők lesznek azok, akiknek a mondjuk 50-60 kilós gyereket naponta fürdetni, emelgetni stb. kell. Igen ez így kényelmesebb, de szerintem megérthető.  A másik fele a témának az, hogy mennyire van joga az orvostudománynak beleszólni a természet rendjébe. Tudjátok, az jutott eszembe, hogy ha férfiból nővé operáltathatja magát valaki, vagy bőrszínt válthat valaki, ha eutanáziát kérhet valaki kómában levő rokonának akkor ez is belefér, nem? (Bár nekem egy kicsit már túl vannak a "jóizlés" határán ezek a dolgok...)

 • 2007.01.07 15:26:23melin

  Nyilván a szülők kényelmét is szolgálja ez a hormonterápia, de én tök megértem!! Ahogy Nona is írta... és egy mozgásképtelen ember hány kilóra hízhat???!!! Csk a kérdés az, h mivé lesz így az a kislány?? Na, egyébként az amerikai erkölcsök... piha!

  Viszont azzal is egyetértek, h meddig lehet beleszólni az emberi "rendszerbe"... és van-e értelme így... na, mind1, erre nálunk sokkal okosabbak sem tudnak egyértelmű választ adni.

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta