SZÜLŐSÉG

Mit hozott a Jézuska?

2006. december 26., kedd 10:41

Minden évben úgy térünk otthonunkba a családi karácsonyozásból, hogy az összes ujjunkon ajándékkal teli ünnepi papírzacskó lóg, és még így is legalább háromszor kell fordulni a garázs és a lakás között. Újabb fél óra elpakolni az új cuccokat.

Idén sem lett ez másképp, a temérdek ajándék a nappali közepén hever szerteszét. Most is bőkezű volt a Jézuska: a gyerekeknek hozott csodaszép könyveket, mese-cédét ovis dalokkal, színezőket, foglalkoztató füzeteket, balettozó mini babát, játék mosogatógépet, vasalót és mikrót, fa építőkockákat, babaházat és rengeteg műanyag játékot, amely újra elárasztotta a lakást.

A plüssállatkert szerencsére nem bővült, idén senki nem lepte meg a gyerekeket egy huszonharmadik elefánttal, macival vagy kutyussal. Nem kaptak most élethű babát és ruhákat sem.

A csörgő-zörgő, zajos játékok most sem lesznek hosszú életűek: a mosogatógép például annyira zajos, hogy ha a gyerekek bekapcsolják, a saját hangunkat sem halljuk, a családi béke érdekében az elemek hamarosan a játékon kívül lesznek.

A legötletesebb ajándék egy henger alakú, kis méretű puff, amelynek belseje felfújható, erre kell ráhúzni a kanárisárga plüss huzatot, amelyen Micimackó pofija látható. A gyerekek szinte összeverekedtek, ki üljön a kedvenc rajzfilmhős arcára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.26 14:20:23Csiperke

  Nálunk gyarapodtak a porfogó plüssök Micimackóval, Malackával, Tigrissel és egy fehér macival. Mondjuk Miciéket én is komálom... Hozott a Jézuska még színes cerkát (kicsi, vastag, hogy jól meg tudja Csibe fogni), babát, Micimackós ágyneműt, sapikat, pulcsikat, nadrágot, puzzle-t, édes pici darut, billencset és betonkeverőt, meg könyveket. Azért jövőre nem engedek ennyi mindent a nagyszülőknek...

 • 2006.12.26 16:29:27Pekkus

  Nálunk az idei karácsony a Verdák jegyében telt (verda verdák :), pizsi, kifestő sőt alsógatya), de azért társasjátékot és mesekönyvet is kaptunk.

 • 2006.12.26 18:25:07Brumibaby

  Jan. 1-től új év, új élet: aki a házba behoz még egy plüssállatot, kettőt elvisz, vagy humanitárius katasztrófa fenyeget.

 • 2006.12.26 18:45:06titi

  Brumibaby, viszek 4et, kapok 8at? Nem tudom kinőni a plüssöket... Valahogy ezek az újak még puhábbak. Persze a lakást azért nem rakom tele velük. Az olyan giccses hatást kelt.
  Pekkus, én szerencsésen átestem a Verdákon még sulikezdésnél, ősszel. Ügyesen eltereltem a fiam másfelé.

 • 2006.12.26 19:45:21Brumibaby

  Titi, nálunk van két-három kedvenc (ezek az alvóállatok), és a maradék 189 a kosarakban, dobozokban, szanaszéjjel. Nem játszik velük senki. Különösen attól mászok a falra, amikor rokon/barát azzal hozza be: "tudom, hogy van egy csomó, de ez annyira éééédi volt, nem tudtam ellenállni!" És akkor én miért nem állhatok ellen??
  Asszem egy komplett árvaházat el tudunk látni, szóval valahová elviszi majd őket a Jézuska.
  Apropó, nem tudtok valami olyan jótékonysági akciót, ahol a szülők számára szépen tapintatosan lehetővé lehet tenni, hogy megajándékozhassák a gyerekeiket? Én gyűlölöm ezeket a "rászorulóknak" rendezett eseményeket. Szerintem ugyanis rászorulónak lenni önmagában is elég rossz, és arra csak rátesz egy lapáttal, ha az embert még emlékeztetik is rá, azzal, hogy meghívják a rászorulók karásconyára rászoruló-vacsorát enni és rászoruló ajándékot kapni. Tudom, mert gyerekkoromban én is úgynevezett rászoruló voltam. Mostmár tudnék adni is (plüssállatok mellett más javakban - kisautó, stb. - is bővelkedünk), de én úgy képzelem, hogy azt nem nekünk kellene adnunk, hanem a rászoruló szülőknek, hadd érezzék a gyerekeik, hogy olyan karácsonyuk van, mint másnak, nem pedig rászoruló.
  Hülyén fest persze, hogy 26-án tűnődöm ezen, de jövőre is lesz karácsony, plüssállat, stb...
  És újraolvasva az egész kicsit zavarosnak tűnik, de talán értitek, mire gondolok.

 • 2006.12.26 21:39:51calliope

  Ilyen felfújhatós puffunk nekünk is van, idehaza Tigris, anyóséknál majom. Viszont a szenyó szüleim megleptek minket a kínai kézműves ipar legocsmányabb remekével: az elemes szintivel és gitárral! Szülőszivató ajándéknak kiváló, és még a gyerek hallását is rongálja! Remek! :(

 • 2006.12.26 21:59:06jidele

  Brumi, tökre nem zavaros. és sztem igazad van, de még nem hallottam ilyenről.
  Plüss játékok: nekem van kb 1millió, most apósoméknál voltunk, ahol szintén van ennyi, és azzal rémisztettek meg, hogy ha megszületik a baba, majd nekünk adják őket. Mit csinálnátok 2millió plüssel;)?

 • 2006.12.26 22:21:18eszter

  A Mikulásgyáras dolog is ilyen "rászorulósdi" volt? Vagy a cipősdoboz akció? Nem tudom. Mi idén oda adtuk (Miki gyár). Szerencsére nálunk "csak" az alvós plüssök maradnak (ez is sok sztem), hamar rá lehetett, lehet őket beszélni, hogy "van gyerek, akinek egy játéka sincs, válaszd ki, hogy melyiket adnád oda neki". Magukra hagyom, és szerencsére többet is raknak bele, mint kéne. Aztán pár dologról meggyőzöm őket, hogy azzal mégiscsak játszik (hirtelen jótékonykodásból a 2 napig nem használt, amúgy imádott cuccot is bedobják), de benne vannak a plüsök! Elrakom, majd 1 hónap múlva újból rákérdezek, hogy biztos?, de még nem vettek vissza semmit. Mindegy, azt olvastam, hgoy ezt kell tenni.  Nekünk volt egy pár ilyen szemétgyűjtős karácsonyunk. 2 éve sikerült a rokonságot meggyőzni, hogy 1.kérdezzenek, hogy mi lenne jó, 2.a kevesebb sokkal több, mint a sok, mert emlékszik rá a gyerek, az köti le, nem pedig a játékok közötti vad csapongás, valamint nem kell majd hólapáttal rendet rakni a 8négyzetméteres szobájukban. Többszöri próbálkozásra sikerült csak, de idén 4 helyről 4 kis táskával tértünk haza(tényleg pici - egyegy hőn áhított apróság (ilyenekre gondoljatok,mint a zseblámpa, menyasszonyi ruha a babának, egy kicsi lovacska, ceruzák rajzolós mappával)) És ez volt eddig a legjobb karácsony. Tőlünk pl. kincsesládát kaptak a lányok, amibe belerakhatják a polcukot őrzött encsem-bencsemet, amitől nem tudnak megválni. Könnyebb lesz a takarítás! Baromira örültek. Bende pedig kapot a szobájának az ajtófélfájába fúrva hinta-kampót, és behoztuk a kinti hintát. Tiszára odavan.

 • 2006.12.27 08:31:08p.eszter

  Nálunk 24-e óta mindenki "beteg". Hiába a sok kisautó, konténeres trailer, kisdob, mozdony, képeskönyv, miegymás, Peti kizárólag az orvosi táskára fókuszál, ezért tehát mindenki szurit kap, lázas, és szorgalmasan jár Dr. Péterhez. Ráadásul ma van a szülinapja, úgyhogy jön a babzsúr, tortahegyek és a következő ajándék-roham. Remélem senkinek nem jut eszébe "operáló készletet" idehozni. :-))

 • 2006.12.27 09:06:03Tulipirostulipánt

  Brumibaby!

  Sztem menj be egy oviba, isisbe, és kérdezd meg az egyik osztfőt :-) Biztosan lesz ötlete , hogy melyik gyerek "rászoruló". A lényeg viszont, hogy te csípd el a szülőt!

  7 hós lányom kacsacsaládot kapott 1 anya és három kicsi gumikacsa. Hát, ezek, meg a csomagolóanyag volt a sztár :-) valamint nagyon örölt a diavetítőnek, tapicskolta a falat, és érdeklődve nézett, dumált, szóval jár nekünk a pont! ;-P

  A cipősdoboz akció szép és jó, csak nem éri el a kívánt hatást. Többek között Böjte Csaba "gyerekeinek" mennek, és képzeljétek el, hogy kap egy tonna plüsst, meg színescerkát, de nem kap rucikat. Tudom, hogy az a kell kategória, de mint ahogy Csaba is mondta, nem lehet egész éven karácsony, és ott azzal a nagy volumenű cuccal valahogy az a helyzet. Szegény gyerekek már nem játékra vágynak. Én pénzt utaltam, mert abból lehet kaja, bicó, szoknya, stb. Persze ettől még a gondolat nagyon szuper!

 • 2006.12.27 09:24:50Kékfelhő

  Nálunk azóta van újraszabályozás, mióta kicsi lakásba költöztünk. A szabály igen egyszerű: aki játékot hoz, egy játékot visz. Általában tartható szabály, no nem mindig.  Mikulásgyár: idén gyerekkel leültünk, megbeszéltük, hogy vannak gyerekek, akiknek nincs annyi játéka, mint neki, adjuk oda a Mikulás bácsinak, ő majd elviszi ezeknek a gyerekeknek azokat, amikkel ő már nem játszik (vagy soha nem is játszott). Fél kosárnyi plüssjáték, autó, ketyere jött össze, a fiam pedig nagyon élvezte a Mikulásgyárat. És legalább lett hely az új játékoknak, mert persze a karácsony is ennek jegyében telt: egyetlen gyerekként, egyetlen unokaként, egyetlen unokaöccsként mindenki őt kényeztette.

 • 2006.12.27 09:26:17Kékfelhő

  Ja. A top-ajándék: műanyagból készült munkapad, mindenféle szerszámokkal, csavarokkal, csavarhúzóval, elemes fúróval, csőkulcsokkal. A gyerek már most jobban tudja, hogy kell ezeket használni, mint én, 3X felett :)

 • 2006.12.27 10:14:17marcangoló

  Nálunk a Karácsony a vonatok jegyében telt, legalábbis itthon. A nagyszülők csak most jönnek. :-) A thomasos játék persze az über, de apa nem bírt ellenállni még négy másik vasutas készletnek (van egy gyanúm, hogy inkább magának vásárolt). Szerencsére a kicsi még nem gyűjti annyira a cuccokat két hetesen. Nagyon rendes tőletek, hogy másokra is gondoltok. Jó tippet adtatok, a felesleges plüssökkel, egyebekkel én is be fogok száguldani a legközelebbi gyerekotthonba...

 • 2006.12.27 10:20:01Tulipirostulipánt

  Kékfelhő! Az anyósom is szerzett egy horkoló mackót, de leginkább dártvédörös hörgésre emlékeztet a hangja. Kinga természetesen fél tőle. De ilyet minek megvenni? Neki tetszene? Persze a kazal játék között náluk egy szaloncukorral játszott. A gyerek nem hazudik, nem pózol, azzal játszik, ami izgalmas.

 • 2006.12.27 10:28:19Kékfelhő

  A fiam éveken át először mindig a dobozzal játszott, és csak utána a játékkal. Abban valahogy több volt a lehetőség :)

 • 2006.12.27 11:15:21eszter

  Jaj, Tulipiros, a hörgő mackótokról eszembe jutott a mi egyik, szintén továbadásra ítélt mackónk: megkapta a gyerek, kicsit kemény volt belül, de úgy tűnt, hogy nincs semmi trükk, nem beszél, nem hörög, brummog, stb. Éjszaka egyszer csak arra riadunk, hogy a gyerek ágyából egy idős, "cukrosbácsi" hangú, rekedt ember beszél: "hrbotogu athoboto, rohgsxif" és így tovább. Rohanunk oda, a gyerek békésen alszik, ráfeküdve a macira. Egész éjszaka azt beleztünk. Kiderült, hogy a mancsai végét kell megnyomni, hogy HOLLANDUL mondjon egy FÉRFI pár szót. Nem akartam elhinni!!! Egy ilyen hogy mehet át bármilyen ellenőrző vizsgálaton!?

 • 2006.12.27 11:22:18Kékfelhő

  lehet, hogy csak jó éjt kívánt :)

 • 2006.12.27 11:40:09titi

  Brumibaby! Lehet "adakozni" anélkül, hogy az akceptor tudná, ki a donor. A helyi Gyermekjóléti Szolgálat befogadó hely illetve a Vöröskereszt "lerakatai" is. Fogadják még az óvodák is és a jobb érzésű védőnők is szívesen osztják, amit lehet.

 • 2006.12.27 12:01:14Tulipirostulipánt

  Eszter! Milyen ellenőrző vizsgálat? Itt a gyerek a célcsoport és nem a felnőtt. Egyébként Kofa azt mondta, hogy mikróban minden elektronikát ki lehet sütni ;-P Képzeld a játszószőnyeg egyik alkaltrésze - egy elefánt -is nagyon ortopédül zenél. Mondom koszos a füle, kimosom. Meg se kottyant neki! :-( Majd a mikró :-) Bár Kinga már nem használja a játszószőnyeget, de majd a köv. gyerek(ek) már halk elefánttal kapják. Becsületére legyen mondva nincs az az erős csecsemő, aki be tudja nyomni, hogy zenéljen. Apropó, ez meg a másik gondom, a legtöbb csecsemőjátéknál olyan erőkifejtés vagy fifika kell, hogy még néha nekem sem egyszerű. Ezt sem értem. Kipróbálja ezt valaki?

 • 2006.12.27 13:04:17eszter

  hát valami Kermi, vagy valami...ahol legalább 1 gyerekkel rendelkező ember rávet egy pillantást, hogy vajon értelmes-e? Nincs ilyen?

 • 2006.12.27 13:10:38Kékfelhő

  a KERMI már nem kötelező jellegű, már ha egyáltalán van még

  ha az EU-ban forgalomba helyezhető egy áru, akkor külön engedélyezés nélkül itthon is forgalomba hozható, legalábbis én így tudom.

 • 2006.12.27 13:18:50p.eszter

  A hangos játékokkal kapcsolatban nálunk a fekete dieselmozdony alakú ébresztőóra vitte el a pálmát, ami ébresztőként csipogás vagy zene helyett egy sokvagonos vonat felvett hangját produkálja írtóztató hangerővel. A gyerek először halálra rémült tőle, de most már megszokta, állandóan ébresztésre kell állítani, ő meg naphosszatt nyomogatja. Mondanom sem kell, hogy mire riadtunk hajnali egykor...

 • 2006.12.27 13:23:56Csiperke

  off: én is mindig a védőnőnek adom oda a kinőtt cuccokat/játékokat, mivel rendszeresen jár családlátogatásra elég jól tudja, hogy kinek mire van szüksége. A családsegítő sem rossz ötlet.

 • 2006.12.27 13:24:55Kékfelhő

  A hangosan kerregű hülye játékokra mi hamar megtaláltuk a megoldást: tölthető elemek alig feltöltött állapotban kerülnek beépítésre, így amikor kimerülnek (kb. 20 perc múlva), szét lehet tenni a kezünket, hogy "sajnálom kincsem, elromlott a játék". Most már azt is érti, hogy tölteni kell őket, tehát látványosan feltesszük a töltőre, és várunk. Azt persze még nem tudja a gyerek, hogy egész éjjel ott kellene maradnia annak a vacaknak a töltőn, és hogy igazából anyáék csak átverik... de egyelőre ez így a legjobb megoldás, idegkímélő :)

 • 2006.12.27 13:32:05p.eszter

  Sajnos a mi "tudálékos kisbékánkat" nem lehet így átverni. Közli, hogy cseréljük ki az elemet, és ha azt mondjuk, hogy nincs, akkor is van ötlete: "ana hozd a bocikulcsot és mennünk a boltba szuzuval!" Aztán erre merjem azt mondani, hogy a bolt zárva... :-S

 • 2006.12.27 13:34:21Tulipirostulipánt

  Kékfelhő! Aztán ha rájön a gyerek az átverésre, na akkor jöhet a mikró :-) Ilyenkor karácsony táján duplán gonosz tudok ám lenni.

 • 2006.12.27 13:41:56anomália

  Erőkifejtés: vettem a kiskrapeknak új csőrös itatót. Persze kipróbáltam...aztán a férjem. Arcunk horpad, szemümk gúvad, gyors vagy lassú folyás egyremegy. A vége az lett, hogy elrontottuk a szelepet, hogy a gyerkőcnek legyen esélye. Ez legalább csak 800 Ft-os csoda, nem húztam fel magam, de amikor a párezres Aventből (mind a 4 példányból) pozíciótól függetlenül álló nap csorog cukros lé,vagy víz, az már bosszant erősen.

 • 2006.12.27 13:44:07Kékfelhő

  ugyanmár :)

  egy halom tölthető elemünk van, és zsenge gyerekkora óta azt tapasztalja a kölök, hogy ezek a fránya elemek állandóan kifogynak, szóval egyelőre még jó esélyünk van egy-egy nyugodt estére :)  amúgy szerintem az esetek többségében direkt hagyja magát átverni, de ez csak egy olyan kis érzés, így neki is jó, mert hagyjuk, hogy csinálja, és ha kifogy a szusz, akkor pedig nem erőlteti, így nekünk is jó. :)

 • 2006.12.27 14:56:55dijon

  Csöppem hét hetes,de már minket is megtaláltak a hülyébbnél hülyébb ajándékok. Jól érthetően, kellően tagolva, sőt volt, akinek írásban is megadtuk, hogy köszönjük,de mik azok, amiket ha feletébb pénz költhetnékük van vegyenek a CSöppnek és mik azok, amiket NEM engedünk be a lakásba. Persze, hogy az utóbbiakkal volt tele a lakás. A kedvencem a forró víz alá nem tehető (ergó nem tisztítnató) csörgő, illetve a kb 2 évesnek való, rózsaszín (Csöpp fiú) Disney ívós cumi. Persze plüsst is kaptunk dögivel, a zöme nem adható 3 évnél fiatalabb gyereknek:). A szelektálási szempont a kuka (veszélyes műanyag, kínai vacak), illetve doboz esetleg későbbre volt. Na jó, azért katunk jófej ajándékokat is.

 • 2006.12.27 14:58:43dijon

  Ja, és mi sem veszekedtünk,elmeséltem a családnak egy átlag napomat, majd hozzátettem, hogy akinek nem elég tiszta, rendes a ház, segíthet:). Ezt azért előbb nekem is el kellet fogadnom, mióta sikerült, nem kerülget a rendrakási para.

 • 2006.12.27 15:18:56wanderer

  A fél éves fiam kapott "Girl style" feliratú overallt, fél méter magas, üvöltő mikulást kemény műanyagból, és ami a csúcs: egy (állítólag) medve formájú párnát. Amikor megláttam, azt hittem, egy kövér tacskó kereszteződése kacsacsőrű emlőssel, de az öcsém meggyőzött, hogy inkább egy vérrel teli, óriási kullancshoz hasonlít. Tényleg. Anyámék kérdeztek, tőlük etetőszéket kapott a bébi (nagy segítség volt anyagilag is), az öcséméktől jó puha takarót. Az egyetlen értelmes játékot (szerintem) tőlem kapta, egy rágható, gyűrögethető legókészletet, amivel a fogínye viszketését enyhíti sikeresen, játszik a kádban, és püföli a kullancs alakú medvét.

 • 2006.12.27 15:29:22Kékfelhő

  girl style? :))))

 • 2006.12.27 15:44:36wanderer

  Igen, "Girl style", de már nincs meg :-))) Ezért jó, ha a blokkot csatolják a hülye ajándékokhoz. Lett belőle új lázmérő, cumisüveg és hűthető rágóka. A plüssökhöz sajna nem kaptam blokkot, szerintem a nagy részük használt, csak azért került a csomagba, mert annál, akitől kapta a bébi, kellett a tér az új szériának :-).

 • 2006.12.27 16:43:11Brumibaby

  Titi, úgy látom, vannak még plüss-források :))
  Nálunk a család túlnyomó részét sikerült rávenni, hogy kérdezzen a karácsonyi ajándékokról, másik részét meg nem. A felnőttek egymásnak veszik az ajándékot. Úgy értem, mi is úgy megyünk másokhoz gyereklátogatóba, hogy azon stresszelünk, elég jó-e az ajándék. Nem a kicsinek, a szüleinek. De ha pl. megkérdezzük, mit vigyünk, az a válasz, hogy ááá, semmit, nem költsetek, szóval nem könnyítjük meg egymás dolgát.
  Én el tudnám képzelni, hogy valaki azt mondja, elviszi őket moziba, játszótérre, állatkertbe, strandra egy délutánra, de ezért senki se kapaszkodik. Az idő mindennél drágább. Igaz, ezt én is csak egyszer tettem meg a keresztgyerekemmel, akkor is összehánytuk egymást a körhintán. (Bocs, egy másik poszton talán már meséltem erről... És nem is csak egyszer, csak ez a hányós olyan emlékezetes. És biztos azért, mert most itthon körhinta nélkül hányunk. Na, ez nagyon üde hsz. lett, mindenkitől elnézést.

 • 2006.12.27 17:19:26titi

  oké, kihasználom a lehetőségeket :))
  én a 29. szülinapom előtt jöttem rá, hogy az élmény a legjobb ajándék. azóta szülinapra, egyebekre elmegyünk valahová, ha tehetjük.természetesen nem mondom meg, hány éve csináljuk ezt.
  a mit vegyünk a kicsinek kérdésre én őszintén rávágtam, hogy csörgőt. egyet kapott is.
  brumibaby, miért hánysz?? bejgli??

 • 2006.12.27 17:45:39Brumibaby

  Nem én hányok, hanem az aprónép, és nem bejglitől, hanem vírustól, szenteste óta egyfolytában ágyneműt cserélek és már mindenki aludt mindenki ágyában, amelyik épp száraz volt... Mindegyik végükön jön minden... Bocs, hogy off voltam, de az állapotunk se éppen karáscony-konform...

 • 2006.12.27 17:48:44kaposztalepke

  A hároméves fiamnál évek óta a legmenőbb a favasút. (Nem kell a vagyonba kerülő márkás BRIO, töredékéért nagyon tuti, és minden elem van hozzá a Tesco-sból, ill. ha kell egy kis ráspoly-melóval pikk-pakk kompatibilissé tehető hozzá az IKEA-s is (van egy szett abból is) )...másfél évesen egy közepes doboz sínt kapott néhány vonattal, tologatta nagy örömmel..aztán kapott hozzá szép lassan még ezt-azt, síneket, váltót, hidat...tényleg nem rémlik az elmúlt másfél évből olyan nap, amikor semennyit nem játszott volna vele, azóta persze Ő építi a tutibbnál tutibb pályákat, felüljárókat, mindenféle. Idén kapott hozzá átfordítót, felnyithatós hidat, mostmár elemes mozdonyt is. A Thomas-őrület itt is megvan, de én nem voltam hajlandó mégegy más típusú vasútkészletet összeszedni egy vagyonért (nomeg nem is férünk már lassan el), így nagyon örültem, amikor az egyik webshopon találtam favasúthoz illeszkedő kis fa Thomast meg Jamest..így meglett a Thomas is, és csak ugyanaz a készlet gyarapodott. A könyv is jól szokott jönni, de a plüssállatokat már én is csak szórnám. Nem fér már a gyerek az (90*200-as felnőtt méretű) ágyba tőlük lassan, persze 1-2 népszerűbb ( a kisvakond, meg az apucikától kapott kutyus), a többi csak hempereg és porfogó. Eleinte mindenki ilyet hozott, akinek semmi nem jutott eszébe, hát...:( Szerintem nem szerencsés, anno nekem egy bohócom meg egy macim volt, azokat nagyon szerettem, a bohócomnak sírtam el még tizenévesként is minden bánatomat...node 30 plüssállathoz már nem lehet érzelmileg kötődni, így a "vigasztárgy"-dolog is meg van lőve. Azt hiszem nem nagyon lehet kivédeni az idióta ajándékokat sem, néha elfog a méreg, megfogadom, hogy dobozolok, és viszem a pincébe...de még nem jutottam odáig..mostmár megvárom a kistesónak mi fog tetszeni:)

 • 2006.12.27 21:59:25gyöngy

  A leendő első unoka kapott az anyósoméktól egy szuper babakocsit. A pocaklakó és én közösen kaptunk apucitól egy hintaszéket. A kamaszokkal más a helyzet, ők filmeket, számítógépes játékokat, könyveket, meg a lányom táskát, és pipere cuccokat kapott. Meg a két ünnep közt elmegyünk együtt a Csodák Palotájába.A hugomat megkérdeztem, így a keresztlányom megkapta a vágyva vágyott szoba sátrat. Októberben a szülinapjára meg azt mondta, hogy csak játékot ne vegyek, így az volt az ajánkékunk, hogy elvittük egy játszóházba. A kétéves imádta, a szülők meg édes kettesben tölthettek egy délutánt. Nekünk is élmény volt a párommal, főleg, hogy azóta is emlegeti. Három éve a gyerekeim is kaptak Karácsonyra élményfürdő belépőt. Együtt mentünk, és nagyon jó emlékeink vannak róla. A mi környékünkön az a szokás, hogy az iskolákban a téli szünet előtti 1-2 napban Karácsonyi vásárt tartanak. Minden gyerek beviheti a nem használt játékát, sütit, vagy bármit. Ezt kicsi pénzért eladják egymásnak. Az összegyült pénz az osztálykasszát gyarapítja. Mi ilyenkor szoktunk megszabadulni a felesleges játékoktól. Ha elvisz a gyerek 20-at, és csak 3-al jön haza, akkor nyertünk. Főleg, hogy olyat hoz, ami érdekli.
  Nálunk a TESCO mellett el van helyezve a MÁLTAI szeretet szolgálatnak 2 konténere, amiben ruhákat gyüjtenek. El tudom képzelni, hogy egy szatyor plüss állat ott is jó helyen lenne.

 • 2006.12.28 09:13:39Dexter68

  Nálunk télleg mindenki beteg, de már 2 hete... Azt mondjuk már megszoktuk, hogy valamelyik gyerek szenteste lázasan végigokádja a szent vacsoraasztalt és ügyelet, meg minden, de, hogy mindenki... az túlzás. Én még tartom magam, de nem tudom, hogy mi lesz, ha elfogy a pálinkám ;o))))  Apropó: az milyen má, hogy a Jézuska hozza az ajándékot, de a nagyinak kell puszit adni érte? (persze én is bezsebelem a magamét, mert annál nincs is jobb :o))))))

 • 2006.12.28 11:07:30Csöre

  Mi egészen jól megúsztuk! Tőlünk kapott a gyermek 1 sk nemezlabdát, szép nagyot, még nem tudja megfogni rendesen, egy hintát meg egy toligatós bohócot (én slattyogtatónak hívom, mert az első ilyen amit láttam, az két óriási lábbal felszerelt kacsa volt, és tolás közben slattyogott...). Egyik nagymama mondta előre, hogy neki semmi ötlete sincs, mert mindenünk megvan, mondtuk neki, hogy ez így van, ne erőltesse magát. Így is tett. Az anyukámmal meg előre megbeszéltem, hogy szánkót veszt karfával (ami még helyben, a fa alatt eltört - de már kicseréltük ;)). Aztán jött a nagynéném 1db plüssmedvével (ez volt az egyetlen!), sógornőm 3 sk rongylabdával (szerintem csak azért csinált hármat, hogy a férjem tudjon velük zsonglőrködni) és a sógorom egy rúdra-korongokat-húzós játékkal, na ebből már volt kettő, sebaj, a nagyinál még elfér. Szóval sztem ez egész normális.

 • 2006.12.28 11:27:04katampusz

  olvaslak titeket és kicsit tanácstalan vagyok. én nagyon szigorú elveket vallok gyerekjáték ügyben.

  (a másik vesszőparipám a kaja, de az a korszak még messze van) az én elveimet kéne a családdal és főleg a gyerekemmel összehangolni és nem tudom mekkora siker fogja koronázni ezt a projektemet.

  tudom az elvek arra valók hogy a gyakorlat fényében messzire hajítsuk őket, bizonyára lesz ilyen is és sok kompromisszumra fogok kényszerülni.

  hát ízelítőül egy kis felsorolás, amit én nem szeretnék, hogy a gyerekem szeresse.  olyan játékot ami elemmel működik (sogornőmék háztartása idén karácsony: fokozhatatlan a távirányítós autó amibe 8 elem kell)  bármilyen játék a disney kultúra jegyében beleértve a micimackós tapétát is (szintén sógornőmék: verdás autó ötezerért, sima gagyi műanyag, kábé 1 hetet fog élni)  a zenélő forgó és villogó játékok (mondjuk ezek elemmel működnek, tehát eleve ki vannak lőve) na itt már van egy kompromisszum, pont ilyet kapott fiam mostanában az ágya fölé és szemmel láthatóan élvezi. normális dalokat játszik de már nagyon idegesít a bödönhang.  bármit ami plüssből van. idegbajt kapok tőlük, némelyek moshatatlanul hatalmasak, exponenciálisan nő a lakásban a számuk ha csak egyet is behozol és semmi értelük nincs azon kívül hogy édesek. tudom kell valamilyen kis szeretnivaló dolog, egy két kedvenc, de majd inkább én varrok vagyok kötök.  fröccsöntött játékfegyverek. a műanyag kézigránát és vállról indítható rakéta az sztem elmebaj. de a puskát se szeretem. lányos játékok közül ilyen a kutyakakit szedő barbie baba is. egy két barbi oké, de inkább legyen egyszerű barbie baba, mint görkoris szindi.  hát remélem sikerül megtalálnom az arany középutat, hiszen úgyse lehet búra alatt nevelni egy gyereket. aztán majd nagyokat nyeve ragaszthatom a micimackós tapétát mert neki az kell :)))

 • 2006.12.28 14:28:29titi

  katampusz, oly mértékben értem a soraidat, hogy csak na!! 6 éven át idomítottam a családot ajándék és kaja ügyben. Míg aztán kifakadtak, hogy én semmit sem engedek megvenni, pedig ők csak merő szeretetből, blablabla....
  Na, erre én is kifakadtam, hogy mit képzelek ÉN a szeretetről. Azóta kikérik a véleményem és kicsit lekussadnak, ha ilyen téma jön föl. Most, ünnepekkor, jót röhögtem, amikor beszámoltak arról, milyen gonddal válogattak a cuccok között. Féltek tőlem!! Tök jó volt!
  Elértem, hogy a fiam sose kapjon fegyvereket, katonákat, robotokat meg hasonló agyrémeket. Rendszeresen kap viszont tényleg jó gyerekkönyveket és használható ruhákat. A lányomnak sem fognak, remélem, barbirózsaszínnyálakat ajándékozni.
  Gond viszont még mindig az édesség adalékanyagoscukrosszínes üdítővel. Ezen a vonalon még dolgoznom kell.

 • 2006.12.28 15:54:12gyöngy1

  Szerencsére, az ismeröseink és a szülök is megkérdezik mit vegyenek (+ szerencse, ök sem szeretik a plüssöket).

  Tehàt, idén a lànyok kaptak ruhàt, könyveket, és jàtékot. A jàték mindig necces ügy mert a szüleim a jàtékboltokat tùl meszzinek talàljàk és olyan jàtékokat vàlasztanak amelyek a hypermarketekben megtalàlhatóak. Sajnos nekik inkàbb a mennyiség mint a minöség szàmit. De azért idén sikerült elkerülni a teljes katasztrófàt.

  Kaptunk, szüleimtöl: pénztàrgépet (pénzt egyböl eldugtm, majd 2 év mùlva megkapja), kirakóskockàt (12 db-os, talàn 2 év mùlva kitudja rakni, ha a huga addig nem nyalja le a ragasztott papírt), àllathangokat adó és zenélö vonat (ez a jó!!!).

  Anyóséktól: ruha, könyv, màr nem is tudom.

  Az abszolùt slàger, a sógoromtól jött (a nagyobbik keresztapja): duplo babahàz. Korànak teljesen megfelelö, és rendesen lefoglalja.

  Ami a csokiorgiàkat illeti, a szüleimet könnyebben le tudtam àllítani, mint az Anyósékat. Annyi csokit, marcipànt, édességet kaptak a lànyok (Mikulàsra visszamenöleg is), hogy nem tudom hova dugni... (jszak mi esszük;-))

 • 2006.12.28 18:05:5521.század

  titi! ügyes vagy:-)Én is elértem ezt-azt, de a 3 éves banya keresztmamája komoly gond:barbirószaszín a kedvence és fia van, így a mi törpénken éli ki a hiányt:-(
  amúgy ezen kívül minden ok. A nagyik is okosan választanak ajándékot,így semmi gubanc az ünnepek alatt.Most én kavartam az ünnepi ebédet:-)Srácok segítettek(némi egyeztetés azér szükséges volt)a takarításban, bébicsőszködtek, sütikrémet kavartak:-)Mindeki örült, hogy nem neki kellet prezentáni a kaját, úgyhogy jóízűen nyalogatták a tíz ujjukat, nehogy máskor ne hívjunk senkit:-)))
  EGyébként nagycsaládilag beosztjuk az ünnepeket, a sógornőm , anyu, anyós, én év elején megegyezünk, ki mikor vállal családi ebédet. Egy készülést ki lehet bírni még akkor is a sokan vagyunk( vígasz:a következőt nem én csinálom)

 • 2006.12.28 19:56:50titi

  :)

 • 2006.12.28 20:50:23Brumibaby

  Valaki megmondja nekem, mi az a szenya?

 • 2006.12.28 21:19:0321.század

  MIlyen összefüggésben? Kiskamasz és nagykamasz szájából "utálatos"Legalábbis a fiaim szótárában:-(

 • 2006.12.28 22:23:30subidubidu

  p. eszter!!  Apukám vasutas, odavan a fiam zakatolós plüssvonatáért, ő még örülne is egy ilyen órának.

  Nem tudnád megtudni, hol lehet ilyet beszerezni? Hamarosan lesz szülinapja.

 • 2006.12.29 10:23:55manci

  Hát én nem vagyok ilyen szigorú. A rokonok egy része megkérdezi, mit vegyen, egy másik része nagyjából eltalálja magától, a maradék gagyi meg nem fogja tönkretenni a gyerekemet. Legnagyobb meglepetésemre a 9 hós lányom kedvence a keresztszüleitől kapott plüss Malacka, ami nagyobb, mint a gyerek. Mosolyog, sőt nevet rá, ölelgeti, lebírkózza! Az általam vett fajátékok a nyomába sem érhetnek. Egyenlőre.

  De ami a legmeghatóbb volt Karácsonykor, hogy a lányom még betegen is egy kis boldogsággombóc:))))

 • 2006.12.29 10:59:03manci

  Dexter68!

  Hova küldjem a pálinkát? :)))

  A férjem is ugyanezt a módszert követi és -mitagadás- én is követném, ha nem szoptatnék! Bedöntenék vagy 3-4 kupicányit apám almapálinkájából, hogy végre kicsit lelazuljak:)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta