A porontyokat leköti a szőrös hörcsög

Hogyan foglaljuk le a gyereket a karácsonyi szünetben? A legegyszerűbb az lenne, ha leültetnénk a tévé elé és reggeltől estig a mesecsatornát nézné. Ennél azonban hasznosabban is eltölthetjük az időt. Közös játékok a gyerkőcökkel.


A rokonság gondoskodik róla, hogy a tengernyi ajándékkal jó ideig lefoglalja magát a gyerek. Jó esetben olyan játékok is kerülnek a karácsonyfa alá, amelyekkel mi is játszhatunk, például egy társasjáték, amely az egész családot egyszerre leköti.

A Poronty-olvasók is megosztottak néhány játékötletet, ők memory-t, képes dominót, gyerekrömit, legót és Ki nevet a végén? társasjátékot ajánlottak közös játékként.

Szenteste utáni harmadik napra már az ajándékok nagy része a sarokban hever, ilyenkor kezd látványosan unatkozni a ded: ha a karácsonyfa körül sertepertél és szaloncukrot lopkod róla, mint tavaly az én lányom, akkor itt az ideje, hogy közbelépjünk és lekössük őket.

Nagyobbacska gyerekeknek Geronimo Stilton Játékok könyvében például egészen jó ötleteket találunk. Mókás perceket szerez, ha vicces nyelvtörőket tanítunk: az ismerteken kívül (Jobb egy lúdnyak két tyúknyaknál, Ibafai pap) néhány számomra ismeretlen nyelvtörőt is találtam, ez a kedvencem: Láttam szőrös hörcsögöt, éppen szörpöt szörcsögött. Ha a hörcsög szörpöt szörcsög, rátörnek a hörcsöggörcsök. (Egy barátom felvilágosított, hogy ennek létezik egy másik verziója: Szőrös hörcsög szörpöt szörcsög, rájöttek a heregörcsök igyál te is sört vagy fröccsöt, akkor nem lesz heregörcsöd.) Arra azért figyeljünk, hogy a vicces kedvű apuka ne ezt a változatot tanítsa meg a gyerkőcnek, bár a barátok valószínűleg könnyesre fogják röhögni magukat, ha meghallják egy hároméves szájából, a nagyszülők nem biztos, hogy díjazni fogják.

A könyvben leírt többszemélyes játékok jó indokot szolgáltatnak arra, hogy vendégségbe hívjuk az ismerős gyerekeket és Jön a vonat, Hol a gyűrű, Karmester nevű játékokat játsszunk velük. Szüleik hálásak lesznek, hogy lefárasztjuk a kölyköket, és számolhatunk mi is egy szabad délutánnal, amikor visszahívják a mieinket egy közös játékra magukhoz. Ha elég sokan vannak, bevethetjük a Cipőkereső játékot, amelynek lényege, hogy a gyerekek cipőjét a szoba közepére jól összekeverve egy kupacba tesszük. Rajtra mindenki igyekszik megkeresni és felvenni a cipőjét. Az nyer, aki először áll fel cipővel a lábán.

A kicsikkel nem lesz sok gond, a karácsonyfa színes fényei, az ajándékok zizegő, fényes csomagolópapírjai jó időre lekötik a figyelmüket. Nem árt, ha a karácsonyfát biztonságosan rögzítjük, így elkerülhetjük a sokak által ismert „Hogyan tűlevéltelenítsük az ordító gyereket, aki magára rántotta a karácsonyfa” játékot.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek