SZÜLŐSÉG

Aludj csak, én rajzolok

2007. január 2., kedd 13:15

Van az úgy, amikor a szilveszteri partizásban kimerült anyukát egész egyszerűen elnyomja az álom a nappaliban a kanapén, ölében a laptoppal. Ezt észreveszi a szemfüles kétéves, és amíg anya füstölt kolbászokkal álmodik, leamortizálja a lakást.


Velem ma délelőtt pontosan ez történt. Félig fekvő testhelyzetben épp egy cikket írtam, amikor váratlanul elnyomott a buzgóság. Félálomban még érzékeltem, hogy Pötyi felmászik mellém, éreztem teste melegét, ahogy hozzám ért. Ki akartam nyitni a szemem, hogy megnézzem, mit csinál, de egy hang azt mondta: fölösleges kijönnöm alfából, a kölyök rajzfilmet néz.

Közel egy órát lebegtem ébrenlét és álom határán. Amikor kinyitottam a szemem, felsikoltottam. Olyan látvány tárult elém, amelyre nem voltam felkészülve: a kanapé fölötti tojáshéj színű falon sötétkék vonalak és kacskaringók futkostak. A drága gyermek úgy gondolta, hogy kipróbálja, milyen érzés golyóstollal a falra firkálni. Szemmel láthatóan tetszhetett neki, mert egy négyzetméternyi felületet kidekorált.
Fél órán keresztül súroltam a falfirkát, mire nagy nehezen lejött. A festékkel együtt természetesen. Anyukám próbált vigasztalni, hogy ez minden kisgyermekes családban előfordul, de ez a tény férjemet biztos nem fogja meghatni. Még szerencse, hogy tavasszal amúgy is festetni akartunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.02 14:07:16manci

  Tünde! Szerintem tehetséges a csemete! Keretet köré és hagy maradjon:))

 • 2007.01.02 14:17:57katampusz

  ezt egy kis diszperzit rendbe hozza nyugi.

  egészen közelről ismerek gyerekeket, akik a szép drága tapétát szokták akkurátusan lekapirgálni (vagy letépni) a falról...

 • 2007.01.02 15:26:58Pumatex

  Mi annó egy "barátnőmmel" (asszem kb. 2-3 évesek lehettünk) a nagyszobájukban egy egész tégely Bécsból érkezett Penaten nevű popsikenőcsöt kentünk szét a bőrgarnitúrán és a szinestévén (akkor még nagy szám volt) úgy kb. 15 perc alatt. Alaposak voltunk, és kiválasztottuk a legdrágább tárgyakat a szobában.
  Szóval fel a fejjel, egy kis rajz még ehető, főleg, hogy festeni terveztetek... :-)

 • 2007.01.02 15:28:13klr

  Látszik, hogy gyerek van a házban. Ez teljesen normális. A festést szerintem el kellene halasztani addig, amíg a gyerkőc kinő az alkotó korszakból. Esetleg addig is ragasszatok csomagolópapírt a falra, hogy azt dekorálja, és ha meguntátok, újabb papírra újabb alkotások születhetnek. Fő a változatosság, és persze a nyugalom.

 • 2007.01.02 15:30:46Rantanplan

  Csatlakozom az elöttem szólóhoz! Szerintetek Pablo Picassoban vagy Leonardo da Vinciben hogy fedezték fel a művészi hajlamot?:) gondoljatok bele hol tartana a művészet most, ha nem pingálták volna tele anyuci szép tisztára vakolt falát?!:) Még pár ilyen és tarthattok egy kiállítást a nappaliban tárlat vezetéssel :) De mindenképpen szignózza le mert csakúgy eredeti:) elég lesz egy zsíros praclinyom is a bundáskenyér után! :D

 • 2007.01.02 15:42:32levendul

  A régi lakásunkban volt a konyhában egy kis falrészlet, ami a csajoké volt. Itt rajzolhattak kedvükre a csupasz falra. Ma már kordában tartják falra rajzolós vágyaikat, de a kicsi úgy látszik most kezd érdeklődni a dolog iránt: idén nyáron a festés után születtek szép alkotások. A konyhapult oldalát lehet, hogy most is kinevezzük alkotóhelynek. De a keret sem rossz ötlet.

 • 2007.01.02 15:46:32OftF

  Nagyon tehetséges a kölök, de azért a golyóstollakat el kellene ám rejteni hozzáférhetetlenebb helyre, amíg nagyobb nem lesz... Nem a fal miatt, hanem a gyerek szeme miatt.
  Adj neki vastag zsírkrétát, az még szebb is! :-)

  Még jobb, ha fenntartasz egy 1-2 négyzetméteres különálló falfelületet pont erre a célra. Neki már el lehet magyarázni, hogy oda rajzolhat, ha mindenáron falat akar díszíteni. Aztán időnként lefested diszperzittel. Nálunk ez a gyerekszoba ablaka alatti falszakasz.

 • 2007.01.02 16:40:38Rantanplan

  Lehetek a gyerköc managere? :)

 • 2007.01.02 16:45:54druantia

  Nálunk ennyire nem volt komoly, igaz, hogy Péterem még csak fél éves. Ő rendszeresen eljátsza kábé ugyanezt, csak a frissen mosott ágyneművel, meg a kakival. Az kevésbé művészi, habár nézőpont kérdése... Kibontom (az ágyon, mert a pelenkázóról képes levetni magát) és hiába bírkózom vele, ugrik egyet, bele a sarkát a kakiba, aztán spuri! Tegnap reggel majdnem tíz percig kergettem, amire levadásztam. Én már készülök a falfirkákra, tavasszal az ocsmány tapétámat fűrészporosra cserélem. De lehet, hogy inkább valami moshatón kellene gondolkodnom.

 • 2007.01.02 17:32:53manci

  Nyugi, druantia, néhány kortárs performanc művész simán megirigyelhetné a fiadat!

 • 2007.01.02 19:28:03Brumibaby

  Azt hogyan sikerült beláttatnotok a gyermekkel, hogy MELYIK az ő felülete? Nálunk eléggé ötletszerűen mindenhol van valami. A zsírkrétától óvnék, mert ha beletapossák a szőnyegbe, soha ki nem jön. Mi eleinte megpróbáltuk fehér krétával eltüntetni a foltokat a falról, amikor fehér falunk volt. Ma már egyszerűen beletörődünk.

 • 2007.01.02 21:12:38manóc

  Nálunk a piros filctoll és a nappali bézs színű szőnyege találkozott amíg a mosdóban voltam. Azóta filctollal csak szigorú felügyelet mellett lehet rajzolni. Bár én az első lakásunk erkélyének falát dekoráltam ki zsírkrétával úgy, hogy még akkor se lehetett leszedni a falról, amikor évekkel később eladtuk a lakást.

 • 2007.01.02 23:31:40gyöngy

  Tünde! De kár, hogy lesúroltad, nekem nagyon tetszett. Ha meghagytad volna, mindenkitől belépődíjat szedhettél volna, aki szóváteszi. Erről lemaradtál. De lehet, hogy megkérheted a csemetéd, hogy gyorsan dekorálja újra a falat.
  A mi életünkből ez kimaradt. Igaz a kisasztaluknál rajzoltak, és mindig mondtam nekik, hogy csak az erre a célra odaadott papírra rajzolunk. Nálunk bevált. Most már kamaszok, a festésnél is segítenek. De jön még a Pocaklakó, és lehet, hogy mi sem ússzuk majd meg.

 • 2007.01.03 17:56:51levendul

  Filctollból érdemes a vízzel oldható festékanyagút választani. A bútorokról lemosható, a ruhákból is kijön.

 • 2007.01.03 18:52:30katampusz

  friss esemény egy ismerős családban:

  két éves fiúcska lenyúlta nővére karácsonyi tusfürdő csomagját (5db-os), majd villámsebesen kifolyatta az összeset a szülők ágyán, és alaposan magára kente. meg az ágyba. :)))  el tudom képzelni mire lemosdatták a gézengúzt, vajon meddig habzik 5 darab tusfürdő sampon és testápoló?

 • 2007.01.03 21:22:40druantia

  Édes egy öcsém annak idején alkoholos filccel firkálta össze magát, különös tekintettel a kukacára. Kíváncsi vagyok rá, hány éves korára kophatott le :-). De ez még jobb, mint amikor a gyerek hajszobrászt játszik. Egy ismerős kislány megelégelte a reggeli fésülködéseket és gondolta, ha választékot vág a hajába, akkor ezt is meg lehet úszni. Igaza volt :-).

 • 2007.01.05 09:09:11kiseszter

  Kolléganőm pasija a nővérével eljátszották a padlószőnyeg ragasztást a pár nappal korábban zajlott valós lakásfelújításból: mézzel leragasztották a gépi perzsát a gyerekszoba parkettájára.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta