SZÜLŐSÉG

Egy slukk a szülőágyon

2007. január 3., szerda 08:57

A szüléstörténeteket olvasva kíváncsi lettem, hogy emlékszik az én anyukám a születésemre. Megkértem, írja le a közel 30 évvel ezelőtti történetet. Igaz, a családi eseményeken szinte mindig előkerült a téma, de ilyenkor apu mesélt, mindig ugyanazt: mikor kivitt a szülésznő a folyosóra megmutatni neki, hogy milyen gyönyörű vagyok, első gondolata az volt, hogy „Gyönyörű? Ráncos, ordító, vörös egérke.”


„Ha jól emlékszem, szeptember 23-ra voltam kiírva szülni. Be is mentem, de sehol semmi. 30-ra rendeltek vissza. Apuval bementünk a Margit Kórházba (akkor még csak a régi épület volt.) Túlhordtalak egy héttel, de olyan kicsi volt a hasam, hogy meg is kérdezték tőlem a folyosón, hogy mikor szültem. Tök elképedtek, hogy én most fogok.

Leborotváltak, beöntést adtak. De nem sejtettem még semmit. Aztán behívtak a szülőszobára. Kb. egy, fél kettő lehetett. (nappal) Megvizsgáltak, megnézték a magzatvizet. Elszíneződött. Szerintem az összes nőgyógyász engem kukkolt. „Infúzió, műtőt előkészíteni. Egy percre se maradjon egyedül.” Ez volt a nőgyógyászom, akinek lejárt már régen a munkaideje, de miattam maradt. A parancsszavaitól kissé betojtam. Le sem engedtek a szülőágyról, az infúziót bekötötték. Kértem, szóljanak apunak, aki kint volt a folyosón, hogy előbb szülök, aztán megyek csak ki.

Nemsoká jöttek a fájások, előbb 5 percenként, aztán 3, 2. Ezek már igencsak húzósak voltak. A méhszáj 2 cm-re nyílt meg elég hamar, aztán lassabban, ezért kaptam egy szurit is. Egyedül voltam egy szülésznővel a szülőszobában. Csönd volt. Néha az ügyeletes orvos bejött. Mondta, hogy apu kint idegeskedik. Mondtam neki két „egyperces” fájás között, hogy szegény, milyen rossz lehet neki. A doki elképedt, hogy itt vajúdok, s én a férjemet sajnálom. Tényleg nagyok voltak a fájásaim, s hiába a hónapok óta gyakorolt légző gyakorlatok, ami igazán enyhítette a macerát, az a vizes ruha volt, amit rendszeresen bevizezett a szülésznő, s én a nyakamra, tarkómra, homlokomra tettem.

Mikor már azt hittem, nem bírom, kértem tőle egy slukk cigit. A Jóisten áldja meg érte: adott egy cigit azzal, hogy de nem ő volt, s magamra vessek, ha rosszul leszek. Kb. 3-4 slukkot szívtam, s nagyon jót tett: kevésbé éreztem az erős fájást. Az vigasztalt még, hogy fáj-fáj, de a végén egy baba lesz az eredmény, s ha nem viselkedem okosan, akkor császár.

Egyszer csak úgy éreztem, hogy kiszalad belőlem minden. A szülésznő ne nyomjon felkiáltással azonnal riasztotta a dokim. Nem értettem, mi van, mert én nem nyomtam. Rajtam kívül történt minden. Mire a doki odaért, már jött a második izé - később rájöttem, a tolófájás - , s közben egy éles fájdalom, mintha a vonat szaladt volna rajtam át, pedig kiderült, hogy „csak” gátmetszés volt. Akkor öntudatlanul is egy nagyot sikítottam. És vége. Már megszülettél. A doki azt mondta, jé, sokkal kisebbnek hittem. 2,05 kg voltál és 48 cm. Én a kikötött karommal – mert ugye egész szülési idő alatt szinte meg sem mozdulhattam - kuksiztam, mit csinálnak veled. Nem érdekelt, hogy közben a doki stoppol, csak az, hogy ott van az én pici babám.

Másnap még nem volt tejem, de egy nővér elkapta a melleimet, meggyömöszölte (azt hittem, pofán vágom), s estére már dőlt belőlem a tej. Nem fogytál, hanem 5 dekát híztál is. A doki viccesen megjegyezte, hogy most már adhatok neked paprikás krumplit is.”

Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal szüléstörténetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.03 19:51:51katampusz

  nesze neked WHO :P

  itt vajon tényleg a nikotin enyhített a fájdalmakon, vagy inkább a cinkos segítség?

 • 2007.01.03 21:28:12druantia

  Nekem tetszik a történet. Szimpatikus, hogy egy anyuka is mer ember, és ezzel együtt kicsit esendő is lenni. Én nagy bagós voltam a terhességem előtt, és volt, hogy a falat kapartam kínomban, álmomban meg rendszeresen cigiztem. Megígértem magamnak, hogy amint kijön a bébi, leszaladok a kórház udvarára és rápöffentek, meg bevágok egy alkoholmentes sört. Egy hét után jutott eszembe, hogy egyáltalán cigi is van a világon, kipróbáltam, olyan íze volt, mint amikor először szívtam, 16 évesen. Tizenöt évet fiatalított rajtam az a pár slukk :-).

 • 2007.01.03 21:39:39druantia

  Szerintem minden szülés más. Én például teljesen el voltam szállva, tettem a dolgomat egy szó nélkül, mintha mindig is ezt csináltam volna. Mintha lebegtem volna. Időnként szinte "beleúsztam" a karomba épített rózsaszín izébe. Ha az nem lett volna ott, nem tudom, mibe kapaszkodott volna a kis lelkem :-). Ez a cigis se rossz ötlet...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta