SZÜLŐSÉG

Újra búg a csiga

2006. december 21., csütörtök 15:40

A karácsony egyik legnehezebb kérdése az, hogy mit vegyünk a gyerekeknek ajándékba. A legújabb rajzfilmhősöket különböző formátumban? Beszélő-pisilő babát? És mi a helyzet azokkal a játékokkal, amelyek már a mi szüleinket is boldoggá tették kiskorukban? Íme több generáció tíz kedves játéka.


1. Diavetítő - Mikor kicsi voltam, apuval gyakran heverésztünk a szőnyegen és bámultuk a plafont, amelyre a diavetítő vetítette a meséket. Imádtam negyvenhatodszorra is az Öreg néne őzikéjét, a Vukot és a Mehemed és a tehenek című diát. Ma is nosztalgiával gondolok vissza ezekre a meghitt délutánokra. Tavaly karácsonyra apukám egy diavetítővel lepte meg unokáit. Igaz, ennek külseje már nem hasonlít a régi, kékmetál bádogdobozhoz, de mint tudjuk, ami belül van, az számít igazán. Régi idők kedvenc meséit vásárolhatjuk meg dián, igaz, elég drágán, körülbelül ezer forintot kérnek egy mesediáért, amelyet egy esős délutánon levetíthetünk a gyerekeknek, visszahozva ezzel saját gyermekkori emlékeinket. Én is így tettem, bár azt hiszem, az érzelmi szálak miatt talán nekem jobban tetszett, mint a gyerekeimnek.
2. Hintaló – Almásderes hajlított fa- vagy vastalpakon, amelyen a kisfiúk mesebeli herceggé változva száguldottak megmenteni a királykisasszonyt. Az első példány úgy 1605-1610 közötti időszakban készült, két enyhén befelé dőlő félkör alakú fából, és az ezeket összetartó harmadik farészből, a lótestből. Manapság már kerekes változatok is kaphatók, mosható szőrméjű lóval. Már nem csak hintalovon, hanem hintakacsán, hintamajmon és egyéb hajlított talpra illesztett állatfajtán hintázhat a gyerek. Létezik műanyagból készült hintapaci és hangot kiadó paripa is. Gyermekem a keresztanyjától kapott egy fából készült példányt és lány létére gyakran vágtat vele.
3. Baba - A mamámnak még porcelánbabája volt, amely túlélt 2 generációt, tavaly törte ketté el lányom a muzeális darabot. A minden kislányban rejtőző anyai ösztönre építeni a legegyszerűbb. Nincs gyermekkor baba nélkül, csak győzzön az ember a mai babafajták közül választani. Barbie-k, nagyfejű torzbabák, beszélő Chou-Chou-k, öltöztető-, éneklő babák különféle anyagokból: műanyagból, plüssből, egyéb szövetekből. Az sem baj, ha nem hasonlít igazi babára, bár kétségkívül az élethű játékbébik a legkedveltebbek.
4. Villanyvasút – A vonatsínek összeállítása, a terepasztal építése már évtizedekkel ezelőtt is az apukák kedvelt elfoglaltsága volt. Akkoriban kedvenc szavam a szemafor volt. Napjainkban is hozzá lehet jutni régi villanyvasút szettekhez különböző aukciós portálokon. Szilvi barátnőm és kisfia a Minimaxon mostanában futó Thomas, a gőzmozdony sorozatért rajong, már be is szerezték karácsonyi ajándékba Percy-t, Henry-t, Emily-t és még jónéhány mozdonyt, amelyhez sínek és állomások is tartoznak. Igaz, hogy a síneken csak tologatni lehet a mozdonyokat és szerelvényeket, de azépítés öröme ugyanaz, mint az elektromos pályáknál.
5. Pöttyös labda - Ezzel már az oviban is játszottunk. Volt kék meg piros alapon fehér pöttyös. Elég hamar megereszkedett, de szerettük. Szüleink gyermekkorában a fotósok műtermében elengedhetetlen kellék volt. A minap találtam egy közel ötven éves képet, amelyen apukám egy pöttyös példánnyal az ölében pózol csibészes mosollyal az arcán. A jelenkorban milliófélét gyártanak, amelynek előnye, hogy minden évben az aktuális kedvenccel: Micimackóval, Barbie-val, Shrek-kel vagy egyéb rajzfilmhőssel díszített labdát tehetünk a fa alá.
6. Búgócsiga – Csak megfelelő technikával lehet pörgésre-búgásra kényszeríteni a játékot. Nekem kiskoromban ez sehogyan sem sikerült, nem voltam jóban a búgócsigával. Most viszont lelkesen búgatom a dögöt lányom kedvére, aki jelenleg abban a cipőben jár, mint régen én. Néha dühösen vágja földhöz szerencsétlen búgócsigát, ha nem sikerül megpörgetnie. Azt egyébként a mai napig nem értem, hogy miért csiga a neve. Talán egyszer valaki felvilágosít.
7. Dominó - A klasszikus dominót eltolható tetejű fa dobozban árulták, fekete alapon fehér pöttyös téglalapok voltak benne. Ez is tipikusan az a játék, amelyet a felnőttek egy pohár vörösbor mellett szombat esti programként űzhetnek. A kisgyerekek jobban szeretik a könnyített változatot, amelyen pöttyök helyett állat-, növény- vagy egyéb figurák láthatók. A Mikulás most egy ilyet hozott a gyerekeknek.
8. Építőkocka – Indultunk a fából készült építőelemektől, majd ugyanezt kaptuk színesben. Aztán jött a műanyag korszak, most a Lego, Duplo, Playmobil a csúcs. Mostanában a bio-tudat jegyében újra hódítanak a fából készült építőjátékok.
9. Teddy mackó – Egy felmérés szerint a felnőttek negyven százalékának még ma is megvan a gyermekkori játékmackója. Míg a most kapható számtalan plüssjáték, rajzfilmek állatkái, élethű oroszlánok, rózsaszín kutyák és társaik hamar a sarokban vagy az ágy alatt végzik, a jól kiválasztott medve akár a családi örökség része lehet. Az index néhány éve megírta, hogy lehet a megfelelő mackót kiválasztani.
10. Társasjáték – Régen volt a megunhatatlan Ki nevet a végén? társas, amelyben már ovis koromban vertem apukámat, és a Gazdálkodj okosan, amely szinte kötelező családi kellék volt akkoriban. Ahogy a régi idők játékai reneszánszukat élik, ezekhez is hozzá lehet jutni a játékboltokban. A gazdálkodós játéknak nem a külseje változott, az maradt a klasszikus kék alapon piros felirat sárga csillagok között. A Homárban év elején kivesézték az újragyártott Gazdálkodj okosan-t. Nekünk is jobban tetszett a régi változat.Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.21 16:03:01jidele

  +1: a hullahopp karika:)

 • 2006.12.21 16:21:04Tori

  Kétszer is megnéztem, de játékautó nincs. Én azt szerettem, a Matchboxokat. Távirányítósat is szerettem volna, de sosem kaptam, mert az fiúknak való.  A hullahopp tényleg jó. Meg az ugrókötél. Meg a kesztyűsbáb. Meg télre a szánkó, nyárra a homokozókészlet. Meg a papírsárkány. De tudnám még sorolni. :)

 • 2006.12.21 16:29:16jidele

  és a babaház!!!

 • 2006.12.21 17:33:09mikkro

  Szerintem azért csiga a búgócsiga, amiért a kakaóscsiga is csiga. Régebben úgy nézett ki a középrésze, mint az, vagyis csigavonalban hajlott. lehet, hogy az újabbaknál már nem.

 • 2006.12.21 20:51:30Brumibaby

  Rugósfoci

 • 2006.12.21 22:21:18Csöre

  Nem emlékeztek véletlenül arra a játékra... hú, nem tudom a "hivatalos" nevét, én hipi-hopinak hívtam: műanyag golyó ("labda"), egyik oldalán kb. 60 centis műanyag zsineg ráerősítve, annak a túlvégén hurok. A hurokba kellett az egyik bokát belebújtatni, és ügyesen meghajtani, s úgy átugrálni, hogy ne tekeredjen fel az ember lábára. Én nagyon szerettem, többet is elkoptattam, sajnos most nem látom sehol... :( Megaztán a jó kis "gumizás" ugye (semmi pajzánra ne tessék gondolni): 1., 2. ... stb osztály na azzal szerintem évekig játszottam (egy darab ötméteres gatyagumival...)

 • 2006.12.21 22:36:35Kékfelhő

  Hűű, mi zsineggel játszottunk, a kezünkre hurkoltuk különböző módokon, átdugtuk az ujjunkat, áthúztuk, felfűztük...

 • 2006.12.21 22:41:16wanderer

  Nekem valamiért az unokatesóm idétlen piros elefántjára fájt a fogam évekig (gyerekkoromban). A barátnőimmel ruhákat varrtunk a babáinknak (illetve én inkább vágtam, a varráshoz már akkor sem éreztem késztetést), és az eledelükül szánt madárberkenyét rendszeresen belerohasztottuk a fiókba. A gumizás tényleg nagyon jó volt (talán ma már nem is ismerik a gyerekek), meg volt egy kézzel játszható variációja is, egy madzagot kellett különböző alakzatokba rendezve átvenni a másiktól. A nevére nem emlékszem.

 • 2006.12.21 23:00:36Sibri

  Csöre, az nem a simi labda volt? Én is nyomtam keményen, meg igen, a gumizást. Egyre magasabbra tettük a gumit, úgy ugráltunk.
  Rég volt, jó volt.

 • 2006.12.22 11:50:08jidele

  még mindig gumiznak a gyerekek. Csak én már nem tudom velük felvenni a versenyt:( Múltkor meg a zsinagógában az egyik gyerek hozta a madzagot, hogy "vegyük át", két perc múlva már egy halom felnőtt lökdösődött, hogy ők lehessenek a következők;)
  Nekem még nagy kedvenc volt ugrálókötéllel a rózsa-szekfű-ibolya

 • 2006.12.22 14:17:33katampusz

  csöre, a labdás ugrálós játékot amit írtál mi hulahopp karikával játszottuk, azt pörgettük a lábunkon észvesztő gyorsasággal

  nemrég megpróbáltam újra, éreztem a lábamban hogy tudom mit kéne csinálni de rém lassú voltam, mindig összeakadtak a lábaim a karikával :(((

 • 2006.12.23 02:29:09pafff

  Macskabölcső. Fogod a gumit, és az ujjaiddal alakzatba feszíted, más átveszi, te átveszed.. mindig más alakot ölt. Kurt Vonnegut ugye ezt metaforaként használta "Cats in the Cradle" regénye címenként. Persze ezt mindenki tudja.:)

 • 2006.12.23 02:31:26pafff

  címenként=címeként
  van egyébként magyar szó is rá, de nem jut eszembe, majd anyut megkérdezem

 • 2006.12.23 05:23:37Kacer

  unokatesóm =5 éves lesz januárban) kapott 1 hintacsacsit :) az anyukájától, mert anyuka is mindig ilyen re vágyott kiskorában. lehet tippelni, hogy a gyermek mennyire értékelte az ajándékot. (még egyszer sem láttam rajta.)  (Off: állatFAJ, nem fajTA. Bocs, de az egyik vesszőparipám. Még legyen egy post ahol hozzáfűzhetek valamit az E-számokról, és nem is lesz több Off-om :D On.)

 • 2006.12.23 05:26:28Kacer

  Emlékszem, a Gazdálkodj okosan!-ban aktualizáltam a fizetést (anyuéra) és az árakat (piacira).  Miért nem tudtam soha lakást venni??? :D

 • 2006.12.23 09:24:59manci

  Láttatok már olyan hintalovat, amivel nem lehet hatalmasat előre vagy hátra szaltózni? Ha igen, megveszem! Mi hatalmasakat zakóztunk a szomszéd gyerekével!

 • 2006.12.23 15:50:22Tori

  Arra emlékeztek, amikor hosszú gatyagumit karikába kötöttünk, ketten beleálltak és kifeszítették, és egy harmadiknak kellett bizonyos minták szerint ugrálni? Aztán egyre magasabbra lehetett tenni a gumit és rontásig pattogni... mi rábekinek neveztük, mert az alapmintát így kellett ugrálni: be-szét-be-rá-be-ki. Minden sorozatnak külön neve volt... és rengeteget csiriztünk, ami gyakorlatilag avval járt, hogy két kislány megfogta egymás kezét és körbe-körbe forogtak szédülésig. :)

 • 2006.12.23 16:19:37eszter

  Még hogy emlékszem-e!? Nálunk gumizásnak hívták, és most is játszák a lányaim az oviban (igaz, máshol nem is láttam). Essza-essza-essza sza, pipi, drugá, csere, fá. Ez is egy lépéssor volt. Meg a magyarozás...

  csiriziés=sörgés (szögediesen)

  Sőt, mi mindenhova visszük magunkkal a madzagunkat zsinorjátékhoz. (tudjátok, amikor egyik kezéből át kell venni a rátekert zsinórt, és megy a végtelenségig). Bárhol leköti a gyerekeket fél órára, és ahhoz képest, hogy nagyon ügyesek lettek benne már 4 évesen.

 • 2006.12.23 16:32:00Hicudzsi

  De jó :)

  Mi a csirizést simizésnek hívtuk.

  a lányomnak már megtanítottam, a tenyércsapkodós mondókákat... az énekelőset..ismeritek?

  "A szereszeretőmet szereszereti egy szereszerecsen törzsfőnök, ki ele-elefánton lova-lovagol és buzo-buzogánnyal lő. A füli-füliben két kari-karika és szeme-szeme szikrát szór és úgy hívják, hogy csamcsam nyamnyam miszter hakapeszi móricka, féltégla, gerenda..a szerelem, a szerelem a legszebb magyar szó, jó hidegen, jó melegen csak langyosan nem jó, hejhó!"  na meg ilyesmiket.

  a gumizást imádtam és nagyon jó kis trükköket lehett vele csinálni, mikor keresztbe tették a gumit és úgy kellett ugrálni, meg mikor egyre feljebb tették a tartók és végén a térdüknél volt és úgy kellett a sorozatot végigugrani jajj de szerettem!! :)

 • 2006.12.23 19:21:38Wave

  Az tenyleg jo volt! Nem tudom, jatssza-e meg valaki.

 • 2006.12.23 21:46:09Csöre

  Manci, az olyan hintaló (meg libikóka, teszem hozzá én) nem is az igazi!  No, a magam részéről a következő másfél-két napra felfüggesztem a virtuális ténykedésemet, és kívánok kedves Moindannyiótoknak nagyon boldog, sok-sok nevetéssel teli, szép Karácsonyt!

 • 2006.12.23 21:46:32Csöre

  Manci, az olyan hintaló (meg libikóka, teszem hozzá én) nem is az igazi!  No, a magam részéről a következő másfél-két napra felfüggesztem a virtuális ténykedésemet, és kívánok kedves Mindannyiótoknak nagyon boldog, sok-sok nevetéssel teli, szép Karácsonyt!

 • 2006.12.23 22:46:47thais

  Én nagyon szerettem a mikádót, mikor a pálcikákat úgy kellett felszedni, hogy ne mozduljon meg a többi. Szerintem, most is kapható, csak attól félek, nehogy a kisebbik fiam kiszúrja vele a szemét. Ha nagyobb lesz egy kicsit, kapnak. A másik kedvenc logikai játékomnak, nem tudom, mi a neve, de a gyerekei nagyon szerették. Ki kell találni a színvariációkat jelzéssel. Igaz, nagyobbacska gyerekeknek való, de remekül fejleszti a gyerekek logikáját. Már 7 éves fiam is tud vele játszani kis segítséggel. A Thomas mozdony aranyos, de bennem nem kelt semmi vonatérzetet. Nem pótolhatja a jó kis modellvasútat. A fiaim nem nagyon foglalkoznának vele, mert nem modell.

 • 2006.12.24 09:49:46manci

  Anyukák, apukák, légyszi, segítsetek! Tudom, hogy kicsit off, de végülis az éjszakai gondoskodással van összefüggésben. Szóval nem sokat aludtunk az éjszaka, mert jön mancikám foga. Napok óta zaklatottak az éjszakáink, de ez a mostani volt a csúcs! Még két ilyen és beájulok a fa alá. Hajnali 3-ig vagy szopizott vagy sírt vagy fel-alá rohangáltunk vele a lakásban és ilyenkor szendergett egy kicsit. Mivel az apja megfázott, az én derekam meg már nem bírta (lassan 9 kilós a szentem), 3 óra után gyakorlatilag egyfolytában mellen volt és úgy aludt csak. Ha valahogy kivarázsoltam a szájából, 15-20 perc múlva fenn volt. A dentinox gélt és a chamomilla homeopátiás cuccokat már kipróbáltuk, de nem nagyon jöttek be, nincs vmi 5letek?

 • 2006.12.24 10:59:22Brumibaby

  Manci, hacsak nem vagytok a gyógyszerek ellen, PAnadol baby szirup szokott segíteni állítólag (mondjuk nekünk a dentinoxból az oldat is elég volt, viszont rászoktak és követelték...:))
  Kívánom, hogy nyugisabb szentestétek legyen (remélhetőleg két hasmenés közt mi is össze tudjuk dobni a karácsonyfát: nálunk vírus van...)
  Mindenki: Bocs, hogy off voltam! Boldog karácsonyt!

 • 2006.12.24 11:12:32manci

  Kösz, Brumibaby, én már semmi ellen nem vagyok! Most vettem észre, hogy nem abba a topicba írtam , amelyikbe akartam, ebből is látszik mennyire kipihent vagyok:(((. Én is mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánok!:)))

 • 2006.12.27 20:09:01hollie

  Csöre: Similabda volt a neve, a városligetnél vett mindig a nagypapám. Egyébként egy ilyentől halt meg a viziló, sokáig kinn is volt a tábla.
  Paff: a Vonnegut regény címe magyarul is Macskabölcső, ebookban egy csomó helyről letölthető.
  BÚÉK

 • 2006.12.28 08:48:58Hicudzsi

  Picit helyesbíthetek?

  :)

  A viziló egy kis (középen csíkos) gumilasztitól pusztult el. A similabda, meg nem üres gumilabda volt, hanem meg volt töltve ronggyal, vattával+valami nehezékkel. :)

 • 2006.12.28 09:00:21jidele

  és jojó?
  amúgy a viziló szegény nem egy teniszlabdától pusztult el?

 • 2006.12.28 11:23:21Csöre

  Ha már nosztalgiahullám: ki gyűjtött még rajtam kívül takarékbélyeget a suliban? Kár, hogy már nincs ilyen!! Na meg a moncsicsi! (Minden barátnőmnek már a suliban/ babaarcú szőrös majmocskája van...)  Köszönöm a similabda-megfejtéseket!

 • 2006.12.28 11:31:49titi

  Óhh, takarékbélyeg! Annyira nyálaztam, hogy mindig fölpöndörödött tőle a papír! :))

 • 2006.12.28 11:36:27katampusz

  mi voltunk az utolsó takarékbélyeg gyűjtők, a rszerváltás után nem sokkal valahogy ez is eltűnt. és moncsicsim is volt.

  később színes műanyag cumik lógtak a nyakunkból mindenféle méretben, utána pedig mindenki azzal a színes műanyag rugóval játszott amit a lépcsőn le lehet küldeni, nekem sose sikerült :))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta